Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-09, 21:35   #991
aldii
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie

Patinka a ile juz dzidzia wazy ?
Stary 2009-12-09, 21:50   #992
bardotka_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BubiGirl Pokaż wiadomość
zapomniałam Wam napisać, że wczoraj na SR dostałysmy wykaz produktów, które nie możemy jeść w czasie karmienia piersią....no i okazuje się, że o wodzie i chlebie będę chyba
Możesz napisać te zakazane rzeczy?
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-09, 21:53   #993
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
CO do kosztu materacyka to ja wczoraj przymierzałam się do kupna i widzę ze po 50-60 zł można kupić:
http://www.allegro.pl/item842900823_...0_x_60_cm.html

http://www.allegro.pl/item834440662_..._promocja.html

http://www.allegro.pl/item844926429_..._warszawa.html

Ja jednak nie będę kupować osobno materacyka bo jak dziś się okazało musimy kupić łóżeczko więc znalazłam aukcje kompletów łożeczko+materacyk..
No 500 zł to też niezła sumka

Dzięki za namiary na aukcje. Ja nastawiam się na zakup łóżeczka w sklepie. Widziałam ostatnio takie za 215 zł. Bardzo mi się spodobało i raczej kupimy w sklepie. Boki dłuższe - szczebelki nie takie rurki, a raczej takie mini listewki, kolor coś ala jasna olcha, boki krótsze -ciemny brązowy - całość (taka niby listwa), na tym doklejona żyrafa Bez szuflady, bo raczej schowam pod łóżko ze 2 kartony np z Ikei, 3 poziomy. Bardzo mi się spodobało ale nie wiem co to za firma.
kocurazab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-09, 22:10   #994
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

w czasie kar,ienia, przez pierwsze 4 tygodnie od narodzin nie możemy spozywac następujace produkty, ze względu na wystąpienie kolki i alergii u dzieci:
potrawy tłuste, smażone, pikantne, sztuczne barwniki dodawane do jedzenia, groch fasola, kapusta biała kiszona,, kalafior, grzyby,
kiszonki i konserwy
cebula czosnek szczypior rzodkiew,
owoce kwasne i cytrusowe, truskawki i owoce pestkowe
soki z puszek i buetelek
czekolada, cukier w duzych iościach, kawa naturalna, mocna herbata, alkohol
ostre przyprawy
napoje gazowane i zimne
Stary 2009-12-09, 22:10   #995
youyou
Zakorzenienie

ja łóżeczko upatrzyłam sobie takie, tylko jeszcze TŻ musi zaakceptować zakup
http://www.allegro.pl/item832105386_...k_posciel.html

albo:

http://www.allegro.pl/item840150065_...mat_bonus.html

takie najprostsze... co sądzicie?
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-09, 22:16   #996
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

Cytat:
Napisane przez bardotka_a Pokaż wiadomość
Możesz napisać te zakazane rzeczy?
z tego co możemy jeść to wychodzi że chleb pełnoziarnisty, do pół litra mleka dziennie ( ale uwaznie po spożyciu mleka obserwowac dziecko czy nie wsytąpiła alergia) wędlina tak w małych ilościach najlepiej bez konserwantów, ale to cięzko stwierdzić, absolutny zakaz jedzenia czerwonego mięsa, tylko białe i GOTOWANE!!! owoce najlepiej gotowane, ale nie te z podanej wyżej listy, dopuszcza się soki naturalne z marchwii jabłka....także same widzicie że wachlarz możliwośći nie jest taki wielki, a do tego dodam, że nasi mężczyźni beda musieli nam te posiłki przygotowywać gdyż, my bedziemy zbyt słabe i zmęczone zajmowaniem się dzieckiem

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

warzywa gotowane, a nie owoce ale nie z listy powyżej.....wogóle pochodnych kalafiora nie wolno jeść i kapusty, a więc brukselki, brokuły, kalafior kapusty wszystkie odmiany.....sałate myć 14 razy
Stary 2009-12-09, 22:19   #997
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
z tego co możemy jeść to wychodzi że chleb pełnoziarnisty, do pół litra mleka dziennie ( ale uwaznie po spożyciu mleka obserwowac dziecko czy nie wsytąpiła alergia) wędlina tak w małych ilościach najlepiej bez konserwantów, ale to cięzko stwierdzić, absolutny zakaz jedzenia czerwonego mięsa, tylko białe i GOTOWANE!!! owoce najlepiej gotowane, ale nie te z podanej wyżej listy, dopuszcza się soki naturalne z marchwii jabłka....także same widzicie że wachlarz możliwośći nie jest taki wielki, a do tego dodam, że nasi mężczyźni beda musieli nam te posiłki przygotowywać gdyż, my bedziemy zbyt słabe i zmęczone zajmowaniem się dzieckiem

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

warzywa gotowane, a nie owoce ale nie z listy powyżej.....wogóle pochodnych kalafiora nie wolno jeść i kapusty, a więc brukselki, brokuły, kalafior kapusty wszystkie odmiany.....sałate myć 14 razy

eee tam... ja bym nie przesadzała i nie panikowala moim zdaniem należy jeść po prostu lekkostrawne rzeczy ( nie tylko marchewka i gotowany kurczak), wykluczyć wszelkie niezdrowe, wzdymające, z konserwantami itd. Nam na SR mówili żeby jeść zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, podobnie jak w ciązy i na bieżąco sprawdzać jak dziecko reaguje
Stary 2009-12-09, 22:23   #998
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

Youyou absolutnie się zgadzam, bo to już lekka przesada, mój TŻ się śmiał, że bedzie miał ułatwione zadanie bo da mi pajde chleba i wode do popicia i to cały mój posiłek na pewno jogurty i lekkostrawne potrawy....
Stary 2009-12-09, 22:25   #999
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:

albo:

Całkiem fajne Tylko ja chyba bym się troszkę obawiała zakupić łóżeczko przez internet... Że coś mi się nie spodoba, albo coś będzie nie tak w rzeczywistości...
W sumie sporo rzeczy kupiłam przez allegro, ale z mebli nic i chyba nadal nie kupię nic z mebelków, bo się lękam
Stary 2009-12-09, 22:25   #1000
bardotka_a
Wtajemniczenie

Cytat:

troche mi sięwydaje to dziwne

Jak matki karmia rok czasu to przez rok maja jesc marcheweke i gotowanego cycka?

Nie mozna zjeść nic normalnego?
Z czego dziecko ma czerpać wszystkie wartości odżywcze?
Stary 2009-12-09, 22:26   #1001
zebra666
Zakorzenienie

Kasya, Patinka super, że na wizytach w porządku a gdzieś czytałam, ze sporo maluszków lubi się obrócić bardzo późno więc może jeszcze to uczyni.

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-09, 22:28   #1002
joli31
Rozeznanie

Hej jestem, dziękuję bardzo za miłe słowa .
Trochę mi się poprawił humor, ale zapomniałam wspomnieć o najważniejszym przyczynku : w moim szpitalu( 5 min drogi od domu) jest zakaz odwiedzin, czyli pewnie również nie ma porodów rodzinnych .
Strasznie przykre, pamiętam jak Tomek pomagał mi przy poprzednim i teraz ma go nie być ...
Nie zacytowało , a nie nadążam za Wam i zapomniałam co miałam napisać, więc tylko ogólnie opiszę:
ja teściowej powiedziałam "mamo"( teścia nie mam) już na ślubie, bo bałam się że potem będzie trudniej. Jest taka tradycja to niech ma, choć czasem jak mnie wkurzy to
Nam na szkole rodzenia podali listę pokarmów zakazanych, ale nie było tak źle, wszystko z umiarem, unikać wzdymaczy, smażonego, słodyczy itp. Pediatra i położna na patronażowych wizytach zalecały wszystko, bo " z tych diet to się właśnie kolki biorą"
Jeżeli chodzi o szczepienia to Agatka dostała tylko te z listy, zazwyczaj na trzy wkłucia. Nie było nigdy reakcji poszczepiennej, nawet rozpacz trwała chwilkę. Dodatkowo wzięliśmy 3 dawki na pneumokoki. Generalnie do tej pory praktycznie nie chorowała, jedynie katar się czepiał. Teraz praktycznie od września non stop syropy, krople i antybiotyki , już sama nie wiem jak jej ulżyć, męczy się a my razem z nią.
Uciekam, bo małż chce projekty robić.
Dobranoc
joli31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-09, 22:29   #1003
aldii
Zakorzenienie

Bardotka nie wolno nic wzdymajacego - groch, fasola, kapusta.Zamiast pieczonego tylko mieso gotowane,duszone.Nie wolno tez owocow cytrusowych i truskawego bo sa silnie uczulajace.Tak nam wczoraj mowila neonatolog na SR.Aha nie wolno tez przesadzac z nabialem, bo bialko mleka krowiego przejdzie do naszego mleka i dziecko moze dostac skazy bialkowej.Mozna jesc wedliny, ser zloty, bialy, pozostale owoce, ciasta, pic kawe (lepsza niz mocna herbata).Zamiast smietany uzywac kefiru
Stary 2009-12-09, 22:30   #1004
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocurazab Pokaż wiadomość
Całkiem fajne Tylko ja chyba bym się troszkę obawiała zakupić łóżeczko przez internet... Że coś mi się nie spodoba, albo coś będzie nie tak w rzeczywistości...
W sumie sporo rzeczy kupiłam przez allegro, ale z mebli nic i chyba nadal nie kupię nic z mebelków, bo się lękam
Też trochę się boję kupić "nie obejrzane na żywo" bo to jednak ważny zakup, nie chcę się rozczarować co do koloru..
Bo co do jakości to dlatego wybrałam tylko łóżeczka Drewexu bo to porządna firma i z tego co pamiętam to parę dziewczyn już ma takie łóżeczko..
Stary 2009-12-09, 22:36   #1005
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Youyou absolutnie się zgadzam, bo to już lekka przesada, mój TŻ się śmiał, że bedzie miał ułatwione zadanie bo da mi pajde chleba i wode do popicia i to cały mój posiłek na pewno jogurty i lekkostrawne potrawy....
No to duży mamy wybór w jedzeniu
Przy takim wyborze dań, to w ciągu miesiąca będziemy ważyły mniej niż przed ciążą więc Kochane nie martwcie się swoimi wagami nie warto, skoro po urodzeniu chleb i woda

