|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22111 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20899605]no wlasnie kropciu... mam dokladnie to samo- czasem sa grube lokasy (jak na ostatnim wpisie w dzienniku) a czasem- cieniasy
![]() chyba najbardziej wciagajace w calej tej zakreconej pielegnacji wlosowej jest to ze nigdy nie wiemy co nam sie ukaze na glowie po zaaplikowaniu lokasom nowego lub starego kosmetyku oj mi się marzą takie grube ale w moim przypadku to nie realne Pozostanę przy falach raczej |
|
|
|
#22112 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() i ciagle pracujemy poszerzeniem jej tresci ![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- a gdzie sie Rybionek podziewa? czyzby znowu z nozyczkami szalala ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Syrenko, co ma wyzszy potencjal wysuszajacy- ocet jablkowy czy sok z cytryny? zauwazylam ze jesli dodam wiecej octu do plukanki- wlosy sa ladniejsze- tzn bardziej miekkie a po wyschnieciu "lzejsze" i puchu jest mniej |
|
|
|
|
#22113 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20901809]
Syrenko, co ma wyzszy potencjal wysuszajacy- ocet jablkowy czy sok z cytryny? zauwazylam ze jesli dodam wiecej octu do plukanki- wlosy sa ladniejsze- tzn bardziej miekkie a po wyschnieciu "lzejsze" i puchu jest mniej przykro mi, ale nie wiem
|
|
|
|
#22114 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#22115 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() muszę powiedzieć, że ręcznik spisuje się rewelacyjnie. szybko schnie, szybko dosusza włosy, wygodnie się wiążę, naprawdę rewelka. Anka.d, widziałam Twój temat wymiankowy - może stwórz jakiś wishlist bardziej obszerny, bo zaciekawiły mnie dwie rzeczy ![]() używam i sobie bardzo chwale. ma zapach słodko-ciepły, taki orzechowy. raczej przyjemny ![]() Cytat:
od jakiegoś już czasu posiadam olejek himalaji. myślę, że niedługo nastąpi premierowe użycie, dam znać. Cytat:
![]() w ramach poszukiwania zastępstwa dla palomy zdobyłam takie coś: aqua, propylene glycol, aloe arborescenes leaf extract, panthenol, carbomer, triethanolamine oraz aqua, aleo barbadensis leaf juice, glycerin, panthenol, hydroxyethylcellulose, phenoxyethanol, benzyl alc, parfum, benzoic acid, allantoin, sodium hydoxide, dehydroacethic acid, citric acid, biosacharide gum, potassium sorbate, sodium benzoate, methylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, propylparaben co o tym sądzicie?
|
|
#22116 |
|
Konto usunięte
|
ide sprobowac plukanke piwna- tym razem od wewnatrz
|
|
|
|
#22117 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20902179]to pewnie nie jest tak wprost- im bardziej nizsze pH roztworu tym bardziej wysusza
- tak rozmyslam sobie [/QUOTE]zbyt niskie PH nie służy w obu przypadkach; pytanie czy sok z cytryny lub ocet składają się z czegoś co przy częstym stosowaniu może działać niekorzystnie na włosy [odstawiając sprawę PH na bok] |
|
|
|
#22118 | |
|
Rozeznanie
|
A ja uwielbiam zapach spiruliny
![]() Coś w tym jest Jak włosy są bardzo nawilżone, są też gładkie, lejące i też mam wtedy wrażenie, że jest ich mniej. [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20899605] chyba najbardziej wciagajace w calej tej zakreconej pielegnacji wlosowej jest to ze nigdy nie wiemy co nam sie ukaze na glowie po zaaplikowaniu lokasom nowego lub starego kosmetyku Dla mnie najbardziej irytujące. Jestem typem, który lubi mieć wszystko pod kontrolą, nieobliczalność zakrętasów wykancza mnie psychicznie Pozwolę sobie nie zgodzić się ![]() Zapewne mieszanie odżywek nie będzie miało złych skutków dla włosów, ale trzeba pamiętać, że poszczególne składniki mogą w jakiś tam sposób oddziaływać na siebie i np. niwelować albo zwielokrotniać swoje działanie. Może się też np. zmienic pH. Cytat:
|
|
|
|
|
#22119 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
]PH rozumiem i sobie potrafię zobrazować, np. składnik X w odżywce A wymaga odpowiedniego PH i je ma, połączenie z odżywką B o innym PH może nasz składnik zdezaktywować. |
|
|
|
|
#22120 |
|
Zakorzenienie
|
![]() a ja testuję olejek babydream, czeka mnie noc w folii i czapce no i też odrobina piwa od wewnątrz, bo w tej czapce trasznie gorąco ...
|
#22121 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciesz się, że masz niższą temperaturę za oknem (otwierasz na noc na ościez i spimy ) a nie np 30 to wtedy byś narzekała :P Ale czego sie nie robi aby być piękną Edytowane przez molly88 Czas edycji: 2010-07-24 o 22:13 Powód: literóki |
|
|
|
|
#22122 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
Jednak nie mam takiej wiedzy ,żeby móc się z Wami czymkolwiek podzielić, co najwyżej fotą moich loczków, które pozostawiają ,,trochę" do życzenia. Może dzięki temu wątkowi to się zmieni i poprawię trochę ich kondycję zepsutą fascynacją prostowaniem. [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20901809]hej ![]() i ciagle pracujemy poszerzeniem jej tresci ![]() [/QUOTE] Hej , oj nie może na razie już nie poszerzajcie, na najbliższe parę godzin a może i dni wystarczy , przynajmniej mi
|
|
#22123 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nakokosowałam się oraz zawinęłam w czepek i pieluchę zobaczę jak się śpi w takim zestawie![]() Cieszę się bo mi się kończy smalcowaty Biofuturo i będę mogła kupić Efavita
|
|
|
|
|
#22124 |
|
Wtajemniczenie
|
jumatt - mam pytanie do twojego wpisu z codziennika - jaki garnier bez splukiwania??
gubis - ja jestem otwarta na propozycje masz swoj watek?
|
|
|
|
#22125 |
|
Rozeznanie
|
Jumatt, nie byłam pewna co do wątku, bo w końcu potencjalnie 'włosowe' te żele nie są
![]() Anka.d, wątku brak, ale może coś się wymyśli ![]() w ramach anegdoty: zaczynają kończyć mi się wystawione odżywki d/s i do mycia więc usiadłam nad przepasnym koszem i szukam 'zestawu, który zdziała cuda'. do sypialnie wchodzi TŻ, patrzy...ananlizuje...pró buje znaleźć sens... mina bezcenna
|
#22126 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wklejam skład, to może będziesz mogła porównać, który to. Cytat:
|
||
|
|
|
#22127 | |||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Nie uzywam aloesu solo (chyba że na skórę), a zarówno Palomę jak i obecnie posiadane żele stosuję na skalp w formie wcierki. Dodaję tez do odżywek d/s. Nie stosuję go w formie stylizatora, bo matowi mi włosy. Cytat:
Być może ilość wody, która nie odparowuje podczas naturalnego suszenia wywołuje u Ciebie taką reakcję? Obecność takiej niezwiązanej wody pod łuska mogłaby sie przyczynić do jej uchylenia, a co za tym idzie - do uczucia szorstkości. Ale to naprawdę strzelam, bo weszłam na dość grząski grunt. Cytat:
Rybiorek ma rację - skład machnełam.
|
|
#22128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja oczywiście obudziłam się bez folii i czapki, ale to standard zaskoczył mnie natomiast TŻ który stwierdził że BD pachnie prawie jak Amla litosciwie pozbawiona jednego tonu![]() na razie jeszcze trzymam tego BD, ciekawa jestem efektów, a za próbkę olejku Babydream dziękuje Fallence
Silence, silence and fire They call me, they make me desire Everlasting desire in me ... !!! NAKARM PIESA !!! Edytowane przez agison Czas edycji: 2010-07-25 o 11:04 |
|
|
|
|
#22129 | |||
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20899605]no wlasnie kropciu... mam dokladnie to samo- czasem sa grube lokasy (jak na ostatnim wpisie w dzienniku) a czasem- cieniasy
![]() chyba najbardziej wciagajace w calej tej zakreconej pielegnacji wlosowej jest to ze nigdy nie wiemy co nam sie ukaze na glowie po zaaplikowaniu lokasom nowego lub starego kosmetyku siedzisz i czekasz z niecierpliwością co one znów dzisiaj pokażą ![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20902284]ide sprobowac plukanke piwna- tym razem od wewnatrz [/QUOTE]---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Cytat:
zbyt duże nawilżenie = oklapnięte włosy, leniwy skręt choć jest połysk i gładkość niewystarczające nawilżenie =często puchacz dziwny skręt włosy są suchawe ale jest objętość i bądź tu mądra ![]() Cytat:
Irytujące ale również ekscytujące ![]() jak jest fajny efekt to aż chce się starać ,gorzej jak efekt marny pozostaje foch na włosy i kucyk ![]() Cytat:
Rybiorek dawaj fotki !
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-07-25 o 11:30 |
|||
|
|
|
#22130 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale jokos intuicyjnie wydaje mi sie ze bardziej szkodliwa jest cytryna, chocby ze wzgledu na zawartosc cukrow ![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
jumatt, wydaje mi sie ze nature zostalas zmuszona do akceptacji lokasowej osobliwosci ![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#22131 | |||||||||||||
|
|
Cytat:
Przeanalizowałabym jeszcze sprawę zabezpieczania włosów przed basenem (nakładałaś chyba Naturię, tak?), bo z tego, co pamiętam wówczas włosy były naprawdę świetne. Cytat:
U mnie zbyt długo trzymana maska miodowa daje dokładnie taki efekt - mała elstyczność i skręt, a do tego szorstki włos. Cytat:
Cytat:
Poza tym masz dość mocny skręt i może nie reagować utratą elastyczności podczas zmian wilgotności jak nasze kapryśne 2 (wszelkoliterowe) i 3a. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
poza tym to nie 100-procentowa naturalność, ale rezygnacja z polimerów.Syrenka już Ci odpowiedziała za co jej dziękuję Mogę dodać tylko, że keratynę dodaję do odzywek d/s, emulsji b/s, psikadeł odświeżająco-stylizujących. Ostatnio przygotowałam też emulsję proteinową, a stężenie keratyny było wysokie, bo 10-procentowe. Moje włosy jednak uwielbiaja keratynę i nie obawiam się takich stężeń. To dobrze Nie chciałam, byś marnowała czas. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#22132 | ||
|
Rozeznanie
|
Ale nie jedna po drugiej, tylko mieszasz, tak? I jak oceniasz efekty? Widzisz pozytywną różnicę po takiej mieszance niż używając każdej z danych odżywek osobno?
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20909754] ale jokos intuicyjnie wydaje mi sie ze bardziej szkodliwa jest cytryna, chocby ze wzgledu na zawartosc cukrow [/QUOTE]Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale akurat cukry to są chyba dobre dla włosów, bo mają duże zdolności wiązania wody ![]() Cytat:
Myślę, że lepszym określeniem byłoby "tolerancji" Ale masz rację, lokasy zmuszają mnie do zmian w osobowości i polubienia codziennego lokasowego spontana ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#22133 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#22134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy to możliwe, żeby po nałożeniu d/s maski z jajkiem (np. Biowax z UV), żołtko powodowało mniejsze przetłuszczanie włosów? Zauważyłam, że włosy mam dużo fajniejsze po jajku, ale nie mogę znieść tego zapachu. Ja jak się zwiążę w pluking, to wlosy są fajne, skręt, objętość i w ogóle, ale tył to jakaś masakra, strasznie się odkształca! Włosy tutaj robią mi taki świetny 'żarcik', że ZAWSZE w niedziele wyglądają brzydko, tylko żeby się schować o tak . Po myciu były super, musiałam się położyć z lekko wilgotnymi i rano koszmar
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#22135 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I postanawiam używać wszystkiego solo by móc tak na prawdę stwierdzić co mi służy a co nie
|
|
#22136 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#22137 | ||||||||
|
|
W pierwszym poście wątku podlinkowane masz wszystkie skroty, jakich uzywamy. Pierwszy post wypadałoby przestudiować.
Cytat:
i zaczynam unikać jak ognia. Może zimą będzie lepiej - czekam na możliwość przetestowania Lorysa aloesowego (Indios Na dodatek odkąd odstawiłam slsy w większości używanych kosmetyków, nie potrzebuje już tak bardzo parafiny. Nie czuję przenikania kremów przez skórę, więc szukam takich, gdzie parafina jest albo daleko lub nie ma jej wcale. Skóra jest inna Ostatnio miałam nieprzyjemne zdarzenie - pokąsały mnie pajaki w ręce i nie mogłam spać. Na początek nałozyłam krem łagodzący z parafiną i czułam, że jest jeszcze gorzej. Dopiero Gorvita z pantenolem sobie poradziła - zasnęłam. Polecam test (ale uważaj, boś alergiczka )Cytat:
Widać, że fryzjer to był dobry pomysł :jupi;Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sama muszę uważać na czas i szybkośc suszenia dyfuzorem. Do tego nie za długo ugniatać dr. bacty plus naturalne dosuszanie. W przypadku moich włosów woda musi odparowywać wolniej, a w przypadku Twoich pewnie szybciej. Cytat:
A zdjęcia?Cytat:
Nie chciała powiedzieć, co to za fryzjer i teraz nie wiem, kogo unikać Cytat:
Akurat Twoja mieszanka nie będzie najlepsza, poniewaz Lorysy mają prafinę w składzie, lepiej je więc wzbogacać niż dokładać inną odżywkę. Nadto gotowe produkty nie są wolne od konserwantów - trzeba uważać by nie zrobić sobie krzywdy nadmiarem. Osobiście bardziej jestem za wzbogacaniem odżywek d/s, zaś mieszaniem produktów do zabezpieczania i stylizacji (zmnniejszymy ilośc obu i jednocześnie odżywka b/s może byc nieco lżejsza, ale zyskać siłe polimerów z produktu do stylizacji).
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-07-26 o 10:02 |
||||||||
|
|
|
#22138 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20898637]
Rybionku, znowu "sie ciachnelas" ![]() a gdzie fotka [/QUOTE]fotki nie bedzie bo wygladam wg malzonka jak 'koza' tak wiec podsumowywujac: rozjasnianie niszczy wlosy strasznie, maz mial wczoraj szkolenie jak ma sie zachowac jak kiedykolwiek bede chciala uzyc farby, a gdyby sie okazalo ze mam siwe wlosy moge uzywac tylko farb ziolowych w moim wlasnym kolorze
|
#22139 | ||||||
|
|
Cytat:
Pokombinuj z suszeniem, na pewno znajdziesz optymalna wersję. [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20902179]to pewnie nie jest tak wprost- im bardziej nizsze pH roztworu tym bardziej wysusza - tak rozmyslam sobie [/QUOTE] W sumie to by się zgadzało, a na pewno to, że podraznia skalp wrażliwców ![]() Cytat:
Dlaczego wpisałaś bez nazwy? Cytat:
Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20909754] ale jokos intuicyjnie wydaje mi sie ze bardziej szkodliwa jest cytryna, chocby ze wzgledu na zawartosc cukrow [/quote]Cytat:
A co powie Agison? Cytat:
Mieszam nagminnie produkty do zabezpieczania i stylizacji. Rewelacyjnie spisywała się mieszanka żelu różowego i balsamu Nivea - lepszy skręt po polimerze z żelu Podobnie dodawałam Naturię do emulsji humektantowej - było lepiej niż solo - mniejsze obciażenie. Mieszam też odżywkę b/s z żelem na mokrych rękach, gdy reanimuję włosy 2 dnia. Mieszając produkty gotowe, pamiętam o 2 podstawowych rzeczach: - co jest w składzie obu produktów (by nie obciążyć dodatkowo lub nie przesadzić z czymś,c zego nie lubię), - co chcę konkretnie osiągnąć. Bez tego nei zaczynam wcale. ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------
|
|
#22140 |
|
Zakorzenienie
|
Prosze sie nie denerwowac, zadna z Was nie zrobilaby sobie fotki w takim stanie, nie obcielam sie na Holly Berry tylko dlatego ze zle sie czuje w zupelnie krotkich wiec sa ciutek dluzsze hm.. na oko 8-10cm
a i tak czeka mnie jeszcze jedno drastyczne ciecie
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.

- tak rozmyslam sobie

no i też odrobina piwa od wewnątrz, bo w tej czapce trasznie gorąco ...
Ciesz się, że masz niższą temperaturę za oknem (otwierasz na noc na ościez i spimy
litosciwie pozbawiona jednego tonu
ale jokos intuicyjnie wydaje mi sie ze bardziej szkodliwa jest cytryna, chocby ze wzgledu na zawartosc cukrow 

ja spie na recznikuj ak olej nakladam
A zdjęcia?