|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#601 |
BAN stały
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
witam
i o zdrowie pytam u nas dobrze....olimpia urodzila sie 14 listopada 2009 przez CC miala 2918g i 52 cm teraz ma 4800 i 62 cm prosze o dopisanie nas do listy a ja ide czytac wasz watek aby wiedziec o co tu chodzi |
![]() ![]() |
![]() |
#602 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ciekawe co tam u Katariny i jej córci? Mam nadzieję, że się wszystko dobrze wyjaśniło. ![]()
![]() |
#603 |
Zakorzenienie
|
Dobrej nocki mamuski wg zalecen naszej prezesowej Brombi
![]() ![]() Dobrej nocki mamuski
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#604 | ||||
Wtajemniczenie
|
Wreszcie was przeleciałam
![]() Cytat:
http://www.chustomania.pl/online/chu...ste_elastyczna bardzo sobie chwalimy z tż ta chustę. Mała od razu w niej zasypia, my mamy wolne ręce a ona sie lepiej czuje przytulona do mamusi albo tatusia. Cytat:
Cytat:
Ja się tym narazie zupełnie nie przejmuję. Gorzej będzie kiedy zacznie ssać kciuk. Cytat:
A co do tego jedzenia to to 10 minutowe ssanie wystarcza jej czasami nawet na ponad 3 godziny więc niby nie powinno mnie to aż tak bardzo martwić ale ja się obawiam, że przez tak krótkie ssanie ona nigdy nie dojdzie do mleka 3 fazy, które ma najwięcej właściwości odżywczych. To nasze pierwsze jeszcze nieporadne wiązanie |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i elegancko wygladacie Tarasiu z ta chusta A gdzie nasza prezesowa dzis?hmmmmmmm???
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#606 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmykam juz bo pora karmienia na śpiku sie zbliza ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#608 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Od paru dni próbowałam coś napisać, ale nie było mi to dane, bo mój syn chyba nie lubi jak mama ma chwile czasu dla siebie i organizuje mi ciągłe zajęcia... Jak tak czytam, to się zastanawiam, jak Wam się udaje karmić dzieciaczki jak śpią. Ja próbowałam, ale on za nic w świecie nie będzie ssał gdy nie jest całkiem rozbudzony. Ewentualnie jak już mu wepchnę cycek do buzi to będzie sobie tak leżał, nawet nie mlaśnie. W nocy karmię go 2 - 3 razy, często sama go budzę, bo on to może długo spać, a ja mam już obsesję, że on musi jeść,bo na początku mało przybierał na wadze i teraz już się boję i ciagle mi się wydaje, że jest za chudy! W dzień jest różnie: raz ładnie śpi i je co 2-3 godz., a czasem chce cyca co godzine. Zdarzają się dni, że nie chce spać ani w dzień, ani w nocy. Ostatnio miałam takie bezsenne 2 tygodnie, ale to mógł być ten skok. Idę go kąpać. Wczoraj świntuszek nasiusiał mi do wody ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#609 |
Zakorzenienie
|
Tarasia ekstra wyglądacie
![]() ![]() ![]() ![]() Właśnie rozpuściłam małemu essentiale żeby było gotowe jak się obudzi, bo się to mega ciężko rozpuszcza... i dopajania ciąg dlaszy będzie... |
![]() ![]() |
![]() |
#610 |
Zakorzenienie
|
ja nie moge... ale pizgawica
![]()
#611 |
Zadomowienie
|
Chciałam wam powiedzieć ze odkąd macie bobasy to nie jestem w stanie nawet was przelecieć
![]() Tak wiec nic nie wiem z biezacych spraw ale chciałam wam sie pochwalić że dziś kończymy 3 miesiące ale z kinder party wstrzymuje sie do jutra bo czekamy na Filipka Brombri. Ja wczoraj cały dzien spedziłam na zakupach w poszukiwaniu ubranka na chrzest który juz w niedziele ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#612 |
Raczkowanie
|
hej!
Mam problem nie wiem ile mam zakładać Oli tą pieluchę ortopedyczną, ile czasu dziennie, poza tym nie mogę się zarejestrować do ortopedy... i powiedzcie o co chodzi z tymi rozmiarami tych pieluch bo Ola ma 15 c, ale wiem że są większe... i co 15 c to lepiej niż np 17 czy gorzej? Jak któraś z was wie to powiedzcie bo się martwię i zła jestem że nie mogę się od 2 tygodni dodzwonic do przychodni ![]() ![]()
#613 |
Zakorzenienie
|
Dzien doberek
![]()
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2010-01-25 o 08:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#614 | |||||
Zadomowienie
|
cześć Mamusie
Cytat:
1) mocz 2) bilirubina 3)alat 4) aspat 5)ogólna morfologia 6)żelazo i zobaczę co z tego wyjdzie. I raczej ni ebędę czekała do srody tylko jutro już pójdę, bo to co napisała Konspi, zmroziło mi krew i jestem śmiertelnie przerażona ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a powiedz mi czy do szpitala miałaś skierowanie???? bo ja jak pojechałam zbadać tą bilirubinę, to zrobili mi te badania, dali wynik i do widzenia. Chyba ten wynik nie dostał się w ręce lekarzy i nas puścili... i tym samym zrobiłam sobie nadzieję że nie jest aż tak źle. Tym bardziej ze ta moja pediatra mnie tak uspokajała. proszę powiedz mi jechać dziś do szpitala????? i co mam tam powiedzieć??? czy poczekać do jutra jak zbadam Olkę? Cytat:
Po tym co Konspi napisała, jestem kompletnie załamana i przerażona ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez elalank Czas edycji: 2010-01-25 o 09:04 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ze szpitalem poczekaj do jutra jak wszystko zbadasz, ja sama czekam do czwartku żeby zobaczyć jak morfologia i dowiem się co z wątrobą, bilirubiną... aż sie boję jaka wartość tam wyjdzie:\ Wogóle z pokarmem też nie kombinuje nie odstwaiam małego... w szpitalu nie kazywali tak robić a był cały czas na moim pokarmie(znaczy nie licząc dwóch dni pierwszych, bo był w inkubatorze) ale byliśmy tam tydzień i potem już tylko na piersi był. Trzymam kciuki za lepsze wyniki jutrzejsze no i narawdę najważniejsze, że coś się robi, dzidzie są pod kontrolą i staramy się jak możemy ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-01-25 o 09:51 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kropcia a no pizgawica!!!! Ja byc zła bo latem okna w calym mieszkaniu wymienialismy a jak przyszły te mrozy i wiatr to sie okazało ze okna sa tak szczelne ze o kant doooopy rozbic ![]() ![]() ![]() To po co ja tyle pieniedzy wydałam?????ale zrobie zadyme
|
![]() ![]() |
![]() |
#617 |
Zakorzenienie
|
Witam was mamusie poiedzialkowo ale mroziskojest-27 bylou mnie rano brrrrr
![]() U mnie Kamilka wlasnie spi juz ponad godzine jak nigdy wiec spokojnie moglam poczytac te wasze wspaniale rady. U Mnie Kamilka ostatnimi czasy chodzi spac o 21 i wstaje o przed 3 ptem sie budzi przed 5 i tak jak radzilyscie daje jej smoka i spi do 7 ![]() ![]() jesli chdzi o huste to dla mnie czarna magiatak sie zbieramdo kupna ej i tak i zeszlo do te jpory a do ktorego miesiaca mozna nosic w tej huscie?? Tarasia Ty super wygladasz z ta hsta i dzidzia w iej ![]()
#618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#619 |
Raczkowanie
|
Trzymam mocno kciuki za mamusie, które mają problem z żółtaczką. Będzie dobrze
![]() U nas dzisiaj -11 :/ Mała o staej porze marudzi, że chce na spacer, więc oszukują te moje biedne dziecko wożąc ją w wózeczku po domu. Ja chce już odwilż ![]() A w piątek mamy szczepienie, mam nadzieję, że mróz zelżeje, bo nie wiem jak tam dojadę wózkiem w taką pogodę. Znalazłam u mamuś majowo czerwcowych 2008 fajny zbiór linków, nie wszystkie działają, ale zawsze to coś ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...21&postcount=4
Jestem żoną ![]() http://s6.suwaczek.com/20090509570713.png Nasz mały skarb- Alicja http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911054965.html Czekamy na Marysię ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20130427724853.html |
![]() ![]() |
![]() |
#620 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chusty nosi się w zależności od wagi a nie wieku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#621 | |||
Zakorzenienie
|
Haj
![]() Młody w nocy dobrze spał, za to od rana znowu marudzi ![]() Pije łapczywie, a potem wyrabia nóżkami, bo chyba kupkę chce wycisnąć i już dzisiaj 3 razy ulał ![]() Widzę, że się męczy, dałam mu już kawałek czopka i na razie nic, normalnie nie wiem jak mu pomóc ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja jak Małego wsadzę do chusty, to się czuję jakbym znowu w ciąży była ![]() To może jak ona po tych dwóch godzinach znowu chce cycka, to ją troszkę przetrzymaj smoczkiem, niedługo, z 10 minut, będzie bardziej głodna, może więcej zje, i tak stopniowo wydłużaj ten czas. Cytat:
![]() ![]() ![]() To jutro robimy wspólną imprezkę ![]() Eluś trzymam kciuki, żeby to cholerstwo szybko zeszło ![]() Bogus podaj proszę dane do listy, żebym Cię mogła dopisać ![]() W ogóle listą muszę się zająć, ale nie wiem czy dzisiaj dam radę, bo młody znowu karczemne awantury urządza ![]()
![]() |
#622 |
Zadomowienie
|
Witam was dziewuszki po weekendzie
![]() wiadomo ze mnie nie bylo w sobote i niedziele bo mialam tzcika w domu.. milusio bylo ![]() Kupilam rozne rozniste spoczki i moje dziecie nie chce zadnego;( tylko lewego kciuka ssie caly czas.. eh nie wiem juz co mam zrobic zeby tego mocka zaakceprtowacl ![]() w weekend kupilismy nowego laptopiczka ![]() ![]() a tymczasem lece na allegro oblukac;p aaa zapomnialam.. kupilismy jak na razie srebrne obraczki i bedziemy brac slub cywilny a zlote upimy dopiero na slub kosciely we wrzesniu ![]()
#623 |
Wtajemniczenie
|
witajcie mamusie ale żeście naszkrobały tych stroniczek znowu
![]() ja narazie szybko napisze co sie u mnie dzieje i postaram sie was nadrobić ja naprawde już niewiem jak ją mam karmić tą moja Agusie wypija 120ml mleka i raz jest dobrze a raz po godzinie nawet potrafi mi zwrócić prawie całe mleko to nawet nie ulewanie ale zwraca prawie wszystko co zjadła ![]() ja nawet niedaję jej więcej jeść choć czasami się domaga to jak zje mleczko to czasami po 15 minutach jak dalej tak jest to daję jej jeszcze herbatkę rumiankową i wypije tak z 20ml i idzie spać no i właśnie w sobotę i dzisiaj zwróciła wszystko dlaczego dziewczyny pomóżcie ŻEBY SIĘ PRZEJADAŁA? ale przecież raz idzie fajnie spać a raz robi takie rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#624 |
Raczkowanie
|
Helloo Kochane!!!
Wpadłam na chwilke, zeby zdac Wam relacje z piątku... Przede wszystkim dziekuje za kciuki i dobre słowo ![]() W piątek jednak o 23 wyladowalismy z mala w szpitalu, nadal plakala i nie chciala jesc. Pojechalismy na pogotowie, gdzie stwierdzili, ze to nie kolki, a ni nic wspolnego z brzuszkiem i dostalismy skierownie do laryngologa. Jechalismy do innego szpitala, gdzie byl ostry dyzur i tam okazalo sie, ze uszka ma blade, czyli nie ma zapalenia!!! To ja juz rece rozkladalam, dziecko m sie drze w nieboglosy, a oni nie potrafia mi pomoc!!! (Brombusiu, Ty tez sugerowalaś zapaleie uszu- nasza specjalistko ![]() No i sumam sumarum mnie w sobote rozlozylo. Katar, gardlo, kaszel itp. Nie mialam kropli w domu do nosa wiec wzielam te co malej przepisali i co!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! Jak je zakropilam to myslalam, ze mi nos i gardlo wypali!!!!!!!!!!!!!!!:nie : ![]() ![]() Oczywiscie zadzwonilam do lekarza i zrabalam ja co ona mi dziecku przepisala, na co ona, ze pewnie jestesmy uczulone na jakis skladnik ![]() ![]() ![]() Leże teraz w lóżku i mam zakaz zblizania sie do malej ![]() ![]() Za to teraz Was przelece ![]()
#625 |
Raczkowanie
|
Bogusia, 24 l, tp.23 grudnia 2009, syn Olivier ur. 7 grudnia, 3100g, 52cm, CC. Ehhh u nas 3 nad ranem, a mały ledwie teraz zasnął, bo zachciało mu się gadać i wygłupiać z tatusiem po jedzeniu. Tak się tym zmęczył, że zgłodniał. Opróżnił pierś i dalej oczy szeroko otwarte- smieje sie i chce się dalej bawić. Wreszcie wsadziłam go do bujaczka, smok do ust i po 15 min zasnął. Jeszcze chwilkę odczekam i do łóżeczka, a ja spać ![]() No nie, wierci się i jęczy. Oby tylko się nie obudził ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#626 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oni to wstawiają chyba tak byle wstawić kasiure zwinąc i cześć |
|
![]() ![]() |
![]() |
#627 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki za zrobienie kupki. ![]() Cytat:
Jeśli chlusta lub wymiotuje koniecznie idź z nią do pediatry, Malutka na pewno nie ulewa całego mleczka, to się tylko tak wydaje, że jest tego dużo, przeważnie więcej jest w tym śliny niż mleczka. Jeśli dziecko przybiera prawidłowo na wadze to wszystko jest ok, a ulewanie trzeba przetrwać po prostu, dzieci z tego wyrastają (też czekam na ten moment ![]() Najlepiej wybierz się do pediatry, żeby skontrolował dziecko, będziesz spokojniejsza. Na ulewanie dobry jest Debridat lub jest coś jeszcze takiego na N chyba nautrigen czy jakoś tak, to zagęszcza mleko i powoduje, że tak łatwo nie wypływa. Jeśli myślisz, że to z przekarmiania, to przede wszytskim karm co minimum 3 godziny, zmniejsz jej porcje do 90 mililitrów, a jak po jedzonku jeszcze się domaga daj jej smoczka, to takie oszukiwanie, ale lepsze to niż dopajania herbatką lub wodą, co przepełnia dodatkowo żołądek i powoduje nadmierne ulewanie. Poza tym: trzymaj malutką podczas karmienia w spadzie, tzn. główka wyżej niż reszta ciała; zawsze dbaj o to, żeby córka odbijała; po karmieniu noś w pozycji pionowej lub tak, żeby główka była wyżej niż brzuszek, przez co najmniej 20 minut (ja kupiłam Ali leżaczek, po karmieniu tam trafia, żeby mleczko się uleżało w brzuszku); w łóżeczku materacyk pod katem 30 stopni, znów, żeby główka była wyżej; nie przewijaj po karmieniu tylko przed; nie wykonuj gwałtownych ruchów z córką co najmniej pół godziny po jedzeniu. Przepraszam, że tyle napisałam, ale sama to przechodziłam, mam nadzieję, że coś się przyda.
Jestem żoną ![]() http://s6.suwaczek.com/20090509570713.png Nasz mały skarb- Alicja http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911054965.html Czekamy na Marysię ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20130427724853.html Edytowane przez Ravenne Czas edycji: 2010-01-25 o 11:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#628 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
![]() a co do tego ulewania to i tak nierozrużniam tego chlustającego ulewania a wymiotów u niej bo to tak dziwnie robi ale dwa razy zaciągła żeby wylać te mleczko z powrotem aż jej noskiem poszło też dużo ale pomogłaś mi dziękuję ci bardzo teraz będę ją obserwować a do lekarza tez się będę musiała wybrać |
||
![]() ![]() |
![]() |
#629 | |
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() http://www.allegro.pl/item875021244_..._68_74_80.html Wzięłam najmniejszy rozmiar jaki mieli (czyli 62) ale i tak jest to wszystko na nią troszkę za duże - na szczęście nie jakoś bardzo więc myślę że się nada... Ale za to jak ona w tym wygląda ![]() ![]() ![]() ![]() A tak w ogóle to ja już się zaczynam stresować tymi chrzcinami... "Imprezę" robimy w domu, zapraszamy tylko najbliższą rodzinę (15osób - czyli nie jest źle), ale i tak czeka nas mnóstwo roboty... Dobrze że mama mi pomoże z gotowaniem (a właściwie to chyba bardziej ja jej ![]() Oby tylko te mrozy trochę ustąpiły żeby nam dzieciątka nie przemarzły ![]() Sporo piszecie o wprowadzaniu łatwego planu... Ja też chyba wreszcie muszę się za to zabrać i zacząć jakoś lepiej organizować funkcjonowanie mojej Małej (głównie w ciągu dnia), bo na razie trochę to wszystko jeszcze chaotyczne... Jeśli chodzi o noce to jest już u nas bardzo ładnie, trochę musieliśmy z Dominiką powalczyć żeby przyzwyczaić ją do samodzielnego zasypiania w swoim łóżeczku (kiedyś o tym pisałam...), ale ostatecznie się udało i Dominika ładnie nam zasypia tak między 22.00 - 22.30 i w nocy najczęściej budzi się już tylko raz - zwykle koło 4.00. A potem jeszcze śpi tak do 6.30 - 7.00. Czyli jak dla mnie jest jak najbardziej ok ![]() Gorzej jest, tak jak pisałam, w dzień... Generalnie moja Mała w ciągu dnia niewiele śpi i ciężko mi ją jakoś tak "ustawić" żeby zasypiala o w miarę stałych porach... Są dni kiedy jako tako to wygląda, ale czasami to już wszystko nam się przestawia ![]() Muszę zabrać się za dogłębną lekturę Zaklinaczki którą polecacie i może wtedy coś mi się bardziej rozjaśni ![]() Dobra, uciekam już bo włączyla się mała syrena ![]()
![]() |
#630 |
Raczkowanie
|
i co nawet mnie nie zauważyły...
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:27.