![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Prośba o radę - wypłata pieniędzy z konta exa
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
jak się kredyt spłaca wcześniej to nie trzeba oddać 24 bo wtedy nie płacę odsetek za pozostały okres.
ja powiedziałam o kredycie rodzicom i oni pomogą mi go spłacić wcześniej. pomysł z tą kasą z konta podsunęła mi mama. ja początkowo nie chciałam tego robić bo to jest chamskie. ale zaczęłam się zastanawiać bo uważam że jest odpowiedzialny w częsci za to. Gdyby nie jego rady i obietnice to bym tego nie brała w ogóle. A jest dorosłym człowiekiem i skoro się zobowiązał to powinien dotrzymać. rozstanie nie ma nic do rzeczy wg mnie. Bo kredyt był przed rozstaniem i jego deklaracje również. może rzeczywiście odpuszczę, trudno, niech się udławi tymi pieniędzmi. poradzę sobie i bez niego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
To bank Ci dał kredyt bez stałego zatrudnienia w wieku 18 lat?
Pracowałam przez jakis czas w banku i pierwszy raz słysze zeby komus przydzielili taki kredyt w tym wieku.
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() w skrócie 23 grudnia jeszcze chciał się zaręczać, po świętach poznał 16 i zerwał. nie są już nawet razem teraz. on sie odciął ode mnie, nie był łaskawy mi nawet wytłumaczyć dlaczego zerwał. wykiwał mnie. okazał sie być kimś zupełnie innym niż myślałam. życie... ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- miałam 24 lata jak brałam i jak najbardziej pracowałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Imperatorowa Undi I
|
Kredyt brałaś na siebie, więc musisz go spłacić. To że oferował pomoc - rozumiem że żadnej umowy nie podpisaliście między sobą - to tylko jego dobra wola i 'na słowo' za wiele nie załatwisz bo jak udowodnisz? zresztą może powiedzieć że przez ten czas gdy byliście razem pomagał w spłacie kredytu - czyli wywiązał się ze 'słownego zobowiązania'.
Co do brania kasy z jego konta - zdecydowanie odradzam. Po pierwsze - mógł cofnąć upoważnienie, a wtedy najesz się wstydu i prawdopodobnie wpakujesz się w kłopoty. Po drugie - większość banków przy wypłacaniu tak dużej kwoty przez osobę upoważnioną po prostu dzwoni do właściciela rachunku z prośbą o potwierdzenie zlecenia - wątpię, że Twój ex by potwierdził -a w takim przypadku bank może wezwać policję (i raczej to zrobi). Po trzecie - jeśli jakimś cudem uda Ci się wypłacić te pieniądze to musisz się podpisać na zleceniu wypłaty - i automatycznie dajesz swojemu exowi dowód do sprawy sądowej o przywłaszczenie pieniędzy. Moim zdaniem nie warto ![]()
![]() |
#67 | ||
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
przecież jeśli spłacasz całośc od razu to spłacasz tylko pozostały kapitał+coś tam dla banku na otarcie łez czyli włąsnie te 10 000...24000 by wyszło przy spłacaniu w ratach przez 8 lat Cytat:
z tego co ja wiem to zwykły kredyt konsumpcyjny na tyle włąsnie jest oprocentowany, mniejsze odsetki mają kredyty hipoteczne, czy na samochód. Oprócz tego są różne kredyty promocyjne-wyprawkowe, młodzieżowe, studenckie...one sie rządzą swoimi prawami....
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym to "rozeszło się" to jest takie niezbyt precyzyjne pojęcie. Pomysł Ci podsunęła mama - spoko, widać Twoja mama ma inne podejście. Możliwe, że facet Ci cudów-niewidów naobiecywał, Ty to wzięłaś za dobrą monetę - bywa. Ale też możliwe, że się nie dogadaliście, nie dograliście i jednak jest w tym element zemsty (a raczej byłby, gdybyś te pieniądze bez jego wiedzy wypłaciła). Jest to całkiem inny kredyt, niż ja się orientuję - u mnie jest tak, że jakby spłaciła dużo za za wcześnie, to tracę, a nie na odwrót. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Ja tam bym chyba jednak kilka tysięcy uszczknęła z jego konta - zwłaszcza po tym, jak przeczytałam, w jaki sposób się rozstaliście.
No i jeszcze jedno - trzeba za wszelką cenę unikać tak oprocentowanych kredytów. Pożyczanie 12 tys na 8 lat to nie jest mądre rozwiązanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A próbowałaś się z nim dogadac? Chyba, że tak ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję za Wasze wypowiedzi. Przemyślałam sprawę i odpuszczę to.
Pomysł podsunęła mi mama, bo zna go i wie co mi obiecywał ![]() Ja nie chciałam wyczyścić konta całkowicie, zabrać tych 8 tys, myślałam o 6,5 ![]() Powiem tak, myślę że prawnie nic mi by nie groziło. On dał mi upoważnienie dobrowolnie, zezwolił mi na dysponowanie tymi pieniędzmi. Więc to już by był jego problem. Żadnych wyrzutów też bym nie miała, on mnie oszukał, miło by było też zrobić coś takiego, żeby poczuł jak to jest, kiedy osoba której się ufa nagle się odwraca plecami i wykorzystuje to zaufanie. Ale nie zrobię tego. Nie chcę być taka, nie chcę się z nim szarpać. Nie znam niestety tego człowieka, jak się okazało, i nie wiem do czego byłby zdolny. Możliwe że by mnie najeżdżał w domu, wydzwaniał do moich rodziców itp. Szkoda tracić nerwy. To są tylko pieniądze, na szczęście i bez niego sobie poradzę. Moża jakaś inna kiedyś go wyroluje tak jak on mnie, tego mu życzę ![]() A ja wolę zamknąć ten rozdział swojego życia, wiele się nauczyłam dzięki niemu, niezbyt pozytywnych rzeczy niestety, ale na pewno w przyszłości będę mądrzejsza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
![]() W każdym bądź razie podjęłaś słuszną decyzję ![]()
![]() |
![]() |
#74 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast masz pelne prawo do odzyskania pieniedzy, ktore on wydal z Twoich srodkow odzyskanych z kredytu. Cytat:
Cytat:
![]() Jak dla mnie to ogromna bezmyslnosc, zeby wziac kredyt na konsumpcje ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
To pogratulowac mamy i jej pomyslow ![]() On Ci beznadziejnie doradzil, to fakt, ale masz swoj wlasny rozum, nieprawdaz? Cytat:
Tylko 6.5 - tos laskawa ![]() Uwazam, ze postepujesz wlasciwie, ze odpuscilas ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Jeśli uważasz, że wzięcie pieniędzy z jego konta jest sprawiedliwe, zgodne z twoim sumieniem i ze stanem faktycznym a po tej operacji nie będziesz miała sobie nic do zarzucenia to bierz kasę i spłacaj kredyt. Facet dał ci pełnomocnictwo, ale za chwilę może się rozmyślić i z kasy będą nici... Jeśli kredyt przeznaczaliście na wspólne potrzeby to bez względu na to czy to się jemu podoba czy nie, musi go spłacić a licząc na jego uczciwość możesz się przeliczyć, dlatego zadbaj o swój interes póki możesz.
Wiem coś o tym, bo ja pożyczałam byłemu facetowi pieniądze na wieczne nieoddanie i jeszcze mi się po jakimś czasie w pracy komornik pojawił w jego sprawie... ![]() ------------------------- Natomiast jeśli sama wydałaś kredyt i wzięłaś go nieodpowiedzialnie licząc na to, że jakoś razem spłacicie to teraz przykro mi bardzo, ale sama się wpakowałaś w że tak powiem kupe...
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
edit: wiem, wiem... spóźniłam się troszku hehe
![]() ![]() kocham ![]() Edytowane przez Samafaja Czas edycji: 2010-01-21 o 15:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Ja się dziwię, że nie jesteś w drodze do jakiegoś prawnika, żeby konkretnie się dowiedzieć jak to jest o strony prawnej z całą tą sytuacją.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny kredyt był wydany na nasze wspólne życie. Miał być z niego kupiony samochód, ale tak się nie stało. Nie jestem w stanie określić ile dokładnie poszło na niego, a ile na mnie. Z rzeczy stałych, które kupiłam dla siebie i które mam nadal to jest ok 500 zł. Tyle konkretów. Reszta to jakieś wyjścia do miasta, do restauracji. Codzienne zakupy, opłaty za mieszkanie i rachunki. To nie rozeszło się w miesiąc czy 2, tylko dłużej to zajęło.
W każdym bądź razie już nieważne. Moim zdaniem on sam z siebie powinien mi pomóc mimo wszystko, w końcu wie co deklarował. I nie, wcale nie oczekuję, że da mi kasę na cały kredyt albo na pół. Ale choć głupi tysiąc powinien w takiej sytuacji zaoferować. Niestety okazał się zupełnie innym człowiekiem niż myślałam, no i trudno. Takie życie w końcu. Na szczęście mam rodziców, którzy mi pomogą i najpóźniej w marcu kredytu już nie będzie. To był tylko pomysł. Rodzice mi to zasugerowali bo wiedzą dużo o nim, w tym też wiele takich rzeczy, o których nie chcę tutaj pisać. Ale mimo wszystko nie chcę się już z nim szarpać, może kiedyś będzie miał wyrzuty sumienia z tego powodu. Ja przynajmniej mogę spać spokojnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bożesz Ty mój, na takie rzeczy brać taki kredyt ![]() Teraz jedynie nadzieja, że umiesz się uczyć na swoich błędach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a dokładnie wynika z tzw. matematyki finansowej to są raty annuitetowe kwota spłacanej raty jest stała przez cały okres spłaty kredytu ale na poczatku udział w racie kwoty kapitału jest bardzo mały a odsetek bardzo duzy, stosunek ten zmienia się co miesiąc i na końcu spłacania udział kwoty kapitału w racie kredytu jest bardzo duży a odsetek bardzo mały. dlatego przez pierwsze 20% okresu czasu spłaty kredytu praktycznie płaci się same odsetki a kapitał jest spłacany w niewielkiej kwocie. raty annuitetowe są korzystne dla kredytobiorcy który ma słabą zdolność kredytową gdyż obciążenie miesięczne jest stałej wysokości oraz średnio mniejsze niż w przypadku rat malejących. raty malejące to takie w których kwota spłacanego kapitału jest stała co miesiąc a odsetki naliczane są od stanu faktycznego zadłużenia na dzień spłaty konkretnej raty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Skoro z wyjazdu, na który został zaciągnięty kredyt, nic nie wyszło, to zamiast roztrwonić kasę na wyjścia do miasta i restauracji trzeba ją było wpłacić do banku. Po drugie. Jak można wziąć kredyt ze 100% oprocentowaniem? ![]() Po trzecie. Zostawił Cię... samo życie. Ale miej honor i tej kasy nie ruszaj.
![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1) pierwsze kroki skierowałabym do prawnika, 2) przy okazji pomyślałabym o świadkach (osobach które mogą poświadczyć, że wspólnie wydawaliście pieniądze), 3) notarialnie zabezpieczyłabym treść SMS-a - taka usługa kosztuje kilkadziesiąt złotych i jesli masz jego zobowiązanie w formie wiadomości SMS - jak najbardziej możesz je wykorzystać w sądzie 4) poprosiłabym o odpis pełnomocnictwa z banku o dysponowaniu jego środkami 5) sporządziłabym spis jego wydatków pokrytych pieniędzmi z tego kredytu ale pieniędzy bym nie wypłacała ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Freso odpowiadam na Twoje pytanie: Jak można wziąć kredyt ze 100% oprocentowaniem? ![]() przeczytaj co napisałam powyżej a potem się śmiej, autorka wątku spłaca raty annuitetowe. żaden bank nie udziela kredytów z takim oprocentowaniem (70-100%) gdyż nie pozwala na to ustawa o tzw. lichwie o której raczej powinnaś była słyszeć, gdyż obowiązuje od kilku ładnych lat i trąbione o tym było w TV chyba ze sto razy. Dlatego w Polsce nie można wziąć kredytu ze 100% oprocentowaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
w przypadku kredytów gotówkowych: kwota wypłaconych pieniędzy lub danych do dyspozycji zostanie pomniejszona o prowizję. nie wolno doliczać prowizji do kwoty kredytu. Strąca się ją z pieniędzy które zostają wydane do dyspozycji kredytobiorcy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zwał te raty tak zwał, ale nie zmienia to faktu, że do spłaty autorka wątku ma dokładnie 100% pożyczonej kwoty. Zastanawiam się jak można wziąć kredyt na takich warunkach. Dobra strona tej pożyczki to taka, że nie wzięła tego kredytu większego ![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
juz wyjasniałam:
raty annuitetowe są korzystne dla kredytobiorców o słabej zdolności kredytowej, czasmi to jedyna mozliwość wzięcia kredytu gdyz np. przy ratach malejących pierwsze kilkanaście rat było około dwukrotnie wyższe niż taka rata annuitetowa: czyli rata annuitetowa np. 800 zł. ale ten sam kredyt wzięty w systemie rat malejących - rata około 1600zl. a zdolność kredytowa kogoś może wynosić załóżmy 900zł. i wówczas bank nie przyzna mu rat malejących bo nie ma zdolności kredytowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (a pożyczone było tylko 12 tysięcy)
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
to, że rozwaliliście kasę na głupoty to Wasz błą, a zwłaszcza Twój droga Autorko wątku. Ale nie ma co jęczeć nad rozlanym mlekiem tylko trzeba się ratować.
Przede wszystkim: skoro wynajmowaliście mieszkanie, czy masz umowę? czy oboje byliście tam wpisani jako najemcy? czy masz potwierdzenia wpłat na odstępne? czy masz polecenia przelewów na odstępne, na jakiekolwiek wydatki Twojego ex-a? musisz mieć jak najwięcej dowodów świadków zgromadź: przecież to trwało kilka lat, na pewno ktoś Was odwiedzał w tym mieszkaniu i mógł stwierdzić, że on też tam mieszka, itd... wszystko przemyśl, poszukaj zdjęć - może na nich widać gdzie byliście, na wycieczkach itd... w sumie nie jest tak trudno udowodnić takie rzeczy, naprawdę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
nie rozumiem tylko jednego... jak można taką kwotę <pożyczoną> przeznaczyć na zabawę... rozumiem wziąć na coś konkretnego ale od tak iść do banku i wspaniale się bawić przez jakiś czas a później nie mieć jak tego spłacić... autorka po prostu dała się naciągnąć bo nie miała obok kogoś kto się na tym zna...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
i jak można wziąć kredyt bez potrzeby? kredyt uważam za ostateczną konieczność, gdy niemożliwe jest poradzenie sobie bez niego. A 12 ooo debetu rozpieprzyć na nic to trzeba mieć talent
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:46.