|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#21361 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
Ogólnie możesz próbować zwiększyć ilość emolientów, które utworzą warstwę na włosie zapobiegającą nadmieremu wpływowi wilgoci na włosy. Silikony powinny być w sumie pomocne, tylko że pamiętaj, że to jest wyjście tylko na jakiś czas, takie ratunkowe. Podejrzewam jednak, że krem do loków lorys jest silikonami naładowany a mimo to nie działa, czyli jdnak nie tędy droga. Dorywczo możesz próbować "przygładzić" czymś puch, np. ODROBINĄ oleju kokosowego albo odżywki bez spłukiwania. No i dużo zależy od tego, w jakim stanie wyjściowym są Twoje włosy. Jeśli są bardzo suche i zniszczone to będą się puszyć, cokolwiek byś nie robiła. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
[quote]Nie mogę sie coś dziś ogarnąć z pisaniem....[/QUOTE] To przez ten upał adalya - czy ta strąkowatość i ociężałość włosów wynika ze zwiększonego przetłuszczania skalpu czy to kwestia tylko włosów? Cytat:
W Warszawie masz 2 stacjonarne sklepy z mazidłami. 1. Sklep z półproduktami ZSK (ale musisz się dopytać, bo oni nie mają całego asortymentu z ZSK) 2. Ecospa - mają wszystko, czego potrzebujesz ![]() Doskonale ![]() Zakupy na Mazidłach też jak najbardziej trafione. Cytat:
Oczywiście wcześniej zmyłaś silikony? ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#21362 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#21363 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
idealny to on jeszcze nie jest, ale puch- jak najbardziej idealny , wystarczylo ze tylko przejechalam rowerem 15 min- puszak na glowie, a na dodatek pechowego poniedzialku zlamalam zabe (wieksza siostra zabek) jak nic- jutro rano nie rozumiem- DLACZEGO??? tyle roznych dobroci nakladam na wlosy a one nadal sie pusza a nic nowego nie dolaczylam do pielegnacji, moze potrzebuja odpoczynku? czas na odwyk maskowy ![]() pozalilam sie, powalilam glowa w mur i jest mi lepiej ![]() ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- ani ja- keratyna nie do zdobycia w NL, a o pantenolu zapomnialam przy robieniu ostatniego zamowiania ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
jeszcze wiekszy PUCHmoze powinnam sprobowac humektankow tylko u mnie pogoda i wilgotnosc bardzo zmienne
|
||
|
|
|
#21364 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo moje kudełki ostatnio są biedne i własnie ratuję je olejem, ale jak na razie bez większych efektów ![]() Cytat:
![]() w mini europa przy pl wilsona też jest całkiem fajny wybór. w jakim sensie lekkim? ![]() co do Twoich włosów, to czy Ty ich przypadkiem nie czeszesz na sucho?
|
|
#21365 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nałozyłam rano, tylko na 10 minut kalos latte i znowu mam jakies oklapniete, tlustawe włosy, jednak proteiny |
||||
|
|
|
#21366 | ||
|
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20636437]Yasmin, dziekuje
idealny to on jeszcze nie jest, ale puch- jak najbardziej idealny , wystarczylo ze tylko przejechalam rowerem 15 min- puszak na glowie, a na dodatek pechowego poniedzialku zlamalam zabe (wieksza siostra zabek) jak nic- jutro rano nie rozumiem- DLACZEGO??? tyle roznych dobroci nakladam na wlosy a one nadal sie pusza a nic nowego nie dolaczylam do pielegnacji, moze potrzebuja odpoczynku? czas na odwyk maskowy ![]() pozalilam sie, powalilam glowa w mur i jest mi lepiej [/QUOTE]Cytat:
Behawe wysyła do Holandii paczki do 1kg za 6 Euro. Mają wszystko, czego dusza zapragnie. Cytat:
Przy aktywnym trybie życia nie da się dopasować odpowiednio pielęgnacji, trzeba by wszędzie zabierać ze sobą torbę specyfików. Indios, a czemu Ty się nic nie odzywasz? Widziałam Cię na analizowym!
|
||
|
|
|
#21367 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Yasmin;20642189
Dzięki Kusicielko, nawet nie wiedziałam ze ZSK mam prawie pod domem ![]() [/QUOTE] bardzo fajne miejsce! jedna z pań jest po biochemii, obie natomiast są sympatyczne i służą radą. jeśli zależy Ci na czymś, czego nie ma, możesz dopisać się do zamówienia. w tym sklepie znajdziesz nie tylko produkty zsk ale i bu i mazideł, a z tego co wiem, planowali również kolorówkę
|
#21368 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
same pysznosci, to bedzie keratyna i pantenol dziekuje jumaatt ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- no wlasnie, Rybionka tez wcielo ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Cytat:
?
|
||
|
|
|
#21369 | ||
|
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20643377]przegladam stronke
same pysznosci, to bedzie keratyna i pantenol dziekuje jumaatt Bardzo się cieszę, że mogłam przyczynić się do zaopatrzenia Twoich włosów w keratynkę, o pantenolu to już nie wspominając ![]() Tylko pamiętaj, przesyłka do 1 kg Cytat:
Edith też dawno nie zaglądała Pewnie się dziewczyny wakacjują Cytat:
|
||
|
|
|
#21370 |
|
Zakorzenienie
|
heeeeeeej laski
![]() ![]() wklejam to co mam na glowie obecnie, chyba przyszlam sie tu poradzic, mam zamiar sciac jutro wlosy, no jakies dobre 5 cm (wiadomo ze w odczuciu jak wyschna bedzie sie wydawac troche wiecej) Widac ze urosly? Juz sama nie wiem, napewno moje wlosy nie naleza do tych ktore kreca sie wraz z dlugoscia, musza byc stale podcinane, najlepiej to co 2-3 miesiace. Mam wrazenie ze tak dlugie jeszcze nie byly. Ale sa cenkie, zapuszczanie w moim przypadku nie ma sensu, nie wyglada to dobrze. Jasne, gdybym uzyla suszarki byloby super ale staram sie nie uzywac. Wiec plan mam taki, ze kupilam w dozie odzywke fitomedu, bede wcierac w skalp, oprocz tego za jakis czas zakupy na mazidlach, bo mam w planach pogrubienie wlosow, zageszczenie, o ile to mozliwe wkleje tez zdjecie po cieciu, ale of course nie po wyjsciu od fryzjera ktory probuje ogarnac wlosy suszarka i srodkami do stylizacji co do zdjec - takich sprezyn mam kilka na spodniej wartswie, a reszta to tak nosze ostatnio upiete , fajnie bo wystarczy jedna spinka i kolezanki zazdroszcza fryzury
W życiu chodzi o ludzi których spotykasz na swojej drodze i o wszystko co z nimi możesz stworzyć! Edytowane przez _Ewelka___ Czas edycji: 2010-07-13 o 12:48 |
|
|
|
#21371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz ze sprężynami jak ja- pod spodem są, a na wierzchu nie ![]() Ostatnio antenkowo było straszne, nie wiedziałam, co się dzieje z włosami! Ciągłe mycie szamponem BD im nie służy, ale nic na to nie poradzę, bo muszę je dobrze oczyścić z soli. Dobę chodziłam z kokosem na głowie, potem zmyłam Mrs potters aloesową[mam odpoczynek od kąpieli morskich], potem na włosy poszło jajko z waxem uv[dostrzegłam w składzie miód, zapach jajka jest okropny! Ja się boję fryzjera po ostatnim degażowaniu i ścinałam włosy sama. Powiem wam, że nie miały kryzysu po cięciu, a wyglądały tylko lepiej ![]() Mam gazetę z przepisami na płukanki na połysk. Reflektujecie? ![]() Załącznik 3251747
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#21372 |
|
Zakorzenienie
|
emolienty to oleje
humektanty? maja zatrzymac wode ? niby rozumiemich dzialanie, le ktore produkty sa z emolientami,ktore z humektantami Nigdy nie zwracalam na to uwagi :/
|
#21373 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Proteiny mają niektóre Biowaxy, np. ten do włosów ciemnych, stary wax z proteinami, Cytat:
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...35&postcount=2 tak, oleje to emolienty |
|||
|
|
|
#21374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włosy schną od 12, a tutaj dalej nic....Żel nałożony na mokro robi swoje. Tylko końcówki są suche...
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#21375 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktoś z Was robił dekoloryzację włosów kręconych?
Mam włosy farbowane 2 lata na ciemny brąz, heban, sa praktycznie prawie czarne. Moje naturalne to ciemny blond, kręcone. Czy zrobię błąd jeżeli poddam je dekoloryzacji? Proszę o radę, ponieważ mam dość długie włosy i nie chcę żeby były zniszczone..
|
|
#21376 |
|
Zakorzenienie
|
Jumatt- miło, ze pytasz
Nie denerwuj się już na mnie ![]() I tak miałam opisać coś dzisiaj W związku z tym, że moje włoski miały dziś troszkę mało czasu żeby wyschnąć przed pracą...musiałam je dosuszyć dyfuzorem Moim tanim dyfuzorem za 30 zł, po którym za każdym razem nie miałam loków tylko jakieś wiszące strąki :PI pomyślcie jakie było moje zaskoczenie kiedy po podsuszeniu (pięciominutowym dosłownie) podnoszę głowę a tu...burza loczków bez żadnego puchu i żadnych strąków Na koniec więc wgniotłam w nie odrobinkę mojego jedwabnego serum i wsio ![]() Jednak okazało sie, ze po tym jedwabiu troszeczkę się spuszyły...dałam więc tyle co brudu za paznokciem...oleju kokosowego I jest piękniusio aż do teraz ![]() Objętość się trzyma cały dzionek ![]() Mam więc chyba sposób aby nie wychodzić już do pracy rano z mokrymi włosami W związku z tym, że włosiska myję 2 razy w tyg. w tym raz w weekend to suszarka raz w tyg. nie powinna im zaszkodzić, prawda? ![]() Zresztą nie suszyłam bardzo mokrych...one jeszcze ok. godzinkę schły sobie normalnie (po plunkingu of course )Mówię Wam- jestem nimi urzeczona ![]() Tak w ogóle to oglądnęłam ostatnio w całości filmik Jessi, którego nigdy całkiem nie widziałam i zrobiłam tak jak ona (prawie ). Tzn. umyłam głowę, nałożyłam odżywkę d/s, po spłukaniu polałam włoski płukanką octową (jedna łyżeczka na 0,5 l- u mnie optymalna ilość ), na ociekające nałożyłam odżywkę b/s (z olejem z pestek brzoskwini od Rybiorka ) i troche pougniatałam, potem odrobinkę balsamu Nivea- pougniatalam i na koniec trochu żelu (oczywiscie pougniatałam :P). Potem ugniatałam ręczniczkiem z mikrofibry, zrobiłam nim też harmonijkowanie i na koniec plunking T-shirtem ![]() A resztę już znacie ![]() Kurczę- to się rozpisałam za wszystkie czasy...ale jestem uchachana niesamowicie
|
#21377 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() koszt przesylki: 3.95 teraz tylko czekac ![]() a na glowie nadal foch-> zdjelam gumke= pognieciony puszak ![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
a gdzie fotki? ja mam focha na glowie
|
||
|
|
|
#21378 |
|
Zakorzenienie
|
oj, biedna nava, foch na głowie
![]() ![]() a ja mam na głowie ... czapkę, ale taką cienką poświęcam się aby Wax UV lepiej się wchłaniał (dziękuję za Waxa wiadomo komu![]() ależ mam zaleglości do nadrobienia
|
#21379 |
|
Raczkowanie
|
Wiadomo jak silikony szkodzą włosom, ale co z parabenami i poliquaternium? Dlaczego powinno się ich unikać?
|
|
|
|
#21380 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, do czego używacie masła shea? Zamówiłam, żeby ochronić włoski przed słońcem, ma ma naturalny filtr, a moje wsłoy się na lato zrobiły suche. Problem w tym, że nie wiedziałam, że on taki klejący... Nałożyłam go sobie z kapką oleju konopnego, ale zmywać to już trzeba SLSem... A potem mi wypadło sporo włosów i zrobiło się przykro i nieswojo...
Nie wiem, co robić dalej, żeby włosom dopomóc. Możecie poradzić, co udało Wam się fajnego ukręcić z tym masłem? |
|
|
|
#21381 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
parabeny to konserwanty - potencjalnie drazniące, uczulające, a moze i nawet rakotwórcze polyquaty to substancje podobne do silikonów, ale duzo mniej o nich wiemy (rozne numerki to rozne wlasciwosci, przy czym ostatnio widzialam polyquata (nie pamietam numerku) w plynie do soczewek, wiec raczej tak jak silikon nie bedzie dzialac) Cytat:
na mazidlach jest przepis na odzywke, której baza jest shea i olej kokosowy (link byl jakos niedawno) - moze wyprobuj? PS - zyje ![]() zrobilam eksperyment pt. - naloz pianke, której twoje wlosy nie lubia, ale inaczej niz zwykle (wspominajac, ze moje nie lubia zadnej ). no i nalozylam na prawie cieknące (na cieknące byla naturia mieta wrzos) 2 spore porcje. nie polecam. loczki (wlasciwie to wyszly mocne fale bardziej niz loczki) drobne i malo skrecone, za to wlosy wyschly mega szybko. dodam tez brak objetosci i skret dopiero od skroni. :upa
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-07-13 o 20:04 |
||
|
|
|
#21382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#21383 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tym mocniej ich unikamy im mocniej się stosujemy do metody CG (mycie odżywką itd ) A. poza tym trzeba tylko pamiętać o ich usuwaniu. Polyquaternia trzeba zmywać szamponem więc podobnie jak silikony są odradzane przy CG. O parabenach napisała anka.d. Agison pisała ostatnio, że nie ma dowodów ma negatywne oddziaływanie parabenów. Ale prasę mają nie najlepszą. Samej trzeba zdecydować czy się ich unika czy nie. |
|
|
|
|
#21384 |
|
Zadomowienie
|
Kokos się spisał - pojechałam nad jezioro i nigdy po wodzie z jeziora nie miałam jeszcze tak ładnie zdefiniowanych i miękkich lokasów.
A i wiecie co? Jak popływałam z rozpuszczonymi włosami w jeziorze i wychodziłam to okazało się, ze moje włosy.... sięgają do pasa i niewiele im brakuje żeby dotknęły tyłka!!!! Szkoda, ze nie są takie jak się pokręcą
|
#21385 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nooo wilczex niezle za wytrwalosc---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- a w zasadzie to mam pytanie: jak stosowac keratyne? mozna dodac jako skl do maski? czy moze do odzywki b/s?? tyle siedze na tym watku, czytam i nadal zielona jestem ![]() |
|
|
|
|
#21386 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.bangla.babyonline.pl/kosm...zius-p5770.htm dzieckowym ![]() dokładnego składu w tym momencie nie podam, bo wyjechał z dziećmi na wakacje ![]() nie, nie czeszę szczotką. PS. czekam na przesyłkę z mazideł. niecierpliwie. |
|
|
|
|
#21387 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20660230]
nooo wilczex niezle za wytrwalosc---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- a w zasadzie to mam pytanie: jak stosowac keratyne? mozna dodac jako skl do maski? czy moze do odzywki b/s?? tyle siedze na tym watku, czytam i nadal zielona jestem ![]() W zasadzie na wszystkie sposoby możesz ją stosować, dodać do odzywki d/s i potrzymać dłużej na głowie, dodać do b/s, zrobić mgiełkę. Ja w zimie robiłam spraye, teraz dodaję do odżywki d/s albo robię emulsję, którą kładę przed myciem głowy a która zawiera większe dawki różnych składników. Wczoraj sobie taką zrobiłam, zawierała: * hydrolat * ceramidy 10% * pantenol 6% * niacynamid 5% * l-cystynę 5% (aminokwas) * keratynę 2% * humektanty: aloes, hydromanil 3-4 godziny na głowie, zmycie szamponem i dalej jak zwykle. |
|
|
|
#21388 | |||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
All_improviso z włosów będa loki. Tylko cierpliwości i dobrej pielęgnacji im trzeba. 2 tygodnie CG to jeszcze niewiele.
Nadto włosy masz ścięte na prosto, co nie ułatwia im sprawy - nie mają miejsca, by sie kręcić. Wierzch jest zawsze narażony najbardziej na uszkodzenia, więc i podatność takich włosów na skręcanie jest mniejsza. Tyle, że ze zdjęcia wynika, iż warstwa ta jest spuszona, wysuszona, ale chce się kręcić (i się kręci). Nie ma prawie kręcone lub prawie proste. To tak jakby prawie umrzeć. Twoje włosy są kręcone i to widać. Po prostu są Twoje - swoiste, indywidualne, właściwe wyłącznie Tobie. Inne mogą by podobne, ale takie same nigdy nie będą. I wcale nie sa brzydkie, sa tylko niewłaściwie pielęgnowane. Farbowanie nie jest złe, pod warunkiem, że to farbowanie, a nie rozjaśnianie. To drugie potrafi pozbawić włosa grubości (moje rozjaśniane w porównaniu z naturalnymi są po 2 lub 3 razy cieńsze). Może naturalne odbarwianie włosów zastapi z czasem chemiczną koloryzację? Na tę chwilę pozostaje podwójne dbanie o włosy. Włosy często odchorowują cięcie. Daj im nieco czasu, by doszły do siebie. Prawda, ale zależy jakich emolientów. Te, które są w odżywkach umieszczane przez producentów nie powinny obciązyć (pomijam Garniera z awokado i shea, który akurat mnie obciąża. No, ale to wybitnie emolientowa odzywka). Tak, Hegron nie ma protein Gdzieś zniknął mi cytat o jaju kwasny: - fakt, są pozostałe elementy, ale w jaki sposób mogą na nie wpływać hinduskie ziółka... I czy nie sa blokowane przez proteiny? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20629709]"złote włosy" mi sie wydaja nijakie pod wzgledem koloru[/quote] przecież one są złote Cytat:
Tak samo jest z proteinami - częśc z nich wnika, część osiada na włosie.
|
|
#21389 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ostatnie obrażenie się poskutkowało włosami za talię (pięć lat, ale mam długie plecy z powodu wzrostu 180 cm, więc zapuszczanie trochę trwało). Na razie plan jest taki: zero fryzjera przez jakiś czas, CG i obserwacja, co służy włosom, a co nie. Jeszcze oczytuję się w artykułach z forum, mam kłopoty z dobieraniem właściwych kosmetyków, ale wiem, że dopóki sama nie spróbuję, nie przetestuję, nikt mi nie powie, co jest dobre dla moich włosów. ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- PS. I kładę dobrą farbę (przeczuwam oksymoron w tym stwierdzeniu, ale niech będzie). Będę odżywiać solidnie skalpowłos. Albo osiwieję ![]() ![]()
|
||
|
|
|
#21390 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.

, wystarczylo ze tylko przejechalam rowerem 15 min- puszak na glowie, a na dodatek pechowego poniedzialku zlamalam zabe (wieksza siostra zabek) jak nic- jutro rano 

same pysznosci, to bedzie keratyna i pantenol 

nooo wilczex niezle