Każde dziecko nam zdrowo rośnie i za mamą raczkuje radośnie (07-08.2009r.) cz. VI - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-18, 12:35   #2371
gorgulek
Zakorzenienie

Dot.: Każde dziecko nam zdrowo rośnie i za mamą raczkuje radośnie (07-08.2009r.) cz.

Znalazłam to "Lekarze nie polecają noszenia butów używanych, dlatego że używane buty są już rozchodzone i dopasowane do nogi pierwszego właściciela i nogi młodszego brata nie będą trzymały już tak stabilnie." z tej stronki http://www.bankier.pl/wiadomosc/Tup-...a-1579713.html

i to "Co jest złego w noszeniu używanych butów?
Buty mają nie tylko chronić stopy przed twardym podłożem i urazami, ale także utrzymać je w ustawieniu, które zapewni im odpowiednie warunki rozwoju. Aby spełniały tę drugą, profilaktyczną funkcję, muszą być dobrane do konkretnych stóp. Nawet najlepsze buty po kilku miesiącach noszenia dopasowują się do nogi właściciela, ulegając drobnym deformacjom. I kolejnemu właścicielowi nie służą już tak dobrze." -
http://www.edziecko.pl/zakupy/1,79392,2919290.html (ten artykuł ktoś chyba już wklejał).
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 12:36   #2372
aannuullaa
Wtajemniczenie

Dot.: Każde dziecko nam zdrowo rośnie i za mamą raczkuje radośnie (07-08.2009r.) cz.

Wpadam tylko na chwilę, dziewczyny sytuacja jest bardzo poważna u nas, zaczęto zrzut wody z zapory i grozi to przerwaniem wałów, mamy być gotowi do ewakuacji.... Ludzi jakieś pół kilometra dalej własnie ewakuowali, czegoś takiego jeszcze nigdy u nas nie było...

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 12:40   #2373
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Znalazłam to "Lekarze nie polecają noszenia butów używanych, dlatego że używane buty są już rozchodzone i dopasowane do nogi pierwszego właściciela i nogi młodszego brata nie będą trzymały już tak stabilnie." z tej stronki http://www.bankier.pl/wiadomosc/Tup-...a-1579713.html

i to "Co jest złego w noszeniu używanych butów?
Buty mają nie tylko chronić stopy przed twardym podłożem i urazami, ale także utrzymać je w ustawieniu, które zapewni im odpowiednie warunki rozwoju. Aby spełniały tę drugą, profilaktyczną funkcję, muszą być dobrane do konkretnych stóp. Nawet najlepsze buty po kilku miesiącach noszenia dopasowują się do nogi właściciela, ulegając drobnym deformacjom. I kolejnemu właścicielowi nie służą już tak dobrze." -
http://www.edziecko.pl/zakupy/1,79392,2919290.html (ten artykuł ktoś chyba już wklejał).
, czyli jednak będę rozglądała się za nowymi, ale na Ecco to chyba nas nie stać

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
Wpadam tylko na chwilę, dziewczyny sytuacja jest bardzo poważna u nas, zaczęto zrzut wody z zapory i grozi to przerwaniem wałów, mamy być gotowi do ewakuacji.... Ludzi jakieś pół kilometra dalej własnie ewakuowali, czegoś takiego jeszcze nigdy u nas nie było...
O Matko , Anula ma ktoś Twój numer?
Trzymam za Was kciuki , nie wiem normalnie co napisać

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 12:40   #2374
skierka1981
BAN stały

Cytat:
o jejku trzymam mocno kciuki za poprawe
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 12:40   #2375
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
a to takie kluseczki,
Karola, czesto tak jest wlasnie ze rodzina ojca dziecka nie przyjmuje do wiadomosci ze ich synek, jest zły i wcale nie jest takim dobrym tatusiem

....on takiego siebie przedstawia, a co oni mogą wiedzieć skoro sami się dzieckiem nie interesują, a ostatni raz (i jedyny) widzieli 5 min na chrzcie we wrześniu....

Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
Witaj
Gratki zakupu wózka
To się tatuś rychło w porę obudził,ciekawe gdzie był jak Go najbardziej potrzebowałaś/potrzebowałyście?Ob udziły się w nim instynkty nagle...
Karolinko,przepraszam ale musiałam to napisaćPrzynajmniej by Ci nerwów nie psuł teraz

...jest dokładnie tak jak piszesz...

Cytat:
Napisane przez syla39 Pokaż wiadomość
Karolinko dzielna z ciebie babeczka. Wozek fajny. I kolorek podoba mi sie bardziej niz czerwony

Lene jak prowadze za raczki to idzie chwiejnym krokiem, jakby lambade tanczyla. Za to sama potrafi przemiescic sie od jednego przedmiotu do drugiego czyli jedna reka sie puszcza lapie drugiego i daje kroka kurcze tak o tym pisze jakby to byl nie wiadomo jaki wyczyn a moze to calkiem normalne w kazdym badz razie ja jestem dumna bo niedawno stala i nawet nie drgnela.
dziękuję...

Każdy najmniejszy postęp naszego Dzidziola jest dla Nas jak święto...i to jest piękne Gratulacje nowych umiejętnosci

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
Karolinka, wózeczek fajny, sama sie nad nim zastanwiałam i wlasnie nad tym konkretnym kolorkiem

U nas powódz niewiedziałam czy do pracy dojade ale pojechalismy okrezna droga, po południu juz było lepiej ale znów pada :/

A w sobote miałam weselisko. Tak sie wytańczyłam ze az nog nie czułam wczoraj nop i gardło zdarłam bo musielismy za DJa robic bo piorun w transformator uderzył i prądu przez ponad godz nie było

A dlaczego nie wzięłaś tego wózka?

Współczuję powodzi oby przestało padac

Zdjęcia!!!!!!

Cytat:
Kupilosmy tez pchacz/jezdzik z Fp. narazie tylko sadzamy ja na nim i ciagniemy. probowalam ja przystawic do chodzenia i z moja pomoca jakos szlo ale bez ani rusz wiec wnioskuje ze za wczesnie.

Jeszcze chcialam was ostrzec przed jakimikolwiek sznurkami, kablami itp. Lenka wczoraj zawinela sie na okolo sznurkiem od jezdzika (sami przywiazalismy zeby ja ciagnac i tak zostawilismy zamiast odwiazac) i chcac odejsc pociagnela go az na siebie a dzisiaj kablem od odkurzacza i to w trakcie odkurzania (maz odkurzal lazienke, tylem do niej i nawet nie widzial wiec gdyby nie ja pociagnal by ja za soba). Cale szczescie ze ciagle ja mam na widoku bo jakbym ja zostawila sama i wyszla do lazienki np to nawet nie chce myslec o tym nieszczesciu
Ja się nad pchaczem zastanawiałam, ale odpuściłam ze względu na brak miejsca...za dużo już tych zabawek...a Zuzka ma dostać rowerek (taki z pałąkiem na około) na urodzinki (a to już za miesiąc i tydzień) wiec chyba bez pchacza damy radę

Całe szczęście że nic się nie stało....i znowu potwierdza się że trzeba mieć oczy na około głowy....

Cytat:
A Ty największe szczęście Zuzki

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
aannuullaa mogę tu napisać po prostu staramy się o kredyt ale nie dostaniemy w takiej kwocie jak chcieliśmy a brak kasy na początek = koniec planów
A może spróbujcie w innym banku?

Cytat:
Ja oststnio zaczęłam kombinować czy nie otworzyć by takiego małego klubu maluszka - mini przedszkola...
Super pomysł...bardzo na czasie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Też mi się tak wydaje, ja ostatnio odnoszę małe sukcesy z "nie wolno" , Kuba częściej już słucha i nie idzie, gdzie zabraniam, za to usiądzie i beczy , no ale najważniejsze, że nie idzie
Mądry Kubuś i jaki grzeczny, Mamusi słucha
Stary 2010-05-18, 12:41   #2376
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
omg
mi osobiscie nie grozi powodz(znaczy mam nadzieje bo w 1997 r tez nas nie zalalo) ale pobliskie miejscowosci juz zalane i tez ewakuuja ludzi
sytuacja naprawde krytyczna- takze wspolczuje

moja maruda spi, ja pocwiczylam i zaraz mam lepsze samopoczucie

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 12:41   #2377
aannuullaa
Wtajemniczenie

Miramej, nie mam nikogo numeru...prześlę Ci może mój na pw, może być?

Stary 2010-05-18, 12:42   #2378
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Kolejny głos na nowe buty

, też kochana, no ale wiadomo, moja Synowa

Cytat:
O rany... Anula...
Oglądałam przed chwilą zdjęcia... Straszne to... Trzymajcie się kochani My będziemy trzymać żeby Wam nic nie zagrażało
Stary 2010-05-18, 12:43   #2379
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Miramej, nie mam nikogo numeru...prześlę Ci może mój na pw, może być?
Tak, koniecznie

H. MacLeod

.
Stary 2010-05-18, 12:43   #2380
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

u nas na "nie wolno" Wercia reaguje tak "ne, ne , ne" i glowa kiwa,
jak bierze sie za kabel i mowie ze ma zostawic to z mina zlosnicy i swoim"ne ne ne" idzie po zabawke

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 12:44   #2381
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
Magi ja wierzę, że będzie dobrze. Kciuki będziemy zaciskać z całych sił
Biedny Maciulek
...

Cytat:

aannuullaa Matko Obyście nie musieli się ewakułować
Przerażające to wszystko

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 12:45   #2382
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Znalazłam jeszcze kilka podobnych art i we wszystkich piszą to samo. Ja też chcę nowe. Ile te Ecco kosztują?
Stary 2010-05-18, 12:45   #2383
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, koniecznie
wysłałam, zmykam, może spakuję małej jakieś rzeczy....trzymajcie kciuki

Stary 2010-05-18, 12:45   #2384
morska
Zadomowienie

Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Ale dziwne butki.W pierwszej chwili mi sie spodobaly a teraz juz srednio-mam na mysli wygląd.

Mąż byl fotografem na komunii i jedziemy zebrac zamowienie na fotki od wszystkich rodzicow.
No dziwne, ale gdyby miały być zdrowe, to je kupię pewnie

Czy u Twojego Męża oferują może zdjęcia 3D?

Cytat:
A gdzie ten wątek? Tu, na wizażu? Powoli trzeba będzie zgłębić temat (kolejny )
Na gazecie chyba. Przypadkiem na niego wpadłam, ale no właśnie - znowu coś, eh

Cytat:
Mam pytanie do mam, które przeprowadzały dwumiesięczną ekspozycję na gluten (my kończymy za 11 dni ) - jak postępowałyście dalej? Od razu dałyście dużą porcję kaszki glutenowej, czy jakoś inaczej, np. mieszałyście kaszki glutenowe z bezglutenowymi?

Drugie pytanie mam do morskiej - jakie kaszki Holle już wypróbowaliście? Oprócz jaglanej i 3 zboża?

I trzecie pytanie do ogółu - czyje dziecko dostaje już całe jajko i jak często?

Dziękuję za uwagę
Ja mieszałam, ale już większą ilość glutenowej niż podczas ekspozycji. Z resztą nadal mieszam - jakoś tak przyzwyczaiłam się do robienia mix'ów kaszkowych Czasem - oprócz kaszki - gluten trafi się też w obiadku, albo ciasteczku.

Oprócz tych, które wymieniłaś, to mannę i orkiszową, ale te znasz Za kilka dni będę zamawiać znowu i mam w planie z nowych wypróbować owsianą. Nie otwieram jednocześnie więcej niż jedno opakowanie glutenowej, bo dużo zostanie, więc jak owsiana się skończy to kupię musli. No i to tyle, bo oprócz nich zostałaby jeszcze ryżowa i jaglana z owocami, ale pierwszej w ogóle nie mam zamiaru zamawiać, nad drugą jeszcze myślę, ale chyba wolę sama dodać owoce.
Ostatnio zdradziłam Holle i kupiłam bezmleczną sojową Humany - ale jeszcze nie dałam, na razie poczeka

Moje jeszcze tylko żółtko - całe co drugi dzień. Spróbuję całe za jakieś dwa tygodnie.

Stary 2010-05-18, 12:48   #2385
skierka1981
BAN stały

Karolinko próbujemy z kredytem w różnych bankach - sprawa skomplikowała sie jeszcze bo mielismy miec zasw o dochodach wieksze a szef chce - nie wiem dlaczego dac mniejsze. myslalam ze da jakie chcemy a tu d..a
Stary 2010-05-18, 12:49   #2386
syla39
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
nie wiem.............po 2 godzinach snu budzi -siada i placze a jak dam jej smoka i poloze to wielki placz wiec na rece biore i zasypia i tak kilka razy w nocy, albo nie spi wogole przez 2-3godziny i po calym lozku sie rzuca
dzisiaj sie poddalam i spalam z nami ale co chwila poplakiwala a ja niewyspana bo nie umiem sie wyspac jak Wercia spi ze mna
Normalnie jakbym o Lenie czytala. Lacze sie w bolu

Cytat:

Ja tylko przytoczę cytat z linka, który wklejała wczoraj Ola.
"Jest to zestaw ćwiczeń na mięśnie brzucha wykonywane w celu spalenia tkanki tłuszczowej zalegającej w ich obrębie oraz do znacznego wzmocnienia wszystkich mięśni brzucha."

A wiadomo, że jak masa mięśniowa to nie ma mowy o wklęsłym brzuchu
Krecka mozna dostac jedni tak drudzy inaczej i wez tu czlowieku badz madry i pisz wiersze

Cytat:
Przypomniało mi się coś.
Chcę wrócić do tematu montowania fotelika na tylnym siedzeniu. Ostatnio dorwałam instrukcję do mojego auta i tam jest napisane, że miejsce na tylnej kanapie na środku jest najmniej bezpieczne i żeby tam nie montować fotelika
Gdzie macie swoje zamontowane?
My nadal mamy 0-13kg i zamontowany jest z tylu za pasazerem.

Cytat:
no ja właśnie tez tak zawsze słyszałam ale poczytała i pooglądałam wczoraj trochę, na tej stronie pisze, że to są ćwiczenia aerobowe więc dobre dla pragnących schudnąć, efekty oglądałam przez google, o tutaj

Oczywiście większość osób z tłuszczykiem jest jednocześnie na diecie, ale to zrozumiałe...
Sama nie wiem
Ja tez juz nic nie wiem, ale zdjecia efektow wygladaja obiecujaco

Wlasnie mi ziemia pod nogami zadrzala, wysadzaja skaly

Cytat:
Napisane przez Texasik Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny!

U nas nocka w miare ok Daniel pil 0 4:30 mleczko ale za to pospal do 8:30 .

Dalej ma ta wysypke , ale tylko na tulowiu na raczkach i nozkach nie.

Kurcze glupio mi to pisac jak u Was ciagle leje - ale u nas sloneczko slicznie swieci!!!

No i weszlam dzisiaj na wage , bo juz tracilam motywacje do onz , no i mam 1,5 kg mniej i waze teraz 51,5 kg!!!!
Brawo. ja mam jakies 4kg do zrzucenia ale motywacji brak

Cytat:
a zapomniałam was zapytać.

Moja siostra ma 4 miesięczną córeczkę, niunia jest na piersi. Siorka studiuje zaocznie i musi jeździć na zjazdy, ale ma problem, bo ma coraz mniej mleka, mało moze odciągnąć, a jej córeczka nie chce jesc zadnego sztucznego, ma odruch wymiotny, odwraca się krzyczy, jak dostaje mleko odciągnięte z piersi, to zjada, ale mało jej i próbują jej dać jeszcze butelkowe, ale żadnego nie chce, odwraca się, krzyczy, herbatkę ładnie pije.

co jej poradzić? siora mówiła, ze mają w domu z 5 różnych paczek zaczetych i zadnego mleka nie chce. a musi ją czyms dokarmiac jak jezdzi na zjazdy i babcia z niunią zostaje. Ostatnio musiała wracac do domu, bo mleka odciągnetego zabrakło i byl wielki krzyk.

poza tym niunia dostała alergii pokarmowej, jak siora odstawiła nabiał, to się poprawiło, to mleko na recepte, nie pamietam jak sie nazywało, tez tego nie chce pić....
Ja probowalabym zwiekszyc laktacje (mi udalo sie to zrobic nawet w 8 miesiacu karmienia) i jak najwiecej i najczesciej odciagac. Nawet w nocy

Cytat:
O rany Wspolczuje

syla39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 12:50   #2387
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:

O Matko , Anula ma ktoś Twój numer?
Trzymam za Was kciuki , nie wiem normalnie co napisać
My się skupimy na Bartku

---
aannuullaa

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-05-18, 12:53   #2388
agga19851985
Wtajemniczenie

Cześć kochaneczki
Ja tylko na sekunde bo wogole nie mam czasu. Wyobraźcie sobie Ze Alan od kilku dni WCALE nie śpi w dzień !!! W nocy już nie jje, ale w dzień mam urwanie głowy.
Mam do waS kilka pytań, i proszę o pomoc:
1) Co dajecie dzieciakom do jedzenia z nowości?
Ja oprócz słoiczków i kaszek daję chrupki i biszkopty i nie wiem co dalej? Wasze dzieciaki jedzą już duże kawałki? robicie im jakieś kanapeczki czy coś innego? Alan chyba jeszcze nie poradzi sobie z dużymi kawałkami.

2) Do którego miesiąca dziecko może stawać na paluszkach i od kiedy powinnam zacząć się martwić?

3)Czego uczycie dzieciaki?
Alan potrafi bić brawo, robić pa pa, zrobić cześć, przybić "piątkę", kręci głową na "nie"(nie rozumie że to znaczy nie), podaje mi zabawki, rozpoznaje np. żabę, świnkę, pieska, piłkę. Zaczyna ładnie bawić się samochodzikami tzn. już nimi nie rzuca tylko ładnie jeździ, potrafi turlać do mnie piłkę, próbuje trafiać klockami o różnych kształtach do dziurek, próbuje układać wieże z klocków,robi akuku.
Nie wiem czego teraz mogłabym go jeszcze uczyć?

4) I jeszcze jedno, Młody przestał mówić. Kiedyś mówił baba, dzidzi, tata, kilka razy zdarzyło się mama. A teraz ciągle jest tylko ba, ba, ba i tak przez cały dzień. Gdy mówię do niego: Alanku powiedz mama, tata itp to on kręci głową na nie i się śmieje Wasze dzieci też miały przerwę w mówieniu? U nas ta przerwa trwa już ok 1,5 m-ca.

Mam nadzieję że mi doradzicie w tych moich problemach. Chyba że już o tym mówiłyście, to przepraszam ale nie czytałam już wieki i muszę koniecznie nadrobić. Teraz nawet nie wiem co aktualnie się u was dzieje, ale chyba mi wybaczycie, co???

Koffffam Was bardzo moje wirtualne koleżaneczki
agga19851985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:01   #2389
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Svinecko stało się coś?
nieeee jakos tak nie mam od jakiegos czasu nastroju zbytnio
ani weny na nic
chyba jestem zmeczona
Cytat:
Ja mam takie same przemyślenia, dlatego pytam. Co innego bucik dla dziecka tylko siedzącego w wózku, no wiesz, taki bardziej do ozdoby, a co innego właśnie na pierwsze próby chodzeniowe, tak mi się wydaje. Może ktoś dorzuci swoje przemyślenia
ja bede kupowac tylko i wylacznie nowe
Cytat:
o matko trzymam kciuki
jak jeszcze wpadniesz to przeslij mi swoj nr tez
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:18   #2390
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Mądry Kubuś i jaki grzeczny, Mamusi słucha
No, poczytaj jeszcze, jak zachowuje się przed jedzeniem

Cytat:
Znalazłam jeszcze kilka podobnych art i we wszystkich piszą to samo. Ja też chcę nowe. Ile te Ecco kosztują?
Ok. 200 zł

Cytat:
wysłałam, zmykam, może spakuję małej jakieś rzeczy....trzymajcie kciuki

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
Dzień dobry
(...)
Na gazecie chyba. Przypadkiem na niego wpadłam, ale no właśnie - znowu coś, eh

Ja mieszałam, ale już większą ilość glutenowej niż podczas ekspozycji. Z resztą nadal mieszam - jakoś tak przyzwyczaiłam się do robienia mix'ów kaszkowych Czasem - oprócz kaszki - gluten trafi się też w obiadku, albo ciasteczku.

Oprócz tych, które wymieniłaś, to mannę i orkiszową, ale te znasz Za kilka dni będę zamawiać znowu i mam w planie z nowych wypróbować owsianą. Nie otwieram jednocześnie więcej niż jedno opakowanie glutenowej, bo dużo zostanie, więc jak owsiana się skończy to kupię musli. No i to tyle, bo oprócz nich zostałaby jeszcze ryżowa i jaglana z owocami, ale pierwszej w ogóle nie mam zamiaru zamawiać, nad drugą jeszcze myślę, ale chyba wolę sama dodać owoce.
Ostatnio zdradziłam Holle i kupiłam bezmleczną sojową Humany - ale jeszcze nie dałam, na razie poczeka

Moje jeszcze tylko żółtko - całe co drugi dzień. Spróbuję całe za jakieś dwa tygodnie.

(za to o wątku i o glutenie )

Dzięki , u nas już owsiana i musli czeka , co do jaglanej z owocami, to mam takie przemyślenia, jak Ty . O sojowa, daj znać, czy Tymkowi zasmakuje

A całe żółtko co drugi dzień to może to samo, co pół codziennie?
Potem chcesz dać całe codziennie, tak? A kiedy całe jajo? I jaki masz schemat? Podrzucisz linka? (sto pytań do... )

Cytat:
Normalnie jakbym o Lenie czytala. Lacze sie w bolu
(...)
Wlasnie mi ziemia pod nogami zadrzala, wysadzaja skaly

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
My się skupimy na Bartku
Są tańsze? To może i my coś znajdziemy, dzięki za podpowiedź

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Napisane przez agga19851985 Pokaż wiadomość
Cześć kochaneczki
Ja tylko na sekunde bo wogole nie mam czasu. Wyobraźcie sobie Ze Alan od kilku dni WCALE nie śpi w dzień !!! W nocy już nie jje, ale w dzień mam urwanie głowy.
Mam do waS kilka pytań, i proszę o pomoc:
1) Co dajecie dzieciakom do jedzenia z nowości?
Ja oprócz słoiczków i kaszek daję chrupki i biszkopty i nie wiem co dalej? Wasze dzieciaki jedzą już duże kawałki? robicie im jakieś kanapeczki czy coś innego? Alan chyba jeszcze nie poradzi sobie z dużymi kawałkami.

2) Do którego miesiąca dziecko może stawać na paluszkach i od kiedy powinnam zacząć się martwić?

3)Czego uczycie dzieciaki?
Alan potrafi bić brawo, robić pa pa, zrobić cześć, przybić "piątkę", kręci głową na "nie"(nie rozumie że to znaczy nie), podaje mi zabawki, rozpoznaje np. żabę, świnkę, pieska, piłkę. Zaczyna ładnie bawić się samochodzikami tzn. już nimi nie rzuca tylko ładnie jeździ, potrafi turlać do mnie piłkę, próbuje trafiać klockami o różnych kształtach do dziurek, próbuje układać wieże z klocków,robi akuku.
Nie wiem czego teraz mogłabym go jeszcze uczyć?

4) I jeszcze jedno, Młody przestał mówić. Kiedyś mówił baba, dzidzi, tata, kilka razy zdarzyło się mama. A teraz ciągle jest tylko ba, ba, ba i tak przez cały dzień. Gdy mówię do niego: Alanku powiedz mama, tata itp to on kręci głową na nie i się śmieje Wasze dzieci też miały przerwę w mówieniu? U nas ta przerwa trwa już ok 1,5 m-ca.

Mam nadzieję że mi doradzicie w tych moich problemach. Chyba że już o tym mówiłyście, to przepraszam ale nie czytałam już wieki i muszę koniecznie nadrobić. Teraz nawet nie wiem co aktualnie się u was dzieje, ale chyba mi wybaczycie, co???

Koffffam Was bardzo moje wirtualne koleżaneczki
Oj, nie zazdroszczę braku Alanowego spania w dzień , nie jest marudny?

1) Z jedzeniem się nie wypowiadam, bo my zawsze jesteśmy z tyłu , Kuba je tylko chrupki i świeże owoce w gryzaczku.

2) Nie wiem, najlepiej spytać lekarza

3) Nie załamuj mnie, Kubuś połowy z tego nie robi

4) Może skupia się na czymś innym? Znów nie pomogę, bo Kuba prawie nic nie mówi

Reasumując, dobił mnie Twój post

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
nieeee jakos tak nie mam od jakiegos czasu nastroju zbytnio
ani weny na nic
chyba jestem zmeczona

ja bede kupowac tylko i wylacznie nowe
, a jakie masz szanse na odpoczynek?

, z tych względów, o których pisałyśmy?

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2010-05-18 o 13:44
Stary 2010-05-18, 13:26   #2391
skierka1981
BAN stały

co do butków to i ja uważam że nowe
chyba pójdę z Amelką na spacer tylko niech żeberka się upieką... przestało padać wreszcie.
Amelka bierze mój telefon (albo swój ma taki zabawkowy) i robi halo - przykłada do ucha
Stary 2010-05-18, 13:35   #2392
agga19851985
Wtajemniczenie

Cytat:

Oj, nie zazdroszczę braku Alanowego spania w dzień , nie jest marudny?

1) Z jedzeniem się nie wypowiadam, bo my zawsze jesteśmy z tyłu , Kuba je tylko chrupki i świeże owoce w gryzaczku.

2) Nie wiem, najlepiej spytać lekarza

3) Nie załamuj mnie, Kubuś połowy z tego nie robi

4) Może skupia się na czymś innym? Znów nie pomogę, bo Kuba prawie nic nie mówi

Reasumując, dobił mnie Twój post
rozśmieszyłaś mnie do łez
Przepraszam nie chciałam cię dołować
Stary 2010-05-18, 13:35   #2393
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
u nas też sie wypogadza, fajnie, bo do biblioteki musze skoczyc ksiazki oddać w końcu
A u Nas właśnie zaczęło padać

Cytat:
Przypomniało mi się coś.
Chcę wrócić do tematu montowania fotelika na tylnym siedzeniu. Ostatnio dorwałam instrukcję do mojego auta i tam jest napisane, że miejsce na tylnej kanapie na środku jest najmniej bezpieczne i żeby tam nie montować fotelika
Ja mam od początku fotelik po prawej stronie, w razie jak same jedziemy to żebym Małą widziała...

Cytat:
Napisane przez Texasik Pokaż wiadomość
No i weszlam dzisiaj na wage , bo juz tracilam motywacje do onz , no i mam 1,5 kg mniej i waze teraz 51,5 kg!!!!
O kurcze...zazdroszczę wagi

Cytat:

W styczniu minie 13 lat jak mam prawko,też zdawałam w zimie

Czasem są chęci,motywacja...a jednak jeszcze czegoś brakuje...może szczęścia
Mi w styczniu minie 11 lat jak tylko skończyłam 17 lat to się zapisałam na prawko Zawsze mnie ciągnęło do 4 kółek...

Cytat:
Ja nadal mam ten 0-13 kg, więc nie pomogę.
No co Ty jeszcze Wam starcza? My zmieniłyśmy w styczniu, głównie przez to że już się Zu kręciła w tym małym bo chciała widzieć wszystko...odkąd ma większy to jest przeszczęśliwa

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
dziś zaczęłam urlop i oczywiście jak zawsze jestem chora (zawsze w pierwszy dzien wolnego) - mam gorączkę, ale poza tym nic, więc pewnie z przemęczenia, miałam ostatnio bardzo dużo pracy

jeśli chodzi o egzaminy to się zgadzam - wystarczy popatrzeć jak niektórzy prowadzą mimo, ze mają prawo jazdy
jak ja zdawałam to też wszyscy patrzyli na popisy na placu
ale mity wokół egzaminów na prawo jazdy rosną coraz bardziej
Zdrówka życzę Odpocznij..

Bo te kursy to tylko przygotowanie do egzaminu a nie do jazdy, bo ile można się nauczyć w ciągu kilkunastu godzin, gdzie większość na placu spędzasz...jak kogoś nie ciągnie do auta i nie jeździ więcej niż na kursie to troszkę mało...taki przykład...pamiętam jak spotkałam znajomą która ze mną chodziła na kurs...rok po moim egzaminie ją spotkałam i pytam jak jej egzamin...a ona na to że jeszcze daleka droga, bo na razie instruktor nie chce jej puścić na miasto bo nie umie skręcać w prawo zrobiłam takie oczy a w środku tylko

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Zapisywaliśmy się już w grudniu . Wszytsko mamy 30. czerwca. I chirurga, i scyntygrafię i urologa. Z jednej strony dobrze, bo wsio załatwimy jednym wyjazdem. Już się martwię, jak Maciulek wytrzyma badanie, a dokładnie leżenie bez ruchu ok. 30 minut Ostatnio, w grudniu, był horror i skończył siny od płaczu Musiał być przybandażowany do stołu, a dodatkowo ja Go trzymałam. Serce się kroiło, jak tak patrzył na Ciebie i rozpaczał Niestety musimy, nie mamy innego wyjścia A co do wyników, to chciałabym, żeby nie było operacji, żeby nerka dalej sobie radziła jak radzi do tej pory
Współczuję tych przeżyć...Maciulek na pewno wystraszony, ale co zrobić jak trzeba...

Na pewno bedzie dobrze...będziemy bardzo mocno trzymać a jak to zawsze było wizażowych ciotek mogą zdziałać cuda

...no i znowu mi poucinało cytaty...gonię Was gonię z nadrabianiem...
Stary 2010-05-18, 13:38   #2394
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

aga witaj
eee no Alanek bardzo duzo potrafi
mozesz uczyc jeszcze go tanczyc, robic kosi kosi, pokazywac jaki jest duuuuzy i jakie dobre jest jedzonko rowniez pokazywac gdzie jest nosek i robic noski noski
moj to potrafi

co do moienia - Marci mial zastoj i na baaardzo dlugo przestal gadac - a teraz znowu zaczal ale mowi tylko mama, gaga, baba

Cytat:
Są tańsze? To może i my coś znajdziemy, dzięki za podpowiedź

, a jakie masz szanse na odpoczynek?

, z tych względów, o których pisałyśmy?
w bartku kupisz za sto pare zlotych
chcecie nosic tylko markowe buty?

marne

tak, m. in z tych samych wzgledow - poza tym ja nie lubie i nie nosze rzeczy uzywanych i tak samo moje dzieci, jakos nie potrafie sie przekonac do ubierania w lumpeksach itp, no nie umiem no
oczywiscie inna kwestia sa ubrania po Eryku, ktore odkladam i beda dla Marcela, al to niesa "po kims" tylko po moim dziecku
Stary 2010-05-18, 13:50   #2395
agga19851985
Wtajemniczenie

dzięki dziewuszki.
Troszkę poczytałam ale Alanowi się chrupki przejadły i muszę wymyśleć coś nowego. Buziolki dla was. Postaram sie popisać wieczorkiem
Stary 2010-05-18, 13:54   #2396
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
co do butków to i ja uważam że nowe
chyba pójdę z Amelką na spacer tylko niech żeberka się upieką... przestało padać wreszcie.
Amelka bierze mój telefon (albo swój ma taki zabawkowy) i robi halo - przykłada do ucha

Kuba też ma zabawkowy i go je , swojego nie daję, bo tam jest siedlisko bakterii, mimo, że go przecieram, jakoś boję się dać go Kubie.

Cytat:
Napisane przez agga19851985 Pokaż wiadomość
rozśmieszyłaś mnie do łez
Przepraszam nie chciałam cię dołować
No wiesz, nieładnie śmiać się, że czyjeś dziecko mniej potrafi
Akurat

Cytat:
No co Ty jeszcze Wam starcza? My zmieniłyśmy w styczniu, głównie przez to że już się Zu kręciła w tym małym bo chciała widzieć wszystko...odkąd ma większy to jest przeszczęśliwa
(...)
Starcza, Kuba to waga piórkowa , na razie nie narzeka, nie kręci się, więc mamy jeszcze chwilę na zmianę

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
aga witaj
eee no Alanek bardzo duzo potrafi
mozesz uczyc jeszcze go tanczyc, robic kosi kosi, pokazywac jaki jest duuuuzy i jakie dobre jest jedzonko rowniez pokazywac gdzie jest nosek i robic noski noski
moj to potrafi

co do moienia - Marci mial zastoj i na baaardzo dlugo przestal gadac - a teraz znowu zaczal ale mowi tylko mama, gaga, baba

w bartku kupisz za sto pare zlotych
chcecie nosic tylko markowe buty?

marne

tak, m. in z tych samych wzgledow - poza tym ja nie lubie i nie nosze rzeczy uzywanych i tak samo moje dzieci, jakos nie potrafie sie przekonac do ubierania w lumpeksach itp, no nie umiem no
oczywiscie inna kwestia sa ubrania po Eryku, ktore odkladam i beda dla Marcela, al to niesa "po kims" tylko po moim dziecku
Przy czym "gaga" to tata , dla Marciego

, nie wiem, czy markowe, ale chciałabym jakieś porządne, dobrze wyprofilowane itd. itp. A Bartki też się do "markowych" zaliczają?

Ja dla Kuby kupuję używane ubranka na all, sobie kupiłam raz, ale dlatego, że ja dla siebie przez net nie umiem kupować, ba, ja w stacjonarnych mam problem

H. MacLeod

.
Stary 2010-05-18, 14:03   #2397
Wojtusia
Zakorzenienie

anula o matko, mam nadzieje ze nic wam sie nie stanie i nie bedzie zniszczeń. Trzymaj sie i odzywaj w miare mozliwości.
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 14:05   #2398
morska
Zadomowienie

Cytat:
Przypomniało mi się coś.
Ja mam za fotelem pasażera. Gdybym na środkowym miała 3-punktowe pasy, to zamontowałabym tam właśnie.
A z którego roku ta instrukcja?

Cytat:
Trzymam się schematu,pół żółtka co drugi dzień
Hm, a wg jakiego schematu? Bo to chyba obowiązywało do końca 9. miesiąca?

Cytat:
Ja mam takie same przemyślenia, dlatego pytam. Co innego bucik dla dziecka tylko siedzącego w wózku, no wiesz, taki bardziej do ozdoby, a co innego właśnie na pierwsze próby chodzeniowe, tak mi się wydaje. Może ktoś dorzuci swoje przemyślenia
Ja do chodzenia tylko nowe zamierzam nabywać
Stary 2010-05-18, 14:05   #2399
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
...Współczuję tych przeżyć...Maciulek na pewno wystraszony, ale co zrobić jak trzeba...

Na pewno bedzie dobrze...będziemy bardzo mocno trzymać a jak to zawsze było wizażowych ciotek mogą zdziałać cuda

Miramej zaciśnięte, bo niedługo wizyta

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-05-18, 14:07   #2400
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
, nie wiem, czy markowe, ale chciałabym jakieś porządne, dobrze wyprofilowane itd. itp. A Bartki też się do "markowych" zaliczają?
noo bartki to sa dobre buty dla dzieci, odpowiednio wyprofilowane itp

dostalam malej weny i zrobie TZ zoladki w sosie chrzanowym (blagam powiedzcie, ze nie trzeba tego swinstwa oczyszczac)
a dla mnie i Eryka pierogi leniwe - wszystko przez sylke tylko nie mam maszynki, moze zetre jakos ten ser na tarce
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości