Nasze codzienne jadłospisy, część X. - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-20, 21:23   #3991
agusiencja
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R/U:

I. 2 kromki grahama jedna z szyneczka, druga rzodkiewka i 3 rozyczkami brokulow
Całkiem smacznie. Choć ja bym się chyba nie najadła, a smarujesz chleb masłem?

ll. Pol pupeta w sosie, 3/4 woreczka ryzu, jablko
jakaś surówka może do tego? ryż brązowy? pulpet wieprzowy/drobiowy? jaka wielkość, jak mały to może lepiej cały w końcu to białko.

lll. kawalek (spory) szarlotki (malo ciasta duzo jablek)

lV. 2 x kromka grahama z szynka, rzodkiew, troche sosu chilli
jedna rzodkiewka? rzodkiewka to takie małe nic, a pyszne nic, więc żeby się liczyło jako warzywko trzeba jej trochę więcej zjeść

V. marchew, troche
laskowych
to nie posiłek, ale dobrze, że gdzieś wrzuciłaś te nnkt.

Slicznie prosze o ocenke
mało precyzji w tym Twoim jadłospisie, trudno oceniać takie jadło, w dodatku gdy jest łamane między r, a u, powinnaś napisać czy wchodzisz na r czy wychodzisz z niej.

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Pokaż wiadomość
U/P (dziś chyba było lepiej):

I: 4 łyżki owsianych na szkl mleka 2%, lyżeczka miodu, spora garść bakalii, herbata z cytryną może jakieś owoce jeszcze? wieśniaka troszkę? 4 łyżki owsianych to trochę za mało jak na śniadanie na przytyciu.

II: 200g kaszanki usmażone z jajkiem, kromka razowego z masłem, 2 ogórki kiszone ok

III: szkl maślanki z łyżeczką dżemu, małe jabłko
nie zakwalifikowałabym tego czegoś na posiłek na przytyciu, drożdżówkę tu jakąś, jabłko większe, orzeszki....

IV: bułka ziarnista z masłem, do tego 100g twarogu, łyżeczka dżemu, kakao z łyżeczką miodu smacznie, dobrze, że jest kakao, ale trochę mało.

będę wdzięczna za ocenę
według mnie to marne utrzymanie, jednodaniowy obiad, nnkt tylko przy śniadaniu, żadnego deseru, skromne śniadanie. Odwagi, jedz więcej!

EDIT: Twinsy21 jak zwykle piękne jadło!

Edytowane przez agusiencja
Czas edycji: 2010-02-20 o 21:27
agusiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 21:26   #3992
Vegetka
Zakorzenienie

Mój dzisiejszy ! RRRR

ŚnI - owsianka z suszonymi śliwkami, żurawiną, rodzynkami i płatkami migdałów, kromka żytniego z polędwicą sopocką, ogórkiem zielonym, papryką, pomarańcza
ŚnII- kromka żytniego z polędwicą sopocką, pomidorem. Jogurt naturalny, garść rodzynek i żurawiny
O- filet z kurczaka, 50g ryżu, warzywa na patelni
P- sałatka z tuńczyka.
K- serek wiejski

oczywiście proszę o ocenę !
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 21:27   #3993
Irish lady 28
Zadomowienie

utrzymanie
  1. jajko na miękko, grahamka z pasztetem,pomidorem, cebulą...2 plastry szynki chudej
  2. gruszka + 2 kostki czekolady
  3. 4-5 zapiekanych ziemniaków ( z chili,czosnkiem,oregano), pierś kurczaka smażona na oleju kujawskim z curry, 200g surówki wiosennej
  4. kubeczek żurku(bez zabielania),plaster sera żółtego

z góry dziękuję za komentarze
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 21:57   #3994
esor
Mamusia Luty 2016

Cytat:
Napisane przez agusiencja Pokaż wiadomość
mało precyzji w tym Twoim jadłospisie, trudno oceniać takie jadło, w dodatku gdy jest łamane między r, a u, powinnaś napisać czy wchodzisz na r czy wychodzisz z niej.
Bardzo dziękuję za ocenę. Pulpet był wieprzowy, średniej wielkości, rzodkiewka jedna niestety (mama nie pozwolila mi zjesc wiecej bo potrzebowala ich do sałatki dla gosci ), a kromek nie smarowałam masłem - nie jadam go od dobrych kilku lat.

Aha no i wchodzę w R.

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 21:59   #3995
kiitty
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
utrzymanie
  1. jajko na miękko, grahamka z pasztetem,pomidorem, cebulą...2 plastry szynki chudej ok ładnie
  2. gruszka + 2 kostki czekolady trochę mało (jakiś jogurt bym dorzuciła i orzechy)
  3. 4-5 zapiekanych ziemniaków ( z chili,czosnkiem,oregano), pierś kurczaka smażona na oleju kujawskim z curry, 200g surówki wiosennej tutaj ładnie i smacznie
  4. kubeczek żurku(bez zabielania),plaster sera żółtego ok chociaż dodałabym kromkę razowca z masełkiem i wędliną/żółtym serem

z góry dziękuję za komentarze
j.w.
widać poprawę, chociaż brakuje mi tu jednego posiłku - podwieczorka
kiitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 22:17   #3996
Tula0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tula0 Pokaż wiadomość
Ponownie proszę o ocenę, może tym razem nie zostanę do końca olana

moje U

IŚn.
Owsianka (7łyżek górskich, jabłko, cynamon, siemię lniane, łyżka miodu); jeden herbatnik maczany w herbacie
IIŚn.
2 kromki chleba z masłem i:
1) wędlina, pomidor
2) twaróg, mandarynka pokrojona w plastry
Obiad
Gulasz, 2 bułeczki drożdżowe (taka a'la czeskie knedliczki), surówka z selera (z jogurtem bałkańskim i orzechami włoskimi)
Podwieczorek
homo naturalny (końcówka była więc na pewno mnie niż 150g.) z migdałami i orzechami włoskimi; kawałek domowego sernika
Kolacja
2 kromki chleba, posmarowane masłem z:
1) tuńczykiem i plasterkami jajka
2) serem żółtym i wędliną, plasterkami ogórka

Cytat:
Napisane przez warrior_mortal Pokaż wiadomość
jw
Zapomniałam napisać, oczywiście była szklanka mleka...skleroza nie boli
Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 22:24   #3997
twinsy21
Raczkowanie

agusiencja-dzieki, chodz my nie ejstesmy zadowolone-dla nas jakos tak malo i niewarytosciowo Ale wiadomo-są rózne dni, i nie da się zupełnie zaplanowac tego co czlowiek zje Raz bedzie lepiej, raz gorzej
Pozdrawiamy cieplutko;*

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 23:26   #3998
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

Cytat:
Napisane przez kakaukowa Pokaż wiadomość
dziewczyno, zle ci sie spi, bo boisz sie, ze przytyjesz.. Całe zycie planujesz jesc wiesniaka na kolacje, 'zeby ci sie dobrze spało'?

Skoro się lepiej czuję jedząc lekką kolację to nie widzę powodu pakować pieczywo na siłę do kolacji. Tymbardziej że jem ją o godzinie 21.00-22.00. Fakt nie na rękę byłoby mi gdybym przytyła bo dużo kosztowało mnie zrzucenie wagi ale bez przesady nie zrobię dramatu z dodatkowego kilograma. A na kolacje nie zawsze jest wieśniak bo są to też jajka, tuńczyk, łosoś, kurczak czy warzywa w sałatce albo solo więc raczej w monotonie ciężko popaść. W każdym bądź razie lepiej mi się śpi po takim lekkim posiłku niż po pajdzie chleba który mnie potem gniecie.
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
*interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a)

Edytowane przez viline1988
Czas edycji: 2010-02-20 o 23:30
viline1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 05:57   #3999
marja
Raczkowanie

nie da się zupełnie zaplanowac tego co czlowiek zje

przepraszam,moze durne pytanie,- ale czy ( bo jestescie dwie jak rozumiem) jecie to samo? w tych samych ilosciach? nie macie wlasnych zachcianek etc? przepraszam, al jak czytalam, to mnie tknęło,z e to dziwne jednak jest
marja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 07:55   #4000
anolipa
Raczkowanie

moje wczorajsze U

1. 2 kostki czekolady, jabłko, 4 orzechy nerkowca, 4 orzechy włoskie, jajecznica z 2 jajek ma masełku, dwie kromki swojskiego razowego chleba z orzechami, masło, polędwica sopocka, papryczka, pomidor, cebulka do tego posypane wszystko siemieniem, słonecznikiem i tymiankiem. szklanka maślanki do popicia

2. owsianka z 2 łyżkami płatków owsianych, zarodkami pszennymi, rodzynkami, orzechami nerkowca i laskowymi ( nie wiem czy dobrze, że jem je praktycznie do każdego posiłku - oprocz obiadu ? ) z wiorkami kokosowymi, siemieniem lnianym, słonecznikiem, pół szklanki maślanki, jabłko i pół dużej pomarańczy.. a i jeszcze pół marchewki :P

3. zaszalałam i zrobiłam jogurt domowej roboty : duzy ciemny winogron wydrylowany z pestek , zmiksowany w blenderze, przecedzony przez sitko, i połączony z siadłym mlekiem - smakuje jak koktail truskawkowy :P - nie wiedziec czemu...
Jajko sadzone na oleju zykłym, warzywa na parze - cebula, brokuł, brukselka, kapusta biała, marchew, do tego kasza gryczana. Po obiedzie połowa eklera

4. kanapki z chleba ( tego co na śniadanie ) 2 kromki, masło, polędwica drobiowa, papryka, słonecznik, siemie lniane, po cztery orzechy nerkowca i laskowych, kostka czekolady, jabłko

5. maślanka z płatkami owsianymi, rodzynkami, orzechami, wiórkami kokosowymi, słonecznikiem i cynamonem

jeśli coś jest nie tak proszę o rady
cel - 50

Edytowane przez anolipa
Czas edycji: 2010-02-21 o 07:56
anolipa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 10:10   #4001
zjedzmniebejbe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vegetka Pokaż wiadomość
Mój dzisiejszy ! RRRR

ŚnI - owsianka z suszonymi śliwkami, żurawiną, rodzynkami i płatkami migdałów, kromka żytniego z polędwicą sopocką, ogórkiem zielonym, papryką, pomarańcza Bardzo ładnie.
ŚnII- kromka żytniego z polędwicą sopocką, pomidorem. Jogurt naturalny, garść rodzynek i żurawiny Tutaj też dobrze
O- filet z kurczaka, 50g ryżu, warzywa na patelni Co by więcej dodawać, jak wyżej
P- sałatka z tuńczyka. A z czego ta sałatka? Jeśli było warzywko to super, jeśli nie , to troszkę gorzej
K- serek wiejski prawidłowo

oczywiście proszę o ocenę !
Moja ocena? Bardzo dobry jadłospis na R, zdrowo, są warzywa, owoce, nnkt, mięcho, posiłki mają odpowiednią ilość b/t/w (:
_________________________ _________________________ ___
Cytat:
Napisane przez nikki999 Pokaż wiadomość
Witajcie kiedyś się już udzielałam w tym wątku, dzisiaj postanowiłam trochę popracować nad ciałem, bardzo późno dzisiaj wstałam, dlatego troszkę bez przygotowania i bardzo, bardzo lekkie R
Śniadanie o 10.30:
4łyżki płatków owsianych i żytnich na wodzie, banan, kiwi, czubata łyżka wieśniaka, activia śliwkowa, wiórki kokosowe
-ćwiczenia (11.55-12.40) Okej, następnym razem zdecydowałabym się tylko na banana albo tylko na kiwi
II śniadanie o 13.30:
kajzerka ( ) z serkiem topionym "z ziołami", ogórek konserwowy, dwa duże jajka na twardo Tylko jeden ogórek? Mogłaś rzucić tu jeszcze jakimś warzywem
Obiad o 16.30:
Talerz głęboki warzyw na patelnie z dwoma śledziami z oleju (ale dokładnie odsączone papierowym ręcznikiem) ok!
Kolację planuję na godzinę 19.30:
(...) No więc na kolację było pół puszki tuńczyka wsw i reszta warzyw z obiadu- jednak zostały

oczy mi się zamykają więc zaraz będę szła spać- dlatego bez chleba
Ładnie, ładnie
Ogólnie bardzo pozytywnie. Mam kilka drobnych uwag. Dodałabym więcej warzyw (niekoniecznie kukurydzę z puszki czy ogórek konserwowy, lepsze są świeże warzywa ) , mam wrażenie, że dużo jesz białka. Jeśli sporo ćwiczysz to ok, ale jest śledź, jajka, tuńczyk.. :P No i co do owoców - imho wybrałabym jedno.
jw.

plecaczkiem: 7250 km
zjedzmniebejbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 10:29   #4002
nikki999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zjedzmniebejbe Pokaż wiadomość
Cytat:
Witajcie kiedyś się już udzielałam w tym wątku, dzisiaj postanowiłam trochę popracować nad ciałem, bardzo późno dzisiaj wstałam, dlatego troszkę bez przygotowania i bardzo, bardzo lekkie R
Śniadanie o 10.30:
4łyżki płatków owsianych i żytnich na wodzie, banan, kiwi, czubata łyżka wieśniaka, activia śliwkowa, wiórki kokosowe
-ćwiczenia (11.55-12.40) Okej, następnym razem zdecydowałabym się tylko na banana albo tylko na kiwi
II śniadanie o 13.30:
kajzerka ( ) z serkiem topionym "z ziołami", ogórek konserwowy, dwa duże jajka na twardo Tylko jeden ogórek? Mogłaś rzucić tu jeszcze jakimś warzywem
Obiad o 16.30:
Talerz głęboki warzyw na patelnie z dwoma śledziami z oleju (ale dokładnie odsączone papierowym ręcznikiem) ok!
Kolację planuję na godzinę 19.30:
(...) No więc na kolację było pół puszki tuńczyka wsw i reszta warzyw z obiadu- jednak zostały

oczy mi się zamykają więc zaraz będę szła spać- dlatego bez chleba
Ładnie, ładnie
Ogólnie bardzo pozytywnie. Mam kilka drobnych uwag. Dodałabym więcej warzyw (niekoniecznie kukurydzę z puszki czy ogórek konserwowy, lepsze są świeże warzywa ) , mam wrażenie, że dużo jesz białka. Jeśli sporo ćwiczysz to ok, ale jest śledź, jajka, tuńczyk.. :P No i co do owoców - imho wybrałabym jedno.

jw.
Dlaczego tylko jeden owoc? To jest śniadanie, ogólnie codziennie dokładam prawie do każdego posiłku owoc... bo lubię, teraz będę owoce ograniczać, dlatego rano chociaż zjadam dwa Nie chcę skupiać się na ograniczaniu jedzenia, bo... kiedyś nie wychodziło mi to na dobre Teraz chcę skupić się bardziej na ćwiczeniach
Warzyw nie było dużo, bo zabrakło w domu a co do białka to staram się, by było w każdym posiłku... to źle, jednak?
Bardzo dziękuję za ocenkę!

BLOG -
zdrowe odżywianie, ćwiczenia, motywacja
Jeżeli chcesz się ze mną szybko skontaktować napisz mail
nikki999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 10:46   #4003
twinsy21
Raczkowanie

Wstalysmy...z lekkim kacem, wiec;

NASZE U;

przed sniadaniem;
garść suszonych sliwek + podprazone na patelni jablko +
koktajl; mleko-szklanka, banan i miód [pyyyycha!]
kawa z polową szklanki napoju sojowego

śniadanie;
2 jajka sadzone + 3 kromki chleba [z maslem , camembertem i ogorem, z sosem czosnkowym, pomidorem i camembertem, z maslem orzechowym] + miska bigosu wege wymeiszanego z fasolą p puszki w pomidorach.
1 łakotka maślana.

II śniadanie;
serek homo truskawkowy z garścią ZB i garścią płatków Nesquik + orzechy, pestki slonecznika, rodzyny, daktyle i wiórki kokosowe.
bułka pszenna z ;
1/2 z miodem
1/2 z masłem i dżeemem.

po; znów koktajl [mleko, banan, miód + cynamon].

obiad;

4 krokiety z kapustą i grzybami polane sosem zrobionym z pomidorów z puszki, czosnku i pietruchy + sałatka z marchwii i gorszku.

podwieczorek;

miska bakalii [ orzechy, migdaly, daktyle, itp] + kakao na mleku sojowym i cynamonem. + jabłko podprażone na patelnii

po;

pasek gorzkiej czeko.

kolacja;

pół kostki twarogu wymieszane z 1/2 paczki szpinaku + starta marchew + kukurydza + pomidory.
2 kromki chleba-1 z sosem czosnkowym, salatą i jajcem, 2 z maslem i dżemem truskawkowym.

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 10:52   #4004
saming
Zakorzenienie

W sumie to takie R/U, proszę o ocenę:

ś: omlet z 2 jaj, płatki owsiane, konfitura truskawkowa, banan, zielona herbata
: miseczka płatków kukurydzianych z mlekiem, parę rodzynek, suszony ananas, potem garść orzechów
o: mięsko mielone, ryż brązowy, warzywa na patelnię - kukurydza-cebula, brokuł, fasolka szparagowa
k: sałatka z tuńczyka, jajka, ogórka

Tylko 4 posiłki, bo wstałam dzisiaj późno, a i wcześnie idę spać.
Ogólnie... mam wrażenie, że za dużo białka w moim jadłospisie?

saming jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 11:14   #4005
Agatka999
Raczkowanie

Prosze o ocene moego U :
Sniadanie- 2 kanapki z chlebem razowym: 1 z maslem, salata, 2 kotletami sojowymi panierowanymi, pomidor, ogorek ; 2 z maslem, jajkiem, rzodkiewka i szczypiorkiem; kawa latte macchiato
2 sniadanie- kanapka z serem zoltym, salata i pomidorem, banan
Obiad- szpinakowa lasagnia, taki sredni kawalek
Kolacja- duzo salatki (feta, pomidor, ogorek, fasola, kukurydza, groszek, jajko z sosem salatkowym). Moge jesc taka kolacje na pol godz. przed snem?
Agatka999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 12:05   #4006
wariatka345
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez saming Pokaż wiadomość
W sumie to takie R/U, proszę o ocenę:

ś: omlet z 2 jaj, płatki owsiane, konfitura truskawkowa, banan, zielona herbata ładnie
: miseczka płatków kukurydzianych z mlekiem, parę rodzynek, suszony ananas, potem garść orzechów zrezygnuj z tych płatków na R, ale dobrze, że NNKT są
o: mięsko mielone, ryż brązowy, warzywa na patelnię - kukurydza-cebula, brokuł, fasolka szparagowa podoba mi się
k: sałatka z tuńczyka, jajka, ogórka też ładnie

białko bardzo sprzyja w odchudzaniu i na pewno w tym jadło nie ma nadwyżki jego
Tylko 4 posiłki, bo wstałam dzisiaj późno, a i wcześnie idę spać.
Ogólnie... mam wrażenie, że za dużo białka w moim jadłospisie?
Moje lekkie R (raz na tydzień sobie dogadzam )

Śn: 2 gruube naleśniczki (skład: 4 łychy mąki pp, jajo, 1/3 kubka mleka czekoladowego nio i woda) jeden z serem białym chudym wymieszanym z monte biedronkowym drugi to samo nadzienie +kilka płatków czekoladowych <333 wiem, że takie śniadanie odpada na R, ale z powodu moich problemów z kompulsami raz na tydzień pozwalam sobie na odstępstwa miałam przyszykowanego trzeciego ze śliwkami, ale nie zmieściłam
IIŚn: bułka grahamka posmarowana serkiem naturalnym z: dużą ilością sałaty lodowej, pomidorem, papryką czerwoną, pieczarkami z 2 plastrami polędwicy
Ob: filet z kurczaka ala dewolaj tylko mięso mielone w środku, marchewka gotowana, surówka
PodW: garść słonecznika i orzechów włoskich z homo
K: serek wiejski z ogorkami korniszonymi, pomidorem

Uśmiecham się o ocenkę

Edytowane przez wariatka345
Czas edycji: 2010-02-21 o 12:09
wariatka345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 12:41   #4007
Vegetka
Zakorzenienie

zjedzmniebejbe dziękuję za ocenę. boję się, że mogę popełniać jakieś duże błędy przy posilkach...

salatka była z tuńczyka, ryżu ciemnego, kukurydzy, pietruszki.
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 12:55   #4008
esor
Mamusia Luty 2016

Moje dzisiejsze U/R (wchodzę w R ). Obiad z powodów rodzinnych dzisiaj późno, czego strasznie nie lubię, ale niestety. Plan taki:

I. 2x kromka gramaha z twarogiem półtłustym, rzodkiewką i duuużo pieprzu mmm, oraz 200 ml napoju energetyzującego, któy został mi sprzed 2 dni, wiec chcialam juz dokończyć zamiast kawy.

II. Jabłko, mandarynka, garść orzechów włoskich (właśnie jem )

III. za 1,5 godziny wrzucę jeszcze drugą garść włoskich, rodzynki i słonecznik bo nie wytrzymam do obiadu a no i znowu jabłko.

IV. Pół schabowego smażonego w panierce którą zdejmę oczywiście, duża łyżka ziemniaków, kapusta kiszona i porcja startego jabłka z marchewką.

V. Gofer, ale jeden jeden jeden, dziś niedziela i szaleję mniam! z łyżką bitej śmietany.

Bardzo, bardzo, bardzo proszę o ocenę

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka

Edytowane przez esor
Czas edycji: 2010-02-21 o 13:27
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 14:03   #4009
ar22
Raczkowanie

wychodze z tego BAGNA.....!!! motywacja: płacz Mamy rano.... najsilniejsza jaka moze byc MOTYWACJA.....;(

wiec mam nadzieje juz POŻĄDNE PPP:

I: ( 7:30): duzy jogurt naturalny ZOTT+ 4 garscie ZB+ 4 łychy musli tego z almy+ 4 łychy otreb żytnich+ wkrojone kiwi+ kawa zbożowa z mlekiem 2%+ wielgachne jabłko

kościół

II: ( 10:30): wielgachne jaaabłko+ serek ,, polskie smaki" brzoskwiniowy z nerkowcami+ kawa ala latte z mlekiem skondensowanym

chyba mało ale obiad był zaraz

III 12:30): miska rosołu na drobiu z makaronem orkiszowym + gruuuby plaster smażonego na teflonie i oliwie z oliwek filetu z indyka+ fuuuuuura surówki( pekinka, marchew, pomidor, ogórek korniszon, olej lniany, oliwa z oliwek, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz)

IV( 16:00): kawa ala latte+ serek premium ,, owoce leśne" z pestkami słonecznika i dyni+ ooogromne jabłko

V( 19:00): serek wiejski 150 g + pestki słonecznika+ dyni pestki+ 2 kromy chleba razowego z masłem i pomidorem+ zioła+ kakao Puchatek albo barszcz czerwony

po: jabłko

oceni ktos????co zmienic????

p.s. naprawde cos sie we mnie złamało....

Edytowane przez ar22
Czas edycji: 2010-02-21 o 14:05
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 14:16   #4010
zjedzmniebejbe
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego tylko jeden owoc? To jest śniadanie, ogólnie codziennie dokładam prawie do każdego posiłku owoc... bo lubię, teraz będę owoce ograniczać, dlatego rano chociaż zjadam dwa Nie chcę skupiać się na ograniczaniu jedzenia, bo... kiedyś nie wychodziło mi to na dobre Teraz chcę skupić się bardziej na ćwiczeniach
Warzyw nie było dużo, bo zabrakło w domu a co do białka to staram się, by było w każdym posiłku... to źle, jednak?
Bardzo dziękuję za ocenkę!
Nie zabraniam Ci jeść owoców! Ale jednak owoce to fruktoza (cukier prosty), jak juz jesz, to na pewno w pierwszej części dnia Jak mówisz, jeśli nie chcesz zbyt rygorystycznie obcinać diety a sporo ćwiczyć to owoce są jak najbardziej okej. Chodziło mi tylko o to, że był banan i kiwi - a jak wiemy, bananów RACZEJ unikamy bo mają wysoki IG i sporo cukru Ja tam jestem zwolennikiem jabłek :3.
Oczywiście, białko musi być! w każdym posiłku (najwięcej w kolacji) ale patrząc na cały bilans dnia było go po prostu sporo (nie wiem czy np. tuńczyk wsw to była cała puszka, jak duże były te śledzie itd ^^).

Cytat:
Napisane przez Vegetka Pokaż wiadomość
zjedzmniebejbe dziękuję za ocenę. boję się, że mogę popełniać jakieś duże błędy przy posilkach...

salatka była z tuńczyka, ryżu ciemnego, kukurydzy, pietruszki.
Bardzo ładny był ten Twój jadłospis, zdrowy i smaczny - a to przecież na pierwszym miejscu, bo dieta ma być przyjemnością!
Ogólnie kukurydzę bym raczej wywaliła, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, nawet do kolacji, a co!

Cytat:
Napisane przez Agatka999 Pokaż wiadomość
Prosze o ocene moego U :
Sniadanie- 2 kanapki z chlebem razowym: 1 z maslem, salata, 2 kotletami sojowymi panierowanymi, pomidor, ogorek ; 2 z maslem, jajkiem, rzodkiewka i szczypiorkiem; kawa latte macchiato Jest ok, ale jak na U to skrrromnie troszkę ;> ?
2 sniadanie- kanapka z serem zoltym, salata i pomidorem, banan Tu też okej, tylko jakoś.. mało? :P
Obiad- szpinakowa lasagnia, taki sredni kawalek Pewnie była pyszna
Kolacja- duzo salatki (feta, pomidor, ogorek, fasola, kukurydza, groszek, jajko z sosem salatkowym). Moge jesc taka kolacje na pol godz. przed snem? Tutaj też ładnie! Pół godziny to trochę mało, ja poczekałabym z półtorej, warzywa to ww, potrzeba trochę czasu na strawienie ich
j.w Ogólnie dobrze, tylko mało nnkt, i w ogóle jakieś skromne to U! Tak 'na oko' jak dla mnie to jakieś 1400-1600kcal, zależy jak Twoj organizm reaguje na taka dawkę kalorii, obserwuj a jak będzie okej to dorzuć cośik tu i taaam..

Edytowane przez zjedzmniebejbe
Czas edycji: 2010-02-21 o 14:19
Stary 2010-02-21, 14:21   #4011
nikki999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zjedzmniebejbe Pokaż wiadomość
Nie zabraniam Ci jeść owoców! Ale jednak owoce to fruktoza (cukier prosty), jak juz jesz, to na pewno w pierwszej części dnia Jak mówisz, jeśli nie chcesz zbyt rygorystycznie obcinać diety a sporo ćwiczyć to owoce są jak najbardziej okej. Chodziło mi tylko o to, że był banan i kiwi - a jak wiemy, bananów RACZEJ unikamy bo mają wysoki IG i sporo cukru Ja tam jestem zwolennikiem jabłek :3.
Oczywiście, białko musi być! w każdym posiłku (najwięcej w kolacji) ale patrząc na cały bilans dnia było go po prostu sporo (nie wiem czy np. tuńczyk wsw to była cała puszka, jak duże były te śledzie itd ^^).
Banana jem codziennie do owsianki to już takie przyzwyczajenie

tuńczyka było pół puszki czyli jakieś 100g, a śledzie nie były duże, raczej małe bym powiedziała

Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi

BLOG -
Stary 2010-02-21, 14:35   #4012
anniaa

nikki dobrze , że dodajesz białko do każdego posiłku

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 14:39   #4013
nikki999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anniaa Pokaż wiadomość
no, staram się stare, dobre, wizażowe zasady

BLOG -
Stary 2010-02-21, 14:41   #4014
anniaa

Cytat:
no, staram się stare, dobre, wizażowe zasady
jak tobie zarzucają za dużo białka to ja nie wkeje tutaj swojego jadłospisu bo będzie , że jestem nie normalna i wcinam tyle białka

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 14:43   #4015
malenka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość
wychodze z tego BAGNA.....!!! motywacja: płacz Mamy rano.... najsilniejsza jaka moze byc MOTYWACJA.....;(

wiec mam nadzieje juz POŻĄDNE PPP:

I: ( 7:30): duzy jogurt naturalny ZOTT+ 4 garscie ZB+ 4 łychy musli tego z almy+ 4 łychy otreb żytnich+ wkrojone kiwi+ kawa zbożowa z mlekiem 2%+ wielgachne jabłko

kościół

II: ( 10:30): wielgachne jaaabłko+ serek ,, polskie smaki" brzoskwiniowy z nerkowcami+ kawa ala latte z mlekiem skondensowanym

chyba mało ale obiad był zaraz

III 12:30): miska rosołu na drobiu z makaronem orkiszowym + gruuuby plaster smażonego na teflonie i oliwie z oliwek filetu z indyka+ fuuuuuura surówki( pekinka, marchew, pomidor, ogórek korniszon, olej lniany, oliwa z oliwek, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz)

IV( 16:00): kawa ala latte+ serek premium ,, owoce leśne" z pestkami słonecznika i dyni+ ooogromne jabłko

V( 19:00): serek wiejski 150 g + pestki słonecznika+ dyni pestki+ 2 kromy chleba razowego z masłem i pomidorem+ zioła+ kakao Puchatek albo barszcz czerwony

po: jabłko

oceni ktos????co zmienic????

p.s. naprawde cos sie we mnie złamało....
Dżizas, masz zamiar będąć na P!!!!!! do końca życia zapychać się jogurtami,jabłkami i kawą???Jak na moje oko, nijako,mało i obsesyjnie!
Masz przytyć, a nie wróżę Ci tego po tym jadłospisie.
Niby nnkt są, ale jak dla mnie mało wartościowa reszta posiłków.

63-61-59-57-55-53-52-50
malenka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 14:43   #4016
nikki999
Zakorzenienie

Cytat:
jak tobie zarzucają za dużo białka to ja nie wkeje tutaj swojego jadłospisu bo będzie , że jestem nie normalna i wcinam tyle białka
wklej będzie dobry przykład

BLOG -
Stary 2010-02-21, 14:52   #4017
zjedzmniebejbe
Zakorzenienie

Cytat:
Of kors, białko w każdym posiłku, ale patrząc na jadłospis nikki999 miałam wrażenie, że jest go sporo Tu tuńczyk, śledź, serek, białkowe szaleństwo :p sama jestem zwolennikiem tego typu rzeczy.
Jak możesz to wklej, bom także ciekawa

Edytowane przez zjedzmniebejbe
Czas edycji: 2010-02-21 o 14:53
Stary 2010-02-21, 14:58   #4018
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
wlasnie ostatnio widze takie tendencje na wizazu, ze najpierw wielka gloryfikacja bialka, jedzenie go w kazdym posilku, A ostatnio ciagle ktos panikuje, ze za duzo bialka je

moje R ( nauka i brak ruchu praktycznie ostatnio )

ś 10:30: miska salatki (duzo warzyw, pol kostki twarogu chudego, garsc orzechow wloskich, ziola, przyprawy)
o 14:00 gotowana szynka, pol szkl makaronu graham (pól przed gotowaniem)
p 17:00: omlet z jakimis warzywkami
k 20:00: serek wiejski z ziolami
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 15:15   #4019
zjedzmniebejbe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liquefy Pokaż wiadomość
wlasnie ostatnio widze takie tendencje na wizazu, ze najpierw wielka gloryfikacja bialka, jedzenie go w kazdym posilku, A ostatnio ciagle ktos panikuje, ze za duzo bialka je
Z tego co słyszałam - z białkiem można 'przesadzić' czy nadużyć go, ale znowu nie popadajmy w skrajność, tymbardziej, jeśli ktoś sporo ćwiczy to jakoś budować mięśnie trzeba, nie samym tłuszczem i węglami żyje człowiek

moje R ( nauka i brak ruchu praktycznie ostatnio ) pozwolę sobie ocenić przy okazji

ś 10:30: miska salatki (duzo warzyw, pol kostki twarogu chudego, garsc orzechow wloskich, ziola, przyprawy) mogłaś sypnąć jakąś bułą albo chlebkiem
o 14:00 gotowana szynka, pol szkl makaronu graham (pól przed gotowaniem) git, warzyw sporo było w śniadaniu więc czepiać się nie będę
p 17:00: omlet z jakimis warzywkami gra i trąbi.
k 20:00: serek wiejski z ziolami byle tego serka nie było 50g
Taki mały off, ale zainspirowała mnie jedna z dziewczyn w tym wątku, jakieś 30 stron temu (często przeglądam i podpatruję dobre jadłospisy i sama tworzę ). Jakaś wizażanka mówiła, że nie potrafi schudnąć.. Jadłospis miała dobry, wiadomo, a druga powiedziała jej, że w diecie ma sporo węgli. I tutaj moje pytanie : jeśli warzywa to też ww, prawda? to czy można z nimi przesadzić? znaczy się, czy jedząc sporo warzyw może waga zatrzymać się w miejscu? I nie mam na myśli tutaj zjedzenie jednego pomidora więcej w posiłku.. bo w moim przypadku na 3 się nie kończy a 4 marchewki to dopiero początek jedzenia.. oświećcie mnie, proszę?

Stary 2010-02-21, 15:32   #4020
cafe con leche
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedzi

Cytat:
Napisane przez viline1988 Pokaż wiadomość
Brokuły, kalafior, kapusta są wzdymające podobno, może dlatego W każdym bądz razie ja po owych produktach plus mandarynki do tego jestem wydęta jak balon :P
nawet nie wiedziałam tego o brokułach, zawsze myślałam, że to jedno z najzdrowszych warzyw. Ale jem je od 2 lat prawie codziennie i nic się nie działo, więc to nie ich wina.

Cytat:
Napisane przez Chibiusa Pokaż wiadomość
Organizm często tak reaguje na nadmiar błonnika w diecie. Niedobór , jak i nadmiar moze powodowac podobne reakcje. Wydaje mi się,że np niepotrzebne sa te otręby, bo i tak w płatkach owsianych i innych produktach masz go sporo. Chleb razowy czesto bywa winowajcą-moze sprobuj jesc przez jakis czas jasne pieczywo lub mieszane, obserwuj organizm
Możliwe, że to przez ten błonnik, a to był dopiero drugi raz kiedy dorzuciłam otręby, a dorzuciłam je, bo wcześniej czułam się wzdęta i myślałam, że pomogą. Po twoim poście wywalilam ten chleb razowy ciemny bardzo, a wcześniej nabiał, i było lepiej. Będę kombinować

A moje wczorajsze R, bardzo skopałam? Późno wstałam i mi się poprzesuwały posiłki, i musiałam zamienić podwieczorek z obiadem.

Śn (13.00): owsianka (4 łyżki pł. owsianych, łyżka otrąb, garść żurawiny, 4 śliwki suszone, mleko sojowe, cynamon)

skakanka 30 minut

II śn (15.20): jajecznica z 1 jajka i jednego białka, 2 kromki brązowego chleba z plasterkiem wędliny z indyka, pomidorem, rzodkiewką i sałatą, kostka czekolady (się powstrzymać nie mogłam)

Podw (18:00): sałatka z tuńczyka (sałata, ogórek, pomidor, jajko na twardo, tuńczyk, sól, pieprz, sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z łyżką oliwy), parę orzechów i migdały

Obiad (21:00): pierś z kurczaka w kosteczkach smażona na oliwie i cebulce z pieczarkami + przyprawy i łyżka jogurtu naturalnego, brokuły gotowane, sałatka (sałata pekińska, pomidor, ogórek, sól, pieprz, sos sałatkowy koperkowy z paroma kroplami oliwy) - nie dałam węgli, bo to już 21 była

2 kieliszki wina czerwonego wytrawnego

Kolacja (koło 00:00): wieśniak (150g), szłam spać koło 2.

Mogę prosić o ocenę?? bardzo te godziny pomieszałam, da się na tym schudnąć?
cafe con leche jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości