Scent Bar XVI - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-02, 02:29   #2191
gryx82
BAN stały

Dot.: Scent Bar XVI

Dobranoc
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 02:29   #2192
porzeczki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
nie wiecie czy jest w Wiedniu jakies miejsce z flaszkami których u nas nie ma?
tak, Douglas
..serio. Co prawda w dawno w Wiedniu nie byłam, ale np. w Niemczech i Holandii w Douglasie uświadczysz np. serię Essence Donny Karan, wszystkie Hermesy itp.

Cytat:
Napisane przez skarbiatko Pokaż wiadomość
a ja pytanie mam...a raczej o poradę proszę w sprawie lodówki...
byliśmy dziś z zamiarem kupienia lodówy ale mnie się podobają ascetyczne w środku i z klasą energetyczną co najmniej A+ a moja menczizna wybiera LG i ok że LG ale takie tandetne niebieskie plastiki w środku że strach ,a on ma w nosie plastiki bo jest no frost ,fresh zone ,antybakteryjne szkło ,alarm drzwiowy i wyświetlacz a klasa energetyczna tylko A i toto zużywa prawie 380 kWh

No i jaką lodówkę radzicie ? coby dobra była i nie miała popeerelowskiego sznytu
To zależy od dwóch czynników:
a) kto płaci za prąd
b) kto rozmraża i myje lodówkę
jeżeli np. a) róbi Twój chłop natomiast b) Ty, to optowałabym za tą no frost 380kWh

Dobrze jest zastanowić się nad swoimi zwyczajami kuchennymi i nie tylko: czy dużo mrozisz, czy często zdarza Ci się niedomykać drzwiczki, czy bardzo zależy Ci na niskich rachunkach, czy zależy Ci na tym, ze by chodziła bezszelestnie (moja np. pojękuje), czy rzeczywiście potrzebujesz wyświetlacza na drzwiach czy wystarczy Ci wewnątrz, na którą stronę mają otwierać się drzwi itp., czy bardziej pasuje Ci do wnętrza INOX, biała, czy w zabudowie. albo jeszcze jakaś nietypowa. Jak duża ma być - w sklepie często wydaje się mniejsza niż później w domu
Trochę tego jest

Moja ma np. górne półki z pleksi a dolną ze szkła i to się sprawdza. Gary stawia się na dole, a na tych lżejszych na górze nabiał, mięso itp - one nie rysują.
W mojej poprzedniej lodówce ojcu udało się stłuc szklana półkę - pleksi nie stłuczesz tak łatwo.
No i zamrażalnik obowiązkowo na dole (chyba, że korzystasz zeń częściej niż z chłodziarki )
Cytat:
mię sie taka podoba:

http://www.gorenje.pl/kuchnia/chlodn...ojace?c=228839

w ogóle lodów jest całe mnostffffoooo
.
faaajna ale taka czorna może w małej kuchni trochę przytłaczać.
Ja lubię Smegi, ale ze względu na cenę i gabaryty zrezygnowałam z zakupu.

porzeczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 07:49   #2193
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Hej

Nie przypuszczałam że na wybór lodówki może się składać tyle czynników
Ale pewnie macie większe kuchnie i możecie sobie pozwolić na wydziwianko - u nas warunkiem podstawowym była szerokość mniejsza niż 50 cm, warunkiem dodatkowym zamrażarka na dole. Eat this! Wybór jakby się z lekka zawężał....

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Właściwie to prawie koniec, ale pewnie w tle coś zmienię i oczy.
Załącznik 3226831
Wiecie, że kupiłam sobie tę koszmarną główkę Anny Sui- może też wpływ Lukundu?
Piękny
Takiego mogłabym mieć

A główka Anny Sui mi do Ciebie jakoś dziwnie pasuje

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Co zrobić?
zagotować olej, wydaje mi się że w pompie hydraulicznej. Nie wytrzymała częstego jeżdżenia góra-dół (taaaa, bo to taki nietypowy rodzaj pracy windy)
Cytat:
Btw - tak jakoś olej ten przypomniał mi się o najdłuższym eksperymencie naukowym w dziejach
łaa, pierwszy raz słyszę o tym, wyobrażam sobie jaką radochę mieli ludzie którym udało się zaobserwować upadek takiej kropli
Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
Chciałam tylko powiedzieć ze picie w czwartek po pracy jest złem
(bo więcej nas jest takich którym umowy nie przedłużono, więc jak na bezrobotne przystało poszłyśmy się dziś z pracową ekipą urżnąć )
Trzymaj się, życzę szybkiego znalezienia czegoś fajnego i na dłużej

U mojego TŻ tyż była wczoraj podobna okazja do picia - nie przedłużyli umowy dyrektorowi kreatywnemu, powiedzieli że od środy (fajnie - na niecały tydzień przed) może być zwykłym grafikiem, a na jego miejsce przychodzi ktoś inny. Reszta grafików też ma podobno polecieć, więc jednak będzie szukanie roboty.
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 08:41   #2194
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
w sensie skup butelek?

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Czerwona szminka bejb Metalmięsa leciały i podrywały, choć u boku miałam duże, groźne metalmięsko
właśnie miałam taki zamiar
normalnie rano stałam na peronie i rozważałam - czarną czy czerwoną? Ale jak się rozmaże, to to już chyba wolę mieć czerwone niż czarne plamy i smugi
Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Na stażu się ze mnie śmieją, że tak połykam wszystko o dermatologii, a zwłaszcza o kotach
uważaj z tym połykaniem, bo jeszcze się kłaczkami zakrztusisz
Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Właściwie to prawie koniec, ale pewnie w tle coś zmienię i oczy.
Załącznik 3226831

Wiecie, że kupiłam sobie tę koszmarną główkę Anny Sui- może też wpływ Lukundu?
za kameleona (i za odwage w zakupie Sui)
Cytat:
Napisane przez cbr Pokaż wiadomość
a jakiejś upadłek pandy z wielkim bambusem przypadkem kiedyś nie popełniłaś (albo popełnić nie zamierzasz)?
z wielkim bambusem
Cytat:
Coś Ci nie pasuje w najpiękniejszym języku świata?!
yyy...
Cytat:
Wyglądamy na owsiki, żuki gnojarze, tudzież muchy?
w kupie siła! Kupy nikt nie ruszy
Cytat:
"Bo Ty się boisz sama spać, nie wiem dlaczego..."
"czego się boisz, głupia? czemu nie chcesz iść na całość?"
Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
Chciałam tylko powiedzieć ze picie w czwartek po pracy jest złem
(bo więcej nas jest takich którym umowy nie przedłużono, więc jak na bezrobotne przystało poszłyśmy się dziś z pracową ekipą urżnąć )
to jeszcze pogłasiam żeby było lepiej
Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
W kwestiach technicznych i urządzeń wszelakich zaufałabym facetowi.

Ludzie nie wiedziałam ,że człowiek ma tyle kości

A poza tym mam zapalenie mięsnia
Ciebie tez pogłasiam
Cytat:
Mężczyźni mają o jedną więcej, ale nie pamiętam, którą

Ale tam kości nie mamy
a szkoda
(na stare lata obyłoby się bez viagry)

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2010-07-02 o 08:42
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 08:49   #2195
Miciel
Wpisz tu zomzing

bry (vel nobry)

Panda z dużym bambusiem
extreme female Panda
ifil panda (chińska wersja Human behaviour )

Miciel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 08:54   #2196
envy07
Rozeznanie

hej...
na wielkiego bambusa...gorąco,kocham lato bo wtedy mam urlop, nie cierpię lata..bo wtedy jest gorąco,a ja przy gorączkach funkjonuję na zwolnionych obrotach..za to jesień kocham..ale słoneczną..........jedno dziecko pojechało do babci......drugie śpi mauz śpi też,.a ja mam kawę.......taras jes zalany słońcem..jest od wschodu...aż wyjść soę boję.....,czym pachnieć w taku upał.Ogródek środziemnomorski wydaje się dobą opcją.latem nie wychodziłabym z domu tylko chowałą się w cień..tylko nad morze lubię.bo tam jest wiatr..o gorąca nie czuje się tak...
Stary 2010-07-02, 09:42   #2197
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

Dzień dobry

piję kawkę i próbuje się dobudzić....
dobrze, że dziś piątek

Rozpaczliwie poszukuję choć kropli Byzantine Rochas i AA Winter Delice

agnes_bdg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 09:57   #2198
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez porzeczki Pokaż wiadomość
Fajne te Smegi, design jak w starych, amerykańskich filmach Ale cena

Ja mam zaufanie do firmy Miele, niestety tu również ceny pozostawiają wiele do życzenia

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
zagotować olej, wydaje mi się że w pompie hydraulicznej. Nie wytrzymała częstego jeżdżenia góra-dół (taaaa, bo to taki nietypowy rodzaj pracy windy)

Cytat:
łaa, pierwszy raz słyszę o tym, wyobrażam sobie jaką radochę mieli ludzie którym udało się zaobserwować upadek takiej kropli
Obiło mi się kiedyś o uszy, że szkło zachowuje się podobnie, tzn. powoli spływa sobie w dół, co można (podobno) zaobserwować w starych, gotyckich witrażach

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
uważaj z tym połykaniem, bo jeszcze się kłaczkami zakrztusisz

Cytat:
"czego się boisz, głupia? czemu nie chcesz iść na całość?"
A tej piosenki to ja nie znam

---

Wstałem dzisiaj z własnej, nieprzymuszonej woli o 7:30 (kładłem się jakoś przed czwartą) Drożdżówę piekę, ciasto już rośnie (a przynajmniej mam taką nadzieję, bo gdy ostatnio zaglądałem, było jak w tym eksperymencie ze smołą)
Stary 2010-07-02, 10:03   #2199
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

