|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
co do pudru używa się go przy każdej zmianie pieluszki. wybierasz albo jaki krem albo puder właśnie. co do Emolium. nie wiem czy działa myjąco. buzi nie trzeba kremować po kąpieli jeśli będziesz używała zamiast Emolium płynu do kąpieli to po myciu oliwkujemy całe ciało i buźkę i włoski. i dobrze czeszemy główkę miękką szczoteczką. kremujemy buzię ok pół godz. przed wyjściem na dwór- rodzimy prawie zimą- grubą warstwą. dla mnie numerem 1 jest krem Nivea Beaby na zimę (nie zawiera wody) wiadomo, każdy robi jak uważa. martucha pisała, że nie trzeba oliwkować całego ciałka maluszka. wszystko wyjdzie w praniu. i sama dojdziesz do wszystkiego małymi kroczkami
|
|
#2252 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
Cytat:
----------- Cytat:
Najlepiej niech wypowiedzą się doświadczone mamuski.
|
|
|
#2253 |
|
Zakorzenienie
|
elenka
do pupy uzywalam alantanu i go sobie chwalilam wiec pewnie teraz tez bede do mycia ciala dziecka, mozna emolium jedynie cena wyzsza. ja stosowalam mydelko bambino i najlepiej sie sprzwdzalo tanie i najlepsze wedlug mnie oczywiscie czy wysusza? nie wiem bo po kazdej kapieli i tak smarowalam dziecko oliwka wlosy mozesz myc jednym srodkiem i mydelkiem i emolium nie potrzebujesz szamponow oddzielnie ![]() dobra ide wyciagac moj biszkopt ![]() jeszcze musze zurek zmotac ale to wieczorem juz w nocy dzis mialam jakis glod ze normalnie pol lodowki wyjadlam az bylam zla na siebie bo obiecalam sobie nie jesc w nocy echhhh no juz mam nadzieje ze wiecej lodowki w nocy otwierac nie bede
|
#2254 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
3mam kciuki za wyniki. Ja miałam ciepłą wodę i bez cytryny tym razem i masakra. Ostatni łyk prawie oddałam, byłoby ok gdyby nie ten metaliczny posmak ![]() Zuziczka o proszę, to dobre tereny to pojezierze My często bywamy w Sierakowie, nawet pod namiot jeździmy, a czasem tylko tak na spacer dłuższy. Uwielbiamy pizze w pizzerii Shing, którą prowadzi hindus i do każdej pizzy dodaje czosnek pyyyychaycnan moja siostra miała normalne bóle porodowe przed cesarką, ale Jej wykonali zabieg w trakcie porodu, a jak masz planowaną, to idziesz często z marszu- jak moja kumpela- tego i tego dnia, o tej i o tej godzinie Nie martw się. Moja siora wyła i nie chciała cc, poród by Jej się skończył kilkanaście godzin wcześniej, gdyby się od razu zgodziła...A tak się namęczyła, a na końcu Shanię wyjęli z brzuszka i jest mega zdrowym, energicznym i baaardzo szybko rozwijającym się dzieckiem ![]() 30 czerwca kończy rok, a ciocia jeszcze Jej nie miała na rączkach
|
|
|
|
|
#2255 |
|
Rozeznanie
|
asia, ray i angelika
no wlasnie bo wsedzie jest napisane zeby stosowac jak najmniej kosmetyków, takze tak sobie mysle
i nie ma co chyba wiecej kosmetyków przynajmniej na poczatek
|
#2256 |
|
Zakorzenienie
|
elenka wystarczy nawet mydelko i oliwka
szampon zbedny jest te wloski sa tak cieniusie ( o ile sa ) ze mydelko wystarcza zupelnie biszkopt udany uffffffffffffff
|
#2257 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja mam talk, oliwkę, kremik i emulsję do mycia ciałka i włosków). Dokupię mydełko bambino i linomag no i spirytusik. No i jeszcze musze zajrzeć do Lidla, tam są pampersy jeszcze duża paka- chyba ok.90 szt za 44zł z chusteczkami naw. gratis. To chyba dobra cena? |
|
|
|
|
#2258 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, co do Sudocremu - Mam koleżankę, która pracuje w branży kosmetycznej i na konferencji poświęconej pielęgnacji noworodków i niemowląt dermatolog mówił jasno - wszystkie maści z tlenkiem cynku (jak sudocrem) to w większości krajów świata LEK a nie kosmetyk - u nas jest sprzedawany jako kosmetyk a reklamowany ze strony właściwości leczniczych czyli tzw. "produkt z pogranicza"... Jak się pojawia problem - zapalenie pieluszkowe u dzieci regularnie smarowanych sudocremem, to w efekcie nie mają lekarze czym leczyć - bo skóra nabyła już odporość na tlenek cynku....
Na odparzenia pieluszkowe rewelacyjna jest też mąka ziemniaczana.
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2010-06-23 o 14:51 |
|
|
|
#2259 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam, Ale piszecie!
![]() Nadrobię dopiero w domu, bo w pracy nadal brak czasu ![]() Cytat:
?Kurcze miałam ,już wybrany wózek a teraz inne mnie kuszą. Tylko kurcze z tego nie podoba mi się, żaden kolor..... Cytat:
Ja mam 3 kompleciki (wyprawki) na 56 tzn. koszulka+ kaftanik+ śpioszki. Takie malutkie to głównie z myślą o szpitalu. Jak będzie za mało to dokupię, bo reszta jest na 62.
|
|
#2260 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na pewno wybieram pieluchy jednorazowe
jak się dowiedziałam, że takiego malucha trzeba przewijać koło 10 razy dziennie to nawet nie ma co się zastanawiać ![]() A z kosmetykami wybieram: mydełko bambino, oliwka do wody, krem do pupy ( nie wiem jeszcze jaki) i krem do buźki ( może faktycznie bambino ) Angelikawto masz taką sytuację jak ja my niedawno kupiliśmy działeczkę ![]() Mój pieso zamienia się w termofor i ciągle leży przy mnie i się tuli właśnie kończy mu się etap świra i robi się bardziej poukładany uffff..
|
|
|
|
#2261 |
|
Zakorzenienie
|
o maka zgadza sie !
moja mala miala niedawno zapalenie od nie wiem czego... mama mi kazala jej maka ziemniaczana posypac, dziwnie spojrzalama ale wieczor i nic innego nie mialam, rano zniklo wsio... takze ja myske ze czasem te najproste domowy sposoby sa lepsze niz jedno reklamowane ![]() sudokrem ja nie lubie bo on tepy jest ciezko sie rozsmarowuje, ja do stosowalam w mlodzienczym wieku na wypryski heheh. dlatego lepszy linomag czy alanatan bo latwo sie smaruje i wklepuje
|
#2262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2263 |
|
Zakorzenienie
|
pieluchy tez tylko jednorazowe...
tetra to makabra, nie wiem jakie to moze miec wlasciwosci zdrowotne??? jak slucham opowiesci mam i cioci to tetra byla makrbra, pranie, gotowanie prasoawnie itp i odparzona ciagle pupa bo papmers siuski wchlonie a tetra nie kilka minut wystarczy u noworodka w tych siusiakach i juz gotowe odparzenie poza tym do tego dochodza zalane ubranka i posciele... lo jezu bym oszalala chyba nie dosc ze odciagalam pokarm non stop to druga godzine bym prala
|
#2264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja kolezanka miala niedawno cesarke i normalnie krwawila ale to krwawienie bylo naprawde niewielkie, czasem nosila tylko wkladke chigieniczna i wystarczalo poza tym trwalo niecale 2 tyg co w porownaniu do mojej siostry (normalny porod) bardzo krotko bo siostra krwawila 2mc...ale nie wiem czy kazdy tak ma czy to od organizmu zalezy
|
|
|
|
|
#2265 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się tak bardzo boję, żeby mojej córeczce nic się nie stało, żeby była zdrowa. Cytat:
A ciuszku masz słodziutkie i śliczne. Cytat:
a potem to wersja mieszana - w domu tetra, na noc i na spacer pampers. Cytat:
Cytat:
Kupuję też zwykły puder do zasypywania fałdek na skórze (raczej nie do pupy bo puder wysusza skórę, ale pod pachy, w pachwiny itd.) Z tego co kojarzę to na zimę trzeba dziecko smarować kremem na zimę przed wyjściem z domu grubą warstwą, a tak to chyba buzię kremuje się po kąpieli tylko. Dla noworodka nie stosuje się szamponu, tylko włoski się myje albo płynem 2w1 albo wodą po prostu wodą Ja nie zamierzam myć dziecka mydłem bo to wysusza skórę (nawet szare mydło).Mam od położnej z którą rozmawiałam zestaw próbek na preparaty do pielęgnacji dziecka podobno bardzo dobre. Odszukam je później i opiszę bo teraz muszę się zbierać do lekarza
|
|
#2266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2267 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Póżniej krwawiłam normalnie..ale to nie było duze krwawienie..ot jak w pierwsze dni okresu... Cytat:
Co do śliniaczków..to fakt na rzepa sa wygodniejsze, ale mój synio zawsze je zrywał..musiałam kupić na sznureczke ![]() Zdięcie z synusia cudne..jak ty nauczyłas tak małego szkraba pić z kubka?? szacuneczek dla mamusi Cytat:
Alantanem to ja se sutki smarowałam ![]() Na ciałko i buźke na początku stosowałam oliwke bambino, później (w sumie po 1 buteleczce) przeszłam na krem do cial nivea..kompałam od początku w żelu do mycia ciała i włosów nivea sensitiv..taki biały z pompką krempwałam codziennie po kąpieli, chyba ze na dwor wychodziłam to przed wyjściem
|
|
|
#2268 |
|
Raczkowanie
|
Klarisso - ja należę do tej an Kopernika
Aaneczko - hihi, po prostu próbowaliśmy i od razu dzieciaki załapywały picie ![]() co do kosmetyków, ja zawsze praktykowałam: oliwka bambino, mydełko najzwyklejsze i do ciała i do włosków, jak były mocniejsze włoski, to szmapon, np. bambi i do pupy linomag/alantan pieluszki jednorazowe, z Kubą, najstarszym przez jakiś czs bawiłam sie w tetrę - MASAKRA!!! byłam bez pralki, bez dostępu do łazienki, giga masa prania, nie było gdzie tego suszyć, nie wspomnę o mokrym wózku, materacyku i moim umeczeniu - zdecydowanie podziękuję. Co do kremu-to 30 minut przed wyjsciem cienka warstwa Ziajki
|
|
|
|
#2269 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2270 |
|
Zakorzenienie
|
Zuziczka ycnan angelikaw naked21 a prosze
![]() asia-23 to jest spray do odkarzania i jest dostepny w kazdej aptece - http://apte24.pl/go/_info/index.php?...d=2783&lang=pl a jego cena to cos kolo 25 zl za spray bo sa jeszcze duze butelki nam powiedziano ze ogorkow nie wolno ale satalte tak... no i zadnych wzdymajacych czyli grochu fasoli tak jak pisalas.. a co do wprowadzania nowych to nam poweidzieli ze po 3 miesiacach.. wiec chyba co polozna to inne dane.. czyli tak jak sie obawialam.. elenka1 nam polozna powiedzial ze im mniej roznych kremow tym lepiej... bo nie bdziesz wiedziala co go uczuli.. ja nie wiem jeszcze co bede uzywac ale napisze co ona polecala - kropelki do wody do nawilzania emalium lub oliatum, - do mycia zel jonsona (taki zolty wyprodukowali nowy ktory na bank nie uczula - tak bynajmniej mowila) no albo polecala do mycia tez hipp - do kremowania to polecila linomag bobo a+e, ale tez F18, dopiero potem sudocerm, i mowila ze buzie tym linomagiem czy F18 tez mozna i zeby wlansie tak robic ze tylko jednym kremem smarujesz a nie kilkoma.. (tzn suche miejsca buzie i pupe tym samym) mowila zeby niestosowac juz pudrow.. bo czesto sie kulkowaly i odparzaly potem dzieci, no i wloski tym samym co cialko... a no i mowila ze lepiej stosowac zele do mycia a nie mydlo w kostce bo zel nie wysusza... ale ile w tym prawdy dlatego czytam opinie mamus i innych dziewczyn ze szkoly rodzenia co im polecali i bede myslec
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2010-06-23 o 16:05 |
|
|
|
#2271 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja zgapiłam się i nie kupiłam tych new baby 1 i2, gdy były w promocji w Rossmanie. Cytat:
![]() no z tym, że my mamy zamiar zacząć budowę w ciągu 5 lat, nie sądzę, że w tym czasie uda nam się wprowadzić A działkę kupiłam już 7 lat temu, teraz muszę zgłosić do KW i do UG zmianę nazwiska itp. czyli załatwić formalności, by potem w razie czego nie opóźniać niczego.
|
|
|
#2272 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla dziecka moze i bezpieczniejsze tego nie wiem wiec nie bede pisala ale dla matkie napewno bardziej niebezpieczne niz normalny porod. Zreszta ja pisze tylko to co bylo w tym reportazu bo osobiscie doswiadczenia nie mam ![]() A tak poza tym to cc mi sie strasznie zle kojarzy bo kolezanka niedawno miala wlasnie cc, dostala znieczulenie miejscowe (w kregoslup jak sie nie myle) i zamiast poczekac az znieczulenie zacznie dzialac to zaczeli ja ciac praktycznie na ,,zywca,, zaczela piszczec i wyc z bolu to dali jej narkoze...Z tego co opowiadala to koszmar przezyla i jak wyciagneli dziecko to nie oddychalo dopiero reanimowali i mialo pekniete pluco bo za pozno zrobili cesarke i dziecko sie dusilo. Wiec teraz tak mysle ze cc chyba tez niesie jakies niebezpieczenstwa, moze nie tak duze jek przy normalnym porodzie ale jakies napewno. |
|
|
|
|
#2273 |
|
Zakorzenienie
|
hej
nareszcie po pracy... Boże jak mi szef dziś podniósł ciśnienie.... wku*** mnie na maksa normalnie... był wielce zdziwiony, że idę na zwolnienie 1,5 miesiąca przed terminem porodu, bo jego żonka poszła na tydzień przed.... tylko, że jak mu powiedzialam, że u mnie dzidzia może zjawić się wcześniej, nawet we wrześniu własnie to zaczął się śmiać... mało co nie popłakałam się tam... nie chciałam już mówić o wczesniejszym poronieniu i że dla mnie to naprawdę teraz strach o te dziecko.... wyszłam i trzasnęłam drzwiami.... nie spodziewałam się, zawsze wydawało mi się, że to człowiek na pewnym poziomie... ale cóż... heh...wy spać nie możecie... a ja właśnie ciągle bym spała... o 20 już kimono, a po 5 wstać nie mogę.... w ciągu dnia też oczy się zamykają
|
#2274 |
|
BAN stały
|
dziewczyny te pampersy to różne, takie duże paki, różne rozmiarki. Co prawda już resztki są, w takim dużym kartonie. Im mniejsza pielucha, tym więcej jej w paczce. Od chyba 90szt do 70? Nie pamiętam
![]() Co do cc... To nie jest zabieg kosmetyczny i nie powinno się go stosować i traktować w taki właśnie sposób. Dlatego- mam nadzieję, że nikogo nie urażę- wybieranie takiej opcji bo kobieta boi się porodu... jest dla mnie egoistyczną zachcianką... Każdy lekarz powie, że wyciągnięcie dziecka znienacka na świat- nie jest dla niego dobre. Często też dzieci rodzone w ten sposób- mają mniej punktów Apgar. Dlatego moja siostra miała takie obawy przed tym zabiegiem. Oczywiście co innego, gdy są ku temu wskazania lekarskie, ze względu na dobro matki lub dziecka. Wtedy jest to mniej inwazyjne, i bardziej bezpieczne niż poród naturalny. Trzeba tylko oddzielić te dwie sprawy- czyli cesarka na życzenie, a ze względu na stan matki (dziecka). Może jestem konserwatystką, ale uważam, iż nie po to natura (jak kto woli Bóg) wymyśliła takie, a nie inne rozwiązanie na pojawienie się nowego ludzia na świecie, żeby inne było dla niego lepsze... Sama boję się cc, ale wiem, że czasem jest nieuchronna i jeśli cokolwiek miałoby zagrażać dzidzi, moim oczom, zdrowiu naszemu- nawet się zastanawiać nie będę. ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Szczęśliwa powiem Tobie kochana szczerze, że spacerówy jeszcze nie sprawdzałam ;D stoi z budką uszykowany i nakryty folijką ![]() Rączki nie ma przekładanej, ale fajnie zginaną. ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- http://www.allegro.pl/item1074084659...isney_bcm.html Zobaczcie jakie fajne ciuszki za 14zł wygrałam i odbiór w Poznaniu ;D
|
|
|
|
#2275 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale z niego kawał *** MisQa nie przejmuj się i odpoczywaj. Zwolnienie na 1,5 mca przed TP to i tak późno moim zdaniem. Jesli teraz nie odpoczniesz i się nie wyśpisz, to potem będziesz mogła tylko o tym pomarzyć. Trzymaj się ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- Cytat:
|
|
|
#2276 |
|
Wtajemniczenie
|
Oooo widze ze watek zakupowy troche rozwiniety
![]() Jeszcze nie zdazylam wszystkiego nadrobic, ale poki co od siebie napisze: Uzywac bede pieluszek jednorazowych. Pampers lub Huggies. Poki co kupilam duza paczke Pampers Newborn. Do prania ubranek mam proszek Lovela, a plyn do plukania Jelp, butelki, smoczki itp - Avent, do pupci Sudocrem
|
|
|
|
#2277 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Shinee dziewczyny pisały, że Huggiesy przeciekaja gdzies bokiem ![]() Ponoć równie dobre jak pampersy, a tańsze są te z Biedrony
|
|
|
|
|
#2278 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czyli jednak bede stawiac na Pampers.Jeszcze co do wyprawki to kupilam oliwke, zel do kapieli i balsamik Nivea Baby. Uff. Ogolnie jestesmy przygotowani. Laktator jest, jakas butelka (mala, bo mala) jest, zapas ciuszkow, smoczki, pampersy, pieluchy tetrowe, sudocrem... Jest cos jeszcze, co moze nam byc potrzebne, a nie ma tego na listach? Edytowane przez xxSHINeexx Czas edycji: 2010-06-23 o 16:59 |
|
|
|
|
#2279 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
tak ![]() Mocne nerwy, dużo siły i optymizmu ![]() ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
Bo buc zawsze będzie bucem ![]() Uwielbiam teksty w stylu- a moja żona to to i tamto, albo a kiedyś to kobiety nawet w polu rodzily.. ja zawsze mówię, że teraz to nie jest kiedyś, wszystko idzie do przodu, dlaczego w tej materii mamy stac w miejscu? Żyjemy w bardziej nerwowych, skażonych i zabieganych czasach. A to robi swoje. Nie martw się idiotą ![]() kasienko a Tys mi tu żartowała z tym kanałem rodnym, czy takie coś możliwe ? Bo tero mam stracha ![]() mszu a Ty gdzie sie podziałaś ? Pewnie biedactwo praca, praca?
|
||
|
|
|
#2280 |
|
Zakorzenienie
|
tak tylko zadałam pytanie o tych pieluszkach,bo ja oczywiscie szpital jednorazówki,ale póżniej w domku to wielorazówki
wiecie sama mało wiem,ale dobra duszyczka z innego watku i coś nie coś wytłumaczyła,sama też się wziełam za czytanie i wiecie ja to mało widziłam na temat pieluch,ja też mysłam,że tetra i koniec,ale przedstawiła mi jak to wygląda oj dużo pisać temat strasznie obszerny co mnie też zdziwiło że nowoczesne wielorazówki to juz nie tylko tetra,pieluszki takie to mikrofibra,bambus czy bawełna i te peiluszki bambus chyba na noc nalpeij bo ładnie chloną,i jakieś kieszonki wkady są a dużo by wyjasniać,bo sama zbytnio do konca zorjętowana nie jestem,ale jak własnie wstepnie sie dowiedziałam jestem za tym,ja tez pytalam mamusi dowiadczonej,ale każda zrobi jak uważa,jednak jednorazówki to hop siu i już,ale mnie nie przeraża pranie wolę dla synia jak najlepiej,a też dużo pisze,że mogą jąderka się w pampkach przegrzewać jak to wyjdzie czas pokaze,bo ja jestem za wielorazówkami tylko tak chciałam sie dowiedziec jakie wasze decyjze,ale widze tak jak wszedzie jednorazówki,bo szybko czeka mnie na poczatkek wydatek,ale co tam dla dziecia wszystko tylko mnie nie z.lińczujcie zaraz sama tez nic nie wiedzialam,a jak widac tetra to nie ta sama tetra cio kiedyś
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:09.

Nie martw się. Moja siora wyła i nie chciała cc, poród by Jej się skończył kilkanaście godzin wcześniej, gdyby się od razu zgodziła...

?
Co się zakłada do bodów takiemu niemowlakowi?
) 

? Pewnie biedactwo praca, praca?