Maturzystki 2010 cz. V - 'nikt nie ma takiej nadziei jak ja' - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-02, 18:07   #3301
BeaS
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki 2010 cz. V - 'nikt nie ma takiej nadziei jak ja'

Trochę opowiem Wam o tym koncercie, ale wszystkiego tu nie napiszę. xD

Na początku siedzieliśmy dosyć spokojnie, na końcu, na podłodze. Potem zaczęliśmy śpiewać to co zespół. Potem klaskać. Facet powiedział, że fajnie, że klimat robimy, a my 'weeeeeeeesseeeeelny kliiiiimaaaat' hit studniówki.
Potem było to tańczenie. Kolega na środek wyskoczył i tańczył a'la Michael Jackson jak zagrali 'Billy Jean', a my w kółeczku, tańczymy, spiewamy, klaszczemy.
Fajnie było.

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Cytat:
Napisane przez mtynai Pokaż wiadomość
poprawiłaś błąd ortograficzny?
jeśli nie to ja Ciebie poprawię

oryginalne. ;*******
y mi zjadło. nie chciałam poprawiać Martyny. Miałam na myśli, że na ogół słuchanie muzyki klasycznej jest niespotykanym zjawiskiem wśród młodzieży, jak powiedziała Martyna.
To nie było w tym sensie, Cieciu.

~ Thomas Fuller ~
BeaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 18:19   #3302
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
to jest chyba najlepsze wyjście- żeby najpierw zrobić rozwinięcie, małe podsumowanie a na końcu wstęp.
ja chyba zrobię jakąś prezentację, ale będę miała tam zdjęcia twórców i może fragmenty jakichś wierszy, nic więcej.
Tylko, kurczę u mnie jest problem z tymi komputerami, trzeba sobie na własną rękę załatwiać komputery. Moja siostra miała fragmenty filmów, ale nie puściła ich, bo nie było w szkole odtwarzacza DVD

W mojej klasie nauczycielka zrobiła nam test, by sprawdzić kto jest wzrokowcem, słuchowcem a kto kinestetykiem. Poradziła każde grupie jak komu będzie najlepiej przyswajać wiedzę. Mnie wyszło pół na pół wzrokowiec i słuchowiec. W sumie coś w tym jest, bo w gimnazjum uczyłam się tylko słuchając radia. Teraz robię sporo notatek, przepisuję coś parę razy, tak mi najłatwiej zapamiętać

ja mam gołąbki
łaaa, to niedobrze. u mnie w szkole jest wszystko załatwione - rzutnik, laptopy, podstawowe windowsowskie programy i mozemy wczesniej sprawdzic czy działa wszystko.

ja jestem zdecydowanie wzrokowcem. aczkolwiek może troszkę i słuchowcem, po korkach z biologii widzę.

gołąbki
w życiu sama bym sobie ich nie zrobiła

zrobiłam sobie coś tam z grilla i jajko sadzone. i mi się nie dosmażyło żółtko i było normalnie surowe aż mi zepsuło smak obiadu.

Cytat:
Napisane przez effciaa16 Pokaż wiadomość
hej
ja jestem stanowczo wzrokowcem, na spr. staram się odtworzyć notatki. Aczkolwiek w gimnazjum sposób ten był skuteczniejszy.
właśnie, też to zauważyłam
i doszłam do wniosku, że ja może teraz się uczyć nie umiem, czy coś

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
Spróbuj.
Ej, to znaczy, że jak udowodnili naukowo, że słodycze sprzyjają tyciu, to u Ciebie sprzyjają chudnięciu? Nie wiem czemu, tak jakoś mi się nasunęło.. to Ty fajna jesteś.

Ja już nauczona doświadczeniem, wiem, że:
1. rano nauczę się danej partii materiału jakieś 3x szybciej niż wieczorem/w nocy.
2. muszę być sama w pokoju, gdy się uczę
3. musi być cisza, ew. cicha muzyka

Także nie raz klnęłam, że mam taki wymagający organizm odnośnie nauki.
hahaha, nie, tzn. że u mnie nie sprzyjają tyciu
chociaz kto wie jakby na obiad/sniadanie/kolacje jadla
ja mam chyba zawsze jakis tam umiar we wszystkim

hm, ja zauwazyłam, ze jak nie ide do szkoly, jestem wypoczęta, to tez duzo szybciej przyswoję materiał i okolo południa, nie rano i nie wieczorem.

ale za to czasem tv wlaczone jak sie ucze, komputer, muzyka
ale nie lubie gdy ktoś GADA, nawet w innym pokoju, gdy ja się uczę

Cytat:
Beata, to Ty ostatnio mówiłaś o soundtracku do Requiem dla snu, nie? zaraziłaś mnie tym, właśnie sobie oglądam film [zrobiłam małą przerwę] i tak się zastanawiałam, co oznacza to Requiem.
Wiecie, że to jest msza żałobna? Requiem dla snu... a można i tłumaczyć ten tytuł jako requiem dla marzeń. Fajne, pomysłowe.

I czemu ja nie umiem jeździć do tyłu na łyżwach?! jestem jakaś nie teges w tych sprawach.
Tym bardziej gratulationsy, że Ci się udało nauczyć. a umiesz tak fajnie przebierać nogą przy zakrętach? w sensie, że skręcać, tylko jedną nogą ruszając, a drugą trzymając bez ruchu?
No, pomysłowe w ogóle film pomysłowy.
a soundtracka z tego filmu też od dawna słucham w ogóle, całe życie go uwielbiałam. czesto jest wykorzystywany w innych filmach i zawsze się zastanawiałam co to.
po requiem już wiem ktoś miał niezła fazę na skomponowanie tego

ja nie umiem do tyłu ani na łyżwach, ani na rolkach
a wiem o co Ci chodzi z tym przebieraniem nogą
wydaje mi się, że tego się nawet prościej nauczyć niż jazdy do tyłu
z tym, że to na dużej prędkości trzeba, a że ja się boję gleby, to teges

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość

No jeszcze trochę, bo u mnie jest taka skomplikowana sprawa.
Niby tylko 2 mam z tyłu, ale nie można też szczęki też jakoś rozciągać, bo może się zrobić zgryz otwarty.
I taka du.pa.

No i fotograf ze studniówki coś odwala.
Bo jest mniej zdjęć niż powinno być.
I drożej chce. W ogóle coś kręci.
jaki to zgryz otwarty ?

spałujcie go
a tak serio, to co on sobie w kulki leci trzeba go do pionu ustawić.
umowa to umowa, postraszcie go sądem

Cytat:
Rodzice dzwonili, że będziemy mieli pieska! Chyba w lesie porzuconego szczeniaczka znaleźli czy coś, dowiem się jak wrócą, ale jak fajnie!
super, jeszcze go uratujecie

Cytat:
Napisane przez effciaa16 Pokaż wiadomość
Ja też kiedyś słuchałam muzyki klasycznej, przyjemna jest. Siostra gdzieś przeczytała, że jak się słucha Mozarta to to wpływa na inteligencję.

Karolina a ja bym chciała już zdjąć mój aparat. Siostra mi mówi, że jak tylko widzi kawałek mojego aparatu to od razu mam banana na twarzy. Szczególnie teraz gdy mam oczochlastne pomarańczowe gumki.
i że niby w życiu płodowym wpływa

a długo nosisz już?

Cytat:
Młoda wyjechała na zimowisko, rano gdy zadzwoniła powiedziałam, żeby mi coś kupiła. Młoda chyba się przejęła zadaniem, bo właśnie dostałam od niej smsa, czy może mi kupić tablicę rejestracyjną z moim imieniem.
No, chyba ją sobie na czoło przykleję
blue_apple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 18:20   #3303
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:

a moja G. ma jedną nogę (miała czarne rajstopy.. i wygląda na zdjęciu jakby na kołku stała )
nie ma to jak profesjonalizm.

albo zdjęcie grupowe. każdy patrzy w inną stronę. nawet nie wiem kiedy oni to pstryknęli -.-
Same zdjęcia to są bardzo ładnie zrobione.
Ale co z tego, jeśli jest ich o wiele za mało i nie nagrywa nam wszystkich na płytę, tylko każe wywoływać.
Przecież tak to bym wszystkie miała, a jak wywołam to tylko te ze mną bo kasy nie będę tyle wydawać.
Stary 2010-02-02, 18:24   #3304
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
Same zdjęcia to są bardzo ładnie zrobione.
Ale co z tego, jeśli jest ich o wiele za mało i nie nagrywa nam wszystkich na płytę, tylko każe wywoływać.
Przecież tak to bym wszystkie miała, a jak wywołam to tylko te ze mną bo kasy nie będę tyle wydawać.

no ja tak miałam rok temu na połowinki ;/
każde zdj. 2zł.
a grupowe po 6zł. -.-

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 18:26   #3305
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość

jaki to zgryz otwarty ?

spałujcie go
a tak serio, to co on sobie w kulki leci trzeba go do pionu ustawić.
umowa to umowa, postraszcie go sądem
A to taki, gdzie dolne i górne zęby nie dotykają do siebie.
http://www.focus.pl/fileadmin/redakc...74G111A5_4.jpg

No bo u mnie to już teraz tak jest, że mało na siebie zachodzą, kilka mm jedynie. No i jak będzie mi dalej tą szczękę rozszerzać, to może się tak właśnie zrobić. Czyli trzeba powoli wszystko.

Nie mam pały

Wiem, pogadać trzeba tam z nimi. Najlepiej kogoś dorosłego wysłać, bo nas to trochę jak dzieci traktują.

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
no ja tak miałam rok temu na połowinki ;/
każde zdj. 2zł.
a grupowe po 6zł. -.-
U nas za grupowe to 10 chciał.
Ale wywołał nam po jednym, żeby pokazać i zostawił.
No to my do fotografa, zeskanować, wywołać i już je mamy za 3 zł
Stary 2010-02-02, 18:28   #3306
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
łaaa, to niedobrze. u mnie w szkole jest wszystko załatwione - rzutnik, laptopy, podstawowe windowsowskie programy i mozemy wczesniej sprawdzic czy działa wszystko.

ja jestem zdecydowanie wzrokowcem. aczkolwiek może troszkę i słuchowcem, po korkach z biologii widzę.

gołąbki
w życiu sama bym sobie ich nie zrobiła

zrobiłam sobie coś tam z grilla i jajko sadzone. i mi się nie dosmażyło żółtko i było normalnie surowe aż mi zepsuło smak obiadu.
dlatego jeśli chodzi o takie komputery czy dvd w mojej szkole, najlepiej jak przed Tobą ktoś będzie miał prezentację multimedialną, wtedy nie trzeba się martwić o sprzęt
W ogóle u mnie w szkole jak wszystko działa to jest cud, mimo, że szkola ma opinię jednej z nowocześniejszych w regionie

Gołąbki zrobiła mamuśka w sobotę, dzisiaj sobie odgrzałam

ja lubię mało ścięte żółtko, nieważne, że to niezdrowe
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 18:33   #3307
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
zrobiłam tak jakby trzy konkurencje. Będą cztery grupy.

a zawsze chciałam mieć psa, którego bym nazwała Budyń.

a u nas. śmiech.
miało być po 60zł/ płyta + 5 zdjęć (dwa parowe, dwa klasowe z os. i bez os. i 1 z podwiązkami)
a się okazuje, że 59zł płyta (film + zdjęcia) i za resztę trzeba dopłacić.
czyli 3zł za każde z tych zdjęć.

a muszę wziąć przynajmniej 6 Żeby Tż dać żal.

ale co poradzić jak to załatwiają nieogarnięte osoby.
dzisiaj dostałam te zdjęcia parowe i szkolne.
wiecie co? załamka
cień idzie na pół ściany, tak, że mam łeb jak March z The Simpsons. -.-

a moja G. ma jedną nogę (miała czarne rajstopy.. i wygląda na zdjęciu jakby na kołku stała )
nie ma to jak profesjonalizm.

albo zdjęcie grupowe. każdy patrzy w inną stronę. nawet nie wiem kiedy oni to pstryknęli -.-

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

poprawiłaś błąd ortograficzny?
jeśli nie to ja Ciebie poprawię

oryginalne. ;*******
ale nawymyślałaś dzieciom zabawy az sama bym sie zabawiła

Budyń, hm, Frytka

ła, ale Was zrobili czy oni zawsze tak robią?
ciekawe jak to u mnie ma byc, chyba była umowa, że kazdy sobie wywola jeśli chce. a tak to wszystko na płycie.
ale pewnie mozemy wywołac tylko w ich salonie
w tym roku mamy nowych fotografow, nie tych co byli w tamtym roku, bo na korytarzu, zdjecia ktore wisza, sa okropne, rozmazane jakies.
tegoroczni podobno są ok, ciekawe
i tak mam kilka zdjęc, bo pan od religii lubi fotografię i nam robił
i zrobil multimedialną prezentacje

tez myslalam ze Beata poprawiała bład, haha

Cytat:

Parę osób z mojej klasy pojechało w tamtym roku na praktyki do Niemiec. No i wybrali się do filharmonii. Z tego co zrozumiałam pianista co chwilę coś robił przy tej klapie (nie wiem jak się to fachowo nazywa) od fortepianu. No i koleżanka klaskała za każdym razem, gdy pan wstawał od fortepianu. W ślad za nią poszedł inny kolega, później reszta uczniów z mojej szkoły. A później cała sala klaskała za każdym razem jak wstawał pan

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

Cytat:
A to taki, gdzie dolne i górne zęby nie dotykają do siebie.
http://www.focus.pl/fileadmin/redakc...74G111A5_4.jpg

No bo u mnie to już teraz tak jest, że mało na siebie zachodzą, kilka mm jedynie. No i jak będzie mi dalej tą szczękę rozszerzać, to może się tak właśnie zrobić. Czyli trzeba powoli wszystko.

Nie mam pały

Wiem, pogadać trzeba tam z nimi. Najlepiej kogoś dorosłego wysłać, bo nas to trochę jak dzieci traktują.

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

U nas za grupowe to 10 chciał.
Ale wywołał nam po jednym, żeby pokazać i zostawił.
No to my do fotografa, zeskanować, wywołać i już je mamy za 3 zł
aha, rozumiem
pamiętam jak byłam mała i też chciałam nosić aparat. ale nie było potrzeby

no, dorosłego lepiej, u was dyrekcja sie tez zajmowala załatwianiem czegos? rodzice?
teraz tez powinni wam pomóc.

a robia u was w szkole od czasu do czasu zdjęcia klasowe?
u nas biorą za to TYLEE kasy
10 zł przy tym to nic. z 15 biorą

dlatego my nigdy nie robimy

Cytat:
ta, niezdrowe ? dlaczego?
ja też zawsze sadzone jajka smażę tylko z jednej strony (niektórzy z obu), tak, żeby żółtko było płynne ale tym razem miało surowy smak
fuj.
Stary 2010-02-02, 18:33   #3308
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też lubię takie pływające.
I dlaczego niezdrowe ?
Stary 2010-02-02, 18:40   #3309
rehab4181
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
A co do okresu, to dwa razy wylądowałam na pogotowiu, z 5 lat temu
ja w listopadzie wylądowałam przez @ na pogotowiu, w dzień egzaminu
Cytat:
a jutro idę do biblioteki, a w zasadzie do czytelni dla dzieci żeby zająć się dzieciakami podczas ferii. Mam przygotować jakieś pytania nt mojego miasta.
są to dzieci 1-6kl podstawówki.
i nie wiem jakie pytania mogłyby być, żeby dzieciaki nie miały problemu z odpowiedzią.

na pewno coś o herbie (niedźwiedź z trzema łapami, chyba można zapytać gdzie się czwarta zgubiła jak myslicie? ).
nie chciałabym żeby pytania były za trudne.
nie wiem czy dawać jakieś daty (otrzymanie praw miejskich?).
dawna nazwa miasta?
może pytania na zasadzie : wymień 3 zabytki, wymień trzy miejskie kluby sportowe...? dajcie jakiś pomysł jakby to zorganizować.
czy lepiej podzielić ich na grupy i każdej grupie dać jakiś zestaw pytań.. i najlepsza grupa dostanie nagrody?
fajny pomysł będzie rywalizacja, chętnie się zaangażują.
Cytat:
W ogóle w umowie było, że od 600 do 1000 zdjęć nam zrobią i na płytach.
Teraz, że wywołać to chcą i mamy kupić.
skąd ja to znam
my mamy film na dwóch płytach cd i zdjęcia na nich + dwa zdjęcia wywołane gratis
a nagle się okazało, że zdjęć na tych płytach nie będzie, żadnych darmowych.. każdy kto chce kupić duże(są cztery: klasa, klasa z osobami tow., dziewczyny pokazujące podwiązki stojące w rządku i klasa moja z inną klasą) za 10 zł to jest 40 zł, z partnerem przy stole i stojące (jedno za 8zł) to się równa 16zł, no i inne np. z imprezy czy paczka klasowa razem - również po 8 zł
Cytat:
p
Młoda wyjechała na zimowisko, rano gdy zadzwoniła powiedziałam, żeby mi coś kupiła. Młoda chyba się przejęła zadaniem, bo właśnie dostałam od niej smsa, czy może mi kupić tablicę rejestracyjną z moim imieniem.
No, chyba ją sobie na czoło przykleję
mój TŻ taką ma ze swoim imieniem z przodu na dole szyby, ona taka mini mini jest, a auto masywne (opel frontera) to tak bardzo nie rzuca się w oczy.
na cb zwracają się do niego po imieniu.

idę poszukać czegoś dobrego do jedzenia.
mam ochotę na czekoladę ale do sklepu nie chce mi się iść

bziii ♡.
rehab4181 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 18:42   #3310
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
ta, niezdrowe ? dlaczego?
ja też zawsze sadzone jajka smażę tylko z jednej strony (niektórzy z obu), tak, żeby żółtko było płynne ale tym razem miało surowy smak
fuj.
Cytat:
Ja też lubię takie pływające.
I dlaczego niezdrowe ?
z obu? przecież to traci swój smak

No niezdrowe, przecież nie można jeść surowych jajek. Można nabawić sie salmonelli
Cytat:
Napisane przez rehab4181 Pokaż wiadomość
mój TŻ taką ma ze swoim imieniem z przodu na dole szyby, ona taka mini mini jest, a auto masywne (opel frontera) to tak bardzo nie rzuca się w oczy.
na cb zwracają się do niego po imieniu.

ja nawet auta nie mam, więc nawet nie miałabym gdzie ją sobie wsadzić ()
chyba, że powiesiłabym ją sobie na ścianie jak w tych amerykańskich filmach

Ja mam jeszcze parę tabliczek z krwiodawstwa. Przed studniówką obiecałam sobie, że ich nie ruszę i że w ogóle nie ruszę słodyczy. Jak na złość mamuśka kupiła mi wielką pakę chipsów i moje postanowienie diabli wzięli

Edytowane przez 201604200942
Czas edycji: 2010-02-02 o 18:47
Stary 2010-02-02, 18:45   #3311
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:

skąd ja to znam
my mamy film na dwóch płytach cd i zdjęcia na nich + dwa zdjęcia wywołane gratis
a nagle się okazało, że zdjęć na tych płytach nie będzie, żadnych darmowych.. każdy kto chce kupić duże(są cztery: klasa, klasa z osobami tow., dziewczyny pokazujące podwiązki stojące w rządku i klasa moja z inną klasą) za 10 zł to jest 40 zł, z partnerem przy stole i stojące (jedno za 8zł) to się równa 16zł, no i inne np. z imprezy czy paczka klasowa razem - również po 8 zł
A to może ta sama firma...
Nasza była z Piotrkowa.
Cytat:

No niezdrowe, przecież nie można jeść surowych jajek. Można nabawić sie salmonelli
Ja mam jajka od babci. Zdrowe
Stary 2010-02-02, 18:47   #3312
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
ja w listopadzie wylądowałam przez @ na pogotowiu, w dzień egzaminu

skąd ja to znam

do mnie kiedyś karetka przyjechała, jak już przy tych wspomnieniach jesteśmy

ale Was zrobili
już czuję, że u mnie też coś będzie.

ja własnie zjadłam milkę karmelową

Cytat:

no, ale serio dużo osób tak smaży żeby żółtko się ścieło.

ale przecież to nie jest surowe.
tak samo jak jajko na miękko.
jest poddane obróbce termicznej.

nawet ma inny smak.
Stary 2010-02-02, 18:47   #3313
BeaS
Zakorzenienie

Cytat:
tez myslalam ze Beata poprawiała bład, haha
Czytałam regulamin.

~ Thomas Fuller ~
BeaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 18:48   #3314
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:

a salmonella nie lubi babcinych jajek ?

nie no, a tak serio, to ma znaczenie?
Stary 2010-02-02, 18:52   #3315
rehab4181
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam jeszcze parę tabliczek z krwiodawstwa. Przed studniówką obiecałam sobie, że ich nie ruszę i że w ogóle nie ruszę słodyczy. Jak na złość mamuśka kupiła mi wielką pakę chipsów i moje postanowienie diabli wzięli
to mi oddaj tą czekoladę
Cytat:
A to może ta sama firma...
Nasza była z Piotrkowa.
moja też z ptb. tomfilm czy coś takiego?
Cytat:
do mnie kiedyś karetka przyjechała, jak już przy tych wspomnieniach jesteśmy

ja własnie zjadłam milkę karmelową
co Ci się stało ?
nie podzieliłaś się ze mną?

bziii ♡.
Stary 2010-02-02, 18:56   #3316
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
a salmonella nie lubi babcinych jajek ?

nie no, a tak serio, to ma znaczenie?
Nie wiem, do tej pory nie lubiła

Bo ja wiem, ale mówi się, że takie jajka od wiejskiej kury to zdrowsze.

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Cytat:

moja też z ptb. tomfilm czy coś takiego?
No to chyba ta sama.

I tak samo z tymi zdjęciami kręcą
Stary 2010-02-02, 18:57   #3317
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:

co Ci się stało ?
nie podzieliłaś się ze mną?
podczas okresu
ale to było coś dziwnego, bo to nie był ból typowo okresowy tylko kucie takie jakby.
z resztą duży bym mogła opowiadać na temat swoich narządów rodnych
powinnam zostac spalowana, ze do lekarza jeszcze nie trafiłam.
ale jeszcze ostatnio mi kolezanka opisała swoją wizytę i ja nie pojde.

nie
Stary 2010-02-02, 18:58   #3318
201604200942
Konto usunięte

Cytat:

takie są najsmaczniejsze
Cytat:

no, ale serio dużo osób tak smaży żeby żółtko się ścieło.

ale przecież to nie jest surowe.
tak samo jak jajko na miękko.
jest poddane obróbce termicznej.

nawet ma inny smak.
no własnie na miękko chyba tez nie jest za bardzo zdrowe. nie wiem w jakiej temperaturze ginie ta bakteria, ale obiło mi się o uczy, że nie powinno się jeść takich nieściętych żółtek
Cytat:
to mi oddaj tą czekoladę
bardzo chętnie
Stary 2010-02-02, 19:00   #3319
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, do tej pory nie lubiła

Bo ja wiem, ale mówi się, że takie jajka od wiejskiej kury to zdrowsze.

no zdrowsze zdrowsze. ale chodzi przede wszystkim o te hormony, czy czym tam się te kury karmi
aż mnie zastanowilo skad salmonella w jajcach.

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Cytat:
W jaki sposób Salmonella zakaża jaja?

Bakterię tą znaleźć można na powierzchni skorupki jaja. Wynika to z tego, że jajo wydalane jest tą samą drogą co odchody. Z tego powodu jaja myje się podczas ich przetwarzania. Niemniej jednak mogą one być tam ciągle obecne, stąd też odpowiednia obróbka termiczna, jak również mycie rąk są potrzebne by zapobiec zachorowaniom. Salmonella enteritidis może być również obecna wewnątrz niepękniętych, całych jaj. Wynika to z faktu, że bakteria ta jest obecna wewnątrz kurzego jajowodu, mogąc spowodować zakażenie jaja jeszcze przed wytworzeniem skorupki, nie powodują przy tym zachorowania samej kury. Żeby zapobiec namnożeniu się tych drobnoustrojów wewnątrz jaja, zalecane jest przetrzymywanie jaj w warunkach chłodniczych. Zakażone jaja powinny być gotowane przez 6 minut dla uczynienia ich bezpiecznymi. Nigdy nie serwuj w żadnej postaci na wpół miękkich jaj jeśli chcesz by były one bezpieczne.
po 6 minutach będzie jajko na miękko przeca
Stary 2010-02-02, 19:03   #3320
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
no zdrowsze zdrowsze. ale chodzi przede wszystkim o te hormony, czy czym tam się te kury karmi
aż mnie zastanowilo skad salmonella w jajcach.
No chyba ze skorupek, na wierzchu i jak się jajko przebija to wtedy się dostaje.
To się umyje w gorącej wodzie i ok powinno być.

Bo ta bakteria to w kupach siedzi

Widzę, że już sama do tego doszłaś

Edytowane przez Karmenka
Czas edycji: 2010-02-02 o 19:04
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 19:06   #3321
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
No chyba ze skorupek, na wierzchu i jak się jajko przebija to wtedy się dostaje.
To się umyje w gorącej wodzie i ok powinno być.

Bo ta bakteria to w kupach siedzi

Widzę, że już sama do tego doszłaś
kto szuka nie błądzi

w środku jajka też jest, przedostaje się z kurzego jajowodu
Stary 2010-02-02, 19:16   #3322
mtynai
Zakorzenienie

zrobiłyście mi ochotę na jajko sadzone,ale żeście mnie wystraszyły tą salmonellą

kiedyś w kinder niespodziankach była i dlatego rodzice mi nigdy nie chcieli kupować moja trauma z dzieciństwa

Warren Buffet
Stary 2010-02-02, 19:20   #3323
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
zrobiłyście mi ochotę na jajko sadzone,ale żeście mnie wystraszyły tą salmonellą

kiedyś w kinder niespodziankach była i dlatego rodzice mi nigdy nie chcieli kupować moja trauma z dzieciństwa
co Ty gadasz?

mi tatus zawsze dziesiątego kupował- w dzień swojej wypłaty
Stary 2010-02-02, 19:22   #3324
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
czy lepiej podzielić ich na grupy i każdej grupie dać jakiś zestaw pytań.. i najlepsza grupa dostanie nagrody?
Dostali cukierki?
Cytat:
Lubisz siedzieć w ostatniej ławce? mnie to drażni, bo wtedy mniej rozumiem z tematu. Mi musi ktoś przed samym nosem pałą [w sensie wskazówką] machać, żebym nie odwracała swojej uwagi od tematu lekcji.
A nas jest 22 w klasie, z czego zazwyczaj ze 20 jest, a sale na 37-8 osób i wszyscy lecą na koniec, to nauczyciele jak do nas mówią, to idą do nas
Cytat:
Napisane przez Claaire Pokaż wiadomość
Aha, a co do wymiotowania, to niestety byłam do tego zmuszona wiele razy i to bynajmniej nie z powodu alkoholu ;P jak byłam mała miałam bardzo złośliwą chorobę lokomocyjną, wymiotowałam zawsze i wszędzie po jakiejkolwiek jeździe. Teraz na szczęscie juz mi przeszło
To to ja też.. Pisałam o Krakowie
Cytat:
Napisane przez BeaS Pokaż wiadomość
Dzień dobry.
Pochwalę się, że dziś na łyżwach śmigałam. Raz się wywaliłam jak mnie kolega podkosił. Głuuuupi.
Uczyłam się do tyłu jeździć. Ćwiczyłam, ćwiczyłam, aż udało mi się.
A w naszej metropolii zalali taki prowizoryczny kort tenisowy i jest lodowisko chcieliśmy iść ze znajomymi, ale że nikt nie umie "to tak przed studniówką strach trochę" w ferie pójdziemy
Cytat:
podczas okresu
ale to było coś dziwnego, bo to nie był ból typowo okresowy tylko kucie takie jakby.
pałuję! Nie ma żartów, musisz iść. Ja byłam w poniedziałek. Idę do babki się zapisać, a ta, że akurat wolne, ktoś odwołał i zaprasza... Ale nie było źle (:
------
to nic, że mi 4/5 nie zacytowało
U nas nie będzie zdjęć ze studniówki, tzn tylko te grupowe, że cała klasa i z os. towarzyszącymi, każde po dychu. Takiej zbiorówki kilkuset zdjęć nie, bo sobie zażyczył 200 zł od klasy film jest za 30, chcieliśmy, żebyśmy się wszyscy złożyli i kupili jeden, i poprzegrywali, ale nas wychowawca opiep.rzył

A ja mam przezroczyste gumki tzn aktualnie się lekko przebarwiły na zielono ale ogólnie są przezroczyste z >10 cm

I ucho mnie boli

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 19:22   #3325
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
co Ty gadasz?

haha, no była jakaś tam kiedyś sprawa głośna, że się kilka osób zaraziło.
i wtedy rodzice mi nie chcieli kupować

ale babcia i dziadzio mi kupowali jak do nich jeździłam

Warren Buffet
Stary 2010-02-02, 19:24   #3326
KaasiaaK
Zakorzenienie

Cytat:
sorry, że się Wam wtryniam w rozmowę o jajkach, ale umarłam jak to przeczytałam
Stary 2010-02-02, 19:40   #3327
rehab4181
Zadomowienie

Cytat:

No to chyba ta sama.

I tak samo z tymi zdjęciami kręcą
ale zbieg okoliczności, że ta sama

denerwują mnie oni
można te mniejsze wywołać zdjęcia po 6zł, ale oni nam wkręcają, że format będzie za mały do rozmiaru zdjęcia i będzie rozmazane
Cytat:
podczas okresu

nie
pałuje Cie !do lekarza, ale to marsz bo jak nie to przyjadę i Cie siłą zaciągnę
Cytat:
bardzo chętnie

Wy tak rozmawiacie o tych jajkach
ja lubię tylko na twardo bo wydaje mi się wtedy, że wszystkie bakterie się wygotowały

bziii ♡.

Edytowane przez rehab4181
Czas edycji: 2010-02-02 o 19:41
Stary 2010-02-02, 19:42   #3328
mtynai
Zakorzenienie

a ja zjadłam to sadzone, ale żółtko mocno ścięłam.

Warren Buffet
Stary 2010-02-02, 19:44   #3329
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
denerwują mnie oni
można te mniejsze wywołać zdjęcia po 6zł, ale oni nam wkręcają, że format będzie za mały do rozmiaru zdjęcia i będzie rozmazane

Wy tak rozmawiacie o tych jajkach
ja lubię tylko na twardo bo wydaje mi się wtedy, że wszystkie bakterie się wygotowały
Nie ogarniam. To co oni mieli za aparat? Mój hp kupiony z 7 lat tamu miał 4,1 mpx, to można było robić zdjęcia do max 30x20 cm
Kręcą

Ja też, na miękko nie lubię... A już jajecznicy jej wygląd mnie przeraża.

Stary 2010-02-02, 19:55   #3330
parodia
Zakorzenienie

Obiecałam, że wrzucę zdjęcia butów, a akurat robiłam, więc:
od razu torebka (która wg mojej mamy jest ohydna, bazarowa i "nie nadaje się na bal", a wg mnie -> ) i stare buty (wiem, brudne ), które wezmę na przebranie i pójdę w nich na poprawiny.

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2010-02-02 o 20:03
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości