Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-22, 16:56   #2131
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Dziwię się Wam, niektórym. Ja też planuję karmić piersią, ale naprawdę nie zamierzacie wychodzić w ogóle z domu? Pamiętam jak była rozmowa o butelkach i co najmniej kilka z Was mówiło, że nie kupują w ogóle bo po co ... Przecież będziecie wychodzić bez dziecka z domu. Ja sobie nie wyobrażam, że przez pół roku albo dłużej miałabym w ogóle bez dziecka nie wyjść Przecież macie mężów, którzy się zaopiekują, albo jakieś ciocie czy babcie ... No chyba, że to ja mam jakieś dziwne podejście i nie chce być w domu 24h na dobę przez kilka/kilkanaście miesięcy ...
ja nie pamiętam żeby ktoś coś takiego napisał ja akurat pod koniec września idę na wesele ale mam blisko więc co 2 godzinki do domu na karmienie kupiłam butelki, bo niby każda chce karmić piersią ale nigdy nic nie wiadomo. Zresztą przy karmieniu piersią to za daleko sama nie pójdziesz bo masz ograniczony czas, chyba że chcesz ściągać mleko i od początku karmić z butelki Z tego co wiem jak dziecko się nauczy jeść z butelki to szanse na powrót do karmienia piersią są marne, bo dziecku dużo łatwiej jest jeść z butelki i męczyć się z piersią już mu się nie chce Widzisz my pierworódki mamy ambitne plany, że dalej będziemy żyć pełną parą itp. wyłazić z domu bez dziecka miesiąc po porodzie i tak dalej, ale myślę, że rzeczywistość trochę nas sprowadzi na ziemię Bo nie wiem czy po przespaniu 3 godzin w ciągu doby będzie mi w głowie wyjście np. ze znajomymi z podkrążonymi oczami ale zobaczymy na razie to dla mnie abstrakcja, ale już niedługo przekonamy się o tym na własnej skórze

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 17:07   #2132
tifio
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
ja nie pamiętam żeby ktoś coś takiego napisał ja akurat pod koniec września idę na wesele ale mam blisko więc co 2 godzinki do domu na karmienie kupiłam butelki, bo niby każda chce karmić piersią ale nigdy nic nie wiadomo. Zresztą przy karmieniu piersią to za daleko sama nie pójdziesz bo masz ograniczony czas, chyba że chcesz ściągać mleko i od początku karmić z butelki Z tego co wiem jak dziecko się nauczy jeść z butelki to szanse na powrót do karmienia piersią są marne, bo dziecku dużo łatwiej jest jeść z butelki i męczyć się z piersią już mu się nie chce Widzisz my pierworódki mamy ambitne plany, że dalej będziemy żyć pełną parą itp. wyłazić z domu bez dziecka miesiąc po porodzie i tak dalej, ale myślę, że rzeczywistość trochę nas sprowadzi na ziemię Bo nie wiem czy po przespaniu 3 godzin w ciągu doby będzie mi w głowie wyjście np. ze znajomymi z podkrążonymi oczami ale zobaczymy na razie to dla mnie abstrakcja, ale już niedługo przekonamy się o tym na własnej skórze
Ja jestem tego doskonałym przykładem Mamusia pojechała do szkoły i trzeba mi było dać mleczko z buteleczki i już więcej mamusina pierś mi nie smakowała, bo po co miałam się męczyć

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 17:08   #2133
bordowa
Wtajemniczenie

No właśnie chodzi mi to, że dla niektórych dziewczyn tutaj karmienie piersią i butelką (własnym mlekiem) to już nie karmienie piersią Jak będę ściągać mleko i w nocy karmić z butli na przykład (nie wiem czy będę, po prostu taki przykład) to znaczy, że nie karmię piersią? Zostawiam dziecko dziadkom na popołudnie i mam co 2 godziny do nich biegać karmić? Na pewno nie. Przynajmniej dla mnie jest to bez sensu.

A nie mam wielkich planów na wychodzenie ze znajomymi, ale nie przesadzajmy - rzadko się zdarza, że kobieta nie ma nawet kiedy się umyć, więc nie można też popadać w paranoję. To dziecko tak samo moje jak i Tż, więc niech siedzi z nią tyle czasu co i ja (oczywiście jak jest w pracy to ja z nią siedzę, normalne). Nigdy nie zrozumiem podejścia, że tylko matka wstaje w nocy na karmienie, mama ubiera, kąpie, przewija, a tata zarabia.

A jeśli dziecko będzie wolało jeść z butli to czemu nie? Mogę ściągać i dawać w butelce. Dla mnie chyba nawet wygodniej.

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2010-06-22 o 17:10
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 17:12   #2134
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam, dziś w pracy znowu nie było czasu na wizaż, ale całe szczęście dużo nie pisałyście i już nadrobiłam.
Idę zaraz do lekarza, ale dziś chyba pierwszy raz bez usg.

NIKA- ten Twój wózek to taki? Jesteś zadowolona na 100%?
http://www.allegro.pl/item1080867535...ik_pascal.html

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Widzę,że myślicie już o podgrzewaczach a ja się zastanawiam czy naprawde jest to już nam tak niezbędne?
Ja kupować nie planuję. Patrzę, że znajomi rozrabiają mleko dodając pół na pół wodę gorącą i chłodna.

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Skróciła mi się szyjka, ale lekarz nic nie mówił o oszczędzaniu się, jak ją mierzył to miała 26mm to chyba ciut mało, wszystko jest zamknięte no ale jak Was czytam to niektóre przy tej długości szyjki to muszą mieć pessar zakładany. Wizytę mam 30 czerwca więc się dopytam.
Ja tez z zaciekawiniem czytam niektóre wypowiedzi na temat szyjek bo ja mam 35 mm i zdaniem lekarza to jest mega długa i silna szyjka i mogę spokojnie pracować. A któraś z dziewczyn z taką szyjką ma leżenie nakazane.

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
ja jestem mega szczesliwa, dostalam po mojej chrzesnicy pelnooo rzeczy dla mojej córci
Niezła lista prezentów, wow. Fajnie

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
laski ile trwa macierzyński teraz?
20 tyg obligatoryjnie plus 2 tyg na wniosek dla chętnych.

Cytat:
Dziwię się Wam, niektórym. Ja też planuję karmić piersią, ale naprawdę nie zamierzacie wychodzić w ogóle z domu? Pamiętam jak była rozmowa o butelkach i co najmniej kilka z Was mówiło, że nie kupują w ogóle bo po co ...
Pewnie, że mamy zamiar wychodzić, ja butelki kupuję, ale bez podgrzewacza chyba damy radę. Na wyjścia mąż może karmić mlekiem sztucznym, albo ogrzać moje za pomocą garnka z wodą. Jakoś damy radę.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 17:16   #2135
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie chodzi mi to, że dla niektórych dziewczyn tutaj karmienie piersią i butelką (własnym mlekiem) to już nie karmienie piersią Jak będę ściągać mleko i w nocy karmić z butli na przykład (nie wiem czy będę, po prostu taki przykład) to znaczy, że nie karmię piersią? Zostawiam dziecko dziadkom na popołudnie i mam co 2 godziny do nich biegać karmić? Na pewno nie. Przynajmniej dla mnie jest to bez sensu.

A nie mam wielkich planów na wychodzenie ze znajomymi, ale nie przesadzajmy - rzadko się zdarza, że kobieta nie ma nawet kiedy się umyć, więc nie można też popadać w paranoję. To dziecko tak samo moje jak i Tż, więc niech siedzi z nią tyle czasu co i ja (oczywiście jak jest w pracy to ja z nią siedzę, normalne). Nigdy nie zrozumiem podejścia, że tylko matka wstaje w nocy na karmienie, mama ubiera, kąpie, przewija, a tata zarabia.
Jak piszemy karmienie piersią to chodzi nam głównie o nasz pokarm, a butla to mleko modyfikowane

A jeśli dziecko będzie wolało jeść z butli to czemu nie? Mogę ściągać i dawać w butelce. Dla mnie chyba nawet wygodniej.
no jak kto woli, dla niektórych taki kontakt przy karmieniu piersią jest po prostu bezcenny że będziesz karmić butlą ( mleko własne) to nie znaczy, że nie będziesz musiała wstawać w nocy, bo wtedy i tak musisz co parę godzin ściągać mleko ( w nocy też) nie da się ściągnąć raz na zapas i mieć z głowy. Mój tz zaoferował się, że będzie przewijał i kąpał a ja mam mieć na głowie tylko karmienie, ale nie wyobrażam sobie żeby budzić tż w nocy na przewijanie jak będzie miał na rano do pracy

Dla mnie wygodniej będzie w nocy wyciągnąć cyca i nakarmić dziecko, niż ściągnąć mleko, zmontować butelkę i nakarmić. Ja mam tak zamiar robić, ale dopiero jak pójdę do pracy i jeszcze będę miała mleko..

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2010-06-22 o 17:18
Stary 2010-06-22, 17:16   #2136
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
No dokładnie to już nie jest karmienie piersią...
Jeśli nie wiesz dlaczego to mogę ci wyjaśnić.Oczywiście jesli tylko sporadycznie będziesz ściagać pokarm i karmić z butelki to karmienie piersią będzie nadal możliwe,ale jeśli zamierzasz cały czas ściągać pokarm to będzie go coraz mniej.Dziecko karmione używa innych mięśni do ssania piersi,a innych to picia z butelki i jesli przyzwyczaisz je do butelki to zapomni jak ssać pierś i nigdy już do tego nie wróci...Poza tym tylko dziecko poprzez ssanie piersi pobudza produkcję pokarmu,więc laktator tego dokładnie nie zrobi,a mało tego,pokarmu będzie coraz mniej...Ot taka filozofia.Ja jeśli tylko będę mogła karmić piersią to będę to robić i zamierzam wychodzi z domu

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 17:22   #2137
bordowa
Wtajemniczenie

Jeju, chyba mało kto mnie tu rozumie A jak karmisz piersią cały dzień a raz w ciągu dnia butlą to już nie jest karmienie piersią? Jest. A niektóre dziewczyny uważają że nie i o tym mówię, że trochę dziwne podejście ... Dla mnie karmienie piersią to żadne cudowne uczucie. Może zmienię zdanie po porodzie. Będę karmić piersią bo to zdrowsze dla małej, ale gdyby nie było żadnych różnic to karmiłabym butlą.

Wiem, że będę musiała wstawać w nocy na karmienie. A mleko jak ktoś chce to można ściągnąć i w zamrażalniku trzymać chyba do 48 godzin
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 17:27   #2138
gabisun
Zakorzenienie

Ja mam tylko nadzieję, że z produkcją w mleczarni będzie u mnie ok. Bo jak sobie pomyślę, że będę musiała złazić na dół do kuchni, grzać wodę, rozrabiać mleko...a tak wywalę cyca i już
Oczywiście każda robi jak uważa i jak jej wygodnie
Ja chcę po prostu poznać to piękne uczucie o jakim naokoło słyszę, jak to jest jak się karmi piersią

Stary 2010-06-22, 17:28   #2139
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Zuziczka, też mam problem z pościelką rozwiazany, bo mamusia krawcowa się już dawno zaoferowała, żebym takich rzeczy nie kupowała, bo ona się tym osobiście zajmie Fajnie, że Ty też masz coś innego, niespotykanego i ręcznie zrobionego _______________________ ________________
Dziewczynki a czy też macie problemy z suchą skórą na całym ciele?? Czy tylko ze mnie taki dźiwoląg??
Witaj Tifio Nie ma to jak pomoc naszych mamusi Wkleje zdjecia tych cudeniek jak tylko poprasuje. Suchej skory nie mam, ale krostki na porzadku dziennym.

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
A masz może przełożenie tych norm na te drugie wartości?

Ja miałam na czczo 80.
Nika- U mnie na wyniku sa normy- na czczo-70-110mg/dl, a po 2h -do 140mg/dl. Ja na czczo mialam prawie tyle co ty- 79,57

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Super. Byłabym z siebie dumna jakbym dokonała takich wyczynów

Zrobiłam fotkę "włoskiego" prezentu dla Synka i nowo nabytego kompletu z tesco, taki ładny kolor bluzeczki, ze nie mogłam sie oprzeć. A generalnie co wzięłam do ręki i mi sie podobało to po zobaczeniu ceny przestawało mi się podobać
Abz- i jam dumna z siebie (mama zreszta tez ) Ciuszki slodkie!!! ten maly krawacik mnie rozlozyl Super!

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość

Zuziczka
- fajnie, że wróciłaś
---
Mpik82, my mieliśmy zespół na weselu i nie wyobrażam sobie, zeby było inaczej. DJ moim zdaniem nie zabawia gości tak dobrze, jak 5-osobowy zespół z wodzirejem.
Angelikaw- i ja sie ciesze!
Ja tez mialam zespol na weselu i zaden DJ by sie do mojego zespolu nie umywal Polecam zespol! Bawilam sie na weselach z DJ ale zespol robi niezapomniany klimat!
Stary 2010-06-22, 17:29   #2140
Majka232
Zakorzenienie

MisQa - ja już się zapisałam do tej szkoły rodzenia na Warszawskiej 43/45 ale przed pójściem na zajęcia ruchowe muszę zadzwonić i się umówić na konkretną godzinę, bo jest kilka do wyboru od poniedziałku do piątku.
Zajedź tam z kartą ciąży i się zapisz. Od kiedy planujesz chodzić? Ja tak sobie wymyśliłam, że pierwszy raz pójdę 5 lipca (pon.)

Chciałam dziś kupić śliniaki, bo były fajne, ale sznurowane, a czytałam, że dużo praktyczniejsze są na rzepy. Kupujecie takie na rzepy?
Kupiłam jakiś czas temu 2 pary rękawiczek niedrapków, ale są chyba niewypałem, bo w ogóle się nie rozciągają, więc nie wiem jak je włożyć na rączki dla dziecka.
Stary 2010-06-22, 17:29   #2141
Ewcia811211
Raczkowanie

Nika Pn- niewiem, czy mi moze nie umknelo , ale ty chodzisz do tej szkoly rodzenia przy sw.rodzinie moze?jesli tak to jestes zadowolona? robiłas zwiady moze ?

dzis u mamy, kupila z bon prixu spodnie i teraz caly dzien mysli nad nimi, buuuuu

pozdrawiam Was
Ewcia811211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 17:31   #2142
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, że będę musiała wstawać w nocy na karmienie. A mleko jak ktoś chce to można ściągnąć i w zamrażalniku trzymać chyba do 48 godzin
Można, ale wtedy trzeba je odpowiednio wcześniej wyjąć do lodówki a potem podgrzać i wtedy tak czy siak trzeba ściągnąc w nocy mleko nawet jak masz w zamrażalniku, bo piersi będzie rozsadzać

Zresztą pogadamy o tym po porodzie, wtedy będziemy wiedziały co i jak nie tylko od strony teorii bo co my możemy wiedzieć
Może niech się wypowiedzą mamuski?

Stary 2010-06-22, 17:33   #2143
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Skróciła mi się szyjka, ale lekarz nic nie mówił o oszczędzaniu się, jak ją mierzył to miała 26mm to chyba ciut mało, wszystko jest zamknięte no ale jak Was czytam to niektóre przy tej długości szyjki to muszą mieć pessar zakładany. Wizytę mam 30 czerwca więc się dopytam.
niuniuniau, 2,5 cm to się chyba do pessara kwalifikuje. Moja szyjka miała na początku 4,3 cm, teraz po mega skurczach skróciła się do 3,5 cm, ale gin nadal nie panikuje. Mówi, że to długość przyzwoita Natomiast przy 2,5 cm zdecydowałby się już na założenie krążka.
Nie wiem, na kiedy masz termin, ale oszczędzaj się lepiej do tej wizyty u gina.
gabisun, bordowa, nie wiem jak to jest z zamrażaniem mleka, bo nigdy tego nie robiłam. Wiem też, że na początku w nocy najłatwiej jest przystawić dziecko do piersi, zamiast bawić się w rozmrażanie, zresztą po co, jeśli masz pod nosem gotowe, ciepłe mleko? (chyba, że ktoś nie może lub nie chce karmić piersią).
A na okoliczność wyjścia to pewnie, że to praktyczne, tylko trzeba się zapoznać z 'procedurą' przechowywania w lodówce takiego mleczka.

Edytowane przez Ineczka33
Czas edycji: 2010-06-22 o 17:41
Ineczka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 17:40   #2144
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Szczesliwa - dzięki za info dot. macierzyńskiego

Majka - poszło PW, bo nie chcę tu off topów robic

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 17:50   #2145
Majka232
Zakorzenienie

MisQa - odpisałam

Ja bardzo chciałabym karmić piersią, ale jak tak o tym czytam to chyba nie jest to na początku takie proste i dlatego niektórym się nie udaje, bo dziecko nie potrafi ssać piersi albo kobieta ma mało pokarmu itd., ale chyba warto próbować, bo jest to bardzo korzystne dla dziecka i dla mamy (zwłaszcza przez pierwsze m-ce kiedy i tak prawie nie rozstaje się się z dzieckiem, a jedzonko jest zawsze pod ręką w odpowiedniej temperaturze i sterylnym pojemniku )
Stary 2010-06-22, 18:26   #2146
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Cytat:
Dziwię się Wam, niektórym. Ja też planuję karmić piersią, ale naprawdę nie zamierzacie wychodzić w ogóle z domu? Pamiętam jak była rozmowa o butelkach i co najmniej kilka z Was mówiło, że nie kupują w ogóle bo po co ... Przecież będziecie wychodzić bez dziecka z domu. Ja sobie nie wyobrażam, że przez pół roku albo dłużej miałabym w ogóle bez dziecka nie wyjść Przecież macie mężów, którzy się zaopiekują, albo jakieś ciocie czy babcie ... No chyba, że to ja mam jakieś dziwne podejście i nie chce być w domu 24h na dobę przez kilka/kilkanaście miesięcy ...
niestety, nie każdy moze wyjsc gdzieś bez dziecka mój najmłodszy ma 2 lata 10 miesiecy i jesczze nigdy nie został dłuzej beze mnie, niż 15 minut... bo
my jesteśmy od zawsze zdani sami na siebie i albo wychodzimy w 5,albo nie wychodzimy w ogóle. co do karmienia, mam nadzieje,ze mi sie uda, a jak nie, to i tak będę karmić z kubka nie z butelki. Mąz pracuje cąłyczas, w pracy siedzi minimum 12 godizn dziennie,w domu też od progu siada (firma), iwec zdana jestem zupełnie na sioebie.
Co do karmienia piersią i butelką, to dla mnie karmienie mlekiem odciagnietym z piersi , ale butelka, to też karmienie jak można w ten sposób wyręczyć zmęczoną mamę, to jest to pomysł rewelacyjny

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Co do szyjki to norma jest do 22mm
jaj mam pessar, bo mi się skraca, startowąłam z 26mm, teraz mam 18mm, założony już drugi z koleji, największy (mam otwarte ujscie wewn na 2,5 cm)
Stary 2010-06-22, 18:49   #2147
angelikaw
Zakorzenienie

bordowa - ja zamierzam wychodzić z domu, ale to własnie po to kupiłam laktator, mam 1 butelkę i jeszcze jedną dokupię.

Cytat:
Jeju, chyba mało kto mnie tu rozumie
no rzeczywiście, ja nie rozumiem Twojego podejścia, ale nic mi do tego Każdy działa wg własnych przekonań.

Cytat:
A jak karmisz piersią cały dzień a raz w ciągu dnia butlą to już nie jest karmienie piersią?
dla mnie to już nie to samo. Poza tym 3xwięcej pracy, bo trzeba pokarm ściągać, nadmiar chłodzić, potem odgrzewać, myć butelki itp....

Cytat:
Dla mnie karmienie piersią to żadne cudowne uczucie.
a moim zdaniem dzięki karmieniu bezpośrednio z piersi wytwarza się między matką dzieckiem niepowtarzalna więź... No ale wiem to tylko z doświadczenia innych mamusiek.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
no jak kto woli, dla niektórych taki kontakt przy karmieniu piersią jest po prostu bezcenny

Dla mnie wygodniej będzie w nocy wyciągnąć cyca i nakarmić dziecko, niż ściągnąć mleko, zmontować butelkę i nakarmić.
Zgadzam się w 100%

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Chciałam dziś kupić śliniaki, bo były fajne, ale sznurowane, a czytałam, że dużo praktyczniejsze są na rzepy. Kupujecie takie na rzepy?
dostałam 3 śliniaczki - na rzepy właśnie... Wydaje mi się, że są wygodniejsze.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 19:05   #2148
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
co do karmienia, mam nadzieje,ze mi sie uda, a jak nie, to i tak będę karmić z kubka nie z butelki.
O a jak to?Zainspirowałaś mnie tym?Rozwiń myśl

Co do śliniaków to ja mam kilka na rzepę i kilka zapinanych na taki guziczek-zatrzask jak przy śpiochach są Wiązane są niepraktyczne.W dalszej perspektywie zamierzam się zaopatrzyć w sliniaki gumowe,takie z rynienką

Edytowane przez kasienka1701
Czas edycji: 2010-06-22 o 19:08
Stary 2010-06-22, 19:12   #2149
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Ja już po remoncie i tym jestem zachwycona, mam cudny nowy kolor kuchni, odświeżoną sypialnię i zagospodarowany kącik dla małej (oraz szafę dla niej i komodę). Nasprzątałam się jak dzika po tym remoncie... normalnie padam na pyszczek...

Ale jestem i przygnębiona - po ponownym teście glukozy (bo poprzedni był jednak ponad normę) robiłam drugi i okazało się, że mam cukrzycę ciążową. Jutro mam iść się umówić do poradni dla diabetyków na konsultację i opracowanie diety.

Martwię się o moją malutką...

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
no właśnie też mnie to zdziwiło, że dziewczyny po kryjomu zakładały te poporodowe galoty nie wyobrażam sobie, żeby mi położna miała zaglądać pod koszulę.
Bez pozwolenia na pewno nie, no i nie wyobrażam sobie, że mi pielęgniarka mówi, że mam leżeć bez majtek a ja jej słucham. To chyba jakiś żart by był. Nigdy nie leżałam w szpitalu (nie licząc pobytu na badaniach) ale jestem typem upierdliwym bo nieposłusznym Po prostu tam, gdzie chodzi o mnie ma być tak, jak ja sobie życzę. Jak będzie chodziło o tyłek pani Zosi czy innej Józi to niech robią co chcą a o własnym ja decyduję

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Jeszcze mam pytanie odnosnie poscieli- jaki wymiar najlepiej kupic? czy lepiej czekac na lozeczko?
Bo lozeczka tez maja rozne wymiary..... wy jakie kupujecie- lozeczko i posciel?
Ja kupuję łóżeczko 120x60 cm i pościel mam zamiar kupić w takim samym rozmiarze. Prawda jest taka, że pościel to tylko taki bajer, i tak dziecko śpi w śpiworkach itd.

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
niektórzy tak właśnie robią, ale dla mnie to bez sensu jest... Koleżanka to przerabiała i nie była szczęśliwa takim układem (szwagierka ciuszki jej dała, apotem zażądała z powrotem).
'Pożyczać' to można sobie np. od siostry, która nie będzie miała żalu, jeśli coś zniszczysz... A Ty jej dasz coś po swoim dziecku i tak się będziecie nawzajem wymieniać ciuszkami...
Ja tak ze swoją zamierzam - nie dajemy ciuszków nikomu obcemu, tylko między sobą się wymieniamy... Najpierw kupujemy mojemu dziecku, a potem jak ona będzie potrzebować to dostanie te ciuszki dla swojego dziecka...
Ja się tak umówiłam z bratową w kwestii ciuszków, że oddam jej ubranka, które ona teraz daje dla mojej córeczki. Nie wiem jak to będzie w praktyce, ale noszę jej ciuchy ciążowe i niczego nie zniszczyłam, mam nadzieję, że z ubrankami będzie podobnie.

Cytat:
Jeju, chyba mało kto mnie tu rozumie A jak karmisz piersią cały dzień a raz w ciągu dnia butlą to już nie jest karmienie piersią? Jest. A niektóre dziewczyny uważają że nie i o tym mówię, że trochę dziwne podejście ... Dla mnie karmienie piersią to żadne cudowne uczucie. Może zmienię zdanie po porodzie. Będę karmić piersią bo to zdrowsze dla małej, ale gdyby nie było żadnych różnic to karmiłabym butlą.

Ja cię rozumiem I mam podobne zdanie jak pogrubione.

Zresztą ja jestem niechętna karmieniu piersią i zamierzam to robić tylko do 4 msc bo tyle zalecają lekarze (chyba, że mi się jakoś strasznie spodoba w co szczerze wątpię) a potem przejdziemy na papki i butelkę - o ile oczywiście dziecko będzie chciało i mogło. W każdym razie dla mnie karmienie piersią nie wydaje się być żadną frajdą, ot przykry obowiązek.
Stary 2010-06-22, 19:13   #2150
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

angelikaw

nie kochana nie mieszkam w Pruszczu, jakieś 20 min drogi

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 19:14   #2151
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
O a jak to?Zainspirowałaś mnie tym?Rozwiń myśl
Moja bratanica po urodzeniu przez cesarkę nie chciała jeść ani z piersi ani z butelki i bratowa w rozpaczy karmiła ją małą łyżeczką z talerzyka. Myślę, że czarnaelizabeth żartowała, ale czasem w rozpaczy to człowiek karmi byle jak i byle czym, ważne żeby dziecko jadło
Stary 2010-06-22, 19:17   #2152
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
angelikaw

nie kochana nie mieszkam w Pruszczu, jakieś 20 min drogi
niemniej jednak zazdroszczę, bo masz bliziutko do Gdańska i nad samo morze

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ale jestem i przygnębiona - po ponownym teście glukozy (bo poprzedni był jednak ponad normę) robiłam drugi i okazało się, że mam cukrzycę ciążową. Jutro mam iść się umówić do poradni dla diabetyków na konsultację i opracowanie diety.

Nie martw się, wiele kobiet przez to przechodzi. Będziesz musiała przejść na dietę, ale na pewno wszystko będzie ok
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 19:39   #2153
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Moja bratanica po urodzeniu przez cesarkę nie chciała jeść ani z piersi ani z butelki i bratowa w rozpaczy karmiła ją małą łyżeczką z talerzyka. Myślę, że czarnaelizabeth żartowała, ale czasem w rozpaczy to człowiek karmi byle jak i byle czym, ważne żeby dziecko jadło
Hm no właśnie nie wiem,bo np. moja znajoma karmiła tylko piersią,więc picie z butelki było jej dziecku nieznane,ale jak zaczęła wprowadzać rózne soczki itp to nie podawała ich w butelce,tylko nalewała do miseczki i tak dawała dziecku.Trzymała i przechylała,żeby mogło się napić.Jak twierdziła,w ten sposób dzieci szybciej uczą się samodzielnego picia ze szklanki czy kubka.Mi by się tak nie chciało,bo butelkę chyba wygodniej trzymać,bo wiadomo,że dziecko pije przez smoczek i nic się nie wyleje,no i dziecko sie nie zachłyśnie,a tak z miski to nie dość,że ręka drętwieje to jeszcze,trzeba kontrolować czy się nie wylewa i nie krztusi dziecko

A co do cukrzycy ciążowej to nie przejmuj się.Moja kuzynka ma cukrzycę na codzień i to taką najbardziej hadrcorową wersję,jest prawie niwidoma do tego.Lekarze byli w szoku,że zaszła w ciąże.Cały czas była pod kontrolą lekarzy,teraz ma już 4-miesięczną zdrową Milenkę

Stary 2010-06-22, 19:42   #2154
Weronisia
Zakorzenienie

Gibasun i bordowa widzę, że dyskutujecie o karmieniu
Ja w pełni zgadzam się z Gibasun. Ma rację
Poza tym to co napisała Kasienka1701 to też prawda, że jak nauczysz dziecko pić z butelki, to nie będzie chciało z piersi.
Ja jestem tego przykładem.

Pierwsze dziecko karmiłam tylko piersią. Na jakikolwiek kształt i model smoczka miała odruch wymiotny i o czymś takim jak butelka mogłam zapomnieć
W rezultacie karmiłam ją 1,5 roku, ale wcale nie uważam, żebym była uwiązana czy zniewolona
Wszędzie wychodziliśmy sami, czy z nią. Trzeba tylko dostosować się do pory karmienia.
Druga rzecz, to będąc wiecznie niewyspaną i przemęczona , nie chce się wcale nigdzie łazić.
Trzecia rzecz, niektóre mamy, a a w tym ja - nie zostawią dziecka nikomu choćby nie wiem co Moje dziecko dostawało szału gdy znikałam jej z pola widzenia. Robiła się sina, dusiła się itp. Jak mogłabym zostawić takie dziecko chociażby dziadkom?

Drugie dziecko dokarmiałam butelką od drugiego tygodnia życia. Robiłam to na zmianę: jedno karmienie cycek, drugie karmienie butelka. Gdy mały miał 4 m-ce nagle rano nie chciał wziąć cycka do buzi. Myłam się, kremowałam, cudowałam... nie było szansy włożyć mu cycka do buzi nawet na siłę. Ryczał w niebogłosy z głodu, a cycka nie chciał. Dałam butelkę, to się prawie na nią rzucił I tak zakończyło się karmienie piersią. Dziecko bardzo szybko staje się wygodne i nie chce mu się siłować z cyckiem.

A więc to nie takie proste. Plany planami, a życie pokaże co i jak

Bordowa a jeśli chodzi o samo pojęcie, czy karmiąc butelką swoim pokarmem od czasu do czasu czy to jest karmienie piersią - to : tak Co innego jak całkowicie nie karmisz piersią, tylko ciągle ściągasz.

A ja umieram z bólu nerki. Nic się z nią dzieje, ale uciskają na nią inne narządy wewnętrzne i ból jest nie do zniesienia i prawie dzień w dzień płaczę z bólu.
Byłam już przecież w szpitalu i u nefrologa... nie ma na to rady. Ulga będzie po porodzie
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 19:54   #2155
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Klarissa - nie martw się, sporo kobitek przechodzi cukrzycę w ciązy, ja ostatnio na krzywej właśnie taką spotkałam, przyszła po porodzie zobaczyć co i jak, z dzieckiem wszystko ok było więc głowa do góry

kurcze kobitki tez macie taki problem z pedicurem... brzuchol tak przeszkadza, ze ledwo skończyłam

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 19:57   #2156
Szczęśliwa
Zadomowienie

Ja po wizycie. Dziś było tak na szybko, tylko badanie szyjki, krótka rozmowa, wypisanie recept, skierowań i koniec. Nie było usg, ani słuchania serducha ani nic. Trochę jestem zawiedziona, bo oczywiście 130 zł skasował no ale w sumie wiem, że w 26 tyg nie ma żadnej diagnostyki, i nic złego się u mnie nie dzieje, dolegliwości nie mam, wyniki dobre.... mogłam coś naściemniać to by może usg zrobił

Cytat:
Nie martw się, dostaniesz dietę i będzie dobrze. Jaki był ten wynik? Masz mierzyć cukier po każdym posiłku? Pytam bo koleżanka tak miała. Będzie dobrze

Stary 2010-06-22, 19:59   #2157
Pomidora
Zakorzenienie

Cześc kochane
Nie było mnie kilka dni, nadrobiłam co tam pisałyście, ale nie odpiszę każdej, bo na pyszczek padnę

Wczoraj miałam robioną glukozę. Tak się jej bałam, a przeszłam bez mrugnięcia okiem. Paskudztwo 75 gramowe wypiłam, potem usiadłam sobie z wachlarzem (bo gorąco w poczekalni) i książką i spokojnie poczekałam godzinę. Potem drugie pobieranie krwi i po krzyku. Mój organizm nawet się nie wzdrygnął Ale wyniki dopiero jutro - strasznie boję się cukrzycy ciążowej, mam nadzieję, że mnie to ominie

Wczoraj też byliśmy na SR. Mieliśmy chyba najfajniejsze zajęcia jak do tej pory, bo omawialiśmy higienę noworodka: kąpiel, przewijanie i ubieranie. Ćwiczyliśmy na lakach i naprawdę wielu rzeczy się nauczyłam, np. w jakiej kolejności dobrze myć dziecko, jak się pielęgnuje siusiaczka małego (tego się najbardziej boję ), jak często myje się dziecku włosy (2 razy w tyg.) i w jaki sposób. Że oczka przemywa się osobnymi wacikami od wewnątrz na zewnątrz, żeby nie roznosić bakterii. Naprawdę, zajęcia super, film o kąpieli rozczulający Normalnie chcę już coraz bardziej mieć małego przy sobie! I włącza mi sie też chyba syndrom wicia gniazda, bo ciągle sprawdzam, co jeszcze musimy kupić i przeglądam all w poszukiwaniu różności dla Tymka

Pisałyście o podgrzewaczach - ja mam pożyczony, podobno bardzo przydatny troszkę później, jak maluch już pije z butelki.

Co do karmienia piersia - jakoś nie mam o tym za dobrych wyobrażeń Wiem, że więź itd., ale jak pomyślę o tych poranionych brodawkach, o tym, że jest się "przywiązanym" do dziecka zupełnie, to jakoś cieżko u mnie z pozytywnymi wyobrażeniami. Nie zamierzeam za długo karmić piersią, chyba, ze mi się spodoba albo odmieni A co do dokarmiania butelką, to na SR nam mówiono, że nie powinno się dokarmiać noworodka butelką, bo to zaburza odruch ssania. I powinno się dokarmiać za pomocą kieliszka - na filmie było pokazane, jak dziecko śmiesznie z takiego kieliszka pije, rzeczywiscie, jakby ssało Ale wiadomo, ze wygodniej dokarmić butelką niż kieliszkiem. Sama kupuję komplet butelek

Co do zmian na liscie, to zaraz szybko wprowadzam.

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 20:04   #2158
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
A ja umieram z bólu nerki. Nic się z nią dzieje, ale uciskają na nią inne narządy wewnętrzne i ból jest nie do zniesienia i prawie dzień w dzień płaczę z bólu.
Współczuję może przejdzie wcześniej? Oby...

Stary 2010-06-22, 20:05   #2159
Pomidora
Zakorzenienie

Mamusie wrześniowe- jest już 36

Martucha84 (Marta, 25l.).................tp . 13.08.2010 Patryk
NIKaP-n (Monika,31l.)............ .........tp. 20.08.2010 Paweł Jr Lech
Gabisun (Marzena, 24l.)...................t p. 1.09.2010 Kinga
Pandziolka (Ania, 26l.).................... tp. 1.09.2010 Wojtuś
Szokoladka74 (Marzena,35l.)........... tp. 2.09.2010 Oleńka
Anilkadro (Alina,28l.)............. ........tp. 3.09.2010 Jagoda
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń (Ania,23l.)..tp. 4.09.2010 Alicja
Lenka(Magdalena, 25l.)..................tp . 4.09.2010 Emilka
Pomidora(Kasia, 26l.).................... tp. 4.09.2010 Tymoteusz Jędrzej
Bordowa (Natalia, 20l.)..................tp . 6.09.2010 Joanna

Ninaad (Nina, 30l.).................... ....tp. 8.09.2010 dziewczynka
Suszilda (Angelika, 20l.)................tp. 8.09.2010 chłopiec
Dzidzia_aim (Ania, 26l.).................tp. 8.09.2010 dziewczynka
Mpik82 (Madzia,27l.)............ .........tp. 9.09.2010 Milenka
Aaannnnnnaaa (Ania,27l.).............t p . 9.09.2010 Teodor
1985ewa (Ewa, 25l.).................... ...tp. 10.09.2010 Norbert
Mszu (Marta, 27l.).................... ......tp. 10.09.2010Nadia
Martynka81 (Marta, 28l.)...............tp. 12.09.2010 chłopiec
Naked21 (Ewa, 26l.).................... ...tp. 13.09.2010
Filip

Falbana (Basia, 27l.).................... ..tp. 14.09.2010 Wiktor
xxSHINeexx (Paula,19l.)............. ....tp. 14.09.2010 Michał
Kasienka1701 (Kasia, 23l.)..............tp. 15.09.2010
Gabriela
Majka59 (Maja, 27l.).................... ...tp. 16.09.2010
Alicja
Dra (Daria, 23l.).................... ........tp. 17.09.2010 Rafał Junior
Dash (Alicja, 24l.).................... ......tp. 18.09.2010 Maja
Czekooladowaa (Ewelina, 20l.).......tp. 20.09.2010
Ycnan (Ania, 24l.).................... ....tp. 22.09.2010 Borys
Angelikaw (Angelika, 28l.)............tp. 22.09.2010 Karolina
Waniliaania2009 (Ania, 28l.)........tp. 23.09.2010 chłopiec
Niuniuniau (Agnieszka, 27l.).........tp. 24.09.2010
dziewczynka
Calabria (Magda, 22l.)..................tp . 25.09.2010
dziewczynka
Astorianka (32l.)................... ......tp. 26.09.2010 Alicja/Natalia
Klarissa................. .....................tp. 27.09.2010
Emilka/Natalka
Niezapominajkaa2 (Asia, 23l.)......tp. 28.09.2010

Margolcia10 (Eliza, 30l.)..............tp. 30.09.2010 Maksymilian
Zuziczka (Zuzanna, 28l.)..............tp. 30.09.2010
Aleksander Andrzej

Mamusie październikowe - jest już 39

Abz (26l.)................... ........................t p. 1.10.2010 chłopiec
Aaneczka1984 (Anna,25l.).............. ....tp. 1.10.2010 Adrian
Szczęśliwa (Ewa, 28l.).................... .....tp. 3.10.2010
Dagmara
Agata81 (Agata, 29l.).................... ......tp. 3.10.2010 Maja

Butterfly83 (Ewelina, 27l.)..................tp . 3.10.2010
Filip
Fem (Kamila, 23l.).................... .........tp. 3.10.2010
Lidia
Starapanna (Ania, 29l.).................... ..tp. 4.10.2010 Mateusz
Maggie1983 (Magda, 26l.)...................t p. 4.10.2010
dziewczynka
Eveliouses (Ewelina, 29l.)...................t p. 4.10.2010
Elenka1 (Kasia, 24l.).................... ......tp. 5.10.2010
dziewczynka
Ewcia811211 (Ewa, 29l.).................... .tp. 5.10.2010
chłopiec
Ineczka33 (33l.)................... ............tp. 5.10.2010
chłopiec
Cellaris (Ola, 30l.).................... .........tp. 6.10.2010
Marta
Tifio (Marta, 23l.).................... ..........tp. 6.10.2010
Franciszek
Ania13.03 (Ania, 21l.).................... ....tp. 8.10.2010
Gabriela
Enis84 (Ania, 25l.).................... ........tp. 8.10.2010 Ignaś
Majka232 (Maja, 28l.).................... ...tp. 9.10.2010
Szymon
Nicole007 (Marta, 23l.).................... .tp. 9.10.2010
Karina
Lisica1 (Marta, 26l.).................... ......tp. 10.10.2010
Małgosia
Rozaliontka (Rozalia, 23l.) ................tp. 10.10.2010 Dobromiła
Ray...................... ......................... ..tp. 11.10.2010 dziewczynka
MisQa (Monika, 23l.).................... .....tp. 13.10.2010
Kliwia7 (Lila, 32l.).................... .........tp. 13.10.2010
Atlidee (Sylwia, 27l.).................... .....tp. 15.10.2010
chłopiec
Aaww (Agata, 27l.).................... ........tp. 16.10.2010
Janek
Czarnaelizabeth (Dominika, 28l.).......tp. 17.10.2010 Ania
Alicia4 (Agnieszka, 30l.).................... tp. 17.10.2010 dziewczynka
IlonaN2 (Ilona, 27l.).................... ......tp. 18.10.2010 Franciszek
Angelika16 (Angelika, 21l.).................tp. 20.10.2010 Kasjan
Miskowa22 (Gosia, 23l.).................... .tp . 20.10.2010

Czita18 (Kinga, 24l.).................... ......tp. 21.10.2010 Daniel
Kalex (Kamila, 26l.).................... ......tp. 22.10.2010
Mateusz
Asia-23 (Asia, 26l.).................... ........tp. 23.10.2010 dziewczynka

Beata_Batumi (Beata, 25l.)...............tp. 28.10.2010
Sarrita (Sara, 28l.).................... .......tp. 29.10.2010
Nadia
Kaska1980 (Kaśka, 29l.)...................t p. 29.10.2010 Kacper
Isenia (Iza, 32l.).................... ..........tp. 30.10.2010
Weronisia (Weronika, 34l.)...............tp. 31.10.2010
Pascal
Malwina1204 (Malwina, 23l.)............tp. 31.10.2010 chłopiec

Na liście występuje kolor biały

Aga2111 [*]
Kma1982 [*]
Olbka [*]
Agnyska81 [*]
Dizi [*]
Michel82 [*]
Iwa_iw [*]
Ry-bcia [*]

Jaga - 1.05.2010 [*] Matylda [*] Bartłomiej

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-22, 20:07   #2160
niuniuniau
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
niuniuniau, 2,5 cm to się chyba do pessara kwalifikuje. Moja szyjka miała na początku 4,3 cm, teraz po mega skurczach skróciła się do 3,5 cm, ale gin nadal nie panikuje. Mówi, że to długość przyzwoita Natomiast przy 2,5 cm zdecydowałby się już na założenie krążka.
Nie wiem, na kiedy masz termin, ale oszczędzaj się lepiej do tej wizyty u gina.
Ineczka no właśnie też się zaniepokoiłam jak to usłyszałam, ale ja podczas wizyt głupieję i zapominam czasem języka w gębie i nie dopytałam czy to źle :/ Wizytę mam 30 czerwca więc już na dniach

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość

Co do szyjki to norma jest do 22mm
jaj mam pessar, bo mi się skraca, startowąłam z 26mm, teraz mam 18mm, założony już drugi z koleji, największy (mam otwarte ujscie wewn na 2,5 cm)
No cóz w takim razie mam jeszcze 4 mm :/ Będę się bardziej oszczędzała i tyle.

Cytat:
Ja już po remoncie i tym jestem zachwycona, mam cudny nowy kolor kuchni, odświeżoną sypialnię i zagospodarowany kącik dla małej (oraz szafę dla niej i komodę). Nasprzątałam się jak dzika po tym remoncie... normalnie padam na pyszczek...

Klarissa uwielbiam mieszkanie po remoncie zazdroszczę, nie lubie po nim tylko sprzątać
Co do cukrzycy ciążowej to na pewno jest to uciążliwe ale da się przeżyć, wystarczy stosować się do zaleceń lekarza i wszystko będzie w porządku więc głowa do góry
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości