|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wychodzą maluchy, my gubimy brzuchy- Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VII
Anoxa - kurcze niefajnie z tymi wynikami
do mnie dziś szpital nie dzwonił więc moje są chyba ok jakby co to dowiem się dopiero za tydzień... czytałam wczoraj o tej cholestazie i w sumie rzadko bardzo coś się dzieje z dzidziakiem, a jakby co to natychmiastowo wywołują poród i tyle, najważniejsze jest żebyś była monitorowana ps. nikt nie zna przepisu na chłodnik litewski?
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wychodzą maluchy, my gubimy brzuchy- Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VII
robilismy test ciasta. oczywiscie galaretka mi wyplynela (mialam blaszke z wyjmowanym dnem) ale nie cala. no i okazalo sie ze nie do konca mi sie margaryna w kremie rozrobila i jest troche grudek. ale ciasto i tak jest pyyyycha
farminko ale ja chyba ci go nie dowioze bo sie rozpusci
|
|
|
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam jeszcze smaka na te ruskie no i to drugie co robiłaś ![]() pocieszam sie big milkiem
|
|
|
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polane śmietaną i posypane cukrem ... jaaaaa chyba muszę kupić pierożki i zrobię jutro albo dziś na kolację
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
jaszczka ja nie znam
a pierogami i mi smaka narobilyscie na szczescie mam w zamrazarce od mamci to jutro beda na obiad (o ile sie nie rozpakuje )
|
|
|
|
#216 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Zadomowienie
|
papeteria a jak się robi kotlety z bakłażana ? w życiu nie robiłam nic z tego a chętnie bym spróbowała jak to smakuje
anoxa biedna Cytat:
nie no dół mam spodenki krótkie i wogóle i tunik też mam troche tylko właśnie wszystko z krótkim rękawkiem a potrzebuje bez ;/ chyba się przejde faktycznie do ciuchacza ![]() bajka ale lekarz może ci wystawić zwolnienie na 30 dni. ja zazwyczaj mam na 27- 28 zależy ile dni wypada w miesiącu i jak wizyta wypada |
|
|
|
|
#218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
ale bym zjadla jagody ze smietana......
|
|
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
i tak bym zjadła
![]() wiolek łatwizna ja robie TAK wole troszke twarde i posypuje jeszcze vegeta, ale co kto lubi Edytowane przez papeteria Czas edycji: 2010-06-09 o 18:49 |
|
|
|
#221 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
a juz sa jagody?
|
|
|
|
#223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o super na pewno spróbuje a z czym to jesz ? samo czy z czymś ? i jeszcze jedno głupie pytanie czy obierasz ze skórki bo nic nie pisze ?
|
|
|
|
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś do pierożków z serem białym zrobiłam miksik śmietana + dżem jagodowy + kilka kropel soku z malin
![]() A w trakcie jedzenia jagodowych zawsze coś tam wypłynie jagód to se je rozciapciuje i ze śmietanką wsuwam.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
no moj mi powiedzial ze na wiecej jak 21 dni nie moze mi wystawic zwolnienia. no nie wiem, z kim nie gadam to mi to potwierdza, ze nie mozna. no ale moze u was jest inaczej
![]() juz mu zaplacilam a chodzilo o to ze pracowalam u niego na umowie zlecenie, jak zaszlam w ciaze to podpisal ze mna umowe na stale na 3 tys brutto. a ze podpisywalam ja w grudniu, a 1 lutego poszlam na zwolnienie to przez te miesiace pracy musial placic za mnei zus i podatek. no i sie tyle nazbieralo. poszedl mi na reke wiec musialam za to zaplacic, aczkolwiek jak pracowalam od grudnia do lutego na tej umowie to dalej dostawalam 500 zł tak jak bylo to ustalone na umowie zlecenie - bo ja w sumie zarabialam na prowizji za sprzedane nieruchomosci. no i ten miesiac na zwolnieniu kiedy to pracodawca jeszcze za mnie placi nie dostalam ani zlotowki, wiec myslalam ze mi te 500 zl odtraci od tej kowty ktora mam mu oddac, ale widac myslenie nie jest moja mocna strona sral go pies teraz, poszedl mi na reke wiec powinnam go po stopach calowac :/ no ale odplace mu sie pieknie, do pracy po macierzynskim nie wroce, a on mysli ze wroce. pojde sobie na wychowawczy i mimo ze nic nie bede miala placone to chociaz bede miala umowe jeszcze przez dwa lata, a to zawsze jakies zabezpieczenie dla mnie jesli musialabym brac jakis kredyt. to tak w skrocie bo ogolnie moje relacje z szefem byly skomplikowane, potrafil do mnie sms pisac o 5 rano, ze sie zle czuje, albo zrobil ze mnie raz poslanca, wyslal mnie do swojej bylej dupy z kwiatami i tortem, bo ona go znac nie chciala... robilam za psychologa - swoja droga powinnam dostawac za to dodatkowa kase bo to jakas paranoja byla :/
|
|
|
|
#226 | |
|
Rozeznanie
|
Alguien jestes wielka. Bardzo podoba mi sie Twoj opis porodu.
Cytat:
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
jade po jakies jedzonko do sklepu. wiem ze temat juz byl, ale moze mi ktoras z was dac linka do sprzedawcy odnosnie tego czegos na rozstepy z palmersa? chcialabym rozjasnic te dwa co mi wyskoczyly no i juz zapobiegawczo na reszte rozstepow kttora tylko czeka na to by wylezc
z gory dziekuje |
|
|
|
#228 |
|
Raczkowanie
|
Też bym zjadła pierogi z jagodami mniammmmm, ale jagódek to chyba jeszcze nie ma....
Laski napiszcie jak to jest z tym wymazem na paciorkowca?? Moja gin nic mi na ten temat nie mówiła, a wizytę u niej mam w 33 tygodniu ciąży. Czy to nie jest za późno ????
|
#229 | |
|
Zadomowienie
|
ku.rwa ale jestem...............
tż wrócił z pracy ledwo żyjąc jakieś skórcze go złapały w ręce i w plecach mu się coś dzieje nie moze chodzić i od razu do kibla żygać poleciał. nie wiem co mu jest ale w sumie nie dziwie się bo poszedł do pracy na 6.30 wrócił teraz i mówi, że nic nie jadł przez cały dzień bo szef im DALEJ kasy nie wypłacił ( a pracuje bardzo ciężko fizycznie na słońcu cały dzień dachy buduje i nosi ciężkie krokwie czy jak to się tam zwie ) więc nie miał kasy na żarcie. mnie oczywiście w domu też bez kasy zostawił ale ja sobie pożyczyłam od kuzynki. zarobił za tamten miesiąc 1700 zł - 2 czerwca dostał 700 zł wypłaty miał dostać reszte w piątek czyli 4 czerwca. no to dostał ale 100 tylko. potem miał dostać w sobote potem w poniedziałek, wtorek i dzisiaj i dalej gów.no !!!!!!!! a kasy w domu nie ma ani na żarcie ani na rachunki i tak jest co miesiąc już poprostu nie moge oczywiście moge pożyczyć od babci kase od razu by mi dała ale ja nie chce bo z sumie taka sytuacja jest już od roku i ona ciągle pyta czego on nie zmieni pracy a mówiłam mu milion razy zmień prace bo po 1 w tej się wykończy fizycznie po 2 za takie marne grosze on naprawde tak ciężko fizycznie robi, że mnie skręca a po 3 już wole żeby nawet przyniósł do domu mniej 1200 nawet ale żeby to była całośc regularnie raz w miesiacu a nie tak, że nigdy nie wiem kiedy będą pieniądze ![]() już nie moge normalnie, czasem sobie myśle czego on do chole.ry jest takim głupkiem i tak zapieprza zamiast znaleźć coś innego ale pewnie dalej tak będzie bo on jest taki, że jak sama praca do niego nie przyjdzie to on sobie nie poszuka ;/ więc w sumie z jego winy jest jak jest a ja się wykańczam psychicznie bo oczywiscie rachunkami i wszystkim ja się musze martwić on wie, że sa i co z tego ;/ buuuu już się wyżyłam ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
na pewno nie za późno bo mi będzie robić w 36 tygodniu na następnej wizycie |
|
|
|
|
#230 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#231 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrze,że mały tak rośnie, w końcu ma być z niego chłop ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#232 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Myślę że gdyby groziło coś małemu to lekarka na pewno by cię o tym poinformowała albo od razu kazała jechać na pogotowie, więc pewnie nic mu nie grozi Cytat:
muminek88 - muminku kochany otóż wracając do Twojego pytania- nie, to nie ja jestem na avatarze ale pomarzyć można
|
|||
|
|
|
#233 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tak mi ginek w szpitalu powiedzial ze jak boli jak na okres to to sa skurcze Cytat:
sa przepryszne i ciasto mama robi takie same jak na inne pierozki i super ze ci sie udaly ruskie ![]() Cytat:
ureaplasma wyszlo powyzej 10^4 dzidzia sliczna ta twoja coreczka i jak ma usteczla slodko otwarte Alguien poplakalam sie jak czytalam twoj opis porodu... a mala jest sliczna na drugim zdjeciu jak laleczka wyglada zapisalam jej imie na liscie ale mamy sliczne watkowe dzieciaczki niezawsze ciesze sie ze wizyta u diabetyka poszla pomyslnie dziewczyny nie mam juz sil... podlamalo mnie to dzisiaj tylko mi sie plakac chce nawet sie nie moge ogarnac zeby zaczac pakowac wszystko do tego szpitala
|
|
#234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi tez daje zwolnienie na 30 dni ![]() Bylismy na plazy, ale komary tna masakra...ale mam dobry plyn to w domu nie mam ich na szczescie jem arbuza
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png Edytowane przez karolcia228 Czas edycji: 2010-06-09 o 19:37 |
|
|
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
Cholestaza ciężarnych stanowi problem medyczny (poza uporczywym, często bardzo przykrym dla ciężarnej świądem skóry) przede wszystkim ze względu na zagrożenie dla płodu. U ciężarnych z cholestazą znacznie częściej występuje poród przedwczesny (niektórzy autorzy podają nawet odsetek 40%) oraz zdarzają się wewnątrzmaciczne obumarcia płodu. Mechanizm tych powikłań nie jest dokładnie znany, ale uważa się, że są one spowodowane działaniem kwasów żółciowych, które zwiększają pasaż smółki w jelitach płodu oraz stymulują wydzielanie prostaglandyn (które są odpowiedzialne za wzrost ilości porodów przedwczesnych). Przypuszcza się, że smółka obecna w wodach płodowych może obkurczać naczynia łożyskowe oraz szczególnie żyłę pępowinową, co prowadzi do ostrej redukcji przepływu pępowinowego i zgonu płodu. Inni autorzy sugerują, że wewnątrzmaciczne obumarcie płodu w przypadku WCC może być skutkiem zaburzeń funkcji komórek mięśnia sercowego, pod wpływem kwasów żółciowych, prowadzących do dysrytmii i nagłego zatrzymania krążenia.
Postępowanie lecznicze Ciężarne z rozpoznaną cholestazą powinny być hospitalizowane. W leczeniu stosuje się farmakoterapię (preparaty antyhistaminowe, kroplówki z glukozą, kwas ursodezoksycholowy, cholestyraminę, deksametazon, witaminę K) oraz działanie wspierające: dietę niskotłuszczową, odpoczynek fizyczny i psychiczny. Główny nacisk trzeba położyć na ocenę stanu płodu. Zaleca się liczenie ruchów płodu, wykonuje się często badanie NST, KTG, test Maninga, amnioskopię. Konieczna jest również kontrola funkcji wątroby ciężarnej (ASPAT, ALAT, fosfataza alkaliczna). Trzeba jednak pamiętać, że nawet dokładne monitorowanie dobrostanu płodu nie chroni w pełni przed niebezpieczeństwem jego obumarcia. W przypadku podejrzenia niedotlenienia płodu, narastającego świądu lub żółtaczki albo istotnego pogorszenia funkcji wątroby w badaniach laboratoryjnych, mimo leczenia należy rozwiązać ciążę niezależnie od jej donoszenia. to info ktore znalazlam na stronie poswieconej tej chorobie
|
#236 |
|
Rozeznanie
|
ale upał uf.........
aniu jaki przepis na biszkopt masz??smaka mam że hej ,aaaa truskawki muszę na coś polać i tak o biszkopcie myślę....... |
|
|
|
#237 |
|
Zadomowienie
|
marta_d1 no właśnie też mi się tak wydaje, że może udar bo pytałam się i część dnia robił bez czapeczki :/
no ale jutro ma wolne bo idzie podpisać na bezrobocie papierek to odpocznie troche ( genialny szef wymyślił, że go zwolni i nie będzie musiał płacić zusu a tż dostanie kuronia przez pół roku i tak też zrobił, tyle że kończy się ten kuroń za miesiąc ciekawe co wtedy genialny szef wymyśli ) |
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
karolcia robilam alat i bilirubine
|
#239 |
|
Rozeznanie
|
anoxa--
|
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.

do mnie dziś szpital nie dzwonił więc moje są chyba ok
jakby co to dowiem się dopiero za tydzień... czytałam wczoraj o tej cholestazie i w sumie rzadko bardzo coś się dzieje z dzidziakiem, a jakby co to natychmiastowo wywołują poród i tyle, najważniejsze jest żebyś była monitorowana

ja mam jeszcze smaka na te ruskie no i to drugie co robiłaś 

moja babcia robi takie pyyyyszne i ze śmietaną i cukrem buuuuuuuuuuuu

ponadto mocz i morfologia.Ale to zostawiam sobie na piątek.
Myślę że gdyby groziło coś małemu to lekarka na pewno by cię o tym poinformowała albo od razu kazała jechać na pogotowie, więc pewnie nic mu nie grozi