|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22141 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
z cukrów prostych - zwłaszcza glukoza, bo nawilża i ma duże powinowactwo do keratyny, więc łatwo wiąże się z włosem. Z polisacharydów - wartościowe są pochodne celulozy, np. HEC (heksaetyloceluloza) która jest bezpiecznym i bardzo fajnym czynnikiem żelującym. Kwas hialuronowy wbrew pozorem też jest polisacharydem![]() generalnie, nie rozwijając nadmiernie tematu, cukry - jak najbardziej na tak
|
|
#22142 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale potem byla W Rozmowie bardzo politycznej i już miała dobrą fryzurę. Nie akceptuję siwych włosów w moim przedziale wiekowym w takiej ilości. Moja mama farbuje od wielu lat i włosy ma bez zarzutu.Ja nie rozjaśniam,więc szkody mniejsze. Poza tym farby używam "zdrowszej". Niestety używanie ziół farbujących z Helfow skończyły się ZEROWYM efektem. Siwe wlosy ani trochę nie złapaly koloru. |
|
|
|
|
#22143 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Rozumiem już, dlaczego bardziej lubię swoje włosy po cytrynce (pomijam kwestię zapachu). I jeszcze jedno pytanie - jak jest z rozkładem/utlenianiem cukrów? Jeśli przetnę cytrynkę na pół, zużyję 1 cześć, a 2 po dwóch dniach, to czy ta druga połowa nie będzie uboższa? Cytat:
Cytat:
lepsza farba, ciemny kolor i dbanie o włosy - to się chwali ![]() Mnie trudno wypowiadać się bez uśmiechu w kwestii siwizny, bo nie mam (albo jeszcze nie zauważylam).
|
|
#22144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za to w rozpuszczalnikach organicznych już w ciągu -nastu godzin zachodzi mega utlenienie ale to w ramach ciekawostki, albo jakby ktoś chciał mieszać cytrynkę z metanolem/etanolem
|
|
#22145 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
|
|
#22146 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u mnie to jakieś 30 % co przy ciemnych,długich włosach wygląda jak zaniedbanie...Co innego krótka prosta fryzurka...tylko "prosta " mi jakoś nie wychodzi... |
|
|
|
|
#22147 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22148 |
|
Zakorzenienie
|
do usług
![]() i bez przesady moja droga .... przecież to nic wielkiego, a ja strasznie się zawstydzam ![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- właśnie w wyniku utleniania ma ten lekko cytrynowy kolorek ![]() zresztą w cytrynówce to aqrat etanol ważniejszy niż glukoza czy kwas askorbinowy i na głowę nikt tego nie leje, tylko raczej wewnętrznie .... reasumując - jasne że dobra!
Silence, silence and fire They call me, they make me desire Everlasting desire in me ... !!! NAKARM PIESA !!! Edytowane przez agison Czas edycji: 2010-07-25 o 14:45 |
|
|
|
#22149 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Budziłam sie co jakiś czas w celu sprawdzenia stabilności konstrukcji raz mi się wszystko prawie zsunęło;> teraz nadal siedzę z kokosem, ale już bez czepka i pieluchy. Hm;> czyli BD również muszę nabyć i wypróbować to olejek do pielęgnacji niemowląt czy ten jakiś do masażu czy sutków dla mamy? Bo widziałam na wizażu, że dziewczyny różnych używają.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||||||
|
|
|
#22150 |
|
Zakorzenienie
|
|
#22151 | |||||
|
Raczkowanie
|
Nie mam pojęcia o działaniu parafiny na włosy
nawet nie znam jej właściwości w dzialaniu na wlosy. zdecydowanie muszę się dokształcićSyrenko, ja chyba mam inne krople ![]() odmierzam keratyne pipetką -> na 20ml odżywki 1 ml keratyny i dziś sprawdziłam, że 20 kropli to jest 1,25ml może niepotrzebnie jestem taka drobiazgowa... Cytat:
![]() Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20902284]ide sprobowac plukanke piwna- tym razem od wewnatrz [/QUOTE]![]() Cytat:
Cytat:
Miałam wczoraj mamie "dziabnąć" kawałek aloesa, zapomniałam Koniecznie wypróbuje aloes z pantenolem na skóre, dziękuje za fajny pomysł może to jakaś tajemna mikstura czarownicy? ![]() poproszę o nazwę, bo nie wiem czy zamówić gorvitę czy moze jest cos innego fajnego z aloe Cytat:
za mną też chodzą nożyczki, ale się powstrzymuje z calych sił bardzo bym chciała mieć na głowie tylko naturalne włoski, a te farbowane ciachnąć wczoraj poruszyłam właśnie temat siwych włosów. Moja mama osiwiała i to dość nagle i kompletnie koło 30 roku życia, zaś mój tata ma prawie 60 lat i nadal czarne włosy, kilka siwulców pojawiło się kilka lat tamu. Mam nadzieję, że to jest sprawa genetyczna i dostałam gen od taty. |
|||||
|
|
|
#22152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aqrat kokos tak bardzo nie brudzi i latwo się spiera, ale zawsze żeby spać spokojniej możesz położyć sobie na poduszkę jakiś stary ręcznik, wtedy nie będziesz się martwić że sobie zatłuścisz pościel a BD mam próbkę od Fallenki po eclipcie będzie maska również od Fallenki ![]() dziś brzydka pogoda, TZta chwilowo nie ma, więc porozpieszczam trochę włosy i może również paszczę ![]() prawda chociaż z tym miodkiem różnie bywa, bo nie wszystkim dziewczynom pasuje. Ale ja i moje włosy uwielbiamy miodek
|
|
#22153 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
brrr Cytat:
a jakieś pozytywne działanie? |
||
|
|
|
#22154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niedgdysiejszy skręt mam po nim (
|
|
#22155 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22156 | |
|
Raczkowanie
|
oj nie zniechęcaj się, Tobie może posłużyć
bo ja używam parafiny pomimo to, czasem udaje mi się ten efekt łagodzić dalszą pielęgnacją. Mam taką cudownie pachnącą owocami maskę z Joanny parafina na 7 miejscu + pq-10, amedimethicone i trimethylsilyamedimethico ne, czasem jej używam, żeby wykończyć. podobny efekt daje https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...iszczonych.htm Nie mam 100% pewności, że to parafina, ale tak mi się jakoś w głowie ułożyło ![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#22157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#22158 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeśli zauważycie, że dzieją się niepożądane rzeczy z konsystencją, zapachem itd wtedy nie nakładajcie; Cytat:
jest to pomocne gdy nie mamy łyżeczek miarowych, pipetek itd. bo jeśli są można spokojnie dokładniej z ich pomocą odmierzać. Parafina tworzy film na włosie, który ogranicza nabieranie wody przez włos i odparowanie jej z włosa. Mi parafina w duecie z silikonem bardzo służyła w zimie w odżywce b/s. Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-07-26 o 10:11 |
||
|
|
|
#22159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak serio to mój tata miał (bo teraz nosi króciutkie) mega afro a do tego grube i gęste włosy w nieprawdopodobnej ilości. Mama za to ma delikatne cienkie włoski, rownież proste jak spod żelazka a ze mnie wyrósł taki cienki, pofalowany mix
|
|
#22160 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie nikt nie ma kreconych
![]() tta na zdjeciach z wojska ma cienkie fale ale to nawet "s" nie wychodzi, taka mala falka. Mi sie zaczely krecic wieku 17 lat i tak to roznie jest z nimi :/ ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- no nie moge
|
#22161 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie mam niczego w składzie z parafiną, tylko mój anioł Jumaatt mi tu namąciła, że parafina dobra.Cytat:
ciekawa jestem jakie włosy ma mój syn czy też by się zaczęły wywijać gdyby tylko dać im na to miejsceCytat:
muszę Ci powiedzieć, że jesteś baaardzo odważna. Samej tak mocno skrócić włosy..... Cytat:
tak działa na moją skórę koleżanki z pracy określaja to "warstwą silikonu na skórze" Cytat:
![]() ja też zazdroszczę włosów tacie, mój nadal nosi długie,w młodości skręt miał większy -> miał włosy które kojarzą mi się z mokrą włoszką - mega spreżyny a ja czekam i czekam aż wyschną moje włosięta,bo ciekawa jestem co to będzie
|
|||||
|
|
|
#22162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przy ostatnim myciu zrezygnowałam z nich, użyłam za to odżywek b/s w spayu goldwell curly twist i wax w sprayu (zagraniczny)
|
|
#22163 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale ja się leczę pod wpływem Małgosi. Wydaje mi się, że Małgosia ma dosyć minimalistyczną pielęgnację,a włosy Cytat:
Cytat:
![]() Coś się zmieniło w badaniach czy jest coś innego, o czym nie wiem? ![]() O, właśnie Cytat:
![]() Tak jak dziewczyny pisały: zaleta parafiny jest taka, że poprzez film nawilża i chroni włos, wada - może obciążać i tak do końca nie wiemy, jak silnego środka potrzeba, żeby ją zmyć ![]() Ja osobiście też do niej podchodzą jak pies do jeża (zbyt wysoko w składzie obciąża mi włosy), ale wiem, że wiele osób sobie ją chwali. Dlatego na pewno nie można jednoznacznie powiedzieć, że jest zła. Może kiedyś skusisz się na własne testy ![]() A postępującą siwiznę to nie wiem, po kim
|
||||
|
|
|
#22164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a Tobie co konkretnie tłuczono?
|
|
#22165 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)bez żadnych innych wspomagaczy typu kwas ferulowy? ![]() Mnie tłuczono np: "Kwas askorbinowy w postaci proszku jest stabilny i może być przechowywany przez kilka lat. Natomiast po rozpuszczeniu w wodzie, witamina C w postaci kwasu staje się bardzo wrażliwa na czynniki zewnętrzne (temperatura, światło, tlen środowisko wodne, nieodpowienie pH) i łatwo ulega rozkładowi tracąc swe cenne właściwości." A przy okazji chciałam Cię zapytać: jak myślisz, ma sens robienie kwaśnej płukanki z witaminą C? Chodzi mi o to, czy miałoby to szansę zadziałać antyoksydacyjnie na włosy? |
|
|
|
|
#22166 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i przypomniał mi dopiero zapach. A BD chyba jest ok? Moje włosy nienawidzą szamponów, oczywiście tylko perłowe i to najlepiej 2w1 nie robią mi masakry na głowie (ale i tak nie używam), mam po nich włosy, które w dotyku kojarzą mi się z watą cukrową, i muszę nawalić fest odżywki żeby to zlikwidować. Ale, o ile, pamiętam, przy tym skrzypie nawet tak nie miałam takich nieprzyjemnych uczuć ale go unikałam i mama większość zużyła. Co do dyskusji o siwiźnie - mam nadzieję, że w moim przypadku to jeszcze całe dziesięciolecia bez niej mnie czekają po stronie mojej mamy niestety nie wygląda to dobrze ale tata nie osiwiał wcale i modlę się, żebym to po nim odziedziczyła. A loki to chyba po siostrze mamy mam moi kuzyni mają przepiękne loki i mnie też się trochę dostało.Chyba idę ukręcić sobie jakąś miksturę do nałożenia przed myciem z wszelkich dobroci, które znajdę w kuchni
|
|
|
|
|
#22167 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a ja zaznaczałam - roztwór wodny w odp. warunkach - niskiej temperaturze, bez dostępu światła itd. Jak zrobisz roztwór i wystawisz go na parapet to oczywiście wit. C szybko trafi szlag ![]() Cytat:
ciężko powiedzieć ... może w jakimś stopniu tak, ale w jakim? Spróbować zawsze warto, oby z nie za niskim pH, no ale to wiadomo
Silence, silence and fire They call me, they make me desire Everlasting desire in me ... !!! NAKARM PIESA !!! Edytowane przez agison Czas edycji: 2010-07-25 o 17:37 |
|||
|
|
|
#22168 |
|
Zakorzenienie
|
Yasmin to nie odwaga tylko desperacja, do fryzjera juz nie pojde chocby nie wiem jak glupio wyszlo ciecie
![]() Jumaatt spokojnie, sa krotsze ale dalej sie kreca, najladniej przod, bez modelowania, mam wyladowany telefon ale moze pozniej pokaze Wam moj czubek glowy jak sie komorka podladuje, aparat fotograficzny zostal w domu w sensie starym mieszkaniu a jestesmy w nowym domu i wzielismy tylko laptopa zeby zobaczyc jaki jest zasieg internetu
|
#22169 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mnie też się cukry dobrze kojarzą w kontekście włosowym [/QUOTE] no to robie eksperyment- siedze w miodem na glowie ![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
ja bym jeszcze dorzucila- cierpliwosc lokasowy spontan..? |
||
|
|
|
#22170 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:11.

z cukrów prostych - zwłaszcza glukoza, bo nawilża i ma duże powinowactwo do keratyny, więc łatwo wiąże się z włosem. Z polisacharydów - wartościowe są pochodne celulozy, np. HEC (heksaetyloceluloza) która jest bezpiecznym i bardzo fajnym czynnikiem żelującym. Kwas hialuronowy wbrew pozorem też jest polisacharydem

lepsza farba, ciemny kolor i dbanie o włosy - to się chwali 

ale to w ramach ciekawostki, albo jakby ktoś chciał mieszać cytrynkę z metanolem/etanolem

litosciwie pozbawiona jednego tonu
i zaczynam unikać jak ognia. Może zimą będzie lepiej - czekam na możliwość przetestowania Lorysa aloesowego (Indios 
nawet nie znam jej właściwości w dzialaniu na wlosy. zdecydowanie muszę się dokształcić
)
niedgdysiejszy skręt mam po nim (