|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#12331 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz. III
czytam forum na bieżąco, nawt kiedyś się udzielałam. mam do Was pytanie, też zauważyłam że ze zmianą pogody dzieje się coś z moimi włosami, macie może jakieś odżywki które w te mrozy nawilży moje kłaczki? dziuś pierwszy raz użyła, jantara i niewiem czy nie biec w tygodniu do apteki po więcej
a....i jeszcze jedno pytanko mam hm...mój olej kokosowy nie ma zapachu czy to znaczy że mam jakiś zły? :/
|
|
|
|
#12332 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Efekty nowej pielęgnacji z czasem będą jeszcze lepsze![]() Cytat:
![]() Cytat:
olej nie pachnie, bo jest rafinowany. Na włosy się nadaje
|
|||
|
|
|
#12333 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie odnośnie mazideł (które mam w domu i stoją niewykorzystane). Planuję jutro na cały dzień nałożyć na włosy maskę, której podstawą będzie olej kokosowy, być może też miód.
Z racji tego, że mam w domu inne mazidła, chciałabym też coś z nich dodać. Tylko nie mam pojęcia, w jakich ilościach (nie chodzi mi o dokładne odmierzanie, bo nie mam do tego cierpliwości Składniki, które mam to: - humekanty: mocznik, sorbitol, gliceryna, kwas hialuronowy, kwas mlekowy, wyciąg z aloesu, d-panthenol - emolient: lanolina - witamina E - P-4 C solubilizator, SLP emulgator (chyba tych nie mam sensu używać?) Nie mam pojęcia, czy użyć kilku z nich, czy 1-2? Macie jakieś pomysły/doświadczenia (oczywiście czytałam wątek z miksturami, ale tam były używane jednak inne składniki)? Jak się ma robienie takich masek do punktu rosy? Wiadomo, że nie będę w masce wychodziła na zewnątrz Mimo to powinnam tu też "obawiać się" humekantów, że będą chłonęły wilgoć z włosów?I zapomniałam: mam jeszcze peeling ze skały wulkanicznej (jak myślicie, można by go dodać do maski?) i olej ze słonecznika - szukałam o nim informacji, ale nie wiem, czy ma jakieś specjalne właściwości dla włosów? Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-01-09 o 21:53 |
|
|
|
#12334 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po pierwsze dziewczyny, baaardzo Wam dziękuję za wszystkie miłe słowa. Od razu lżej na duszy i odzywa się wola walki o zdrowe i błyszczące włosy hehe ![]() Co do cieniowania, to powiem Ci więcej - moje mocniej i ładniej(!!!!!!) się kręcą i układają właśnie jak sa wycieniowane. Wtedy mam lepszy skręt niż na zdjęciu, takie sprężyste są a nie oklapnięte jak na załączonym obrazku. No i wydają się gęstsze ( co przy włosach przerzedzonych farbowaniem - jak moje i z czym walczę - jest dość istotne). Problem jest tylko ze zrobieniem warkocza, ale jakoś mi to nie przeszkadza. Także może też spróbuj je wycieniować na długości. Sama się powinnam już wybrać, ale zapuszczam i postanowiłam zredukowac wizyty u fryzjera o połowę czyli do 1 razu na rok. Acha no i dziekuję za uwagi o mojej talii, ostatnio też troche ją zaniedbałam, wiadomo - święta. Ale powoli wracam do starych nawyków ![]() Ale jak już ktoś zauwazył - zawsze widzi się najbardziej swoje wady a zachwyca zaletami innych. taki to już nasz los. Skazani na zazdrość. ( moze kiedyś film o nas nakręcą) ![]() ps. dodałam wpis do dziennika
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=430626 --> Moja biżuteria Zapraszam na bloga: http://wilczejagody.blogspot.com/ Edytowane przez wilczex Czas edycji: 2010-01-09 o 23:16 |
|
|
|
|
#12335 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo nie wiem jak humektanty będą działać po myciu szamponem. Z drugiej strony dziewczyny stosują chyba miód + kokos a miód to humektant. Co do ilości, na pewno uważaj z kwasem mlekowym i z mocznikiem. Kwas mlekowy w małych ilościach nawilża, zakwasza (a dla włosa lepsze niż lekko kwaśne ph niż zasadowe), w większych wiadomo. Mocznik w większych stężeniach ma właściwości keratolityczne, ułatwia złuszczanie naskórka, nie wiem jak mogłoby to podziałać na włosy, więc tu też lepiej mniej niż więcej. Lanolinę możesz dodać do olejów. |
|
|
|
|
#12336 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie o takie wskazówki mi chodziło. Ja zmywam oleje odżywką (no, chyba że nie dałabym rady tego zmyć, ale mam nadzieję, że nie), więc może jednak warto dodać składniki do maski? Chyba jednak zrezygnuję z miodu (już go stosowałam w maskach i moje włosy go lubią) na rzecz innych humekantów. Tak, żeby spróbować "czegoś nowego" ![]() A co myślicie o peelingu? Warto go dodawać do maski? Może przynieść jakieś korzyści np. skórze głowy? Bo nie mam co z nim zrobić (to był gratis)
|
|
|
|
|
#12337 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ponieważ ostatnio moje włosy zaczęły wypadać jak wściekłe, a suplementacja w postaci pokrzywy i Merz Special nie pomaga póki co - sięgnęłam po kosmetyki ratunkowe: Szampon Pharmaceris H Keratineum Odżywka Joanna z apteczki Babuni wzmacniająca ze skrzypem i rozmarynem I po tych preparatach wypłukanych dokładnie z głowy, aplikuję sobie Jantara. Wcieram w skalp i włosy, czekam aż wyschną i mam potem piękne, mięsiste loki W życiu tak nie miałam, ale bardzo mi się to podoba Szkoda tylko, że w DOZie nasz Jantar jest już niedostępny; ciekawe, czy to chwilowe, czy już więcej nie będzie, bo chciałam w sumie kolejną partię zamówić
|
||
|
|
|
#12338 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj poszalałam. Zmyłam maskę, o której pisałam balsamem Mrs. Potters - na szczęście dał radę i obyło się bez Babydream'a. Później nałożyłam na włoski WAX do suchych i zniszczonych pod czepek i ręcznik na 30 minut. Na koniec, po spłukaniu WAX'a na ciepło, spłukałam włoski zimną wodą i nałożyłam Joannę Naturię miód z cytryną. Żadnego środka stylizującego i wyschły same. Dziś mam super loczki, odpowiednio nawilżone i w ogóle genialne jak na moje włosy.
Ugotowałam też wczoraj żel lniany. Będę go dzisiaj aplikować przed wyjściem z domku. |
|
|
|
#12339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
że włoski zdrowe - to Wasza zasługato aqrat zdjęcie wieczorne, po porannym myciu. Drugiego dnia niestety jest już gorzej, zreszta znacie ten ból, podejrzewam zastanawiam sie czy udaloby mi się jeszcze dorwac gdzies Jantara piszecie że takie cuda wyczynia i poprawia skręt, a ja własnie marzę żeby lepszy skręt sobie wyhodować
|
|
|
|
|
#12340 | ||
|
Wtajemniczenie
|
malgosia86, masz na myśli którąś z maseczek z BU?
Opis glinki w niej zawartej jest zachęcający: Glinka bentonitowa nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast po zmieszaniu z wodą pęcznieje i nałożona na skórę w postaci maski jak porowata gąbka wchłania nadmiar tłuszczu, nieczystości oraz obumarłe komórki naskórka. Bogata w minerały: krzem, glin, żelazo, magnez, potas, sód, wapń. Tylko mam nadzieję, że bez problemu da się usunąć z włosów ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Może jakieś sklepy ze zdrową żywnością będą go miały? |
||
|
|
|
#12341 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja swój kupiłam na stronie Farmony i z tego co widzę, to jeszcze jest. Kosztuje 9,60zł. Chyba zaraz dokupię kolejne dwa. Mam jeszcze pytanie do Eloe77. Jak długą przerwę robisz po tych 3 tygodniach stosowania Jantara? |
|
|
|
|
#12342 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za pomocą peelingu wulkanicznego usuwamy mechanicznie - ścieramy wierzchnią warstwę skóry, głównie obumarły naskórek. Usunięcie tej warstwy skóry powoduje pobudzenie do szybszego wzrostu i odnowy warstwy naskórka, oraz pobudza do wzrostu komórki warstw głębszych. Efektem regularnego stosowania peelingów jest pogrubienie się warstw żywych komórek skóry, natomiast cieńsza staje się warstwa rogowa. Peeling mechaniczny pobudza mikrokrążenie skórne i dotlenia skórę. Wyrównuje się koloryt skóry. Skóra staje się bardziej elastyczna i gładsza. (...) Oprócz dobroczynnych skutków peelingu opisanego powyżej bardzo ważną rolą tych zabiegów jest przygotowanie do dalszych zabiegów. Usunięcie obumarłego naskórka i odblokowanie porów znacznie poprawia wchłanianie aktywnych substancji zawartych w preparatach kosmetycznych i zwiększa skuteczność ich działania. http://www.zrobsobiekrem.pl/?335,pee...y-wulkanicznej Chyba go dodam (zaraz idę nakładać maskę
|
|
|
|
|
#12343 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12344 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Napiszę skład, bo może się jeszcze przydać: 1,5 łyżeczki oleju kokosowego, 1 łyżeczka lanoliny, 1 łyżeczka miodu rzepakowego, 1 łyżeczka gliceryny, 1 łyżeczka peelingu ze skały wulkanicznej, 2 łyżeczki soku aloesowego (nie koncentratu!), 0,5 łyżeczki witaminy E, 0,5 łyżeczki kwasu hialuronowego. Zobaczę wieczorem, jak to się będzie zmywało Oby odżywka wystarczyła![]() Czuję, jakbym miała cięższe włosy nigdy tak wcześniej nie miałam
|
|
|
|
|
#12345 |
|
Zadomowienie
|
a ja dziś włosom zafunduję chyba maseczkę na pół dnia
I tak nigdzie nie wychodzę dziś
|
#12346 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2010-01-10 o 17:05 |
|
|
|
|
#12347 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za radę |
|
|
|
|
#12348 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Od razu przepraszam, czytałam te kilka stron dośc nieuważnie i coś istotnego mogłam ominąć
![]() Jednakże wszystkie zdjęcia obejrzałam -brawo dla was wszystkich - za długość, za jakość i blask ![]() Doszłam do wniosku, że im więcej kobiet będzie dbało o włosy tak jak my, to większa polowa kosmetyków zniknie niedługo z półek - bo nikt ich nie bedzie kupował Ubolewam nadal na dwycofaniem Jantara - ktoś się pytał jak go stosujemy - ja kiedyś mieszałam z biostyminą, teraz stosuję go w atomizerze -na skalp po umyciu i masuję pieczołowicie Wypróboałam dziś wosk: Drammock International, Beauty Formulas, Treatment Wax, Avocado Oil (Głęboko odżywiający wosk do włosów z awokado) mam tubę 150 ml - starczy na około 4 użycia, konsystencja dość gęsta-dobrze się rozprowadza, nie ścieka, delikatny zapach. Na razie nic więcej nie powiem, bo siedzę z chustką na głowie i czekam na efekt końcowy. Jak zużyję całą tubę to powiem coś więcej Z tego co w dzienniku widziałam dużo ci chyba nie brakuje Monia Eti_-podstawowa sprawa radzę ci zapuszczać, twój typ włosa będzie lepiej sie prezentował przy długości np. do łopatek - taki kobiecy pofalowany zestopniowany nieład Cytat:
, też tak myślę, że ten dziennik spełnia wiele funkcji jedną z nich jest pokrzepianie i pomoc w wytrwaniu trudnych chwil .Cytat:
.Co innego oleje. Ale skoro twoim włosom pasuje to czemu nie. Pytasz się co sadzimy o tym zestawie - a próbowałaś go? Coś nie wyszło? Było ok? ![]() Cieszę się, że się udało ujarzmić loki. Pamiętam jak pisałaś, że było nie za fajnie. To co w takim razie się stało, skoro twoje lokasy ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Eloe77 - co ty na to? Trzymam kciuki żeby wyszło ci coś takiego :http://cdn-write.demandstudios.com/u.../50/3/1653.jpg
|
|
#12349 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was dziewczynki
Trochę mnie nie było i widzę że nie próżnowałyście - zpisałyście trochę stron, i nowe włoski w dzienniku widziałam; wilczku piękne włoski Chciałam Wam powiedziec,ze już wiem co jest przyczyną moich prostych włosów o czym kiedyś tam pisałam, a mianowicie jest to joanna z miodem i cytryną ,. Wygląda na to,że moje włosy przyzwyczajają sie do kosmetyków ![]() I przez pewien czas chodziłąm z i prostymi włosami i najgorsze jest to, ze zaczęłło mi sie to podobac nawet kusiło mnie uzyc prostownicy aby były jeszcze bardziej proste ![]() Ostatnio zaniedbałam moje włoski, maski nie widziały od świąt - nawet jeszcze nie zakupiłam nowej ![]() Oj muszę sie wziąc za siebie a raczej za włosy
|
|
|
|
#12350 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki. Więc nie pozostaje mi nic innego jak zapuszczać. Fakt, jak miałam dłuższe to kręciły się mocniej - tylko wtedy nie potrafiłam o nie prawidłowo zadbać. Dołącze zdjęcia jak znajdę te sprzed 10-ciu lat.
Edytowane przez Eti_ Czas edycji: 2010-01-10 o 20:47 |
|
|
|
#12351 |
|
Konto usunięte
|
Po pierwsze gratuluję wam wiedzy. I gratuluję Eloe zostania moderatorką. Po drugie - moim wieloletnim marzeniem są loczki w stylu afro w kolorze rudym. Obecnie mam już farbowane, ale niestety proste włosy. Dlatego wybieram się na trwałą ondulację. Chciałabym, abyście poleciły mi jakąś maskę - kończy mi się Gloria, mam jeszcze Sephorowską, ale ona się chyba nie nadaje. Moje włosy są mieszane, tłuste u nasady, a normalno - suche i puszące się na długości. Mogłybyście mi coś polecić? I czy metoda OMO nada się do włosów po trwałej ondulacji - skład mojej OMO byłby taki - Gloria maska - szampon Ocerin z mocznikiem - maska ? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
|
|
|
|
#12352 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
TARANKA- jakie to 2c? !!! śmiało mogę powiedzieć że 3 a bo jest o co
|
|
#12353 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#12354 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Kosmetolog1 ślicznie dziękuję
Dlatego myślałam, że będzie działał jak emulgator. I jeszcze jedno - bo skoro Quaternium-80 to silikon, może wiesz, które jeszcze z quaterniów mogą nimi być? Albo - bo przecież nie musisz mieć ochoty zaraz szukać, znasz źródła, gdzie można tego poszukać? Z naszych podstawowych źródeł (typu naturallycurly.com) wynika, że poly- i quaternia należą do oblepiaczy (czyli mogą mieć coś wspólnego z silikonami). Może dysponujesz na ten temat nieco szersze wiedzą ? I może znajdziesz chwilkę, by się podzielić? ![]() ![]() ![]() Eti_ witam i cieszę się, że zdecydowałaś się ujawnić Odnoszę wrażenie, że dłuższe będą jeszcze ładniejsze Pierwszy miesiąc (czasem dwa) jest trudny, ale potem sama zobaczysz, że było warto. Powodzenia! Z moich obserwacji wynika, że falom służy bardziej OMO, ale nie jest powiedziane, że odżywkowanie nie będzie równie dobre - każdemu co innego. Ale będę uważnie czytać, jak sobie radzisz Zawsze to miło poczytać, że coś się udaje ![]() Cytat:
Niech Wax będzie z tobą i służyCytat:
Nie ma się co wstydzić - dziennik jest, przynajmniej dla mnie, rodzajem dokumentacji, wspomagaczem, a nie rewią lub konkursem. Widzę dziś, jak bardzo moje włosy się zmieniały, tendencje do czego mają, jak reagują. Fakt, miło jest usłyszeć komplementy, to prawda! Mam jednak świadomość, że nie ma to jak nauka, a zdjęcia świetnie to dokumentują Przełam się więc i zamieszczaj! ![]() Cytat:
No to zapuszczam dalej ![]() Cytat:
Ale nie powiem i mnie się zdarza położyć o 19.00 na krótkie spanie, obudzić o 22.00, umyć zęby i położyć się spać do 6.00 Tyle że nie bardzo mam czas na takie przyjemności Ech, życie rodzinne...
|
|
#12355 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#12356 | |||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
No to przebrnęłam przez 61 stronę
![]() Cytat:
Jak sądzisz? Cytat:
Ups... Wkrótce zacznie się kombinowanie z glikolem i ekstraktami, by uzyskać coś Jantaropodobnego. Okropny producent! Syrenko, podawałaś może im link do nas? ciekawe, jak by zareagowali... Cytat:
A gdyby go dodawać do odżywki myjącej? I tak wykonuje się masaż głowy, a czasami na amerykańskich stronkach poleca się dodanie brązowego cukru do odżywki, by masaż był skuteczniejszy (sama próbowałam, ale miałam potwornie zgrudlony cukier i słabo się rozpuszczał. Zdenerwowałam się tylko) Cytat:
). Chyba moje niedokładnie obejrzałaś Cytat:
Cytat:
Zamówiłam od razu 500 ml... Szalona baba Cytat:
(to ma być zawstydzenie) Daj Bozia! Bo, to co podesłałaś jest po prostu piękne Tylko, że ja mam rzadziuchy i raczej nic z tego. A może cieniowanie coś pomoże? Zrobić wydruk i do fryzjerki marsz!!! Cytat:
Eti_ nie powiem - jest o co dbać Jak zaczniesz pielęgnować, znajdziesz własne patenty, to będą jeszcze piękniejsze Dziękujemy, staramy się jak możemy Dziękuję Cytat:
Cytat:
Cytat:
Możesz podać skład? Musze się poskarżyć - nadal nie mam keratyny. Śnieg i lód zablokowały mnie w domu i nie pojechałam po mazidłowe czary-mary Edit: Dziękuję Agison, za miłe słowa Szukaj zdjęć i do dzieła!
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-01-11 o 12:00 |
|||||||||||
|
|
|
#12357 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pisze jeszcze raz ![]() Maseczka jest zdecydowanie za ciężka i zbyt trudno ją zmyć. Winę ponosi za to przede wszystkim lanolina (moim zdaniem). Jest jej za dużo, powinnam jej dać co najwyżej odrobinę, a nie 1 łyżeczkę. Po drugie, łączenie miodu i lanoliny koszmarnie oblepia włosy i jest baaardzo trudne do zmycia. Po trzecie, maskę zmywałam szamponem (Joanna z SLSem, bo innej nie miałam) i to 2 razy. Odżywka w ogóle nie dawała rady. Podsumowując, na przyszłość dawałabym te same składniki, ale w mniejszych ilościach, traktując olej i ew. miód, jako bazę + niewielka ilość użytych do maski produktów (może poza lanoliną, na razie będę ją używać tylko do rąk ).Eloe77, jeśli chodzi o wpis do receptariusza, to chętnie, ale może jak tę maskę trochę udoskonalę? Chciałabym dobrać tak proporcje, żeby dało się ją zmyć odżywką. Choć, jesli chcecie, to mogę już teraz wpisać. Z tym, że nie chcę zrazić do robionych masek kogoś, kto dopiero zaczyna, a miałby na głowie to co ja wczoraj. Ale metodą prób i błędów na pewno się uda stworzyć fajną maskę
Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-01-11 o 12:12 |
|
|
|
|
#12358 |
|
Konto usunięte
|
Eloe - oto zdjęcie składu - to ta maska https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...ow-suchych.htm - mam nadzieję, że zdjęcie jest wyraźne
Obecnie do OMO mam Balsam do włosów z Imbirem mrs potter's nada się? |
|
|
|
#12359 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Eloe napisała:
Cytat:
Cytat:
Na mazidłowym ktoś rzucił hasło aloevit, to płyn wzmacniający do skóry głowy, w dozie kosztuje 6zł, kupię przy najbliższej okazji, może też jest na glikolu? Nawet jak ma mało dobroci to miałybyśmy bazę wcierkową. Nie żaliłam im się. Może by napisać do Dyrektora Handlowego poprzez formularz na stronie? http://www.farmona.pl/kontakt/dyrektor-handlowy.html Cytat:
Cytat:
+kokos +shea +lanolina sutkowa rossmanna + rycyna + witamina E + troszkę koenzymu Q10 + olejowy ekstrakt z rozmarynu Do tego: - gliceryna - kwas hialuronowy - hydromanil - pantenol Lepiło się to to strasznie, ale zmywam szamponem więc problemu nie było. ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
A skład taki sobie jak na 35zł :/ |
|||||
|
|
|
#12360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój TŻ na zdjęciach z dzieciństwa też ma loczki!! A teraz krótkie,proste i całkiem czarne Najgorzej że mu bardzo wypadają poleciałam mu żel Palomy(mi wyrosły po nim babyhery ), ale on twierdzi że nie działa ![]() Taki dobry ten buerlecitin powiadasz... może bedzie trzeba spróbowac ![]() P.S.Dziś rano miałam mega kolokwium i teraz czekam na wyniki,za ok godzinę powinny juz byc ![]() ![]() Dziś związałam włosy. Chyba pierwszy raz w tym roku akademickim pojawiłam się w zwiazanych na uczelni
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.

a....i jeszcze jedno pytanko mam hm...mój olej kokosowy nie ma zapachu czy to znaczy że mam jakiś zły? :/

ale ich stan się poprawia więc mam nadzieję że kiedyś odżyją
Mimo to powinnam tu też "obawiać się" humekantów, że będą chłonęły wilgoć z włosów?

.
:
,. Wygląda na to,że moje włosy przyzwyczajają sie do kosmetyków
a raczej za włosy
Dlatego myślałam, że będzie działał jak emulgator.