|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | ||||||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
:r oza:Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||||
|
|
|
#1802 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
MisQa - wypoczywaj i będzie dobrze!
![]() naked - lubisz prasować? Ujawnił się nam ewenement ![]() ja już po wizycie u kosmetyczki - stópki zadbane
|
#1803 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Torba też jak najbardziej ok. Cytat:
![]() Cytat:
Pytanie macie parasolki do spacerówek?? Bo mi zamiast rabatu na wózek proponują gratis parasolkę i nie wiem w sumie czy brać
|
|
#1804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale dzidzia niech sobie jeszcze posiedzi i wcale sie nie spieszy, bo gdzie jej bedzie lepiej, jak nie u mamusi a Ty, jak tam Slonce? |
|
|
|
|
#1805 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spoko ![]() wiesz... zabawka jest naprawdę ok, ale droga.. więc jeśli już wydać tyle kasy, to lepiej zainwestować w coś, co nie jest chińską podróbką. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Pozdrowionka!------- a co do mam i teściowych dzisiaj rozmowa z mamą przebiegła tak, jakby nic się nie stało.. ok przynajmniej złośc szybko przeszła... na teściową narzekać nie mogę... byłam z nią dziś na zakupach, o których wspominałam (ubranka dla dziecka) i było naprawdę ok. Pożaliłam się troszkę na mamę i ona odparła, że mnie rozumie, bo jej teściowa i szwagierka też wiecznie się wtrącały przy pierwszym dziecku (przy moim mężu) i już przy drugim im na to nie pozwoliła. Poza tym ona wie, że teraz są inne czasy i troszkę inaczej to wszystko wygląda niż np. 9 lat temu. uff ![]() --- Do mnie też nie dociera jeszcze, że lada moment zostanę mamusią... Chyba każda z nas tak ma. --- Pomi wszystkiego naj
|
|
|
#1806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no fajnie tak od kogos dostac zawsze sie zaoszczędzi troche
|
|
#1807 |
|
Zakorzenienie
|
Uff ledwie Was nadrobiłam, ale już nie mam siły Wam odpisywać...
|
|
#1808 |
|
Raczkowanie
|
no i zjadlam obiadek , ryz marchewke z groszkiem i miesko i brzuch mi sie tak napial.....masakra i plecy rozoblay na dobre teraz. a przeciez prawie wogole dzis nie chodzilam.
i mam pytanko -tez jak bierzecie zelazo macie czarne stolce? i kiedy sie niepokoic jak brzuch napiety tzn.kiedy to normalne a kiedy nie? |
|
|
|
#1809 |
|
Wtajemniczenie
|
a nie rodzisz na Ujastku? dlaczego teoretycznie daja ZZO? ja mam tam zamiar rodzic i nie dopuszczam mysli ze nie dostane znieczulenia.
|
#1810 |
|
Zakorzenienie
|
dostałam włąśnie dowcipy na pocztę:
Żona do Męża: - Kochanie, od dzisiaj gotujesz, sprzątasz, zajmujesz się dzieckiem - koniec tych tandetnych meczy Extraklasy, filmów w TV, spotkań z kolegami, bilarda i tym podobnych błazeńskich rozrywek... Przerywa spoglądając zdziwiona na Małżonka, który zaczął zakładać buty i kierować się w kierunku wyjścia: - A Ty dokąd!? Jeszcze nie skończyłam... - Idę do apteki. - Po co? - Po Stoperan, bo chyba Cię posrało... *** - To, jakim samochodem będziecie jeździć w raju, zależy od tego, czy byliście wierni swoim żonom za życia! - mówi Bóg. Pierwszy facet: - O Boże, proszę, bądź łaskaw! Wiem, że zdradzałem żonę, ale na ziemi było tyle pięknych kobiet, a ja chciałem mieć je wszystkie dla siebie! Bóg: - Wstydź się, synu, za karę dostaniesz dwudziestoletnią Nyskę. - Drogi Boże, tylko raz zdradziłem i strasznie tego żałuję, nie bądź zbyt srogi! - mówi drugi facet. Bóg: - Wstydź się, synu, ale dostaniesz BMW. - Drogi Boże, będziesz ze mnie taki dumny - mówi trzeci. - Nigdy nie zdradziłem żony, kochałem ją ponad wszystko, kupowałem jej róże codziennie, sprzątałem cały dom, robiłem zakupy, podróżowaliśmy razem po całym świecie... - Wystarczy! - mówi Bóg. - Jestem z ciebie dumny. Dostaniesz każdy samochód, jaki tylko zapragniesz. Minęły dwa tygodnie. Pierwszy i drugi mężczyzna widzą, jak trzeci facet zatrzymał się na samym środku skrzyżowania swoim nowym, błyszczącym Rolls Royceem. Podchodzą do niego i pytają: - Człowieku, dlaczego płaczesz, przecież masz samochód swoich marzeń! O co ci chodzi? Na to on zrozpaczonym głosem: - Właśnie widziałem moją żonę na rolkach! Miłego popołudnia !
|
|
#1811 |
|
Raczkowanie
|
Nika Pń i abz - dziekuje za kondolencje. jak kogos przeoczylam to przeprasza.ale nie jestem w stanie nadrobic tygodnia widze goracego w pisaniu
![]() a co do porodówki Nika Pń- no fajno by moglo byc, zawsze moze i razniej by nam bylo na porodówce. moj brat dzis stwierdzil ze urodze wczesniej bo juz mam wielki brzusio. a co do wanienek z biedrony-jednak kupilam, w sumie przypadkiem weszlismy po cos innego no i obejrzelismy i ladne z rysuneczkami, odplywem , termometrem..-to samo w pati maksie chcieli za jakies 40zl wiec jestem zadowolona i wzielismy pake pieluch dada i zobacyzmy czy beda dobre i nie uczulaly
|
|
|
|
#1812 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przedwczoraj w nocy znow mialam jazde ze skurczami, a wczoraj Tz przypatrujac mi sie stwierdzil, ze brzusio sie znacznie obnizyl. Cholercia gdyby nie monitoring cyklu raczej wszystko wskazywaloby, ze ciaza jest o miesiac strasza!! dzidzia przeciez wieksza o okolo 3 tyg, ja prawie gotowa do porodu No nic, dalej nie ruszam tylka z kanapy.. mama dzis poprala i powiesila ciuszki, zamowilam kosmetyki na all, zostalo mi jeszcze sporo ******* dla Malego i dla siebie. W przyszlym tyg chcialabym sie zamknac w zakupach i czekac w gotowosci bojowej .
|
|
#1813 | ||
|
Zakorzenienie
|
Grunt to dobra promocja
![]() Cytat:
a co do znieczulenia to niestety ale wiem, że w tym szpitalu co chcę rodzić raczej go nie dostanę. Ale trudno przeżyję jakoś... Nie wiem jeszcze jak będzie, już 2 serie globulek brałam na nią... i cały czas jest i jest... Cytat:
|
|
#1814 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jakie rożki kupujecie 75x75 czy 80x80?
|
|
|
|
#1815 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja dostałam Scopolan ale jak przeczytałam ulotke to sie załamałam no i Magnez oczywiście. Mysle ze tak z 2 dni poleże teraz plackiem a potem powolutku sie będę jednak czasem przetaczac po mieszkaniu . W sumie mi nie powiedzieli a ja nie dopytałam - a Wam co powiedzieli - możecie troszke spacerować??
|
|
|
|
|
#1816 |
|
Zakorzenienie
|
Pytałam się kilku położnych i oficjalnie dają je na Ujastku, a nie oficjalnie mówią pacjentkom że jest za wcześnie/za późno/są przeciwwskazania/nie ma na dyżurze anestezjologa itp. i znieczulenia nie ma. Tak mi powiedziały 3 położne już.
|
#1817 |
|
Raczkowanie
|
aha, co do bolacych plecow-ostatnio uslyszalam ze nie wolno masowac okolic ledzwiowych a chcialam by moj tz masowal bo tam wieczorem najbardziej boli. wiecie cos na ten temat?
|
|
|
|
#1818 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Klarissa- nawet niech mnie nie denerwuja. Bo ja bez ZZO nie dam rady ;( Podpytam mojej lekarki jak bede na wizycie we wtorek. Nawet na kolanach moge blagac, zaplacic kazda kwote byleby mi go dali. ilonalu - ja kupilam dwa rozki 80 na 80
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-08-05 o 18:13 |
|
|
|
|
#1819 | |||
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Cytat:
Klarissa, ninaad pochwalcie sie łóżeczkami ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Pomidora wszystkiego najlepszego dla Was z okazji rocznicy. My mieliśmy drugą kilka dni temu ![]() Kupiłam tą wanienkę z biedronki. Bardzo fajnie zrobiona, z wbudowanego termometru nie będę raczej korzystać ale ogólnie jak na nią patrzę to się rozczulam (oczywiście zostały tylko różowe, mój mąż będzie zgrzytał jak ją zobaczy )Wczoraj zrobiłam też porządne zakupy dla maleństwa, wybuliłam ponad 600zł ale chyba większość mam. Dziewczyny napiszcie mi jakie kosmetyki są potrzebne dla malucha i dla mnie w tych pierwszych tygodniach. Nie chodzi mi o marki (choć te oczywiście też mile widziane) ale np. czy oliwka i mleczko też? Mydełko, puder? Bo ja już nic nie wiem
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|||
|
|
|
#1820 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Powiem Wam, że dziś się dowiedziałam, że jednej babce całą ciążę mówili, że będzie chłopiec i przed samym porodem lekarz także widział na usg chłopca, a urodziła się dziewczynka i teraz ma 10 m-cy ![]() A co do mam i teściowych (obie mniej więcej wiedzą że mam sporo ciuszków, ale dokładnie nie widziały) to moja mama nie mówi nic, że mam nie kupować, a teściowa mówi tak: wiem, że wszystkiego się chce, bo to takie fajne itd. ale spokojnie, bo zawsze coś przyniosą w odwiedki itd. ale mówi to tak normalnie, a nie złośliwie. Nie mogę narzekać na teściówkę, bo zawsze nam coś kupi do domku, a to obrazek, a to ozdobne kamyki, a to kwiaty itd. ale zawsze pyta czy może być i czy się podoba (a już mój gust trochę poznała, wiec coraz bardziej w niego trafia ) i jak mi sie coś nie podoba to mówię, że niekoniecznie i ona zabiera. Kiedyś kupiła nam kinkiet, a że się nie podobał to oddaliśmy jej to wtedy sie trochę obraziła, ale jakąś lekcję to jej dało
|
|
#1821 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za to szczerze nie cierpię ścierać kurze
|
|
#1822 |
|
Raczkowanie
|
I znowu mam 3 strony do nadrabiania
![]() Ja po wizycie u lekarki, dzisiaj miała dobry humor i była rozgadana jak nigdy... Zatem mała zapowiada się na giganta w granicach 4 kg... Jak na razie ma 2355 (32/33 tydzień), ponoć mój duży brzuch też o tym świadczy, na szczęście waga nie... - bo po dzisiejszym bardzo dokładnym ważeniu wyszło, ze mam na plusie jedynie 7 kg. Według usg poród powinien być 10 wrzesnia, ale mam się trzymać terminu z OM a nie usg... Łożysko spoko, szyjka długa i zamknięta więc "mogę tańczyć, biegać, śpiewać". No i przy okazji pogadałam o zzo (na szpitalnego anestezjologa nie mam co liczyć, jeżeli chcę mogę szukać, ale jezeli lekarz spoza naszego szpitala to muszę mieć zgodę: dyra i mojej lekarki) - jest wanna, jest jakies urządzenie z prądami, co się je przy kręgosłupie przykleja... Cesarka - tylko jeżeli jest taka konieczność nie ma na życzenie. Położna osobista - nie ma takiej opcji i nie będzie takiej możliwości... No cóż. Generalnie próbowała mnie pocieszac, ze nie będzie tak źle i jeżeli okaże się, że ten klocek a raczej klockowa źle się ułoży albo będzie za ciężka to wtedy będzie cesarka... No i jak najmniej ciuszków 56...a ja troszeczkę ich już mam... Poza tym poród wszystko pokaże zobaczymy. Oczywiśćie młoda swoim zwyczajem zasłoniła twarz ale udało się na początku ją pooglądać.Cieszę się...A co do mam i teściowych. Moja mama jest kochana, nie wtrąca się, czasami próbuje doradzić, ale zawsze zasłania się "wiesz czasy się zmieniły i może teraz jest inaczej"? Tak było i dzisiaj kiedy przyszły pieluchy wielorazowe, które z tetrą - gotowaniem, prasowaniem nie mają nic wspólnego... A teściowa nie wtrąca się w ogóle. Mam wrażenie, że jestem dla niej powietrzem, ale tu prawdę mówiąc się cieszę, bo nie trawię tej baby i nawet jeżeli teraz będzie słodko-pierdzącą babcią to i tak mnie to nie ruszy. Pierwsze wrażenie zostaje na długo... A moje było kiepskie i im dalej jest ode mnie tym lepiej. No to lezę Was czytać
|
|
|
|
#1823 |
|
Raczkowanie
|
niuniuniau Chyba ja też za raz polecę obejrzeć biedronkową wanienkę..o ile jeszcze są..Narobiłyście mi smaka
Uwaga!W Biedronie jest też pyszna czekolada z nadzieniem o smaku whiski( Jeśli chodzi o kosmetyki to ja dużo nie kupuję, z tego co znajome mamy mi polecały chcę kupić: -emulsję do kąpieli Oilatum (nie trzeba po niej oliwki) -krem do pupy linomag i sudocrem(lub nivea na odparzenia- są z cynkiem) -krem na każdą pogodę Nivea A dla siebie postawię na jakiś bezzapachowe..żel, balsam, dezodorant i ulubiony płyn do higieny intymnej Laktacyt, jakiś szampon 2w1.., a i krem z Rosmanna na brodawki z lanoliną lub maść Bepanhen Edytowane przez aaannnnnnaaa Czas edycji: 2010-08-05 o 18:47 |
|
|
|
#1824 |
|
Wtajemniczenie
|
No i oczywiście zasnęłam i nie poczytałam
Ciągle śpię, jakaś osłabiona jestem, czy co ...Mpik82 Ja kupiłam 2 dobre usztywniane, z fiszbinami i 2 bawełniane, bez fiszbin i te będą na noc ![]() abz Ja nie mam parasolki, ale w sumie to się zastanawiam, czy by potem nie dokupić ... Ewcia811211 Teoretcznie w ogóle nie powinien twardnieć, ale jeśli dzieję się tak po duzym wysiłku to nic strasznego, znaczy, że się przemęczyłaś. Ale jak boli np. przy wstawaniu z fotela albo po przejściu paru metrów - trzeba to sprawdzić. U mnie to znaczało zbyt krótką szyjkę, rozwarcie itp. ![]() linzey Mi położna powiedziała "Dużo polegiwać" Sama nie wiem, co to znaczy.Majka232 Mi nigdy nie mierzyli dzieciaczka w całości.
|
#1825 |
|
Rozeznanie
|
Dopiero Was nadgoniłam od wczoraj tyle piszecie
![]() I jedno co chcę teraz powiedzieć to: Martucha gratuluję ślicznego synka ![]() I podziwiam za nasz wizażowy pierwszy poród. Dałaś świetnie radę i przez to nadzieję innym (głównie mi |
|
|
|
#1826 |
|
Zakorzenienie
|
ja o tesciowej swojej juz nawet nie bede pisac bo temat rzeka
generalnie widuja ja dwa razy w roku i to dla mnie az nadto ![]() te koszule z muzzy tez widzialam i chyba sobie tez zamowie juz nawet nie chodzi o ciaze ale i po jest fajna. do mnie to kompletnie nie dociera ze juz niedlugo poraz drugi urodze hahah ja w ogole sobie ciuchy ogladalam co sobie zamowic na jesien i nawet nie myslalam ze ja przeciez moge karmic to musze miec cos rozpinane itp itd jak bym po prostu w ciazy nie byla hahahaale ja mysle ze to sie zmieni jak zacza sie tu sypac porody to bedzie inaczej z mysleniem dobra mala wyprawilam na dwor z tata a sama sobie ksiazke wypozyczylam to ide czytac
|
#1827 |
|
Rozeznanie
|
Starapanna widzę po suwaczku,że jesteśmy prawie na tym samym etapie ciąży
no mnie też deprecha powoli dopada U mnie to praktycznie tylko leżenie albo na krótko pozycja półleżąca. No i od tego leżenia i myślenia mam megadoły tym bardziej że przygotowanie wszystkiego dla małej tak się ciągnie. Wiadomo tż (nawet siostra) pomagają jak mogą no ale też pracują więc wszystko się w czasie wydłuża. Na dodatek tż jutro rano wyjeżdża pod Toruń i wraca wieczorem w sobotę a ja mam już strachy że coś się w tym czasie stanie, dobrze,że sis na medycynie jest jakoś mi spokojniej będzie. Ja chciałabym do końca sierpnia już wszystko kupić (na all oczywiście) mamcia obiecała poprać i poprasować ciuszki dzidzi no i od początku września czekam w sumie 8września już będzie koniec 36tc i wtedy odetchnę. Nie sądzę zebym dłużej wytrzymała niż do 37tc bo moja mama urodziła mnie i moje dwie siostry tuż po 36tc (wszystkie prawie 4kg ) a ginka stwierdziła,że powinnam się tym sugerować. Tak więc kochana zaciskamy nogi i dotrwamy ![]() Linzey mnie lekarka powiedziała,że mam jak najwięcej leżeć, ale nie muszę tak totalnie plackiem w sumie na raty z 3 godzinki mogę sobie pochodzić po domku. U mnie spacer odpada bo bym chyba mega żółwim tempem z bólami szła. Już opisywałam u mnie jest jakieś 20 min chodzenia i godzinka/dwie leżenia i tak cały czas. U mnie na szczęście szyjka zamknięta i jeszcze w miarę długa i ostatnio lekarka stwierdziła,że do 20 września powinnam dotrzymać no ale to już by było chyba zbyt piękne . Ja mam nospę forte 3xdziennie i fenoterol 3xdziennie i magnez 1xdziennie (więcej nie mogę) powinnam jeszcze brać isoptin,ale to wyczytałam jest na uspokojenie akcji serca po fenoterolu a ja czuję się ok więc go nie biorę, zresztą też jak zobaczyłam skutki uboczne to zwątpiłam.Astorianka dobrze,ze u ciebie po wizycie wszystko ok. Tak trzymać. Bordowa oj to widzę że u ciebie to już i rozwarcie jest, no nie wiem ja za 1,5 tyg. mam wizytę u ginki i mam nadzieję że nadal będę pozamykana. Dziewczyny mam pytanie, może głupie ale mam materac gryka-kokos (póki co nie pojawiły się robale )ale za chiny nie wiem która strona jest gryczana a która kokosowa. Jedna jest taka jednolita w środku a druga jakby tam siano było. A i dzidzia na początku na której stronie powinna leżeć???
Niegrzeczna Mamuśka Edytowane przez cellaris Czas edycji: 2010-08-05 o 19:20 |
|
|
|
#1828 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
cellaris - gryka jest zalecana do stosowania po 6 m-cu życia dziecka, wiec na początek - kokos. A nie masz zamka w materacyku żeby zajrzeć do środka? Wydaje mi się, że gryka jest taka jak gruba kasza i się "przelewa" a kokos jest bardziej miękki i zwarty.
forssiczka - ja wiem, ze to się zdarza, ale myślałam, że jak mówią córka to mogło sie coś schować i wyjdzie syn, ale odwrotnie?
Żona mojego męża to fajna babka Edytowane przez Majka232 Czas edycji: 2010-08-05 o 19:20 |
|
|
|
#1830 | |||
|
Zadomowienie
|
Pomi gratuluję 4 rocznicy
![]() Współczuję Cytat:
My też ![]() Cytat:
![]() Ja mam chyba jednen większy i jeden mniejszy,ale uważam,że lepiej kupować te większe Cytat:
1.Dla dziecka: -płyn do kąpieli(ja mam Emolium-to to samo co Oilatum,ale tańsze) -oliwka lub mleczko -mydełko -po pierwszym miesiącu szampon -krem ochronny do buzi -krem do pupy(Linomag,Sudocrem) -sól fizjologiczna -izotoniczny roztwór wody morskiej do nosa(ja mam Nose Frida) -ja mam jeszcze hipertoniczny roztwór wody morskiej do ucha Audi Baby -chusteczki nawilżane -waciki -gaziki jałowe chyba tyle 2. Dla mamy: -krem na brodawki(np Bephanten,Mustela) -żel do higieny intymnej(np.Laktacyd) -antyperspirant najlepiej bezzapachowy -może być coś w rodzaju Tantum Rosa do przemywania krocza -podpaski w rozmiarze mega wielgachnym lub podkłady poporodowe -reszta kosmetyków do higieny osobistej to już wg twojego uznania
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2010-08-05 o 19:24 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.

Ale czas leci...
:r oza:
) tylko tego, że nie wiem, jak się zająć takim maluszkiem ... No i tego, że będę sama, bo Tż urlop bierze, ale jak nie trafi w termin to nie da rady przełożyć, a ja będę po cesarce więc będę potrzebować pomocy. Moja mama też raczej w pracy, teściowa to na pewno, bo ona przedszkolanka i urlop już wykorzystała. Boję się, że już "po" nie podołam.
), kończąc na tym, że jak się pochwaliliśmy z mężem, że już mamy łóżeczko to było wielkie biadolenie, że po co już, i po co w ogóle (!!!!!), bo dziecko to powinno spać z matką w łóżku

Ujawnił się nam ewenement