|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Cytat:
Cytat:
EDIT: Twinsy21 jak zwykle piękne jadło!
Edytowane przez agusiencja Czas edycji: 2010-02-20 o 21:27 |
||
|
|
|
#3992 |
|
Zakorzenienie
|
Mój dzisiejszy ! RRRR
![]() ŚnI - owsianka z suszonymi śliwkami, żurawiną, rodzynkami i płatkami migdałów, kromka żytniego z polędwicą sopocką, ogórkiem zielonym, papryką, pomarańcza ŚnII- kromka żytniego z polędwicą sopocką, pomidorem. Jogurt naturalny, garść rodzynek i żurawiny O- filet z kurczaka, 50g ryżu, warzywa na patelni P- sałatka z tuńczyka. K- serek wiejski oczywiście proszę o ocenę !
|
#3993 |
|
Zadomowienie
|
utrzymanie
z góry dziękuję za komentarze |
|
|
|
#3994 | |
|
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
Aha no i wchodzę w R.
|
|
#3995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widać poprawę, chociaż brakuje mi tu jednego posiłku - podwieczorka
|
|
|
|
|
#3996 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3997 |
|
Raczkowanie
|
agusiencja-dzieki, chodz my nie ejstesmy zadowolone-dla nas jakos tak malo i niewarytosciowo
Ale wiadomo-są rózne dni, i nie da się zupełnie zaplanowac tego co czlowiek zje Raz bedzie lepiej, raz gorzej![]() Pozdrawiamy cieplutko;*
|
|
#3998 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skoro się lepiej czuję jedząc lekką kolację to nie widzę powodu pakować pieczywo na siłę do kolacji. Tymbardziej że jem ją o godzinie 21.00-22.00. Fakt nie na rękę byłoby mi gdybym przytyła bo dużo kosztowało mnie zrzucenie wagi ale bez przesady nie zrobię dramatu z dodatkowego kilograma. A na kolacje nie zawsze jest wieśniak bo są to też jajka, tuńczyk, łosoś, kurczak czy warzywa w sałatce albo solo więc raczej w monotonie ciężko popaść. W każdym bądź razie lepiej mi się śpi po takim lekkim posiłku niż po pajdzie chleba który mnie potem gniecie.
Dbanie o ciałko a więc: *zbilansowana dietka: bez słodyczy bez badziewnego jedzenia *siłownia 3 x tyg *interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a) Edytowane przez viline1988 Czas edycji: 2010-02-20 o 23:30 |
|
|
|
|
#3999 |
|
Raczkowanie
|
nie da się zupełnie zaplanowac tego co czlowiek zje
![]() przepraszam,moze durne pytanie,- ale czy ( bo jestescie dwie jak rozumiem) jecie to samo? w tych samych ilosciach? nie macie wlasnych zachcianek etc? przepraszam, al jak czytalam, to mnie tknęło,z e to dziwne jednak jest
|
|
|
|
#4000 |
|
Raczkowanie
|
moje wczorajsze U
1. 2 kostki czekolady, jabłko, 4 orzechy nerkowca, 4 orzechy włoskie, jajecznica z 2 jajek ma masełku, dwie kromki swojskiego razowego chleba z orzechami, masło, polędwica sopocka, papryczka, pomidor, cebulka do tego posypane wszystko siemieniem, słonecznikiem i tymiankiem. szklanka maślanki do popicia 2. owsianka z 2 łyżkami płatków owsianych, zarodkami pszennymi, rodzynkami, orzechami nerkowca i laskowymi ( nie wiem czy dobrze, że jem je praktycznie do każdego posiłku - oprocz obiadu ? ) z wiorkami kokosowymi, siemieniem lnianym, słonecznikiem, pół szklanki maślanki, jabłko i pół dużej pomarańczy.. a i jeszcze pół marchewki :P 3. zaszalałam i zrobiłam jogurt domowej roboty : duzy ciemny winogron wydrylowany z pestek , zmiksowany w blenderze, przecedzony przez sitko, i połączony z siadłym mlekiem - smakuje jak koktail truskawkowy :P - nie wiedziec czemu... Jajko sadzone na oleju zykłym, warzywa na parze - cebula, brokuł, brukselka, kapusta biała, marchew, do tego kasza gryczana. Po obiedzie połowa eklera 4. kanapki z chleba ( tego co na śniadanie ) 2 kromki, masło, polędwica drobiowa, papryka, słonecznik, siemie lniane, po cztery orzechy nerkowca i laskowych, kostka czekolady, jabłko 5. maślanka z płatkami owsianymi, rodzynkami, orzechami, wiórkami kokosowymi, słonecznikiem i cynamonem jeśli coś jest nie tak proszę o rady ![]()
wzrost: 163 cm start 2.08 - 56.1 aktualnie - 54.2 cel - 50 Edytowane przez anolipa Czas edycji: 2010-02-21 o 07:56 |
|
|
|
#4001 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
_________________________ _________________________ ___ Cytat:
|
|
#4002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest śniadanie, ogólnie codziennie dokładam prawie do każdego posiłku owoc... bo lubię, teraz będę owoce ograniczać, dlatego rano chociaż zjadam dwa Nie chcę skupiać się na ograniczaniu jedzenia, bo... kiedyś nie wychodziło mi to na dobre Teraz chcę skupić się bardziej na ćwiczeniach Warzyw nie było dużo, bo zabrakło w domu a co do białka to staram się, by było w każdym posiłku... to źle, jednak?![]() Bardzo dziękuję za ocenkę!
|
|
|
#4003 |
|
Raczkowanie
|
Wstalysmy...z lekkim kacem, wiec; NASZE U; przed sniadaniem; garść suszonych sliwek + podprazone na patelni jablko + koktajl; mleko-szklanka, banan i miód [pyyyycha!] ![]() kawa z polową szklanki napoju sojowego ![]() śniadanie; 2 jajka sadzone + 3 kromki chleba [z maslem , camembertem i ogorem, z sosem czosnkowym, pomidorem i camembertem, z maslem orzechowym] + miska bigosu wege wymeiszanego z fasolą p puszki w pomidorach. 1 łakotka maślana. II śniadanie; serek homo truskawkowy z garścią ZB i garścią płatków Nesquik + orzechy, pestki slonecznika, rodzyny, daktyle i wiórki kokosowe. bułka pszenna z ; 1/2 z miodem 1/2 z masłem i dżeemem. po; znów koktajl [mleko, banan, miód + cynamon]. obiad; 4 krokiety z kapustą i grzybami polane sosem zrobionym z pomidorów z puszki, czosnku i pietruchy + sałatka z marchwii i gorszku. podwieczorek; miska bakalii [ orzechy, migdaly, daktyle, itp] + kakao na mleku sojowym i cynamonem. + jabłko podprażone na patelnii po; pasek gorzkiej czeko. kolacja; pół kostki twarogu wymieszane z 1/2 paczki szpinaku + starta marchew + kukurydza + pomidory.
2 kromki chleba-1 z sosem czosnkowym, salatą i jajcem, 2 z maslem i dżemem truskawkowym.
|
|
#4004 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie to takie R/U, proszę o ocenę:
ś: omlet z 2 jaj, płatki owsiane, konfitura truskawkowa, banan, zielona herbata 2ś: miseczka płatków kukurydzianych z mlekiem, parę rodzynek, suszony ananas, potem garść orzechów o: mięsko mielone, ryż brązowy, warzywa na patelnię - kukurydza-cebula, brokuł, fasolka szparagowa k: sałatka z tuńczyka, jajka, ogórka Tylko 4 posiłki, bo wstałam dzisiaj późno, a i wcześnie idę spać. Ogólnie... mam wrażenie, że za dużo białka w moim jadłospisie?
|
#4005 |
|
Raczkowanie
|
Prosze o ocene moego U :
Sniadanie- 2 kanapki z chlebem razowym: 1 z maslem, salata, 2 kotletami sojowymi panierowanymi, pomidor, ogorek ; 2 z maslem, jajkiem, rzodkiewka i szczypiorkiem; kawa latte macchiato 2 sniadanie- kanapka z serem zoltym, salata i pomidorem, banan Obiad- szpinakowa lasagnia, taki sredni kawalek Kolacja- duzo salatki (feta, pomidor, ogorek, fasola, kukurydza, groszek, jajko z sosem salatkowym). Moge jesc taka kolacje na pol godz. przed snem? |
|
|
|
#4006 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)Śn: 2 gruube naleśniczki (skład: 4 łychy mąki pp, jajo, 1/3 kubka mleka czekoladowego nio i woda) jeden z serem białym chudym wymieszanym z monte biedronkowym drugi to samo nadzienie +kilka płatków czekoladowych <333 wiem, że takie śniadanie odpada na R, ale z powodu moich problemów z kompulsami raz na tydzień pozwalam sobie na odstępstwa miałam przyszykowanego trzeciego ze śliwkami, ale nie zmieściłam IIŚn: bułka grahamka posmarowana serkiem naturalnym z: dużą ilością sałaty lodowej, pomidorem, papryką czerwoną, pieczarkami z 2 plastrami polędwicy Ob: filet z kurczaka ala dewolaj tylko mięso mielone w środku, marchewka gotowana, surówka PodW: garść słonecznika i orzechów włoskich z homo K: serek wiejski z ogorkami korniszonymi, pomidorem ![]() Uśmiecham się o ocenkę ![]()
Zamierzam: Zdrowo się odżywiać Ograniczyć słodycze Edytowane przez wariatka345 Czas edycji: 2010-02-21 o 12:09 |
|
|
|
|
#4007 |
|
Zakorzenienie
|
zjedzmniebejbe
dziękuję za ocenę. boję się, że mogę popełniać jakieś duże błędy przy posilkach...salatka była z tuńczyka, ryżu ciemnego, kukurydzy, pietruszki.
|
#4008 |
|
Mamusia Luty 2016
|
Moje dzisiejsze U/R (wchodzę w R
I. 2x kromka gramaha z twarogiem półtłustym, rzodkiewką i duuużo pieprzu mmm, oraz 200 ml napoju energetyzującego, któy został mi sprzed 2 dni, wiec chcialam juz dokończyć zamiast kawy. II. Jabłko, mandarynka, garść orzechów włoskich (właśnie jem )III. za 1,5 godziny wrzucę jeszcze drugą garść włoskich, rodzynki i słonecznik bo nie wytrzymam do obiadu a no i znowu jabłko.IV. Pół schabowego smażonego w panierce którą zdejmę oczywiście, duża łyżka ziemniaków, kapusta kiszona i porcja startego jabłka z marchewką. V. Gofer, ale jeden jeden jeden, dziś niedziela i szaleję mniam! z łyżką bitej śmietany. Bardzo, bardzo, bardzo proszę o ocenę ![]() ![]() ![]()
03.10.2015 żona 22.02.2016 Hania 19.04.2017 Agatka Edytowane przez esor Czas edycji: 2010-02-21 o 13:27 |
|
|
|
#4009 |
|
Raczkowanie
|
wychodze z tego BAGNA.....!!! motywacja: płacz Mamy rano....
najsilniejsza jaka moze byc MOTYWACJA.....;(wiec mam nadzieje juz POŻĄDNE PPP: I: ( 7:30): duzy jogurt naturalny ZOTT+ 4 garscie ZB+ 4 łychy musli tego z almy+ 4 łychy otreb żytnich+ wkrojone kiwi+ kawa zbożowa z mlekiem 2%+ wielgachne jabłko kościół II: ( 10:30): wielgachne jaaabłko+ serek ,, polskie smaki" brzoskwiniowy z nerkowcami+ kawa ala latte z mlekiem skondensowanym chyba mało ale obiad był zaraz III 12:30): miska rosołu na drobiu z makaronem orkiszowym + gruuuby plaster smażonego na teflonie i oliwie z oliwek filetu z indyka+ fuuuuuura surówki( pekinka, marchew, pomidor, ogórek korniszon, olej lniany, oliwa z oliwek, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz)IV( 16:00): kawa ala latte+ serek premium ,, owoce leśne" z pestkami słonecznika i dyni+ ooogromne jabłko V( 19:00): serek wiejski 150 g + pestki słonecznika+ dyni pestki+ 2 kromy chleba razowego z masłem i pomidorem+ zioła+ kakao Puchatek albo barszcz czerwony po: jabłko oceni ktos????co zmienic???? ![]() ![]() ![]() p.s. naprawde cos sie we mnie złamało.... ![]() Edytowane przez ar22 Czas edycji: 2010-02-21 o 14:05 |
|
|
|
#4010 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam jestem zwolennikiem jabłek :3.Oczywiście, białko musi być! w każdym posiłku (najwięcej w kolacji) ale patrząc na cały bilans dnia było go po prostu sporo (nie wiem czy np. tuńczyk wsw to była cała puszka, jak duże były te śledzie itd ^^). Cytat:
![]() Ogólnie kukurydzę bym raczej wywaliła, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, nawet do kolacji, a co! Cytat:
plecaczkiem: 7250 km Edytowane przez zjedzmniebejbe Czas edycji: 2010-02-21 o 14:19 |
|||
|
|
|
#4011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to już takie przyzwyczajenie ![]() tuńczyka było pół puszki czyli jakieś 100g, a śledzie nie były duże, raczej małe bym powiedziała ![]() Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi
|
|
|
#4012 |
|
♥
|
nikki dobrze , że dodajesz białko do każdego posiłku
|
|
|
|
#4013 |
|
Zakorzenienie
|
no, staram się
|
|
#4014 |
|
♥
|
jak tobie zarzucają za dużo białka to ja nie wkeje tutaj swojego jadłospisu bo będzie , że jestem nie normalna i wcinam tyle białka
|
|
|
|
#4015 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Masz przytyć, a nie wróżę Ci tego po tym jadłospisie. Niby nnkt są, ale jak dla mnie mało wartościowa reszta posiłków.
|
|
|
#4016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#4017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu tuńczyk, śledź, serek, białkowe szaleństwo :p sama jestem zwolennikiem tego typu rzeczy. Jak możesz to wklej, bom także ciekawa
plecaczkiem: 7250 km Edytowane przez zjedzmniebejbe Czas edycji: 2010-02-21 o 14:53 |
|
|
|
|
#4018 |
|
Wtajemniczenie
|
wlasnie ostatnio widze takie tendencje na wizazu, ze najpierw wielka gloryfikacja bialka, jedzenie go w kazdym posilku, A ostatnio ciagle ktos panikuje, ze za duzo bialka je
moje R ( nauka i brak ruchu praktycznie ostatnio )ś 10:30: miska salatki (duzo warzyw, pol kostki twarogu chudego, garsc orzechow wloskich, ziola, przyprawy) o 14:00 gotowana szynka, pol szkl makaronu graham (pól przed gotowaniem) p 17:00: omlet z jakimis warzywkami k 20:00: serek wiejski z ziolami
|
|
#4019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Jakaś wizażanka mówiła, że nie potrafi schudnąć.. Jadłospis miała dobry, wiadomo, a druga powiedziała jej, że w diecie ma sporo węgli. I tutaj moje pytanie : jeśli warzywa to też ww, prawda? to czy można z nimi przesadzić? znaczy się, czy jedząc sporo warzyw może waga zatrzymać się w miejscu? I nie mam na myśli tutaj zjedzenie jednego pomidora więcej w posiłku.. bo w moim przypadku na 3 się nie kończy a 4 marchewki to dopiero początek jedzenia.. oświećcie mnie, proszę?
|
|
#4020 | ||
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A moje wczorajsze R, bardzo skopałam? Późno wstałam i mi się poprzesuwały posiłki, i musiałam zamienić podwieczorek z obiadem. Śn (13.00): owsianka (4 łyżki pł. owsianych, łyżka otrąb, garść żurawiny, 4 śliwki suszone, mleko sojowe, cynamon) skakanka 30 minut II śn (15.20): jajecznica z 1 jajka i jednego białka, 2 kromki brązowego chleba z plasterkiem wędliny z indyka, pomidorem, rzodkiewką i sałatą, kostka czekolady (się powstrzymać nie mogłam) Podw (18:00): sałatka z tuńczyka (sałata, ogórek, pomidor, jajko na twardo, tuńczyk, sól, pieprz, sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z łyżką oliwy), parę orzechów i migdały Obiad (21:00): pierś z kurczaka w kosteczkach smażona na oliwie i cebulce z pieczarkami + przyprawy i łyżka jogurtu naturalnego, brokuły gotowane, sałatka (sałata pekińska, pomidor, ogórek, sól, pieprz, sos sałatkowy koperkowy z paroma kroplami oliwy) - nie dałam węgli, bo to już 21 była 2 kieliszki wina czerwonego wytrawnego Kolacja (koło 00:00): wieśniak (150g), szłam spać koło 2. Mogę prosić o ocenę?? |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.

) z serkiem topionym "z ziołami", ogórek konserwowy, dwa duże jajka na twardo 

najsilniejsza jaka moze byc MOTYWACJA.....;(