![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: Prośba o radę - wypłata pieniędzy z konta exa
Rzeczywiście! Wcześniej to mi się rzuciło w oczy, a potem nie zwróciłam uwagi, że tego autorka wątku nie pisała. Sorry wielkie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Poza tym pamięć mam dobrą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Omijam ocenę zdarzeń i pomysłów Autorki wątku , choć przyznaję , że kusiło . Koniec -końców , podjęła decyzję , mam nadzieję , że na przyszłość nie będzie się bała konsultacji prawnej przed jakimikolwiek decyzjami prawno - finansowymi . I będzie ostrozniejsza z kredytami . Zwłaszcza tymi pchanymi w cudzą buzię . Edytowane przez eloi Czas edycji: 2010-01-22 o 07:30 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem powinnas wsadzic dume do kieszeni i wyciagnac te kase. Cytat:
Cytat:
![]() Zgadzam sie z powyzszym. Fajnie jest pojesc, ubrac sie, poszlajac po restauracjach a potem sie wypiac kiedy przyjdzie do splaty. Super sie ex Theokracji urzadzil. Po prostu zyc nie umierac ![]() Najbardziej dziwi mnie to ogolne przywolenie na takie praktyki, to wytykanie autorce "Glupia bylas, bralas kredyt, to teraz radz sobie sama" ![]()
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Robicie takie rozkimnki prawne, a skoro związek był nieformalny to nie ma żadnego potwierdzenia na to do kiedy trwał, a skoro jego pełnomocnictwo do wypłaty środków nie zostało cofnięte to każdy sąd uznałby, że miała prawo do dysponowania pieniędzmi ponieważ upoważnił ją dobrowolnie.
![]() |
#127 | ||
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Zresztą. Ja bym jednak argumentowała, że pełnomocnictwo uprawnia do dokonania czynności dla mocodawcy. Zatem pełnomocnik może wypłacić pieniądze, ale dowolnie nimi później rozporządzić już nie. Także wypłata wg mnie jest zgodna z prawem, ale spłata własnego kredytu z tych środków już nie. I tutaj weszłoby przywłaszczenie, bo rozporządza rzeczą na swój użytek, z wolą posiadania jej dla siebie. A ad meritum: też uważam, że eks jest dupkiem i że powinien z nią ten kredyt spłacić. I wyciągnięcie pieniędzy z jego konta na spłatę kredytu byłoby w tym momencie uzasadnione poczuciem sprawiedliwości. ![]() Edit: Cytat:
Zresztą nieistotne, decyzja już jest podjęta.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2010-01-22 o 10:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
dokladnie, upowaznienie uprawnia do dysponowania srodkami na koncie na wszelakie sposoby(wypłaty, przelewy) prawnie to nie bedzie żadna kradziez. Tak tylko moze sadzic jej ex.
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-01-22 o 10:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Niby dorosły facet po prawie 7 latach związku zostawił ją dla nowo-poznanej gówniary i w dodatku nie czuje się upoważniony do pomocy jej w spłacie kredytu, w spłacie pieniędzy które RAZEM wydali
![]() ![]() Pracuje za granicą, zdołał tyle na konto odłożyć to da sobie radę :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Klarissa, jak zwykle się z Tobą zgadzam, to tutaj zdecydowanie nie. Te dowody, które przestawiłaś w którymś poście są dobre, tyle że właśnie do procesu cywilnego. Nie spowodują, że spłacenie swojego długu z tych pieniędzy nie będzie przywłaszczeniem, bo będzie. Wg mnie trzeba z nim o tym pogadać, można postraszyć ewentualnym pozwaniem do sądu, ale nie brać pieniądzy z konta, bo z tego będzie jeszcze więcej problemów. Tutaj nie o honor idzie, ani o słuszność, tylko o przepisy.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2010-01-22 o 12:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moim zdaniem autorka powinna wybrac sie do prawnika i brac kase (po konsultacji z prawnikiem oczywiscie)
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To jest sprawa trochę na zasadzie: kto mi dała przechowanie swoją kasę, jednocześnie nie chce mi oddać długu, więc ja sobie tą kasę zatrzymuję. Jakby mi się policja zjawiła w domu, to sorry - nie interesowałoby ich, że dług, że ta osoba mnie oszukała, ale fakt, że mam jej kasę. Droga sądowa pozostaje. Zresztą, mnie jedno tu nie pasuje: stwierdzenie, że kasa "się rozeszła" jest bardzo nieprecyzyjne, trudno jest określić ile zostało wydane na TŻ - autorka sama napisała, że jakoś udokumentowane ma 1000 zł tylko. Ale możliwe, że prawnik by to inaczej widział i uznał, że wypłacenie kasy nie grozi niczym autorce wątku. Nie mamy tu żadnych prawników na forum? Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2010-01-22 o 12:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Tyle, że żeby stwierdzić, że spłata tego długu w taki sposób (nie dochodząc roszczeń, tylko bez jego wiedzy, korzystając z pełnomocnictwa) nie potrzeba praktyki, bo to jest dość prosty stan faktyczny, jeśli ktoś ma za sobą prawo karne i cywilne. Doris - akurat właśnie przy potrąceniu SN dopuszcza taką możliwość. ![]() A cała reszta tak, jak piszesz. Edit: Jeśli przypadkiem na forum udziela się jakiś praktykujący prawnik i stwierdzi, że się mylę, to niech mnie poprawi.
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2010-01-22 o 12:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
A na przykład umowa wynajmu mieszkania? Dziewczyna napisała, że opłacała rachunki i czynsz, a mieszkali tam oboje... może to będzie jakąś podstawą prawną?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Jednak nie ma znaczenia przy rozważaniu, czy ona popełni przestępstwo wypłacając te pieniądze bez jego wiedzy i spłacając dług, czy nie. Dokładnie tak samo, jak w wypadku, kiedy ktoś, dajmy na to, pobije Cię na ulicy i wyrwie torebkę. Jeśli po namyśle pójdziesz do jego mieszkania, pobijesz go i też mu coś ukradniesz, to też popełnisz przestępstwo i nie będzie istotne, że z punktu widzenia słuszności miałaś do tego prawo, bo przecież zabrał Ci torebkę. ![]() Pełnomocnictwo dotyczy wypłaty pieniędzy, a nie zrobienia z nimi, co się pełnomocnikowi żywnie podoba. Edit: Autorko, zajrzyj proszę na PM. Wysłałam Ci wiadomość z kilkoma kwestiami, które mogą być istotne, to dość ważne.
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2010-01-22 o 13:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
Praktykujący prawnicy nie są niczego w stanie zagwarantować , nie istnieje w naszym kraju system oparty na precedensach , więc sprowadza się to do tego , że decyduje sędzia , a z kolei co sędzia , to każda możliwa interpretacja .
Ja spotkałam się tylko z jednym stwierdzeniam przywłaszczenia , w sprawie , gdzie pełnomocnik podjął z konta , do którego miał pełne pełnomocnictwo , pieniądze , a miało to miejsce po śmierci właściciela rachunku . Ale nie poszedł "siedzieć". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
BAN stały
|
jak boisz się z nim jakichś kłótni itd i wolisz ustąpić i sama wziąć na siebie spłatę, to luz, Twoja decyzja, ale jak wydaliście kasę na Was oboje, mniejsza o to, czy jedno 7 a drugie 5tyś
![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-22 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Popatrz na post Theokracji wyzej, gdzie Ty widzisz super urzadzenie? Jak dotad autorka nie wyjasnila dokladnie jak to wygladalo. Czy on (1) sobie bral te pieniadze i cos kupowal, (2) czy to byla czesc ich wspolnych pieniedzy - bo oboje pracowali, mieszkali razem i mieli wspolne finanse, (3) czy to ona na niego czasem wydawala, np. zapraszajac go gdzies. W (1) przypadku powinien jej oddac tyle ile wydal, na tyle, na ile to jest do ustalenia i ciach bajera. Nastomiast jesli miejsce mialy (2) i/lub (3) przypadek, to z jakiej racji on sie ma do tego kredytu poczuwac ![]() Naprawde, zalosne jest wyzywanie faceta od imbecyla w tej sytuacji; imputowanie, ze on zyl na jej koszt i za ten kredyt jest z kolei dosyc bezpodstawne. Jakby byla sytuacja odwrotna i on ja zapraszal do restauracji za pieniadze z jego kredytu, to ktora by mowila, ze ona powinna to zwrocic ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jak juz pisalem - jesli oboje wkladali kase jako wspolna kase na biezace wydatki, to jakim cudem on sie ma do tego poczuwac? Cytat:
---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
![]() Ja juz pisalem - jesli on cos wydawal i da sie to ustalic, to powinien jej oddac, jesli obie strony dokladaly do wspolnego zycia, to nie, bo i z jakiej racji?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Co do przypadku, który podajesz - umocowanie wygasa z chwilą śmierci mocodawcy, chyba że zastrzeżono inaczej, więc nie miał prawa podjąć tych pieniędzy. Nie musiał za to wcale iść siedzieć, natomiast nie wierzę, że go uniewinniono, chyba że w umowie było zastrzeżenie, że pełnomocnictwo nie wygaśnie po śmierci m. Przy "sprawach mniejszej wagi" może być równie dobrze kara ograniczenia wolności albo grzywny (284 par. 3). Toteż nie piszę, że Autorka pójdzie do więzienia, bo to zależy od oceny sądu, tylko że będzie miała na koncie wyrok skazujący i jakąś karę orzeczoną. Hultaj - Autorka moralne prawo owszem ma, ale prawnie odpowie za przywłaszczenie, jeśli jednak wybierze takie rozwiązanie, a były pójdzie z tym do sądu.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zauwaz, że my nie mowimy o calej splacie kredytu przez jej exa, tylko jakiejsc czesci, zadna wizazanka nie podsunela jej pomyslu zabierz pełna sume z konta. A co Twoim zdaniem nie powinien sie poczuwac do splaty kredytu skoro z niego skorzystal? Co on pan władca sie znalazl. A propos jest imbecylem bo powiedzial, żeby sama sobie radzila ze splata kredytu.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie." Edytowane przez Marseille Czas edycji: 2010-01-22 o 14:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||
Rozeznanie
|
Zalosne jest jego zachowanie i dlatego uwazam, ze jest imbecylem. zobowiazal sie do pomocy w splacie i to powinien zrobic.
A Ty go nie widzisz? Facet zerwal i sie wypial. Kase sam sobie wyda na mlodsza laske czy tam co innego a autorka bedzie splacala pare lat kredyt. Troche przyzwoitosci, ludzie. Cytat:
Dalej uwazam, ze to imbecyl ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
BAN stały
|
no więc dupa blada, skoro ona nie może tych pieniędzy podjąć, bo on ma teraz kaprysy wydać na nową pannicę a ze starym długiem zostawić poprzednią, jej problem, to zabąbiło dziewczę nie tyle już tym, że kredyt wzięła, rozumuję, że ona miała jakąś zdolność, a on niekoniecznie --- że to skarbonkowe konto, na które niby zbierali na zwrot długu nie było wspólne.
---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
![]() ![]() Nie sądzisz chyba, że ona w trosce o jego samopoczucie wprowadziła kasę z kredytu po tajniacku do puli wydatków, a on myślał, że przejadają tylko ich ''pensje'' a kasiorka sobie grzecznie leży i czeka? Poza tym z wpisów autorki wnioskuję, że on bynajmniej nie oponował, aby ona brała kredyt, a kto wie, czy wręcz on na niego nie namawiał i jak widzimy właśnie - zwodził, że to (będzie) ich wspólne zadłużenie. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-22 o 14:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zachowal sie jak dupek z tym, ze jej powiedzial, ze ma sama splacac, ale i tak nie uwazam, ze zasluguje na takie okreslenia. Nie robmy juz z autorki takiego bezwolnego cielaka, przeciez jej nie ogluszyl, nie zatargal do banku i nie podpisal papierow jej reka gdy byla nieprzytomna ![]() Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Aczkolwiek na ''imbecyla'' czy frajera to on raczej nie wyszedł. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Rozeznanie
|
chyba jednak autorka moze skorzystac z tej kasy
Z tego co zrozumialam http://forumprawne.org/dyskusja-ogol...bankowego.html
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie, ze on jej tak "super" doradzal i rzucal slowa na wiatr, ze pomoze, ale to nie zmienia faktu, ze to ona wziela ten kredyt i ona nic z nim nie zrobila. Hultajka, a czy ja go kompelementuje? Nie, tylko irytujace jest robienie z niego niewiadomo kogo, a autorka biedna ani be ani me, raczki do tylka przyrosly nic nie widze nic nie slysze i jestem ubezwlasnowolniona.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-01-22 o 14:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.