|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22591 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
właśnie siedzę z mieszanką wybuchową na głowie
![]() zmieszałam olejek bhringraj, nyle, swami i zagęściłam pottersem aloesowym i trochę się zważył, mam nadzieję że nie ma to wpływu na działanie specyfików? jak myślicie ekspertki? ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
|
|
#22592 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja nie wiem, czemu Ty się tak czepiasz swojego koloru. Wiem, że zdjęcie to nie real, ale na zdjęciu kolor mi się bardzo podoba i uważam, że jest dużo ładniejszy, niż włosy pofarbowane na czarno. No ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje ![]() Cytat:
Intuicja mi podpowiada, że niezbyt się nadaje do mycia.Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny, byłam dzisiaj w TBS po ten krem do loków, ale kosztował 11 Euro za 100 ml |
||||
|
|
|
#22593 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
(oleje w 100% naturalne nawet bez parafiny) A tak a propos to Rybiorek swoimi wpisami w codzienniku robi mi smaka na odżyweczki od Ciebie
|
|
#22594 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#22595 | ||
|
Rozeznanie
|
To był tylko przykład z czarnymi
![]() Cytat:
, więc masz rację, pewnie po prostu odżywka nie dała rady ich zemulgować i tyle. Cytat:
A właśnie, byłam dzisiaj jeszcze w 2 innych drogeriach, ale jeżynki nie ma, szampon jest, odżywka nie ![]() Syrenko, dzięki za info Nie kupuję tutaj w takim razie ![]() Przynajmniej dopóki mi złość nie minie
Edytowane przez jumaatt Czas edycji: 2010-08-02 o 20:53 |
||
|
|
|
#22596 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no i zastanawiam się nad tym psikadłem o którym mi wspominałaś bo one ostatnio mi służą
|
|
#22597 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22598 |
|
Raczkowanie
|
Jumaatt Nakładam tą z oriflame raz na jakiś czas po myciu, nie obciąża tak moich piórek i się po niej fajnie kręcą
|
|
#22599 |
|
Zakorzenienie
|
Co sądzicie o tej nafcie:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...-rycynowym.htm włosy mi zaczęły znowy wypadać więc myślę, co byc tu zrobić żeby przestały... ![]() Wczoraj zostawiłam na całą noc olej kokosowy i dziś rewelacja, włosy gładziutkie i miękkie, tylko zniszczonym końcówkom z przodu nie dał rady. I teraz wieczorem jakby ten efekt się kończył... |
|
|
|
#22600 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#22601 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Np. Jantar albo Seboradin Niger?Nie jestem specjalistką od nafty, ale z tego co wiem, nafta raczej nie ma prawa wpłynąć na zaprzestanie wypadania, bo niby jak? ![]() Poza tym dziewczyny chyba raczej stosują naftę na długość, na skalpie trzeba ponoć bardzo uważać. Ale tak jak mówię, na nafcie się nie znam zbytnio, więc niech mnie ktoś poprawi. Cytat:
Kusicielka to moje drugie imię |
|||
|
|
|
#22602 |
|
Wtajemniczenie
|
a moje uległa na pokusy
(włosowo-odżywkowe)
|
#22603 |
|
Konto usunięte
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21063417]wodka z cytryna?? jako oczyszanie ma sie rozumiec? a w jakich proporcjach?
a koniak to wole jednak wypic [/QUOTE]Pisałam pół kieliszka, czyli tzw 50 alkoholu +sok z połowy cytryny. Maxymalnie raz w tygodniu użycie |
|
|
|
#22604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Olej kokosowy już na pewno na stałe zagości w mojej łazience
|
|
|
|
|
#22605 |
|
Konto usunięte
|
Najlepsze włosy mam po zielonym Matrixie do loków http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-kreconych.htm , po reszcie albo król lew, albo wielki kołtun. Matrixa nie chcę używać, bo SLS i parabeny więc szukam czegoś fajnego i prostego. Tym bardziej, że Matrixa mam pierwszą butelkę i zapewne po następnej już będzie lipa+już zaczynam leczyc skalp
|
|
|
|
#22606 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Seboradin i Jantar. Seboradin kupisz w aptece, a Jantar chyba tylko w DOZ-ie. To zupełnie jak skalp Eloe Z tego co wiem, jej pomogło dopiero mycie odżywką, może i u Ciebie by się sprawdziło?A tak poza tym może byś spróbowała przed myciem olejować skalp? Np. jojobą albo kokosem? Może by jakoś złagodziły drażniące działanie składników szamponu. |
|
|
|
|
#22607 | |
|
Zadomowienie
|
Kropcia Śliczne i długie loki
Właśnie ostatnio zwątpiłam, czy aż tyle obcinać. To jest wybór między wygodą (krótsze włosy) a tym, że lubię mieć je dłuższe - stwierdziłam to po obejrzeniu moich zdjęć z Dziennika Na tę chwilę (wakacje) nie musiałabym ich dużo obcinać z długości, ale jednak jak przyjdzie późna jesień i zima, to przeszkadza mi , że tak długo schną i ogólnie pielęgnacja zajmuje dużo czasu... Gdybym tak w pół godziny umiała je umyć i wysuszyć, to byłabym zadowolona, a jednak trwało to wszystko dłużej ![]() Mam jeszcze czas na zastanowienie się, ale dylemat jest Cytat:
Przydałby się jeszcze jakiś artykuł o tym, jak skrócić czas pielęgnacji ![]() Zaraz idę zmywać maskę ![]() Ciekawe, jakie będą jej efekty
|
|
|
|
|
#22608 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22609 |
|
Konto usunięte
|
Kropciu- sliczne wlosy
jak mozesz narzekac ![]() dziewczyny, czy ktoras z Was stosowala sok aloesowy solo na kudelki? lub jako np dodatek do maski/ odzywki? wczoraj psikalam wlosy i skalp aloesem zmieszanym z woda i odrobima pantenolu, bylo ok dopoki poznym wieczorem nie nalozylam zelu lnianego, zrobily sie sztywne i szorstkie ![]() a rano bylo jeszcze gorzej |
|
|
|
#22610 |
|
Zadomowienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21105021]
dziewczyny, czy ktoras z Was stosowala sok aloesowy solo na kudelki? lub jako np dodatek do maski/ odzywki? wczoraj psikalam wlosy i skalp aloesem zmieszanym z woda i odrobima pantenolu, bylo ok dopoki poznym wieczorem nie nalozylam zelu lnianego, zrobily sie sztywne i szorstkie ![]() a rano bylo jeszcze gorzej Przede wsyztski rozcierałam sok w rękach i ugniatałam nimi włosy. Świetnie się sprawdzał jako reanimator albo kiedy włosy miał gorszy dzień/coś się nie udało w trakcie pielęgnacji. Po nawilżeniu sokiem loki wracały ![]() Dodawałam go tez do masek. Moje włosy go baaaaardzo lubiły ![]() Wtedy jeszcze nie używałam żelu lnianego, więc niestety nie wiem, jak z nim reaguje. Chyba że pzyczyną jest to że sam w sobie sok aloesowy potrafi usztywnić włosy - jeśli jest nakładany w naprawdę dużej ilości. Może Ty nałożyłaś odpowiednią jego ilość, ale kiedy dodałaś żelu lnianego, który przecież też usztywnia włosy, to się te właściwości "usztywniające" skumulowały i widać je było na włosach? |
|
|
|
#22611 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21105021] dziewczyny, czy ktoras z Was stosowala sok aloesowy solo na kudelki? lub jako np dodatek do maski/ odzywki? wczoraj psikalam wlosy i skalp aloesem zmieszanym z woda i odrobima pantenolu, bylo ok dopoki poznym wieczorem nie nalozylam zelu lnianego, zrobily sie sztywne i szorstkie ![]() a rano bylo jeszcze gorzej A ja mam aloes z farfoclami, co mi skutecznie utrudnia, żeby nie powiedzieć uniemożliwia korzystanie z jego dobrodziejstw. Jak robię psikacza, zatyka mi się rurka, jak daję na włosy bezpośrednio z butelki, farfocle zostają mi na włosach. Małgosiu, a Ty do jakiej maski dodawałaś aloes, bo pewnie jakaś gęstsza musi być? Nie spływała potem z włosów? |
|
|
|
|
#22612 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki oleju migdałowego, 2 łyżeczki soku aloesowego (z apteki) (czasem jeszcze także cytryna) (skład mam dzięki Dziennikowi , bo już nie pamiętam, co dokładnie do niej dawałam)Nie wydaje mi się, żeby spływała z włosów. Jak miałam sok, to dodawałam go do wszelkich masek własnej roboty (z farfoclami tak bardzo nie rozrzedzał mieszanki)Chyba masek nigdy sokiem nie wzbogacałam, bo ja ogólnie nie przepadam za wzbogacaniem masek (za dużo czasu to zajmuje). Farfocli można się pozbyć, przelewając sok przez sitko Ale nawet jak się jakieś w masce trafiały, to zawsze się je ładnie wypłukiwało. Przez sitko przelewałam sok zwłaszcza wtedy, gdy robiłam z niego płukanki
|
|
|
|
|
#22613 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21105021]Kropciu- sliczne wlosy
jak mozesz narzekac [/QUOTE]![]() Na noc był mix olejowy. Rano zmyłam szamponem pokrzywowym Joanny i nałożyłam garniera aloesowego wzbogaconego keratyną. Do stylizacji użyłam joanny b/s miód i cytryna. No i na koniec gdy były prawie suche musiałam wszystko zepsuć nakładając na końcówki zbyt dużo olejku- wyglądają końcówki jakby nadal były mokre ![]() I wgl moja keratyna starciła ważnosć w czerwcu
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-08-03 o 09:54 |
|
|
|
#22614 | ||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
So_fantastic to ja mam pytanie o to, czym myjesz na co dzień.
W jaki ręcznik zawijasz przed Pantene? Powinien być gładki, byle nie frotte. Używasz 3 produktów do stylizacji za każdym razem? To sporo i nie wiem, czy tak duża ilość polimerów jest potrzebna. Nie lepiej byłoby zastąpić te specyfiki (wygląda na to, że ich polimery są dla Twoich włosów za słabe) żelem do włosów? Spróbuj choćby Artiste z natury (jest bezpieczny i do tego z filtrem UV albo któregoś z Rossmana. Ważne, by w składzie nie było denata. Wygląda na to, że Twoje włosy potrzebują więcej obciążenia. Postawiłabym na emolienty i taką też odżywkę b/s. Na tę chwilę i owszem, zabezpieczasz włos Pantene (dimethicone podziała w ten sposób), ale może emolient albo proteina podziałałyby lepiej? Sięgnij może po Naturię z makiem i bawełną albo po Balsam b/s Joanny z Ateczki Babuni z miodem i proteinami mleka. Na tę chwilę działasz doraźnie - pielęgnację masz dzięki oliwie z oliwek i Garnierowi. Wcześniej czy później włosy pewnie będą w lepszym stanie, ale jeśli dalej będziesz stosować te produkty, stawiam na to, że później. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ma tez rację w kwestii wcierek. Warto zajrzeć też do naszego receptariusza oraz do wątku na pielęgnacji, gdzie dziewczyny walczą z wypadaniem. Sama wcieram regularnie żele aloesowe, popijam pokrzywę, łykam skrzyp i witaminę B. Warto na początek zastanowić się, co jest przyczyną wypadania i oddziałać na nią. Cytat:
Ale znalazłam tez takie coś. Wynika z tego, że idzie raczej o pobudzenie ukrwienia skóry głowy, a sam alkohol działa wysuszająco. Jeśli więc stosowany jest w masce (jak w linku z miodem, jajkiem i oliwą), to wysuszanie ograniczy zastosowanie oliwy i jajka. Nie obcinaj ![]() Cytat:
Sama staram się jakoś organizować, tzn. planuję sobie mycie i nakładanie odżywki np. przed obiadem (jem go około 18). Zanim zjem obiad i porozmawiam z TŻem minie jakieś 30 minut do godziny. Szykuję więc wszystko do płukania i zabezpieczania. Spędzam wtedy najwięcej czasu w łazience - nawet do 15 minut. Wychodzę z już podpiętymi włosami po płukaniu, nałożeniu odzywki b/s i stylizatora oraz po odciskaniu, harmonijkowaniu i podpięciu włosów. Wracam do łazienki jeszcze jakieś 15 minut przed snem, by podsuszyć ewentualnie suszarką. Zasypiam z jeszcze wilgotnymi. Gorzej jest w weekendy, gdy nie myje wieczorem. Każdorazowo jednak staram się podzielić proces na mniejsze części i wpasować je w całość wieczora czy dnia. Tyle mogę podpowiedziec od siebie. Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21105021]dziewczyny, czy ktoras z Was stosowala sok aloesowy solo na kudelki? lub jako np dodatek do maski/ odzywki? [/quote] Jako dodatek do odżywki d/s i jako element psikadła. Mam - podobnie jak Jumaatt - z miąższem i zatkałam już chyba 2 aplikatory, więc przestałam go stosować w psikadle. Nadto włosy robiły się matowe i szorstkie właśnie. ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
A jak pachnie? Nadal jak maggi?
|
|
#22615 |
|
Raczkowanie
|
Eloe na chwilę obecną myję delikatnym szamponem dla dzieci, zapożyczonym od brata
Zanim zaopatrzę się w produkty, o których piszesz muszę skończyć to, co mam w domu. Dzisiaj daję sobie spokój z myciem, nie mam po co tego robić bo leje deszcz i z domu raczej wychodzić nie będę. Żel do włosów też jakiś w szafce miałam, może wypróbuję go zamiast sunsilka i nivea fc, zobaczymy jakie będą efekty Dopiero zaczynam dbać o skręt, więc mam jeszcze sporo kosmetyków do zużycia z mojej poprzedniej pielęgnacji no i jeszcze sporo do nauki w każdym razie dziękuję za radę, nie zastanawiałam się nad tym, że może za dużo tego papram na piórka
|
|
#22616 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzięki, jutro w takim razie spróbuję przecedzić No dobra, tylko że dlaczego wtedy nie samo wino, tylko akurat koniak? Cytat:
Albo może zadziałać też jako promotor dla jakiś substancji z jaja? ![]() Tylko wiesz co, zastanawia mnie, dlaczego to musi być akurat koniak, a nie np. czysta wódka, whisky czy cokolwiek innego. O, najlepiej becherovka, tam tyle ziółek jest
|
||
|
|
|
#22617 | |
|
|
So_fantastic to normalne, że chcemy wykorzystać to, co mamy w domu. Swoje stare kosmetyki w większości rozdałam, sprawiając radość koleżance, która zrobiła sobie trwałą. Mam jeszcze stylizator-masakrator, ale nie wiem, czy zdecyduję się nałożyć. Bez niego efekty są lepsze, więc nie widzę potrzeby.
Napisz, co to za żel do włosów, byś sobie nie zrobiła kuku Cytat:
Skoro stosowanymi środkami nie obciążasz odpowiednio włosów (obciążanie to chyba złe słowo, ale nie znajduję teraz odpowiedniego, by określić to, w jaki sposób włos powinien wyglądać w odwrotności do buszu i puszaka), to może oznaczać, że mało są jeszcze nawilżone i wzmocnione albo że stosowane polimery są za słabe. Pamiętam jak na początku mojej pielęgnacji (i tak samo przed nią) niemal żaden ze stylizatorów się nie sprawdzał. Czego bym nie nakładała i tak wyglądały okropnie. Z czasem zaczęły odpowiadać na niemal każdy nakładany środek. Wiem zatem, że na dziś za słaby polimer dla moich włosów jest w Bootsie i Nivea FC, ale świetnie spisują się jako wspomagacze. Myślę, że z czasem będziesz sama zdobywać podobne doświadczenia.
|
|
#22618 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Taka, też jest prawda, że sporo czasu zajmuje mi wtedy suszenie... I na to mam najmniejszy wpływ (bo mogę np. "szybko" umyć włosy i nałożyć odżywkę, ale jest określony czas, który potrzebuję, żeby włosy wysuszyć suszarką, niestety). Wiadomo, że mogę ileś czasu poczekać i wtedy np. jem śniadanie itp. Ale to i tak stanowczo za mało, żeby mi włosy podeschły. Poza tym nie mogę przed samym wyjściem suszyć włosów, bo nie chcę wychodzić na zewnątrz z rozgrzaną głową. Po drugie, zdarzało się, że brakowało mi czasu na suszenie (jesli zostawiałam to na sam koniec przed wyjściem) i wychodziłam z wilgotnymi włosami (oczywiście w czapce). A tak nie powinno być Mam jeszcze trochę czasu i teraz pracuję nad zoptymalizowaniem czasu pielęgnacji ![]() Cytat:
Jako dowód dołączam zdjęcie włosów ![]() Tutaj opis pielęgnacji. |
|||
|
|
|
#22619 |
|
Konto usunięte
|
dziekuje za rady jak uzywac soku aloesowego
ja mam z farfoclami, ale dosc malymi, na wlosach sa niewidczne (mam nadzieje ogladalam dosc dobrze w lusterku )nie moglam zniesc wczoraj tego co mialam na glowie- szorstwie, sztywne, matowe... cudne loki , nie moglam tego tapczana domyc ![]() wczoraj tez na sprawie suche wlosy nalozylam ledwo cieply zel lniany, rano bylam pozytywnie zaskoczona, nalozylam jeszcze troche (tym razem zimnego )- jest skretnie i miekko |
|
|
|
#22620 | ||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W podlinkowanym artykule jest coś na temat kwasowości, ale - choć nie mam zbytniego zaufania do tej witryny- tu może być pies pogrzebany. Napisano, że właśnie nie nadaje się łiski z powodu kwasowości. Należy też dobrać alkohol o optymalnym pH. To by się zgadzało z naszymi rozważaniami w temacie ![]() Cóż, ja na pewno maski nie sprawdzę - alkohol zrobi kuku skalpowi, a jajo nosowi. Nie ma szans
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:00.

)

Intuicja mi podpowiada, że niezbyt się nadaje do mycia.

Np. Jantar albo Seboradin Niger?

nakładając na końcówki zbyt dużo olejku- wyglądają końcówki jakby nadal były mokre