|
|
#1111 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Chcę być jeszcze bardziej Twoja - XIV część zazdrośnic
Cytat:
![]() "Przez żołądek do serca" I inne "obowiązki" też ![]() Dzisiaj chyba po raz enty oficjalnie będziemy ogłaszać zaręczyny. To tak przy okazji urodzin bratanicy. Jeszcze tylko moja babcia została, ale to już większa wyprawa musi być. |
|
|
|
|
#1112 |
|
Zakorzenienie
|
Katarakta
Mój TŻ mając te 18 i 19 lat też mówił,że chce ze mną spędzić życie,że jestem jedną jedyną...ale na szczęście nie deklarował się tak zupełnie na poważnie...myślę,że jakby to zrobił to nie potraktowałabym tego serio.Teraz jest inna sytuacja-ja sama też dojrzałam do tego dopiero w zeszłym roku.Do tego teraz zmieniła się Nasza sytuacja finansowa i nie muszę gdybać,że może za rok lub dwa znalazłby pracę,a ja zrobiłabym to i tamto. Dla mnie liczy się tu i teraz oraz to,że mamy oboje jakieś cele do zrealizowania.Póki mamy jak odkładać to odkładamy,bo niewiadomo jak bedzie w przyszłości.
Edytowane przez butterfly20 Czas edycji: 2010-03-07 o 12:44 |
|
|
|
#1113 |
|
Zakorzenienie
|
To ja jestem niedojrzała chyba - gdyby mój tż nie miał grosza przy duszy i ja tez nie. Gdybyśmy nie mieli pracy i perspektyw. Gdybym nie mogła sobie pozwolić ani na suknię ślubną a ni na kolację w restauracji nawet. To gdyby mnie o rękę poprosił to i tak bym za niego wyszła. I razem byśmy do czegoś próbowali dojść.
|
#1114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To teraz czekamy co ten P. wymyśli i co jego rodzice powiedzą.Ale wg mnie powinni zrozumieć Twoją sytuację, ja chyba bym tak samo postąpiła na Twoim miejscu. (Tzn. będąc też te 2-3 lata starsza.)
|
|
#1115 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale my też będziemy wspólnie się dorabiać.Jednak na start zawsze się coś przyda no nie? ![]() ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
Rozumiem postawę Hawwy i pozostaje Nam liczyć na to,że jej TŻ podejmie tę jedyną i słuszną decyzję
|
|
#1116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama mimo wszystko byłam dość dojrzałą osobą , ale jak poznałam TŻ to zmieniłam się i W sumie dojrzałam bardziej , ponieważ wtedy już nie były ważne dla mnie imprezy doszłam do wniosku , że ja już w życiu się wyszalałam . I niestety , życie pokazało nam , że jest okrutne też dla nas i wtedy trzeba było zacząć myśleć racjonalnie i zacząć oszczędzać i zastanawiać się co dalej ... I to nie jest tak że jest starszy facet to z dnia na dzień dojrzewasz ... mam koleżankę uciekła z chłopakiem , on ją utrzymuję i chce aby jej chłopak się oświadczył chce ślubu , a jej zdanie jest dokładnie takie " Po co mam zostawiać/zdradzać P . Skoro mnie utrzymuje za dużo bym straciła " Więc dojrzałość przychodzi z wiekiem a dzięki starszemu mężczyźnie można bardziej dojrzeć , poza tym jeśli z kimś się długo przebywa to przejmuję się jego nawyki ... |
|
|
|
|
#1117 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciocia mi dziś opowiadała, jej synowa ma 900 zł emerytury i musi przeżyć za to z synem... Fakt, że on teraz też już trochę dokłada. Ale ludzie żyją za mniej niż 10 tys. rocznie. Da się, bo co zrobić? Mimo, że ludzie, którzy wydają więcej, myślą, że to niemożliwe. Cytat:
Idę do Kościoła, potem będę nadrabiać.
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem dojrzałość nie przychodzi z wiekiem, tylko z nabytymi doświadczeniami. Zawsze jest tak, że w danym momencie wydaje nam się, że teraz dorośliśmy, możemy podjąć już jakieś ważne kroki. A za kilka lat spojrzymy wstecz i zobaczymy dzieciaka, który nic nie wie o życiu. I tak aż do śmierci. W tej kwestii zgadzam się z Gwizdaczkiem.
Tż od zawsze mi powtarzał, że on chciał mieć tylko jedną kobietę w życiu, z którą się zestarzeje. Jestem jego pierwszą dziewczyną, pierwszą partnerką, pierwszą kochanką. I chociaż zawsze kręciły się wokół niego dziewczyny, zaliczył masę wesel, studniówek i półmetków, to nie ulegał zauroczeniom, bo wiedział, że to nie jest ta jedna jedyna i nie chciał trafić przy niej czasu, podczas gdy prawdziwa miłość przeleci mu koło nosa - taki był z niego romantyk :P Podczas gdy ja chciałam po prostu mieć chłopaka, dobrze się bawić i mieć z kim spędzać czas. O małżeństwie, dzieciach itp. myślę od ponad roku, czyli od momentu kiedy zaczęliśmy pracować. Każdy dojrzewa w innym momencie do pewnych decyzji, najważniejsze żebyśmy byli gotowi ponosić ich konsekwencje. |
|
|
|
#1119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do wieku - to reasumując - nie wiek świadczy o dojrzałości. Z resztą ta dojrzałość też jest przereklamowana Nastolatki, które chcą brać ślub to nie jest jakiś poroniony pomysł. Każdemu życie się inaczej układa, co nie znaczy, że gorzej. Pewnie, że dziewczyna będzie miała trudniej jak nie skończy studiów, jak nie zdobędzie wykształcenia, jak dostanie pracę za marny grosz. Ale i po studiach z wykształceniem może być bardzo różnie. Mój kumpel po dwóch fakultetach (PW + SGH) pracy nie może znaleźć od 2 lat. A ja znalazłam obecną w 20 minut. Dosłownie. Ale są ludzie w różnym wieku o różnej dojrzałości, wrażliwości, różnej zdolności budowania związków. Naskakiwanie na dziewczynę,że głupia bo chce brać ślub a ma lat 17 jest mało miłe. Tym bardziej że na razie to są tylko jej marzenia, a nie cele w trakcie realizacji. Marzeń nie depczmy. Ja też sobie wyobrażałam jakie piękne będę miała wesele jak miałam z 15 lat a nawet chłopaka żadnego na horyzoncie To były tylko marzenia, nie rzeczywistość. A marzyć każdemu chyba wolno.
|
|
#1120 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzi |
|
|
|
|
#1121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a pogrubione to mi z ust wyjęłaś
|
|
#1122 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym opisie Twój B.= mój M. A Ty= Ja (kiedyś) ![]() Cytat:
I tak jak od początku pisałam-nie posądzam Czekoladki o brak dojrzałości emocjonalnej.Chodzi mi jedynie o kwestie utrzymania się.
|
|
#1123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracował ale w wojsku . Dziennie masę CV wysyła i co ? i nic żadnej pracy . Czeka Tylko jak skończę szkołę i jeśli nie znajdę pracy to jedziemy do większego miasta lub za granice chociaż na pół roku . Mimo , że mieszkanie mamy zapewnione to nie chce liczyć tylko na rodziców . A weselę też chciałabym mieć takie jakie sobie wymarzyłam do tego mamy duże rodziny , a chwilowo u nas pracy nie ma i to dosłownie żadnej . W urzędzie pracy ciągle te same oferty . A bezrobotnych masa . Mój nawet by poszedł żeby chociaż te 900/1000zł zarobił ale nie ma nawet gdzie . |
|
|
|
|
#1124 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też uważam siebie za niedojrzałą. I oby jak najdłużej
powiem jak w amerykańskim filmie o psychologach:"chcę pielęgnować swoje wewnętrzne dziecko" ![]() Jak miałam z 10 lat, to wytoczyłam mojej mamie teorię, że można być dzieckiem, dopóki samemu się nie ma dzieci. A moja mama po przemyśleniu powiedziała - masz córciu rację I tego się 3mam ![]() A jeszcze tak apropos dojrzałości Miałam wczoraj okazję być na łączonej imprezie 2 braci - mojego kumpla ze studiów i jego brata. Towarzystwo 21 latków + towarzystwo 28 latków Sami faceci + ja Śmiesznie było Wam powiem. I tu zaprzeczę pewnie sama sobie, ale Ci chłopcy z takim podziwem nieukrywanym patrzyli na tych starszych.... Jak Mój tż i jego kumpel przejęli od nich rozpalanie ogniska po godzinnych ich nieudanych próbach, a oni zaczęli z zapałem 6. latków biegać po gałęzie bo tamci im kazali... No ubaw po pachy Ci młodsi patrzyli na tych starszych jak w obrazek. Jak w mentorów A sami chłopcy nawet nie głupi Dało się z nimi porozmawiać, ale jednak właśnie.... dzieci. Choć jeden wśród nich, niby w tym samym wieku, ale widać było, że inny. Rozmawiałam z nim potem chwilę dłuższą. Zaczął mi opowiadać, że zmarła mu mama, że się opiekuje młodszą siostrą..... No dojrzały chłopak, doświadczeniami dotknięty. Ale żal mi go.... przedwcześnie dojrzały....
o7.10.07-zakochana ![]() 18.12.10- narzeczona ![]() 05.03.11 - żona ![]() 22.08.11 - Mrówka 13.05.13 - Bulgotka Mrowisko "Zwierciadełko" Edytowane przez Gwizdak Czas edycji: 2010-03-07 o 13:16 |
|
|
|
#1125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze prawisz!! Oby mi się udało dojrzeć we właściwym momencie.Gorzej jesli ktoś po narodzinach swojego dziecka dalej się zachowuje tak jak przedtem. A ja np. po mojej Szwagierce i jej mężu widzę,że jednak nie wybawili się przez to,że trafił im się synek jak mieli 24-25 lat.I teraz dużo balangują,a dzieci ciągle są pod opieką Dziadków,Ciotek itp. Smutne to trochę...
|
|
#1126 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Utrzymanie się też jest bardzo ważne, chociaż i tak i tak bym kochała tż, nawet jakbyśmy spali pod mostem. Ja osobiście wolę jednak wcześniej coś mieć, żeby być razem, mieszkać razem itd. ale to moje zdanie. ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1127 |
|
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny
![]() trochę mnie nie było i pewnie was nie nadrobie... ale w ciągu tygodnia nie mam prawie czasu ;/ wczoraj byłam w kinie z TŻtem na Alicji nie było tragedi nawet całkiem okej ![]() co do samochodów to ja sobie mogę pomażyć choć mam prawo jazdy. raczej istnieje mała szansa że sama sobie nazbieram ale podoba mi się peugeot 206 i ogólnie typy hatchback
|
|
|
|
#1128 |
|
Zakorzenienie
|
Też się zgadzam z tym, że dojrzałość ma związek z doświadczeniem. Zwłaszcza, jak zdarza się coś, co zmusza do wcześniejszego podjęcia obowiązków, o których się wcześniej nie myślało. Ale ja bym dodała tu też kwestię usposobienia/charakteru i chyba też wychowanie. To chyba też wpływa na to, jak człowiek się zachowuje w różnych sytuacjach. Jak ten chłopak, z którym rozmawiała Gwizdak - inny mógłby się na siostrę wypiąć, ale wyniósł z domu takie wartości, że jednak się nią opiekuje.
|
#1129 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Bry
ucięło mi cytowanie... i muszę pousuwać emotki.Cytat:
mój brat teraz zakupił Land Rovera, ale chyba nie Freelandera tylko Discovery: http://otomoto.pl/land-rover-discove...C11610480.html chyba że dał się ostatecznie namówić na Toyotę Land Cruiser http://otomoto.pl/toyota-land-cruise...C11794518.html bo mu zrobiłyśm z bratową małą awanturę, że ten Landek to taki za bardzo kwadratowy, nie wiem, na czym ostatecznie stanęło, dowiem się na dniach.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
cudowny! My tu jakieś takie przyziemne marzenia, a ta wywaliła samochód za ponad 300 tys. zł ![]() Cytat:
to samo moim zdaniem jest z automatyczną skrzynią biegów - nie wyobrażam sobie sportowego samochodu z takową, a dużo ich ma...Cytat:
każdy chyba ma określone marki. Ja mam kilka, od których nie zrobię odstępstw. Wiem np., że więcej Seata nie kupię, choć z mojego jestem zadowolona. Ale jednak standardem zdecydowanie odbiega od wielu samochodów ze swojego rocznika i o podobnych specyfikacjach. O, przypomniało mi się, które cytowanie ucięło między innymi (Renault Megane Baterflajka), a przypomniało mi się, bo chodzi mi o Renault - to były kiepskie samochody, awaryjne itp., ale podobno w tej chwili są genialne. Może jak taką rewolucję przejdą inne marki, to się zastanowię, bo mimo poprawy do Renault dalej jestem nastawiona tak średnio choć nie ulewa wątpliwości, że są piękne.Cytat:
Nie mogę satrawić tego samochodu z różnych przyczyn, o których nie wiem, czy jest sens tu pisać. Natomiast Audi A1 w ogóle mi się nie podobało, gdy zobaczyłam pierwsze zdjęcia, ale teraz się przkeonuję, zwłaszcza że to wygląda pięknie a nie wiem, czy wiesz, wcale nie takie różne od Mini, bo jest na nim wzorowane w wielu kategoriach ![]() Cytat:
Ja ciągle na etapie kupna samochodu gość się nie wypłaca, ma ogromne problemy w swojej firmie. Ech... No ale podobno na wiosnę już ma być kasa (nie miałam nerwów pytać na którą ). Zatrzymało się na Audi A4, mój brat rozpytuje ludzi, aż głupio znajomy właśnie jeden za 2-3 miesiące będzie miał piękną audicę do sprzedania A to moje "małe" marzenia mniej lub bardziej w zasięgu finansowym:http://otomoto.pl/volvo-c30-t5-czyli...C11650594.html (moje niespełnione marzenie... brakuje mi "Tylko" kilka tysięcy oczywiście nie do tej kwoty )http://otomoto.pl/nissan-350-z-v6-3-...C11176978.html ( było blisko, ale to zawieszenie nie przejdzie na mojej drodze do domu)http://otomoto.pl/lexus-gs300-3-0-vv...C11784745.html (a co mi tam... znajomy ode mnie taki ma, to się mogę poślinić!) http://allegro.pl/show_item.php?item=949461011 http://otomoto.pl/honda-accord-model...C11477953.html http://otomoto.pl/bmw-520-da-polska-...C11377888.html http://otomoto.pl/audi-a4-ksiazka-se...C11787520.html (taki bym chciała...) http://otomoto.pl/audi-a4-1-9tdi-115...C11630112.html (ale będzie taki )http://otomoto.pl/audi-a5-3-0-tdi-qu...C11107181.html http://otomoto.pl/audi-s5-audi-s5-35...C11779312.html Tak, wiem, malutko
|
|
|
#1130 |
|
Zakorzenienie
|
Justyś ja już zaraz oglądnę Twoje linki
![]() Ale co do tych Renault to faktycznie,jak mówiłam-kiedyś były bardziej awaryjne,chociaż moi Rodzice nigdy nie mieli większych problemów.Ale mój wujek z poprzednią Meganką miał znowu straszne problemy.Natomiast teraz są...no świetne. Nie ma co narzekać jak na tę klasę samochodów ![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Wow ten Lexus biały to jest po prostu...boski Co do pokazanych Audi nie będę nawet nic mówić,bo mój TŻ na ich widok podnieca się niemal tak,jak na mój I wiem,że na lato będzie kupować nowszą Audicę (powiedział,że albo suwa,albo combi- zapytałam czy liczy na powiększenie rodziny,jednak powiedział,że to potrzebuje do firmy ).To Volvo mi się nie widzi-ogólnie Volva mi się nie widzą. Ale tego Nissana kiedyś pokazywałaś i jest BOSKI
Edytowane przez butterfly20 Czas edycji: 2010-03-07 o 14:40 |
|
|
|
#1131 |
|
Zakorzenienie
|
ja jakoś w ogóle nie lubię takich wieeelkich samochodów... takie malutkie zgrabne są okej
jak dla mnie...która to robiła początek diety dukana? |
|
|
|
#1132 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Co do samochodów to się nie wypowiadam, bo zwyczajnie...gila mnie to Tż ma opla astrę chyba i mi się bardzo podoba, taki sportowy troszkę jest![]() A co do dojrzałości...jak wiecie mam dopiero 20 lat, więc stosunkowo niewiele...ale myślę, że jestem jak na swój wiek dojrzała, co wiele osób mi mówi, łącznie z Tż Z kolei on jest w takim wieku, że rzeczywiście zaczyna mu się w głowie układać i widzę, jak się zmienia na przestrzeni nawet miesięcy Chciałabym już się zaręczyć, planować ślub, zamieszkać razem...ale z drugiej strony wiem, że nasza sytuacja materialna nie jest zbyt korzystna, aby takie decyzje podejmować - Tż pracuje, ale ma kredyty, ja na razie tylko sobie dorabiam na swoje wydatki...więc ciężko nawet myśleć o wynajmie mieszkania i utrzymaniu się samodzielnie. Z drugiej strony rodzice Tż mają wolne mieszkanie, do którego moglibyśmy się wprowadzić - ale po zaręczynach Z tym że ja wolałabym nie mieszkać w tym samym budynku co oni Poza tym studiuję na dwóch kierunkach, więc też nie mam możliwości pracować normalnie...fakt, mam alimenty, ale nie są one super duże - starczyłoby pewnie na połowę kwoty wynajmu mieszkania, i to bez opłat...Także mimo, że serce chciałoby zaręczyn, to rozum podpowiada, że na razie to niemożliwe i nierozsądne I myślę, że Tż podobnie rozumuje. Możliwe, że sytuacja niedługo się odmieni, wtedy pomyślimy
|
#1133 |
|
Zakorzenienie
|
O matko Wy tu oglądacie takie samochody , że szok
![]() Jak widzę , jakie macie lub planujecie kupić to po prostu Mój samochód nie wiem czy jest wart 4tys . A z TŻ kupiliśmy za 9tys. A naszym w sumie Tż wymarzonym samochodem jest jeden model za 15-20tys i TŻ mówi , że taki samochód to już mu starczy . A mi mimo , że się podobają droższe to w życiu jednak bym sobie nie kupiła . Nigdy się u mnie nie przelewało z pieniędzmi i sądzę , że nie będzie ![]() żeby na wesele zarobić to z 1-1,5 roku będę musiała odkładać i jeszcze rodzice mi będą musieli pomóc . |
|
|
|
#1134 |
|
Zakorzenienie
|
kupiliśmy tę alfę romeo!!!
ale jestem zadowolona! w kwestii dojrzałości zgadzam się z Gwizdakiem a w kwestii samochodów, to chcę być żoną brata justyny! (a tak naprawdę kocham nasze autko i jednak nie chcę land rovera ani żadnego innego i mi się mercedesy okularniki podobają a poza tym wszystkie auta są wg mnie super, bo jestem blacharą, przecież!
|
|
|
|
#1135 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hawwa87 Widzę, że są jeszcze dziewczęta, które moje myślenie popierają ![]() Bry tak wogóle Dzisiaj cały dzień z TŻtem Zaraz idziemy sobie na spacer może weźmiemy rowery żeby trochę poszaleć ![]() Miłego dnia kochaniutkie życzę
Chudniemy! ![]() ponad 80...........60 CIUSZKI https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=407502 Moje WISH https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post17368603KOSMETYKI https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=409581 |
|
|
|
|
#1136 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ogóle a'propos tego, ja zazdroszczę bardzo mojej bratowej dostała od niego pod choinkę kupon na weekend w SPA w bardzo fajnym ośrodku. Jakieś chyba 3 tygodnie temu, żeby nie było jej smutno, sobie też wykupił weekend, kazał się jej spakować, młodą zawieźli do dziadków, a sami pojechali na 3 dni się lenić (zastanawiamy się, czy nie będzie braciszka dla Niki )... Ech... u mnie coś takiego nigdy się nie wydarzy ![]() GRATULUJĘ ALFY!! ![]() Czekoladka, ja tam trzymam kciuki za Was i wierzę, że się uda mój brat ledwo zawodówkę skończył, a teraz ma świetnie prosperujące przedsiębiorstwo i pozwala sobie na wiele luksusów wykształcenie wcale nie jest wyznacznikiem powodzenia.
|
|
|
#1138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale super taki weekend w spa fajnego masz brata i ja też myślę, że jak się chce, to się da mój facet jest idealnym przykładem: studiów nie ma i mieć nie będzie, bo nie chce. to nie dla niego: uczenie się tych "nieciekawych" przedmiotów (a chyba na każdym kierunku takie są ), systematyczność itp. za to oczytany jest bardziej ode mnie (a ja siłą rzeczy sporo czytam ), inteligentny i bystry jak ta lala w życiu sobie radzi, pracę ma dobrą, czeka na awans po cichutku, a studia, które ewentualnie chciałby podjąć, to ichtiologia albo leśnictwo, a tego nie ma w naszych okolicach, a wyjeżdżać on nie chce, i dobrze więc jest ichtiologiem i leśniczym z powołania sama chyba po studiach będę robiła kurs florystki, bo fajna rzecz i pieniądze niezłe a korekta dorywczo dla wydawnictw tylko. dlatego ja też trzymam kciuki za Czekoladę i jej związek najważniejsze to odpowiedzieć sobie na jedno za****iście, ale to za***iście ważne pytanie: co chcesz robić w życiu? a potem to robić - jak mawia Laska w "Chłopaki nie płaczą"
|
|
|
|
|
#1139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do-kład-nie! A korekty i w ogóle pracy w wydawnictwie Ci strasznie zazdroszczę. Ja (jak nie zapomnę o tym ) po studiach albo na V roku chcę iść na staż do jakiejś redakcji, ew. wydawnictwa - to było moje marzenie zawsze - praca w gazecie albo w radiu
|
|
|
#1140 |
|
Zakorzenienie
|
Z jednej strony zgadzam się,że wykształcenie nie jest żadnym miernikiem późniejszych zarobków.
Moi Teściowie są teo świetnym przykładem-żadne z nich nie ma zrobionych studiów,a świetnie sobie radzą. No ale kiedyś było kiedyś... A teraz?Mało kto nie ma tego głupiego papierka.Pewnie,że otwierając swój interes nie jest to potrzebne,ale co jeśli ten interes padnie i trzeba będzie szukać sobie normalnie pracy?Wtedy to trochę wstyd nie mieć tego papierka... Tak to wszyscy zawsze tlumaczyliśmy TŻowi,zrozumiał to i poszedł na studia,które dają mu frajdę.Nie musi przecież pracować w tym zawodzie,ale jednak ten głupi świstek będzie miał.
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.

gość się nie wypłaca, ma ogromne problemy w swojej firmie. Ech... No ale podobno na wiosnę już ma być kasa (nie miałam nerwów pytać na którą
)