|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
dziekuje dziewczyny ale to stan z tamtego roku
![]()
|
#22352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#22353 |
|
Wtajemniczenie
|
ja używam henny delii, szamponetek nie uzywam- zmywa się równo i szybko ale kolory raczej jednolite, venita za to ma kolor czarna czekolada który wpada w fiolet bardzo ładny z resztą, robiłam nią swojego czasu włosy super błyszczące i gładkie tylko znudziła mi się fioletowa poświata koszt delii to 5.99 venity 7 zł
|
#22354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#22355 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
|
#22356 |
|
Zakorzenienie
|
ja eksperymentuje i codziennie cos innego: osmo (z proteinami ale i parafina niestety, szukam podobnej w skladzie bez parafiny), rekonstruktor proteinowy Joico, maska z tucumy, dzisiaj hibiscus&banana curl junkie i codziennie lepiej
|
#22357 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dziewczyny, może polecicie mi jakiegoś psikacza? mam Mypę aloesową, Liliputza do rozczesywania ale jakoś tak... |
|
|
|
|
#22358 |
|
Zakorzenienie
|
so_fantastic
moze zastosuj olej z oliwy, Lorraine poleca go w wielu przepisach na maski (Lorraine jest autorka ksiazki Curly Girl i promotorka metody CG), ja go dodaje do masek a raz wyprobowalam przepis Lorraine - 3-4 L oliwy plus ulubiona odzywka 3-4L lubi wiecej zalezy od dlugosci wlosow (wybralam najladniej pachnaca) wymieszac dokladnie - wciera sie to w suche wlosy, upina i tyle, chodzi sie min 8 godz, ja zrobilam na noc, na poduszce dalam recznik ktory wykorzystuje zawsze jak robie olejowanie na noc, wlosy po takim zabiegu sa mieciutkie i blyszczace
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-07-28 o 17:29 |
|
|
|
#22359 |
|
Zadomowienie
|
A czy ta CZARNA czekolada nie zostawia plan na włosach? Trochę boję się czerni na głowie
|
#22360 | ||||
|
Raczkowanie
|
anka.d, baybe3, nava, anoska dziękuje dziewczyny
Cytat:
Cytat:
wiesz Kropcia jak oglądam Twoje śliczne włoski to nachodzi mnie, że ten przód mamy identyczny. Nosisz taką prostą grzywkę, może to rozwiązanie dla mnie... chociaż marzy mi się grzywka długa jak teraz, albo i dłuższa. A miałaś może długą grzywkę? Jak się wtedy zachowywała? Cytat:
Pamiętam, że na porost dermatolog polecała wcieranie olejku rycynowego w skórę - poprawia ukrwienie. Ale ja nigdy nie próbowałam, więc nie wiem czy działa. Cytat:
a co do cięcia to może się wybiorę jeszcze raz do tego pana pod koniec wakacji. Ciachnę się chyba na krótko, nooo może do ramion końcówki włosów mam w dobrym stanie, więc trudno ocenić czy takie cięcie nie zniszczyło -pewnie okaże się za jakiś czas
Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-07-28 o 18:59 |
||||
|
|
|
#22361 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
co do czesania to w zasadzie nie uzywam grzebienia na codzien od 5 lat, uzywalam tylko przed farbowaniami zeby farbe dobrze rozprowadzic, jak przeszlam na CG pare razy uzylam szeroko-zebnego grzebienia i szczotke typu pad ale na mokre z odzywka, ale w sumie to zapominam o tym tak wiec wyrzucilam i grzebien i szczotke z lazienki chyba z miesiac temu, jakos mi ich nie brakuje
|
|
#22362 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
koza jeśli nie jesteś przyzwyczajona do krótkich włosów to na pewno przez jakiś czas możesz się czuć "nieswojo" ale przecież nie są wcale takie krótkie jak znajdę fotkę moich krótkich włosów to Ci wkleje, może Ci się polepszy |
||||
|
|
|
#22363 |
|
Raczkowanie
|
Czy któraś z kręconowłosych miała do czynienia z szamponem familijnym? Jak opinie? Chciałam go wypróbować, ale nie jestem pewna, czy nie ma w swoim składzie silikonów. A składu jak na złość nie mogę znaleźć.
|
|
|
|
#22364 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
ale kurcze z tego co pamiatem nie mialam testow na siersc szczurkow
|
||
|
|
|
#22365 |
|
Rozeznanie
|
Rybiorku- nie martw się, będzie dobrze. Włoski rosną szybko. W zeszłym roku latem miałam włosy takiej długości jak Ty teraz, a w tym roku mam już prawie do połowy łopatek (mimo podcinania końcówek ok.1-2 cm w marcu). I na CG byłam właściwie od lutego tego roku.
Polecam na porost włosków picie pokrzywy i skrzypu polnego razem lub na zmianę, jak będziesz w Polsce zakup ampułki Radical do wcierania w skalp-naprawdę działają cuda. A tak wogóle to masz o wiele fajniejszy skręt teraz na tych skróconych. Jantar w skalp też powinien być bombą witaminową na porost włosków. A czy macie pomysł co można zrobić z pozostałościami ze ZSK typu: mleczan sodu, kwas mlekowy, macerat z nagietka, allantoina, lanoina, witamina C, witaminy all in one, sorbitol, wosk pszczeli, mocznik? Czy coś nada się do maski do włosów? Edytowane przez janiaw Czas edycji: 2010-07-28 o 21:11 |
|
|
|
#22366 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z reguły używam do masek to, co mam pod ręką. W ostatnim przypadku to były właśnie m.in. jabłka i miód. Ale jabłka to trochę "w ciemno", bo tak naprawdę nie wiem, ile dobrego z nich może przeniknąć do włosów. Musze przyznać, że nie umiałam wszystkiego zmiksować blenderem na jednolitą masę (przede wszystkim marchew i jabłka), ale nie miałam problemu z wypłukaniem ich z włosów. Może da się jakoś ten blender zastąpić? ![]() Cytat:
Dzięki odżywką d/s i b/s włosy nie są w ogóle splątane itp. Cytat:
Mogę nawet sama spróbować ![]() Co to jest KCCC? ![]() Cytat:
Tutaj strony z Laboratorium Urody, które wczoraj znalazłam: o miodzie domowe odżywki A to, co wiem o zastosowaniu żelatyny: Cytat:
Cytat:
Nie do końca jestem w temacie - sama obcięłaś sobie tak mocno włosy? Jeśli tak, to jestem pod wrażeniem |
||||||
|
|
|
#22367 |
|
Zakorzenienie
|
Malgosiu KCCC to Curling Custard z Kinky Custard, dostepny w Uk na britishcurlies zel do wlosow o zapachu wanilii
za podziw dziekuje ale uwierz mi ze jest krzywo i nierowno, dobrze ze sie kreca to tak nie widac, obcielam najkrocej jak tylko moglam w sesnsie zeby jakos odwazyc sie wyjsc, niezbyt dobrze sie czuje w takich krotkich. Po obcieciu nie wygladaly dobrze i przez chwile zalowalam ale po drugim myciu bylo lepiej. Dzisiaj sa po trzecim czy czwartym i kolosalna roznica. Gora jest super, z dolem czeka mnie jeszcze walka ale bede twarda
|
#22368 |
|
Rozeznanie
|
Małgosiu86- KCCC to kosmetyk Kinky Curly
http://www.curlmart.com/Kinky-Curly-...rd-p-778.htmly |
|
|
|
#22369 | |
|
Zadomowienie
|
Rybiorku, Janiaw
Ingredients: botanical infusion of water, horsetail, chamomile, nettle and marshmallow, organic aloe vera juice, agave nectar extract, tocopheryl acetate (vitamin e), pectic, citric acid, potassium sorbate and natural fragrance Podkreśliłam (chyba dobrze? ) w składzie pektyny, o których pisała Eloe77. Szukałam, szukałam i znalazłam ![]() ... jak uzyskać pektyny:Cytat:
Oryginalny artykuł w języku angielskim Rybiorku Z czasem na pewno przyzwyczaisz się do krótszych włosów - na początku zawsze jest dziwne uczucie jak się zetnie sporo z długości. Poza tym myśl o tym, jakie będziesz miała zdrowe włoski, jak Ci będą odrastały. No i masz cel, do którego dążysz Tak jest ciekawiej![]() Czasem też chciałabym mieć taki włosowy cel (poza mocniejszym i regularniejszym skrętem)
Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-07-28 o 22:09 |
|
|
|
|
#22370 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Pozostałości np:macerat,alantoina,lano ina,wit. all in one(muszę też kupić Co z woskiem nie wiem-bo u mnie też leży i trzeba w końcu zrobić jakiś użytek,ale jaki? Kwasu na włoski nie dawaj. A wit.C Cię zapychała na twarzy? W sumie na włosy też można a może lepiej stopy dopieść? ![]() Justyne3ka -cieniowanie dużo daje.Włosy mają miejsce na skręt. A i pielęgnować nadszedł czas. Mycie odżywką albo OMO-ja też myję codziennie bo lubię. Wybierz sie na podstawowe zakupy: Barba np.Yung lub Mrs.Potters nasiona lnu i Joanna Naturia i do dzieła. Na początek możesz odżywiać oliwą z oliwek,miodem,żelem lnianym,żółtko. Edytowane przez msk3 Czas edycji: 2010-07-28 o 22:12 |
|
|
|
|
#22371 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanie do was.
Poszukuje jakiegos delikatnego szamponu, ktory bedzie w stanie zmyc olejki z wlosow, a także oczyszczal moje wlosy (które sie podkręcają) z silikonow. Joanna Naturia miód i cytryna bede stosowac raz w tygodniu, gdyz przy czestym jej stosoweaniu mialam problem ze swiadem po niej. Z góry dziękuję
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2010-07-28 o 22:12 |
|
|
|
#22372 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A tak w ogóle to szampon łagodny i taki, którym zmyjesz silikony to nie do końca idzie w parze Dużo masz tych silikonów do zmycia? ![]() Małgosiu, dzięki za linki Jak będę miała chwilę, też czegoś poszukam o tej żelatynie i postaram się dotrzeć do źródeł mówiących o proteinach mlecznych. Naprawdę nie czeszesz w ogóle włosów? ![]() Ja co prawda też czeszę tylko po myciu i bardzo rzadkim grzebieniem, ale jak kiedyś próbowałam tego nie robić, miałam jeszcze większy frizz i loki strasznie nieregularne były. A Twoje są takie poukładane, mimo, że ich nie czeszesz Ale palcami je rozplątujesz, czy też nie?
|
||
|
|
|
#22373 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale mam jeszcze jedwab hydrolizowany wazny do sierpnia ![]() eeeee... po tym jak pisalas ze tak krótko spodziewalam sie polowy tego co jest masz wlosy do polowy szyi, kobito, to wcale nie jest krótko ;P pieknie wycieniowalas góre, kreci sie przeslicznie, ja bym jeszcze zrobila ze 2 warstwy na dlugosci ![]() zdarzalo mi sie ciachac na krotko, w podstawowce nawet mialam podgalany kark (i proste wlosy ;P ) i wiem jakie to uczucie, tak pusto na glowie. a o ile mniejsze zuzycie kosmetyków! ![]() szczerze - podoba mi sie to co masz teraz na glowie ![]() Cytat:
co prawda bardzo dawno nie olejowalam, juz sie przyzwyczailam do tego jak latwo myje sie odzywką, gdy na glowie nie ma oleju i dla pewnosci umylam 2 razy.do tego chyba musze zmienic odzywke ds, bo w pottersie aloes i w cienie lidlowym aloes - zostawie go na pozniej (a mypy wiecej nie kupie :/) na silowni nie bylam od czwartku. niestety zab dał mi w kosc, nadal jestem troszke spuchnieta, czuje pulsowanie przy chodzeniu, wiec jakikolwiek wysilek chyba by mnie dobił. sprobuje jutro, bo w piatek wyjezdzam, a glupio tak robic ponad tygodniowa przerwe ![]() przy nastepnym zabku poprosze dentyste o l4, tylko po to zeby na silownie zaniesc, co by karnet nie uciekał ;P teraz tylko rozmyslam co wziac ze soba w warunki namiotowe. bawic sie w mycie odzywką, czy jednak postawic na szampon, cięższą, bardziej ochronna odzywke i zwiazywac wlosy? i tak nie bedzie czasu na stylizacje, nie bedzie luster, mnostwo kurzu... chyba postawie na minimalizm. so_fantastic - witamy ![]() edit: małgosiu, rybiorku - piąteczka dla mnie grzebien tez moze nie istniec czesze wlosy z maska jak mi sie przypomni i jak jest grzebien pod reka, wychodzi raz na tydzien, albo 2. mam jakies takie wlosy, ktore sie po prostu nie plączą.
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-07-28 o 23:07 |
||
|
|
|
#22374 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a kiedy wy myjecie włosy? rano przed pracą/szkołą, czy na wieczór?
ja jak umyję na wieczór to na drugi dzień moje włosy nie nadają się do wyjścia, loki się rozprostowują, a układam je na odżywkę b/s i nivea fc i nie wiem czy to taki urok tych włosów, czy mogę jakoś je układać żeby się trzymały?
|
#22375 |
|
Wtajemniczenie
|
paulinka - zawsze rano, niestety :/
wygladaja dobrze zazwyczaj do 'pierwszego spania' ![]() pielegnacja CG juz ponad 9 miesiecy troszke poprawila sytuacje drugiego dnia, reanimacja udaje sie tylko jesli uzywam zelu lnianego. przy wszelkich sklepowych wynalazkach reanimacja skutkuje mocno zdefiniowanymi lokami, ale pokrytymi puchem i bez objetosci, wiec wole ich w ogole nie ruszac na drugi dzien. |
|
|
|
#22376 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
na szczęście włosy mi się nie plączą, czesałam je ostatnio w poniedziałek wieczorem przy odżywce, dzisiaj zrezygnowałam z tego i w sumie to chętnie zobaczę czy bez grzebienia mogę żyć dzisiaj na suche włosy przed myciem wywaliłam cały żel lniany i potrzymałam kilka godzin faktycznie, dobrze nawilżył. Póki co nie gotuję następnego, chyba poeksperymentuję z gotowymi kosmetykami---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- ja myję różnie, jeśli mam wyjść przed południem to myję wieczorem poprzedniego dnia bo nie suszę włosów. A reanimuję w sumie tym, co pod ręką, mnie bardzo ciężko opisywać swoje sposoby na stylizację i takie tam bo fantazja mnie ponosi i tu psiknę tym, tu tamtym, trochę tego wgniotę, trochę tamtego... Ale generalnie to żel aloesowy, odżywka b/s joanny, żel artiste, krem do lokój joanny, psikacz mypy lub liliputz... no właśnie, trudno powiedzieć, wchodzę do łazienki i działam impulsywnie, na bieżąco wymyślam dzisiaj był aloes i artiste, w sumie druga noc od mycia, i o dziwo mogłam wyjść do ludzi, chociaż tylko na chwilkę.
|
|
|
|
|
#22377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wlosy tylko dolne sa do polowy szyji ale to jest dlugosc ze nic nie zrobisz - ani kucyk ani kok a juz wiecej nie robilam cieniowania bo 2/3 wlosow jest scieniowane od ucha w gore i az czuje ich ciezar bo zrobily sie jakby grubsze a reszta - jest ich tak malo (wiem z nie widac ale one taka scieme swietnie robia ze wyglada ze jest ich duzo) ze proba zrobienia warstw moze skonczyc sie przeswitami i musialabym je obciac tez tak krotko i wtedy wypisz wymaluj fryz jaki ciocia mi zrobila po komunii, do komunii mialam nie obcinane a potem mi sie cos ubzduralo i poprosilam o sciecie, mialam 11 lat i nie wiedzialam ze bede sie zle czuc w krociotkich, ale dumnie udawalam ze wszystko jest ok
|
|
#22378 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cięcie włosów to inwestycja, trochę się pomęczysz, ale potem będziesz się cieszyć olśniewającą grzywa no i fajną masz grzyweczkę teraz, ja jestem wielką fanką grzywek i bardzo mi się podoba ja też muszę coś na porost wypróbować, btw Cytat:
mocznik w stężeniu kilka %, nie więcej niż 10 bo podziała keratolitycznie![]() wosk pszczeli jest boski wosku, jak i lanoliny, bezpośrednio na włosy bym nie kładła, są ciężkie i mogą obciążyć, chyba że chcesz się pobawić i wykorzystać niewielki udział w jakichś formulacjach albo mieszaninach ![]() a ja usłyszałam ostatnio komplement od TŻta: "Twoje włosy ostatnio rzadko wygladają źle .... praktycznie nigdy" cieszyć się czy się nie cieszyć? ![]() fakt że zmiana pogody (chłodniej, wilgotno) zdecydowanie im służy, niestety mi już zdecydowanie nie
|
|
#22379 |
|
Rozeznanie
|
Agison i Emeska
![]() Agisonku-ależ komplement i to tak od razu po wstaniu z łózka? Zazdroszczę ![]() Emeska tak witamina c jest w proszku ale miała byc składnikiem serum z wit. C które mnie zapychało...więc nie ona ale jakis składnik serum, stad pozostała sierotka do wykorzystania w innym zestawie-włosowym
|
|
|
|
#22380 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Żartowałam Korkociągi masz na główce - tak to wygląda na zdjęciu. Dla mnie to kilka loków zwiniętych w jedną rurkę, najcześciej o sporej średnicy. A sprężynka jest z tyłu Cytat:
Cytat:
Czytaj gotowce, próbuj, testuj, a na pewno się nauczysz Cytat:
Przez ostatni rok brakowało Ci regularności, to i włos się nieco zbuntował. Pracuj nad nimi, na pewno sie odwdzięczą. Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:17.

pozdrawiaam ;*
mam Mypę aloesową, Liliputza do rozczesywania ale jakoś tak... 

)

wtedy wystarczyl balam seboradin, gloria, nivea FC i mycie yungiem...
ostatnio myślałam nad zakupem jakiegoś blendera a dodatkowo wizja konstruowania wymyślnych maseczek... chyba jednak go kupię 
Z reguły używam do masek to, co mam pod ręką. W ostatnim przypadku to były właśnie m.in. jabłka i miód. Ale jabłka to trochę "w ciemno", bo tak naprawdę nie wiem, ile dobrego z nich może przeniknąć do włosów.