Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy. cz. 15 - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-22, 14:01   #2791
BlackAngel
Adwokat diabła

Dot.: Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy.

jeszcze 3h..
miło ze mi tak czas leci ;D

With enough time, we all find what we're looking for.
Even if it was there all along
BlackAngel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 14:06   #2792
Aaś
Zakorzenienie

Dot.: Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy.

normalnie spadłam z krzesła.

znajomi którzy remontowali mieszkanie od wakacji 2008 właśnie zaprosili nas na parapetówkę normalnie nie uwierzę póki nie zobaczę szukam teraz prezentu z serii drobne agd i przy okazji kupiłam grill elektryczny na all dla siebie

Black proponuję z Brazillio poczekać na Remmi jak już się ohajta to się zmówimy i oblejemy
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 15:17   #2793
moniczka2123
Zadomowienie

Cześć PM dawno mnie tu nie było bo komputer padł i naprawić się nie chce więc w końcu wykupiłam w swoim telefonie pakiet internetowy i jestem znowu do naszego wesela 138 dni to już coraz bliżej na szczęście przygotowania trochę poszły do przodu moja piękna suknia już się szyję zaproszenia wybrane obrączki zamówione nauki zrobione dzień skupienia odbyliśmy w czwartek jedziemy spisać protokół do księdza i zostanie nam że spraw kościelnych poradnia co myślę że w tym tygodniu będzie załatwiona i dwie spowiedzi oraz zapowiedzi.a co tam u was jak idą przygotowania cześć z was to już mężatkipozdrawiam gorąco

moniczka2123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 15:28   #2794
can't be perfect
Wtajemniczenie

Arrow Dot.: Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy.

Cytat:
Napisane przez moniczka2123 Pokaż wiadomość
Cześć PM dawno mnie tu nie było bo komputer padł i naprawić się nie chce więc w końcu wykupiłam w swoim telefonie pakiet internetowy i jestem znowu do naszego wesela 138 dni to już coraz bliżej na szczęście przygotowania trochę poszły do przodu moja piękna suknia już się szyję zaproszenia wybrane obrączki zamówione nauki zrobione dzień skupienia odbyliśmy w czwartek jedziemy spisać protokół do księdza i zostanie nam że spraw kościelnych poradnia co myślę że w tym tygodniu będzie załatwiona i dwie spowiedzi oraz zapowiedzi.a co tam u was jak idą przygotowania cześć z was to już mężatkipozdrawiam gorąco
mi zostały niecałe 2 miesiące jestesmy na etapie rozwożenia zaproszeń.. spotkania z księdzem zaliczone, poradniazaliczona.. na razie będziemy mieć chwilę spokoju, bo dopiero w kwietniu umawiamy się z panią od ubioru kościoła, w maju dopiero kwiaciarka.. także w kwietniu pod koniec będziemy się starali wszystko podopinać

u nas protokół spisuje się 3 miesiące przed jak się załatwi papiery z USC.. więc u ciebie to szybko

Edytowane przez can't be perfect
Czas edycji: 2010-03-22 o 15:40
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 15:50   #2795
mmmmmm
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
ja zamawialam takie butki i jestem bardzo zadowolona sa bardzo wygodne, ladnie wykonane i super dopasowane do mojej stopy (podstawa to dobrze sobie zmierzyc stope, aczkolwiek jakbys miala gdzies niedaleko firme zajmujaca sie szyciem takich butow to mysle, ze bez problemu mozna podjechac zeby oni zmierzyli).
uwazam, ze jak najbardziej warto w nie zainwestowac pomimo tego, ze nie sa to raczej jakies powalajace wzory.
na razie zamawialam takie butki na kurs tanca, ale na slub tez mam zamiar takie sobie zamowic zeby spokojnie przetanczyc cala noc o takie chce zamowic http://www.akces2.com/victoria-buty-damskie-slubne.html
Też chodzą za mną te buty Tylko oglądałam w sklepie Akces bo tam mam bliżej ale mają chyba ten sam model. (W ogóle to akces i akces2 to ta sama firma?). A jaki obcas zamawiasz? Ja chciałam tak 7-8 cm ale nie wiem czy to nie będzie za dużo...

Zaczęliśmy w końcu nauki Na 1 spotkaniu było całkiem przyzwoicie
Stary 2010-03-22, 15:54   #2796
moniczka2123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez can't be perfect Pokaż wiadomość
mi zostały niecałe 2 miesiące jestesmy na etapie rozwożenia zaproszeń.. spotkania z księdzem zaliczone, poradniazaliczona.. na razie będziemy mieć chwilę spokoju, bo dopiero w kwietniu umawiamy się z panią od ubioru kościoła, w maju dopiero kwiaciarka.. także w kwietniu pod koniec będziemy się starali wszystko podopinać

u nas protokół spisuje się 3 miesiące przed jak się załatwi papiery z USC.. więc u ciebie to szybko
u nas też powinno się 3 miesiące przed ślubem protokół spisać ale mój M wyjeżdża za granicę na maj i czerwiec więc ksiądz poszedł nam na rękę i spiszemy go teraz a w lipcu tylko papiery z usc doniesiemy bo inaczej się nie da zaproszenia też będziemy rozwozic na początku lipca ale całą rodzina już została poinformowana że to przez wyjazd trochę tak późno najgorsza ta spowiedź

Stary 2010-03-22, 16:17   #2797
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmmmmm Pokaż wiadomość
Też chodzą za mną te buty Tylko oglądałam w sklepie Akces bo tam mam bliżej ale mają chyba ten sam model. (W ogóle to akces i akces2 to ta sama firma?). A jaki obcas zamawiasz? Ja chciałam tak 7-8 cm ale nie wiem czy to nie będzie za dużo...
wydaje mi sie, ze to nie ta sama firma, aczkolwiek modele butow (jak i w wielu tanecznych sklepach) sa praktycznie takie same troche to dziwne, ale moze nikt nie ma praw autorskich ani niczego takiego do projektu i tak sobie wszyscy szyja takie same

mnie kusi 7cm teraz mam na kursie tanga 6cm i wydaje mi sie, ze na 7 spokojnie dalabym rade

w ogole od czasu do czasu kusza mnie butki z takiego jednego sklepu ze slubnymi butami w Krk (ostatnio takie http://slub-wesele.com/forum/download.php?id=2395), ale na razie sie nie daje wygoda uber alles

a jutro idziemy kupowac wodke, bo w Selgrosie jest od jutra bardzo fajna promocja
czesc TZ schowa u siebie, a czesc ja u siebie jeszcze nie jestem pewna ile wiecej zaplacimy ze wzgledu na brak koncesji, ale podobno to sa jakies grosze, wiec jestem dobrej mysli

co do papierkow koscielnych (akty chrztu, bierzmowania, pozwolenie na spisanie protokolu) to chyba niedlugo zaczniemy za nimi chodzic (bo one sa wazne 6 miesiecy tak?)
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 16:29   #2798
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
co do papierkow koscielnych (akty chrztu, bierzmowania, pozwolenie na spisanie protokolu) to chyba niedlugo zaczniemy za nimi chodzic (bo one sa wazne 6 miesiecy tak?)
podobnoż 3
Stary 2010-03-22, 16:29   #2799
moniczka2123
Zadomowienie

Kościelne są ważne 6 miesięcy a te z usc 3 miesiące

Stary 2010-03-22, 16:35   #2800
dziewczyneczka89
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny
Wlasnie wrocilam ze szkoly, padam na twarz :P jeszcze sie poucze troche...
Widze, ze u Was przygotowania pelna para... Tez musimy sobie zamowic te obraczki i kupic w koncu zaproszenia, a po swietach idziemy do księżulka

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
podobnoż 3

Stary 2010-03-22, 16:41   #2801
madmuazelle
BAN stały

Witam ponownie.

Mam troche.No dobra chwilke czasu więc wpadłam na wątek poczytać co u was.No,ale zanim dodałam przepis na smacznywizaż. I potem ide robić obiad-kopytka.
Głowa mnie coś boli.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 16:42   #2802
lain
Zakorzenienie

widze, ze ta waznosc dokumentow dosc kontrowersyjna jest
ja sobie wlasnie sprawdzilam w takim magazynie slubnym, ktory rozdawali na targach i tam jest napisane tak jak moniczka pisze - koscielne wazne 6 miesiecy, a te z USC 3 mies.

ale pewnie ksiadz mi w niedziele wielkanocna nie da papierku ze chrztu a akurat bylabym wtedy w okolicach tamtego kosciola i fajnie byloby to zalatwic przy okazji zeby juz specjalnie nie jechac
Stary 2010-03-22, 16:44   #2803
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
widze, ze ta waznosc dokumentow dosc kontrowersyjna jest
ja sobie wlasnie sprawdzilam w takim magazynie slubnym, ktory rozdawali na targach i tam jest napisane tak jak moniczka pisze - koscielne wazne 6 miesiecy, a te z USC 3 mies.

ale pewnie ksiadz mi w niedziele wielkanocna nie da papierku ze chrztu a akurat bylabym wtedy w okolicach tamtego kosciola i fajnie byloby to zalatwic przy okazji zeby juz specjalnie nie jechac
dlategóż napisałam "podobnoż" dobrze wiedzieć

a w najważniejsze święto kościelne kancelaria na 100% będzie zamknięta
Stary 2010-03-22, 16:46   #2804
lain
Zakorzenienie

Cytat:
a w najważniejsze święto kościelne kancelaria na 100% będzie zamknięta
bleeeee szkoda
i pewnie 3 maja tez bedzie zamknieta, a akurat bede tam wtedy na komunii kuzynow... jak pech to pech
Stary 2010-03-22, 16:47   #2805
moniczka2123
Zadomowienie

Mój M dziś zamówił obrączki i tak się przejął tym że to jego jest obowiązek że szok nawet nie chce mi powiedzieć ile za nie zapłacił

Stary 2010-03-22, 16:50   #2806
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Mój M dziś zamówił obrączki i tak się przejął tym że to jego jest obowiązek że szok nawet nie chce mi powiedzieć ile za nie zapłacił
ale chyba byliscie razem przy wybieraniu i okreslaniu rozmiaru? nie widzialas tam ceny?
u nas nie ma takiego podzialu - obraczki kupujemy razem (z reszta mamy wspolne konto i wspolna kase, wiec trudno byoby stwierdzic, ze cos kupil tylko TZ)
mamy juz wybrane, ale kupowac/zamawiac bedziemy gdzies tak za jakies 1,5 miesiaca

Edytowane przez lain
Czas edycji: 2010-03-22 o 16:51
Stary 2010-03-22, 16:51   #2807
moniczka2123
Zadomowienie

Uważam że jeśli jesteś tak rzadko w tym kościele to spytaj księdza może zrobi dla ciebie wyjątek czy którąś z was już przeszła pierwsza spowiedź?

Stary 2010-03-22, 16:53   #2808
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
bleeeee szkoda
i pewnie 3 maja tez bedzie zamknieta, a akurat bede tam wtedy na komunii kuzynow... jak pech to pech
no pewnie też bo to też święto kościelne

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Cytat:
Uważam że jeśli jesteś tak rzadko w tym kościele to spytaj księdza może zrobi dla ciebie wyjątek czy którąś z was już przeszła pierwsza spowiedź?
Tośka na pewno
Stary 2010-03-22, 16:55   #2809
lain
Zakorzenienie

Cytat:
ciekawe ile za ten wyjatek zazyczylby sobie $
(bo to taki dosc mocno moherowy kosciol, na ktory mohery bardzo chetnie daja na marmury )
Stary 2010-03-22, 17:06   #2810
moniczka2123
Zadomowienie

Uparł się że chce kupić obrączki i już wybrałam sobie model tydzień wcześniej i rozmiar zmierzyłam a z cena to jest tak że robimy ze swojego złota i to inne kwoty.

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

To chyba normalne że za akt chrztu biorą kasę od 50 do 100 zł

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Stary 2010-03-22, 17:08   #2811
lain
Zakorzenienie

Cytat:

dla mnie normalne to jest 20-50zl.
100 jak dla mnie za swistek papieru wykracza poza normalnosc a chodzilo mi o to, ze pewnie zazyczylby sobie za ten wyjatek odpowiednio wiecej

TZ wymyslil zebysmy poszli na squasha
ktoras z Was miala przyjemnosc i moze cos o tym napisac? bo ja przyznam, ze jeszcze nie mialam okazji i nie wiem czy podolam

dobra, zmykam bo wlasnie jedzie do mnie z pracy podobno baaaardzo glodny a ja mam temu jakos zaradzic milego wieczoru
Stary 2010-03-22, 17:12   #2812
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
normalnie spadłam z krzesła.

znajomi którzy remontowali mieszkanie od wakacji 2008 właśnie zaprosili nas na parapetówkę normalnie nie uwierzę póki nie zobaczę szukam teraz prezentu z serii drobne agd i przy okazji kupiłam grill elektryczny na all dla siebie
Czyli skorzystałaś z okazji i zamiast prezentu kupiłaś sobie/wam grill elektryczny.

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Dobra zanim dalej będe nadrabiać i odpisywać.W sumie zajmie to mi troche czasu bo pojawiam się i znikam.
Mam pytanko.

Na czym polega dzień skupienia??
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 17:33   #2813
moniczka2123
Zadomowienie

My na dniu skupienia byliśmy w takim ognisku miłości chodź w miastach to w kościołach się odbywa u nas polegało to na tym że pojechaliśmy tam na 11 było nas kilkanaście par.była najpierw 45 minutową konferencja wygłoszona przez księdza na temat modlitwy wspólnej po ślubie nudy okropne później o 12 msza w naszej intencji. Później poczęstunek kawa herbata i ciasto na to było przeznaczone 1,5 godziny można było sobie porozmawiać z innymi parami to chyba był najfajniejszy element dnianagle przyszła zakonnica i mówi że jest piękna okolica to można się wybrać na romantyczny spacer i odmówić sobie dziesiątkę różańca podczas spaceru razem po przerwie druga konferencja na temat miłości w małżeństwie później rozdanie tych indeksów które nam zabrali do podbicia i na odchodne taca około 20 zł na osobę to na tym polega po krótce

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

I trwało to od 11 do 15

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

I trwało to od 11 do 15

Stary 2010-03-22, 17:49   #2814
201701300931
Konto usunięte

Co do aktu chrztu to ja nic nie płaciłam
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 17:52   #2815
lusmarija
Wtajemniczenie

cześć

Cytat:
Napisane przez Martoolka87 Pokaż wiadomość
A jak już o TŻtach mowa, to mój kazał Wam się podpytać, czy Wasi TŻci będą całą noc w marynarkach tańczyć i czy pod spodem będą mieli cały czas koszule z długim rękawem
będzie to zależało tylko i wyłącznie od mojego TZ jak się będzie czuł i jak mu będzie wygodniej, ostatnimi czasy na większości imprez nie ściągał marynarki w ogóle

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
pfff
nie fikaj maleńka

Cytat:
Napisane przez 83mika Pokaż wiadomość
Witam
Mój TŻ sie zmienił po kursie, nawet miał ochotę chodzi ze mną po sklepach i oglądał buty.I tak przy okazji trafiłam do Deichmana i spodobały mi się takie butki, jak myslicie nadawały by sie na ślub?
jakoś obcas wydaje mi ze może troszkę nie pasować, ale być może tylko tak na zdjęciu wygląda wiec musisz sama ocenić

Cytat:
nooo mogloby byc przynajmniej wiadomo w co sie ubrac, a nie tak nosic za soba sterte ubran dzis juz u mnie tylko 10 stopni
oj tak, ale ja dziś znowu wróciłam do zimowej kurtki i kozaków, bo zimno

Cytat:
ja ostatnio wymyslilam ze na wesele w kwietniu jako, ze ja ide w malej czarnej, TZ pojdzie w czarnym garniaku, bialej koszuli na spinki i czarnym krawacie chyba nie bedzie zbyt pogrzebowo (w sumie na weselu siostry TZ byl w czarnym garniaku, czarnej koszuli i zielonym krawaciku )
nie będzie na pewno pogrzebowo, bardzo fajnie sie będziecie komponowac

Cytat:
dziewczyny jak wysylacie zaproszenia poczta to wysylacie poleconym priorytetowym czy jak bo chcialabym miec jako taka pewnoc, ze to zaproszenie dotrze i do tego dotrze w normalnym czasie
myślę, ze priorytetem spokojnie można
ja po ostatnim zamawianiu próbek na all ponownie zaczęłam wierzyć w naszą niezawodną Pocztę Polską
aż w szoku byłam, że tak ekspresowo dotarły

Caprica
nie denerwuj się, to jakiś stres poniedziałkowy będziesz na pewno piękną PM a brzuszek jeszcze bardziej doda Ci uroku

Cytat:
cześć
co słychać?
cześć
nic

Cytat:
w ogole od czasu do czasu kusza mnie butki z takiego jednego sklepu ze slubnymi butami w Krk (ostatnio takie http://slub-wesele.com/forum/download.php?id=2395), ale na razie sie nie daje wygoda uber alles
Lain postaw na wygodę na dalszym miejscu bo te butki są świetne i tak ładnie do Twojej sukni będą wyglądały

Cytat:
tak jak dziewczyny pisały z USC dokumenty są ważne 3 m-ce

Cytat:
raczej na pewno nie, i podejrzewam, że jeszcze Was ochrzani, że przychodzicie w taki dzień

Cytat:
TZ wymyslil zebysmy poszli na squasha
ktoras z Was miala przyjemnosc i moze cos o tym napisac? bo ja przyznam, ze jeszcze nie mialam okazji i nie wiem czy podolam

ale coś mi się kojarzy, że to sport bardzo popularny w rożnego rodzaju serialach
myslę, że to moze być fajna sprawa, a przede wszystkim bardzo dobra na sylwetkę ja bym się jedynie bała, że nie zdarzę odbić piłki i dostane centralnie w twarz

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość

Na czym polega dzień skupienia??
u Nas polegało to na tym, że wszyscy którzy się przygotowywali do ślubu spotkali się wieczorem w Kościele i tak siedzieliśmy sobie w ławkach jakaś kobieta co jakiś czas czytała fragment pisma związany właśnie z małżeństwem, wychowaniem, wiarą itp, i była 5-10 minutowa cisza na własne rozważania, ksiądz który się nami opiekował zebrał Nam indeksy i siedział w konfesjonale, można było sie wyspowiadać i na koniec wyczytywał nasze nazwiska i dziękował za nauki, życzył powodzenia itp ... o tak mniej więcej wyglądało to u Nas

Edytowane przez lusmarija
Czas edycji: 2010-03-22 o 17:53
lusmarija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 17:59   #2816
certina4
Wtajemniczenie

hej

Marisia maile juz idą
Asiu i widzisz wcale nie było tak źle

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
certina4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 18:05   #2817
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez certina4 Pokaż wiadomość
hej

Asiu i widzisz wcale nie było tak źle
Cześć. No tak, bo ja cierpliwa jestem i jak chcę to potrafię język za zębami trzymać
Stary 2010-03-22, 18:08   #2818
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Marta powiedz swojemu TZ, że owszem Pan Młody musi mieć koszulę z długim rękawem najlepiej ze spinkami.
co do marynarki i kamizelki to ja uważam, że najlepiej żeby był marynarce jak najdłużej, ale różnie to bywa
Także tak w koszuli (i kamizelce) najlepiej całą noc a marynarka .. ile tam chcesz ale np do jakiegoś specyficznego momentu np do tortu (bo do torta musi byc w marynarce zeby na zdjeciach porzadnie wygladac.. albo do oczepin.. zależy.. ale tak nasi TZci w długim rękawie i kamizelką a w marynarce do oporu
Jak Twoj TZ chce wygladac jak jakis wypłosz na własnym weselu.. no to nie mozesz mu zabronic
ale jeśli chcesz zeby wygladal elegancko i zeby nikt mu nie powiedzial ze zapomnial sie ubrac na wlasne weslee, przypilnuj ze musi miec długi rekaw .. kamizelki nie musi a marynarke zdejmie najlepiej po torcie ( u nas tort jest kolo 21:30 - 22

Byłam dziś w USC
i jest tak. Jesli bierzecie ślub konkordatowy idziecie do USC i tak jeśli nie macie odpisu aktu chrztu prosicie o niego (w USC przy UM lub w UG) (u mnei to kosztuje 22 zł) musicie miec odpisy oboje i dalej. Jesli bierzecie ślub w tym samym mieście co USC to przy tej samej wizycie (najlepiej zebyście byli obojwe wtedy) mowicie że chcecie zaśiwadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia związku małżeńskiego (u mnie kosztuje to 88zł). Pani Wam wypisze np nazwisko męża i żony po ślubie, nazwiska ich wspólnych dzieci. Z tym zaświadczeniem idziemy do księdza najlepiej przy dawaniu na zapowiedzi czyli sławetne około 3 miesiące przed ślubem Na podstawie tego zaświadczenia ksiądz pisze Wam zaświadczenie do USC które po ślubie on zanosi do USC i wy nie musicie.
Jeżeli bierzecie ślub w innej gminie (tak jak ja) możemy zaświadczenie załatwić w USC przy UM ale pod warunkiem, że uiścimy opłatę względem UG właściwego dla parafii w której zawieramy związek małżeński. Albo mozna iść bezpośrednio do UG (oboje)i tam oni pisza to samo zaświadczenie i to zaświadczenie tak samo do księdza i tak dalej.
Czyli
do USC z odpisem aktu urodzenia(22 zł od ręki) i kasy 88 zł z tym świstkiem do księdza.

Edytowane przez kubusewa
Czas edycji: 2010-03-22 o 18:24
kubusewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 18:20   #2819
moniczka2123
Zadomowienie

Dziewczynki powiedzcie mi proszę czym się różni ta zwykła spowiedź od tej naszej przed ślubem bo wybieram się na pierwsza przed ślubem i strasznie się denerwuje bo nie wiem o co chodzi.proszę o radę

Stary 2010-03-22, 18:37   #2820
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cytat:
Dziewczynki powiedzcie mi proszę czym się różni ta zwykła spowiedź od tej naszej przed ślubem bo wybieram się na pierwsza przed ślubem i strasznie się denerwuje bo nie wiem o co chodzi.proszę o radę
Spowiedz przedśłubna ma być swego rodzaju podsumowaniem dotychczasowego życia.. Niby nie chodzi to, że masz mówić grzechy sprzed 10 lat.. ale takie podsumowanie sobie zrób.
Jak mieszkasz z TZ w jednym domu to nie idz na pierwszą spowiedz przedślubną tylko od razu na drugą i już
nie iwem czego się spodziewać ze strony księdza ale na pewno musisz na samym początku przy tym ostatni raz u spowiedzi byłam.... powiedz że to jest pierwsza / druga spowiedz przedślubna.. Ksiądz z***ki raczej CI nie zrobi ale jak powiesz że sexisz sie z TZ albo z nim mieszkasz to możesz nie dostac rozgrzeszenia (dlatego trzeba to zrobic na spowiedzi tuz przed samym ślubem - żeby było postanowienie poprawy)
Ja np planuje zrobic tak: w piątek iść do spowiedzi po spowiedzi do domu rodziców - wtedy grzechu nie będzie

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości