Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 714 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-14, 10:11   #21391
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez gubis Pokaż wiadomość
przy takiej pogodzie olej może przesuszać?
bo moje kudełki ostatnio są biedne i własnie ratuję je olejem, ale jak na razie bez większych efektów
Przy obecniej pogodzie - wysoki PR i niska wilgotnośc procentowa juz wysuszac nie powinny. Unikałam olejów przy najlepszej pogodzie dla humektantów - między 5 a 15 stopni PR i wysokiej wilgotności procentowej.
Zobaczymy, czy podobna sytuacja zdarzy się jesienią. KOnieczna jest weryfikacja
Cytat:
w tym sklepie znajdziesz nie tylko produkty zsk ale i bu i mazideł, a z tego co wiem, planowali również kolorówkę
ja tez chcę
We Wro artykułów z ZSK niewiele i na dodatek omarżowane. Wychodzi więc na to samo, co zamówienie internetowe.
Na dodatek panie niewiele wiedza na temat tego, co sprzedają
Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość
wklejam to co mam na glowie obecnie, chyba przyszlam sie tu poradzic, mam zamiar sciac jutro wlosy, no jakies dobre 5 cm (wiadomo ze w odczuciu jak wyschna bedzie sie wydawac troche wiecej) Widac ze urosly?
Ślicznie Ja się nie zgadzam, byś ciachała aż 5 cm Z tego, co pamiętam, Twoje włosy najlepiej wyglądaja przy obecnej długości - piękny skręt korkociągowy, sprężyny. Po ostatnim cięciu tego nie było
Zapuszczac nie musisz - jak dla mnie możesz zostać przy obecnej długości.
Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Ja się boję fryzjera po ostatnim degażowaniu i ścinałam włosy sama. Powiem wam, że nie miały kryzysu po cięciu, a wyglądały tylko lepiej

Moje tez wczoraj zostały nieco przycięte (od 1 do 3 cm). Dziś czują się lepiej i równiez jestem zaskoczona, że nie przeżyły szoku Może to dzięki morelce z humektantami
Cytat:
Mam gazetę z przepisami na płukanki na połysk. Reflektujecie?
ale jeśli nie próbowałaś sama, to wklej przepisy tutaj - obejrzymy. Może tez pokusimy się o sprawdzenie
Cytat:
Napisane przez Olimpiamiko Pokaż wiadomość
Czy zrobię błąd jeżeli poddam je dekoloryzacji? Proszę o radę, ponieważ mam dość długie włosy i nie chcę żeby były zniszczone.
W życiu nie dekoloryzowałam włosów, ale nie są dzę, by był to zabieg delikatny. Czy nie lepiej będzie po prostu zapuszczać i ścinać powoli to, co Ci nie pasuje? Zawsze możesz delikatnie przyciemniać naturalny kolor płukankami i odżywkami, gdy pojawią się odrosty.
Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
I pomyślcie jakie było moje zaskoczenie kiedy po podsuszeniu (pięciominutowym dosłownie) podnoszę głowę a tu...burza loczków bez żadnego puchu i żadnych strąków
cieszę się razem z Tobą
Cytat:
piękniusio aż do teraz
Objętość się trzyma cały dzionek

Zazdraszczam
A zdjęcia gdzie?!
Cytat:
suszarka raz w tyg. nie powinna im zaszkodzić, prawda?
Dokładnie. Nie powinna, jeśli suszych chłodnym lub ledwo ciepłym nawiewem.
Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
Wiadomo jak silikony szkodzą włosom, ale co z parabenami i poliquaternium? Dlaczego powinno się ich unikać?
Dziewczyny już wszystko napisały. Ja dodam tylko, że w moim przypadku nagromadzenie parabenów w poduktach trzymanych dłużej (odżywki d/s) powoduje świąd skalpu.
Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
ostatnio widzialam polyquata (nie pamietam numerku) w plynie do soczewek, wiec raczej tak jak silikon nie bedzie dzialac)
Poniekąd będzie działać. Podejrzewam, że tutaj zadaniem pq jest łatwośc rozprowadzania płynu. On powinien być lekko żelowaty (żel-płyn), z tego, co pamiętam, więc pq świetnie spełni swoją rolę.
Podobnie jest z pq i silikonem w szamponach.
Cytat:
PS - zyje
za milczenie
Cytat:
Napisane przez wilczex Pokaż wiadomość
okazało się, ze moje włosy.... sięgają do pasa i niewiele im brakuje żeby dotknęły tyłka!!!! Szkoda, ze nie są takie jak się pokręcą
ja też poproszę
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20660230] w zasadzie to mam pytanie: jak stosowac keratyne? mozna dodac jako skl do maski? czy moze do odzywki b/s??
tyle siedze na tym watku, czytam i nadal zielona jestem [/QUOTE] Ja dodaję do odżywki d/s, do emulsji humektantowej, którą stosuję zamiast odżywki b/s oraz do psikadeł i wcierek.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 10:22   #21392
gubis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez all_improviso Pokaż wiadomość
a takim szamponem:

http://www.bangla.babyonline.pl/kosm...zius-p5770.htm

dzieckowym
dokładnego składu w tym momencie nie podam, bo wyjechał z dziećmi na wakacje

wydaje mi się, mogę się mylić, że nie istnieje coś takiego jak lekkie sls (w końcu jest to nazwa sunstancji). takie samo sodium lauryl sulfate jest używane w ludwiku, szamponie dla dzieci, dorosłych i psów. jest co prawda trochę mniej agresywny jego odpowiednik - sodium laureth sulfate-sles, ale w dalszym ciągu nie jest on lekkim sls.

szczotka, grzebień, chyba nie ma znaczenia. dziewczyny mają racje, Twoje włosy nie sa proste, ja się zastanawiam czy w kręceniu nie przeszkadza im coś, co robisz bezpośrednio po umyciu.

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
We Wro artykułów z ZSK niewiele i na dodatek omarżowane. Wychodzi więc na to samo, co zamówienie internetowe.

u nas też jest marża, ale zawsze można pojsc tylko po jedną rzecz (tiaaa....) no i obsługa jest profesjonalna i miła.
jak pracowałam w weekendy nieopodal sklepu zsk to co tydzien przychodzilam wydac kwote nie wieksza niz 50zl - bo oczywiscie cale zamowienie na miesiac to by bylo tak duuuzooo...

Edytowane przez gubis
Czas edycji: 2010-07-14 o 10:25
gubis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 10:35   #21393
all_improviso
Raczkowanie

Cytat:
wydaje mi się, mogę się mylić, że nie istnieje coś takiego jak lekkie sls (w końcu jest to nazwa substancji). takie samo sodium lauryl sulfate jest używane w ludwiku, szamponie dla dzieci, dorosłych i psów. jest co prawda trochę mniej agresywny jego odpowiednik - sodium laureth sulfate-sles, ale w dalszym ciągu nie jest on lekkim sls.

szczotka, grzebień, chyba nie ma znaczenia. dziewczyny mają racje, Twoje włosy nie sa proste, ja się zastanawiam czy w kręceniu nie przeszkadza im coś, co robisz bezpośrednio po umyciu.
Pewnie masz rację. Kombinuję jednak, że SLS-u jest mniej w łagodnym szamponie dla dzieci niż w płynie do mycia naczyń.

Przed CG - krzywdziłam włosy po myciu. Szczegóły daruję sobie (prostownicy jednak nie było)
Na CG - po myciu robię niewiele. Suszenie bez wspomagaczy, naturalne. Na koniec trochę żelu lnianego z NMF.

Załączone zdjęcie jest dokumentacją POCZĄTKÓW CG.
Na efekty poczekajmy.
Kolejna fota po wakacjach. OK?

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Ps. A poza tym SLS nie jest chyba śmiercią dla włosów. Musiałam zmyć nim mocno silikonową odżywkę po farbowaniu. Nie chcę popaść w szaleństwo skrajności
all_improviso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 10:45   #21394
Eloe77

Cytat:
a takim szamponem:
dzieckowym
szkoda, że nie ma składu Można by było sprawdzić, czy aby nie spisuje się jak niejeden hardkorowy slsowiec (jak to było u mnie w przypadku Johnson's Baby )
Cytat:
nie, nie czeszę szczotką.
A grzebieniem? W sensie czy na sucho nie czeszesz. Czymkolwiek.
Cytat:
Ostatnie obrażenie się poskutkowało włosami za talię
Matulu... ja po 4 latach zapuszczania od 3-4-centymetrowych miałam najwyżej do ramion.
Cytat:
mam długie plecy z powodu wzrostu 180 cm
fajnie
Cytat:
Na razie plan jest taki: zero fryzjera przez jakiś czas, CG i obserwacja, co służy włosom, a co nie.
Dobry plan Pamiętaj jednak, że końcówki trzeba przycinać regularnie - co 3 do 6 miesięcy (zależy od włosów).
Cytat:
Jeszcze oczytuję się w artykułach z forum, mam kłopoty z dobieraniem właściwych kosmetyków, ale wiem, że dopóki sama nie spróbuję, nie przetestuję, nikt mi nie powie, co jest dobre dla moich włosów
Znaczy efekt osiągnięty
Cytat:
I kładę dobrą farbę (przeczuwam oksymoron w tym stwierdzeniu, ale niech będzie).
Oj, dobrze przeczuwasz
Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
nie wypowiem się, bo temat blokowania nie został prze mnie rozpoznany
Szkoda Myślę czasem nad sensem maseczki zółtko-rycyna-cytryna, ale kiedy tylko myslę o jajku, to czuję jego okropny zapach
Cytat:
Chcesz powiedzieć, że stosowanie oleju kokosowego blokuje dostęp innych substancji?
Nie mam na myśli szczególnego oleju, a piszesz o kokosie.
Fakt pozostaje jednak faktem - nawet kokos nie przyjmował się wiosną na włosie. Nie wiem dokładnie, z jakich powodów. Moje włosy po kokosie właśnie (kokos solo!) wyglądały na suche i nie chciały sie kręcić. Czy to brak tolerancji, czy niewnikanie

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-14, 10:47   #21395
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
a takim szamponem:

dzieckowym

nie, nie czeszę szczotką.

PS. czekam na przesyłkę z mazideł. niecierpliwie.
Ja bym prosiła o skład tego szamponiku jak bedziesz mogła podac Bo już tydzien chodze za Babydream i w zadnym Rossamanie go nie ma Nie wiem czy wycofują go czy co ;(

Edytowane przez iwona200
Czas edycji: 2010-07-14 o 10:49
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 10:48   #21396
gubis
Rozeznanie

Cytat:
Pewnie masz rację. Kombinuję jednak, że SLS-u jest mniej w łagodnym szamponie dla dzieci niż w płynie do mycia naczyń.
nie znam składu, ale wiele dziewczyn tutaj nacięło sie na pozornie łagodny szampon dla dzieci, który nie różnił się niczym od 'familijnego'. niestety, nie liczyłabym na uczciwość producentów, dlatego ostrzegam
pewnie, że sls nie jest zabójcą i należy go używać co jakiś czas. myślę jednak, że gdy włosy są zniszczone i suche, to warto to użycie ograniczyć do minimum i spojrzeć w stronę lżejszych detergentów.
moje włosy np zaczęły się domagać częstszego oczyszczania szamponem, ale gdy stosowałam myjadło z sls nie spodobało im się to przy szamponie organicznym już tak nie strajkują.

Cytat:
Na CG - po myciu robię niewiele. Suszenie bez wspomagaczy, naturalne. Na koniec trochę żelu lnianego z NMF.
a próbowałaś odzywki b/s na ociekające włosy? u mnie np świetnie spisuje się mr potters, która dzieli włosy na grube pasma -> stylizator utrwala -> dużo fajniejszy efekt niż przy lekkich odżywkach czy też bez nich

powodzenia!
Stary 2010-07-14, 10:54   #21397
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Eloe- a jakoś nie cyknęłam foty Jeszcze będzie okazja jak będe podsuszać sobie regularnie
Wczoraj na początku suszyłam dość ciepłym strumieniem...Następnym razem spróbuję całkiem chłodnym- kiedyś po chłodnym miałam beznadziejne włosy Chociaż w sumie...ogólnie p odyfuzorze miałam badziewie- jak wspominałam zresztą w poprzednim poście

Swoją droga dziś po wstaniu wgniotłam odrobinkę oleju kokosowego we włosy i to była moja reanimacja

A tak w ogóle...powiedzcie mi- olej kokosowy chroni przed wodą, tak? Wilczex nakładała ostatnio i Rybiorek tez z tego, co pamietam...
Jego się dużo nakłada? Tak jak np. na obfite olejowanie? Bo niedługo chyba wybieramy się z TŻtem nad jakąś wodę i tak sobie myślę o tym oleju

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 10:57   #21398
Zelka_93
Raczkowanie

GG do Zelka_93

Cytat:
Napisane przez Olimpiamiko Pokaż wiadomość
Czy ktoś z Was robił dekoloryzację włosów kręconych?

Mam włosy farbowane 2 lata na ciemny brąz, heban, sa praktycznie prawie czarne. Moje naturalne to ciemny blond, kręcone. Czy zrobię błąd jeżeli poddam je dekoloryzacji? Proszę o radę, ponieważ mam dość długie włosy i nie chcę żeby były zniszczone..

Kilka lat temu miałam włosy pofarbowane na bardzo jasny blond i fryzjerka zdecydowanie odradzała dekoloryzację, bo podobno bardzo niszczy włosy. Żeby nie było widać odrostów miałam je farbowane na jasny brąz, który po kilku myciach znacznie się uspokajał i robił się z niego ciemny blond. I po kilku zabiegach nie miałam już takiej różnicy i odrosty nie były widoczne, więc radzę Ci wybrać się do dobrego fryzjera i tak właśnie zrobić

GUMed 2013->Przyszły lekarz
Zelka_93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 10:57   #21399
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Ja bym prosiła o skład tego szamponiku jak bedziesz mogła podac Bo już tydzien chodze za Babydream i w zadnym Rossamanie go nie ma Nie wiem czy wycofują go czy co ;(
Raczej go nie wycofują. Najprawdopodobniej ludzie go wykupili, bo ostatnio był (jest ciągle?) w promocji i kosztował nieco ponad 3 zł
Ja mam taki sam problem z mydłem Babydream, które próbuję ostatnio kupić. Myślę, że trzeba po prostu poczekać na dostawę towaru w sklepie.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 10:59   #21400
Eloe77

Cytat:
u nas też jest marża, ale zawsze można pojsc tylko po jedną rzecz (tiaaa....)
Właśnie
Kiedy zamawiam przez net, wyznaczam sobie kwotę, której nie mogę przekroczyć (zawiera koszta przesyłki). I to działa zamówić jednak mogę więcej niż kupić stacjonarnie - marża ostatnio była 3-5 zł, więc wystarcza mi i na koszta przesyłki i na kolejny produkt
Cytat:
no i obsługa jest profesjonalna i miła.
Bycia miłym dziewczynom nie odmówię, oj nie Za to z profesjonalnością gorzej
Cytat:
Niekoniecznie. Zwykle jest 2 lub 3 w składzie - to tak samo jak w płynie do naczyń. Sęk tkwi jednak nie tylko w miejscu w składzie, ale tez w sąsiedztwie.
Cytat:
Załączone zdjęcie jest dokumentacją POCZĄTKÓW CG.
Myślę, że spokojnie możesz zamieścić swój wpis w dzienniku. To, co juz napisałaś to sporo
Później będziesz uzupełniać.
Cytat:
A poza tym SLS nie jest chyba śmiercią dla włosów. Musiałam zmyć nim mocno silikonową odżywkę po farbowaniu. Nie chcę popaść w szaleństwo skrajności
Bardzo dobrze konieczne jest zmycie.
Powiem Ci jednak, że skrajności na początek są ok. Bez tego nie sprawdzisz, co włosom pasuje, a co nie.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-14, 11:00   #21401
syrenka
Wtajemniczenie

[QUOTE=Eloe77;20665121]
Cytat:
Szkoda Myślę czasem nad sensem maseczki zółtko-rycyna-cytryna, ale kiedy tylko myslę o jajku, to czuję jego okropny zapach
Ale w jakim sensie; czy rycyna nie zablokuje jajka?
Natural haven pisała na przykładzie miksów olejowych, że one się nawzajem nie blokują, bo nie kładą się na łusce liniowo, jeden olej na drugim, ale tworzą właśnie mix, co może przeniknąć ma taką szansę.
inna sprawa, co z maski jajko-rycyna przeniknie i gdzie przeniknie (naskórek/w głąb włosa).

Cytat:
Nie mam na myśli szczególnego oleju, a piszesz o kokosie.
Fakt pozostaje jednak faktem - nawet kokos nie przyjmował się wiosną na włosie. Nie wiem dokładnie, z jakich powodów. Moje włosy po kokosie właśnie (kokos solo!) wyglądały na suche i nie chciały sie kręcić. Czy to brak tolerancji, czy niewnikanie
Piszę o kokosie, bo prześledziłam tę rozmowę i zdaje mi się, że początkowe pytanie dotyczyło częstego kokosowania.
Chodzi mi o ten cytat:

Cytat:
Dokładnie tak może być. Olej może nie wniknąć, a jedynie otoczyć powłoczką włos. Wówczas nie wpuści też innych składników (trochę przesadzam, ale chcę to zrobić obrazowo).
Czy w związku z tym częste olejowanie o które (przepraszam) nie pamiętam kto pytał blokuje inne składniki aktywne co ma powodować suchość włosa?
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 11:00   #21402
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Raczej go nie wycofują. Najprawdopodobniej ludzie go wykupili, bo ostatnio był (jest ciągle?) w promocji i kosztował nieco ponad 3 zł
Ja mam taki sam problem z mydłem Babydream, które próbuję ostatnio kupić. Myślę, że trzeba po prostu poczekać na dostawę towaru w sklepie.

niestety w lato sklepy i apteki maja rzadziej dostawy też nie mogę paru rzeczy dostać

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 11:03   #21403
all_improviso
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
no z tym składem, o ile dobrze widzę, to nie jest najweselej.
ale melduję, że przeżyłam po umyciu włosów tymże.
dziecko rzeczony skład przedyktowało via mobile:

Skład szamponu dzidziuś:
aqua, sls, coco glucoside, cocamidopropyl betaine, glyceryl oleate, sodium chloride, lauryldimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, lauryldimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat starch, propylene glycol, gossypium herbaceum seed extract, parfum, citric acid, DMDM hydantoin, methylparaben, propylparaben, phenoxyethanol
Stary 2010-07-14, 11:05   #21404
Eloe77

Cytat:
Eloe- a jakoś nie cyknęłam foty

Czy chcesz, bym nadal tak się denerwowała?
Cytat:
Jeszcze będzie okazja jak będe podsuszać sobie regularnie
Ja myślę
Cytat:
Wczoraj na początku suszyłam dość ciepłym strumieniem...Następnym razem spróbuję całkiem chłodnym- kiedyś po chłodnym miałam beznadziejne włosy Chociaż w sumie...ogólnie p odyfuzorze miałam badziewie- jak wspominałam zresztą w poprzednim poście
Mnie ciepły strumień prostuje wlosy, a Małgosia musi suszyć ciepławym, bo inaczej nie doczekałaby się suchych włosów.
Może to sposób dla Ciebie?
Cytat:
A tak w ogóle...powiedzcie mi- olej kokosowy chroni przed wodą, tak? Wilczex nakładała ostatnio i Rybiorek tez z tego, co pamietam...
Jego się dużo nakłada? Tak jak np. na obfite olejowanie? Bo niedługo chyba wybieramy się z TŻtem nad jakąś wodę i tak sobie myślę o tym oleju
Nakładałam mniej niż na olejowanie, więcej niż na końcówki. Dobrze to zrobić odpowiednio wcześniej. Zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze spiąć włosy.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-14, 11:07   #21405
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
no z tym składem, o ile dobrze widzę, to nie jest najweselej.
ale melduję, że przeżyłam po umyciu włosów tymże.

Skład szamponu dzidziuś:
aqua, sls, coco glucoside, cocamidopropyl betaine, glyceryl oleate, sodium chloride, lauryldimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, lauryldimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat starch, propylene glycol, gossypium herbaceum seed extract, parfum, citric acid, DMDM hydantoin, methylparaben, propylparaben, phenoxyethanol
Upewnij się czy SLS to na pewno sodium lauryl sulfate (SLS) czy sodium laureth sulfate (SLES). Różnica w brew pozorom znacząca; SLS zdecydowanie nie polecamy; SLES też nie za bardzo chyba, że do oczyszczania, ale jest łagodnieszy niż SLS.
Stary 2010-07-14, 11:09   #21406
all_improviso
Raczkowanie

Cytat:
Upewnij się czy SLS to na pewno sodium lauryl sulfate (SLS) czy sodium laureth sulfate (SLES). Różnica w brew pozorom znacząca; SLS zdecydowanie nie polecamy; SLES też nie za bardzo chyba, że do oczyszczania, ale jest łagodnieszy niż SLS.
Qrna, chyba SLS
Stary 2010-07-14, 11:11   #21407
Eloe77

Cytat:
Ale w jakim sensie; czy rycyna nie zablokuje jajka?
Nie, jajko rycyny.
Cytat:
inna sprawa, co z maski jajko-rycyna przeniknie i gdzie przeniknie (naskórek/w głąb włosa).
Ano właśnie...
Cytat:
Piszę o kokosie, bo prześledziłam tę rozmowę i zdaje mi się, że początkowe pytanie dotyczyło częstego kokosowania.
Dokladnie tak, zaczęło się od kokosowania, ale zrobiłam skrót myślowy - do olejowania w ogóle.
Cytat:
Czy w związku z tym częste olejowanie o które (przepraszam) nie pamiętam kto pytał blokuje inne składniki aktywne co ma powodować suchość włosa?
A jeśli nie blokuje, to co powoduje w takim wypadku suchośc włosa?
Po zachowaniu własnych włosów (suche, oklapłe, bez życia, bez skrętu, obciążone) wnioskuję, że zostały oblepione.
Cytat:
co za matka
Cytat:
Skład szamponu dzidziuś:
Dla mnie delikatny to on nie będzie

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-14, 11:12   #21408
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
do plywania to ja nakladam joanne b/s mak i bawelna, olej kokosowy na noc, znow do niego wrocilam bo mi sie wydaje ze wlosy potrzebuja, ja pewnie robie to inaczej niz dziewczyny tutaj, poprostu nakladam na wlosy sposobem jak kazdy stylizator, czasami mniej, czasami wiecej, raz to wlosy az ociekaly olejem i ide spac, na poduszke klade recznik i tyle, rano zmywam zazwyczaj jakas odzywka, szampon stosuje teraz raz w tygodniu i to slaby (tak mysle) bo to jest Come Clean z KC, na razie wszystko co uzywam nie ma silikonow i pq wiec jest ok, proteiny mocno ograniczone i nawilzam, czyli po myciu odzywka stosuje Rehab z Curl Junkie albo Hibiscus&Banana, jako stylizator nawilzajaca odzywka b/s z Crown Pride i Spiral Spiritz (ktory jednoczesnie jest serum do lokow z wit B i panthenolem), nie mam obecnie tak pieknych lokow jak Wy ale to co mam na glowie bardzo mi sie podoba Eloe dla Ciebie fotka, ale nie miazdzcie mnie krytyka bo ja wiem ze jest puch na gorze ale to skutek suszenia rano suszarka, i nie dyfuzorem, tylko taka nakladka co koncentruje powietrze w jednym miejscu, z tym ze zimnym powietrzem, trwa to ok. 20 ale widze ze wlosom pasuje, wynalazlam na youtubie filmik gdzie po suszeniu dyfuzorem babka suszy wlasnie taka nakladka zeby wysuszyc wlosy przy skorze, zaczelam tak robic i w sumie mam suche przy glowie a na dlugosci lekko wilgotne i juz same dosychaja, dla mnie to dobre rozwiazanie bo wlasnie od mokrej glowy zazwyczaj sie przeziebiam

Jumaatt ja nie wakacjuje sie tylko mam troche spraw na glowie (blisko przeprowadzka) dlatego bede tutaj teraz rzadziej zagladac ale napewno Was nie porzuce
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 11:13   #21409
all_improviso
Raczkowanie

Cytat:
Dla mnie delikatny to on nie będzie
Przechodzi więc na półkę z kosmetykami dla psa
Stary 2010-07-14, 11:18   #21410
gubis
Rozeznanie

Cytat:
zamówić jednak mogę więcej niż kupić stacjonarnie - marża ostatnio była 3-5 zł, więc wystarcza mi i na koszta przesyłki i na kolejny produkt

no to u nas tak nie przeginaja
na moczniku miałam 20 gr różnicy.

w ramach obserwacji wakacyjnych musze powiedzieć, że...
-tlenek cynku w ilości płaska łyżeczka 2,5 ml dodawany do odżywek nie spełnił swojego zadania
-odzywka b/s nivea do blond jest świetna
-silikony jako dodatek do odzywke mi służą
-straciłam umiejętność zmywania olejów i dwa razy poszłam do pracy z kokosowymi włosami...
-pianka jako pierwszy stylizator jest mocno średnia, ale na reanimacji daje radę
-włosy potrzebują częściej szamponu, ale z drugiej strony ciężko je obciążyć

Rybiorku, takie zdjęcia powinny być zakazane!

Cytat:
ja wcale nie żartowałam z tym składem
w ramach desperacji, swego czasu, szukałam wśród kosmetyków dla koni i psów - one naprawdę niewiele się różnią od ludzkich. mogę Wam nawet powiedzieć, że Joanna z zieloną herbatą świetnie się spisuje na długiej sierści :P

Edytowane przez gubis
Czas edycji: 2010-07-14 o 11:21
gubis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 11:28   #21411
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
nie znam składu, ale wiele dziewczyn tutaj nacięło sie na pozornie łagodny szampon dla dzieci, który nie różnił się niczym od 'familijnego'. niestety, nie liczyłabym na uczciwość producentów, dlatego ostrzegam
pewnie, że sls nie jest zabójcą i należy go używać co jakiś czas. myślę jednak, że gdy włosy są zniszczone i suche, to warto to użycie ograniczyć do minimum i spojrzeć w stronę lżejszych detergentów.
moje włosy np zaczęły się domagać częstszego oczyszczania szamponem, ale gdy stosowałam myjadło z sls nie spodobało im się to przy szamponie organicznym już tak nie strajkują.

a próbowałaś odzywki b/s na ociekające włosy? u mnie np świetnie spisuje się mr potters, która dzieli włosy na grube pasma -> stylizator utrwala -> dużo fajniejszy efekt niż przy lekkich odżywkach czy też bez nich

powodzenia!
Ktory to dokladnie mr potters? nakladasz na mokre wlosy (bez osuszania recznikiem) i splukujesz czy tak zostawiasz?
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 11:38   #21412
gubis
Rozeznanie

to jest zdaje się balsam z aloesem bez spłukiwania.
po wypłukaniu odzywki d/s i polaniu włosów czymś kwaśnym, na takie 'będące w jednej kupie', ociekające wodą nakładam balsam, przeczesując włosy. później ugniatam delikatnie, aby woda odciekła, ugniatam microfibrą, nakładam stylizator, harmonijkuje i voila.
ale to tylko, jak mi się chce
Stary 2010-07-14, 11:40   #21413
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorku, takie zdjęcia powinny być zakazane!
znaczy jest tak zle czy znaczy ze nie jest az zle?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-07-14, 11:52   #21414
gubis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
znaczy jest tak zle czy znaczy ze nie jest az zle?
znaczy się... jak możesz narzekać na swoje włosy?
Stary 2010-07-14, 11:53   #21415
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Rybiorek- źle?! Ja nie wiem co Ty tam widzisz nie tak. Przecież są...no boskie są!

Za rady odnośnie oleju kokosowego dziękuję

Ja teraz też "olejuje" jeśli można to tak nazwać
Tzn. na noc przed myciem głowy nakładam jakiś olej (ostatni onajczęściej oliwkę BD ) wgniatając go we włosy W tygodniu zmywam go odżywką, w weekend- szamponem (bo wteyd przed samym myciem idzie nafta ) Dodatkowo tak jak np. dziś czy wczoraj- używam odrobinki oljeu kokosowego do stylizacji kiedy włosy sa całkiem suche

Eloe- ja miałam całkiem mokre a suszenie zajęło mi dosłownie...5 minut Ja chyba wiem, gdzie mogłam zrobić błąd, ze pojawił się puch.
Fakt- byc moze powietrze był ozbyt gorące...ale widząc ten filmik Jessi- ona tam na początku suszyła z dala od włosów ugnaitając je...No i ja swoje też pogniotłam
Ten puch mógł się zrobić od tego...tak mi się teraz wydaje jak się głębiej zastanawiam

Następnym razm nie będę ugniatać

A tak w ogóle kusi mnie teraz spróbowanie styliazacji sekcyjnej...ciekawe czy by mi coś dało

Tak na marginesie...Ewelka- cudne włosiska!
Utnij mi je te 5 cm to Ci łeb urwę

Nie tnij, Słonko- bo szkoda...naprawdę!

Stary 2010-07-14, 12:04   #21416
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokladnie tak, zaczęło się od kokosowania, ale zrobiłam skrót myślowy - do olejowania w ogóle.
A jeśli nie blokuje, to co powoduje w takim wypadku suchośc włosa?
Po zachowaniu własnych włosów (suche, oklapłe, bez życia, bez skrętu, obciążone) wnioskuję, że zostały oblepione.
Nie jestem pewna czy kumulowanie oleju na włosie/w naskórku jest równoznaczne z blokowaniem innych substancji aktywnych.
Stary 2010-07-14, 12:05   #21417
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorek- źle?! Ja nie wiem co Ty tam widzisz nie tak. Przecież są...no boskie są!
serio? na tle obecnych tutaj wydaje mi sie ze daleko im, kryzys to mialy ostatnio gleboki, ale slicznie dziekuje

Cytat:
Za rady odnośnie oleju kokosowego dziękuję
do uslug
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-07-14, 12:18   #21418
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
nie mam obecnie tak pieknych lokow jak Wy ale to co mam na glowie bardzo mi sie podoba
Mnie również I choć dorbne loczki na wierzchu, to spód zaczyna się kusząco zawijać. Spód z przodu jeszcze nieco za krótki, prawda?
Cytat:
Eloe dla Ciebie fotka
Dziękuję Nie ma jak porządna dokumentacja sprawy
Cytat:
wiem ze jest puch na gorze ale to skutek suszenia rano suszarka, i nie dyfuzorem, tylko taka nakladka co koncentruje powietrze
Mnie suszenienie koncentratorem robi dokładnie to samo. Dlatego szukałam dyfuzora
Cytat:
(blisko przeprowadzka) dlatego bede tutaj teraz rzadziej zagladac ale napewno Was nie porzuce
ale za przeprowadzkę.
Podaj dokładną datę. Napadnę na Twoje torby z produktami do włosów
Cytat:
Spokojnie. Trzeba mieć szampon do oczyszczania włosów
Cytat:
no to u nas tak nie przeginaja
na moczniku miałam 20 gr różnicy.
O proszę - wówczas warto kupić stacjonarnie.
Zastanawiam się, dlaczego marża jest tak wysoka, skoro ZSK jest jakieś 25-30 km od Wro Może te remonty w zachodniej cześci miasta modyfikują marżę?
Cytat:
w ramach obserwacji wakacyjnych musze powiedzieć, że...
-tlenek cynku w ilości płaska łyżeczka 2,5 ml dodawany do odżywek nie spełnił swojego zadania
O! Ciekawa obserwacja...

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-14, 12:34   #21419
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Rybiorek- dobrze wiemy, że Twoje włosy nawet w kryzysie są moim marzeniem

Eloe- napadnijmy razem Dodatkowo wyrwiemy jej jeszcze trochę włosów z zazdrości :P

Stary 2010-07-14, 12:40   #21420
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie również I choć dorbne loczki na wierzchu, to spód zaczyna się kusząco zawijać. Spód z przodu jeszcze nieco za krótki, prawda?
bardzo krotki, pisalam ze ciachlam grzywke z tydzien temu (tylko yasmin zareagowala), tyle ze ja nigdy nie walcze z nia i ona sie uklada jak reszta wlosow, wczoraj zmoklam to naszla na czolo, do fotki to byla na boki bo zrobilam fotke jak weszlam do biura i ze tak powiem jeszcze mialam wiatr we wlosach, teraz troche opadla, nie wiem czy lubie grzywke ale jedno jest pewne, widze normalnie, przy rownych wlosach jedyne wyjscie bylo podpiac a ja nie znosze podpiec, ewentualnie robie wysokiego koka (a la Wilma Flinston)

Cytat:
Dziękuję Nie ma jak porządna dokumentacja sprawy
nie lubie jak sie zloscisz ze zaniedbujemy papierologie
Cytat:
Mnie suszenienie koncentratorem robi dokładnie to samo. Dlatego szukałam dyfuzora
minus dyfuzora - nie suszy przy skorze a to moja bolaczka, wlosy na dlugosci moga byc wilgotne ale jak sa przy skorze to mam katar jak w banku

Cytat:
ale za przeprowadzkę.
nie porzuce Was moje drogie, nie ma obawy, bede zagladac kiedy bedzie mozliwosc (np. dzisiaj bossa nie ma )

Cytat:
Podaj dokładną datę. Napadnę na Twoje torby z produktami do włosów
trudne zadanie, nawet ze znajomoscia daty, czesc moich dobroci juz jest spakowana i teraz umyslam gdzie to schowac w czasie przenoszenia, bedzie w wielu miejscach wiec ciezko bedzie znalezc, te co uzywam na biezaco to beda legalnie niesione ale przeze mnie osobiscie i w razie czego bede walczyc jak lew (lwica)chyba ze przyjdziesz z wymianka - to po dyskutujemy

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Rybiorek- dobrze wiemy, że Twoje włosy nawet w kryzysie są moim marzeniem
niech mi ktos pomoze jej , ma wlosy jak z obrazka, loki takie ze prawdopodobnie natura sie majtla i wrzucila przyprawe lokowa podwojnie a pisze takie herezje

Cytat:
Eloe- napadnijmy razem Dodatkowo wyrwiemy jej jeszcze trochę włosów z zazdrości :P

no radze uwazac, duzo pamietam z mojego kursu samoobrony na sile nic nie dam, co innego dobrowolna wymiana

Indios wstawiaj foty, bez wymigiwania sie!!!!!
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-07-14 o 12:49
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości