|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#3632 |
|
Raczkowanie
|
wstawiam moje dzisiejsze U --->>>>na P
może chociaz dzisiaj ktos oceni):sniadanie: ( 6:15): jogo naturalny 400 g+ 4 garscie zdrowego błonnika+ 4 łychy frutiny+ 4 łychy otrębów+ 2 łychy wiórek kokosowych+ wkrojone kiwi+ duuze jabłko+ herbata wpadło kilkanascie winogron sniadanie( 11:30): bułka razowa+ posmarowana masłem+ 2 plasterki polędwicy sopockiej+ jaaabłko+kawa z mlekiem obiad( 16:00): miska krupniku z kaszy perłowej gotowanego na szyjce z indyka+ miesko z tej szyjki+ porcja surówki domowej zaprawianej( kapusta, papryka, marchew, oliwa, troche cukru) podwieczorek( 18:00): jabłko + kawa ala latte+ serek danio waniliowy kolacja( 19:30): jajko na twardo+ kromka chleba razowego z masłem i pomidorkiem+ kubek barszczu czerwonego iii???oceni ktos chociaz dzis????widac postępy???? ![]() ![]() ładnie prosze...
|
|
|
|
#3633 |
|
Wtajemniczenie
|
R
ś: pol duzej makreli, dużo warzyw przedtr: omlet z 2 jaj siłowy ok 40 min po: 3 pulpety z mielonej piersi z indyka, pol szkl. makaronu pelnoziarnistego podwieczorek: kawal dorsza, taka srednia miseczka salatki (pomidor, papryka, pekinska, zioła, kiełki) k: bedzie serek wiejski, nie wiem jeszcze z czym. taki o podobny do wczorajszego, ale czwartek i piatek to rybny dzien u mnie
|
|
#3634 |
|
Rozeznanie
|
Zerknie ktoś
![]() ![]() Śniadanie owsianka ( 4 łychy owsianych, łycha płatków ryżowych, łycha pestek dyni, szklanka mleka 2%) kawa z mlekiem i łyżeczką cukru II śniadanie dwie kromki razowego 1 z pasztecikiem profi pomidorem, ogórkiem i odrobiną keczupu;2 z pleśniowym wędzonym takimi samymi warzywkami i keczupem, herbatka ze skórką pomarańczową po kostka mlecznej z orzechami, kilka (3??) paluszków serowo-cebulowych Obiad pół woreczka ryżu, sos z 3 kotletów sojowych i pieczarek, kopiec ogórków z czosnkiem po mandarynka Podwieczorek kawałek sernika, faworek, 3 małe wafelki śmietankowe, kilka łyków jogurtu pitnego truskawkowego ( o kurcze samo słodkie ) kawa z mlekiem i cukremKolacja dwie kromki razowego z masełkiem, dwa jajka na miękko, sałatka z pomidorów, cebulki i łyżką jogo naturalnego Hm trochę dużo?? Ile tu może być kalorii?? Proszę o ocenkę
|
|
|
|
#3635 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
na U się raczej kwalifikuje, ale do P to jeszcze trochę. Trochę dużo nawet. dodaj orzechy, urozmaić trochę śniadania, niech będą bardziej syte. może jakieś słodkości ?
|
|
#3636 |
|
BAN stały
|
pyskata89 : cudny av
! (btw. skądś cie znam )U pt. " siedzę i się uczę" 8.45 Śniadanie: miseczka kukurydzianych płatków eko (100% kukurydzy) + garść laskowych & suszonych truskawek + pół banana; 2 szl mleka 2% espresso. 12.15 II Śniadanie: serek homo waniliowy (8g białka na 100g ^^ )+ dwie garście orzechów włoskich + wkrojone kiwi czekoladka mon cheri. zielona herbata 15.00 Obiad: 5 pierogów z mięsem wieprzowym (te duże) + surówka z całej dużej marchwi + połowy jabłka + natka pietruszki+ łyżka oliwy z ol. 17.30 Podwieczorek: jabłecznik z migdałami + kubek mleka z łyżką kawy Ricore, batonik toblerone 20.30 Kolacja:dwie kromy razowca z: - Osełką, almette ziołowym, 3 plastrami sera żółtego + pomidorem i kiełkami brokuła + sóóól.
|
|
|
|
#3637 |
|
Zakorzenienie
|
moje dzisiajsze P
śniadanie: bułka z ziarnami; pół z masełkiem czosnkowym i rzodkiewką, drugie pół z serkiem topionym Hochland Cheddar, żółtym serem i pokrojonym jajkiem serek wiejski 200g z wkrojonym szczypiorkiem herbata z sokiem malinowo-cytrynowym 2śniadanie: bułka taka jak rano z serkiem topionym, serem żółtym i ogórkiem; activia wiśnia-czarna porzeczka; banan skrzyp+pokrzywa obiad: kotlet schabowy, ziemniaki, gotowana marchew i brokuły kompot jabłkowy podwieczorek: drożdżówka z jabłkiem; spory kawał torta z bezą, kremem czekoladowym, figą, orzechami włoskimi ![]() herbata z sokiem malinowo-cytrynowym kolacja: paluch serowy; pół z pasztetem, drugie pół z pastą z łososia sałatka warzywna z majonezem kakao po: duuuże jabłko; garść nerkowców; garść migdałów |
|
|
|
#3638 |
|
Zadomowienie
|
U
ocenicie?proszę
|
|
|
|
#3639 |
|
Zadomowienie
|
U;
I. 4 placki owsiane z bananem,rodzynkami i maslem orzechowym/ kawa z mlekiem II. Deser o smaku drozdzowki z jablkami i rabarbarem Dr Oetkera Kromka razowego z masłem, almette naturalnym i pomidorem III. Zupa szczawiowa z jajkiem & ziemniaczane puree z pietruszką po;sporo orzeszkow w miodzie, 2 szklanki soku malinowego V. Banan podzielony na mniejsze częsci w ciescie nalesnikowym polany sosem czekoladowym VI. 2 grzanki z serem zoltym, szynka i ketchupem po; 2 pomarańcza
|
#3640 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U/P
śn; 8.30 jog natur 150g. 5 łyżek płatkow bran flakes, łyżka pełnoz, łyżka otrebow, kilkanaście rodzynek, bakalie, 4 migdały, łyżeczka słonecznika,kilka ringów miodowych,ponad pół łyzeczki miodu(nie chcialam zeby bylo za slodkie) przek1; 11.00 baton bounty ma chyba 51 g przek2; 11.50 jabłko ok200-250g ob; 13.30-14.00 krupnik ryżowy tj 2 chochelki rosołu z łyżka ryżu, 2 danie: 1,5 gałki ziemniaków z odrobina masla, piers z kurczaka obsmazona w mace na oliwie i duszona w wodzie ok 100-120g, 5-6 łyżek mieszanki warzywnej duszonej na margarynie des; 14.05 paczek z lukrem i roza przek; 15.00, 16.00 (robiłyśmy projekt u przyjaciółki) 3 ciastka kruche z nadzieniem czekoladowym z awiteksu, 3 mini paluszki piwne grube, kawalek macy pod; 18.15 activia malinowa, łtzeczka otrebow, 1,5 jabłka kol; 20.00 2 kromki chleba 1 z margaryną, 1 z masłem, wędliną, serem żółtym i warzywami. herbata z cukrem po; raczej nic już nie zmieszczę P.s Strasznie mi ciezko na zoladku. Wczoraj zjadlam wiecej niz dzis i czulam sie lepiej, nie mialam tak ,,napuchnietego" brzucha. Ocenicie??? Plis!!!!
|
|
|
|
#3641 |
|
Rozeznanie
|
U
:I: 2 kromki pszennego chleba z masłem orzechowym + serek wiejski z łyżeczką powideł śliwkowych + herbata zielona II: bułka ziarnista z masłem, łososiem i sałatą III: jabłko IV: grahamka z masłem, serem żółtym, ogórkiem i sałatą V: warzywa na petelnie ( z ziemniakami) z filetem z mintaja na parze + herbata zielona VI: 2 kromki 'gospodarskiego' chleba z masłem + 2 jaja + herbata zielona czy mógłby ktoś oceni mój jadłospis?
|
|
#3642 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
4 posilki I. jajko na miekko, grahamka II. kabanos i jablko ("posilek" a nie posilek). III. jakies miecho smazone na oliwie, mnostwo czegos tam, surowka. IV. zwykle jakas beznadzieja ilosciowa jak II. Dzis zamienilas III z IV. Co Ci oceniac, skoro masz oceny i nic sobie z nich nie robisz ?Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
|
|
|
#3643 |
|
Raczkowanie
|
R/U/U/R :
1. pół wiejskiego lekkiego <8,25 g białka> z wkrojoną papryką, ogórkiem, łyżką oliwy z o.; jogo nat 180g <8,3>+ łyżka ziołomiodu głogowego + łyżka owsianych + łyżka otrąb owsiano-pszenno-żurawinowych+ łyżka musli (owsiane,żytnie,pszenne) + pół łyżki zarodków pszennych+ 2 suszone morele+ 2 suszone śliwki+ 2 suszone daktyle+ garść rodzynek+ garść suszonej żurawiny+ garść płatków migdałowych+ kilka orzechów włoskich + cynamon 2. kilka klusek leniwych z cynamonem (1 jajko<7>, 100g twarogu <20?> 10%, kilka łyżek zmielonych płatków owsianych); 3 orzechy włoskie 3. filet z kurczaka gotowany <50-55?> z kurkumą, mlekiem kokosowym w proszku, imbirem i czosnkiem w proszku + pół talerza surówki (seler, marchew, jogo nat, oliwa z o., cząber, imbir i czosnek w proszku) Deser: garść suszonej żurawiny, garść rodzynek, kilka suszonych daktyli 4. mała miseczka surówki jw.; 100g twarogu 10% <20?> + 120g twarogu 0,5% <23,76> + odrobina mleka 2% + cynamon Mam wątpliwości co do ilości białka... zastanawiam się czy 137,31g - 142,31 g to nie jest zdecydowanie za dużo???może powinnam jeść mniej? jeśli tak to ile? i czym zastąpić białkowe posiłki? bo podobno należy spożywać 1g białka na 1kg masy ciała a nadmiar może być szkodliwy (ale nie jestem pewna czy ta informacja jest prawdziwa). dodam że moja obecna waga to około 44,5 - 48 kg; nie jestem w stanie dokładnie określić ze względu na straszne wahania wagi. Edytowane przez Cherokee Rose Czas edycji: 2010-02-12 o 20:01 |
|
|
|
#3644 |
|
Raczkowanie
|
U/P
I: zwykła bułka z masłem, śledź w sosie pomidorowym 170g, ogórek kiszony, kawa z odrobiną mleka II: talerz zupy fasolowej (raczej fasoli z zupą )III: spory kawałek sernika z galaretką, banan IV: 100g twarogu z 4 łyżeczkami śmietany 18%, 1/4 bułki z masłem, 2 małe pulpety z sosem koperkowym małe jabłko
|
#3645 |
|
Rozeznanie
|
U
wiecie co?dziś mam gdzieś wyrzuty sumienia ![]()
i koniec ..i jest coolale i tak proszę o ocenki
Edytowane przez Magdalena0603 Czas edycji: 2010-02-12 o 20:55 |
|
|
|
#3646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio pytałaś, czy jak waga stoi w miejscu, to zwiększać ilość kcal czy czekać. moja odpowiedź : ZWIĘKSZAĆ!!!!!!!!!definit ywnie!
|
|
|
#3647 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Jeśli chodzi o porcje, to narazie trudno mi jeść więcej, tego właśnie się obawiam - gdybym jadła na siłę, to zaczęłabym się na tym skupiać i ograniczać...Pozdrawiam
|
|
#3648 |
|
Rozeznanie
|
Iza...skomentujesz??
)
|
|
|
|
#3649 |
|
Zadomowienie
|
U
śn. 3 zapiekanki ze zwykłego chleba z masełkiem, cebulą, pieczarkami i serem, na to ketchup, przyprawa gyros i tymianek; garść rafaelek , kawa zbozowa z mlekiem 3,2%IIśn. duże jabłko; 2 kromki chleba IG z masłem, serem żółtym sałatą i pomidorkiem ob. zupa mleczna z kluseczkami; 2 naleśniki ze szpinakiem, zapiekane z pomidorem i serem żółtym, potem polane ketchupem; wafelki kakaowe(ok 3) p; budyń karmelowy z bitą smietaną, banan k: naleśnik podsmażany z dżemem porzeczkowym; duży jogurt jakiś hawajski; pomarańcza może nizbyt dużo, ale wczoraj miałam problemy żołądkowe |
|
|
|
#3650 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
słyszałam tez coś o obciazeniu ogranów wewnetrznych (chyba pokarmowego i nerek) ponoc najlepiej jest jeśc tyle białka ile trzeba, niedobór jest zły tak samo jak i nadmiar |
|
|
|
|
#3651 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pełen luuuuzz a do tego smakowicie Madziu![]() Żadnych wyrzutyw, tylko sama przyjemność z jedzenia ołłłł jeeee Tak trzymaj
|
|
|
#3652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#3653 |
|
Raczkowanie
|
Postanowiłam zamieścić mój pierwszy jadłospis i mam nadzieje, że mnie do siebie przyjmiecie
.Całe życie miałam nadwagę, praktycznie od przedszkola. W ciągu ostatniego roku zeszłam do 66kg (z 79), ustabilizowałam wagę i teraz planuje dalszą redukcję. Proszę o ocenkę R:1. słona owsianka na chudym mleku (5 łyżek owsianych zwykłych, mleko 0.5%) + kiwi 2. bułka żytnia z ziarnami, 2 plastry indyka luksusowego (50g), odrobina ketchupu, surówka z kiszonych ogórków (dwa ogórki, ćwierć jabłka, cebula, dwie łyżeczki oliwy z oliwek) 20g suszonych płatków buraków ![]() trening: 30minut szybkiego marszu (7.3km/h), 20minut ergometr, 10 rowerek staconarny +stratching w trakcie 250ml isostaru, po 5 suszonych śliwek 3. kasza gryczana (80g) z duszonymi pieczarkami (3 pieczarki, cebula, przyprawy, łyżka jogurtu), filet z mintaja ze szpinakiem 4. serek homo naturalny z odrobiną kawy i kakao, 10 orzechów włoskich (a w zasadzie 10ćwiartek) 5. 200g serka wiejskiego, pół ogórka, pomidor, czosnek, zioła + sok pomidorowy
akcja minimalizacja Edytowane przez Zlamalazla Czas edycji: 2010-02-12 o 21:46 |
|
|
|
#3654 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak, 140g bialka to zdecydowanie za duzo przy Twojej wadze. Cwiczysz cos, jesli tak, to co i jak czesto? Bo od tego bedzie zalezalo Twoje zapotrzebowanie na bialko, ale na pewno nie bedzie takie duze. Przestan w kolko ten jogurt i twarog jesc i tyle. Cytat:
? Cytat:
Natomiast nerki zdecydowanie sobie ona moze na tym wywalic i ma duzy nadmiar.
||||
|
|
|
#3655 |
|
Zadomowienie
|
dziękuję za ocenkę
|
|
|
|
#3656 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U/P Korekta jadłospisu bo zjadłam wiecej na kolacje
śn; 8.30 jog natur 150g. 5 łyżek płatkow bran flakes, łyżka pełnoz, łyżka otrebow, kilkanaście rodzynek, bakalie, 4 migdały, łyżeczka słonecznika,kilka ringów miodowych,ponad pół łyzeczki miodu(nie chcialam zeby bylo za slodkie) przek1; 11.00 baton bounty ma chyba 51 g przek2; 11.50 jabłko ok200-250g ob; 13.30-14.00 krupnik ryżowy tj 2 chochelki rosołu z łyżka ryżu, 2 danie: 1,5 gałki ziemniaków z odrobina masla, piers z kurczaka obsmazona w mace na oliwie i duszona w wodzie ok 100-120g, 5-6 łyżek mieszanki warzywnej duszonej na margarynie des; 14.05 paczek z lukrem i roza przek; 15.00, 16.00 (robiłyśmy projekt u przyjaciółki) 3 ciastka kruche z nadzieniem czekoladowym z awiteksu, 3 mini paluszki piwne grube, kawalek macy pod; 18.15 activia malinowa, łtzeczka otrebow, 1,5 jabłka kol; 20.00 1 kromka chleba razowego z masłem i wędliną, 1 kromka chleba słonecznikowego z masłem i wędliną, 2 kromki świeżego pszennego z większą ilością masła i solą, plasterek wędliny, kawałek sera żółtego, herbata, pomidor po; raczej nic już nie zmieszczę P.s Strasznie mi ciezko na zoladku. Wczoraj zjadlam wiecej niz dzis i czulam sie lepiej, nie mialam tak ,,napuchnietego" brzucha. Ocenicie??? Plis!!!!
|
|
|
|
#3657 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zazwyczaj ćwiczyłam 1,5h tygodniowo na siłowni (w ramach wf) ale przez cały luty mam przerwę; teraz tylko od czasu do czasu robię lekkie ćwiczenia na brzuch i rozciąganie, chociaż mam w planach zacząć robić je codziennie z jogurtu i wieśniaka będzie mi ciężko zrezygnować, natomiast mogę sobie odpuścić wieczorem twaróg. postaram się też jeść mniej kurczaka... np. pół filetu zamiast całego. albo na obiad zamiast kurczaka jajko. może być? |
|
|
|
|
#3658 |
|
Rozeznanie
|
P
1. owsnianka z 4 lyzek owsianych, 2granulowanych na mleku 2% z rodzynami, orzechami, serkiem homo, jablkiem, slonecznikiem, kakao, cukrem, dynia, siemieniem lnianym 2. 2 kromki chleba ziarnistego kazda z maslem, pasta rybna (twarog poltlusty,szprot w pomidorach, cebula) z papryka i ketchupem, malapaczka Maczug serowych, jablko 3. 6 pierogow ruskich z maslem i cebula, kawal sernika z polewa(i ciastem ucieranym) 4. domowy budyn z sokiem i wisniami wymieszanymi z wiesniakiem (100g), garsc mieszanki studenckiej, 2mandarynki, cappucino marcepanowe 5. ryz zaiekany z jablkami i cynamonem ze smietana i cukrem cynamonowym, miseczka zasmazanych buraczkow na slodko 6. capucino jw, jablko prosze o ocene |
|
|
|
#3659 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U:
ŚNIADANIE(10.30) Grahamka -0bie polowki z maslem, sałatą, pomidorem, ogorkiem, rzodkiweką, jajkiem. Szklanka maślanki. IIŚNIADANIE(12.30) Batonik kitkat, jabłko. Herbata. OBIAD(15.00) Spora łyzka pirre z ziemniakow, kotlete z piersi kurczaka w panierce, łyzka buraczków, łyzka kapusty kiszonej. Szklanka kompotu śliwkowego. PODWIECZOREK(16.30) Pączek z budyniem, kilka faworkow (zostalo z wczoraj) KOLACJA(20.00) Dwie bułki francuskie (bułka maczana w jajku z kostką czekolady w srodku, usmazona na patelni, z dzemem jagodowym na wierzchu). Dobre to moje U a moze to juz P ? |
|
|
|
#3660 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wieczorem (na kolacje) akurat powinnas zjesc jakies nabialowe bialko. Ja bym na Twoim miejscu cial nabial przedtem, bo na okraglo ten nabial jesz. Cytat:
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.

może chociaz dzisiaj ktos oceni):
) kawa z mlekiem i cukrem![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

)

?