Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-21, 09:23   #1981
NIKaP-n
BAN stały

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość

mi lekarz powiedzial ze miesiac przed porodem ale wrazie w w 34-36 tygodniu ja sie jeszcze nie spakowalam ale na dniach to zrobie

Ja mam po częsci walizkę spakowaną, zaraz piorę koszule nocne.
Mam już: wkładki laktacyjne, majtki poporodowe jednorazowe 6 (albo 10 ) par i na tym chyba dla mnie koniec ;D

dla Małego mamy:
-ciuszki w różnych rozmiarach - niektóre nawet do roczku
- 3 kocyki
- łóżeczko (póki co turystyczne)
- wózek, pościelka i śpiworek do wózka
- śpiworek do spania
- smoczki 03 m-ce i 3-6 m-cy po 2szt, pudełka do nich i łańcuszki do zamocowania
- buteleczki chwilowo 2szt po 150ml
- opakowanie na buteleczki
- torbę z przewijakiem Penaten oraz tejże (wg mnie najlepsze kosmetyki mają dla maluchów- ja i siostra na nich byłyśmy wychowane) firmy płyn do kąpieli, kremik na odparzenia i talk- dokupię jeszcze oliwkę i mydełko
- ręczniki 2 zwykłe (tzn niezwykłe z kaczuszką) i 3 kąpielowe z przykryciem na główkę
- kilka śliniaków (za mało)
- wanienkę
- pieluchy tetrowe 10szt

Chcę kupić laktator - ręczny. Elektryczny mi się źle kojarzy
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 09:36   #1982
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
HEj

Ja skończyłam pakowanie i jutro wakacje

Piszecie o cycochach moje z B zrobiły się D Właśnie wychodział z pod prysznica a Tz mówi "Boże jakie Ty masz banie"

U mnie jest 4 kg na plusie a jutro zaczynam 24tc więc chyba nie jest tak strasznie. Dzidzia waży 650g cycki pewnie też swoje no i reszta tłuszczyk.

Dziewuszki jak u was ze sprawami sypialnianymi? Mój TZ się boi że krzywdę dziecku zrobi i muszę mu długo tłumaczyć że wszytko jest ok
mój to przez pewien czas na mnie pamela mówił jeśli chodzi o sprawy sypialniane to mój powiedział ,że sam nie będzie nalegał i zawsze czeka na moją inicjatywę, jak będę się dobrze czuć tylko boi się klasycznej pozycji bo mówi że mi brzuch zgniecie
Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
ja zawsze miałam duże piersi i kupowałam 80-85/36 a teraz 85-90/38 ale gdy zapinam się na pleckach to mnie pije wrrr....i z tym mam problem bo miska dobra a obwód jest za ciasny
no ja właśnie mam odwrotny problem, bo mam mały obwód pod biustem i ciężko znaleźć dobry stanik Jak był mniejszy to jeszcze nie było problemu, ale teraz..jak już rozmiar miski większy to robią obwód większy a na za mały obwód są takie specjalne przedłużki
Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Tyle piszecie, ze nie sposob Was nadrobic
Dopiero wrocilam z ogniska i padam z sil. Brat TZ chyba "pozazdroscil" dziecka, bo co chwile powtarzal, ze ma nadzieje, ze nasze dziecko w najblizszym czasie doczeka sie kuzyna... Milo

Co do piersi:
Ja mam dosc spory problem, bo czesto mi cieknie. Czasami pare dni spokoj... I pozniej znowu. Zaopatrzylam sie we wkladki laktacyjne i jest o niebo lepiej Polecam

I jaksi czas temu zauwazylam kreche na brzuchu Chociaz wydaje mi sie troche krzywa w stosunku do pepka
moja też krzywa, biegnie tak jakby obok pepka i włochy też są ale tym się nie martwią, bo zejdą po porodzie

Nikuś ciuszki juz popakowane do komody?

mnie dzisiaj napadł mega skurcz łydki pierwszy raz mi się to zdażyło, pewnie przez to że czasami pomijam jakąś dawkę magnezu, muszę tego bardziej pilnować dobrzy by było zrezygnować z kawy, ale to zrobić przy tak niskim ciśnieniu

Słyszałam jeszcze, że taki skurcz potrafi złapać w trakcie porodu i nie doś, że boli to jeszcze noga

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Mam już: wkładki laktacyjne, majtki poporodowe jednorazowe 6 (albo 10 ) par i na tym chyba dla mnie koniec ;D

dla Małego mamy:
- 3 kocyki
- śpiworek do spania
- smoczki 03 m-ce i 3-6 m-cy po 2szt, pudełka do nich i łańcuszki do zamocowania
- torbę z przewijakiem Penaten oraz tejże (wg mnie najlepsze kosmetyki mają dla maluchów- ja i siostra na nich byłyśmy wychowane) firmy płyn do kąpieli, kremik na odparzenia i talk- dokupię jeszcze oliwkę i mydełko
- ręczniki 2 zwykłe (tzn niezwykłe z kaczuszką) i 3 kąpielowe z przykryciem na główkę
- wanienkę
- pieluchy tetrowe 10szt

no to sporo już masz ja łózeczko tak na koniec lipca chcę sobie sprawić, a majty mam 3 sztuki i koszule już wyprane
A to śliniaczki się przydają na początku? bo myślałam, że to dopiero przy słoiczkach
Poka ręczniki z kaczuchą

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 09:39   #1983
NIKaP-n
BAN stały

Stanęłam na 64 str, później nadrobię resztę, idę się położyć bo padam

gabisunku- część w komodzie, część na suszarce, część w pralce
masakra ile tego
Dzisiaj mężowe szare skarpetki położyłam rano obok dzidziusiowych szarych skarpeteczek i stwierdziliśmy, że mąż jest "nieekonomiczny". Tyle materiału na Niego trza
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 09:58   #1984
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarrita Pokaż wiadomość
Czesc dziewczynki... stwierdzilam, ze do Was dolacze bo czas porodu zbliza sie wielkimi krokami 29 pazdziernika 2010 a pytan coraz wiecej. Czytam, pytam i rozmyslam, ale zawsze latwiej wspolnie uczyc sie tych wszystkich dzidziusiowych rzeczy.

Powiem szczerze, ze przerazilam sie jak zobaczylam swoje kolezanki 'ogarniajace' maluchy, dostalam liste rzeczy do kupienia, do zalatwienia, dla siebie, dla malutkiej... w pewnym momencie bylo tego po prostu za duzo Nie obylo sie bez glupich pytan i nie ukrywam, ze nadal mam z niektorymi rzeczami metlik w glowie
Witaj sarrita Miło Cię poznać napisz coś więcej o sobie (imię, wiek).
No i czytaj oraz pytaj

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
moje tez i bardzo sie ciesze. A ty sie nie martw bo zacznie ci jeszcze leciec albo po porodzie.

Majka232- ja tez szulam takiej poscieli (bez tego baldachimu i tych podwieszanych dupereli. Jak znajdziesz to podeslij mi linka prosze)
no własnie zastanawiam się nad baldachimem. Nie bardzo mam ochotę go kupować, ale podobno chroni dziecko przed słońcem i przeciągami. A mamy w pokoju 2 okna na dwóch prostopadłych ścianach i dziecko będzie spało pod jednym z nich, bo nie ma innego wyjścia niestety (nigdy nie są otwierane jednocześnie, ale to jednak okna i cosik spod nich może wiać).
Zastanawiam się tylko, czy kupić tradycyjny, czy siateczkowy (a'la moskitiera).

Cytat:

dla Małego mamy:
- 3 kocyki
- śpiworek do spania
- wanienkę
- pieluchy tetrowe 10szt

nieźle!!!

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
A to śliniaczki się przydają na początku? bo myślałam, że to dopiero przy słoiczkach
śliniaki to dopiero od 4 mca, gdy dziecko zaczyna jeść/pić coś innego, niż mleko matki (mleko z butelki).
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 10:01   #1985
martucha84
Zakorzenienie

my wozek bedziemy kupowal kolo 10 lipca bedziemy po remincie salonu wiec bedzie mozna juz wszytko ukladac na swoje miejsca bo poki co mamy zagracone.. lozeczko tez wyedy kupimy, no i posciel, wanienke.. i jakies pier doly bo ciuszkow juz troche mamy.. napewno nie kupuje smoczkow bo niechce dawac ich dziecku, musze kupic ze 2 buteleczki i laktator ale reczny...

w tym tygodniu zrobie liste co jkeszcze mi brakuje i trzeba bedzie w lipcu juz zakanczac zeby na polowe lipca juz wszystko bylo tak na 36-37 tydzien
Stary 2010-06-21, 10:05   #1986
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Dziś w nocy zalałam całe prześcieradło ... Tak mi z piersi leci. Czas zaopatrzyć się we wkładki laktacyjne ... Grrr nie znoszę takich rzeczy
Heh,nie przejmuj się ja mam tak prawie co wieczór

Cytat:
mnie dzisiaj napadł mega skurcz łydki
Słyszałam jeszcze, że taki skurcz potrafi złapać w trakcie porodu i nie doś, że boli to jeszcze noga
Oj mnie też złapał w tamtym tygodniu,myślałam,że podskoczę pod sufit...Potem mnie dwa dni łyda bolała

A co do porodu to przewalone.Jak mnie skurcz łydy złapie w czasie parcia to chyba zeskoczę z wyrka

Oj mi coraz częsciej,wieczorami twardnieje brzuch.Jak stoję pod prysznicem to mam wrażenie jakbym kamień masowała.Nie jest to co prawda bolesne,pod warunkiem,że Mała wtedy nie zaczyna kopać,bo na tak napiętym brzuchu każde Jej przeciągnięcie jest dla mnie nieprzyjemne.Wczoraj tak miałam,a Mała jak na złość dostała jakiejś mega energii i wierzgała tak,że gwiazdy widziałam,aż w końcu zaczęłam Ją błagać,żeby poszła spać...Chyba wzięła sobie to do serca,bo dziś rano musiałam ją posmyrać po pleckach,żeby się obudziła i troche powierciła

Muszę zaraz zaktualizować swoją listę wyprawkową,bo sporo rzeczy ostatnio kupiliśmy i kilka innych nam adpadnie,bo mamy chętnych dziadków i kuzynowstwo do kupienia wózka,łóżeczka i paru innych gadżetów

Martucha z tymi smokami zgadzam się.Ja nie będę kupować narzie,zresztą szwagierka mówiła,że nie ma sensu kupować,bo jak kupowali laktaror,dostali gratis smoczek i przy innych rzeczac też mieli takie gratisy,więc mają już kilka...Poza tym nie ma wg mnie sensu kupować od razu zapasu na różne przedziały wiekowe,bo czasem smoczek może nie przypasować dziecku kształtem i trzeba będzie kupić inny,więc strata kasiory.Ja obiecałam sobie,że nie dam dziecku smoczka,ale jeśli przez pierwszy miesiąc Mała będzie dokazywać i nie znajdę innej sensownej metody na uspokojenie,to się złamię i dam smoka Słyszałam,że smoczki są zbędne jeśli się karmi na żądanie,ja nie zamierzam tak karmić,więc muszę sobie przygotować plan B

Edytowane przez kasienka1701
Czas edycji: 2010-06-21 o 10:11
kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 10:06   #1987
Astorianka
Raczkowanie

Hej dziewczyny. Ekipa porozmawiała z tatą i doszli do porozumienia. Zbrakło faktycznie komunikacji i dokładnego określenia co ma być. W trakcie robót pozmieniały się koncepcje, doszły dodatkowe prace i stąd całe zamieszanie. Zabrakło rozmowy - przeciez ludzie mają gęby żeby gadać A faktycznie jeżeli miało być 2.5 metra kafli to położenie 3 metrów kosztuje więcej itd. W każdym razie tata dorzucił, panowie zjechali i obie strony są zadowolone. Najważniejsze, że moja mama przestała się denerwować, bo to było najtrudniejsze do zniesienia.

Jutro badanko i od pojutrza zaczynam kompletować wyprawkę Bo jak na razie to nic nie mam

A co do leków - moja bratowa (lekarz) mówi, ze po prostu leków nie testuje się w żadnym wypadku na ciężarnych kobietach, a środki bezpieczeństwa muszą zostać zapewnione. Dlatego na wielu lekach, które mogą być neutralne i tak pojawia się napis, żeby skonsultować z lekarzem albo że samodzielne branie niewskazane. Poza tym firmy farmaceutyczne muszą umieszczać ostrzeżenia i skutki uboczne nawet jeżli na 100 000 osób ma je tylko 1...

Magnez/Asmag/Aspargin jest wskazany w ciązy, zwłaszcza w II i III trymestrze, zeby macica nie była non stop naprężona i skurczona. Chodzi o rozluźnienie ale jak zwykle - najlepiej zapytać lekarza. Moja kazała mi brać aspargin forte 2x2, moja koleżanka ma brac zwykły 3x2 a jeszcze jedna nic...

Edytowane przez Astorianka
Czas edycji: 2010-06-21 o 10:08
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 10:17   #1988
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
aaneczkaCto ty zaczynaj i będzie superrr...u mnie jest tak że mówie tak tż idz sie myc jak wraca ja mowie ze ide sie myć on ma poscielac łóżko i mówie mu jak przyjde masz już być GOTOWY lub szykuj się na sex
i wracam i się zaczyna bez słowa,mojego i tak długo nie trzeba namawiać
hoho mój tż byłby wniebowzięty... on uwielbia jak ja zaczynam...
Wprost marzy mu się żebym się na niego rzuciła wychodząc spod prysznica
Może mu zrobie takiego sprajsa

Jejku jak tak czytam o tych waszych pakupkach dla dzidzi to ja mam ochote juz pójść na ten strych, ściągnąć wór z ciuszkami i zacząć je prac, prasowac..dokupywać potrzebne...narazie w komodzie leżą dwie czapeczki zakupione w tesco dla noworodka
Sa takie mausie i słodziutkie że hej...
Myślałam że z drugim bejbikiem mi to przejdzie ale tak nie jest

Może wkońcu zabiorę się za to...
Myśle poukładac w szufladach i może jakąś folia przykryje...wtedy napewno się nie skurzą...
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 10:39   #1989
gabisun
Zakorzenienie

Ja będę kupować smoczek, na razie tylko jeden, zobaczymy czy podpasuje. Nie chce żeby dziecko zrobiło sobie uspokajacz z mojej piersi i cały dzień na niej wisiało bo słyszałam już takie opowieści, że dzieci nawet śpią uwieszone na cycu, to ja już wolę dać smoka. Zresztą przecież smoczek nie jest taki straszny

A jeśli chodzi o piersi, to mi też nic nie wycieka. Tak na dobrą sprawę jak pisała Martucha, pokarm dopiero pojawia się kilka dni po porodzie mój tż już się mnie kilka razy pytał, czy "tam" już jest mleko

Nikuś jeśli chodzi o laktator to mam tak jak ty, elektryczny mi się kojarzy z dojarką zresztą słyszałam opinie, że czasami za mocno ciągnie, więc ja już wole ręczny

Stary 2010-06-21, 10:51   #1990
abz
Zakorzenienie

sarrita witaj. Bedziesz miała córeczkę tak?

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Ekipa porozmawiała z tatą i doszli do porozumienia.
To dobrze, że już po sprawie

Dostałam wczoraj od taty maleńki komplecik dla Synka, taki naprawdę maleńki, mam nadzieje, ze na wyjscie ze szpitala bedzie ok - kaftanik/bluzeczka i spodenki takie ze stópkami welurkowe. Tata przywiózł z Włoch Taki miły prezent. I butelke do karmienia też dostałam, ale szklaną....ciekawe czy i kiedy się przyda, ale do jakiejś herbatki czy coś to powinna byc ok. No a dla mnie jest letnia sukienka ciążowa Tylko gdzie to lato? Bo sukienka na ramiączkach.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 10:55   #1991
gabisun
Zakorzenienie

Abz pochwal się ,dawaj foty

Stary 2010-06-21, 11:03   #1992
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

witajcie dziewczyny w 1. dzień lata

NIKaP-n i bardzo dobrze, że już tyle masz dla dzidzi ja też niebawem już resztę będę kupować dzis lub jutro będzie wózek wyczekuję kuriera, reszta jak dostanę zastrzyk gotówki kupię wszystko łącznie z pieluchami i chusteczkami nawilżającymi. Będą sobie czekać

Łożeczko wybrałam turystyczne wraz z pałąkiem zabawkowym, przewijakiem i moskitierą. Dokupię tylko porządny materac
pościeli nie kupie, a jedynie 2 śpiworki, bo: poduszki lepiej dziecku nie dawać do pól roczku, a kołderka też może stwarzac "zagrożenie".

smoczki, laktator ręczny, butelki mam zamiar zamówić wszystko z Aventu smoczki myslę wielkiej krzywdy nie robią, jedynie mogą być przyczyną wad zgryzu chociaż moja siostra smoczka w ustach nie miała nigdy- a dziś musi nosić aparat na zęby.

dziewczyny, pytanie: macie w planach kupić MONITOR ODDECHU?? ja się cały czas nad tym zastanawiam niby spałabym spokojniej, ale.. wydatek to niemały na pewno kupie nianię elektroniczna, pokój nam rodzice przydzielili na poddaszu a kuchnię mamy 2 piętra niżej więc nie będę małego ciągle targać z soba na dół. Ale ten monitor to spędza mi sen z powiek. Nie wiem czy warto. Ale tyle się naczytałam o śmierci łóżeczkowej
Stary 2010-06-21, 11:05   #1993
malwina1204
Rozeznanie

aaneczka jak tylko on będzie zadowolony to działąj będzie to nie zapomniana noc ;P

co do magnezu ja używam MGB6 bo mam ból prawej nogi pod tyłkiem...więc jak nie jem magnezu to mam bólo-skurcze nogi bo w moim witaminach FEMINATAL 400METAFOLIN+DHA nie ma magnezu niestety.

Co do sexu jeszcze to ja jestem jak NIMFOMANKA

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 11:07   #1994
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Nie chce żeby dziecko zrobiło sobie uspokajacz z mojej piersi i cały dzień na niej wisiało bo słyszałam już takie opowieści, że dzieci nawet śpią uwieszone na cycu
No to prawda Też chcę tego uniknąć,bo i tak pewnie będę miała sutki nieźle popękane.Ogólnie mam piersi wrażliwe,nawet przed ciążą nie przepadałam za tym,żeby tż np robił coś z moimi sutkami.Niektórym kobietom to sprawia przyjemność,a dla mnie to strasznie nieprzjemne,więc nie wiem jak będzie jak Dzidzia sie do nich dorwie

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 11:12   #1995
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny. Ekipa porozmawiała z tatą i doszli do porozumienia. Zbrakło faktycznie komunikacji i dokładnego określenia co ma być. W trakcie robót pozmieniały się koncepcje, doszły dodatkowe prace i stąd całe zamieszanie. Zabrakło rozmowy - przeciez ludzie mają gęby żeby gadać A faktycznie jeżeli miało być 2.5 metra kafli to położenie 3 metrów kosztuje więcej itd. W każdym razie tata dorzucił, panowie zjechali i obie strony są zadowolone. Najważniejsze, że moja mama przestała się denerwować, bo to było najtrudniejsze do zniesienia.
Cieszę się, że wszystko się wyjaśniło

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
pościeli nie kupie, a jedynie 2 śpiworki, bo: poduszki lepiej dziecku nie dawać do pól roczku, a kołderka też może stwarzac "zagrożenie".
tez się nad wczoraj zastanawialiśmy, czy jest sens... bo zimą w domu mamy bardzo ciepło i teoretycznie wystarczy becik/śpiworek lub kocyk.
A poza tym poduszkę/kołdrę/pościel można zawsze kupić.

---
piszecie o biustach - mój z miseczki duże B skoczył do normalne C i nie rośnie... Pod biustem z 70 na 75. Teraz mam fajny i mógłby taki zostać

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
dziewczyny, pytanie: macie w planach kupić MONITOR ODDECHU??
nie, bo łóżeczko będzie stało tuż obok naszego łóżka, a mieszkanie 1-pokojowe, więc nie ma sensu.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 11:21   #1996
dra
Zakorzenienie

hej hej

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Hehe, to u mnie właśnie odwrotnie. Było super, dopóki mi brzuch nie zaczał konkretnie rosnąć. I tak od mniej więcej 20-22tc częstotliwość zbliżeń się drastycznie zmienjszyła. Ostatnio mąż się przyznał, że teraz ten brzuszek zawadza i on się boi, że zgniecie synka czy coś Przytulać też się boi więc tylko delikatnie mnie obejmuje...
u każdego inaczej
oj mój na początku upór jak nie wiem,a tu chcica,ale co zrobić ale teraz jest delikatny,ale jak mu mówiłam,ze jak mama zadowolona to i dziecie to się przełamał,chodz często nie jest jak kiedyś,ale to normalne,ale ważne,ze jest

Cytat:

Magnez/Asmag/Aspargin jest wskazany w ciązy, zwłaszcza w II i III trymestrze, zeby macica nie była non stop naprężona i skurczona. Chodzi o rozluźnienie ale jak zwykle - najlepiej zapytać lekarza. Moja kazała mi brać aspargin forte 2x2, moja koleżanka ma brac zwykły 3x2 a jeszcze jedna nic...
ja mam aspargin zwykły 2x1,ale ja to mam skurcze łydek i stóp więc muszę brać

widzę,ze niektóre już zwarte i gotowe
ja mam listę zrobioną i czekam za ostatnimi paczkami od kumpel,własnie jedna dziś przysłała i się zadziwiłam trochę,bo tego tyle dała,że szok,a jeszcze ta 2 wysle i co niektore to tez mam po bracie w dobrym stanie,ah będzie mały strojniś i czuję,że wszystkiego nie wynosi,przeważnie to większe rozmiary,ale tak tego pełno,że nie wiem gzie to pomieszcze
już bym chciała prać poprasować,ale dopóki pokoju nie zrobie to nie będę tego robić-a kiedy zaczne remont i kiedy sie skonczy to nie wiem,żebym mogła to bym sama zrobiła,ale no nie mogę ...
miłego dzionka
Stary 2010-06-21, 11:26   #1997
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Abz pochwal się ,dawaj foty
Kochana ja jestem teraz w pracy Ale moze po południu uda mi sie cyknąć to wrzucę, moze inne ciuszki przy okazji też.

Cytat:
dziewczyny, pytanie: macie w planach kupić MONITOR ODDECHU??
Nie kupuję. Nawet o tym nie myślałam. Uważam, że dla mnie to zbedny wydatek.

Stary 2010-06-21, 11:30   #1998
malwina1204
Rozeznanie

Mam pytanie całkiem z innej beczki jak się wychodzi za mąż i zmienia nazwisko to wiadomo że trzeba zmienić dowod osobisty ,prawo jazdy też i karte do lekarza???? Gdzie to trzeba zgłosić karte w przychodni ??? a prawko w starostwie??? kompletnie nie wiem

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 11:42   #1999
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam pytanie całkiem z innej beczki jak się wychodzi za mąż i zmienia nazwisko to wiadomo że trzeba zmienić dowod osobisty ,prawo jazdy też i karte do lekarza???? Gdzie to trzeba zgłosić karte w przychodni ??? a prawko w starostwie??? kompletnie nie wiem
ja normalnie w przychodni zglaszalam zmiane nazwiska pokazywalam im dowod oraz akt malzenstwa i tyle. Inne dokumenty jak prawo jazdy, dowod to normalnie tam gdzie je wydaja.

A dziewczyny czy wy lykacie jakies witaminy? Lekarka mi powiedzila ze jak chce to moge zaczac lykac. Mam dobre badania wiec nie musze jezeli nie chce. Ale jakie witaminy najlepsze sa?

Ja z pracy mam prywatny osrodek zdrowia- chodze tam do lekarza i ginka tez. Ale dzis zapisalam sie do zwyklej przychodni na osiedlu, zapiusalam sie tez na polozna srodowiskowa. Zawsze to moze blizej tez bo ten osrodek mam kolo bloku

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-06-21 o 11:44
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 11:54   #2000
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Na prawko to trzeba złożyć praktycznie te same dokumenty co za pierwszym razem łącznie ze zdjęciem i najlepiej jakbyś już miała u nich dowód z nowym nazwiskiem. A w przychodni to ja tylko pani w rejestracji powiedziałam, przekreśliła i poprawiła i już

Cytat:
A dziewczyny czy wy lykacie jakies witaminy?
Przypuszczam, że wiele witamin jest podobnych. Ja np mam prenatal classic, bo miał przystępną cenę za 100tabl.

Stary 2010-06-21, 12:04   #2001
waniliaania2009
Wtajemniczenie

a te majtki do porodu to wiecie jakie kupic? rozmiar wieksze czy takie jak nosze? macie jakies linki?
Stary 2010-06-21, 12:23   #2002
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
No to prawda Też chcę tego uniknąć,bo i tak pewnie będę miała sutki nieźle popękane.Ogólnie mam piersi wrażliwe,nawet przed ciążą nie przepadałam za tym,żeby tż np robił coś z moimi sutkami.Niektórym kobietom to sprawia przyjemność,a dla mnie to strasznie nieprzjemne,więc nie wiem jak będzie jak Dzidzia sie do nich dorwie
nio ja też się tego boję, czasami są bardzo wrażliwe na pewno na początku będzie ciężko dlatego ja już zaopatrzyłam się w osłonki

Wanilia ja kupiłam majty Hartmanna, dziewczyny na innym wątku polecały one są z takiej siatki rozciągliwej

Stary 2010-06-21, 12:27   #2003
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

u nas w szpitalu poporodowe majtasy nie są mile widziane
położne każą wietrzyć dupki i leżeć tylko z podpaską między nogami kumplea opowiadała, że dziewczyny zakładały te majtki tylko kiedy musiały gdzieś iśc np. pod prysznic. Problemu z często zmianą pościeli nie było byle tylko mamuski wietrzyły krocze
Stary 2010-06-21, 12:36   #2004
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
No musisz złożyć wniosek o dowód osobisty do Urzędu Miasta Od razu Ci napisze bo sama zmieniałam niedawno w zwiazku ze mnianą meldunku że nie przyjmą Ci wnisku jeśli masz to samo zdjęcie co w poprzednim dowodzie. Musisz miec całkiem nowe zdjęcie. Potem musisz złożyć wniosek o prawko w dziale komunikacji z tego co pamiętam. A karta u lekarza to przy wizycie Ci zmienią nazwisko

Cytat:

A dziewczyny czy wy lykacie jakies witaminy? Lekarka mi powiedzila ze jak chce to moge zaczac lykac. Mam dobre badania wiec nie musze jezeli nie chce. Ale jakie witaminy najlepsze sa?
Ja łykam od pierwszego dnia jak tylko wiem że jestem w ciąży Pregne +, magnez teraz w związku z anemią doszedł mi tardyferon i Vegavit

Cytat:
położne każą wietrzyć dupki i leżeć tylko z podpaską między nogami kumplea opowiadała, że dziewczyny zakładały te majtki tylko kiedy musiały gdzieś iśc np. pod prysznic. Problemu z często zmianą pościeli nie było byle tylko mamuski wietrzyły krocze
Jezu jakoś chyba tak dziwnie dla mnie. Leżeć w samej podpasce bez majtek? A dlaczego ja nie mogę mieć zwykłych bawełnianych gaci tylko jakies jednorazowe???

Ja już spakowana zwarta i gotowa o 23 jedziemy na lotnisko i się urlopujemy. Wracam dopiero za tydzień we wtorek i tak się zastanawiam jak ja was nadrobię
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 12:46   #2005
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
ale te majty nie przeszkadzają w wietrzeniu, bo to taka siata jest. U mnie w szpitalu można, a nawet tak jak piszesz żeby jakoś do łazienki dojść i nie trzymać ręką mega podpachy żeby nie wypadła te majatasy żadnej innej funkcji nie pełnią jak tylko podtrzymywanie podkładu

Ilona miłego wypoczynku

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

a ja się wam przyznam, że choć jestem mężatką od 2008 roku to prawko mam jeszcze stare tylko dowód zmieniłam muszę się przejść do urzędu bo jak mnie kiedyś dorwą

Stary 2010-06-21, 12:57   #2006
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:

Wanilia ja kupiłam majty Hartmanna, dziewczyny na innym wątku polecały one są z takiej siatki rozciągliwej
takie? http://www.allegro.pl/item1087717157...elorazowe.html a ile par kupic najlepiej?

i jeszcze bo do nich sie wklada chyba tewklady a sa mniejsze i wieksze- to jakie najlpesze kupic?
Stary 2010-06-21, 13:00   #2007
ycnan
Zadomowienie

Witam kochane

Pierwszy dzień lata, a pogoda do d*** Będzie padać jak nic. Nawet zadka mi się z domu nie chce ruszać przez to.

Piszecie o wyciekach z piersi. Ja nadal niczego takiego nie mam i się cieszę Piersi urosły bardzo - Borysek sobie porządne mleczarnie przyszykował więc pewnie pokarm też się pojawi, ale w odpowiednim czasie.

Porobiłam zdjęcia temu, co już mam dla synka, ale okazało się, że mąż pożyczył kabelek od aparatu koledze i nie mam jak przegrać do komputera
Niby wieczorem ma przyjść oddać... Zobaczymy...

sarrita, witaj. Napoisz coś więcej o sobie.

malwina1204, dziewczyny, pisząc "przytulanki", miały na myśli właśnie sex Bo z takim codziennym przytulaniem i pieszczoszkami to chyba nie ma problemu.

Jeśli chodzi o zboczuszkowe smski, to też czasem korzystam Kiedyś robiłam dla męża sexi zdjęcia (bez widocznego kocura ), ale jak pewnego razu odkryłam, ze ma je zapisane na komputerze i w telefonie!, to usunęłam i oświadczyłam, że jak taki mądry, to więcej żadnego takiego zdjęcia nie dostanie.

NIKaP-n, duużo już rzeczy masz gotowych. Ale Ty jesteś jedną z pierwszych "do odstrzału", więc nie powinnam się dziwić

angelikaw, ja bym chciała baldachim, chociażby dlatego, że u nas okno jest nieszczelne i nie chcę, żeby małego zawiało, ale podobno baldachim bardzo kurz zbiera, a to też nie ciekawe

Astorianka, super, że z remontem/zapłatą się wyjaśniło i obie strony są zadowolone

naked21, ja na pewno nie będę kupować żadnego monitora oddechu Skoro kupujesz nianię elektroniczną, to nie sądzę, żebyś potrzebowała jeszcze takiego "bajeru", choć wiem, że to dwie różne rzeczy.
Podejście szpitala do majtek poporodowych, moim zdaniem, beznadziejne. Leżąc z podpaską/podkładem między nogami to wietrzysz, właśnie, tylko zadek, a nie krocze, więc ja sensu nie widzę
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 13:13   #2008
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
co do magnezu ja używam MGB6 bo mam ból prawej nogi pod tyłkiem...więc jak nie jem magnezu to mam bólo-skurcze nogi bo w moim witaminach FEMINATAL 400METAFOLIN+DHA nie ma magnezu niestety.
No właśnie, może te moje skurcze i twardnienie macicy też są spowodowane brakiem Magnezu w tym Feminatalu? Dziwne, żeby, nie dodali Magnezu do zestawu witamin od 13 tyg. ciąży.Może jest, tylko pod inną nazwą?

Cytat:
nio ja też się tego boję, czasami są bardzo wrażliwe na pewno na początku będzie ciężko dlatego ja już zaopatrzyłam się w osłonki

ja też je polecałam na tym wątku

Cytat:
takie? http://www.allegro.pl/item1087717157...elorazowe.html a ile par kupic najlepiej?
i jeszcze bo do nich sie wklada chyba tewklady a sa mniejsze i wieksze- to jakie najlpesze kupic?

Są na prawdę super przewiewne. Myślę, że 5 szt. wystarczy. Są cieniutkie, szybko schną. CO do rozmiaru to one się rozciągają do 120 cm w biodrach, więc powinny być dobrePodkłady poporodowe są chyba w 1 rozmiarze.
Stary 2010-06-21, 13:15   #2009
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:

a ja się wam przyznam, że choć jestem mężatką od 2008 roku to prawko mam jeszcze stare tylko dowód zmieniłam muszę się przejść do urzędu bo jak mnie kiedyś dorwą
he..a ja od 2007 roku i prawko też na panieńsie nazwisko mam

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość

angelikaw, ja bym chciała baldachim, chociażby dlatego, że u nas okno jest nieszczelne i nie chcę, żeby małego zawiało, ale podobno baldachim bardzo kurz zbiera, a to też nie ciekawe

naked21, ja na pewno nie będę kupować żadnego monitora oddechu Skoro kupujesz nianię elektroniczną, to nie sądzę, żebyś potrzebowała jeszcze takiego "bajeru", choć wiem, że to dwie różne rzeczy.
Dokładnie tak jest.. na baldachimie zbiera się mnustwo kurzu...
przecież prać go nie będzie się co tydzien. No a kurz na meblach to ja co drugi dzien musze zetrzeć...

Co do monitora oddechu to też nie posiadam i nie zamierzam...zwłaszcza że łózeczko stoi koło naszego łózka...
Hehe..pamiętam pierwsze noce jak wstawaliśmy z męzusiem co chwila i sprawdzaliśmy czy kruszynka oddycha..serio tak robiliśmy bo czasem miałam wrazenie że się mu brzuszek nie rusza i wtedy panika była

A ja złapałam babcyla ciuszkowego..poszłam na strych i ciuszki w rozmiarze 56 juz się suszą
Ściągnełam jeszcze 62 i 68, ale czekam na wolną suszarke..
jak skończe składowanie mojej kolekcji to tez sie pochwalę... a co

Myśle że nie bede musiała nic dokupywać...no może z dwa nowe kompleciki żeby dzidek miał coś własnego i nowiutkiego
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 13:45   #2010
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Klarissa- czubata łyżeczka na szklankę wody, dobrze robi też roztwór z szałwii- antybakteryjnie

moje piersi też suche, raz nawet próbowałam delikatnie coś z nich wycisnać i nic pusto w środku

a kreska się pojawiła ale krótka, krzywa i brązowa
Dzięki za przepis, na pewno wykorzystam

Co do piersi to ja również mam suche, raz ściskałam żeby zobaczyć czy coś wycieknie, ale nic nie ma. Specjalnie mi na wyciekach nie zależy więc nie narzekam

A kreski ani widu, ani słychu

Cytat:
witajcie
klarissa-krechy brak,a włoski takie malutkie prawie nie widoczne dopiero jak się przyjrze to coś widze
Fajnie ci, ja jestem włochata jak Yeti

Cytat:
Dziwie się dziewczyny jak np piszecie że dziś było przytulenie z Tż po tygodniu lub po paru dniach,nigdy tak nie miałam gdy widze,że mnie nie przytula Focha szczelam,i wtedy wie o co chodzi każda z NAS potrzebuje teraz chociaż PRZYTULENIA i sobie życia bez tego nie wyobrażam,wiem że to moje początki w dorosłe życie pierwsze dziecko ale nie wyobrazam sobie żeby przez to stracić kontakt z moim tż np.buziaki,przytulenia,se x,smsy nawet! Może oni tacy są i macie z nimi kontakt taki jaki piszecie bo coś się popsuło przez zaniedbanie.U nas zawsze był czas na to coś fajnego itp nawet gdy wracaliśmy z pracy zmeczeni po całym dniu.A na noc zawsze ja lub on tulimy się do siebie ja sie odwracam on mnie tuli i na odwrot.
My (a właściwie to ja) bez przerwy się przytulamy. Ja zawsze miałam ogromną potrzebę tulenia się do męża i jest mi wszystko jedno gdzie, mogę się nawet przytulić w sklepie Ale jeśli chodzi o seks to mam ochotę ale też i taki dyskomfort podczas stosunku, że po prostu unikamy.

Cytat:
Na szczęście hemoroidów u mnie brak (przynajmniej tego). Ale nie mam żadnych problemów z wypróżnianiem, więc to pewnie dlatego? Moja mamcia ma i się bałam, że mnie to też dopadnie, ale Jej chyba wyszły po drugim dziecku, więc wszystko przede mną
Kochana idź do apteki, albo zapytaj tą kumpelę farmaceutkę, może można jakoś zapobiegać ?
Właśnie na zapobieganie to już za późno, na szczęście można leczyć. Mam maść no i teraz już wiem żeby nie przeć na siłę. Nie wiem wprawdzie co będzie z moimi zaparciami ale na razie staram się o tym nie myśleć, jeść normalnie, pić i czekać na efekt...

Cytat:
Niech zgadnę - kojarzy ci się z dojarką dla krów? Bo ja mam właśnie takie skojarzenie...

Cytat:
Super, że obeszło się bez "wojny". Ja właśnie wierzę w to, że zawsze można się dogadać - wystarczy porozmawiać i prostymi słowami wyjaśnić skąd się biorą rozbieżności

Cytat:
Łykałam i to drogie witaminy (coś z 70 zł za opakowanie) i nic mi nie dały. Dlatego przestałam je jeść. Jeśli przez 5 miesięcy nie poprawiły mi wyników badań to znaczy, że nie poprawią. Dzisiaj idę na wizytę i zapytam czy mam coś kupić, czy też nie ma to sensu.

--------------------------------------
Dziewczyny tak w temacie tego co piszecie o majtkach w szpitalu itd. Nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek dyktował mi czy mam, czy też nie mam ubrać na siebie majtki jeśli uznam, że są mi potrzebne. A już na pewno żadna pielęgniarka, położna czy ktokolwiek inny nie będzie o tym decydował za mnie. Moim zdaniem nie można dać się zwariować, pewne sprawy mieszczą się w granicach spraw intymnych i należy albo wybierać taki szpital, w którym personel to rozumie albo przypomnieć personelowi, że pewne rzeczy są intymne. W szpitalach zapewne z powodu rutyny lubią traktować ludzi - pacjentów jak przedmioty, ale to nie znaczy, że należy się na wszystko zgadzać, szczególnie na to, na co zgodzić się nie mamy ochoty.

Ja wybieram się do szpitala, w którym podobno bez mojej zgody nikt mi nic nie zrobi nawet, jeśli moje pomysły były by jakieś bardzo absurdalne. Przynajmniej tak twierdzą tamtejsze położne, które cierpliwie odpowiadały na nawet najgłupsze pytania podczas dni otwartych. Zresztą ja mam na swoim koncie nieprzyjemne perypetie medyczne i od jakiegoś już czasu uważam, że skoro chodzi o moje zdrowie to ja będę decydować o tym czego chcę, a lekarz czy inny personel to może mi sugerować korzystne i sensowne rozwiązania, ale na pewno nie będzie wybierać za mnie

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości