|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#21331 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
![]() odzywki ktore uzywam do mycia i tak w zasadzie ladnie nie pachna wiec nie zaszkodzi sprobowac ![]() tylko gdzie ja je upacham ![]() musze poszukac mieszkania z wieksza lazienka
|
|
|
|
|
#21332 |
|
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20614271]wlosy po stylizacji "czepkowej"
nie ma puchu Cudne! Jaki blask! Czy to po tym rycynowym nabłyszczaczu? ![]() No nie, taki skręt bez żadnego harmonijkowania itp. No nie ma sprawiedliwości na tym świecie ![]() Czy dobrze zrozumiałam, że nałożyłaś ten czepek w ostatniej fazie wyschnięcia włosów? Długo go trzymałaś? [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20614405]to moze jednak obie wezme, to daleko a ja len jestem wiec zainwetsuje w obie ![]() [/QUOTE] Powąchaj w butelce, na miejscu |
|
|
|
#21333 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
blysk to chyba zasluga lampy, bo ubolewam nad jego brakiem ![]() a nablyszczacza nie uzylam- zapomnialam o nim ja mam wlosy porzadnie poskrecane, nastepnego dnia skret sie troche rozlznia, ale akurat jego to mam pod dostatkiem czepek nalozylam jak wlosy byly prawie suche- zeby ich nie dotykac a trzymalam jakies 2 godz, chcialam nowy zakup wyprobowac ![]() pomysl z wachaniem hergona wykorzystam jutro Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-07-11 o 23:13 |
|
|
|
|
#21334 |
|
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20615113]
czepek nalozylam jak wlosy byly prawie suche- zeby ich nie dotykac a trzymalam jakies 2 godz, chcialam nowy zakup wyprobowac ![]() pomysl z wachaniem hergona wykorzystam jutro Nava, boskie włosy Dobry pomysł z tym czepkiem, bo ja się nie mogę powstrzymać nigdy od dotykania ![]() Acha, jeśli naprawdę będziesz chciała pieluchy, daj znać
Edytowane przez Pinsleepe Czas edycji: 2010-07-11 o 23:24 |
|
|
|
#21335 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jak wlosy sa w czepku to ochota na ich dotykanie mija samoczynnie smieszny on jest- taka "firankowa" konstrukcja z gumka ![]() ![]() powinna byc tez wersja dla dlugowlosych bo ten na pewno nie pomiescilby moich wlosow przed ich obcieciem co do pieluch to z checia wyprobuje w zamian wysle czepki jakbys byla Ty lub ktoras z kolezanek zainteresowana "styling a la bonet" |
|
|
|
|
#21336 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
To będę nadrabiać...
![]() Weekend na słońcu i w wodzie ale olej kokosowy spisał sie na medal.Dziś poranne mycie i znów z niedosuszonymi włosami biegłam do pracy. Za to skalp odżywiony (nocna wcierka) Kolejne ciachanie mamy udane. Teraz czas na mnie - końcówki proszą o podcięcie.
|
#21337 |
|
Zakorzenienie
|
czy eclipta pozostawiona na 2h może wysuszyć włosy?
|
|
#21338 | |||||||||
|
|
Cytat:
Ja chcę zimę Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Do odżywki, do psikadła, do wcierki. Do czego sobie zamarzysz Ostatnio leczę czystym sokiem prosto z liścia oparzenia.Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Czyli decyzja w kwestii Rainforesta podjęta ![]() Cytat:
Dziękuję Ale gdzie zdjęcie? Cytat:
---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- A z czym ją zrobiłaś? Jaka była?
|
|
#21339 |
|
Zakorzenienie
|
podjęta
dzisiaj będę go próbować. a niedługo zainwestuję też w tego do ciemnych, bo za 11zł to aż żal, żeby stał na półce Garnier awokado + żółtko jajka + eclipta. już nałożyłam, trudno najwyżej mnie trochę przesuszy..
|
|
#21340 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20612801]
Syrenko, a co czyni amodimethicone silikonem " o bardzo dobrych wlaściwościach" ![]() [/QUOTE]Amodimethicone jest silikonem modyfikowanym, ma dodaną część, która jest pozytywnie naładowana więc łatwo i dobrze przylega do włosa optycznie poprawiając jego wygląd. Chemiczka z NC pisze, że jego właściwości kondycjonujące są uzależnione od stanu włosa, im włos bardziej zniszczony tym lepiej amodimethicone się spisuje. Ma być to spowodowane faktem, że włos zniszczony jest bardziej ujemnie naładowany niż włos zdrowy. Amodimethicone ma zatrzymywać wilgoć we włosach, wygładzać powierzchnię włosa, ułatwiać rozczesywanie, redukować rozmiar uszkodzeń podczas zabiegów z użyciem ciepła (suszarka, prostownica itd), dodawać blasku. Navo, piękne złote włosy z dodatkami jakie zastosowałaś chyba nie powinna |
|
|
|
#21341 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny mam pytanie
ostatnio odkąd mam więcej czasu zaczęłam nakładać olej kokosowy na noc, rano mycie babydream'em i Wax na 4-5h i tak co drugi dzień . Czy mogę przedobrzyć ?
|
|
|
|
#21342 |
|
Zadomowienie
|
Wiatm dziewczyny
Ależ pędzicie, jak zwykle Ja zapach Hergona bardzo lubię i często wracam do tej odżywki. Łatwo ją dostać w Kauflandzie.Ja wcoraj przez pół dnia i całą noc olejowałam włosy kokosem a teraz siedze z Waxem wzbogaconym o pantenol i keratynę. Wiem, że olej ciężki jest jak na taką pogodę ale miałam tak suche końcówki, ze bałam się, że mi się starsznie zniszczą, postanowiłam je nawilżyć porządnie.
|
#21343 | ||||||||||||
|
|
Cytat:
Kiedy nakładałam olej na końcówki wieczorem, to nie miałam problemów z piórkowaniem, obecnie niestety tak ![]() Warto jednak podciąć końcówki, jeśli dopiero wróciłaś znad morza - a po podpisie wnioskuję, że i znad morza (o większym niż Bałtyk zasoleniu) i z ostrzejszego niz nasze słońca. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym napisz, prosze, dokładniej, na czym polegało "jakieś takie suche i sprawiające wrazenie zniszczonych" ? Bo może to był puch? Cytat:
Cytat:
Skoro nasze obserwacje wskazują, żeemolientowa podstawa decyduje o skręcie, to bardzo prawdopodobnym będzie konieczność dopasowywania ilości stylizatora do użytych emolientów. Moim zdaniem wystepuje tu zależność odwrotnie proporcjonalna. Cytat:
---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
Cytat:
Jak sądzisz, Syrenko?
|
|
#21344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#21345 | |||||||||||||
|
|
Cytat:
świetnie Cytat:
Cytat:
Pozostałe działania dają głównie efekty doraźne i pełnia funkcję wspomagającą, ale - jak by nie patrzeć - równie istotną. Ale my tu nie wszystkie jesteśmy CG. Sama stosuję pokraczną Nam równiez miło, ze ejsteś z nami Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dodać moge tylko, że działo się Do tego po Sensitive skalp nawilżony. Jestem wyłącznie na tak.Cytat:
Cytat:
Jeśli nie nałożę bogatej odżywki, mam po szamponie piórka nie włosy. Szampon oczyszcza z nadmiaru, ale odpowiednie zabezpieczenie jest równie istotne (jak nie istotniejsze). Cytat:
Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20607444]w kwestii pomyciowej stylizacji ograniczam sie do wpiecia dwoch zabek, zeby wlosy nie lecialy do oczu bo nie moglabym wizazowac [/QUOTE] Zazdraszczam i poproszę ![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20609703]dziewczyny, ktora z Was uzywala odzywki hegron do mycia? wydaje mi sie ze znalazlam takowa- litrowa ( ) butla za jakas smieszna cena. warto ja zakupic?[/QUOTE] Używałam tej z fioletową zakrętką i po braku zachwytów stała się ulubioną na równi z Mrs. Potters aloesową. Obecnie zaczełam Hegrona z różową nakrętką. Już widze, że gęstszy, choć skład ten sam...---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20614271]wlosy po stylizacji "czepkowej" nie ma puchu Poproszę nieco [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20614405] musze poszukac mieszkania z wieksza lazienka [/QUOTE] Albo łazienki z mieszkaniem Cytat:
Cytat:
Nie straszę
|
|
#21346 |
|
Raczkowanie
|
Drogie Zakręcone
![]() Odważam się po raz pierwszy napisać na Waszym/naszym forum. Włosy mam takie, jak widać na załączonym poniżej obrazku. Nie mam pewności, czy można uznać je za kręcone. Jeśli już, to może są falowane, ale na pewno nie kręcone tak, jak niektórych z Was. Kłopot z nimi jest następujący. Kręcą się wyłącznie z tyłu głowy i to raczej, hm, warstwa spodnia, a nie wierzchnia Przód - prosty, lekko zawijający się przy końcówkach, z tendencją do łatwego ułożenia na czymkolwiek. Tyle że układanie (jakieś papiloty i inne takie wynalazki) daje zupełnie tragiczny efekt. Więc nie kręcę nawet domowymi sposobami. Niezdecydowanie moich włosów, określenie ich jako prawie kręcone albo prawie proste (jedno i drugie stwierdzenie nie jest zgodne z prawdą ) sprawia, że najczęściej wiążę je w kuca. I tyle. Dodatkowo farbuję, ale muszę. Od dwóch tygodni po wnikliwej lekturze niemal wszystkich wątków tego forum jestem na dietce CG Włosy zmiękły, ale po ostatnim podcięciu (tydzień temu), układają się fatalnie. Na razie postanowienie jest proste. Nie będę ich obcinać i jeśli zdzierżę siwe odrosty, to może odhoduję sobie siwe prawie kręcone/prawie proste włosy. W czym problem dokładnie? W tym, że nie znoszę niezdecydowania moich kudłów. Są brzydkie. Takie... nijakie. Pomóżcie mi, proszę, określić ich kategorię wedle ezoterycznych kwalifikacji i ewentualnie pomóc przy doborze kosmetyków. Są cienkie. Są podatne na układanie. Są prawie proste - od góry i z przodu. Są kręcone - od tyłu. Są farbowane. Z kosmetyków: - odżywka yung różowy do mycia; - joanna z makiem i z lnem po myciu; - joanna z wrzosem i miętą po myciu; - kallos latte; - raz zastosowałam olejek vatika (nie mam jeszcze zdania na temat tego preparatu); - do układania żel lniany z kilkoma kroplami NMF.
Edytowane przez all_improviso Czas edycji: 2010-07-12 o 12:14 Powód: nieudana próba dołączenia zdjęcia |
|
|
|
#21347 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
![]() Myślę, że Twoje włosy mają potencjał skrętowy, natomiast widać, że brakuje im nawilżenia i przydałoby się je trochę podregenerować co może zająć dobrych kilka tygodni. Olejowanie może być pomocne, aczkolwiek efekty pielęgnacyjne nie pojawią się od razu. Vatikę masz na oleju kokosowym czy na parafinie? I tak się zastanawiam czy nie dobrze by było zmienić odżywkę do mycia na bezproteinową, mi yung różowy po dwóch tygodniach zmiękczył zbytnio włosy (tak u mnie działają proteiny jedwabiu). Polecam też półprodukty kosmetyczne dostępne na mazidłach czy w sklepie zrób sobie krem. |
|
|
|
|
#21348 |
|
Raczkowanie
|
Syrenko,
Vatika jest kokosowa. I proszę, ze mną jak z dzieckiem (przynajmniej na razie ) : doradź mi wprost, jakie bezproteinowe odżywki polecasz i jakie półprodukty kosmetyczne. Wdzięczność moja będzie wielka. |
|
|
|
#21349 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze.. miałam być na odwyku białkowym i zapomniałam, że żółtko ma dużo protein ;(
z tego co przeglądałam, to większość odżywek jakie mam to są albo proteinowe albo emolientowe. więc nie pozostaje mi nic innego, jak odłożyć te pierwsze na rzecz tych drugich. ale zbyt dużo emolientów może pewnie obciążyć włosy, prawda?
|
|
#21350 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Półprodukty kosmetyczne: * humektanty, przykładowo któryś z poniższych gliceryna, kwas hialuronowy - roztwór 1% hydromanil aloes * witaminy: pantenol, niacynamid * proteiny: keratyna hydrolizowana * hydrolaty do psikadeł jeśli będziesz takowe robić (przykładowe przepisy w receptariuszu) * możesz się skusić na ekstrakty roślinne hinduskie np. amlę (bo eclipta chyba jest niedostępna aktualnie) * konserwant, jeśli zamierzasz miksturę trzymać dłużej niż 2 tygodnie w lodówce * akcesoria typu: buteleczka z atmizerem, łyżeczki miarowe, papierki lakmusowe, zlewka, bagietka do mieszania Można je dodawać do odżywek d/s, b/s, robić psikadła, maski. Przykładowe przepisy znajdziesz w receptariuszu. Cytat:
|
||
|
|
|
#21351 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze, zrypałam sobie jeden bok zaczęłam go niepotrzebnie ugniatać, poprawiać i się zepsuł. ale za to drugi jest piękny!
|
|
|
#21352 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() all_improviso - witamy nową Zakręconą I to taką, która już przeczytała wszystko, co trzeba ![]() Osobiście Ci gwarantuję, że tam jest skręt. Ale faktycznie, wyglądają na mocno umęczone i wysuszone. W Twojej pielęgnacji brakuje mi dobrej odżywki d/s. Kallos to za mało Póki co wzbogacaj Kallosa, np. miodem czy olejami, a jak dokupisz półprodukty, to i nimi. Keratyna i pantenol obowiązkowo |
||
|
|
|
#21353 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może któraś z krakowianek planuje w najbliższym czasie zakupy na Mazidłach?![]() A z olejem kokosowym chyba też się przeproszę..... W końcu skoro kobiety z Indii nakładają olej codziennie przy ich klimacie, to chyba u nas w lato też nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
#21354 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam problem z puszeniem się włosów. w mieście ten problem nie występuje, tylko jak jestem gdzieś nad wodą. zastanawiam się czy można temu jakoś zapobiec?
stosuję do stylizacji krem do loków lorys girl lub lorys nutri sun gloss, może nakładać coś jeszcze po wyschnięciu? jedwab? drugi problem to nadmierne wypadanie włosów podczas mycia odkąd noszę loki, może to dlatego że nie wyczesuję ich pomiędzy myciami jak to było w przypadku gdy nosiłam proste? nie wiem też czy dobrze sklasyfikowałam swoje włosy, wydaje mi się, że to 3b, ale nie jestem pewna, jak myślicie??
|
#21355 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"złote włosy" mi sie wydaja nijakie pod wzgledem koloru---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
kurcze, klucz do sukcesu to NIEDOTYKANIE... wciaz mam z tym problem ![]() po hegrona nie pojechalam- leje okropnie przez caly dzien o tak- lazienka + mieszkanie to by mi nawet pasowalo---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#21356 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Na razie zakochana jestem w marchewce - unikam kontaktu ze skórą, a włoski są takie mięciutkie, szok Cytat:
przymierzam się do umycia włosów odżywką, ale to za jakiś czas, na razie OMO z hippem i pottersem bardzo dobrze dziala Cytat:
---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie mogę sie coś dziś ogarnąć z pisaniem.... |
||||||
|
|
|
#21357 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
Dopiero raczkuję w tym wątku. Czytam i czytam... Może mi pomożecie, bo nie wiem, co się dzieje z moimi włosami. Mam naturalnie kręcone włosy (w dzieciństwie same ,,pierścionki'', z wiekiem trochę mniej poskręcane) Od jakiegoś czasu jednak widzę, że stają się coraz prostsze. Zwykle wystarczało ugniatanie + pianka dla kręconych włosów + wysuszenie suszarką i loczki gotowe. Teraz zamiast loczków mam sklejone strąki, czasem kręcą się przez pół dnia (ale tylko przed miesiączką ). Farbowanie wcześniej nie miało wpływu na skręt.Mam włosy do brody, więc ten sposób zwijania w pieluchę nie dla mnie. Czego już próbowałam? Mycie odżywką - włosy tłuste, ciężko wiszące lekko falowane pasma, olejowanie - to samo, zaraz się przetłuszczają. Są też brzydkie, kiedy schną same - przyklejone do głowy pasma, które zaraz sie przetłuszczą. Jedynym sposobem na przetłuszczanie przy skórze było zawsze suszenie. Myślałam zakupach na Mazidłach (często tam kupuję, ale z myślą o naczynkach). Mam w tej chwili d-panthenol, jedwab hydrolizowany, jakieś nawilżacze, trochę eclipty - mogę to jakoś wykorzystać? Co z czym zmieszać? Może kupię keratynę? Zupełnie nie wiem, co robić, bo włosy dawniej zawsze kręciły się bez problemów i tylko w kreconych mi do twarzy. I jeszcze... o jakim czepku pisze Nava? |
|
|
|
#21358 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20629709]leje okropnie przez caly dzien [/QUOTE] OMG u mnie takie słońce, że się nie da żyć ![]() Nava, piękne włoski, taki idealny skręt.... |
||
|
|
|
#21359 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co jak co to odstawiłam Jantar całkowicie. Łupieżu już nie ma
|
|
|
#21360 |
|
Raczkowanie
|
Jumaatt, Syrenko,
bio wax zakupiony. Maska na włosach z odrobiną oleju rycynowego już oblepia mój skalp. Co do półproduktów, nie miałam okazji zapytać o konkretne, ale intuicyjnie zamówiłam te: http://mazidla.com/index.php?option=...id=85&Itemid=2 http://mazidla.com/index.php?option=...d=287&Itemid=2 I witam w Zakręconym Kółku. Jakby zaczął mi się kręcić przód, tak jak tył, poczułabym się całkiem u siebie ![]() A forum świetne. Milion cennych rad. Dzięki dziewczyny. Wielka praca. Edytowane przez all_improviso Czas edycji: 2010-07-12 o 20:40 Powód: Literówka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.

nigdy nie widziałam tak długich włosów, ale nie wyglądało to ładnie