|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
Cytat:
Paulinka też nie krzyczy, że ma kupę, a nie robi za każdym razem... Więc czasem musiałabym zajrzeć, żeby stwierdzić, że ma pusto... Poza tym u mnie w szpitalu byli zdania, że odbić się musi po sztucznym, a po naturalnym nie... No więc jej nie odbijam i też jej się nie ulewa... Bardzo rzadko... Zawsze ja kładę na boku, żeby się nie zakrztusiła... Udało mi się pokarmić z obu piersi, chociaż i tak z jednej za mało i musiałam trochę odciągnąć... A jak przy Linomagu rozpoznać, że zrobiła siku? Ten Linomag jest żółty i nic przez niego nie widać... ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- No i jaka była na to odpowiedź?
|
|
#3392 |
|
Raczkowanie
|
inny zapach?
---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- mam właśnie dylemat: rożek czy kołderka, bo czytałam różnorodne opinie. Na dodatek przeciwne.Rożek- ciasno, więc poczucie bezpieczeństwa, ale z drugiej strony niebezpieczne dla biodrek ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- inny zapach= to Linomag a mocz |
|
|
|
#3393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jaka jest ogolnie cena Hippa? Pamiętasz może? 300 gram to chyba mało? Inne mleka są chyba w większych pojemnościach.
|
|
|
#3394 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja dziś na obiad robię pierogi. Robię tzn wyciągam z zamrażalnika, te które dostałam od mamy Tż lada moment wróci z pracy więc idę włączyć co trzeba
|
|
#3395 |
|
Rozeznanie
|
Jestem po wizycie u lekarza. Szyjka się pięknie wydłużyła
Więc wszystko się pięknie unormowało. Dostałam żelazo bo mam niedokrwistość. Mam się oszczędzać ale wszystko poszło w dobrą stronę. Akcji porodowej być nie powinno
|
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
Kamyku na SR polozna i neonatolog mowily przed, a mumuski po...
O armieniu mowili nam, ze jedno karmienie = jeden cyc Kasorekzeta ![]() Czy Was tez tak potwornie bola plecy, a wlasciwie to zebra, jak siedzicie ??? Mnie juz chyba ze 2 tyg. (z prawej strony) i z dnia na dzien co raz mocniej |
|
|
|
#3397 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Serdeczne Gratulacje!!!!!!!!!!!! No z tym bólem to niezbyt optymistycznie, ale jak to mówi każda co już urodziła - zapomina się ![]() aldii - tak plecy bolą przeokropnie, szczególnie z prawej strony - mam wrażenie jakby mały tam nogi wpychał albo coś pod żebra. Siedzieć się nie da... Edytowane przez brzoskwinia82 Czas edycji: 2009-12-28 o 16:23 |
|
|
|
|
#3398 |
|
BAN stały
|
Witam wszystkie mamusie po świętach!! Ło matko, ale się działo!!!!
Lila, Kamyk, Mamaidy, Zebra ![]() ![]() klaski:![]() ![]() Gratulacje!!!! Mamaidy - jak się wywinęłaś od cesarki? Napisz też czy problemy z kręgosłupem minęły po porodzie bo jestem osobiście zainteresowana ![]() ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Nie wiem czemu pojawiła mi się ta dziwna bużka wsród oklasków Miało jej nie być
|
|
|
|
#3399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. zawsze odbijać albo przynajmniej ponosic pionowo, po co maja sie gazy kumulowac to, ze przy piersi mniej powietrza połyka nie znaczy, ze ono nie będzie zalegac ![]() 2. po ciężarze pieluchy jak masz dośc lekka pieluche to nie musisz od razu przewijac nawet jesli było jedno siku to ono wsiąka i nie podraznia, dopiero kolejne "dawki" juz tak ładnie nie wsiakają a wtedy pielucha robi sie cięzka.Patka u mnie 300g kosztuje od 9.80 do 11.90 w Carrefourze. Bebilon kupowałam 900g puszkę za 42 zł ale 2 lata temu teraz nie wiem ile kosztuje. Nie pamietam jak dokładnie wychodza dawki ale zaraz kukne na opakowanie to przelicze na ile mniej więcej karmień starcza paczka 300g 11g*7=77g, 300g/77g= 3,90 czyli wychodzi, ze opakowanie 300g wystarcza na około 4 dni, z czego wziełam dawke wyższa czyli 7 karmień na dobę. 2 opakowania tygodniowo to około 20 zł czyli 80 - 90 zł miesięcznie. Ofc pi razy oko. to jest wyliczenie dla tygodniowego bąka dla dwumiesięcznego trzeba wziąć 22g razy 5 karmień... patrze własnie, ze Bebilon1 800g kosztuje około 40 zł ale nie wiem jaki jest przelicznik bo nie mam puszki a wiem, ze sa rózne. Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2009-12-28 o 16:49 |
|
|
|
|
#3400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W razie co kupimy Hippa - chyba że nie będzie a koniecznie coś trzeba będzie kupić no to kupi się co będzie
|
|
|
#3401 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dlaczego piszesz, że NAWET jadłas sernik i pierniki? Ja sernik i pierniki jem normalnie i nic Oli nie jest.... Ale wiadomo, każdte dziecko reaguje inaczej. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Też słyszałam, że rożek źle wpływa na bioderka. |
|||||||
|
|
|
#3402 |
|
Zadomowienie
|
Heloł po świątecznie
![]() Na początek: zebra . Szybkiego powrotu do domkukamyku jeszcze raz wielkie gratki Paulinka jest prześlicznaPiękne macie dziewczynki brzuszki w sam raz (aldii super piłeczka ).Gratuluję udanych wizyt (malinka super że już możesz latać pysiamn ty też )Ale miałam do czytania a to mi się najpierw komputer popsuł potem prądu nie było. Ach szkoda słów ![]() No i święta święta i po świętach. Teraz nie mogę dojść do siebie no i pewnie doszły dodatkowe kg ![]() Byliśmy dzisiaj na ktg, ale cicho sza i następne w sobotę. Teraz to już nie chce rodzić. Może sobie wychodzić dopiero w 2010 No to i ja w takim razie ujawnię swój świąteczny brzuszek (piątkowy) Załącznik 2747092 |
|
|
|
#3403 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie mamuśki!
Tak myślałam że będa już wieści od Zeberki Zebra ogromne gratulacje!Trzymam kciuki za Piotrusia abyście szybko doszli do siebie i wrócili do domu pysia jaki duuuży brzuchalek Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Super Mi tez się szyjka wydłużyła po leżeniu więc jak widać szyjki mogą się wydłużać... A mówił ci lekarz jaką masz długość?---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
Zgrabniutka mamuśka z Ciebie
|
|
#3404 |
|
Wtajemniczenie
|
Kamyku...ja tam nie wiem co mówili na SR,bo nie chodziłam a z tego co słyszałam i stosowałam to nic się nie sprawdziło.
* piersi powinny być równomiernie opróżniane najlepiej przez dziecko ![]() * mój synek ulewał bo go nie odbijałam,bałam się pionizować takie maleństwo .Dopiero mój TŻ po 3 tyg jak wrócił z kontraktu to to robił,bo się nie bał.Także ja polecam odbijanie dziecka. * jak poczujesz "pierdzonko" tzn że kupa idzie i wtedy należy zmienić pieluchę wg mnie.Bez sensu jest zmienianie jej gdy nie ma takiej potrzeby
|
#3405 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3406 |
|
Rozeznanie
|
ZEBERKO GRATULACJE I TRZYMAMY KCIUKI ZA PIOTRUSIA ŻEBY SZYBCIUTKO PORADZIŁ SOBIE Z PŁUCKAMI
Ja od kilku dni nie mogę się zmobilizowac do niczego....ciągle jestem zmęczona...no i codziennie śni mi się poród i męczy zgaga Córcia w brzuszku szaleje już tak mocno, że czasem zastanawiam się czy kopie czy walczy o przeżycie bo wczoraj tak kopała że już wpadłam w panikę, że może w pępowine się okręciła i próbuje się wydostać...ech.....no ale potem już było spokojniej......TŻ co chwilę mówi co brzuszka, żeby już wychodziła na świat....a ja sama nie wiem czy już bym chciała, czy jeszcze nie....chociaz mam wrażenie że i tak wczesniej urodzę....fajnie byłoby już trzymać córeczkę w ramionach, ale jednak strach przed porodem jest coraz większy....chociaz staram się nastawiam optymistycznie i wmawiam sobie, że pójdzie lekko i szybko:P Ech...takie mnie refleksje nachodzą A Zeberka miała termin tydzień przede mną---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- A i dodam od siebie, że na SR położna mówiła, żeby nie przesadzać z oliwką, a wręcz jej unikać bo bardziej wysusza skórę niż ja natłuszcza. I poleciła ten Oilatum ( nie wiem czy dobrze napisałam) do kąpieli i po nim już niczym nie smarowac. A my się zaopatrzyliśmy w Sudocrem do pupki a się okazuje, że nie wolno go stosowac nagminnie a wręcz powinnno sie unikać. Połozna poleciła Alantan i Linomag. Super czyta się wszystkie rady mamusiek ja juz przeżywam cały proces karmienia, przewijania itp A odwołując się do tego co pisałyście, to też uważam, że lepiej jest jak dziecko bedzie miało chłodniej niż za gorąco. Ja jestem przykładem " ciepłego chowu" i od małego cały czas chorowałam na zapalenie płuc. połozna mówiła, że jesli nie wiadomo czy dziecku jest za zimno czy za gorąco to najlepiej sprawdzić stópki i karczek. Bo stópki najszybciej reagują na zmiany temperatur. Mamuski ale Wam zazdroszcze że juz po wszystkim jesteście.....napiszcie tylko jak Wam się wszystko po porodzie goi, bo ja akurat ciekawa tego jestem ![]() ![]() Bo dzieci dzieśmi, ale nie zapominajmy, że to Wy je urodziłyście w bólach i tak się zastanawiam jak przebiega proces gojenia....---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- A i dodam od siebie, że na SR położna mówiła, żeby nie przesadzać z oliwką, a wręcz jej unikać bo bardziej wysusza skórę niż ja natłuszcza. I poleciła ten Oilatum ( nie wiem czy dobrze napisałam) do kąpieli i po nim już niczym nie smarowac. A my się zaopatrzyliśmy w Sudocrem do pupki a się okazuje, że nie wolno go stosowac nagminnie a wręcz powinnno sie unikać. Połozna poleciła Alantan i Linomag. Super czyta się wszystkie rady mamusiek ja juz przeżywam cały proces karmienia, przewijania itp A odwołując się do tego co pisałyście, to też uważam, że lepiej jest jak dziecko bedzie miało chłodniej niż za gorąco. Ja jestem przykładem " ciepłego chowu" i od małego cały czas chorowałam na zapalenie płuc. połozna mówiła, że jesli nie wiadomo czy dziecku jest za zimno czy za gorąco to najlepiej sprawdzić stópki i karczek. Bo stópki najszybciej reagują na zmiany temperatur. Mamuski ale Wam zazdroszcze że juz po wszystkim jesteście.....napiszcie tylko jak Wam się wszystko po porodzie goi, bo ja akurat ciekawa tego jestem ![]() ![]() Bo dzieci dzieśmi, ale nie zapominajmy, że to Wy je urodziłyście w bólach i tak się zastanawiam jak przebiega proces gojenia....
|
|
|
|
#3407 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ty już jesteś mamą miesiąc a ja dopiero 5 dzień i bardzo się denerwuję cały czas... Cytat:
|
|
#3408 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Taki np "nocny marek " ![]() Mój mężuś straszy mnie imieniem Czesiu (chyba wiecie z czym sie teraz kojarzy ) ale na to sie na pewno nie zgodzę. Moze jeszcze nam coś wpadnie do głowy. Cytat:
A z plecami to również mnie bolą, ale najbardziej tak na dole w krzyżach ![]() Cytat:
Też jestem ciekawa relacji z porodów i tego jak jest po. ------------------------------------------ właśnie sporządziłam ostateczną listę potrzebnych mi jeszcze rzeczy i zaraz wybieram sie na wirtualne zakupy (nie mam siły na prawdziwe) W koncu wydrukowałam sobie książkę Język niemowląt i zabieram się za lekturę
|
|
#3409 |
|
Zakorzenienie
|
OGROMNE GRATULACJE ZEBERKO!!! I UCAŁOWANIA DLA PIOTRUSIA!!!
Co prawda już to napisałam Zeberce w esku ale normalnie tak się cieszę, że jak Ją tam nawiedzę na sali poporodowej to się zdziwi Pozdrawia mamusia majowa |
|
|
|
#3410 |
|
Raczkowanie
|
Zebra GRATULACJE!!! Trzymamy kciuki, żeby wszystko było ok!
|
#3411 |
|
Zakorzenienie
|
Brzoskwinko i jak sobie z tym radzisz ?? U mnie dzis jest tragicznie - 30 min. siedzenia to jest max i musze sie polozyc, bo nie wyrabiam z bolu
Majkela ) jak na koniec ciazy Kamyku wiadomo, ze te cenne rady sobie, a zycie sobie.Musimy same na swoich dzidziolach sprawdzic co nam z tego pasuje, a co nie Co do kupek to neonatolog mowila, ze jende dzieci wala kleksa po kazdym karmieniu inne jedna fest kupke dziennie, albo raz na 2 dni i w kazdym przypadku jest ok.Jezeli dzidzia nie zalatwia sie przez 2 dni wtedy nalezy isc do lekarza Kakusia hej ![]() Jutro w SR mamy o pologu ( z polozna i lekarzem).Wazne zajecia, bo bede miala cc.I cos podejrzewam, ze moje ostatnie - pozniej juz bede lezec..... Co do bolu zeber, to znalazlam Brzoskwinko cos takiego : BÓL ŻEBER Ból żeber może wystąpić w trzecim trymestrze ciąży. Może być spowodowany naciskiem rozwijającego się w macicy płodu skierowanym do góry w stronę klatki piersiowej lub na mięśnie i więzadła położone wokół klatki piersiowej. Ból często jest silniejszy po jednej stronie i może się nasilać w momencie, gdy dziecko kopie. Kobiety zwykle odczuwają poprawę, gdy płód zsunie się w dół do miednicy. POSTĘPOWANIE W BÓLU ŻEBER Podczas siedzenia należy podpierać plecy. Szczególnie uważnie należy wsiadać do samochodu. Powinna pomóc podłożona pod plecy mata, poduszeczka lub zwinięty ręcznik. Ból żeber można zmniejszyć, unosząc i prostując ręce nad głową. Fizykoterapeuta może wykonać zabiegi uruchamiające i udzielić porady odnośnie do pozycji zmniejszających ból. Edytowane przez aldii Czas edycji: 2009-12-28 o 18:35 |
|
|
|
#3412 |
|
Zadomowienie
|
zeberka wielkie gratulacje!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! trzymam kciuki za piotrusia zeby szybko doszedl do siebie ![]() ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Podgladnelam wątek młodych mamuś i tam jest zdjecie Piotrusia Zeberki slodziutki i jak dla mnie to bardzo podobny do mamusi
|
|
|
|
#3413 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() --------------------- no i dupa, mialo sie wiecej zacytowac ale wcielo gdzies aaaaa, se podpatrzylam Zeberkowego Piotrusia na watku mlodyc mamus, przystojniacha z niego Gooha3 a co kupujesz, co kupujesz??? bo ja bym sobie tez cos kupila ino nie wiem co rety dziewuszki wy takie madre wszystkie o tym karmieniu, przewijaniu a ja to nawet mialam problem skompletowac ciuchy dla Malej do szpitala, co gdzie jak z czym sie nosi, dzis zakupilam pierwsze pampersy, ale tez mi troche zajelo dojscie do wniosku jakie potrzebne, newborn ale 1,2 czy 3. pozniej jakies kremy i wyszlam ze sklepu 5h pozniej spocona i zmeczona, a w sumie niewiele kupilam.
|
|
#3414 |
|
Raczkowanie
|
jeżeli chodzi o karmienie, to dowiedziałam się, że rzeczywiście trzeba używać obu cyców, a zaczynać następne karmienie cycem, którym poprzednio się skończyło
|
|
|
|
#3415 |
|
Zadomowienie
|
strasznie mi niedobrze , mdli mnie i zauważyłam ze coraz częściej czy wy też tak macie ?
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|
|
|
#3416 |
|
Rozeznanie
|
podejrzałam Piotrusia Zeberki
![]() Ale słodziak!!!!!!!!!!!!! Cała mama!!!!!!!!!!!! Oby wszystko dobrze się skończyło No i duży chłopak z niego!!! Przystojniak!!!!!Ja własnie wróciłam ze spacerku z psem....jedyne co mnie mobilizuje do wyjścia na dwór to mój piesio Jest fantastycznie!!!! Zima bajkowa, nie jest zimno, i mnóstwo śniegu, pięknie teraz wszystko wygląda!!!!---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Ula ja też czasem mam mini mdłości, zastanawiałam sie czy to nie z przejedzenia, ale jakoś ostatnio tez mnie dopadają....nie takie wielkie w prawdzie, ale są.....i znowu zaparcia wróciły..... Czytałam, że w trzecim trymestrze mogą powrócić mdłości jak z 1 trymestru.....jakbyśmy mało miały wrażeń |
|
|
|
#3417 |
|
Rozeznanie
|
Ula czuję się tak jak Ty tez coraz częściej. Byle do 1.01.
|
#3418 |
|
Zadomowienie
|
ja na początku nie miałam aż takich mdłości jak teraz , no masakra jakaś
postanowiłam tabletki odstawić dopiero 2 stycznia a nie jak wcześniej wymyśliłam 31.12 , bo nie chce urodzić w nowy rok a nigdy nie wiadomo jak będziedziś miałam 2 bolesne skurcze , jejciu jeszcze pare dni musimy wytrzymać ![]() Pysiu zapomniałam podziękować i odpisać na życzenia świąteczne ![]()
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|
|
|
#3419 |
|
Rozeznanie
|
Mamuśki macie często skurcze??? Niby te "ćwiczebne"? Bo ja ostatnio mam skurcze coraz częściej i tak się zastanawiam czy to normalne, że tak intensywnie ćwiczy już moja macica, czy to oznaka że mój czas się zbliża
|
|
|
|
#3420 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
zazdraszczam pieknej zimy... ![]() ale ja za to ide sobie jakies racuchy trzasnac, bo chodza za mna juz 2 dni
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.

Tż lada moment wróci z pracy więc idę włączyć co trzeba

klaski:
Miało jej nie być
Filip dostał za przeproszeniem takiego srania, że się poryczałam, że przeze mnie dziecko się tak męczy.

mocz idealny.Szyjka miękka,ale nic nieskrócona. Kolejna wizyta za 2 tygodnie....
.Dopiero mój TŻ po 3 tyg jak wrócił z kontraktu to to robił,bo się nie bał.