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ----------

Cytat:
Też trochę się boję kupić "nie obejrzane na żywo" bo to jednak ważny zakup, nie chcę się rozczarować co do koloru..
Bo co do jakości to dlatego wybrałam tylko łóżeczka Drewexu bo to porządna firma i z tego co pamiętam to parę dziewczyn już ma takie łóżeczko..
Też słyszałam, że ta firma jest dobra. Ten materacyk kokos pianka gryka w sklepie za 82 zł też z firmy Drewex , więc skoro się zdecydowaliście na któreś łóżeczko, to warto kupić

Edytowane przez kocurazab
Czas edycji: 2009-12-09 o 22:38
Stary 2009-12-09, 22:38   #1006
bardotka_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aldii Pokaż wiadomość
Bardotka nie wolno nic wzdymajacego - groch, fasola, kapusta.Zamiast pieczonego tylko mieso gotowane,duszone.Nie wolno tez owocow cytrusowych i truskawego bo sa silnie uczulajace.Tak nam wczoraj mowila neonatolog na SR.Aha nie wolno tez przesadzac z nabialem, bo bialko mleka krowiego przejdzie do naszego mleka i dziecko moze dostac skazy bialkowej.Mozna jesc wedliny, ser zloty, bialy, pozostale owoce, ciasta, pic kawe (lepsza niz mocna herbata).Zamiast smietany uzywac kefiru
No to super w ciąży dieta cukrzycowa a później to jakaś masakra

Chyba łatwo zjedą ze mnie te kilogramy bo na takiej diecie ja nigdy nie byłam
Stary 2009-12-09, 22:43   #1007
aldii
Zakorzenienie

BubiGirl u nas na SR lekarka powiedziala, ze jezeli nie ma bledow przy karmieniu piersi, tzn. dziecko jest dobrze przystawione do piersi, to nie bedzie kolek.
Bardotka z ta dieta to sprawa indywidualna.Wiadomo, ze najbardziej trzeba uwazac na poczatku, a pozniej to tylko obserwowac dziecko i same bedziemy wiedzialy, czy cos z naszej diety mu szkodzi, czy nie Spokojnie - damy rade
Joli glowa do gory - teraz prawie w kazdym szpitalu zakaz odwiedzin i porodow rodzinnych, wiec kazda z nas to czeka

Edytowane przez aldii
Czas edycji: 2009-12-09 o 22:46
aldii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-09, 23:14   #1008
kolka222
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasya82 Pokaż wiadomość
brzoskwinia82 ja też dzisiaj byłam na wizycie u gina i mój mały też 2700 waży a moja waga od początku ciąży wzrosła o 16 kg i wczoraj zauważyłam kilka czerwonych rozstępów na tyłku
no i pomimo że to już 36 tydzień mały wciąż nie obrócony, następną wizytę mam za dwa tygodnie i wtedy lekarz ustali mi termin cesarki, bo raczej już mało prawdopodobne że się mały obróci.

Malga19 mi najbardziej z tych imion, które podałaś podoba się Magdalenka

KarmazynowyKamyk dobrze że już jesteś w domku

lece dr housa oglądać
czasami Maleństwa obrcaja się w ostatnich tygodniach- czytałam gdzieś, że trzeba siadać po turecku, a porada w wersji ekstremalnej- trzeba przemawiać do dziecka i nakłonić do obrotu

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

oj , uciekło mi parę Waszych postów,do teściów mówię trochę bezosobowo, ale rzadko ich widuję, to nie ma problemu.
Rzeczywiście w czasie karminia to chleb i woda, 0 seksu;-), to poprostu klasztor. Dziewczyny , to znaczy ,że można się obżerać!.
Jak "stare" macie łożysko?Bo ja mam dwójeczkę i co mam sie już martwić?
kolka222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-09, 23:15   #1009
kasya82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
Ale do niej sie zwracam: mama. Przy czym wiadomo, ze do wlasnej matki inczej, a do tesciowej inaczej: np. "a czy mama juz byla w sklepie?" Do swojej mowie: "bylas w sklepie?".

Co do ochraniacza - to szybko sie przyda. Juz 2-miesiaczne dziecko sie przemieszcza. I wlasnie wtedy jest wazne zeby nie walilo glowa o szczebelki. Bo pozniej to juz dla takiego rocznego to juz mozna sciagnac i tak bedzie wstawal i nie raz przywali glowa o szczyt lozeczka
celka2000 ja dokładnie tak samo zwracam się do teściowej i do swojej mamy i powiem szczerze że męczy mnie taka forma zwracania się do teściów, ale co zrobić

kolka222 jak to przemawiać ciekawe czy to rzeczywiście pomaga spróbować nie zaszkodzi
kasya82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-09, 23:19   #1010
aldii
Zakorzenienie

Kolka 2 w III trymestrze jest jak najbardziej prawidlowa.Martwic sie mozesz zaczac jak bedzie 3
Stary 2009-12-09, 23:40   #1011
filka2
Zadomowienie

przeczytałam was na szybko bo duzo piszecie a ja mało na necie.
jestem u bratowej i własnie obserwuje co ona jada i nie jest tak zle tylko trzeba obserwowac,mały ma miesiac i chyba te z ma skaze białkowa jak starszy brat(ten ma 4lata i chyba własnie mu przechodzi),wiec nie moze nic z mlekiem,serów ,jogurtów itp.kawe 1 pije,ciasto je,zupka brokułowa np dziś tez jadła wiec da sie przezyc.
mały taki słodziak,dziś go 1raz przewijałamhe he musze sie podszkolić
my dziś dostaliśmy mebli cd.........tzn wymiana szafy i konmoda i znów pojedyncze płyty uszkodzone,babka powiedziała ze jak chcemy mozemy calkiem zwrócic bo ona to rozumie ale chcemy wymienic znów,wiec tż wkurzony bo już 3raz odpakowuje i spowrotem zapakowuje i balagan w całym mieszkaniu!!!!moze szafe jednak złozy bo mówi ze delikatnie uszkodzone ale człwoiek placi a oni.....ale sprzedwca bardzo miła babka,mysle ze w sklapie tez tak by sie moglo zdarzyc bo to sie w paczkach odbiera wiec mogloby byc gorzej nawet z reklamacja(bo moglismy my uszkodzic w transporcie).
własnie dzis poruszałam temat tych drogich [platnych szczepionek z bratowa i ja chyba nie bede szczepic malej,bo to spory koszt.

tak piszecie o tesciowych "mamusiach"mi przez miesiac tez jakoś nie chciało to przejsc przez gardło ale jak juz zaczełam top poszło.....ale głupie to jest ze mama sie mowi do obcej baby,ja bym wolała po imieniu.
a kamyku witaj spowrotem

a z tymi porodami tzn zakazem to niestraszcie bo sie załamie,taka jestem nastawiona ze tż bedzie z nami
dobra lece spać.trzymajcie sie
filka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-10, 07:27   #1012
lila12
Zadomowienie

Cytat:

albo:

Bardzo ładne łóżeczka, lubię prostotę no i firma mająca dobre opinie. Także się nie zastanawiaj

---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ----------

A tak w ogóle to dzień dobry brzuszki
Miałam ciężką noc: zero snu, bóle brzucha....... no ale tak to już ma być tydzień przed porodem..... Jak tu być cierpliwą....

---------- Dopisano o 07:27 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ----------

Cytat:

Fajne informacje Ja tylko w zasadzie takie rzeczy jadam, więc luzik
Stary 2009-12-10, 08:40   #1013
pola25
Zakorzenienie

Kamyku dobrze,że już w domu i ciśnienie lepsze. dobrze,że napisałaś o miednicy-zapytam się mojego gina jaką ja mam.

Agapee wspaniale, że u Was wszystko OK. Trzymam kciuki żeby mała zaczęła przybierać na wadze.

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Syla fajnie,że wszystko OK.

Gosbaj ja się dowiedziałam o spotk. opłatk. bo zadzw. do szkoły i wyszło,że klasa mnie zaprosiła i dyr.zaprosiła na spotkanie.
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-10, 08:46   #1014
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Napisane przez Malga19 Pokaż wiadomość

ale do ciebie ladne eski pisze.....te twoj maz pawel takich nie pisze...eheh

witajcie

bylam dzis clay dzien u mamy.....:jup i:
nakupilam ubranek dla corci.....
i jeste zadowolna

czekam az pawel worci z pracy i sie zobaczy czy znow sie poklocimy.....: confused:

a co do imienia to juz sam nie wiem sorki ze tak wam marudzie....to may 3 typy....

Magdalenka
Emilia Magdalena i
Jozefina

ale mysle ze wybiore jak sie mala urodzi....
Mój też tak często takich smsów nie pisze a że wczoraj jeszcze byliśmy po fochu no to tak wyszło
Z imion podobają mi się magdalenka i Emilka

Cytat:
Napisane przez kolka222 Pokaż wiadomość
Czy nie obawiacie się obowiązkowych szczepień Maleństw, tego że wc iągu właściwie roku , w dzieciątko wtłacza się tyle szczepionek?w końcu , my dorośli , aż yle tego nie przyjeliśmy w naszym wczesnym dzieciństwie
Jeszcze nie wiem czy się obawiam ale generalnie zaszczepić trzeba tylko jest ból rodzica jak się patrzy na dziecko które płacze po ukłuciu... My bierzemy na pewno szczepionki skojarzone, więc tych ukłuć będzie mniej. Do tego na następnej wizycie u gina muszę poprosić o receptę na Engerix dla Natalki, bo u nas w szpitalu po porodzie szczepią Euvaxem - były z tym różne przypadki, więc my zakupimy swoją szczepionką.

Cytat:
Aaaaaa...no własnie wczoraj na SR usłyszałam ciekawostkę, że oprócz 20 tygodni urlopu macierzyńskiego przysługuje nam od 1 stycznia dodatkowe 2 tygodnie urlopu dobrowolnego- płatnego jeśli bedziemy chciały wykorzystać. Także możemy siedzieć 22 tygodnie z dzidziusiem.....nie wiedziałam o tym, A tatusiowie mają takiego urlopu tydzień.
Ale to nie jest żadna ciekawostka Od 1 stycznia urlop macierzyński wynosi 22 tygodnie

Cytat:
a tak do waszej wiadomości to przesyłam Wam liste kosmetyków, które zostały przebadane i są szkodliwe dla naszego zdrowia, gdyż zawierają substancje, które są konserwantami i moga miec wpływ na przedwczesne dojrzewanie, zaburzenia metabolizmu i problemy rozrodcze.....sama sie zdziwiłam i wpadłam w panikę bo to popularne kosmetyki oto lista:
Mleczko do ciała AA z kaszmirem dla suchej skóry- ciało wrazliwe
Krem do twarzy Adidas Active skincare for men Triple action
Emulsja do higieny intymnej Cleanic Intimate z wyciągiem z nagietka
Balsam do ciała Dove Hydro Fresh Beauty Body Lotion
Krem do twarzy Dove Summer Glow daily facial moisturiser
Tusz do rzęs Maybelline Volum Express ( szok ja go używam)
Balsam do ciała Nivea Summer Body brazujący
Żel do mycia twarzy Olay Gentle cleansers
Mleczko do twarzy Oriflame Cranberry winter milk cleanser
pianka do włosów Wella Wellaflex Hydro Style
Wszystkie te kosmetyki zawierają Methylparaben, Propylparaben,BHA, Butylparaben które są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Cała lista kosmetyków jest na stronie www.pro-test.pl

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

http://www.pro-test.pl/article_artic...aln%C4%85.html tu macie dokładny link ogólnie bardzo ciekawa strona
Ja tam ostrożnie podchodzę do tego typu rzeczy - jeszcze jeśli chodzi o balsamy czy kremy no to ok - bo to stosuje się nagminnie, ale sa produkty które stosuje się raz na jakiś czas...

Cytat:
Napisane przez fleurdelacour Pokaż wiadomość
czy montujecie juz ochraniacze na lozeczka? mnie sie bardzo podobaja, ale na tych co ogladalam to pisze, ze dozwolene od 12 lub 18 miesiecy dopiero, wiec narazie odpuszcze.
Ja nic nie słyszałam aby nie mozna było nakładać ochraniaczy - ja będę miała

Cytat:
Napisane przez brzoskwinia82 Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie ogólnie wszystko dobrze, rozwarcie trochę więcej niż na palec, szyjki mi w sumie już nie mierzył dokładnie usg. Co do paciorkowca, to na razie nic mi nie dał, wpisał czerwonymi literami w karcie ciąży i w razie porodu mówił żeby od progu informować że jest dodatni, wtedy podadzą antybiotyk, a potem będą sprawdzać dziecko. Mały waży 2700 g, za tydzień mam pierwsze ktg i do porodu będzie co tydzień. Powiedział, że duża jest szansa że jeszcze w tym roku urodzę ale nic nie wiadomo.
A no i zakaz odwiedzin jest, ale można na korytarz wyjść jak ktoś przyjdzie i nie ma porodów rodzinnych...niestety, czego sobie nie wyobrażam, bo myślałam że będę mieć wsparcie, a tu kupa....
Piszecie o wadze, no to wam poprawię humor...35 tydzień i 18 kg na plusie gin dzisiaj powiedział, żebym postarała się zmieścić w 20 do porodu ale jeszcze święta...
.
Postarać się możesz ale przeciez nie będziesz się ograniczać i jak będziesz miała na coś ślinkę no to przecież nie będziesz się katować i nie jest
Ja tam właśnie czekam na święta bo to będzie ostatnia okazja co by się najeść Wiadomo, że nie nażrę się jak świnia co by potem nie zdychać przez całą noc, ale spróbować wszystkiego napewno mam zamiar

Cytat:
Napisane przez gosbaj Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja mam pytanie tak z innej beczki choc biorac pod uwage wasze historyjki o tesciowych to moze i sie wpasuje Otoz chodzi mi o to czy mowicie do swoich tesciowych "Mamo"?? lub jakos inaczej bo ja mam tesciowa dopiero od ponad roku ale nie potrafie sie przemoc i mowic do niej mamo (tak samo do tescia zreszta). Mimo iz to fajna babka i generalnie nie narzekam na nia, mam z nia bardzo dobry kontakt. No i mysle sobie ze kurcze chyba bym chciala do niej zaczac tak mowic ale jakos mi to w gardle staje. Ciekawe czy kiedys mi przejdzie. Ale zastanawialam sie czy to tylko ja mam takie problemy....
Ja mówię normalnie "mamo, tato" - jestem ich pierwsza synową i strasznie się cieszyli, że mają dziewczynę w rodzinie bo ogólnie mają dwóch synów a do tego mieliby córkę albo zmarła po porodzie, więc tym bardziej się cieszą. Mi to nie przeszkadza.

Cytat:
dobra postaram się i powiem szczerze że nie będzie to trudne bo apetyt mi dopisuje całą ciążę.
Gin już mi nie dał recepty na fenoterol tylko kazał skończyć to co mam, a zostało mi na 6 dni, ciekawe jak to się przełoży na skurcze macicy jeszcze się okaże że nie będę mogła w święta jeść bo będę karmić
Bubi - no miałaś rację z tym paciorkowcem, najważniejsza jest świadomość, teraz muszę tylko na porodówce pilnować żeby mi podali ten antybiotyk. A gin w ogóle mówił, że co 3 kobieta to ma.
.
Z tego co wiem, to kilka dni po odstawieniu fenoterolu zaczyna się akcja Także powodzenia

Cytat:
zapomniałam Wam napisać, że wczoraj na SR dostałysmy wykaz produktów, które nie możemy jeść w czasie karmienia piersią....no i okazuje się, że o wodzie i chlebie będę chyba
e tam nie jest tak źle Wiadomo, że nie mozna przyprawiać mocno, nic wzdymającego, niektórych owoców, alkoholu, gazowanego... Nam babka powiedziała, że najlepiej wprowadzać sobie jedną nowa rzecz dziennie - wtedy będziemy wiedzieć obserwując dziecko co w razie co mogło zaszkodzić.

Wczoraj pogodziłam się z tym moim chłopkiem więc jest wsio ok

Dominiś - 20.05.2012
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-10, 08:49   #1015
pysiamn
Zakorzenienie

Joli, Kamyczu Witajcie

Agape
ucałuj swoją kruszynkę niech ładnie przybiera na wadze i rośnie jakna drozdzach

Sorkiiiiii nie będę cytowała bo strasznie dużo wczoraj naskrobałyście...trochę poczytałam ale tego jest tyle ze szok

A ja szykuje się na wizytę u gin ...ciekawe jak ta moja szyjka
Trzymajcie kciuki

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-10, 09:18   #1016
lila12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
Joli, Kamyczu Witajcie

Agape
ucałuj swoją kruszynkę niech ładnie przybiera na wadze i rośnie jakna drozdzach

Sorkiiiiii nie będę cytowała bo strasznie dużo wczoraj naskrobałyście...trochę poczytałam ale tego jest tyle ze szok

Trzymajcie kciuki
za Ciebie, Dzidzię i szyjkę
Stary 2009-12-10, 09:37   #1017
pola25
Zakorzenienie

Kolka o szcepionkach jeszcze nie myślę.

Bubi wielkie dzięki za tą listę!

Brzoskwinka fajnie,że z dzidzią OK.ciekawe kiedy urodzisz?

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
Dziewczyny a ja mam pytanie tak z innej beczki choc biorac pod uwage wasze historyjki o tesciowych to moze i sie wpasuje Otoz chodzi mi o to czy mowicie do swoich tesciowych "Mamo"?? lub jakos inaczej bo ja mam tesciowa dopiero od ponad roku ale nie potrafie sie przemoc i mowic do niej mamo (tak samo do tescia zreszta). Mimo iz to fajna babka i generalnie nie narzekam na nia, mam z nia bardzo dobry kontakt. No i mysle sobie ze kurcze chyba bym chciala do niej zaczac tak mowic ale jakos mi to w gardle staje. Ciekawe czy kiedys mi przejdzie. Ale zastanawialam sie czy to tylko ja mam takie problemy....
ja mówię bezosobowo, choć ostatnio zdażyło mi się użyć słowa mama ale też jakoś bezosobowo.głupi to jest zwyczaj, powinnno się mówić teściowa.

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Cytat:
brzoskwinia82 ja też dzisiaj byłam na wizycie u gina i mój mały też 2700 waży a moja waga od początku ciąży wzrosła o 16 kg i wczoraj zauważyłam kilka czerwonych rozstępów na tyłku
no i pomimo że to już 36 tydzień mały wciąż nie obrócony, następną wizytę mam za dwa tygodnie i wtedy lekarz ustali mi termin cesarki, bo raczej już mało prawdopodobne że się mały obróci.

Malga19 mi najbardziej z tych imion, które podałaś podoba się Magdalenka

KarmazynowyKamyk dobrze że już jesteś w domku

lece dr housa oglądać
Kasya gratuluję wagi Niuni. a z CC to się cieszysz?

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Youyou a gdzie Ty pracujesz?

---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Cytat:

albo:

Youyou też o nim myślę!

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:
Napisane przez kolka222 Pokaż wiadomość
czasami Maleństwa obrcaja się w ostatnich tygodniach- czytałam gdzieś, że trzeba siadać po turecku, a porada w wersji ekstremalnej- trzeba przemawiać do dziecka i nakłonić do obrotu

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

oj , uciekło mi parę Waszych postów,do teściów mówię trochę bezosobowo, ale rzadko ich widuję, to nie ma problemu.
Rzeczywiście w czasie karminia to chleb i woda, 0 seksu;-), to poprostu klasztor. Dziewczyny , to znaczy ,że można się obżerać!.
Jak "stare" macie łożysko?Bo ja mam dwójeczkę i co mam sie już martwić?

nie masz się czym martwić-ja w 30tyg2d miałam 1/2.
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-10, 09:47   #1018
Sensuel
Wtajemniczenie

Witam

Tak się zastanawiam czy dzieci w Danii różnią się od tych w Polsce i czy coś się zmieniło w PL od 3,5 roku???????

Otóż,ja jak rodziłam prawie 3,5 roku temu to na śniadanie po porodzie dostawałam : twarożek ze szczypiorkiem,kanapkę z chleba razowego,albo białego do wyboru z szynką drobiową i pomidorem,serem albo serek do wyboru i zupa mleczna.I herbata z cytryną.
Kolacja podobnie wyglądała tylko bez zupy.
A na obiad to było mięsko duszone z sosem,ziemniaki i jakaś surówka.
A jak podjadałyśmy owoce to nikt nam nic nie mówił,że są pestkowe to nie wolno,że są takie czy owakie.

Osobiście uważałam z czekoladą tylko.Jadłam po 1 kostce dziennie i obserwowałam,to samo co do innego zakazanego produktu.

Poza tym w TV niedawno słyszałam,że dziecko do 4 tygodni kolki nie miewa,dopiero po 4 tygodniu się wszystko ewentualnie zaczyna.

W Danii natomiast położne każą jeść wszystko to co się chce,ale obserwować dziecko jak reaguje na dane produkty.
A po porodzie moja koleżanka dostała kawę świeżo parzoną,aby nabrała sił.Także chyba coś tu jest nie tak do końca z tymi produktami???
Być może wszystkie wymienione przez was dziewczyny mają coś w sobie co mogą,ale nie muszą uczulać.Trzeba próbować i nie dać się zwariować.Bez przesady
Z tego co widzę to w PL wszystko jest zakazane w ciąży i po porodzie.Sama to przechodziłam,bo synka rodziłam w Polsce,ale teraz mam porównanie i normalnie ręce mi opadają czasami.

Same sobie sprawdzajcie co szkodzi,a co nie waszemu maluszkowi
Stary 2009-12-10, 09:48   #1019
majkela12
Zadomowienie

Dzień dobry bobry
Cytat:
Napisane przez syla2311 Pokaż wiadomość
Bylam dzis na wizycie z malym i ze mna wszystko w porzadeczku - badania wszystkie w normie wiec to chyba najlepszy wiadomosc na swieta
No to super ale nie szalej zbytnio z tymi porządkami.
Malga19 zdecydowanie Magdalenka
Cytat:
Ja już po wizycie ogólnie wszystko dobrze, rozwarcie trochę więcej niż na palec, szyjki mi w sumie już nie mierzył dokładnie usg. Co do paciorkowca, to na razie nic mi nie dał, wpisał czerwonymi literami w karcie ciąży i w razie porodu mówił żeby od progu informować że jest dodatni, wtedy podadzą antybiotyk, a potem będą sprawdzać dziecko. Mały waży 2700 g, za tydzień mam pierwsze ktg i do porodu będzie co tydzień. Powiedział, że duża jest szansa że jeszcze w tym roku urodzę ale nic nie wiadomo.
A no i zakaz odwiedzin jest, ale można na korytarz wyjść jak ktoś przyjdzie i nie ma porodów rodzinnych...niestety, czego sobie nie wyobrażam, bo myślałam że będę mieć wsparcie, a tu kupa....
Piszecie o wadze, no to wam poprawię humor...35 tydzień i 18 kg na plusie gin dzisiaj powiedział, żebym postarała się zmieścić w 20 do porodu ale jeszcze święta...
fajnie że wszystko dobrze Duży synek
Cytat:
wizycie u gina i mój mały też 2700 waży a moja waga od początku ciąży wzrosła o 16 kg i wczoraj zauważyłam kilka czerwonych rozstępów na tyłku
Także . Może się jeszcze obróci urwisek

Cytat:
Ja mam teściów do . Raz mi się zdarzyło przez telefon powiedzieć do teścia tato (ale sytuacja tego wymagała). Jeśli chodzi o teściową to NIGDY nie powiem mamo. Mówię do niej pani. Na mamo trzeba zasłużyć (tak samo z resztą na panią- trzeba mieć wygląd i pieniądze no ale wtedy nie wiem jakbym miała do niej mówić). Gdyby nie to że są "dziwnymi"ludźmi... pewnie bym mówiła mamo, tato..
Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
po wizycie u gina wszystko OK, szyjka w normie, żadnego rozwarcia nie ma ani nic-jedynie znowu dostałam globulki:/
miałam krótkie USG by sprawdzić serduszko,dzidzia dalej leży główką w dół, pleckami z boku...mówiłam jej,że często tam gdzie ma plecy czuję "grzebanie"-a ginka powiedziała, że dzidzia może różnie rączki dawać, również za plecy, więc bardzo możliwe. Następna wizyta 28.12 - wtedy mam przynieść wyniki morfologii oraz moczu. Do końca ciąży nie będę już mieć robionych więcej badań-jedynie jeszcze paciorkowca, którego mam sprawdzić jakoś przed świętami, a na wyniki czeka się tydzień. No i podkukała między nóżki-nadal chłopczyk
fajnie się czyta takie dobre wiadomości

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
Trzymajcie kciuki
Oczywiście już zaciśnięte. Czekamy na dobre wieści
--------------
Nie mam co pisać ciekawego. Biorę się za naukę, bo później korki (kasa) i umówiłam się z koleżanką. Więc oby do wieczora.
Brzuch mi dalej rośnie, tak mnie boli skóra pod żebrami. Jest taka naciągnięta, że aż dotknąć się nie mogę choć smaruję cały czas.
Buziolki miłego dnia. Zajrzę pewnie później
Stary 2009-12-10, 09:55   #1020
madzikUK
Rozeznanie

GG do madzikUK

Hej mamuski z rana
jak sie dzis czujemy??

ja mam ostatnio jakiegos dola. 2 dni temu wyszlam na zakupy i rozbeczlam sie na srodku sklepu, bo uswiadomilam sobie, ze za miesiac bede miala dzieciaczka, a moi rodzice nawet go nie zobacza, bo sa daaaaleeeko. i bedziemy takie dwie samotne siedzialy w domku w oczekiwaniu na Tz wracajacego z pracy, smutno mi troche, ze rodzina tak daleko.
no i dzis mi sie snilo, ze do Pl chce wracac, co sie u mnie nie zdarza bo zawsze mialam sny, ze wszedzie byle nie Polska. a teraz, ciagnie mnie tam jakos podswiadomie.

Cytat:
Napisane przez syla2311 Pokaż wiadomość
Bylam dzis na wizycie z malym i ze mna wszystko w porzadeczku - badania wszystkie w normie wiec to chyba najlepszy wiadomosc na swieta: jupi:

super, ze wszystko w porzadku

Bardotka dla Ciebie tez za wizyte

Cytat:
ja akurat moja widuje baaardzo rzadko, wiec jak juz ja widze to sie przemoge i mowie do niej mamo.ale ostatnio moj tatko byl tez u nas, no i ona i tak jakos dziwnie sie czulam mowiac do niej mamo przy tacie

Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
dzięki dziewczynki za trzymanie kciuków
po wizycie u gina wszystko OK, szyjka w normie, żadnego rozwarcia nie ma ani nic-jedynie znowu dostałam globulki:/
miałam krótkie USG by sprawdzić serduszko,dzidzia dalej leży główką w dół, pleckami z boku...mówiłam jej,że często tam gdzie ma plecy czuję "grzebanie"-a ginka powiedziała, że dzidzia może różnie rączki dawać, również za plecy, więc bardzo możliwe. Następna wizyta 28.12 - wtedy mam przynieść wyniki morfologii oraz moczu. Do końca ciąży nie będę już mieć robionych więcej badań-jedynie jeszcze paciorkowca, którego mam sprawdzić jakoś przed świętami, a na wyniki czeka się tydzień. No i podkukała między nóżki-nadal chłopczyk ciekawa jestem czy jak będę na następnej wizycie to kolejną będę mieć wcześniej niż 3 tygodnie...aha..w karcie ciąży wpisuje się wysokość dna macicy - 3 tygodnie temu miałam 3/P co oznaczało 3 palce nad pępkiem, a teraz mi wpisała W/P - nie mam pojęcia co to oznacza..

jutro muszę zrobić fotkę brzucha...nie robiłam już chyba z 6 tygodni....aaaaaa.....
no i czekamy na fotke brzuszka

Cytat:
, a do tego dodam, że nasi mężczyźni beda musieli nam te posiłki przygotowywać gdyż, my bedziemy zbyt słabe i zmęczone zajmowaniem się dzieckiem
no to ja schudne szybko w oczekiwaniu na jedzenie przygotowane przez niego nie ma go caly dzien, a jak wraca to sam oczekuje obiadu na stole.
_________________________ ____

Tz wczoraj poinformowal mnie, ze mamy dwie opcje Sylwestra- albo domowka, albo na jakiejs sali. on chyba troche nie zdaje sobie sprawy, ze ja w ciazy jestem. pomijam fakt, ze nie mam wczym isc, to jeszcze do tego nogi zaczely mi puchnac i juz kostek nie widac, wiec nawet nie mam butow, zeby zalozyc na taka impreze. smieje sie, ze jak ja sie pokaze z takimi swinskimi nozkami??

co do puchniecia, to wy cos robicie, zeby niepuchly? czy po prostu mam sie z tym pogodzic i nic sie nie da zrobic??

no i Pysiamn kciukasy za wizyte
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości