Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz.III - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-11, 23:46   #2611
chryzolit
Raczkowanie

Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz

Hej

dzisiaj ja się melduję koło północy - siedzę i grzebię w necie... Ale nadrobię Was dopiero jutro.

Ale, ale - zdążyłam zauważyć - Eleeri, gratuluję bezbłędnego usg To naprawdę super wieści Pójdę dziś spać w świetnym humorze Buziaki dla Ciebie i Matiego
Stary 2010-01-12, 00:02   #2612
morska
Zadomowienie

Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Hejka
my juz po usg brzuszka

wszystko OK

i nerki, i wątroba, pęcherzyk żółciowy, trzustka, śledziona itd
wszystko zdrowe

wyniki moczu też chyba dobre
a na pewno lepsze

jutro jeszcze dwie dawki antybiotyku i to będzie chyba koniec
mam nadzieję, ale jestem ciekawa co jutro powie pediatra

nadrobię Was później bo zaraz kąpiel

ale się cieszę z tego usg
Super

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny taki mam ból nad posladkiem (chyba korzonki), rwie mnie ze chodzic i siedziec nie moge Nie wiem od czego to ale juz od 3 dni mnie tak pobolewało a dzisiaj to juz bardzo boli.

Ide umyc wloski i nałozyc jakas maseczke. Takie suche mi sie zrobiły i dodatkowo pojawił sie łupież nie moge sobie z nim poradzic.
Mam pytanko: jakie maseczki do wlosow polecacie? Cos na miano KWC według Was.

Aha, zapomniałabym Kuba dzisiaj zaczał cos gaworzyc. Jezyczek mu sie rozwiazał. Co prawda nie mowi mamama, tatata ale gu, gia, ge, kia, ee i tym podobne. Zaczyna wysuwac jezyk i coraz bardziej zainteresowany jest "gadaniem" Czekam na pierwsze mama
Ojoj Smarujesz czymś rozgrzewającym?

Ja na co dzień używam serii nawilżającej Biolage z Matrixa - i ten balsam jest super Jest też z tej serii odżywka bez spłukiwania, ale wg mnie gorsza.
Ale na poratowanie ze złego stanu kiedyś używałam Waxa, dopóki nie odkryłam mojego włosianego KWC - wygodniej mi się używa i efekty lepsze. A jest to TA maseczka. Dla mnie rewelacja i za śmieszne pieniądze.

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość

Też zapiszemy się na USG brzuszka A jaki lekarz je robił? Nefrolog? Czy jakiś inny?

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Dziewczynki, zapraszam do obejrzenia nowego zdjęcia mojego Krasnoludka
U mnie robi radiolog. Przecież ocenia się tam też inne narządy, nie tylko nerki.

A Krasnalek świetny, jak zwykle

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Mąż wrocil z pracy obładowany, wie co na liscie a natargal mi otrębow, przegryzki-jak chipsy suszonych owocow,siemia lnianego i jedyne co z listy co kotlety sojowe wiec pierwszy raz sprobuje
Cass, a te tylko gotowane sa zjadliwe?
Właśnie! Zapomniałabym! Cass - dzięki Tobie dzisiaj wypróbowałam kotlety sojowe - z ziemniakami i surówką - było smacznie, więc pewnie jeszcze powtórzę

Edytowane przez morska
Czas edycji: 2010-01-12 o 00:03
morska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 00:09   #2613
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

o a ja mam takie pytanko: miałyście może do czynienia z perfumami firmy FM??? bo kumpela w pracy zatrudnila się jako konsultantka i nam prezentowala te wszystkie perfumy, no i zapachy cudne i odpowiadaja oryginałom i nawet trzymają długo bo psiknęła mnie odpowiednikiem Angela i pachne do teraz , ale cos te ceny mnie dziwią, no i tak pomyślalam o was co wy o tym myślicie???? i czy miałyście moze juz te perfumy????
Stary 2010-01-12, 00:20   #2614
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
Svinecko - zamówiłam takie same ramki jak Ty ... jasny brąz ze sznurkiem, jeszcze nie doszły, ale mam nadzieję, ze dotrą jutro lub pojutrze ... oczywiscie dla nas też wzięłam jedna
a wzielas tez grawerowana? jaki napis robisz? imie i date ur?

ja sie waham miedzy brazem a miodem
a moze wezme taka i taka i zostawie sobie ta, ktora mi bardziej bedzie pasowac
Cytat:
Ide walnac Tamilee
i jak?
Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
A nie dajesz mu cyca do popicia? Bo ja daję, myślałam, że tak trzeba Czy czymś innym popija?
po deserku nigdy nie chce pic i idzie po nim spac
a po obiadku robie mu herbatke, nie pije jej nigdy ale zawsze pogryzie troche smoczek, troche pociumka i w efekcie cos tam sie napije, w kazdym badz razie nie jeczy wiec chyba nie jest spragniony

aczkolwiek to bylo dzis - bo jak juz pisalam moje dziecko non stop je cyca wiec zazwyczaj je kilka razy

ide spac dobranoc
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 07:09   #2615
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość
o a ja mam takie pytanko: miałyście może do czynienia z perfumami firmy FM??? bo kumpela w pracy zatrudnila się jako konsultantka i nam prezentowala te wszystkie perfumy, no i zapachy cudne i odpowiadaja oryginałom i nawet trzymają długo bo psiknęła mnie odpowiednikiem Angela i pachne do teraz , ale cos te ceny mnie dziwią, no i tak pomyślalam o was co wy o tym myślicie???? i czy miałyście moze juz te perfumy????
ja z nich korzystalam jak pracowalam, no bo jak make up, wystrzyzona i bez zapachu
Poza tym fajki palilam wiec psikalam sie nawet w ciagu dnia. Za takie pieniadze nie zalowalam sobie i mialam kilka(nasce) butelek na raz, po jednej w torebce, w samochodzie,w kosmetyczce, w pracy w szafce i przy stanowisku,odlewke w takim "pisaku"nosilam w kieszeni .
Zapach utrzymywal sie dosc dlugo ale niestety nie na tyle co oryginal.Ja bylam/jestem zadowolona.
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość

i jak?
wygladaja one latwiej niz mi sie wydaje
zmachalam sie i ani w polowie nie wykonalam ich poprawnie bo zwoje sadła mi to uniemozliwialy
dzis powtoreczka
robisz codziennie?

Nie wiem czy to przypadek, ale Laura wczoraj poszla spac przed 19 i dzis co do minuty obudzila sie przed7.Byc moze to przypadek, ale jesli przeciagnieta budzi sie o19 to zalezaloby mi samej wstawac o 7 niz o 6 nawet jesli to jest pobudka tylko na godzine.Na mleko i jej zabawe w lezaczku.Swoja droga tylko rano godzinie w nim siedzi nic ode mnie nie chcac.Zajmuje sie sama.Ewentualnie zabawke podam.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2010-01-12 o 07:11
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 07:26   #2616
Miramej
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
Bartosz zaczął coś strasznie kichać ... wciagu całego dnia chyba 20 razy kichną ... mam nadzieję ze to nie żadne przeziębienie

Ząbki rosną i rosną, i już je poczułam na piersi wczoraj pierwszy raz mnie ugryzł - gryzoń mały ... bolało

Aha - już chyba po zatorze ... w sobotę siedzialam pół godzin pod prysznicem i roiłam masaż gorącą woda a potem odciagałam laktatorem ... później Bartosz poprawił i w niedzielę wieczorem juz było ok!

No i nareszcie doczekaliśmy się wieeeeelkiej kupy ... ostatnio była w tamtą niedzielę, potem w sobote mały bobek wczoraj też ... a dzisaij - uhhhhh ale najważniejsze że bez płaczu!
(...)
.....................
Tak więc ...
Miramejku - mam nadzieję, że to już konic kłopotów będzie ... siusiak szybko sie zagoi i będzie lux!
Kuba też dużo kicha, ale nie jest przeziębiony. Trzymam , żeby Barusia choroba nie dopadła.

Mówisz, że gryzie, łobuz mały?

Super, że nie masz już zatoru . I żeby nie ważył się wracać

Gratuluję koopy

Dzięki , wcale się ten siusiak nie goi

Cytat:
Krzesełko Eleeri jest fajne
Najbardziej podoba mi się kolor niebieski ptaszek
Myślę nad tymi krzesełkami i myślę i już sama nie wiem, które wybrać

A może odciągaj do momentu, aż będzie widać "dziurkę", żeby sprawdzić czy w sikaniu nic nie przeszkadza?
Tylko Ty wiesz, jak to wygląda w tej chwili i zobaczysz, jak będzie wyglądało po zagojeniu. W razie czego można iść do urologa, on najlepiej na siusiakach się zna

Nie martw się tym aż tak
Kubusia to nie boli, a przecież już się goi. Będziesz na pewno kontrolować stan siusiaka i w razie czego szybko zareagujesz. Na pewno wszystko będzie dobrze
Odnośnie straszenia - moim zdaniem lepiej znać konsekwencje i niczego nie przeoczyć

Mnie też się podoba i krzesełko eleeri i magi I też nie wiem, co wybrać - chociaż ostatnio zeszło to na dalszy plan

Wygląda, że Kuba sika bez problemu, najgorzej, że jak chcę choć ociupinę odsunąć, to zaraz ranka . Czy to się kiedyś zagoi?

Cytat:

Cytat:
U mnie robi radiolog. Przecież ocenia się tam też inne narządy, nie tylko nerki.

A Krasnalek świetny, jak zwykle
Dzięki za info

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 08:58   #2617
magi77
Wtajemniczenie

Hello babolki

Witam się z rana. Maculek już po porannej toalecie. Ja jeszcze nie Jak zwykle zresztą.

Miramej, szkoda mi Kubusia Nie widzisz żadnej poprawy? Nawet niewielkiej?

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 09:06   #2618
chryzolit
Raczkowanie

Jestem!
Nadrabiam
Stary 2010-01-12, 09:14   #2619
katarzynka00
Zakorzenienie

to mi sie podoba spac z corka do 9

teraz my idziemy sie ogarnac i doprowadzic do ladu
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 09:23   #2620
UnholyOne
Ola-Unhola

I ja się witam
Kolejny dzień z potwornym bólem głowy...Całą noc mnie bolała. Czyli znowu mam maraton...

Wczoraj połozyłam się spać chyba o 21. Czekałam aż Małż wróci, zjadłam sajgonki, nie kapałam już dzieci tylko fru do łózka i sama też odpłynęłam. Tego mi było trzeba, ledwo trzymałam się na nogach i widziałam na oczy.
Niestety tak wczesne pójście spać nie pomogło na moja łepetynę, ale tego się spodziewałam.

Na dodatek Antoś w nocy o 4 uznał, ze to jest najlepszy czas na zabawę i wygibasił się w łóżeczku. Na szczęscie leżał i nie kwiczał, dostał dwie zabawki a ja połozyłam się obok i jednym okiem kimałam. Zasnął na dobre o 6, czyli 15 min przed moją pobudką Nie, nie wstałam. Zasnęłam i obudziłam się dopiero teraz - nie miałam siły ruszyć ręką, a co dopiero wstać i szykować Bartka. Na Małża nie mam co liczyć, bo on wstaje o 7,30 i ani minuty wcześniej...

Idę coś zjeść i bawareczkę wypić
Stary 2010-01-12, 09:27   #2621
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Hejka
my juz po usg brzuszka

wszystko OK
super

Cytat:
Napisane przez marysia_258 Pokaż wiadomość
Witam mamusie
Wiem nie często z Wami piszę, ale po piewsze ciągle nie mam czasu a po dugie to mi głupio mi sie tak do Was wbijać ni z gruszki ni z pietruszki i pisać co u mnie

Widziałam że zaczęłyście walkę z kilogramami. Mi też by się to przydało kurczę tylko nie mogę się zmobilizować
eee tam, wbijaj się

no to zapraszamy, zapraszamy grupa wsparcia działa prężnie

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość

Mała usnęła o 19 i teraz się obudziła marudna, krzyczy, łzy się leją, kiedy uśnie? idę bo ryczy i woła mammma

Cytat:

Dziewczyny taki mam ból nad posladkiem (chyba korzonki), rwie mnie ze chodzic i siedziec nie moge Nie wiem od czego to ale juz od 3 dni mnie tak pobolewało a dzisiaj to juz bardzo boli.

Ide umyc wloski i nałozyc jakas maseczke. Takie suche mi sie zrobiły i dodatkowo pojawił sie łupież nie moge sobie z nim poradzic.

Aha, zapomniałabym Kuba dzisiaj zaczał cos gaworzyc. Jezyczek mu sie rozwiazał. Co prawda nie mowi mamama, tatata ale gu, gia, ge, kia, ee i tym podobne. Zaczyna wysuwac jezyk i coraz bardziej zainteresowany jest "gadaniem" Czekam na pierwsze mama
posmaruj koniecznie jakąś mascią

ja podobnie jak dziewczyny waxa od niedawna uzywam, dla mnie rewelacja

widzisz, na wszytsko przychodzi pora, brawa dla Kubcia

Cytat:

Od dziaij to ja chyba nie pośpie normalnie ... małż rano wstawał do pracy i budzi mnie przerażony - Bartek śpi na rzuchu z głową w poduszce! ... wstałam szybko, patrze, a On głowe raz w prawo, raz w lewo a za chwile buch nosem w poduszke i tak śpi
.....................
to może kładź go bez poduszki? to jest właśnie jedna z przyczyn dla których zalecają żeby dziecko na płaskim spało...chociaż z drugiej strony nasze dzieciaczki już większe i swobodnie główką operują...

dobrze że zator sobie poszedł a koopa przyszła

Cytat:

kurcze...nie martw się powolutku pewnie ranka się wygoi, na to potrzeba czasu na pewno...

Svinecko, chyba racja z tą data na ramce, fajny prezent podoba mi się. Ja czekam aż zamówiony kalendarz przyjdzie, zobaczymy czy fajny

Dzień doberek
zasypało nas całkowicie, na dodatek dzisiaj znowu sypie...nie wiem czy wybierzemy się na zewnątrz...ewentualnie przewietrzę mała przy oknie, taki wirtualny spacer jej zrobię

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 09:28   #2622
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
ales mi przypomniala
jak u mnie mialo to miejsce to bylam sparalizowana z bolu
nic nie moglam robic, ani sie ruszyc, w pracy szefa prosilam zeby za mnie pracowal a ja w bezruchu siedzialam, bo kazdy ruch i sie zwijalam,na niczym nie moglam sie skupic i pamietam ze pisalam z kilkoma ososbami na raz na gg i pourywalam rozmowy bo nawet na tym nie moglam sie skupic tak mnie bolalo
I se mysle...kurde ale bolesna @ , bo nie myslalam ze za 1 strzalem nam sie udalo a tu Laura w drodze

Na drugi dzien jechalismy do Łodzi i tak samo zwijalam sie na tylnej kanapie kladac nogi na kuzynke przepraszajac za zachowanie ale nie panowalam nad soba pochlonelam pol opakowania nospy na drugi dzien zrobilam test
nie chcialam wywolac takich bolesnych wspomnien

ja tez pamietam wlasnie ze strasznie mnie bolalo, a najbardziej krzyz

Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość
nie martw się napewno nie jesteś w ciąży, a to ból pred okresem bedzie dobrze

narazie musze czekac a jak nie przyjdzie to bede testowac

Cytat:

i tyle schudłaś przez ćwiczenia tylko??? ... ja ym chciala z 63 na 55, ale nie wiem jak to zrobić, bo moja waga zatrzymuje się na 60 i amen

codziennie jezdzilam na orbim i nie jadlam wogole slodkiego
ale te 68 to byla waga po ciazy wiec chyba latwiej zgubic
do wagi sprzed ciazy brakuje mi 3 kg ale chcialabym stracic 5kg

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 09:30   #2623
Tulipfever
Rozeznanie

Cytat:

Chyba Cie faktycznie przewialo Ubieraj sie cieplo, moze nasmaruj sobie plecki kremem rozgrzewajacym.

Maseczke stosuje taka:

http://www.radar.pl/Gliss-Kur-Masecz...00ml-28571157/

Jest niezla, wlosy sa po niej bardzo miekkie

Cytat:
taki sprzet bede miec od tesciowki:
http://www.allegro.pl/item866370309_...er_okazja.html

moze nie jest to zbyt nowoczesnej generacji sprzet ale zawsze jakis
U ladny sprzet, brawa dla tesciowki

Cytat:

Aha - już chyba po zatorze ... w sobotę siedzialam pół godzin pod prysznicem i roiłam masaż gorącą woda a potem odciagałam laktatorem ... później Bartosz poprawił i w niedzielę wieczorem juz było ok!
Mam nadzieje, ze zator juz nigdy nie powroci

Czesc dzieweczki. Ania dzisiaj znowu pieknie spala, nie liczac dwa razy pobudki z placzem, bo cos Jej sie snilo. Ale possala troche moj palec i zasnela

Dziewczyny, czy Wy pierzecie maty? Po nasza ma juz plamy po slinie Ani i zastanawiam sie, czy moge po prosu wrzucic do pralki.
Tulipfever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 09:32   #2624
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

no i masz......zapomnialam sie przywitac
Czesc babole

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
I ja się witam
Kolejny dzień z potwornym bólem głowy...Całą noc mnie bolała. Czyli znowu mam maraton...
to juz ktorys dzien z kolei co cie glowa boli......a mierzylas sobie cisnienie?

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość

Dzień doberek
zasypało nas całkowicie, na dodatek dzisiaj znowu sypie...nie wiem czy wybierzemy się na zewnątrz...ewentualnie przewietrzę mała przy oknie, taki wirtualny spacer jej zrobię
u nas tez sypie

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 09:53   #2625
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Hello babolki

Witam się z rana. Maculek już po porannej toalecie. Ja jeszcze nie Jak zwykle zresztą.

Miramej, szkoda mi Kubusia Nie widzisz żadnej poprawy? Nawet niewielkiej?
Hehe

, może ociupinkę, ale naprawdę niewiele . Tylko, że mogę ten Triderm stosować do jutra, a miał mieć takie silne działanie

Cytat:
I ja się witam

Wczoraj połozyłam się spać chyba o 21. Czekałam aż Małż wróci, zjadłam sajgonki, nie kapałam już dzieci tylko fru do łózka i sama też odpłynęłam. Tego mi było trzeba, ledwo trzymałam się na nogach i widziałam na oczy.
Niestety tak wczesne pójście spać nie pomogło na moja łepetynę, ale tego się spodziewałam.

Na dodatek Antoś w nocy o 4 uznał, ze to jest najlepszy czas na zabawę i wygibasił się w łóżeczku. Na szczęscie leżał i nie kwiczał, dostał dwie zabawki a ja połozyłam się obok i jednym okiem kimałam. Zasnął na dobre o 6, czyli 15 min przed moją pobudką Nie, nie wstałam. Zasnęłam i obudziłam się dopiero teraz - nie miałam siły ruszyć ręką, a co dopiero wstać i szykować Bartka. Na Małża nie mam co liczyć, bo on wstaje o 7,30 i ani minuty wcześniej...

, mnie też głowa boli dzisiaj, ale pół nocy nie spałam rozmyślając o infekcji, siusiaku i tym wszystkim

, Ola ja Cię naprawdę szczerze podziwiam

Cytat:
kurcze...nie martw się powolutku pewnie ranka się wygoi, na to potrzeba czasu na pewno...
(...)
Dzień doberek
Oby

Ja nie idę dzisiaj na spacer, wczoraj wyszłam, to wózka przepchnąć nie mogłam

Cytat:
Napisane przez Tulipfever Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy Wy pierzecie maty? Po nasza ma juz plamy po slinie Ani i zastanawiam sie, czy moge po prosu wrzucic do pralki.
U nas na razie mata w niełasce, ale chyba ją wypiorę, jak wróci uznanie dla niej (o ile )

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-12, 10:08   #2626
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
no i masz......zapomnialam sie przywitac
Czesc babole

to juz ktorys dzien z kolei co cie glowa boli......a mierzylas sobie cisnienie?

u nas tez sypie
Nie mam ciśnieniomierza niestety. Ale ja mam co jakis czas takie maratony kilkudniowe, wiec podejrzewam, ze własnie taki oto nadszedł

Cytat:
Hehe

, może ociupinkę, ale naprawdę niewiele . Tylko, że mogę ten Triderm stosować do jutra, a miał mieć takie silne działanie

, mnie też głowa boli dzisiaj, ale pół nocy nie spałam rozmyślając o infekcji, siusiaku i tym wszystkim

, Ola ja Cię naprawdę szczerze podziwiam

Oby

Ja nie idę dzisiaj na spacer, wczoraj wyszłam, to wózka przepchnąć nie mogłam

U nas na razie mata w niełasce, ale chyba ją wypiorę, jak wróci uznanie dla niej (o ile )

Tez tak mam, jak cos mnie meczy to rozmyslam romyslam i spac nie moge

A co tu podziwiac, głupia jestem i tyle...

Ja chyba jednak przejde sie na spacer, moze troche swiezego powietrza na moja główke pomoze.
Z przepychaniem problem rzeczywiscie sie zdarza, ale w tych miejscach ciagne wózek tylem. Ale sanek dzisiaj nie biore

Dzisiaj mielismy premierę najbardziej brudzacego deseru - jabłka z jagodami.
Na pierwszy raz pół słoiczka poszło

A Ty Miramej, kiedy rozszerzasz dietkę?
Stary 2010-01-12, 10:15   #2627
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
I ja się witam

współczuję Ci.

Cytat:
Hehe

...
Hmmm... dobrze, że choć trochę.

U nas też. Przedwczoraj ją złożyliśmy, bo tylko kurz zbierała.

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009

Edytowane przez magi77
Czas edycji: 2010-01-12 o 10:17
Stary 2010-01-12, 10:20   #2628
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:

Ja prałam. Mam Tiny Love, wyjęłam "instrument" ze srodka, fru do pralki i jest jak nowa
Prałam juz kilka razy, bo Antos ulewał kiedys duzo i była cała w serku
Stary 2010-01-12, 10:23   #2629
magi77
Wtajemniczenie

Miramej, a kiedy macie kontrolę u lekarza, bo nie pamiętam.

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:
...

Ja chyba jednak przejde sie na spacer, moze troche swiezego powietrza na moja główke pomoze.
Z przepychaniem problem rzeczywiscie sie zdarza, ale w tych miejscach ciagne wózek tylem. Ale sanek dzisiaj nie biore
...
Nie mów tak, bo obrażasz moją koleżankę i mogą być

Idź na spacer, pomoże Ci świeże powietrze

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-01-12, 10:28   #2630
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:

Dzisiaj mielismy premierę najbardziej brudzacego deseru - jabłka z jagodami.
Na pierwszy raz pół słoiczka poszło

A Ty Miramej, kiedy rozszerzasz dietkę?
, a najlepsze, że Kuba smacznie spał od 20.30 do 6., a ja nie mogłam

Czy ja wiem, czy głupia? Jedno jest pewne, nerwy masz ze stali

Miałam już, ale przyplątała się ta infekcja i nie mam zupełnie do tego głowy. Myślę, że jak nawet troszkę opóźnię, to przeżyjemy. Morfologia pokaże, czy Mały nie ma anemii, jeśli tak, to trzeba będzie się sprężyć.

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Hmmm... dobrze, że choć trochę.
No tak, ale ja bym chciała, żeby wszystko się ładnie zagoiło

Cytat:
Ja prałam. Mam Tiny Love, wyjęłam "instrument" ze srodka, fru do pralki i jest jak nowa
Prałam juz kilka razy, bo Antos ulewał kiedys duzo i była cała w serku
A wirowałaś?

Cytat:
Miramej, a kiedy macie kontrolę u lekarza, bo nie pamiętam.
U pediatry mieliśmy mieć jak będą wyniki posiewu, który był w planach na 20-21 stycznia. Ale 19. mamy wizytę w poradni nefrologicznej, więc nie wiem, czy zostaniemy pod ich opieką, czy z powrotem do pediatry trzeba będzie

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-12, 10:31   #2631
chryzolit
Raczkowanie

Cytat:
a mieszkanie sprzedajesz z meblami, czy meble bierzecie ze sobą ?

ja tez uwielbiam wampiry
a o jakim filmie mowa bo chyba przeoczyłam ?

ha, ha, ha

problem z ratami, hmm jeszcze nigdy nie brałam nic na raty

zgubiłaś szkło ?
a w jaki sposób ???

co z pieskiem ?
chory ?

mój siusiak ma się zdecydowanie lepiej
siuśki dzisiaj pobrane już w laboratorium, dzisiaj wyniki i usg
dzięki za stronkę
już sobie zapisałam

Witamy w "100 pytań do..."
1. Nie, mebelki biorę ze sobą - lubię je bardzo, a i przejściowego mieszkania nie warto na nowo meblować... Zresztą, po cichu dodam, że planuję kupić... łóżko Takie z prawdziwego zdarzenia. Oczywiście tylko po to, by się wreszcie wyspać

2. No zgubiłam, sierota jedna... Odkręcałam wieczko pojemnika, ale jakoś tak nieuważnie i niechcący szarpnęłam - pojemnik upadł na podłogę, a że jedno wieczko już było odkręcone, to jedno szkło utonęło w niebycie, tj. odpływie zlewu

3. o usg już wiem, że wszystko ok - jeszcze raz gratuluję

4. Boniu cierpi na ogólny brak odporności, tak bym to nazwała... Jak na rasowego wilczura przystało, ma wieczne kłopoty z uszami (ale takie na maksa - miał juz i antybiotyki, i leki sprowadzane z Włoch i inne takie...), a teraz przyplątała się jakaś alergia skórna. Tzn. nie wiem, czy alergia, bo śładu wysypki nie ma, ale piesek wygryza się nieustannie...

4. chodziło o "Zmierzch". A ze stronki Texasik jeszcze nie korzystałam - niektóre dziewczyny pisały, że miały kłopoty.

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
Ja tez zakupilam kojec dla mamy jak bedzie z mała, zeby tez nie musiała cały czas u góry siedziec, to sobie wstawi w swoim pokoju i bedzie mniej biegac

musze pochwalic moja fryzjerke Madziulke kochana, chyba jej te wszystkie wasze komplemety zaraz powysyłam

A mi juz tez nieiwele do 30!!! brakuje a tez uwielbiam dzinsy i bojówki

Zbieram sie na ten ZMIERZCH i sie zebrac nie moge, mam nawet na płytce ale i tak mi schodzi (2 tez juz mam)

Jak juz pisalam w piatek moj dr stwierdził ze nie ma potzreby trzymac sie sztywno dawki glutenu, nie musi to buc dokladnie 2-3g
Oż Ty babo niedobra!... Eh, tylko ja jestem taka opóźniona, i przeżywam pierwszą część, podczas gdy Wy oglądacie drugą

Co do glutenu - otóż to!

trzydziestka? - siostro

A wlosy super, ale przecież już o tym wiesz...

I my mamy kojec. Stoi rozłożony, czasem położę w nim Stasia, co by się oswajał, ale na razie szału nie ma.

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
my próbowaliśmy w RTV AGD, bo tam była w promocji ta kamerka, która nas interesowała

skąd ja to znam - przyniesie pacjent bombonierkę i na następnej wizycie probuje mi stawiać żądania

ja Ci humoru nie poprawię, bo sama mam kiepski humorek i samopoczucie
U, to spróbuje w Media...

Co do bombonierek - dokładnie.

A jak dzisiaj z humorkiem?

Cytat:
Aaaa zapomniałam napisac, ze Antos w koncu zrobi koopke bez bólu. Mnóstwo bobków, ale nic się nie meczył
Cytat:
A moj od kilku dni robi 4-5 kupek na dobe (takie ladne zółte). Dzisiaj w nocy obudził sie o 24 zrobil kupke a potem o 4
Mój też robi 4-5 na dobę. Konsystencja i zapach do wyboru...

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość

nie jestem w pracy ale i nie mam tego co chcialam...

wole nowsze, obce ale nie science-fiction

za Bonia
i usg
Dzięki
uuu, to ja Ci średnio pomogę - pasjonuje mnie wiek XIX i pierwsza ćwiartka XX - realizm i modernizm Coś tam o wcześniejszych i późniejszych książkach wiem, ale to chyba nie to, czego Ci trzeba..

Cytat:
u mnie zasmiast mniej to 0,5kg wiecej
a teraz zajadam szarlotke i sernik z makiem

Cytat:

zaden lekarz nie bardzo chce sie bawic w moje dluzsze zwolnienie i wymyslanie choroby (pewnie gdybym im slono zaplacila to by cos sie wymyslilo )
wiec musze zadowolic sie czyms innym
wzielam opieke na Zuzie, narazie na tydz, i jak cos bede przedluzac
jak jeden nie da to pojde do innego

ja po prostu nie wyobrazam sobie zostawic jej niani teraz
i poki jeszcze moge to skorzystam z tego zwolnienia
Wiesz co, może to nawet nie jest kwestia zapłacenia, tylko może lekarze po prostu boją się kontroli... Pewnie gdybyś chciała takie zwolnienie na 2 dni, to by uszło, ale, ponieważ zależy Ci na kilku tygodniach, to może stąd te opory.. Nie wiem, ale może tu tkwi przyczyna. I wiesz co, Gorgulku? Uważaj, żeby jakimś cudem Twój zakład pracy nie zechciał sprawdzić, czy Zuzinka chora. Nie chcę Cię straszyć - przeciwnie, zależy mi, żeby wszystko było ok.

Cytat:
Jezuuu zeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...
Dokładnie

Cytat:
spadam do sklepu, bo mąż wspaniałomyślnie udzielił mi dzisiaj przepustki
i wydzielił kasy
to idę zaszaleć
Pamiętaj, że bardzo Cię lubię... Zabierzesz mnie z sobą?
Stary 2010-01-12, 10:37   #2632
UnholyOne
Ola-Unhola

http://allegro.pl/item877545284_elle...aturalnie.html
ciekawe czy działa?

Miramej, ze stali moze nie mam, ale wiem, ze nic nie wskóram, wiec po co nerwy...

Magi, nie bij

Mate wstawiłam na reczne 30 st a wirowanie 800 obr/min
Stary 2010-01-12, 10:46   #2633
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Miramej, ze stali moze nie mam, ale wiem, ze nic nie wskóram, wiec po co nerwy...
(...)
Mate wstawiłam na reczne 30 st a wirowanie 800 obr/min
Ja też często wiem, że nic nie wskóram, a i tak się denerwuję

Dzięki za odpowiedź

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-12, 10:48   #2634
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Hejka
my juz po usg brzuszka

wszystko OK

i nerki, i wątroba, pęcherzyk żółciowy, trzustka, śledziona itd
wszystko zdrowe

wyniki moczu też chyba dobre
a na pewno lepsze

jutro jeszcze dwie dawki antybiotyku i to będzie chyba koniec
mam nadzieję, ale jestem ciekawa co jutro powie pediatra

nadrobię Was później bo zaraz kąpiel

ale się cieszę z tego usg
super - bardzo się cieszę
ja też dziś mam kolejny dzień z bólem głowy jak Unholy
wczoraj po pracy ledwo patrzyłam w monitor i dlatego się nie odezwałam

chciałam Was zapytać czy takie ramki z miejscem na odciski można znaleźć w Smyku/Empiku - któraś widziała - nie chce zamawiać w sieci, bo nie wiem kiedy dojdzie w taką pogodę, a zostało tylko 10 dni

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 10:52   #2635
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
bidula
Cytat:
Też się zamiaruję, ale mata jest codziennie używana

Kurde jajniki mnie bolą nagadałyście o tym zagnieżdżeniu jajeczka i teraz będę myśleć czy aby małe nie w drodze

Tż zdaje prawko proszę o kciuki

Mała spała od 21:30 do 9 a to, że wstawałam do niej z 7 razy to szczegół

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 10:58   #2636
chryzolit
Raczkowanie

Cytat:
Kochana powiem tak, ja sie glutenu nie boje

Cytat:

Kuba nie jest już taki płaczliwy, tylko marudny . Najbardziej martwi mnie ten siusiak, z jednej strony trochę się wygoiło, ale z drugiej nadal jest ranka . Staram się już nie odciągać, ale żeby posmarować troszkę muszę , już nie wiem, co robić. Boję się, że Mu jakieś blizny zostaną i w ogóle, żę będą z tych ranek jakieś kłopoty w przyszłości .

Dzwoniłam dziś do poradni nefrologicznych, w jednej pani zaproponowała mi termin 19. kwietnia , w drugiej do marca wszystko było pozajmowane, ale akurat ktoś zrezygnował, a że Kubuś malutki, to udało się zapisać na 19. stycznia Musimy do tego czasu zrobić różne badania, całą listę mi pani podyktowała .
No, nareszcie Miramejku, nareszcie jakieś lepsze wieści!! Powoli, powoli, ale nieubłaganie

Cytat:

W przypadku niemowląt i małych dzieci do ukończenia 3 roku życia niemożliwość odsunięcia napletka do rowka zażołędnego uważa się za stan fizjologicznie prawidłowy, zazwyczaj niespowodowany stulejką. Noworodki płci męskiej w większości przypadków przychodzą na świat z napletkiem mocno sklejonym mastką z żołędzią prącia. W żadnym przypadku nie wolno na siłę odsuwać napletka. Często rodzice, położne, a nawet lekarze pierwszego kontaktu próbują niemowlakom ściągnąć napletek. Prowadzi to do poważnych komplikacji - popękania napletka, naderwania wędzidełka, uszkodzenia powierzchni żołędzi - i jest bardzo bolesne dla dziecka. Tego typu działania są bezpośrednim powodem powstania właściwej stulejki, gdyż pęknięty napletek bliznowacieje i ulega zwężeniu. Działanie takie jest absolutnie nieprawidłowe z medycznego i pielęgnacyjnego punktu widzenia.
Uwzględniając wiele różnych opinii na ten temat, należy zaproponować rodzicom poniższy algorytm postępowania w zakresie pielęgnacji chłopców:
  1. Do ukończenia pierwszego roku życia chłopca w żadnym przypadku nie próbujemy odsuwać napletka. Przez pierwsze miesiące lub nawet lata życia chłopca mastka sklejająca napletek z żołędzią powinna ulegać powoli samoistnemu wymywaniu i rozpuszczaniu. Zabiegi higieniczne ograniczamy do codziennej kąpieli, obmywania prącia z zewnątrz (bez ściągania napletka) i dbania o to, aby nie doszło do zakażenia napletka lub cewki moczowej resztkami kału.
  2. Po ukończeniu 1 roku życia co dwa, trzy miesiące próbujemy w czasie kąpieli ściągnąć chłopcu napletek. Uważamy, żeby czynność tę wykonywać bardzo delikatnie i nie sprawiać dziecku bólu. Jeżeli ściągnięcie napletka powiedzie się, żołądź wymywamy dokładnie z resztek mastki.
  3. Jeżeli do ukończenia 3 roku życia nie uda się zsunąć chłopcu napletka, powinno się zasięgnąć porady urologa lub chirurga dziecięcego. Wyłącznie specjalista może ocenić, co jest powodem zaistniałego stanu - sklejenie napletka z żołędzią czy stulejka. W pierwszym przypadku lekarz dokona odklejenia napletka, a w drugim prawdopodobnie zaproponuje leczenie chirurgiczne. Oba zabiegi wykonuje się u dzieci w znieczuleniu, zabieg usunięcia stulejki - bezwzględnie w znieczuleniu ogólnym. W niewielkim procencie przypadków lekarz może zadecydować o próbie podjęcia leczenia stulejki sterydami (podawanymi w maści). Leczenie takie jest możliwe wyłącznie u małych dzieci (odpowiednia podatność skóry na leki hormonalne) i tylko z lekką stulejką (niewielkim zwężeniem ujścia napletka). Mimo, że pozwala uniknąć stresującego dla dziecka zabiegu chirurgicznego, nie daje jednak gwarancji pełnego wyleczenia i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia tej patologii w późniejszym wieku. Pamiętajmy, że im wcześniej poddamy dziecko zabiegowi, tym będzie on dla niego mniej stresujący i bolesny.
  4. Bez względu na wiek chłopca powinniśmy natychmiast udać się do urologa lub chirurga dziecięcego w przypadku wystąpienia stanu zapalnego (opuchnięcie prącia, zaczerwienienie). Lekarz prawdopodobnie dokona odklejenia napletka i zleci dalsze leczenie antybiotykiem w maści.
dzięki!...

Cytat:
przepraszam za dubla
kliknelam wyslij i odeszlam
wracam a tu pytanie czy przeslac ponownie, wiec pomyslalam ze w takim razie poprzednio nie wyslalo

musze sie pochwalic
2pary spodni przedciazowych zaraz, za momencik beda w uzyciu
jeden biodrowki Pepe, jeszcze nie prane bo na krotko przed ciaza kupilam
zapinam,choc z pupy moglyby zjechac,bo tuz nad roweczkiem sie koncza,ale jak pupa zleci beda git
Drugie delikatnie rozszerzane z Only nie maja nic stretchu i dotykam dziurki o guzik,ale zapiac nie idzie
jest to o tyle moj sukces bo 3tyg po porodzie ledwo wciskalam niektore tylko do kolan,inne do kawalka ud,potem jeszcze raz je mierzylam,ale sporo brakowalo mimo ze glebiej wbilam na siebie a dzis jakie zaskoczenie
wiem ze to nie tylko zasluga ONZ, bo to ledwo 3kg, ale dlasze tury i tt sprawia ze powchodze w reszte
i zrezygnuje z mojej turystycznej szafy za drzwiami
jestescie pierwsze ktorym sie pochwalilam
Wow! Szał ciał Gratuluje serdecznie, wiem, jak to cieszy...

Cytat:

oooo tak jestem zdopingowana chocby odwlok mial mi urosnac od pochlaniania tunczyka

Cytat:

no i zjadlam dwa pierniczki
a w diupce z tym...nie jestem przeciez gruba, tylko zaokraglona, w ciuchach nawet szczuplo wygladam

Cytat:
Dziewczyny, wiecie jak odchudzić plecy???
Ja mam tyle tłuszczu na nich, aż Małż ostatnio się zdziwił, że tyle skóry. I jak patrzę na foty, do rzeczywiście jakos tak grubawo właśnie wyglądają

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość

nie wytrzymałam...... i test zrobilam i ........negatywnie
ale to juz drugi w ciagu 2 m-cy
jak tak dalej pojdzie to mi na testy nie starczy

drina pije
Nooo, super

Drink też

Cytat:

i jak? lepiej jakoś? ściskam..

A u nas wczoraj była premiera Bebilonu2 - zero sensacji żołądkowych

No i usg okazało się wreszcie ostatnim Za to na pożegnanie Staś dał taki popis ryku, że zdębiałam... I ja, i TZ Płakał w czasie badania, ryczał w czasie ubierania, wił się w poczekalni, na nas siódme poty biły, a ludzie patrzyli z potepieniem... Wychodzimy, mówię wszystkim "do widzenia", a TZ rzuca: " - Do widzenia... Zapraszamy za 20 lat do opery!"
Stary 2010-01-12, 11:00   #2637
Texasik
Rozeznanie

Czesc Dziewczyny , troszke mnie tu nie bylo mielismy problemy z internetem. Wczoraj was nadrabialam no i w koncu jestem na biezaco

Eleeri
super , ze usg wyszlo dobrze!!!
Miramejku mam nadzieje, ze Kubusiowi ranka szybciutko sie zagoi!
Czekoladko zeby @ niedlugo sie pojawila, nie martw sie napewno bedzie dobrze!
Gorgulku zeby udalo Ci sie jeszcze troszke posiedziec w domku z Zuzka.

My jeszcze trzy dni i lecimy do Polski!!! Juz nie moge sie doczekac!

Moj skarb Daniel - 07.07.09

Texasik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 11:09   #2638
magi77
Wtajemniczenie

[QUOTE=Miramej;16409156...
Miałam już, ale przyplątała się ta infekcja i nie mam zupełnie do tego głowy. Myślę, że jak nawet troszkę opóźnię, to przeżyjemy. Morfologia pokaże, czy Mały nie ma anemii, jeśli tak, to trzeba będzie się sprężyć.
...
No tak, ale ja bym chciała, żeby wszystko się ładnie zagoiło
...
U pediatry mieliśmy mieć jak będą wyniki posiewu, który był w planach na 20-21 stycznia. Ale 19. mamy wizytę w poradni nefrologicznej, więc nie wiem, czy zostaniemy pod ich opieką, czy z powrotem do pediatry trzeba będzie [/QUOTE]

za morfologię.

Wiem, obiecuję, że się zagoi

Do 19. już niedaleko, zrobią usg i tak jak u eleeri będzie wszystko dobrze. Może zróbcie wcześniej posiew?

Cytat:
...

...

Cytat:
Napisane przez chryzolit Pokaż wiadomość
...

No i usg okazało się wreszcie ostatnim Za to na pożegnanie Staś dał taki popis ryku, że zdębiałam... I ja, i TZ Płakał w czasie badania, ryczał w czasie ubierania, wił się w poczekalni, na nas siódme poty biły, a ludzie patrzyli z potepieniem... Wychodzimy, mówię wszystkim "do widzenia", a TZ rzuca: " - Do widzenia... Zapraszamy za 20 lat do opery!"
A jak podawałaś, od razu całe mleczko z 2. czy mieszanina 1 i 2?

ale biedny Stasinek tak się społakał.

Cytat:
Napisane przez Texasik Pokaż wiadomość
...

My jeszcze trzy dni i lecimy do Polski!!! Juz nie moge sie doczekac!
My też

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-01-12, 11:12   #2639
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Bartosz zaczął coś strasznie kichać ... wciagu całego dnia chyba 20 razy kichną ... mam nadzieję ze to nie żadne przeziębienie

Ząbki rosną i rosną, i już je poczułam na piersi wczoraj pierwszy raz mnie ugryzł - gryzoń mały ... bolało

No i nareszcie doczekaliśmy się wieeeeelkiej kupy ... ostatnio była w tamtą niedzielę, potem w sobote mały bobek wczoraj też ... a dzisaij - uhhhhh ale najważniejsze że bez płaczu!

Od dziaij to ja chyba nie pośpie normalnie ... małż rano wstawał do pracy i budzi mnie przerażony - Bartek śpi na rzuchu z głową w poduszce! ... wstałam szybko, patrze, a On głowe raz w prawo, raz w lewo a za chwile buch nosem w poduszke i tak śpi
zeby to nie bylo zadne przeziebienie

az mnie wszystko boli jak czytam o pogryzionych brodawkach brrr

ciesze sie ze zator minal

kupki gratuluje
najwazniejsze ze Bartus nie meczyl sie

Zuzka ostatnio nas wita rano na brzuchu a mi slabo
bo skad wiem jak spi w nocy?
zauwazylam ze nawet jesli ja poloze na plecy to ona myk i na boku lezy
wychodze z pokoju, za chwile wracam a ona juz na drugim boku
myslalam ze w spiworku bedzie jej ciezko, ale nie! swietne sobie radzi

Cytat:
I ja się witam

gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 11:13   #2640
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:

Wygląda, że Kuba sika bez problemu, najgorzej, że jak chcę choć ociupinę odsunąć, to zaraz ranka . Czy to się kiedyś zagoi?

nie wiem jak pocieszyc
zagoi sie na pewno, oby jak najszybciej

Cytat:
Wiesz co, może to nawet nie jest kwestia zapłacenia, tylko może lekarze po prostu boją się kontroli... Pewnie gdybyś chciała takie zwolnienie na 2 dni, to by uszło, ale, ponieważ zależy Ci na kilku tygodniach, to może stąd te opory.. Nie wiem, ale może tu tkwi przyczyna. I wiesz co, Gorgulku? Uważaj, żeby jakimś cudem Twój zakład pracy nie zechciał sprawdzić, czy Zuzinka chora. Nie chcę Cię straszyć - przeciwnie, zależy mi, żeby wszystko było ok.
zaklad na pewno nie skontroluje bo to placi zus od pierwszego dnia, wiec ewentualnie oni...

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
super - bardzo się cieszę
ja też dziś mam kolejny dzień z bólem głowy jak Unholy
wczoraj po pracy ledwo patrzyłam w monitor i dlatego się nie odezwałam

Cytat:
zacisniete

Cytat:

u nas tez bylo bez sensacji przy zmianie mlecza

super ze usg ok

witam i zmykam bo mala zaczyna plakac
milego dnia
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości