|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
![]() moje dzisiejsze....P? wyjątkowo miałam chcice na pieczywo. Śn. tradycyjna buła razowa z masłem, pół z sałatą, dużą ilością faszerowanego indyka, chrzanem, pomidorem i ogórkiem kiszonym, drugie pół posmarowane serkiem homo z miodem; banan i kubek ciepłego mleka z łyżeczką kawy ricore II śn. serek wiejski z potarkowanym jabłkiem, otrębami żurawinowymi i orzechami włoskimi, pół bułki ziarnistej z masłem orzechowym Ob: polędwica wieprzowa smażona w plastrach na oliwie, grzanki z lekko czerstwej bułki ziarnistej musztardowo-ketchupowy D: 2 jakieś musujące cukierki, herbata zielona Pod: 2 spore podłużne kawałki świeżutkiej (jeszcze ciepłej!) bagietki z masłem, polędwicą sopocką, żółtym serem, ananasem z puszki i ketchupem - zapieczone, kilka plastrów ananasa; kawa z mlekiem Kol: micha sałatki warzywnej (jajka, makaron razowy, pekinka, pomidory, ogórki konserwowe, kukurydza, groszek, papryka) herbata z cytryną po: niezdrowa rozpusta z tż - na pół z nim duża paczka solonych paluszków i mała paczka jakiś pikantnych chipsów, łee + desparados i pralinka czekoladowa i jak tam?
|
#3662 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
up up up |
|
|
|
|
#3663 |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3664 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na śniadanie dzisiaj dałam więcej węgli i mniej białka. ale problem w tym że ja się boję jeść więcej węgli, boję się że przez to przytyję. jeszcze na śniadanie jakoś ujdą. gorzej będzie z dalszymi posiłkami bo nie wydaje mi się żeby zastąpienie białka węglami to był dobry pomysł... a coś przecież jeść muszę, nie mogę tak po prostu wyeliminować białkowych posiłków nie jedząc nic w zamian. |
|
|
|
|
#3665 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3666 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jesli na tym tyjesz to super;*
|
|
|
#3667 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ogranicz nabiał do 2 posiłków, np do podwieczorku i kolacji, na śniadanie możesz dać więcej węgli spokojnie, a na II i obiad wcinaj szybkowchłaniajace białko - jaja, chude wędliny, ryby. Bardzo smaczne i syte są tzw tymbaliki, plaster szynki z farszem z jajka na twardo zmielonego z łychą chrzanu / cebulą / szczypiorem kombinuj ![]() jeszcze nie wiem, czy tyję, bo ostatnio trochę zawalałam.. ale myślę, że jestem na dobrej drodze
Your future starts today, not tomorrow. najtrudniej być piękną dla siebie. ot tak. Edytowane przez pyskatka89 Czas edycji: 2010-02-13 o 11:53 |
|
|
|
|
#3668 |
|
Zakorzenienie
|
Moje R
- początki, więc pewnie są błędy, ale czytam i ciągle się uczę... proszę o ocenę ś I - owsianka , kromka sojowego z twarogiem, pomidorem i cebulą. (drugiego śniadania nie było bo późno wstałam ) O - ryba w worku z piekarnika, ziemniaki bez tłuszczu, pomidor z cebulą, kapusta kiszona P- kefir naturalny 2% 400g, garstka daktyli, rodzynek, orzechów. K- kromka sojowego z paprykarzem. ( wiem średnio)
|
#3669 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i to 2 śniadanie powinno być, ale rozumiem, że późno wstałaś i Ci się nie chciało jeść.
|
|
|
|
|
#3671 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Mam do was pytanie i bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Co najlepiej jest zjesc na I S dla osoby (czyt. dla mnie), ktora zaraz po nim wraca do lozkana na 1-1,5 godz. Zazwyczaj moim pierwszym sniadaniem jest drugie spie do ok 9:30 dlatego, ze czesto wstaje w nocy(do coreczki) i nad ranem jestem padnieta, a teraz codziennie zmuszalabym sie do wczesniejszego wstawania na sniadanko, zeby wyszlo 5 posilkow. Takze jakie sniadanie byloby w porzadku? Z gory dziekuje za odpowiedz i przepraszam za OT. |
|
|
|
#3672 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#3673 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trochę posiłki okołotreningowe do dopracowania ale to już musisz pytać osób bardziej w tym obeznanych :P
|
|
#3674 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze U/P Korekta jadłospisu bo zjadłam wiecej na kolacje
śn; 8.30 jog natur 150g. 5 łyżek płatkow bran flakes, łyżka pełnoz, łyżka otrebow, kilkanaście rodzynek, bakalie, 4 migdały, łyżeczka słonecznika,kilka ringów miodowych,ponad pół łyzeczki miodu(nie chcialam zeby bylo za slodkie) przek1; 11.00 baton bounty ma chyba 51 g przek2; 11.50 jabłko ok200-250g ob; 13.30-14.00 krupnik ryżowy tj 2 chochelki rosołu z łyżka ryżu, 2 danie: 1,5 gałki ziemniaków z odrobina masla, piers z kurczaka obsmazona w mace na oliwie i duszona w wodzie ok 100-120g, 5-6 łyżek mieszanki warzywnej duszonej na margarynie des; 14.05 paczek z lukrem i roza przek; 15.00, 16.00 (robiłyśmy projekt u przyjaciółki) 3 ciastka kruche z nadzieniem czekoladowym z awiteksu, 3 mini paluszki piwne grube, kawalek macy pod; 18.15 activia malinowa, łtzeczka otrebow, 1,5 jabłka kol; 20.00 1 kromka chleba razowego z masłem i wędliną, 1 kromka chleba słonecznikowego z masłem i wędliną, 2 kromki świeżego pszennego z większą ilością masła i solą, plasterek wędliny, kawałek sera żółtego, herbata, pomidor po; raczej nic już nie zmieszczę P.s Strasznie mi ciezko na zoladku. Wczoraj zjadlam wiecej niz dzis i czulam sie lepiej, nie mialam tak ,,napuchnietego" brzucha. Ocenicie??? Plis!!!! UP! |
|
|
|
#3675 |
|
Raczkowanie
|
moje narazie chyba UUU:::
sobota wreszcie wolnee!!!) ale musze przytyc...;(śniadanie(8:00): 2 srednie fraknfruterki na ciepło+ 2 kromki chleba razowego+ pół pomidora+ pare plasterków ogóka zielonego+ łyżka ketchupu+ musztarda+ kawa zbożowa z mlekiem sniadanie II( 11:00): jabłko+ serek danio z kilkoma orzechami nerkowca+ kawa ala latte stepper(30 min)+ troche rozgrzewki: obiad: ( 13:00): talerz rosołu z drobiu z makaronem orkiszowym+ gotowana piers + fuuura surówki( pekinka, papryka, ogórek, pomidor, oliwa z oliwek, zioła, sos czosnkowy na jogo naturalnym) podwieczorek j16:30): kawa ala latte+ jabłko+ 2 mandarynkikolacja( ok 20): bedzie pizza hut: i tu problem: co wybrac najlepiej o tej porze?????myslałam o sałatce cezar ( piers z kuraka, sałata zielona z tym sosem chyba czosnkowym, 3 grzanki z masłem czosnkowym ale bez parmezanu) czy cos innego np. makaron z jakims sosem czy pizza???co doradzicie??????? + herbata zielona w ciagu dnia ok 2 litrów wody iii jak???????prosze slicznie o ocenke ![]() ![]() :pr osi:
|
|
|
|
#3676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jadłospis kiepski. Patrząc na obiad, odnoszę dziwne wrażenie, że zapychasz się warzywami. A ryż obok piersi z kurczaka prezentowałby się apetycznie;-) a smakował jeszcze lepiej. Po co Ci ten stepper? żeby, umieszczając nad jadłospisem literkę "U" i dopisując obok niej "ale muszę przytyć", w podtekście zawrzeć uwagę dla potencjalnych oceniających: "nie traktujcie tego poważnie"?
|
|
|
#3677 |
|
Zakorzenienie
|
ar22, po cholere ty ćwiczysz skoro chcesz przytyć?
|
|
|
|
#3678 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mało warzywek, dużo węgli i troszkę mało białka ![]() poprawiłabym podw i te przekąski zamieniłabym na porządny posiłek
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
#3679 |
|
Raczkowanie
|
ś: bułka trochę majonezu sałata rzodkiewka ogórek szynka 330 kcal
o: ryba z warzywami 450 kcal k: berliso 260 kcal #1040 kcal#
|
#3680 |
|
Raczkowanie
|
do kika171
jesteś po ed czy po prostu chcesz przytyć? mało warzywek, dużo węgli i troszkę mało białka ![]() poprawiłabym podw i te przekąski zamieniłabym na porządny posiłek jestem po ed. Musze przytyc zeby okres wrocil. Nie mam od ponad roku, ale psychiatra mowi ze jak zaczne jesc i przytyje do wroci. Odp |
|
|
|
#3681 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mądrze to Ty się raczej nie odchudzasz...
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
#3682 |
|
Zadomowienie
|
utrzymanie
dzisiaj bez ładu i składu= przeprowadzka...wpisuję wszystko jak leci..
proszę o ocenkę |
|
|
|
#3683 |
|
Raczkowanie
|
wiec iza_wiosenna co bys zmieniła w tym moim jadłospisie????mam przestac cwiczyc mimo ze cały dzien przesiedziałam na tyłku????w domu...
|
|
|
|
#3684 |
|
Zakorzenienie
|
moje Rrrrr
proszę o ocenę I ś (późne) - owsianka z suszonymi śliwkami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi, kromka sojowego z polędwicą z indyka i pomidorem z cebulą O - zupa pieczarkowa P - sałatka : ryż 100 g, tuńczyk, jajko, kukurydza, pietruszka skakanka 16 min. interwałowo K - serek wiejski, papryka, ogórek zielony
|
#3685 |
|
Raczkowanie
|
UUUU
Śniadanie: placki owsiane (5łych płatków owsianych, jajo, kawałek piersi z kurczaka) 10-15min rozgrzewki, 25-30min ćwiczeń na brzuch i talię, 25-30min ćwiczeń na biust i ramiona, 10-15min skakanki 2Śniadanie: tuńczyk wsw, makaron z mąki pszennej durum tak z 40g Obiad: 2 naleśniki z mąki pszennej razowej z twarogiem, jogurtem greckim i mała łyżeczką cukru oraz ogromna ilością cynamonu godzinny spacer Podwieczorek: serek danio homogenizowany waniliowy 200g z dwoma łychami słonecznika Kolacja: twarożek domowy z pomidorem Wiem, że mało warzyw ale jakoś dzisiaj nie miałam na nie weny :P
|
#3686 |
|
Zadomowienie
|
Wczorajsze U
1. Jogurt nat. 135g; łyżka słonecznika, łyżeczka zarodków przennych, dwa daktyle, trochę orzechów włoskich, ok. 2 łyżeczki siemienia lnianego, otręby żytnie, jęczmienne. 2. Kwadratowa bułka z ziarnami, banan - w szkole 3. Grahamka z salami - w szkole 4. Zupa pomidorowa z makaronem; 2 wafelki śmietankowe Banan, jabłko Godzina na bieżni 5. Dwa jajka na twardo, dwie kromki ciemnego chleba z twarożkiem "Turek" Co myślicie?
|
#3687 |
|
Raczkowanie
|
ja wiem, wiem. ale to tylko dzisiaj tak. jestem po imprezie. same wiecie
|
#3688 |
|
Raczkowanie
|
Hej, chciałam zapytać czy dzisiejszy moj jadlospis jest ok. Do tej pory - wstyd mówic - ale często chcialam zaoszczędzic na jedzeniu - jestem studentką i czasem pieniężnie nie wyrabiałam.
Od kiedy prowadzę comiesięczne rachunki i od kiedy widzę ile na co mogę przeznaczyć, postanowiłam wziąść się porządnie za siebie , a mianowicie za odpowiednią dietę. Nie chce już tracić sił w ciągu dnia i nie chce rujnować metabolizmu ( a jestem na najlepszej drodze ;/ ). Czas się opamiętać. Mam 160 cm wzrostu i ważę 55.. Także nie interesuje mnie żaden konkretny spadek wagi. Raczej wolałabym zacząć trenować i zastąpić celulity i galarety solidnym ciałkiem ( co ciekawe - jakiś miesiąc temu ważyłam 50 kg, a celulit i galareta były nadal - obleśne to to ) . Dlatego zwracam się do Was z prośbą, czy to co przygotowywuje sobie ostatnio do szamki daje mi jakiekolwiek możliwości włączenia w to jeszcze sportu, ćwiczeń... pewnie początkowo biegi, skakanka i jakieś ćwiczenia rozciągające.. Oto mój dzisiejszy jadłospis : Śn: 2 jajka na miękko, bułka pełnoziarnista z 2 plastrami szynki, pomidorem, serek wiejski + siemie lniane, dwa centymetrowe plastry papryki czerwonej ( papryczkę zwyklę biorę do ręki i zagryzam :P - taki mam dziwny zwyczaj ) , dwie kostki gorzkiej czekolady, dwa orzechy makadamia, jabłko 2śń Jabłko,2x kostka gorzkiej czekolady, orzech brazylijski Obiad: makaron, cięlęcina z sosem słodkokwaśnym ( zwykle staram się jeść warzywa z pary plus stek drobiowy, plus kus kus ewentualnie ryż/kasza gryczana - różne konfiguracje, więc dzisiejszy obiad mało reprezentatywny - zdaje sobie sprawę ) Podwieczorek: Pomarańcza Kolacja: Pieczone jablko z cynamonem i wanilia, orzechy makadamia, serek wiejski, rodzynki, siemie lniane, wiewiórki kokosowe, otręby przenne, słonecznik, sezam. uuu .... czuje że będzie gruby ochrzan proszę o jakieś wskazówki - jestem otwarta na wszystko
|
#3689 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|||
|
|
|
#3690 |
|
Zadomowienie
|
Kika 171 - dziękuję bardzo za ocenę.
Może fakt owoce to trochę mało... Masła do pieczywa nie jem w ogóle. O warzywach zapomniałam...
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

! (btw. skądś cie znam
)
+ desparados i pralinka czekoladowa

R:
sobota wreszcie wolnee!!!) ale musze przytyc...;(
105 --> 102,4