Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 739 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-25, 13:40   #22141
agison
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
W kwestii cukrów czuję konieczność poszerzenia wiedzy.
A co powie Agison?
cukry są w porzo z cukrów prostych - zwłaszcza glukoza, bo nawilża i ma duże powinowactwo do keratyny, więc łatwo wiąże się z włosem. Z polisacharydów - wartościowe są pochodne celulozy, np. HEC (heksaetyloceluloza) która jest bezpiecznym i bardzo fajnym czynnikiem żelującym. Kwas hialuronowy wbrew pozorem też jest polisacharydem
generalnie, nie rozwijając nadmiernie tematu, cukry - jak najbardziej na tak

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 13:51   #22142
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Siwizna modna. Tylko nie ciachaj się na Nelly
Nie chciała powiedzieć, co to za fryzjer i teraz nie wiem, kogo unikać
Cóż widziałam ten wywiad u Olejnik...
Ale potem byla W Rozmowie bardzo politycznej i już miała dobrą fryzurę.

Nie akceptuję siwych włosów w moim przedziale wiekowym w takiej ilości.
Moja mama farbuje od wielu lat i włosy ma bez zarzutu.Ja nie rozjaśniam,więc szkody mniejsze.
Poza tym farby używam "zdrowszej".
Niestety używanie ziół farbujących z Helfow skończyły się ZEROWYM efektem.
Siwe wlosy ani trochę nie złapaly koloru.
polelavendove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 14:03   #22143
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Prosze sie nie denerwowac, zadna z Was nie zrobilaby sobie fotki w takim stanie, nie obcielam sie na Holly Berry tylko dlatego ze zle sie czuje w zupelnie krotkich wiec sa ciutek dluzsze hm.. na oko 8-10cm

a i tak czeka mnie jeszcze jedno drastyczne ciecie
Ojej... 8-10 centymetrów... Sądziłam, że jednak się nie skusisz. Cóż, będę tęsknić za lokami
Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
cukry są w porzo z cukrów prostych - zwłaszcza glukoza, bo nawilża i ma duże powinowactwo do keratyny, więc łatwo wiąże się z włosem. Z polisacharydów - wartościowe są pochodne celulozy, np. HEC (heksaetyloceluloza) która jest bezpiecznym i bardzo fajnym czynnikiem żelującym. Kwas hialuronowy wbrew pozorem też jest polisacharydem
generalnie, nie rozwijając nadmiernie tematu, cukry - jak najbardziej na tak
Dziękuję
Rozumiem już, dlaczego bardziej lubię swoje włosy po cytrynce (pomijam kwestię zapachu).

I jeszcze jedno pytanie - jak jest z rozkładem/utlenianiem cukrów? Jeśli przetnę cytrynkę na pół, zużyję 1 cześć, a 2 po dwóch dniach, to czy ta druga połowa nie będzie uboższa?

Cytat:
Napisane przez polelavendove Pokaż wiadomość
Cóż widziałam ten wywiad u Olejnik...
Ale potem byla W Rozmowie bardzo politycznej i już miała dobrą fryzurę.
Tego nie widziałam. Ale u Olejnik określenie "piorun rąbnał w szczypiorek" to mało powiedziane
Cytat:
Nie akceptuję siwych włosów w moim przedziale wiekowym w takiej ilości.
Moja mama farbuje od wielu lat i włosy ma bez zarzutu.Ja nie rozjaśniam,więc szkody mniejsze.
lepsza farba, ciemny kolor i dbanie o włosy - to się chwali
Mnie trudno wypowiadać się bez uśmiechu w kwestii siwizny, bo nie mam (albo jeszcze nie zauważylam).

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 14:16   #22144
agison
Zakorzenienie

Cytat:
I jeszcze jedno pytanie - jak jest z rozkładem/utlenianiem cukrów? Jeśli przetnę cytrynkę na pół, zużyję 1 cześć, a 2 po dwóch dniach, to czy ta druga połowa nie będzie uboższa?
z mojego doświadczenia wynika że cukry, jak i kwas askorbinowy (wit.C) w roztworach wodnych mają niezłą stabilność więc pół cytrynki po dwóch dniach na pewno będzie trochę uboższa, ale też bez przesady. Natura zadbała o to żeby cenne substancje tak szybko się nie zmarnowały
za to w rozpuszczalnikach organicznych już w ciągu -nastu godzin zachodzi mega utlenienie ale to w ramach ciekawostki, albo jakby ktoś chciał mieszać cytrynkę z metanolem/etanolem

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-07-25, 14:30   #22145
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
z mojego doświadczenia wynika że cukry, jak i kwas askorbinowy (wit.C) w roztworach wodnych mają niezłą stabilność więc pół cytrynki po dwóch dniach na pewno będzie trochę uboższa, ale też bez przesady. Natura zadbała o to żeby cenne substancje tak szybko się nie zmarnowały
za to w rozpuszczalnikach organicznych już w ciągu -nastu godzin zachodzi mega utlenienie ale to w ramach ciekawostki, albo jakby ktoś chciał mieszać cytrynkę z metanolem/etanolem
dziękuję
bukiet dla chemiczki

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 14:39   #22146
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Mnie trudno wypowiadać się bez uśmiechu w kwestii siwizny, bo nie mam (albo jeszcze nie zauważylam).
Szczęściara...
u mnie to jakieś 30 % co przy ciemnych,długich włosach wygląda jak zaniedbanie...Co innego krótka prosta fryzurka...tylko "prosta " mi jakoś nie wychodzi...
Stary 2010-07-25, 14:39   #22147
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
ale to w ramach ciekawostki, albo jakby ktoś chciał mieszać cytrynkę z metanolem/etanolem
czyli, ze cytrynówka z akademika niedobra
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 14:44   #22148
agison
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję
bukiet dla chemiczki
do usług
i bez przesady moja droga .... przecież to nic wielkiego, a ja strasznie się zawstydzam

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
czyli, ze cytrynówka z akademika niedobra
właśnie w wyniku utleniania ma ten lekko cytrynowy kolorek
zresztą w cytrynówce to aqrat etanol ważniejszy niż glukoza czy kwas askorbinowy i na głowę nikt tego nie leje, tylko raczej wewnętrznie ....
reasumując - jasne że dobra!

!!! NAKARM PIESA !!!

Edytowane przez agison
Czas edycji: 2010-07-25 o 14:45
Stary 2010-07-25, 14:50   #22149
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
i jak Ci się spało?
ja oczywiście obudziłam się bez folii i czapki, ale to standard zaskoczył mnie natomiast TŻ który stwierdził że BD pachnie prawie jak Amla litosciwie pozbawiona jednego tonu

na razie jeszcze trzymam tego BD, ciekawa jestem efektów, a za próbkę olejku Babydream dziękuje Fallence

Budziłam sie co jakiś czas w celu sprawdzenia stabilności konstrukcji raz mi się wszystko prawie zsunęło;> teraz nadal siedzę z kokosem, ale już bez czepka i pieluchy. Hm;> czyli BD również muszę nabyć i wypróbować to olejek do pielęgnacji niemowląt czy ten jakiś do masażu czy sutków dla mamy? Bo widziałam na wizażu, że dziewczyny różnych używają.

Cytat:
cukry są w porzo z cukrów prostych - zwłaszcza glukoza, bo nawilża i ma duże powinowactwo do keratyny, więc łatwo wiąże się z włosem.
przykładem powinien być chyba miodek, prawda?;>

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Możesz mieć rację [łaskawie przyznała ]
PH rozumiem i sobie potrafię zobrazować, np. składnik X w odżywce A wymaga odpowiedniego PH i je ma, połączenie z odżywką B o innym PH może nasz składnik zdezaktywować.
Hm... ja nie mieszam odżywek, ale zdarza się, że nakładam jedną po drugiej d/s. Więc efekt może być ten sam

Cytat:
Wiele zależy od ogólnego poziomu wilgotności. W pracy mamy sporo papierów przez co powietrze jest potwornie suche. W domu zarówno korzytsa się w większej ilości z wody, jak i się gotuje. Choćby z tego powodu moje włosy w domu wyglądają lepiej niż w pracy.
Poza tym masz dość mocny skręt i może nie reagować utratą elastyczności podczas zmian wilgotności jak nasze kapryśne 2 (wszelkoliterowe) i 3a.
Moje na zmiany wilgotności nie reagują utratą elastyczności, ale puchem. Wspomniana przeze mnie klimatyzacja ma funkcję utrzymywania wilgotności (w razie potrzeby osuszania) więc może dlatego?

Cytat:
Osobiście na parafinę jestem wrr i zaczynam unikać jak ognia. Może zimą będzie lepiej - czekam na możliwość przetestowania Lorysa aloesowego (Indios ).
Mnie parafina, jeśli jest na początku składu, rozprostowuje włosy, tzn nie mam loków tylko takie spłaszczone eski.

Cytat:
Siwizna modna. Tylko nie ciachaj się na Nelly
Nie chciała powiedzieć, co to za fryzjer i teraz nie wiem, kogo unikać
Jak spojrzałam na jej fryzurę to zaczęłam sie jeszcze bardziej bać fryzjerów:P loki podobno też modne, więc jeśli połączyć je z siwizną...

Cytat:
Prosze sie nie denerwowac, zadna z Was nie zrobilaby sobie fotki w takim stanie, nie obcielam sie na Holly Berry tylko dlatego ze zle sie czuje w zupelnie krotkich wiec sa ciutek dluzsze hm.. na oko 8-10cm

i uważam, że koza to bardzo sympatyczne zwierzątko

Cytat:
Napisane przez polelavendove Pokaż wiadomość
Szczęściara...
u mnie to jakieś 30 % co przy ciemnych,długich włosach wygląda jak zaniedbanie...Co innego krótka prosta fryzurka...tylko "prosta " mi jakoś nie wychodzi...
Miałam na razie 3 sztuki, ale nie chce więcej
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 14:59   #22150
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość

i uważam, że koza to bardzo sympatyczne zwierzątko

Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 15:00   #22151
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Na włosy też Ale to już osobna historia, a kokos i tak lepszy
Nie mam pojęcia o działaniu parafiny na włosy nawet nie znam jej właściwości w dzialaniu na wlosy. zdecydowanie muszę się dokształcić

Cytat:
5% keratyny dla 10ml odżywki to 10 kropli.
Syrenko, ja chyba mam inne krople
odmierzam keratyne pipetką -> na 20ml odżywki 1 ml keratyny i dziś sprawdziłam, że 20 kropli to jest 1,25ml
może niepotrzebnie jestem taka drobiazgowa...
Cytat:
Napisane przez Cocaine essence Pokaż wiadomość
Tyle czasu jestem na wizażu i nigdy nie zajrzałam do zakręconego wątku
nie Ty jedna, ale lepiej późno niż wcale

Cytat:
Napisane przez gubis Pokaż wiadomość
muszę powiedzieć, że ręcznik spisuje się rewelacyjnie. szybko schnie, szybko dosusza włosy, wygodnie się wiążę, naprawdę rewelka.
też musze kupić jakiś ręcznik, bo podbieranie t-shirtow TŻtowi skonczy sie w koncu jakas afera

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20902284]ide sprobowac plukanke piwna- tym razem od wewnatrz [/QUOTE]
też stosuje od wewnątrz ale na włosy wpływu nie zauważyłam

Cytat:
Pozwolę sobie nie zgodzić się
Zapewne mieszanie odżywek nie będzie miało złych skutków dla włosów, ale trzeba pamiętać, że poszczególne składniki mogą w jakiś tam sposób oddziaływać na siebie i np. niwelować albo zwielokrotniać swoje działanie. Może się też np. zmienic pH.
ja jestem przeciwko mieszaniu odżywek, ale tylko dlatego, że sie na tym nie znam i nie wiem co z mieszanki wyjdzie -> zmienione stężenie, czy pH

Cytat:
Osobiście na parafinę jestem wrr i zaczynam unikać jak ognia. Może zimą będzie lepiej - czekam na możliwość przetestowania Lorysa aloesowego (Indios ).
Na dodatek odkąd odstawiłam slsy w większości używanych kosmetyków, nie potrzebuje już tak bardzo parafiny. Nie czuję przenikania kremów przez skórę, więc szukam takich, gdzie parafina jest albo daleko lub nie ma jej wcale. Skóra jest inna
Ostatnio miałam nieprzyjemne zdarzenie - pokąsały mnie pajaki w ręce i nie mogłam spać. Na początek nałozyłam krem łagodzący z parafiną i czułam, że jest jeszcze gorzej. Dopiero Gorvita z pantenolem sobie poradziła - zasnęłam. Polecam test (ale uważaj, boś alergiczka )
Ja używam parafiny w kremach w przypadku moich zmian alergicznych na dłoniach. Teraz to mam już stan zapalny i nadżerki na skórze, więc toleruje kosmetyki tylko z parafina.
Miałam wczoraj mamie "dziabnąć" kawałek aloesa, zapomniałam
Koniecznie wypróbuje aloes z pantenolem na skóre, dziękuje za fajny pomysł

Cytat:
Dlaczego wpisałaś bez nazwy?
może to jakaś tajemna mikstura czarownicy?
poproszę o nazwę, bo nie wiem czy zamówić gorvitę czy moze jest cos innego fajnego z aloe

Cytat:
Rybiorku jak to 8-10cm?
za mną też chodzą nożyczki, ale się powstrzymuje z calych sił
bardzo bym chciała mieć na głowie tylko naturalne włoski, a te farbowane ciachnąć

Cytat:
wczoraj poruszyłam właśnie temat siwych włosów. Moja mama osiwiała i to dość nagle i kompletnie koło 30 roku życia, zaś mój tata ma prawie 60 lat i nadal czarne włosy, kilka siwulców pojawiło się kilka lat tamu. Mam nadzieję, że to jest sprawa genetyczna i dostałam gen od taty.
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 15:05   #22152
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Budziłam sie co jakiś czas w celu sprawdzenia stabilności konstrukcji raz mi się wszystko prawie zsunęło;> teraz nadal siedzę z kokosem, ale już bez czepka i pieluchy. Hm;> czyli BD również muszę nabyć i wypróbować to olejek do pielęgnacji niemowląt czy ten jakiś do masażu czy sutków dla mamy? Bo widziałam na wizażu, że dziewczyny różnych używają.
spanie z olejem na głowie jest pewnym wyzwaniem aqrat kokos tak bardzo nie brudzi i latwo się spiera, ale zawsze żeby spać spokojniej możesz położyć sobie na poduszkę jakiś stary ręcznik, wtedy nie będziesz się martwić że sobie zatłuścisz pościel

a BD mam próbkę od Fallenki to chyba ten dla niemowląt. Nie wiem jeszcze jak efekty, bo dopiero go zmyłam, ale teraz z kolei wrzuciłam na głowę ecliptę po eclipcie będzie maska również od Fallenki
dziś brzydka pogoda, TZta chwilowo nie ma, więc porozpieszczam trochę włosy i może również paszczę
Cytat:
prawda chociaż z tym miodkiem różnie bywa, bo nie wszystkim dziewczynom pasuje.
Ale ja i moje włosy uwielbiamy miodek

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-07-25, 15:07   #22153
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Budziłam sie co jakiś czas w celu sprawdzenia stabilności konstrukcji raz mi się wszystko prawie zsunęło;>
ja tylko raz się ubralam w czepek i czapkę na noc i tez co chwila budziłam się, żeby sprawdzić czy nie spadły mi z głowy
brrr

Cytat:
Mnie parafina, jeśli jest na początku składu, rozprostowuje włosy, tzn nie mam loków tylko takie spłaszczone eski.
oj to ja tak nie chcę
a jakieś pozytywne działanie?
Stary 2010-07-25, 15:09   #22154
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
Moja mama osiwiała i to dość nagle i kompletnie koło 30 roku życia, zaś mój tata ma prawie 60 lat i nadal czarne włosy, kilka siwulców pojawiło się kilka lat tamu. Mam nadzieję, że to jest sprawa genetyczna i dostałam gen od taty.
o qrczę, to zupełnie tak jak u mnie i też mam nadzieję że odziedziczę gen niesiwienia po tacie niedgdysiejszy skręt mam po nim (), ale grubość włosów już zdecydowanie po mamie

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-07-25, 15:17   #22155
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
o qrczę, to zupełnie tak jak u mnie i też mam nadzieję że odziedziczę gen niesiwienia po tacie niedgdysiejszy skręt mam po nim (), ale grubość włosów już zdecydowanie po mamie
haha, co do skrętu to ja też mam skręt po tacie ( tata co prawda nie ma fal, tylko sprężynki, mama zaś włosy proste jak wyprasowane żelazkiem). Wczoraj go spytałam w żartach czemu nie znalazł sobię kręconowłosej żony? Mama zrobiła taka minę jak to usłyszała, że oboje z tatą ryknęliśmy śmiechem
Stary 2010-07-25, 15:29   #22156
smerf3
Raczkowanie

Cytat:

oj to ja tak nie chcę
a jakieś pozytywne działanie?
oj nie zniechęcaj się, Tobie może posłużyć bo ja używam parafiny pomimo to, czasem udaje mi się ten efekt łagodzić dalszą pielęgnacją. Mam taką cudownie pachnącą owocami maskę z Joanny parafina na 7 miejscu + pq-10, amedimethicone i trimethylsilyamedimethico ne, czasem jej używam, żeby wykończyć. podobny efekt daje
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...iszczonych.htm
Nie mam 100% pewności, że to parafina, ale tak mi się jakoś w głowie ułożyło

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:
haha, co do skrętu to ja też mam skręt po tacie ( tata co prawda nie ma fal, tylko sprężynki, mama zaś włosy proste jak wyprasowane żelazkiem). Wczoraj go spytałam w żartach czemu nie znalazł sobię kręconowłosej żony? Mama zrobiła taka minę jak to usłyszała, że oboje z tatą ryknęliśmy śmiechem
U mnie w najblizszej rodzinie nikt nie ma kręconych;> tzn. mój brat chyba ma, ale on zawsze krótko obcięty i nie widać:P ale moja mama też wcześnie osiwiała, teraz farbuje włosy na blond i ma cudny kolor. Mam chyba po niej gen siwizny;/ bo włosów to raczej nie, ma bardzo grube, gęste i podatne na układanie. Za to mam w dalszej rodzinie wujka z lokami jak marzenie i żadne z jego trojga dzieci nie jest kręcone;> natura bywa przewrotna
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 15:31   #22157
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Rybiorku jak to 8-10cm?
za mną też chodzą nożyczki, ale się powstrzymuje z calych sił
bardzo bym chciała mieć na głowie tylko naturalne włoski, a te farbowane ciachnąć
tak na oko, bo jedne dluzsze, inne krotsze, 8-10 to sredniaa farbowane i tak mam bo musialabym obciac sie na zapalke zeby sie ich pozbyc moglabym uzyc golarki meza ale to zbyt drastyczne
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-07-25, 15:32   #22158
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Hm... ja nie mieszam odżywek, ale zdarza się, że nakładam jedną po drugiej d/s. Więc efekt może być ten sam
wiecie, z tym mieszaniem jest tak, że może się coś zepsuć, ale nie musi;
jeśli zauważycie, że dzieją się niepożądane rzeczy z konsystencją, zapachem itd wtedy nie nakładajcie;

Cytat:
Nie mam pojęcia o działaniu parafiny na włosy nawet nie znam jej właściwości w dzialaniu na wlosy. zdecydowanie muszę się dokształcić

Syrenko, ja chyba mam inne krople
odmierzam keratyne pipetką -> na 20ml odżywki 1 ml keratyny i dziś sprawdziłam, że 20 kropli to jest 1,25ml
może niepotrzebnie jestem taka drobiazgowa...
nie Ty jedna, ale lepiej późno niż wcale
to prawda, wiele zależy od kroplomierza; ja przyjmuję orientacyjny przelicznik 1ml to ok. 20kropli;
jest to pomocne gdy nie mamy łyżeczek miarowych, pipetek itd.
bo jeśli są można spokojnie dokładniej z ich pomocą odmierzać.

Parafina tworzy film na włosie, który ogranicza nabieranie wody przez włos i odparowanie jej z włosa.
Mi parafina w duecie z silikonem bardzo służyła w zimie w odżywce b/s.

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-07-26 o 10:11
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 15:32   #22159
agison
Zakorzenienie

Cytat:
mamę trzeba było uspokoić że masz włoski jakie masz i teraz już nie ma zagrożenia

a tak serio to mój tata miał (bo teraz nosi króciutkie) mega afro zazdrość mnie zżera jak oglądam jego stare fotki a do tego grube i gęste włosy w nieprawdopodobnej ilości. Mama za to ma delikatne cienkie włoski, rownież proste jak spod żelazka a ze mnie wyrósł taki cienki, pofalowany mix

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-07-25, 15:57   #22160
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

u mnie nikt nie ma kreconych

tta na zdjeciach z wojska ma cienkie fale ale to nawet "s" nie wychodzi, taka mala falka. Mi sie zaczely krecic wieku 17 lat i tak to roznie jest z nimi :/

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Cytat:
a ze mnie wyrósł taki cienki, pofalowany mix
no nie moge
Stary 2010-07-25, 16:05   #22161
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
oj nie zniechęcaj się, Tobie może posłużyć bo ja używam parafiny pomimo to, czasem udaje mi się ten efekt łagodzić dalszą pielęgnacją.
nie zniechęcam się nie mam niczego w składzie z parafiną, tylko mój anioł Jumaatt mi tu namąciła, że parafina dobra.

Cytat:
U mnie w najblizszej rodzinie nikt nie ma kręconych(...) natura bywa przewrotna
no przewrotna, masz rację, każdego dnia włosy robią niespodzianki lub psikusy
ciekawa jestem jakie włosy ma mój syn czy też by się zaczęły wywijać gdyby tylko dać im na to miejsce

Cytat:
tak na oko, bo jedne dluzsze, inne krotsze, 8-10 to sredniaa farbowane i tak mam bo musialabym obciac sie na zapalke zeby sie ich pozbyc moglabym uzyc golarki meza ale to zbyt drastyczne
nie rób tego, proszę
muszę Ci powiedzieć, że jesteś baaardzo odważna. Samej tak mocno skrócić włosy.....

Cytat:
Parafina tworzy film na włosie, który ogranicza nabieranie wody przez włos i odparowanie jej z włosa.
Mi parafina w duecie z silikonem bardzo służyła w zimie w odżywce b/s.
tak właśnie się spodziewałam, że tworzy film
tak działa na moją skórę koleżanki z pracy określaja to "warstwą silikonu na skórze"

Cytat:
mamę trzeba było uspokoić że masz włoski jakie masz i teraz już nie ma zagrożenia

a tak serio to mój tata miał (bo teraz nosi króciutkie) mega afro zazdrość mnie zżera jak oglądam jego stare fotki a do tego grube i gęste włosy w nieprawdopodobnej ilości. Mama za to ma delikatne cienkie włoski, rownież proste jak spod żelazka a ze mnie wyrósł taki cienki, pofalowany mix
pofalowany mix, hmmm idealne określenie moich włosów
ja też zazdroszczę włosów tacie, mój nadal nosi długie,w młodości skręt miał większy -> miał włosy które kojarzą mi się z mokrą włoszką - mega spreżyny

a ja czekam i czekam aż wyschną moje włosięta,bo ciekawa jestem co to będzie
Stary 2010-07-25, 16:34   #22162
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

Może masz za ciężką odzywkę b/s? Posprawdzaj, jak zachowaja się bez niej, ale nie zapominaj o zabezpieczaniu włosów. Możesz też zmieszać nieco odżywki b/s ze stylizatorem.
Używałam joanna len i rumianek/potters aloesowy i stylizatora nivea FC
Przy ostatnim myciu zrezygnowałam z nich, użyłam za to odżywek b/s w spayu goldwell curly twist i wax w sprayu (zagraniczny)

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 17:01   #22163
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Nie widzę specjalnej różnicy, po prostu zawsze wydaje mi się, że im więcej tym lepiej. Choć po ostatnim myciu z użyciem minimalnej ilości kosmetyków zmieniam nieco poglądy I postanawiam używać wszystkiego solo by móc tak na prawdę stwierdzić co mi służy a co nie
To widzę, że masz ten sam problem co ja Ale ja się leczę pod wpływem Małgosi. Wydaje mi się, że Małgosia ma dosyć minimalistyczną pielęgnację,a włosy

Cytat:

Rybiorko, ale nie zostawisz nas prawda? I będziesz dalej pielęgnować skrócone lokasy?

Cytat:
z mojego doświadczenia wynika że cukry, jak i kwas askorbinowy (wit.C) w roztworach wodnych mają niezłą stabilność
Zaraz zaraz...bo mnie bardzo zaintrygowałaś. Kwas askorbinowy stabilny w wodnych roztworach? Całe swoje biochemiczne życie tłuczono mi do głowy z każdej strony, że witamina C jest w wodzie bardzo niestabilna
Coś się zmieniło w badaniach czy jest coś innego, o czym nie wiem?

Cytat:
O, właśnie

Cytat:
nie zniechęcam się nie mam niczego w składzie z parafiną, tylko mój anioł Jumaatt mi tu namąciła, że parafina dobra.
W naszym lokowanym słowniku nie istnieje pojęcie, że jakiś składnik jest "dobry dla wszystkich"
Tak jak dziewczyny pisały: zaleta parafiny jest taka, że poprzez film nawilża i chroni włos, wada - może obciążać i tak do końca nie wiemy, jak silnego środka potrzeba, żeby ją zmyć
Ja osobiście też do niej podchodzą jak pies do jeża (zbyt wysoko w składzie obciąża mi włosy), ale wiem, że wiele osób sobie ją chwali. Dlatego na pewno nie można jednoznacznie powiedzieć, że jest zła. Może kiedyś skusisz się na własne testy

A ja mam włosy po tacie, skręt, grubość i gęstość. Mama bida z nędzą w tej kwestii
A postępującą siwiznę to nie wiem, po kim
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 17:12   #22164
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Zaraz zaraz...bo mnie bardzo zaintrygowałaś. Kwas askorbinowy stabilny w wodnych roztworach? Całe swoje biochemiczne życie tłuczono mi do głowy z każdej strony, że witamina C jest w wodzie bardzo niestabilna
Coś się zmieniło w badaniach czy jest coś innego, o czym nie wiem?
witamina C nie utlenia się w wodzie tak łatwo ani szybko, no ale to jeszcze zależy o jakim przedziale czasowym mówimy. Ostatnio zajmowałam się właśnie kwasem askorbinowym i w dużym rozcieńczeniu w roztworze wodnym spokojnie wytrzyma parę dni oczywiście trzymany w niskiej temperaturze i bez dostepu światła, bo oba czynniki działają jak katalizatory reakcji.
a Tobie co konkretnie tłuczono?

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-07-25, 17:27   #22165
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
witamina C nie utlenia się w wodzie tak łatwo ani szybko, no ale to jeszcze zależy o jakim przedziale czasowym mówimy. Ostatnio zajmowałam się właśnie kwasem askorbinowym i w dużym rozcieńczeniu w roztworze wodnym spokojnie wytrzyma parę dni oczywiście trzymany w niskiej temperaturze i bez dostepu światła, bo oba czynniki działają jak katalizatory reakcji.
a Tobie co konkretnie tłuczono?
Znaczy się mówisz, że serum z C przetrzyma przetrzyma w lodówce parę dni ( a właśnie, 3 czy 5 czy 7? )bez żadnych innych wspomagaczy typu kwas ferulowy?
Mnie tłuczono np:
"Kwas askorbinowy w postaci proszku jest stabilny i może być przechowywany przez kilka lat. Natomiast po rozpuszczeniu w wodzie, witamina C w postaci kwasu staje się bardzo wrażliwa na czynniki zewnętrzne (temperatura, światło, tlen środowisko wodne, nieodpowienie pH) i łatwo ulega rozkładowi tracąc swe cenne właściwości."

A przy okazji chciałam Cię zapytać: jak myślisz, ma sens robienie kwaśnej płukanki z witaminą C? Chodzi mi o to, czy miałoby to szansę zadziałać antyoksydacyjnie na włosy?
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 17:28   #22166
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Szkoda. By silikony się nabudowywały, czyli by było bezpiecznie, trzeba stosować szampon pozbawiony polimerów.
już wiem, dlaczego mi się kojarzy Farmona... ona była kiedyś, teraz została buteleczka, do której wylądował baby dream po rozwaleniu przeze mnie jego butelki i przypomniał mi dopiero zapach. A BD chyba jest ok? Moje włosy nienawidzą szamponów, oczywiście tylko perłowe i to najlepiej 2w1 nie robią mi masakry na głowie (ale i tak nie używam), mam po nich włosy, które w dotyku kojarzą mi się z watą cukrową, i muszę nawalić fest odżywki żeby to zlikwidować.
Ale, o ile, pamiętam, przy tym skrzypie nawet tak nie miałam takich nieprzyjemnych uczuć ale go unikałam i mama większość zużyła.

Co do dyskusji o siwiźnie - mam nadzieję, że w moim przypadku to jeszcze całe dziesięciolecia bez niej mnie czekają po stronie mojej mamy niestety nie wygląda to dobrze ale tata nie osiwiał wcale i modlę się, żebym to po nim odziedziczyła. A loki to chyba po siostrze mamy mam moi kuzyni mają przepiękne loki i mnie też się trochę dostało.

Chyba idę ukręcić sobie jakąś miksturę do nałożenia przed myciem z wszelkich dobroci, które znajdę w kuchni
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 17:35   #22167
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy się mówisz, że serum z C przetrzyma przetrzyma w lodówce parę dni ( a właśnie, 3 czy 5 czy 7? )bez żadnych innych wspomagaczy typu kwas ferulowy?
oj nie nie ja miałam na myśli roztwór złożony z kwasu askorbinowego i wody, li i jedynie. W serum znajdują się też inne sqadniki o różnych właściwościach utleniająco-redukcyjnych i to znacząco wpływa na stabilność wit. C więc w takim serum przeciwutleniacz jest potrzebny
Cytat:
"Kwas askorbinowy w postaci proszku jest stabilny i może być przechowywany przez kilka lat. Natomiast po rozpuszczeniu w wodzie, witamina C w postaci kwasu staje się bardzo wrażliwa na czynniki zewnętrzne (temperatura, światło, tlen środowisko wodne, nieodpowienie pH) i łatwo ulega rozkładowi tracąc swe cenne właściwości."
tu się zgadzam oczywiście z jednym zastrzeżeniem - kwas askorbinowy w postaci proszku też musi być odpowiednio przechowywany (lodówka + zabezpieczenie przed wilgocią) bo aż tak stabilny to on wcale nie jest.
a ja zaznaczałam - roztwór wodny w odp. warunkach - niskiej temperaturze, bez dostępu światła itd. Jak zrobisz roztwór i wystawisz go na parapet to oczywiście wit. C szybko trafi szlag
Cytat:
A przy okazji chciałam Cię zapytać: jak myślisz, ma sens robienie kwaśnej płukanki z witaminą C? Chodzi mi o to, czy miałoby to szansę zadziałać antyoksydacyjnie na włosy?
antyoxydacyjnie w jakim sensie? przeciwstarzeniowym?
ciężko powiedzieć ... może w jakimś stopniu tak, ale w jakim? Spróbować zawsze warto, oby z nie za niskim pH, no ale to wiadomo

!!! NAKARM PIESA !!!

Edytowane przez agison
Czas edycji: 2010-07-25 o 17:37
Stary 2010-07-25, 17:35   #22168
Rybiorek
Zakorzenienie

Yasmin to nie odwaga tylko desperacja, do fryzjera juz nie pojde chocby nie wiem jak glupio wyszlo ciecie

Jumaatt spokojnie, sa krotsze ale dalej sie kreca, najladniej przod, bez modelowania, mam wyladowany telefon ale moze pozniej pokaze Wam moj czubek glowy jak sie komorka podladuje, aparat fotograficzny zostal w domu w sensie starym mieszkaniu a jestesmy w nowym domu i wzielismy tylko laptopa zeby zobaczyc jaki jest zasieg internetu
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-07-25, 17:42   #22169
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale akurat cukry to są chyba dobre dla włosów, bo mają duże zdolności wiązania wody

Napisane przez syrenka
mnie też się cukry dobrze kojarzą w kontekście włosowym
[/QUOTE]

no to robie eksperyment- siedze w miodem na glowie

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Cytat:

Myślę, że lepszym określeniem byłoby "tolerancji"
Ale masz rację, lokasy zmuszają mnie do zmian w osobowości i polubienia codziennego lokasowego spontana

masz racje jumatt- tolerancja
ja bym jeszcze dorzucila- cierpliwosc
lokasowy spontan..?
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 17:47   #22170
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:

Miałam na razie 3 sztuki, ale nie chce więcej
To jakby nic moja droga...
ja tak do 10% rwałam pincetą aż miło,ale te czasy już pare lat temu się skończyły
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości