Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 754 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-02, 18:25   #22591
kropcia007
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

właśnie siedzę z mieszanką wybuchową na głowie
zmieszałam olejek bhringraj, nyle, swami i zagęściłam pottersem aloesowym i trochę się zważył, mam nadzieję że nie ma to wpływu na działanie specyfików? jak myślicie ekspertki?

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Nada się, ale sprawdź na mazidłach czy innych mazidłowych sklepach czy się nie opłaci u nich kupić.
na razie nie chcę kupić, tylko byłam ciekawa- dziękuję

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-02, 20:19   #22592
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
dodaję obiecane fotki tylko bok i resztę wykasował Tż

pierwsze -przedwczorajsze włosy (kolor przekłamany)
drugie-obecny kolor włosów (strasznie wypłukany i wypłowiały)

zdjecia robione dzień po dniu a zobaczcie jaki wpływ ma światło na kolor włosów ...
chyba pofarbuję :/
Kropciu, rewelacyjne są A na drugim zdjęciu przypominają mi bardzo ewelkowe sprężyny, tylko są dłuższe. Cudnie Ci się kręcą, jak na taką długość
Ja nie wiem, czemu Ty się tak czepiasz swojego koloru. Wiem, że zdjęcie to nie real, ale na zdjęciu kolor mi się bardzo podoba i uważam, że jest dużo ładniejszy, niż włosy pofarbowane na czarno. No ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje

Cytat:
Napisane przez so_fantastic Pokaż wiadomość
---
Moja pielęgnacja wygląda tak: odżywka HairX Oriflame przeciwłupieżowa, raz na jakiś czas mycie szamponem z Joanny (muszę codziennie myć włosy, szamponu używam raz na jakiś czas bo strasznie tłuści mi się skalp), odżywka Garnier z awokado i masłem karite, rozczesywanie, na chwilę w ręcznik, później pantene loki i fale b/s i harmonijkowanie koszulką, jak trochę podeschną nivea FC balsam, ugniatanie. Jak jeszcze są nieogarnięte (jak np. dzisiaj) działam sunsilkiem i ugnitam, ugniatam, ugniatam aż są w miarę pokręcone, a nie napuszone. Czasem żeby je odświeżyć w ciągu dnia psikam odżywką elseve taką różową rozcieńczoną wodą. I ugniatam. Wiem, za dużo silikonów i szampon z siarczanami ale to na razie moje jedyne możliwości co do kosmetyków. Co dwa, trzy dni olejuję olejem z pestek winogron lub na noc oliwą z oliwek, po tym dwa razy myję szamponem samą skórę głowy i nakładam Garniera. Dużo błędów popełniam?
Tą odżywką HairX Oriflame myjesz włosy i skalp czy po prostu nakładasz po myciu jako zwykłą odżywkę? Pierwszy raz słyszę o odżywce przeciwłupieżowej Intuicja mi podpowiada, że niezbyt się nadaje do mycia.

Cytat:
Mnie przeraża wizja mojej skóry głowy przy wykluczeniu szamponu z pielęgnacji. Wyglądałabym co najmniej śmiesznie
Zerknij do Dziennika, ile dziewczyn myje skórę głowy odżywką i czy z ich włosami i skórą głowy jest coś nie tak.

Cytat:
zmieszałam olejek bhringraj, nyle, swami i zagęściłam pottersem aloesowym i trochę się zważył, mam nadzieję że nie ma to wpływu na działanie specyfików? jak myślicie ekspertki?
Zgodnie z teorią z przetłumaczonego artykułu o mieszaniu kosmetyków zważenie się kosmetyku może świadczyć, że zaszły jakieś reakcje. Jakie dokładnie i jaki mają wpływ na włosy -

Dziewczyny, byłam dzisiaj w TBS po ten krem do loków, ale kosztował 11 Euro za 100 ml Czy on w Polsce też jest taki drogi?
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-02, 20:29   #22593
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Kropciu, rewelacyjne są A na drugim zdjęciu przypominają mi bardzo ewelkowe sprężyny, tylko są dłuższe. Cudnie Ci się kręcą, jak na taką długość
Ja nie wiem, czemu Ty się tak czepiasz swojego koloru. Wiem, że zdjęcie to nie real, ale na zdjęciu kolor mi się bardzo podoba i uważam, że jest dużo ładniejszy, niż włosy pofarbowane na czarno. No ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje
ale ja nie miałam nigdy czarnych

Cytat:
Zgodnie z teorią z przetłumaczonego artykułu o mieszaniu kosmetyków zważenie się kosmetyku może świadczyć, że zaszły jakieś reakcje. Jakie dokładnie i jaki mają wpływ na włosy -
weź mnie nie strasz, może po prostu nie mogła odżywka się z olejami połączyć (oleje w 100% naturalne nawet bez parafiny)

A tak a propos to Rybiorek swoimi wpisami w codzienniku robi mi smaka na odżyweczki od Ciebie

Stary 2010-08-02, 20:49   #22594
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
wał 11 Euro za 100 ml Czy on w Polsce też jest taki drogi?
Bawełniany krem do loków 150ml kosztuje 35zł.

Kropciu, jak zawsze śliczne loki!
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-02, 20:50   #22595
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
ale ja nie miałam nigdy czarnych
To był tylko przykład z czarnymi

Cytat:
weź mnie nie strasz, może po prostu nie mogła odżywka się z olejami połączyć (oleje w 100% naturalne nawet bez parafiny)
Oleje są mało chemiczne (a w sumie to w ogóle , więc masz rację, pewnie po prostu odżywka nie dała rady ich zemulgować i tyle.

Cytat:
A tak a propos to Rybiorek swoimi wpisami w codzienniku robi mi smaka na odżyweczki od Ciebie
Już część zakupiona A właśnie, byłam dzisiaj jeszcze w 2 innych drogeriach, ale jeżynki nie ma, szampon jest, odżywka nie

Syrenko, dzięki za info
Nie kupuję tutaj w takim razie
Przynajmniej dopóki mi złość nie minie

Edytowane przez jumaatt
Czas edycji: 2010-08-02 o 20:53
Stary 2010-08-02, 20:55   #22596
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Już część zakupiona A właśnie, byłam dzisiaj jeszcze w 2 innych drogeriach, ale jeżynki nie ma, szampon jest, odżywka nie
ok to obejdzie się bez niej i tak jestem mega szczęśliwa no i zastanawiam się nad tym psikadłem o którym mi wspominałaś bo one ostatnio mi służą

Stary 2010-08-02, 20:59   #22597
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
ok to obejdzie się bez niej i tak jestem mega szczęśliwa no i zastanawiam się nad tym psikadłem o którym mi wspominałaś bo one ostatnio mi służą
Jeszcze masz trochę czasu, więc jakby co, daj znać. Ale jeśli Cię kusi, to chyba warto wziąć, majątku nie kosztuje, nawet, jeśli Ci nie podejdzie, dużej straty nie będzie. I będziesz miała przynętę na Eloe, bo ona go lubi
Stary 2010-08-02, 21:00   #22598
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Jumaatt Nakładam tą z oriflame raz na jakiś czas po myciu, nie obciąża tak moich piórek i się po niej fajnie kręcą

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-02, 21:03   #22599
iwona200
Zakorzenienie

Co sądzicie o tej nafcie:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...-rycynowym.htm

włosy mi zaczęły znowy wypadać więc myślę, co byc tu zrobić żeby przestały...

Wczoraj zostawiłam na całą noc olej kokosowy i dziś rewelacja, włosy gładziutkie i miękkie, tylko zniszczonym końcówkom z przodu nie dał rady. I teraz wieczorem jakby ten efekt się kończył...
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-02, 21:06   #22600
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeszcze masz trochę czasu, więc jakby co, daj znać. Ale jeśli Cię kusi, to chyba warto wziąć, majątku nie kosztuje, nawet, jeśli Ci nie podejdzie, dużej straty nie będzie. I będziesz miała przynętę na Eloe, bo ona go lubi
namówiłaś mnie

Stary 2010-08-02, 21:29   #22601
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Jumaatt Nakładam tą z oriflame raz na jakiś czas po myciu, nie obciąża tak moich piórek i się po niej fajnie kręcą
Ok, to wszystko w porządku, bo zrozumiałam, że myjesz nią skalp.

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Co sądzicie o tej nafcie:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...-rycynowym.htm

włosy mi zaczęły znowy wypadać więc myślę, co byc tu zrobić żeby przestały...
A nie lepiej pomyśleć o jakiś wcierkach? Np. Jantar albo Seboradin Niger?
Nie jestem specjalistką od nafty, ale z tego co wiem, nafta raczej nie ma prawa wpłynąć na zaprzestanie wypadania, bo niby jak?
Poza tym dziewczyny chyba raczej stosują naftę na długość, na skalpie trzeba ponoć bardzo uważać.
Ale tak jak mówię, na nafcie się nie znam zbytnio, więc niech mnie ktoś poprawi.

Cytat:
Wczoraj zostawiłam na całą noc olej kokosowy i dziś rewelacja, włosy gładziutkie i miękkie, tylko zniszczonym końcówkom z przodu nie dał rady. I teraz wieczorem jakby ten efekt się kończył...
Abstrahując od efektów "na już", olej kokosowy ma dalekosiężne działanie, wzmacnia i chroni włosy. Warto go stosować nawet jeśli byś nie widziała jakiś zniewalających efektów natychmiast

Cytat:
namówiłaś mnie
Kusicielka to moje drugie imię
Stary 2010-08-02, 21:34   #22602
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

a moje uległa na pokusy (włosowo-odżywkowe)

Stary 2010-08-02, 22:18   #22603
201605090958
Konto usunięte

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21063417]wodka z cytryna?? jako oczyszanie ma sie rozumiec? a w jakich proporcjach?
a koniak to wole jednak wypic[/QUOTE]
Pisałam pół kieliszka, czyli tzw 50 alkoholu +sok z połowy cytryny. Maxymalnie raz w tygodniu użycie
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-02, 22:27   #22604
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, to wszystko w porządku, bo zrozumiałam, że myjesz nią skalp.

A nie lepiej pomyśleć o jakiś wcierkach? Np. Jantar albo Seboradin Niger?
Nie jestem specjalistką od nafty, ale z tego co wiem, nafta raczej nie ma prawa wpłynąć na zaprzestanie wypadania, bo niby jak?
Poza tym dziewczyny chyba raczej stosują naftę na długość, na skalpie trzeba ponoć bardzo uważać.
Ale tak jak mówię, na nafcie się nie znam zbytnio, więc niech mnie ktoś poprawi.

Abstrahując od efektów "na już", olej kokosowy ma dalekosiężne działanie, wzmacnia i chroni włosy. Warto go stosować nawet jeśli byś nie widziała jakiś zniewalających efektów natychmiast

a te wcierki gdzie kupie? w aptece? sa w KWC?

Olej kokosowy już na pewno na stałe zagości w mojej łazience
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-02, 22:34   #22605
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
A jakie nie-proste szampony się u Ciebie sprawdzają?
Najlepsze włosy mam po zielonym Matrixie do loków http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-kreconych.htm , po reszcie albo król lew, albo wielki kołtun. Matrixa nie chcę używać, bo SLS i parabeny więc szukam czegoś fajnego i prostego. Tym bardziej, że Matrixa mam pierwszą butelkę i zapewne po następnej już będzie lipa+już zaczynam leczyc skalp. Mój skalp nie toleruje parabenów , SLS i silikonów w myciu. Zawsze przez pół butelki świetne włosy, a potem masakra, a już stestowałam wszystkie dostępne na polskim rynku w sklepach i salonach fryzjerskich.
Stary 2010-08-02, 22:56   #22606
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Pisałam pół kieliszka, czyli tzw 50 alkoholu +sok z połowy cytryny. Maxymalnie raz w tygodniu użycie
A propos koniaku to chyba coś w tym jest, bo widziałam ostatnio szampon koniakowo-jajeczny. Ciekawa bardzo jestem, na czym miałoby polegać działanie koniaku na włosy.

Cytat:
a te wcierki gdzie kupie? w aptece? sa w KWC?
Seboradin i Jantar.
Seboradin kupisz w aptece, a Jantar chyba tylko w DOZ-ie.

Cytat:
Mój skalp nie toleruje parabenów , SLS i silikonów w myciu.
To zupełnie jak skalp Eloe Z tego co wiem, jej pomogło dopiero mycie odżywką, może i u Ciebie by się sprawdziło?
A tak poza tym może byś spróbowała przed myciem olejować skalp? Np. jojobą albo kokosem? Może by jakoś złagodziły drażniące działanie składników szamponu.
Stary 2010-08-02, 23:00   #22607
malgosia86
Zadomowienie

Kropcia Śliczne i długie loki

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Naprawdę sporo chcesz podciąć
Właśnie ostatnio zwątpiłam, czy aż tyle obcinać.
To jest wybór między wygodą (krótsze włosy) a tym, że lubię mieć je dłuższe - stwierdziłam to po obejrzeniu moich zdjęć z Dziennika (ale z krótszymi też jest ok), są w dobrym stanie i już tyle czasu o nie dbam...
Na tę chwilę (wakacje) nie musiałabym ich dużo obcinać z długości, ale jednak jak przyjdzie późna jesień i zima, to przeszkadza mi , że tak długo schną i ogólnie pielęgnacja zajmuje dużo czasu...
Gdybym tak w pół godziny umiała je umyć i wysuszyć, to byłabym zadowolona, a jednak trwało to wszystko dłużej
Mam jeszcze czas na zastanowienie się, ale dylemat jest
Cytat:
brakowało nam tego tłumaczenia
Mam nadzieję, że jutro uda mi się wstawić kolejne tłumaczenie
Przydałby się jeszcze jakiś artykuł o tym, jak skrócić czas pielęgnacji

Zaraz idę zmywać maskę
Ciekawe, jakie będą jej efekty

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-02, 23:04   #22608
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
A propos koniaku to chyba coś w tym jest, bo widziałam ostatnio szampon koniakowo-jajeczny. Ciekawa bardzo jestem, na czym miałoby polegać działanie koniaku na włosy.

Moim zdaniem chodzi o rozgrzanie, a podobny efekt można uzyskać zawijac wlosy folią, chustą, etc

To zupełnie jak skalp Eloe Z tego co wiem, jej pomogło dopiero mycie odżywką, może i u Ciebie by się sprawdziło?
A tak poza tym może byś spróbowała przed myciem olejować skalp? Np. jojobą albo kokosem? Może by jakoś złagodziły drażniące działanie składników szamponu.
Właśnie szukam czegoś tylko do zmywania olejów, bo nie daję rady ich zmyć odżywką
Stary 2010-08-02, 23:17   #22609
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Kropciu- sliczne wlosy jak mozesz narzekac

dziewczyny, czy ktoras z Was stosowala sok aloesowy solo na kudelki? lub jako np dodatek do maski/ odzywki?
wczoraj psikalam wlosy i skalp aloesem zmieszanym z woda i odrobima pantenolu, bylo ok dopoki poznym wieczorem nie nalozylam zelu lnianego, zrobily sie sztywne i szorstkie
a rano bylo jeszcze gorzej
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-02, 23:49   #22610
malgosia86
Zadomowienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21105021]
dziewczyny, czy ktoras z Was stosowala sok aloesowy solo na kudelki? lub jako np dodatek do maski/ odzywki?
wczoraj psikalam wlosy i skalp aloesem zmieszanym z woda i odrobima pantenolu, bylo ok dopoki poznym wieczorem nie nalozylam zelu lnianego, zrobily sie sztywne i szorstkie
a rano bylo jeszcze gorzej [/QUOTE]
Stosowałam
Przede wsyztski rozcierałam sok w rękach i ugniatałam nimi włosy. Świetnie się sprawdzał jako reanimator albo kiedy włosy miał gorszy dzień/coś się nie udało w trakcie pielęgnacji.
Po nawilżeniu sokiem loki wracały

Dodawałam go tez do masek. Moje włosy go baaaaardzo lubiły
Wtedy jeszcze nie używałam żelu lnianego, więc niestety nie wiem, jak z nim reaguje.
Chyba że pzyczyną jest to że sam w sobie sok aloesowy potrafi usztywnić włosy - jeśli jest nakładany w naprawdę dużej ilości. Może Ty nałożyłaś odpowiednią jego ilość, ale kiedy dodałaś żelu lnianego, który przecież też usztywnia włosy, to się te właściwości "usztywniające" skumulowały i widać je było na włosach?

Stary 2010-08-03, 08:09   #22611
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie szukam czegoś tylko do zmywania olejów, bo nie daję rady ich zmyć odżywką
A tak, pamiętam, rozmawiałyśmy o tym

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21105021]
a rano bylo jeszcze gorzej [/QUOTE]

A ja mam aloes z farfoclami, co mi skutecznie utrudnia, żeby nie powiedzieć uniemożliwia korzystanie z jego dobrodziejstw. Jak robię psikacza, zatyka mi się rurka, jak daję na włosy bezpośrednio z butelki, farfocle zostają mi na włosach.

Małgosiu, a Ty do jakiej maski dodawałaś aloes, bo pewnie jakaś gęstsza musi być? Nie spływała potem z włosów?
Stary 2010-08-03, 09:43   #22612
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Małgosiu, a Ty do jakiej maski dodawałaś aloes, bo pewnie jakaś gęstsza musi być? Nie spływała potem z włosów?
Sama robiłam taką maskę:
2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki oleju migdałowego, 2 łyżeczki soku aloesowego (z apteki) (czasem jeszcze także cytryna)

(skład mam dzięki Dziennikowi, bo już nie pamiętam, co dokładnie do niej dawałam)
Nie wydaje mi się, żeby spływała z włosów.
Jak miałam sok, to dodawałam go do wszelkich masek własnej roboty (z farfoclami tak bardzo nie rozrzedzał mieszanki)

Chyba masek nigdy sokiem nie wzbogacałam, bo ja ogólnie nie przepadam za wzbogacaniem masek (za dużo czasu to zajmuje).
Farfocli można się pozbyć, przelewając sok przez sitko
Ale nawet jak się jakieś w masce trafiały, to zawsze się je ładnie wypłukiwało.
Przez sitko przelewałam sok zwłaszcza wtedy, gdy robiłam z niego płukanki

Stary 2010-08-03, 09:49   #22613
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Kropcia Śliczne i długie loki
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21105021]Kropciu- sliczne wlosy jak mozesz narzekac [/QUOTE]
ano muszę czasem ponarzekać

Na noc był mix olejowy. Rano zmyłam szamponem pokrzywowym Joanny i nałożyłam garniera aloesowego wzbogaconego keratyną. Do stylizacji użyłam joanny b/s miód i cytryna. No i na koniec gdy były prawie suche musiałam wszystko zepsuć nakładając na końcówki zbyt dużo olejku- wyglądają końcówki jakby nadal były mokre

I wgl moja keratyna starciła ważnosć w czerwcu czy mogę nadal jej używać

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-08-03 o 09:54
Stary 2010-08-03, 11:00   #22614
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

So_fantastic to ja mam pytanie o to, czym myjesz na co dzień.
W jaki ręcznik zawijasz przed Pantene? Powinien być gładki, byle nie frotte.
Używasz 3 produktów do stylizacji za każdym razem? To sporo i nie wiem, czy tak duża ilość polimerów jest potrzebna. Nie lepiej byłoby zastąpić te specyfiki (wygląda na to, że ich polimery są dla Twoich włosów za słabe) żelem do włosów? Spróbuj choćby Artiste z natury (jest bezpieczny i do tego z filtrem UV albo któregoś z Rossmana. Ważne, by w składzie nie było denata.
Wygląda na to, że Twoje włosy potrzebują więcej obciążenia. Postawiłabym na emolienty i taką też odżywkę b/s. Na tę chwilę i owszem, zabezpieczasz włos Pantene (dimethicone podziała w ten sposób), ale może emolient albo proteina podziałałyby lepiej? Sięgnij może po Naturię z makiem i bawełną albo po Balsam b/s Joanny z Ateczki Babuni z miodem i proteinami mleka.
Na tę chwilę działasz doraźnie - pielęgnację masz dzięki oliwie z oliwek i Garnierowi. Wcześniej czy później włosy pewnie będą w lepszym stanie, ale jeśli dalej będziesz stosować te produkty, stawiam na to, że później.
Cytat:
Napisane przez tricomi Pokaż wiadomość
Wybaczcie, że tak się z buciorkami pcham w środek tematu ale właśnie dostałam maila z TK Maxx, że od 9 sierpnia zaczynają codziennie obniżać ceny o 33%, w związku z tym, jeśli ktoś planował sobie zakupić jakieś produkty TiGi, to warto się wybrać!
Dziękuję
Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
po myciu nakładacie odżywkę d/s na całe włosy czy tylko na "kucyk"?
Na całość.
Cytat:
Na mój gust zabrakło emulgatora, który utrzymałby całość pomieszaną. Woda oddzieliła się od oleju. W zasadzie nic się stać nie powinno, ale nie wiemy teraz czy olej dotrze do włosa przez warstewkę wody, która się oddzieliła.
Cytat:
Ale jeśli Cię kusi, to chyba warto wziąć, majątku nie kosztuje, nawet, jeśli Ci nie podejdzie, dużej straty nie będzie. I będziesz miała przynętę na Eloe, bo ona go lubi

Cytat:
Zniszczone końcówki niestety są do obcięcia.
Cytat:
Iwona200 Jumaatt ma rację - nie stosuje się nafty na skalp, bo podrażnia. Zostawia się ją maksymalnie 30 minut na włosach.
Ma tez rację w kwestii wcierek. Warto zajrzeć też do naszego receptariusza oraz do wątku na pielęgnacji, gdzie dziewczyny walczą z wypadaniem.
Sama wcieram regularnie żele aloesowe, popijam pokrzywę, łykam skrzyp i witaminę B. Warto na początek zastanowić się, co jest przyczyną wypadania i oddziałać na nią.
Cytat:
Skoro koniak jest z wina, to lećmy po tej ścieżce - antyoksydanty?
Ale znalazłam tez takie coś. Wynika z tego, że idzie raczej o pobudzenie ukrwienia skóry głowy, a sam alkohol działa wysuszająco. Jeśli więc stosowany jest w masce (jak w linku z miodem, jajkiem i oliwą), to wysuszanie ograniczy zastosowanie oliwy i jajka.
Cytat:
Właśnie ostatnio zwątpiłam, czy aż tyle obcinać.
Nie obcinaj
Cytat:
Gdybym tak w pół godziny umiała je umyć i wysuszyć, to byłabym zadowolona, a jednak trwało to wszystko dłużej
Rozumiem Twoją rozterkę. Zerknij tutaj, może znajdziesz jakąś inspirację.
Sama staram się jakoś organizować, tzn. planuję sobie mycie i nakładanie odżywki np. przed obiadem (jem go około 18). Zanim zjem obiad i porozmawiam z TŻem minie jakieś 30 minut do godziny. Szykuję więc wszystko do płukania i zabezpieczania. Spędzam wtedy najwięcej czasu w łazience - nawet do 15 minut. Wychodzę z już podpiętymi włosami po płukaniu, nałożeniu odzywki b/s i stylizatora oraz po odciskaniu, harmonijkowaniu i podpięciu włosów.
Wracam do łazienki jeszcze jakieś 15 minut przed snem, by podsuszyć ewentualnie suszarką. Zasypiam z jeszcze wilgotnymi.
Gorzej jest w weekendy, gdy nie myje wieczorem. Każdorazowo jednak staram się podzielić proces na mniejsze części i wpasować je w całość wieczora czy dnia. Tyle mogę podpowiedziec od siebie.
Cytat:
Zaraz idę zmywać maskę
Ciekawe, jakie będą jej efekty
I?
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21105021]dziewczyny, czy ktoras z Was stosowala sok aloesowy solo na kudelki? lub jako np dodatek do maski/ odzywki? [/quote] Jako dodatek do odżywki d/s i jako element psikadła. Mam - podobnie jak Jumaatt - z miąższem i zatkałam już chyba 2 aplikatory, więc przestałam go stosować w psikadle. Nadto włosy robiły się matowe i szorstkie właśnie.

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
I wgl moja keratyna starciła ważnosć w czerwcu czy mogę nadal jej używać
Ostatnio pytała o to samo Anka.d i pisałam, ze miałabym stracha. Podobno pojawił się osad.
A jak pachnie? Nadal jak maggi?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:07   #22615
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Eloe na chwilę obecną myję delikatnym szamponem dla dzieci, zapożyczonym od brata Zanim zaopatrzę się w produkty, o których piszesz muszę skończyć to, co mam w domu. Dzisiaj daję sobie spokój z myciem, nie mam po co tego robić bo leje deszcz i z domu raczej wychodzić nie będę. Żel do włosów też jakiś w szafce miałam, może wypróbuję go zamiast sunsilka i nivea fc, zobaczymy jakie będą efekty Dopiero zaczynam dbać o skręt, więc mam jeszcze sporo kosmetyków do zużycia z mojej poprzedniej pielęgnacji no i jeszcze sporo do nauki w każdym razie dziękuję za radę, nie zastanawiałam się nad tym, że może za dużo tego papram na piórka

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:25   #22616
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Farfocli można się pozbyć, przelewając sok przez sitko
Ale nawet jak się jakieś w masce trafiały, to zawsze się je ładnie wypłukiwało.
Przez sitko przelewałam sok zwłaszcza wtedy, gdy robiłam z niego płukanki
No tak, na najprostsze rozwiązania to człowiek nigdy nie wpadnie
Dzięki, jutro w takim razie spróbuję przecedzić

Cytat:
Skoro koniak jest z wina, to lećmy po tej ścieżce - antyoksydanty?
No dobra, tylko że dlaczego wtedy nie samo wino, tylko akurat koniak?

Cytat:
Ale znalazłam tez takie coś. Wynika z tego, że idzie raczej o pobudzenie ukrwienia skóry głowy, a sam alkohol działa wysuszająco. Jeśli więc stosowany jest w masce (jak w linku z miodem, jajkiem i oliwą), to wysuszanie ograniczy zastosowanie oliwy i jajka.
To jedyne, co mi przychodziło do głowy, że alkohol może "rozgrzać" cebulki i w ten sposób pobudzić je do pracy.
Albo może zadziałać też jako promotor dla jakiś substancji z jaja?
Tylko wiesz co, zastanawia mnie, dlaczego to musi być akurat koniak, a nie np. czysta wódka, whisky czy cokolwiek innego.
O, najlepiej becherovka, tam tyle ziółek jest
Stary 2010-08-03, 11:37   #22617
Eloe77

So_fantastic to normalne, że chcemy wykorzystać to, co mamy w domu. Swoje stare kosmetyki w większości rozdałam, sprawiając radość koleżance, która zrobiła sobie trwałą. Mam jeszcze stylizator-masakrator, ale nie wiem, czy zdecyduję się nałożyć. Bez niego efekty są lepsze, więc nie widzę potrzeby.
Napisz, co to za żel do włosów, byś sobie nie zrobiła kuku
Cytat:
nie zastanawiałam się nad tym, że może za dużo tego papram na piórka
Warto sprawdzić w każdą stronę. Z czasem włosy mogą potrzebować nieco mniej stylizatorów, bo same będą mieć siłę, by się skręcić.
Skoro stosowanymi środkami nie obciążasz odpowiednio włosów (obciążanie to chyba złe słowo, ale nie znajduję teraz odpowiedniego, by określić to, w jaki sposób włos powinien wyglądać w odwrotności do buszu i puszaka), to może oznaczać, że mało są jeszcze nawilżone i wzmocnione albo że stosowane polimery są za słabe. Pamiętam jak na początku mojej pielęgnacji (i tak samo przed nią) niemal żaden ze stylizatorów się nie sprawdzał. Czego bym nie nakładała i tak wyglądały okropnie. Z czasem zaczęły odpowiadać na niemal każdy nakładany środek. Wiem zatem, że na dziś za słaby polimer dla moich włosów jest w Bootsie i Nivea FC, ale świetnie spisują się jako wspomagacze.
Myślę, że z czasem będziesz sama zdobywać podobne doświadczenia.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-03, 11:37   #22618
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Rozumiem Twoją rozterkę. Zerknij tutaj, może znajdziesz jakąś inspirację.
Zaraz poczytam

Cytat:
Sama staram się jakoś organizować, tzn. planuję sobie mycie i nakładanie odżywki np. przed obiadem (jem go około 18). Zanim zjem obiad i porozmawiam z TŻem minie jakieś 30 minut do godziny. Szykuję więc wszystko do płukania i zabezpieczania. Spędzam wtedy najwięcej czasu w łazience - nawet do 15 minut. Wychodzę z już podpiętymi włosami po płukaniu, nałożeniu odzywki b/s i stylizatora oraz po odciskaniu, harmonijkowaniu i podpięciu włosów.
Wracam do łazienki jeszcze jakieś 15 minut przed snem, by podsuszyć ewentualnie suszarką. Zasypiam z jeszcze wilgotnymi.
Gorzej jest w weekendy, gdy nie myje wieczorem. Każdorazowo jednak staram się podzielić proces na mniejsze części i wpasować je w całość wieczora czy dnia. Tyle mogę podpowiedziec od siebie.
Ja mam ten problem, że będę myć włosy rano, a wtedy nie zawsze jest tyle czasu, żeby sobie to porozkładać.
Taka, też jest prawda, że sporo czasu zajmuje mi wtedy suszenie... I na to mam najmniejszy wpływ (bo mogę np. "szybko" umyć włosy i nałożyć odżywkę, ale jest określony czas, który potrzebuję, żeby włosy wysuszyć suszarką, niestety).

Wiadomo, że mogę ileś czasu poczekać i wtedy np. jem śniadanie itp. Ale to i tak stanowczo za mało, żeby mi włosy podeschły. Poza tym nie mogę przed samym wyjściem suszyć włosów, bo nie chcę wychodzić na zewnątrz z rozgrzaną głową. Po drugie, zdarzało się, że brakowało mi czasu na suszenie (jesli zostawiałam to na sam koniec przed wyjściem) i wychodziłam z wilgotnymi włosami (oczywiście w czapce). A tak nie powinno być

Mam jeszcze trochę czasu i teraz pracuję nad zoptymalizowaniem czasu pielęgnacji

Cytat:
I?
Super Świetna maska mi wyszła
Jako dowód dołączam zdjęcie włosów
Tutaj opis pielęgnacji.

Stary 2010-08-03, 11:39   #22619
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

dziekuje za rady jak uzywac soku aloesowego
ja mam z farfoclami, ale dosc malymi, na wlosach sa niewidczne (mam nadzieje ogladalam dosc dobrze w lusterku )
nie moglam zniesc wczoraj tego co mialam na glowie- szorstwie, sztywne, matowe... cudne loki , nie wiem co co chodzi , nie moglam tego tapczana domyc
wczoraj tez na sprawie suche wlosy nalozylam ledwo cieply zel lniany, rano bylam pozytywnie zaskoczona, nalozylam jeszcze troche (tym razem zimnego )- jest skretnie i miekko
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:51   #22620
Eloe77

Cytat:
No tak, na najprostsze rozwiązania to człowiek nigdy nie wpadnie
Dzięki, jutro w takim razie spróbuję przecedzić
Do psikadeł dawałam przecedzony, a i tak zawsze farfocel się pojawiał. Może profilaktycznie przecedź kilka razy?
Cytat:
No dobra, tylko że dlaczego wtedy nie samo wino, tylko akurat koniak?
Ponieważ koniak ma od 40 do 45% alkoholu, a wino max do 25% (jeśli zaliczymy tutaj także wina ziołowe).
Cytat:
To jedyne, co mi przychodziło do głowy, że alkohol może "rozgrzać" cebulki i w ten sposób pobudzić je do pracy.
Albo może zadziałać też jako promotor dla jakiś substancji z jaja?
Właśnie. Powiedz tylko, skoro i tak proteina jaja może być za duża, to w jakim celu ten promotor? Jest jeszcze oliwa i miód, więc może dla nich ten alkohol podziała jak promotor.
Cytat:
Tylko wiesz co, zastanawia mnie, dlaczego to musi być akurat koniak, a nie np. czysta wódka, whisky czy cokolwiek innego.
O, najlepiej becherovka, tam tyle ziółek jest

W podlinkowanym artykule jest coś na temat kwasowości, ale - choć nie mam zbytniego zaufania do tej witryny- tu może być pies pogrzebany. Napisano, że właśnie nie nadaje się łiski z powodu kwasowości. Należy też dobrać alkohol o optymalnym pH. To by się zgadzało z naszymi rozważaniami w temacie

Cóż, ja na pewno maski nie sprawdzę - alkohol zrobi kuku skalpowi, a jajo nosowi. Nie ma szans

MÓJ IDEAŁ

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości)

Zasady wysyłania wiadomości