Ludzie nie wiedziałam ,że człowiek ma tyle kości

ja nie wyobrazam sobie mania lodówki czy pralki wybranej przez faceta..przewaznie ja wybieram drążąc net, i przedstawiam propozycje do akceptacji ,bo jeśli np chce szklane półki to chce szklane i nic mnie nie przekona....

smeg są super- zwłaszcza ze mozna miec front na zamówienie nawet podobno wg swojego pomysłu, pasowałby mi aki smeg do mojeje śmieciowej kuchni..gdyby nie ta cena

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2010-07-02 o 10:04
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 10:06   #2200
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Fajne te Smegi, design jak w starych, amerykańskich filmach Ale cena

Ja mam zaufanie do firmy Miele, niestety tu również ceny pozostawiają wiele do życzenia
jest jakaś tańsza firma, która produkuje lodówki w bardzo podobnym do Smega stylu (tyż takie "hamerykańskie") - muszę poszukać, bo przymierzałam się do czerwonej, ale niestety na szerokość nie wyrabiała :/

natomiast marka Miele się popsuła - u chuopa stoi lodówka Miele i po półtora roku użytkowania uwaliła się klamka (pękła przy śrubkach mocujących, działała jakiś czas na jednej śrubie, a potem urwała się całkowicie), a gdzieś w międzyczasie poszły wszystkie 3 obramówki półki (plaścior się połamał), a co za tym idzie - półki zlatują "w dół"
jedyna naprawdę fajna sprawa to zamrażalnik - szuflady nie do zarypania (chociaż mało pojemny)

Cytat:
Obiło mi się kiedyś o uszy, że szkło zachowuje się podobnie, tzn. powoli spływa sobie w dół, co można (podobno) zaobserwować w starych, gotyckich witrażach

ale niekoniecznie w gotyckich witrażach, bo i w komunistycznych oknach da radę wypatrzyć różnice w grubości szkła pomiędzy górą szyby a dołem

bry wszystkim

Edytowane przez cbr
Czas edycji: 2010-07-02 o 10:07
cbr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 10:08   #2201
Redhaired Witch
Nindżopesz

Witam z rana.

Uderzyła mnie dziś niesprawiedliwość społeczna, o. Nie, oczywiście nie mam na myśli niczego ambitnego, chodzi o to, że mnie w robocie wykorzystują Ogólnie przyjęło się, że moja "działka" jest najmniejsza więc robię takie rzeczy jak wydruki i zestawienia dla wszystkich, jakieś ogólne analizy, latam na salę obsługi, wprowadzam do systemu wszystkie decyzje itp. No a dzisiaj przyszły od informatyków nowe wydruki brakujących deklaracji za 2010 rok i co? Trzy osoby na 6 mają tak mniej pozycji niż ja, sprawdziliśmy potem 2009 rok i to samo. Deklaracji odrzuconych też zawsze dostaję najwięcej i to ma być sprawiedliwość? Ech, mam nadzieję, że będzie jakaś akcja podliczania i kier wreszcie przestanie pitolić "jeszcze pani tego nie zrobiła? Ma pani najmniejszą działkę!"

Gorąco

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 10:10   #2202
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
Skarbiatko - przede wszystkim półki! sprawdzaj, czy nie są plastikowe (od razu out taką lodówkę, bo się połamią / zniszczą od każdej cięższej / ostrzejszej rzeczy - poza tym paskudnie wyglądają), a dwa - zwróć uwagę, co wjeżdża w te szyny, na których półka się trzyma (jeśli plaścior obramowujący półkę - lodówka out - plaścior się wyłamie, jeśli szkło - git, jest szansa, że taka półka sporo utrzyma).
Klasa A+ - nie ma o czym gadać, podstawa.
Aha, zwróć jeszcze uwagę na proporcje zamrażalnika w stosunku do komory chłodzącej - ja np. potrzebowałam dużej ilości miejsca mrożącego (lubię żarcia zrobić na zapas i hurtowo zamrozić)
*edit - aj, oczywiście też kolor kolor jest bardzo ważny do wnętrza

ja mam taką - https://www.electroworld.pl/zobacz,1...msung-rl24fcas
ale potrzebowałam na określoną wysokość zakupić (co prawda, jak już postawiliśmy lodówkę na miejscu, okazało się, że nie trza było brać pod uwagę wysokości, ale kij - taka jest, chłodzi rewelacyjnie i w dodatku ciuchutka. Boki okresowo grzeją, więc od strony ściany przykleiłam na lodówce 3 wieszaczki i pełnią rolę suszarki ściereczek
No tak,na zamrażarnik zwróciłam uwagę i na klasę energetyczną a na te półki to tylko tyle żeby te plastiki nie wyglądały szajsko,ale półki głównie szklane były....

Cytat:
co do lodówki jeszcze-jak dla mnie wazne zeby zamrazalnik był na dole a nie u góry-no pieprze schylac sie codziennie po zarcie a widziałam ze jest sporo takich modeli
to też wziełam pod uwagę

Cytat:
w kwestiach technicznych może....no to spróbowałam i wybrał tandetnego prądożernego smoka a klasie energetycznej A ja umrę ze świadomością że ona pożera prąd,pralka,kuchenka,zmyw arka i jeszcze mikrofala to z 1500 kWh rocznie

Cytat:
Napisane przez porzeczki Pokaż wiadomość

To zależy od dwóch czynników:
a) kto płaci za prąd
b) kto rozmraża i myje lodówkę
jeżeli np. a) róbi Twój chłop natomiast b) Ty, to optowałabym za tą no frost 380kWh

Dobrze jest zastanowić się nad swoimi zwyczajami kuchennymi i nie tylko: czy dużo mrozisz, czy często zdarza Ci się niedomykać drzwiczki, czy bardzo zależy Ci na niskich rachunkach, czy zależy Ci na tym, ze by chodziła bezszelestnie (moja np. pojękuje), czy rzeczywiście potrzebujesz wyświetlacza na drzwiach czy wystarczy Ci wewnątrz, na którą stronę mają otwierać się drzwi itp., czy bardziej pasuje Ci do wnętrza INOX, biała, czy w zabudowie. albo jeszcze jakaś nietypowa. Jak duża ma być - w sklepie często wydaje się mniejsza niż później w domu
Trochę tego jest

Moja ma np. górne półki z pleksi a dolną ze szkła i to się sprawdza. Gary stawia się na dole, a na tych lżejszych na górze nabiał, mięso itp - one nie rysują.
W mojej poprzedniej lodówce ojcu udało się stłuc szklana półkę - pleksi nie stłuczesz tak łatwo.
No i zamrażalnik obowiązkowo na dole (chyba, że korzystasz zeń częściej niż z chłodziarki )

faaajna ale taka czorna może w małej kuchni trochę przytłaczać.
Razem płacimy,myć będę oczywiście ja,nie zalezy mi na wyświatlaczu(ale jemu owszem bo to taki bajer) Nie zdarza mi się ie domknąć drzwi ale za innych nie ręczę...
w ogóle to mnie te wszystkie bajery jak np fresh zone nie są potrzebne,wolę sobie umyć lodówkę 2 razy częściej ,albo kostkarka do lodu...no ludzie na co mi kostkarka do lodu

Ale zdradzę Wam że chodzi mi też o cenę bo ja skoro mam możliwość kupić ładną estetyczną i energooszczędną no i sporo tańszą niż tą z obrzydliwymi niebieskimi półkami to zdecydowanie wolę tańszą-a kasy by zostało jeszcze na płytę grzewczą.....

aaaa własnie polecacie indukcyjną? czy jednak tradycyjną gazową? bo ja powiem szczerze że te nowe gazowe pod zabudowy,takie wystające druciaki moim zdaniem brzydkie..to już stare zwyczajne kuchenki gazowe wyglądają lepiej no ale nie ma mowy o takiej musi być do zabudowy...
więc pod względem ekonomicznym jak wychodzi indukcyjna??
dodam że pod napięcie 230V na szczęście są już kuchnie indukcyjne dla normalnych mieszkań

sork że tu wam truję ..ale na forach jest ogrom informacji i kłótni ,do emerytury bedę sie przedzierać przez te rzężenia i czeszczenia

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 10:16   #2203
Szara Róża
Zakorzenienie

GG do Szara Róża

Cytat:
Napisane przez Florens Pokaż wiadomość
na pocieszenie wklejam wczorajsze fotki siostry Jurka
Słiiiittt!

Cytat:
Napisane przez Pin up girl Pokaż wiadomość
Byłam u dermatologa. Nie pamiętam nazwy, ale to coś zakaźnego, dlatego powstają mi nowe, więc muszę się wycierać ręcznikamiu papierowymi a nie zwykłym, zero makijażu, więc kwarantanna. Na szczęście szkolenie zaczynam nie jutro a 12, więc mam dłuższe wakacje. Z dwoma antybiotykami.
A niedawno oglądałam Gnijącą Pannę Młodą... Cóż za zbieg okoliczności...
Pin , szybko wracaj do formy (i żeby nie pozostały blizny)

Cytat:
liszajec zakaźny może?
O, czyli to, co nawiedziło też A. Winehouse

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
Wróciłam od weta.

Kota została obejrzana - rozlizanie na ramieniu wywołało zdziwienie, że jakieś nietypowe, w nietypowym miejscu - pan dr coś o płytce eozynofilowej pomruczał, w każdym razie na tę chwilę żadnych leków nie dostałam, pobrali kocie krew (przy okazji wszystkie podstawowe też będą, i dobrze, czas najwyższy) no i mam przyjść w sobotę albo w poniedziałek na kontrolę, po wynikach, wtedy zadecydujemy co dalej.
Pytałam też o te testy skórne, pan dr powiedział że u kotów są one niemiarodajne bo dostępne zestawy są przygotowane dla psów, dla kotów nie ma. Ogólnie myśl była taka że niemożliwe jest zbadanie w 100% dlaczego są te zmiany skórne i świąd i dlaczego nawracają ale da się to blokować lekami, wydłużać odstępy pomiędzy jednym nawrotem a drugim.
Nie powiem żebym była zachwycona, niby czytałam już o tym, ale co innego czytać a co innego usłyszeć prosto w oczy że niestety nie jest to rzecz do wyleczenia tylko do blokowania.
Ooo, od naszego weta usłyszałam dokładnie ten sam tekst, gdy napomknęłam o testach. O blokowaniu objawów i niemożliwości wyleczenia przyczyny też wypowiedział się mniej więcej w tym stylu No nic... oby było lepiej , trzymam za nas wszystkie kciuki

Cytat:

Cytat:
w kupie siła! Kupy nikt nie ruszy

Cytat:
(...)Drożdżówę piekę, ciasto już rośnie (...)
Z makiem, czy z serem? A może z jabłkami?
co potrącona, jeszcze czysto dźwięknie."

Szara Róża jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 10:32   #2204
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
No tak,na zamrażarnik zwróciłam uwagę i na klasę energetyczną a na te półki to tylko tyle żeby te plastiki nie wyglądały szajsko,ale półki głównie szklane były....

to też wziełam pod uwagę

w kwestiach technicznych może....no to spróbowałam i wybrał tandetnego prądożernego smoka a klasie energetycznej A ja umrę ze świadomością że ona pożera prąd,pralka,kuchenka,zmyw arka i jeszcze mikrofala to z 1500 kWh rocznie

Razem płacimy,myć będę oczywiście ja,nie zalezy mi na wyświatlaczu(ale jemu owszem bo to taki bajer) Nie zdarza mi się ie domknąć drzwi ale za innych nie ręczę...
w ogóle to mnie te wszystkie bajery jak np fresh zone nie są potrzebne,wolę sobie umyć lodówkę 2 razy częściej ,albo kostkarka do lodu...no ludzie na co mi kostkarka do lodu

Ale zdradzę Wam że chodzi mi też o cenę bo ja skoro mam możliwość kupić ładną estetyczną i energooszczędną no i sporo tańszą niż tą z obrzydliwymi niebieskimi półkami to zdecydowanie wolę tańszą-a kasy by zostało jeszcze na płytę grzewczą.....

aaaa własnie polecacie indukcyjną? czy jednak tradycyjną gazową? bo ja powiem szczerze że te nowe gazowe pod zabudowy,takie wystające druciaki moim zdaniem brzydkie..to już stare zwyczajne kuchenki gazowe wyglądają lepiej no ale nie ma mowy o takiej musi być do zabudowy...
więc pod względem ekonomicznym jak wychodzi indukcyjna??
dodam że pod napięcie 230V na szczęście są już kuchnie indukcyjne dla normalnych mieszkań

sork że tu wam truję ..ale na forach jest ogrom informacji i kłótni ,do emerytury bedę sie przedzierać przez te rzężenia i czeszczenia

skarbiatko-a instalacja wam wydoli na indukcje? i przydział mocy na mieszkanie? ja sie zastanawiałam ..ale wyszło ze nie bałdzo.....kolezanka sie skusiła i pisała do elektryczności o dodatkowy przydzial mocy na jej mieszkanie i dostała-ale nie zawsze jest taka mozliwość
Stary 2010-07-02, 10:41   #2205
gryx82
BAN stały

Cytat:
jest jakaś tańsza firma, która produkuje lodówki w bardzo podobnym do Smega stylu (tyż takie "hamerykańskie") - muszę poszukać, bo przymierzałam się do czerwonej, ale niestety na szerokość nie wyrabiała :/
No właśnie tak też mi się wydawało, ale nie wychylałem się, co by na ignoranta nie wypaść

Cytat:
natomiast marka Miele się popsuła - u chuopa stoi lodówka Miele i po półtora roku użytkowania uwaliła się klamka (pękła przy śrubkach mocujących, działała jakiś czas na jednej śrubie, a potem urwała się całkowicie), a gdzieś w międzyczasie poszły wszystkie 3 obramówki półki (plaścior się połamał), a co za tym idzie - półki zlatują "w dół"
Być nie może...

Cytat:

ale niekoniecznie w gotyckich witrażach, bo i w komunistycznych oknach da radę wypatrzyć różnice w grubości szkła pomiędzy górą szyby a dołem
Serio?

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Uderzyła mnie dziś niesprawiedliwość społeczna, o...

Cytat:
... do emerytury bedę sie przedzierać przez te rzężenia i czeszczenia

Cytat:
Napisane przez Szara Róża Pokaż wiadomość
Z makiem, czy z serem? A może z jabłkami?
Z serem i wiśniami

Ale chyba źle się wyraziłem - na razie ciasto sobie na słońcu rośnie (a jeśli nie wyrośnie, to się wnerwię)
Stary 2010-07-02, 10:46   #2206
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
skarbiatko-a instalacja wam wydoli na indukcje? i przydział mocy na mieszkanie? ja sie zastanawiałam ..ale wyszło ze nie bałdzo.....kolezanka sie skusiła i pisała do elektryczności o dodatkowy przydzial mocy na jej mieszkanie i dostała-ale nie zawsze jest taka mozliwość
no tak,bo teraz są przecież na 230V zasilanie ,więc nie powinno być problemu żadnego..te wcześniejsze indukcyjne działały jedynie na 400V-czyli po prostemu mówiąc -kto miał domek i siłę mógł se mieć indukcje a w blokach to już ni....a teraz w nowych blokach robią tak że jest tylko prąd słyszałyście o tym??

Stary 2010-07-02, 10:54   #2207
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miciel Pokaż wiadomość
bry (vel nobry)

Panda z dużym bambusiem
extreme female Panda
ifil panda (chińska wersja Human behaviour )

Cytat:

A tej piosenki to ja nie znam
no co Ty...
http://www.youtube.com/watch?v=hyjHWHCXqIs
Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Witam z rana.

Uderzyła mnie dziś niesprawiedliwość społeczna, o. Nie, oczywiście nie mam na myśli niczego ambitnego, chodzi o to, że mnie w robocie wykorzystują Ogólnie przyjęło się, że moja "działka" jest najmniejsza więc robię takie rzeczy jak wydruki i zestawienia dla wszystkich, jakieś ogólne analizy, latam na salę obsługi, wprowadzam do systemu wszystkie decyzje itp. No a dzisiaj przyszły od informatyków nowe wydruki brakujących deklaracji za 2010 rok i co? Trzy osoby na 6 mają tak mniej pozycji niż ja, sprawdziliśmy potem 2009 rok i to samo. Deklaracji odrzuconych też zawsze dostaję najwięcej i to ma być sprawiedliwość? Ech, mam nadzieję, że będzie jakaś akcja podliczania i kier wreszcie przestanie pitolić "jeszcze pani tego nie zrobiła? Ma pani najmniejszą działkę!"

Gorąco

Cytat:
Z serem i wiśniami

Ale chyba źle się wyraziłem - na razie ciasto sobie na słońcu rośnie (a jeśli nie wyrośnie, to się wnerwię)
Stary 2010-07-02, 11:09   #2208
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
że cooo, że moje maleństwo brzydkie?
(zdjęcie z komórki, więc słaba jakość... ale przynajmniej skarbiatko zmotywowała mnie do umycia płyty )
Stary 2010-07-02, 11:20   #2209
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
no tak,bo teraz są przecież na 230V zasilanie ,więc nie powinno być problemu żadnego..te wcześniejsze indukcyjne działały jedynie na 400V-czyli po prostemu mówiąc -kto miał domek i siłę mógł se mieć indukcje a w blokach to już ni....a teraz w nowych blokach robią tak że jest tylko prąd słyszałyście o tym??

ale chodzi mi o maksymalny pobór mocy jaki mozesz wykorzystać...ja mam np tak ze jak piekę ciasto w nowym piekarniku i piorę to juz prasować raczej nie bardzo....a 1 grzałka w piekarniku żre duzo mniej niz 4 palniki płyty właczone na raz...chodzi o to czy jak właczysz 3 palniki to nie bedzie korków w całym bloku wywalało....Na dokładnie tej samej zasadzie nie mozna w blokach stosować elektrycznych przepływowych ogrzewaczy wody tylko pojemnościowe.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

co do robienia tylko prądu-jesli jest osiedle na skraju miasta i nie ma infrastruktury to przekopanie gazu to przeogromne koszty i bardzo duzo czasu na załatwianie. Poza tym np nie da sie teraz zrobić wieżowca z gazem...przepisy zabraniają
Stary 2010-07-02, 11:20   #2210
gryx82
BAN stały

Cytat:
Znam, znam (tylko mi to "pójście na całość" nie pasowało)

Cytat:
Się nie śmiej

Cytat:
że cooo, że moje maleństwo brzydkie?
(zdjęcie z komórki, więc słaba jakość... ale przynajmniej skarbiatko zmotywowała mnie do umycia płyty )
Piękne A pomiędzy blatem a płytkami co to za listwa jest? Metalowa?
Stary 2010-07-02, 11:21   #2211
Polly_
grozi wypollizowaniem

skoro juz o kuchenach- czym czyścic front kuchenki inox? a czym emaliowany piekarnik? słyszałam ze są jakies specjalistyczne ze sie psika a potem włącza grzanie..ale konkretna nazwa?
Stary 2010-07-02, 11:28   #2212
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
A pomiędzy blatem a płytkami co to za listwa jest? Metalowa?
to jest listwa-niebrudka vel niegrzybka - czyli, żeby się nie syfiła ta szczelina pomiędzy blatem i ścianą, a za rok, żeby jakiś paskudny grzybol tam nie wylazł

Cytat:
skoro juz o kuchenach- czym czyścic front kuchenki inox? a czym emaliowany piekarnik? słyszałam ze są jakies specjalistyczne ze sie psika a potem włącza grzanie..ale konkretna nazwa?
widziałam w róznych sklepach jakieś specjalne preparaty do czyszczenia praktycznie każdego elementu kuchenki - frontów, szyb, wnętrza, płyt, ale ja tam wnętrze odszorowuje cifem (potem do czysta ścierą z wodą), szkła wszelakie psikaczem do szyb (bardzo dopsz się tym płyty czyści), tylko jeszcze nie wiem, czym ten front wyczyścić, a się plamy porobiły niestety :/ muszę poszukać
Stary 2010-07-02, 11:32   #2213
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Cytat:
Ale tu nie o napiecie chodzi a o moc urządzenia.
Na tych standardowych 1,5 mm kabelkach w ścianach to się uciągnie 3,5kW a tyle to ma jedna celka w kuchni indukcyjnej.

Płyty indukcyjne maja całościowo od 8KW w zwyż, a to by wymagało 4,5mm przewodów w scianie i 32A zabezpieczenia w skrzynce przyłaczeniowej.

Chęć gotowania na raz na więcej niż 1 palniku wymagała by zmiany instalacji w ścianach, zabezpieczeń w skrzynce przyłączeniowej i ew. pisma do "elektrowni" o przydział dodatkowej mocy.

Sa tez płyty gazowe z krytymi palnikami. Ale nie wiem czy tak łatwo dostepne i w normalnej cenie.

Cytat:
skoro juz o kuchenach- czym czyścic front kuchenki inox? a czym emaliowany piekarnik? słyszaławm ze są jakies specjalistyczne ze sie psika a potem włącza grzanie..ale konkretna nazwa?
Sa tez specjalne funkcje w piekarniku oczyszczania pirolitycznego.
Nic nie trzeba psikać tylko włączyć na te opcję piekarnik i po godzinie "wymieść" z piekarnika popiół.
Tyko z góry zaznaczam ze takie oczyszczanie generuje spory smrodek spalenizny.

-------------
Cześć ludu pracy

Pinup: Szybciutko wracaj do zdrowia i życzę gładziutkiej buzi bez ani jednej niedoskonałości.

Gryxiu: Nie kuś tak ciastem bo Ciebie nawiedzę

Red:
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki

Edytowane przez Eenax
Czas edycji: 2010-07-02 o 11:33
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 11:36   #2214
Florens
Zakorzenienie

Cytat:
to jest listwa-niebrudka vel niegrzybka - czyli, żeby się nie syfiła ta szczelina pomiędzy blatem i ścianą, a za rok, żeby jakiś paskudny grzybol tam nie wylazł

widziałam w róznych sklepach jakieś specjalne preparaty do czyszczenia praktycznie każdego elementu kuchenki - frontów, szyb, wnętrza, płyt, ale ja tam wnętrze odszorowuje cifem (potem do czysta ścierą z wodą), szkła wszelakie psikaczem do szyb (bardzo dopsz się tym płyty czyści), tylko jeszcze nie wiem, czym ten front wyczyścić, a się plamy porobiły niestety :/ muszę poszukać

wodą, ciepła woda, miękka szmatka i trochę cierpliwoś, później tylko wypolerowac

dobry wszystkim

taki upał, a ja do miasta muszę jechac

Prawdziwe piekło, to źle przeżyte życie

Toficzku zabrałaś ze sobą kawał mojego serca
28.05.2010
Fanaberia Fanybery Fany Fancia 06.04.2017
Florens jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 12:03   #2215
MichailK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eenax Pokaż wiadomość
Ale tu nie o napiecie chodzi a o moc urządzenia.
Na tych standardowych 1,5 mm kabelkach w ścianach to się uciągnie 3,5kW a tyle to ma jedna celka w kuchni indukcyjnej.

Płyty indukcyjne maja całościowo od 8KW w zwyż, a to by wymagało 4,5mm przewodów w scianie i 32A zabezpieczenia w skrzynce przyłaczeniowej.
Chęć gotowania na raz na więcej niż 1 palniku wymagała by zmiany instalacji w ścianach, zabezpieczeń w skrzynce przyłączeniowej i ew. pisma do "elektrowni" o przydział dodatkowej mocy.
Plyty indukcyjne rzadko potrzebują więcej niż 3,5kW - najmniejsze "palniki" zadowalają się nawt <1kW. Problemem może być jedynie, gdy używa się wszystkich czterech pól + piekarnik.

Cytat:
Sa tez płyty gazowe z krytymi palnikami. Ale nie wiem czy tak łatwo dostepne i w normalnej cenie.
Są, ale raczej w nniezbyt rozsądnej cenie - Amikowski Prometeusz to wydatek 2,5kzł.
MichailK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 12:25   #2216
skarbiatko
Zakorzenienie

Cbr Twoja akurat ładna jest

Eenax już rozumeim o co chodzi-nie z tym też nie bedzie problemu,bo J wymienił instalację i mamy teraz mocarną Cienkie kabelki poszły w zapomnienie

Stary 2010-07-02, 12:35   #2217
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Cytat:
Napisane przez MichailK Pokaż wiadomość
Plyty indukcyjne rzadko potrzebują więcej niż 3,5kW - najmniejsze "palniki" zadowalają się nawt <1kW. Problemem może być jedynie, gdy używa się wszystkich czterech pól + piekarnik.
Są, ale raczej w nniezbyt rozsądnej cenie - Amikowski Prometeusz to wydatek 2,5kzł.
Moze teraz zaszły zmiany odkąd siedziałam w płytach i te w których ja grzebałam miały przeważnie palniki: 3,6, 2,8, 2,4 i 1,2 (pominę płyty więcej niż 4 palnikowe bo te to tylko 3f są).
Teraz jak zerknełam to sa i płyty o mocy calkowitej 7,2 kW.
Oczywiście nie zmienia to faktu ze przy standardowych instalacjach domowych będzie mozna uzywac max 2 elementów: piekarnik + celka lub 2 celek (i to tych mniejszych).

No niestety kryte gazówki do tanich nie należą, a indukcyjne tez maja niezbyt przyjazne ceny.

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Cbr Twoja akurat ładna jest

Eenax już rozumeim o co chodzi-nie z tym też nie bedzie problemu,bo J wymienił instalację i mamy teraz mocarną Cienkie kabelki poszły w zapomnienie
A jak instalacja jest dobra to ja bym się nie wahała. Mnie się indukcyjne podobają i doceniam ich funkcjonalność.
U mnie wygrała standardowa gazówka bo była tańsza i w kolorze moich szafek kuchennych.

PS. a cebulę opalać na rosołek można ganiać do sąsiadki.
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 12:38   #2218
gryx82
BAN stały

Cytat:
...ja mam np tak ze jak piekę ciasto w nowym piekarniku i piorę to juz prasować raczej nie bardzo...
U nas jest podobnie (o ile nie gorzej), a mieszkam w domu "dwurodzinnym", instalacja z aluminium i inne cuda myśli technicznej (rok produkcji '74) Albo odkurzanie, albo piekarnik, albo pranie

Cytat:
Faaajna Te zwykłe, plastikowe, zwykle po paru miesiącach (lub wcześniej) zaczynają odchodzić od ściany, wyginać się, rozszczelniać, a ta wygląda na nieśmiertelną

Cytat:
Napisane przez Eenax Pokaż wiadomość
Gryxiu: Nie kuś tak ciastem bo Ciebie nawiedzę
Nie mam absolutnie nic przeciwko Jest nadzieja, że drożdżówa zjadliwa będzie, siedzi w piecu i rośnie powoli Btw - wiedziałem, że w kwestii "elektryki" nie można Cię zagiąć

Cytat:
Napisane przez Florens Pokaż wiadomość
taki upał, a ja do miasta muszę jechac
Nieee jeeedź

---

Wklejam Wam kotki, na które ostatnio polowałem, oraz widok z okna, który obserwuję sobie codziennie podczas klikania

Edytowane przez gryx82
Czas edycji: 2010-07-02 o 12:42
Stary 2010-07-02, 12:52   #2219
skarbiatko
Zakorzenienie

yhhh właśnie...co z cebulką co z suszeniem mięty

a pod względem rachunków?
bo jam straszny chytrus..nie lubię przepłacać..i tak sie dałam wmanipulować w punktowe oświetlenie i takie tam...i teraz nikt nie gasi światła tylko ja łażę gaszę i się wkurzam....albo energooszczędne żarówki te klasy super są energoszczędne ale dopiero po godzinie ich używania a jak sie włącza i wyłącza to się kompletnie nie opłaca....
tyle że odchodzi się już od tych zwyczajnych....coś tam unia brzęczy na ten temat....nie chce mi się myśleć...

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Wklejam Wam kotki, na które ostatnio polowałem, oraz widok z okna, który obserwuję sobie codziennie podczas klikania
cudne kociaki

Stary 2010-07-02, 12:58   #2220
Betty83
Zakorzenienie

Dzień Dobry

PinUp

Byłam wczoraj na tych zalanych osiedlach i wsiach - koszmar...
Domy poobdzierane albo rozsypane, ziemia skażona na kilka lat, ludzi żal jak nie wiem....
Była Wenecja, teraz jest Sahara lub Pompeje, wszystko pokryte kilkunastocentymetrową warstwą wyschniętego spękanego mułu.... ech...

Lodówkę mam Electroluxa, pralkę Indesita, ale modele wybierane parę lat temu przez kumpla ze sklepu i serwisu pod względem bezawaryjności i taniości eksploatacji. I jestem zadowolona

Poza tym jestem ruda jak marchewa i słucham płyty Ani Dąbrowskiej z coverami filmowymi klik klik

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości