|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 |
|
Adwokat diabła
|
Dot.: Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy.
jeszcze 3h..
miło ze mi tak czas leci ;D
|
|
#2792 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy.
normalnie spadłam z krzesła.
znajomi którzy remontowali mieszkanie od wakacji 2008 właśnie zaprosili nas na parapetówkę Black proponuję z Brazillio poczekać na Remmi jak już się ohajta to się zmówimy i oblejemy
|
|
|
|
#2793 |
|
Zadomowienie
|
Cześć PM dawno mnie tu nie było bo komputer padł i naprawić się nie chce
więc w końcu wykupiłam w swoim telefonie pakiet internetowy i jestem znowu do naszego wesela 138 dni to już coraz bliżej na szczęście przygotowania trochę poszły do przodu moja piękna suknia już się szyję zaproszenia wybrane obrączki zamówione nauki zrobione dzień skupienia odbyliśmy w czwartek jedziemy spisać protokół do księdza i zostanie nam że spraw kościelnych poradnia co myślę że w tym tygodniu będzie załatwiona i dwie spowiedzi oraz zapowiedzi.a co tam u was jak idą przygotowania cześć z was to już mężatki pozdrawiam gorąco
|
#2794 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jestesmy na etapie rozwożenia zaproszeń.. spotkania z księdzem zaliczone, poradniazaliczona.. na razie będziemy mieć chwilę spokoju, bo dopiero w kwietniu umawiamy się z panią od ubioru kościoła, w maju dopiero kwiaciarka.. także w kwietniu pod koniec będziemy się starali wszystko podopinać![]() u nas protokół spisuje się 3 miesiące przed jak się załatwi papiery z USC.. więc u ciebie to szybko
Edytowane przez can't be perfect Czas edycji: 2010-03-22 o 15:40 |
|
|
|
|
#2795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczęliśmy w końcu nauki
|
|
#2796 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zaproszenia też będziemy rozwozic na początku lipca ale całą rodzina już została poinformowana że to przez wyjazd trochę tak późno najgorsza ta spowiedź
|
|
#2797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
troche to dziwne, ale moze nikt nie ma praw autorskich ani niczego takiego do projektu i tak sobie wszyscy szyja takie same![]() mnie kusi 7cm teraz mam na kursie tanga 6cm i wydaje mi sie, ze na 7 spokojnie dalabym rade ![]() w ogole od czasu do czasu kusza mnie butki z takiego jednego sklepu ze slubnymi butami w Krk (ostatnio takie http://slub-wesele.com/forum/download.php?id=2395), ale na razie sie nie daje wygoda uber alles ![]() a jutro idziemy kupowac wodke, bo w Selgrosie jest od jutra bardzo fajna promocja czesc TZ schowa u siebie, a czesc ja u siebie jeszcze nie jestem pewna ile wiecej zaplacimy ze wzgledu na brak koncesji, ale podobno to sa jakies grosze, wiec jestem dobrej mysli ![]() co do papierkow koscielnych (akty chrztu, bierzmowania, pozwolenie na spisanie protokolu) to chyba niedlugo zaczniemy za nimi chodzic (bo one sa wazne 6 miesiecy tak? )
|
|
|
|
|
#2798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2799 |
|
Zadomowienie
|
Kościelne są ważne 6 miesięcy a te z usc 3 miesiące
|
#2800 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
Wlasnie wrocilam ze szkoly, padam na twarz :P jeszcze sie poucze troche... Widze, ze u Was przygotowania pelna para... Tez musimy sobie zamowic te obraczki i kupic w koncu zaproszenia, a po swietach idziemy do księżulka ![]() ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------
|
#2801 |
|
BAN stały
|
Witam ponownie.
![]() Mam troche.No dobra chwilke czasu więc wpadłam na wątek poczytać co u was.No,ale zanim dodałam przepis na smacznywizaż. I potem ide robić obiad-kopytka. Głowa mnie coś boli.
|
|
|
|
#2802 |
|
Zakorzenienie
|
widze, ze ta waznosc dokumentow dosc kontrowersyjna jest
![]() ja sobie wlasnie sprawdzilam w takim magazynie slubnym, ktory rozdawali na targach i tam jest napisane tak jak moniczka pisze - koscielne wazne 6 miesiecy, a te z USC 3 mies. ![]() ale pewnie ksiadz mi w niedziele wielkanocna nie da papierku ze chrztu a akurat bylabym wtedy w okolicach tamtego kosciola i fajnie byloby to zalatwic przy okazji zeby juz specjalnie nie jechac
|
|
|
|
#2803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze wiedzieć![]() a w najważniejsze święto kościelne kancelaria na 100% będzie zamknięta
|
|
|
|
|
#2804 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2805 |
|
Zadomowienie
|
Mój M dziś zamówił obrączki i tak się przejął tym że to jego jest obowiązek że szok
nawet nie chce mi powiedzieć ile za nie zapłacił
|
#2806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie widzialas tam ceny?![]() u nas nie ma takiego podzialu - obraczki kupujemy razem (z reszta mamy wspolne konto i wspolna kase, wiec trudno byoby stwierdzic, ze cos kupil tylko TZ )mamy juz wybrane, ale kupowac/zamawiac bedziemy gdzies tak za jakies 1,5 miesiaca
Edytowane przez lain Czas edycji: 2010-03-22 o 16:51 |
|
|
|
|
#2807 |
|
Zadomowienie
|
Uważam że jeśli jesteś tak rzadko w tym kościele to spytaj księdza może zrobi dla ciebie wyjątek
czy którąś z was już przeszła pierwsza spowiedź?
|
#2808 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(bo to taki dosc mocno moherowy kosciol, na ktory mohery bardzo chetnie daja na marmury )
|
|
|
|
|
#2810 |
|
Zadomowienie
|
Uparł się że chce kupić obrączki i już
wybrałam sobie model tydzień wcześniej i rozmiar zmierzyłam a z cena to jest tak że robimy ze swojego złota i to inne kwoty.---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- To chyba normalne że za akt chrztu biorą kasę od 50 do 100 zł ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- To chyba normalne że za akt chrztu biorą kasę od 50 do 100 zł ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- To chyba normalne że za akt chrztu biorą kasę od 50 do 100 zł
|
#2811 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie normalne to jest 20-50zl.
100 jak dla mnie za swistek papieru wykracza poza normalnosc ![]() TZ wymyslil zebysmy poszli na squasha ktoras z Was miala przyjemnosc i moze cos o tym napisac? bo ja przyznam, ze jeszcze nie mialam okazji i nie wiem czy podolam ![]() dobra, zmykam bo wlasnie jedzie do mnie z pracy podobno baaaardzo glodny a ja mam temu jakos zaradzic milego wieczoru
|
|
|
|
#2812 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
kupiłaś sobie/wam grill elektryczny. ![]() ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Dobra zanim dalej będe nadrabiać i odpisywać.W sumie zajmie to mi troche czasu bo pojawiam się i znikam.Mam pytanko. Na czym polega dzień skupienia??
|
|
|
|
|
#2813 |
|
Zadomowienie
|
My na dniu skupienia byliśmy w takim ognisku miłości chodź w miastach to w kościołach się odbywa u nas polegało to na tym że pojechaliśmy tam na 11 było nas kilkanaście par.była najpierw 45 minutową konferencja wygłoszona przez księdza na temat modlitwy wspólnej po ślubie nudy okropne
później o 12 msza w naszej intencji. Później poczęstunek kawa herbata i ciasto na to było przeznaczone 1,5 godziny można było sobie porozmawiać z innymi parami to chyba był najfajniejszy element dnia nagle przyszła zakonnica i mówi że jest piękna okolica to można się wybrać na romantyczny spacer i odmówić sobie dziesiątkę różańca podczas spaceru razem po przerwie druga konferencja na temat miłości w małżeństwie później rozdanie tych indeksów które nam zabrali do podbicia i na odchodne taca około 20 zł na osobę to na tym polega po krótce![]() ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- I trwało to od 11 do 15 ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- I trwało to od 11 do 15
|
#2814 |
|
Konto usunięte
|
Co do aktu chrztu to ja nic nie płaciłam
|
|
|
|
#2815 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
cześć
Cytat:
nie fikaj maleńka Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja po ostatnim zamawianiu próbek na all ponownie zaczęłam wierzyć w naszą niezawodną Pocztę Polską aż w szoku byłam, że tak ekspresowo dotarły ![]() Caprica nie denerwuj się, to jakiś stres poniedziałkowy będziesz na pewno piękną PM a brzuszek jeszcze bardziej doda Ci uroku cześć ![]() nic ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale coś mi się kojarzy, że to sport bardzo popularny w rożnego rodzaju serialach myslę, że to moze być fajna sprawa, a przede wszystkim bardzo dobra na sylwetkę ![]() u Nas polegało to na tym, że wszyscy którzy się przygotowywali do ślubu spotkali się wieczorem w Kościele i tak siedzieliśmy sobie w ławkach jakaś kobieta co jakiś czas czytała fragment pisma związany właśnie z małżeństwem, wychowaniem, wiarą itp, i była 5-10 minutowa cisza na własne rozważania, ksiądz który się nami opiekował zebrał Nam indeksy i siedział w konfesjonale, można było sie wyspowiadać i na koniec wyczytywał nasze nazwiska i dziękował za nauki, życzył powodzenia itp ... o tak mniej więcej wyglądało to u Nas
* ... bo w marzenia trzeba wierzyć ... Edytowane przez lusmarija Czas edycji: 2010-03-22 o 17:53 |
|||||||||
|
|
|
#2816 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() Marisia maile juz idą ![]() Asiu i widzisz wcale nie było tak źle |
|
|
|
#2817 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#2818 |
|
Zakorzenienie
|
Marta powiedz swojemu TZ, że owszem Pan Młody musi mieć koszulę z długim rękawem najlepiej ze spinkami.
co do marynarki i kamizelki to ja uważam, że najlepiej żeby był marynarce jak najdłużej, ale różnie to bywa Także tak w koszuli (i kamizelce) najlepiej całą noc a marynarka .. ile tam chcesz ale np do jakiegoś specyficznego momentu np do tortu (bo do torta musi byc w marynarce zeby na zdjeciach porzadnie wygladac.. albo do oczepin.. zależy.. ale tak nasi TZci w długim rękawie i kamizelką a w marynarce do oporu ![]() Jak Twoj TZ chce wygladac jak jakis wypłosz na własnym weselu.. no to nie mozesz mu zabronic ![]() ale jeśli chcesz zeby wygladal elegancko i zeby nikt mu nie powiedzial ze zapomnial sie ubrac na wlasne weslee, przypilnuj ze musi miec długi rekaw .. kamizelki nie musi a marynarke zdejmie najlepiej po torcie ( u nas tort jest kolo 21:30 - 22 ![]() Byłam dziś w USC i jest tak. Jesli bierzecie ślub konkordatowy idziecie do USC i tak jeśli nie macie odpisu aktu chrztu prosicie o niego (w USC przy UM lub w UG) (u mnei to kosztuje 22 zł) musicie miec odpisy oboje i dalej. Jesli bierzecie ślub w tym samym mieście co USC to przy tej samej wizycie (najlepiej zebyście byli obojwe wtedy) mowicie że chcecie zaśiwadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia związku małżeńskiego (u mnie kosztuje to 88zł). Pani Wam wypisze np nazwisko męża i żony po ślubie, nazwiska ich wspólnych dzieci. Z tym zaświadczeniem idziemy do księdza najlepiej przy dawaniu na zapowiedzi czyli sławetne około 3 miesiące przed ślubem Na podstawie tego zaświadczenia ksiądz pisze Wam zaświadczenie do USC które po ślubie on zanosi do USC i wy nie musicie. Jeżeli bierzecie ślub w innej gminie (tak jak ja) możemy zaświadczenie załatwić w USC przy UM ale pod warunkiem, że uiścimy opłatę względem UG właściwego dla parafii w której zawieramy związek małżeński. Albo mozna iść bezpośrednio do UG (oboje)i tam oni pisza to samo zaświadczenie i to zaświadczenie tak samo do księdza i tak dalej. Czyli do USC z odpisem aktu urodzenia(22 zł od ręki) i kasy 88 zł z tym świstkiem do księdza. Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2010-03-22 o 18:24 |
|
|
|
#2819 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki powiedzcie mi proszę czym się różni ta zwykła spowiedź od tej naszej przed ślubem bo wybieram się na pierwsza przed ślubem i strasznie się denerwuje bo nie wiem o co chodzi.proszę o radę
|
#2820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mieszkasz z TZ w jednym domu to nie idz na pierwszą spowiedz przedślubną tylko od razu na drugą i już nie iwem czego się spodziewać ze strony księdza ale na pewno musisz na samym początku przy tym ostatni raz u spowiedzi byłam.... powiedz że to jest pierwsza / druga spowiedz przedślubna.. Ksiądz z***ki raczej CI nie zrobi ale jak powiesz że sexisz sie z TZ albo z nim mieszkasz to możesz nie dostac rozgrzeszenia (dlatego trzeba to zrobic na spowiedzi tuz przed samym ślubem - żeby było postanowienie poprawy) Ja np planuje zrobic tak: w piątek iść do spowiedzi po spowiedzi do domu rodziców - wtedy grzechu nie będzie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

więc w końcu wykupiłam w swoim telefonie pakiet internetowy i jestem znowu
do naszego wesela 138 dni to już coraz bliżej na szczęście przygotowania trochę poszły do przodu moja piękna suknia już się szyję zaproszenia wybrane obrączki zamówione nauki zrobione dzień skupienia odbyliśmy w czwartek jedziemy spisać protokół do księdza i zostanie nam że spraw kościelnych poradnia co myślę że w tym tygodniu będzie załatwiona i dwie spowiedzi oraz zapowiedzi.a co tam u was jak idą przygotowania cześć z was to już mężatki
).
teraz mam na kursie tanga 6cm i wydaje mi sie, ze na 7 spokojnie dalabym rade
wygoda uber alles
)