|
|
#4741 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Cytat:
|
|
#4742 |
|
Przyczajenie
|
na początku: dobry wieczór wszystkim, to mój pierwszy post ; )
sugerowano mi założenie obu łuków jednocześnie, na co jednak - z obawy przed zbyt dużym szokiem - nie zgodziłam się. łuk górny założyłam na początku stycznia, łuk dolny na początku marca. czyli niedługo noszę, bo dopiero niecałe trzy miesiące, ale pewne pozytywne zmiany już zauważyłam ah, aparat mam metalowy. dziś jednak mam problem: pękła mi gumka (!). właściwie nie znam w ogóle nazewnictwa aparatowego, wiem, że mam zamki, łuk i te gumeczki. i właśnie taka jedna gumka (a właściwie jej górna część) mi pękła, i odstaje. drut trzyma się dalej, ale nie wiem, co robić - dzwonić, próbować się umówić? wizytę mam 13 kwietnia. z drugiej strony mam wątpliwości, czy jeszcze moją ortodontkę przed świętami zastanę. co począć? btw. ktoś leczy się w katowicach? Edytowane przez sznl Czas edycji: 2010-03-31 o 00:07 |
|
|
|
#4743 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
najleopiej jak najszybciej zadzwon !! bo lekarze chyba pracuja do 1.04 i pozniej wolne maja, bynajmniej w prywatnych.. jesli bardzo nieprzeszkadza ci ta gumeczka w jedzeniu, i jestes zdolna poczekac dwa tygodnie do 13.04 to czekaj na wizyte, ale ja proponuje zadzwonic PAMIETAJCIE ZE JESLI COS SIE DZIEJE Z APARATEM, GUMECZKA PEKLA, ZAMEK SIE ODKLEIL JAK NAJSZYBCIEJ DO ORTO !
|
|
|
|
|
#4744 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4745 |
|
Konto usunięte
|
Dzielna dziewczyna
Do tej pory były same okrzyki przerażenia jak ktoś miał maskę nosić, biadolenie i takie tam. A to jest do przeżycia |
|
|
|
#4746 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() boli dalej, góra bolała mnie o 3 razy mniej... i przeszło po czterech dobach ![]() swoją drogą to jak regulowałam brwi, to miałam ochotę pensetą...
Edytowane przez Reavela Czas edycji: 2010-03-31 o 11:38 |
|
|
|
|
#4747 |
|
Przyczajenie
|
a jeśli nie boli, to znaczy, że nic się nie robi?
kiedy boli, mam jakąś pewność, że coś, kiedy się ruszają zęby, też wiem, że coś się dzieje. a teraz trochę mnie smuci, że nie boli
|
|
|
|
#4748 |
|
mj
|
A bądź tak dobra i powiedz na jaką wadę się używa tej maski... to jest też na zgryz otwarty? Bo jak moja ortodontka z tym wystrzeli to będę musiała ją pogonić... Gdyż przed założeniem aparatu nie wspominała nic o tym, jedynie mówiła, że może wyciągi założymy... a to i tak duży kłopot jeśli chodzi o pracę... a co dopiero taka maska... to się nosi cały czas czy jest to zdejmowane?
|
#4749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może za małe gumki ci dała i dlatego taka siła jest, ale może dałą je specjlnie żeby mocno ciągły
|
|
#4750 |
|
Konto usunięte
|
marta1210 to pytanie do 88Ekaterina88
To ona jest tu specjalistką od masek, ja tylko ją wspieram w odczarowywaniu "straszności" maski
|
|
|
|
#4751 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Teraz to mam po jednej str żółte bo mam ten drucik gumowy wokół 1 i 2-ki.. a po drógiej str pomarańczowe po papryce i na same święta hihi.. może jeszcze kurczaczka tam wcisnę to będzie świątecznie!![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
#4752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem dokładnie na jakie wady się nosi na jakie zgryze oczywiście, ale na wąski łuk, na wyciągnięcie góry do przodu lub na zaciągnięciu ją w tył jeśli za bardzo wystaje itd.
|
|
#4753 |
|
Zakorzenienie
|
A po co taka maske sie nosi?
|
#4754 |
|
Konto usunięte
|
88Ekaterina88 napisała post wyżej po co.
Dziewczyny i chłopaki, pospamuje Wam trochę co? Kampania (ale tez reklama) wyśmiewająca durne reklamy podpasek i tamponów. tnij. org / gdy0 masz 0okres (tylko spacje trzeba wywalić) Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-03-31 o 14:44 |
|
|
|
#4755 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4756 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
![]() chcialabym sie przylaczyc, niedlugo zostane aparatka. Dokladnie to 5 maja. Czeka mnie tez zabieh chirurgiczny, to troche z wami pobede
|
|
|
|
#4757 |
|
Konto usunięte
|
Witamy
![]() Jaką masz wadę? Daj zdjęcia
|
|
|
|
#4758 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy aparat mozna zalozyc inaczej niz z pierscieniami?
Orto nie wlozyla mi gumek separacyjnych, a od razu bede miec zakladany aparat. Dodam, ze te tylnie zeby tez musze miec wyprostowane bo sa pod zlym katem
|
|
|
|
#4759 | |
|
Raczkowanie
|
jakie tępooo, nie nadążam z czytaniem ;p
co do drucika przyklejanego za zębami, z wyglądu wydaje mi się że on trzyma tylko te zęby z przodu na których siedzi a te dalsze mogą się skrzywić albo łuk się zwęży.nie wiem czy dobrz myślę ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4760 |
|
Konto usunięte
|
n0emi Można zamiast pierścieni założyć rurki. Przejrzyj OrtoFAQ, jest w moim podpisie. Tam jest sporo informacji wstępnych.
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-03-31 o 15:11 |
|
|
|
#4761 |
|
Zakorzenienie
|
Heh mam na pewno pare wad. Duzo by pisac i nie wiem czy czegos nie pomine No wiec pierwsza najwidoczniejsza to taka, ze zeby przednie stykaja sie ze soba tzn zuchwa dolna jest wysunieta lekko do przodu. Szczeka dolna jest przesunieta lekko w lewa strone. To tyle z widocznych. Moja orto ma za zadanie ulozyc prawidlowo zebole i ide na zbieg chirurgiczny, zeby dobrze ulozyc dolna szczeka ![]() Bede miec najpierw zakladany aparat na dol bo o gorze musi orto pomyslec, gdyz albo zostanie szczeka poszerzona operacyjnie albo zaklada mi aparat poszerzajacy. Musze usunac wszystkie 8, ktore nie wyrosly. Wgl bedac u chirurga powiedzial mi, ze polykam sline jak niemowlak
|
|
|
|
#4762 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
byłam dziś u orto na wycisku. 26 kwietnia będzie odlew i gotowy plan leczenia. Oprócz aparatu bedę również miała łuk podniebienny... ktoś wie? ktoś ma? Znalazłam w necie i wiem jak wyglada, ale jaki jest w użytkowaniu? Czy powoduje jakis dyskomfort w trakcie mówienia, jedzenia? Strasznie długo to trwa, myśłam, że pójdzie szybciej. Ja już się nie mogę doczekać Pogadałam sobie z nią o aparatach i zdecydowanie poleca tradycyjne z ligaturami. Ale powiedziała też, że podobno otrodonci strasznie nie lubią tych szafirowych... nie dopytywałam dlaczego. Pokazywała mi je nawet. Co orto to inne zdanie. Sama zastanawiałam się nad takim aparatem bezligaturowym, sądziłam, że może są łatwiejsze w higienie... otóż Pani orto powiedziałą jedną mądrą wg mnie rzecz. Otóż jeśli ktoś porządnie zęby myje to co to za różnica czy ma gumki czy nie. I tak w taki sam sposób trzeba dbać o zęby. No i czeka mnie jeszcze wizyta u stomatologa. Ząb leczony kanałowo 10 lat temu okazał się niedoleczony być może nie uda mi się go uratować.
|
|
|
|
#4763 |
|
Zakorzenienie
|
Karadisa to widze, ze u ciebie ciagnie sie to wszystko tak samo dlugo jak i u mnie
![]() A zdjecie wstawie pozniej jak znajde
|
|
|
|
#4764 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=n0emi;18260793]Karadisa to widze, ze u ciebie ciagnie sie to wszystko tak samo dlugo jak i u mnie
![]() To pewnie przez to, że w mojej mieścinie jest tylko dwóch lekarzy orto i na wizyte trzeba czekać co najmniej 3 tyg. Ale czego się nie robi, żeby być piekną I tu potwierdza sie stare powiedzenie "Chcesz być piękna? Cierp! ![]() Dziewczyny jakie zabiegi robiłyście przez założeniem aparatu? Scating i pisakowanie tylko? Fluoryzację mi odradzono bo niby zamki sie nie trzymaja wtedy tak dobrze, to prawda? |
|
|
|
#4765 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Tu nie chodzi o higienę w bezligaturowcach tylko o inny sposób działania. |
||
|
|
|
#4766 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Masakra
|
||
|
|
|
#4767 |
|
Konto usunięte
|
Ło! Da się tak? Z nauką przełykania podobno może pomóc logopeda.
|
|
|
|
#4768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mi dzis dentysta wyleczyl 2 raz ten sam zab.... i mnie za to skasowal... mam wizyte za 2 tygodnie znow to pogadam sobie z nim no a tak poza tym to jeszcze 4 zeby do leczenia :P
|
|
|
|
|
#4769 |
|
Zakorzenienie
|
No chyba sie da
![]() Ja wiem juz jak trzeba przelykac, ale wiadomo czesciej sie o tym nie mysli i robi to mechanicznie. Ale postepy robie, dlatego wierze, ze jezorek zostanie caly ![]() Pozatym poki co sie z tego smieje bo ciezko mi to sobie wyobrazic. Jak nie urok to sraczka. Ile rzeczy mozna sie dowiedziec z wizyty u lekarza. A tak to dalej zylabym w blogiej nieswiadomosci i nic zlego sie nie dzialo
|
|
|
|
#4770 |
|
Zakorzenienie
|
Czy srebrne ligaturki też mogą się przebarwić lub zbleknąć?
Bo moje zrobiły się jakieś takie sino-jasne.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:00.

ah, aparat mam metalowy.