Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 757 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-04, 22:46   #22681
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez dell87 Pokaż wiadomość
Hejo!
to moje loczki, niestety na włąsne życzenie bardzo zniszczone długoletnim farbowaniem, rozjaśnianiem i prostowaniem

Obecnie farbuję co półtorej miesiąca Castingiem brązem, i wychodzą czarne, po jakimś czasie farba sie zmywa i jest w miare prawdziwy brąz od ponad roku całe włosy prostuje sporadycznie, mniej wiecej 2 razy na pół roku, grzywke co 1-2 dni

Pielęgnacja:
szampon do włosów suchych i zniszczonych, odżywka tak samo (do spłukiwania),
czasami jedwab, po umyciu nie zawijam w ręcznik tylko lekko osuszam ugniatając włosy, nie używam suszarki, dużo żelu (weet look), za godzinke kolejna porcja żelu... ide spać, rano wstaje i znów porcja żelu... i tak co 3 dni
moim ostatnim problemem jest "mokry" łupież echhhhh
witaj dell87
wloski na zdjeciu wygladaja ladnie, napisz jakiego szamponu & odzyki uzywasz
na poczatek zajrzyj pierwszego postu tego watku
milego czytania

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Chciałabym się do was przyłączyć a więc przyszłam się przywitać
Czytuję was już od jakiegoś czasu (miesiąc może?) i powoli wdrażam zasady CG(od 22 lipca czyli ostatniego farbowania). Niedługo mam zamiar uzupełnić swoimi wpisami wszelakie wątki dla kręciołków Mam niestety problem z ustaleniem jaki typ włosów mam więc gdybym mogła kogoś prosić o pomoc to wtedy bym mogła wstawić tu foto?
Włosy niestety mam bardzo zniszczone, suche, plączące się i mam nadzieję w myciu odżywką i ogólnym dbaniu o włosy znaleźć dla nich wybawienie. Czytałam pigułkę, artykuły, zapoznałam z zasadami związanymi z wilgotnością powietrza i humektantami.
Moim wielkim grzechem w stosunku do włosów przed którym nie umiem się opanować to farbowanie na żarówiasty rudy czego skutki zapewne nie są dobre choć nie odczuwam tego bardziej niż po hennie, którą farbowałam wcześniej. Henna była nawet gorsza, przestały się kręcić, zrobiły jeszcze bardziej suche(a ja myślałam, że o nie dbam).
Z dzień startu z CG uznałam 22 lipca 2010 roku.
Od tej pory używam na noc oleju kokosowego raz na 2-3 mycia odżywką.
Odżywkę do mycia zmieniam, myję dulgonem z pszenicą, próbuję się przekonać do hegronu d/s (nie daje poślizgu dzięki któremu mogłabym rozczesać włosy), kallosem mlecznym.
Staram sie później przekonać po myciu odżywką do jakiejś innej d/s ale strasznie boję się zbytniego obciążenia więc stoją i się marnują.
Na to idzie odżywka b/s joanna len i rumianek lub mleko i miód a później żel zielony z rossmanna. Kupiłam ostatnio gumę artiste z keratyną ale za bardzo skleja i nie wiem co z nią zrobić za bardzo
Ugniatam, podpinam klamerkami i albo z czymś takim siedzę albo idę spać.
Proszę o ocenę czy w kosmetykach(wiem o farbie) popełniam jakąś zbrodnię na włosach.
Sorry, że się tak bardzo rozpisałam
Pozdrawiam
Witaj LadyMadalena
zakrecony watek rosnie w sile
fajnie ze zdazylas zapoznac sie z pigulka
co do farbowania....
bez jego ograniczenia/ zaprzestania obawiam sie ze Twoje wysilki pielegnacjne moga spelznac na niczym, ale to juz sprawa indywidualna
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 22:58   #22682
dell87
Raczkowanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21156505]witaj dell87
wloski na zdjeciu wygladaja ladnie, napisz jakiego szamponu & odzyki uzywasz
na poczatek zajrzyj pierwszego postu tego watku
milego czytania

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

[/QUOTE]

szampon- https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...slo-karite.htm

odżywka- https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...slo-karite.htm

Pozdrawiam
dell87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 11:34   #22683
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez so_fantastic Pokaż wiadomość
Eloe mam pytanie- nie przesadzę, gdy będę nakładać oliwę (z miodkiem i cytrynką ) co dwa dni? Na zmianę z myciem odżywką... Nie będzie ten olej za często? Moje włosy póki co lubią olejowanie, ale boję się, że przedobrzę.
Póki włosy się nie znudzą albo nie zaczną źle reagować - możesz. Nakładaj i je obserwuj. Jeśli zaczną wyglądać na oklapnięte, zmniejsz częstotliwość do np. 2 razy w tygodniu.
Z czasem włosy przestaną reagować tak samo i będzie trzeba dać im coś innego. Na tę chwilę nakładałabym zgodnie z zamierzeniami.

Dell87 witaj. Włosy na zdjęciu wyglądają ładnie i nie na bardzo zniszczone.
Zrezygnowałabym jednak z ręcznika na rzecz jakiegoś bawełnianego materiału (ręcznik frotte przyczynia się do powstawania puchu). Przysposobiłabym poza tym jakąś maskę czy emolientową odżywkę (nie wiem, co teraz dokładnie nakładasz) lub postawiła na olejowanie oraz odżywkę bez spłukiwania (tego nie wymieniłaś, a jest potrzebna, by włos zabezpieczyć przed mechanicznymi uszkodzeniami - żel Ci tego nie da).
Mokry łupież? A jaki dokładnie masz szampon?
Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
ja nie chcę rozjaśnienia
To sięgnij po ocet jabłkowy lub winny, a cytrynkę sobie daruj.
Cytat:
a jak popija się te drożdże?
Codziennie. Rozpuszczasz łyżeczkę drożdży (mogą być zwykłe piekarskie, choc lepsze byłyby piwne, ale to zwiększa koszta) zalewasz wrzącą wodą lub wrzącym mlekiem (trzeba zabić drożdże). Możesz po lekkim ostudzeniu dodać miód lub kostkę rosołową - zależy od tego, czy dasz radę wypić napar. Tutaj więcej na ten temat
Cytat:
mówisz ze wit b pomaga na komary bo całe nogi mam pożarte
Ale trzeba ją brać regularnie przynajmniej przez miesiąc przed sezonem komarowym i kontynuować. Przerwy skutkują kąsaniem komarów
Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Dziewczyny tej odżywki moge spokojnie uzywac? Jest ze splukiwaniem co mnie bardzo cieszy Silikonów nie ma, prawda?
Możesz. Nie ma.
Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Może właśnie chodzi o skórę, skoro cebulka włosa jest na tyle zależna od skóry, że zestresowana skóra wypycha cebulkę /np. wypadanie włosów po dużym strsesie czy wręcz łysienie /
Nie wiem, czy zwiększone wypadanie jest związane z sama skórą, czy raczej z odcięciem dopływu substancji odżywczych z organizmu dostarczanych przez krew do cebulki. Może to trochę jak w przypadku liści - coraz mniej substancji odżywczych, więc drzewo pozbywa się tego, co jest mu zbędne na rzecz utrzymania tego, co potrzebne do przetrwania. Myślę, że tak samo będzie z naszym organizmem - inne organy są ważniejsze dla podtrzymania funkcji życiowych, więc organizm reguluje dopływ potrzebnych substancji w innym kierunku niż włosy (nie sś niezbędne dla utrzymania funkcji życiowych).
Normalnie to noworosnący włos wypycha stary. Kończy się jego faza wzrostu (jest indywidualna) i zaczyna obumierać w tej części, w której do tej pory był żywy.
Ale skoro brak będzie odpowiedniego krążenia krwi w skórze, to na pewno włos wypadnie z braku substancji odżywczych. Wówczas zgadzałoby się twierdzenie o "wypychaniu" włosa przez skórę.
Cytat:
to może parafina rozpręża skórę i wtedy włos sobie spokojnie żyje tyle ile chce
Tak sobie wnioskuję: wyższa temperatura pod nią - lepsze ukrwienie - więcej składników odżywczych - włos zostaje.
Cytat:
A co do wysokiej temperatury-z jednej strony nie jest dobra /vide suszarka, prostownica/ a z drugiej własnie podgrzanie przez choćby owinięcie głowy folią czy ręcznikiem zdecydowanie poprawia absorpcje przez włos.
Zgadzam się. Tylko, że mnie chodziło też o nieco inną rzecz - oddziaływanie na włosy ciepłem swoją drogą i ciepło naturalne naszego ciała swoją. Wszystko to jest oddziaływanie ciepłem. Jeśli jednak parafina pokrywa martwy włos, który może nie mieć temperatury ciała, to nie powinna się ona podnieść pod samą parafiną, bo nie ma tam nic, co by mogło ją regulować. Oddziaływanie będzie więc przez parafinę na włos, a nie odwrotnie, co się nie zgadza z opisem działania parafiny na skórze. Ale to moje wnioskowanie i naprawdę chętnie dowiem się więcej na ten temat.
Cytat:
Co ciekawe włos absorbuje tylko tyle ile potrzebuje, najsilniej przez pierwsze 5 minut, potem spawalnia
Ciekawe, co sprawi, że spowalnia
Cytat:
/nota bene tak samo jest przy nałożeniu następnej odżywki po spłukaniu poprzedniej
O! Czyli moje dumania w temacie zabezpieczania odżywką b/s nie są odległe od prawdy Jeśli masz jakieś informacje (najchętniej z potwierdzonym źródłem), to my bardzo chętnie
Cytat:
Zgadza sie, że żelatyna jest odzwierzęca, ale podobne właściwosci ma agar, a poza tym skoro są zamienniki roślinne i zwierzęce to dlaczego z nich nie skorzystać
Dokładnie tak
Cytat:
Pewnie już pisałam, ale jak kiedyś udało mi się przez przypadek rozjaśnić włosy do białości, to tylko dzięki żelatynie ocaliłam te, które pozostały
Poważnie?
Cytat:
Potem mi wpadły w ręce badania amerykańskie, ale...już przetrząsnęłam komputer, gdzieś się zawieruszyły, albo mimochodem je skasowano przy stawianiu systemu, ale dzielnie nie piszę ostatniego słowa i będę szukać
szkoda Ale nie mogę się doczekać, jeśli coś znajdziesz Im więcej wiemy - szczególnie potwierdzonego naukowo - tym lepiej dla nas
Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość
moje wlosy chyba sie odobrazily bo dzisiaj wygladaja swietnie
świetnie, że rosną nowe włoski

Withoout witaj. Napisz może coś więcej o swojej pielęgnacji, bo poza tym, że myjesz, nie napisałaś nic więcej. Obecnie skupiasz się wyłącznie na samej stylizacji, a włosy takie jak kręcone potrzebują o wiele więcej niż produkty do układania.
Tył najprawdopodobniej masz przesuszony i póki nie zostanie nawilżony i wzmocniony, to może nie być szans na jakąkolwiek falę. Będzie się buntował.
Zaczynamy więc od porządnej pielęgnacji, a stylizację - szczególnie pianką, bo większość z nich zawiera alkohol - darujemy sobie na czas bliżej nieokreślony.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 11:55   #22684
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Znalazłam ten mój żel wczoraj wrzuciłam już do analizy, za wiele w składzie to on nie ma

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 11:56   #22685
Eloe77

Cytat:
Mam niestety problem z ustaleniem jaki typ włosów mam więc gdybym mogła kogoś prosić o pomoc to wtedy bym mogła wstawić tu foto?
Prosimy.
Cytat:
Moim wielkim grzechem w stosunku do włosów przed którym nie umiem się opanować to farbowanie na żarówiasty rudy czego skutki zapewne nie są dobre choć nie odczuwam tego bardziej niż po hennie, którą farbowałam wcześniej
A jaki jest Twój naturalny kolor?
Cytat:
Staram sie później przekonać po myciu odżywką do jakiejś innej d/s ale strasznie boję się zbytniego obciążenia więc stoją i się marnują
A próbowałaś już? Sprawdź, jak będą działać. Przyda się na pewno coś odżywiającego przy tych wszystkich farbowaniach. Na pewno coś z hydrolizowanymi proteinami, szczególnie keratyną.
Poza tym, jakie masz te odżywki?
Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Eloe, w kwestii antyoksydantów i alkoholu, w serach z wit. C (np. z BU) polecają dodanie spirytusu, bo stabilizuje, przedłuża żywotność wit.C
Dziękuję Jestem leniuch i sama nie sprawdziłam
Cytat:
absorbuje czy adsorbuje w ciągu pierwszych pięciu minut?
Bo fakt, że odżywki, które maja same nieprzenikalne składniki nie muszą być trzymane na włosach dłużej niż 5-10 minut; ale mam wątpliwości czy oleje/proteiny/inne wnikające substancje przenikną w 5 minut.
Jeśli faktycznie, to bardzo chętnie zobaczyłabym jakieś potwierdzenie naukowe
Dobre pytanie! Przecież same zalecamy, by oleje trzymać jak najdłużej na włosie...
Cytat:
Ja bym powiedziała, że X wypełnia luki na zewnątrz, niejako na łuskach, czyli jeśli jedna (zewnętrzna) z kilku warstw jednej łuski jest oderwana to proteina się w ten ubytek wbuduje. Czyni to np. proteina wielkocząsteczkowa/silikon itd.
I to będzie adsorpcja (mniej lub bardziej trwała)
Bo proteina małocząsteczkowa może wniknąć w łuskę (czyli przedrzeć się poprzez kilka jej warstw) i w niej pozostać lub iść dalej docierając do kortexu.
I to będzie absorpcja.
Zgadza się?
ślicznie
A co z moim build-up i brakiem build-in (abstrahując od going into/through i podobnych)? Bo jeśli wprowadzimy rozróżnienie na wnikanie do poszczególnych warstw, to będziemy mieć zagwostkę, jak postąpić z oryginałem, który - jak dla mnie - zwykle jest dwuwymiarowy, chyba że przytacza nazwy kolejnych warstw.

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Znalazłam ten mój żel wczoraj wrzuciłam już do analizy, za wiele w składzie to on nie ma
Już zerkam
Ale napiszesz coś więcej o tej parafinie i nafcie?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-05, 12:01   #22686
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
A co z moim build-up i brakiem build-in (abstrahując od going into/through i podobnych)? Bo jeśli wprowadzimy rozróżnienie na wnikanie do poszczególnych warstw, to będziemy mieć zagwostkę, jak postąpić z oryginałem, który - jak dla mnie - zwykle jest dwuwymiarowy, chyba że przytacza nazwy kolejnych warstw.
Właśnie, czy proteiny nadbudowywują się built-up czy in?
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 12:05   #22687
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Cytat:
Ale napiszesz coś więcej o tej parafinie i nafcie?
To chyba nie do mnie? bo ja na ten temat zielonniutka jestem

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 15:25   #22688
MsTseTse
Zadomowienie

Dziewczynki jak stosujecie żelatynę/pektynę?
Nie mogę się doszukać przepisu

MsTseTse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 15:49   #22689
withoout
Przyczajenie

Cytat:

Withoout witaj. Napisz może coś więcej o swojej pielęgnacji, bo poza tym, że myjesz, nie napisałaś nic więcej. Obecnie skupiasz się wyłącznie na samej stylizacji, a włosy takie jak kręcone potrzebują o wiele więcej niż produkty do układania.
Tył najprawdopodobniej masz przesuszony i póki nie zostanie nawilżony i wzmocniony, to może nie być szans na jakąkolwiek falę. Będzie się buntował.
Zaczynamy więc od porządnej pielęgnacji, a stylizację - szczególnie pianką, bo większość z nich zawiera alkohol - darujemy sobie na czas bliżej nieokreślony.
O pięlęgnacji powiedzieć nic nie mogę, bo przyznam się, że jestem nowicjuszką. Takowo włosy kręcone mam od okresu dojrzewania, jednakże miałam ich tyle, że po prostu wiązałam je w kitkę i na tym etapie mój romans z kręceniem się kończył. Od niedawna włosy mam poprawnie ścięte i pomyślałam, że dlaczego by nie postawić na naturalność. I czuję się nieco ogłupiona tymi wszystkimi poradami na różnych forach, że nie mam pojęcia co we włosy wklepać kiedy każdy wyznaje inne zasady. I tutaj moje pytanie od czego mam zacząć, żeby włosy wyglądały na zdrowo odżywione i ładnie poskręcane
withoout jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 18:00   #22690
llama
Przyczajenie

Byłam dzisiaj w Rossmanie i ani śladu Yunga. Została tylko plakietka z mocno obniżoną ceną, więc chyba wycofali. Pojawiła się za to odżywka Isana Hair w bardzo podobnym opakowaniu. Skład ma identyczny jak Yung.
llama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 18:06   #22691
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
A czy to nie mógłby być efekt tego, że nafta po prostu mocno przylega do włosów i w ten sposób jej efekt ochronny dłużej trwa? Myłaś w tym czasie włosy SLSem?
Myłam szamponami z betainą. Dokładnie, zmywałam naftę - myjąc 2x Hippem lub Babydreamem.
Może masz rację
Cytat:
Małgosiu, widziałam artykuł o micelach , mam nadzieję, że na dalszą część też możemy liczyć
Będzie o SLSie - podstawowe informacje i na razie to wszystko

Ewelka

Musze się teraz do czegoś przyznać: wczoraj podcięłam sobie włosy. Takie długie włosy nie są dla mnie
Stwierdziłam, że się z nimi męczę i teraz mam je o parę cm (nie za dużo) krótsze.
Do wizyty u fryzjera odrosną (nie zamierzam ich do tego czasu sama obcinać).
Z ogólnego efektu jestem zadowolona, na szczęście i tak nie widać, jeśli gdzieś jest nierówno

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Cytat:
Napisane przez llama Pokaż wiadomość
Byłam dzisiaj w Rossmanie i ani śladu Yunga. Została tylko plakietka z mocno obniżoną ceną, więc chyba wycofali. Pojawiła się za to odżywka Isana Hair w bardzo podobnym opakowaniu. Skład ma identyczny jak Yung.
Dokładnie tak
Jest nawet odżywka z olejem z Babbassu - ciągle zgodna z CG, tylko w nowym opakowaniu i pod nazwą Isana.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 19:03   #22692
agison
Zakorzenienie

Małgosiu, może jakieś fotki?

a ja muszę się pozachwycać TBSowym pomidorem. Jest super! i Lavenda miała rację, działa skrętotwórczo, dostrzegłam po nim nieśmiałe spiralki efekt pewnie byłby jeszcze lepszy, gdybym z mokrymi włosami nie wybiegła do lekarza bo wiatr mi je poniszczył, ale i tak jestem zadowolona
aż je obfociłam z tej radości

Lavendo i pomidorze, kocham Was!

!!! NAKARM PIESA !!!

Edytowane przez agison
Czas edycji: 2010-08-05 o 19:49
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 19:25   #22693
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dell87 Pokaż wiadomość
Hejo!
to moje loczki, niestety na włąsne życzenie bardzo zniszczone długoletnim farbowaniem, rozjaśnianiem i prostowaniem
Szczerze mówiąć na zdjęciu Twoje włosy wyglądają ślicznie i na super zdrowe

Cytat:
Jumaatt, bardzo ciekawe rozróżnienie na wnikające do cortexu i wnikające w samą łuskę.

Ja bym powiedziała, że X wypełnia luki na zewnątrz, niejako na łuskach, czyli jeśli jedna (zewnętrzna) z kilku warstw jednej łuski jest oderwana to proteina się w ten ubytek wbuduje. Czyni to np. proteina wielkocząsteczkowa/silikon itd.
I to będzie adsorpcja (mniej lub bardziej trwała)
Bo proteina małocząsteczkowa może wniknąć w łuskę (czyli przedrzeć się poprzez kilka jej warstw) i w niej pozostać lub iść dalej docierając do kortexu.
I to będzie absorpcja.
Zgadza się?
Nic dodać, nić ująć.
Cytat:
A co z moim build-up i brakiem build-in (abstrahując od going into/through i podobnych)?
Cytat:
Tak na chłopski rozum to małocząsteczkowe built-in, a wielkocząsteczkowe built-up, czy nie?

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
Popieram

Cytat:
a ja muszę się pozachwycać TBSowym pomidorem. Jest super! i Lavenda miała rację, działa skrętotwórczo, dostrzegłam po nim nieśmiałe spiralki efekt pewnie byłby jeszcze lepszy, gdybym z mokrymi włosami nie wybiegła do lekarza bo wiatr mi je poniszczył, ale i tak jestem zadowolona

No spirale jak nic
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 19:52   #22694
Pinsleepe
Rozeznanie

Cytat:

Piękne spirale Agison, wcale nie nieśmiałe
A chodziło ci chyba o Yes to Tomatoes, tak? Bo TBS chyba nic pomidorowego nie ma
Pinsleepe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:02   #22695
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Prosimy.
A jaki jest Twój naturalny kolor?
A próbowałaś już? Sprawdź, jak będą działać. Przyda się na pewno coś odżywiającego przy tych wszystkich farbowaniach. Na pewno coś z hydrolizowanymi proteinami, szczególnie keratyną.
Poza tym, jakie masz te odżywki?
Wstawiłam zdjęcie swoich włosów(bardzo zgrabnie wycięłam tło )Mam nadzieję, że uda się coś ustalić, jakość foty pozostawia troszkę do życzenia
Mój naturalny kolor był jakiś bliżej nieokreślony, ni rudy, ni blond ani brąz. Coś pomiędzy tymi wszystkimi kolorami niestety od farbowań ściemniał i teraz mam takie bure odrosty Boję się więc powrotu do naturalnego koloru. Mogę mieć tylko nadzieję, że powiecie iż płukanka (chyba cytrynka i rumianek - nie doczytałam dokładnie) działają cuda

Wczoraj odważyłam się po myciu hegronem(do którego też się chyba przekonam do mycia choć strasznie dużo muszę go zużyć) położyć odżywkę regenerującą Artiste ( z keratyna i jedwabiem hydrolizowanym). Efekt? Mniejszy skręt, choć może nie jest to wina Artiste. Mam jeszcze drugą odżywkę d/s Garnier NP Awokado i masło Karite . Wszystko zapisałam w wątku o kolekcji kosmetyków do kręciołków. Skromnie to wszystko wygląda ale starałam się aby na początek było wszystko przemyślane.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21156505]

Witaj LadyMadalena
zakrecony watek rosnie w sile
fajnie ze zdazylas zapoznac sie z pigulka
co do farbowania....
bez jego ograniczenia/ zaprzestania obawiam sie ze Twoje wysilki pielegnacjne moga spelznac na niczym, ale to juz sprawa indywidualna [/QUOTE]

Nie kupiłam dotychczas nowego opakowania Może uda mi się przekonać siebie do powrotu do swojego koloru aby obyło się bez

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-08-05 o 20:28
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:33   #22696
Konto usunięte

Cytat:

Agison, gdzie te fotki? poogladalabym Twoje loczki
i jaki tbsowy pomidor? wlasnie wrocilam z tbsa- takowego warzywka nie ma ale w kremik bawelniany sie zaopatrzylam
Eloe, jak uzywasz bawelne? na suche czy mokre? czy jedno i drugie
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:44   #22697
agison
Zakorzenienie

spirale się zawstydziły i zniknęły
dziękuję w imieniu spiral, moje drogie to napawa mnie nadzieją że może dawne lokasy wrócą

yes - mój bląd, kojarzę wszelkie dobro z TBSem, a pomidorek był oczywiście z Yes to ... możecie mnie

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-08-05, 20:54   #22698
Konto usunięte

Cytat:
spirale się zawstydziły i zniknęły
dziękuję w imieniu spiral, moje drogie to napawa mnie nadzieją że może dawne lokasy wrócą

yes - mój bląd, kojarzę wszelkie dobro z TBSem, a pomidorek był oczywiście z Yes to ... możecie mnie
i juz sie nie pojawia co one takie wstydliwe , Agison, przyznaj sie co im zrobilas?

LadyMadalena, ale dluugasne , ale wygladaja na suche
intensywne nawilazanie i odzywianie bedzie jak najbardziej potrzebne
sprobuj nie uzywac farb- to trudne- wiem cos o tym po 10 latach farbowania na blondowate rudosci

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-08-05 o 20:59
Stary 2010-08-05, 21:43   #22699
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Cytat:
Napisane przez llama Pokaż wiadomość
bo wlasnie zmienilinazwe, ale to to samo

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Musze się teraz do czegoś przyznać: wczoraj podcięłam sobie włosy. Takie długie włosy nie są dla mnie
Stwierdziłam, że się z nimi męczę i teraz mam je o parę cm (nie za dużo) krótsze.
Do wizyty u fryzjera odrosną (nie zamierzam ich do tego czasu sama obcinać).
Z ogólnego efektu jestem zadowolona, na szczęście i tak nie widać, jeśli gdzieś jest nierówno
ja gdybym mogla, podcinalabym wlosy co 2 miesiace. Od razu czuje roznice, inaczej sie ukladaja . po prostu po podcieciu zdecydowanie "odzywaja"

ja tam nawet jestem zwolenniczka podcinania, ale wiadomo jak kto zapuzcza to sie boi mam podobnie jak piszesz, moje wlosy dluzsze, nie wygladaja za dobrze, jak przerzedzone. No coz, taki urok cieniasow

Cytat:
ale super i moje ostatnio wrocily do zycia
doczytalam ze to yes to tomatoes...z sephory? ten ze zmywalnym silikonem? juz mi sie pomieszalo calkiem a probowalas keratyny na skret? sama sie czaje, ciekawe czy mozna przywocic skret ktory oslabl

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Wstawiłam zdjęcie swoich włosów
ja standardowo polecilabym podciecie, zeby sprawdzic, bo moze sie okazac, ze wlos lepiej sie bedzie krecil kiedy bedzie krotszy, lzejszy? moje przy takiej dlugosci byly by proste, jetem prawie pewna no i krotsze wlosy, szybciej odzywisz, mniej wycilku w to wlozysz

o dziwo, koncowki wygladaja lepiej niz wlosy przy skalpie, tak jest czy to tylko zdjecie?
Stary 2010-08-05, 21:46   #22700
insanecurls
Raczkowanie

Cytat:
probowalas keratyny na skret? sama sie czaje, ciekawe czy mozna przywocic skret ktory oslabl

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Sorry że tak się wtrącam w rozmowę, ale akurat keratyne już przetestowałam nie moge bez niej żyć, zawsze po myciu spryskuje włosy mieszanką wody destylowanej i keratyny włosy kręcą się pięknie a końcówki się nie rozdwajają podobno proteiny sa idealne dla cieńkich włosów, bardzo wspomagają ich skret
insanecurls jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 22:02   #22701
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
Sorry że tak się wtrącam w rozmowę, ale akurat keratyne już przetestowałam nie moge bez niej żyć, zawsze po myciu spryskuje włosy mieszanką wody destylowanej i keratyny włosy kręcą się pięknie a końcówki się nie rozdwajają podobno proteiny sa idealne dla cieńkich włosów, bardzo wspomagają ich skret
jaaaa ale fajnie
to super
czytalam wiele razy tutaj, ale agison ma troszke problem jak ja, ze wlosy byly proste, potem krecone, teraz fale
to juz nie ma odwrotu, czas na napad na mazidla
Stary 2010-08-05, 22:04   #22702
LadyMadalena
Wtajemniczenie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21178844]
LadyMadalena, ale dluugasne , ale wygladaja na suche
intensywne nawilazanie i odzywianie bedzie jak najbardziej potrzebne
sprobuj nie uzywac farb- to trudne- wiem cos o tym po 10 latach farbowania na blondowate rudosci [/QUOTE]
I niestety są suche
Nawet bardziej niż na tym zdjęciu to wygląda.
Szkoda mi trochę tej długości ale coraz bardziej uświadamiam sobie, że nie ma sensu posiadania suchego acz długiego siana

Cytat:

ja standardowo polecilabym podciecie, zeby sprawdzic, bo moze sie okazac, ze wlos lepiej sie bedzie krecil kiedy bedzie krotszy, lzejszy? moje przy takiej dlugosci byly by proste, jetem prawie pewna no i krotsze wlosy, szybciej odzywisz, mniej wycilku w to wlozysz

o dziwo, koncowki wygladaja lepiej niz wlosy przy skalpie, tak jest czy to tylko zdjecie?
Myślę o tym już od 2 tygodni ale ciągle nie umiem podjąć ostatecznej decyzji. Wiem, że tak byłoby lepiej i w sumie ładniej bo mam cienkie włosy, które lubią sobie klapnąć przy skórze głowy, czego osobiście nienawidzę.
Końcówki to pozostałości dawnej wizyty u fryzjerki, która stopniowała mi włosy tak aby zniszczone z wierzchu obciąć a dolne, zdrowsze warstwy zostawić dłuższe. Więc jest to ta dolna "lepsza" ale i mniej kręcąca się warstwa, która faktycznie wygląda lepiej niż włosy przy skalpie
Myślicie, że cięcie włosów na równo będzie ok czy stracę wtedy mój i tak niezbyt fajny skręt?

BTW rozmawiacie na tyle ciekawych tematów, aż ciężko się od komputera oderwać
ale i niestety jako nowej również połapać w tym wszystkim.

Cytat:
jaaaa ale fajnie
to super
czytalam wiele razy tutaj, ale agison ma troszke problem jak ja, ze wlosy byly proste, potem krecone, teraz fale
to juz nie ma odwrotu, czas na napad na mazidla
To chyba i ja będę musiała się zaopatrzyć w keratynę

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-08-05 o 22:06
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 22:42   #22703
dell87
Raczkowanie

Cytat:
Szczerze mówiąć na zdjęciu Twoje włosy wyglądają ślicznie i na super zdrowe
zdrowe to one nie są napewno... staram się o nie dbać, myśle że wyglądają w miare po użyciu dużej ilości żelu typu mokra włoszka i odżywki ... teraz mam farbnięte na brąz, a jeszcze pół roku temu miałam rozjaśnione pasemka i to była katastrofa, włosy wyglądały jak dosłowna szczota, łamały się jak zapałki, były sztywne, teraz są pod tą brązową farbą jeszcze... co jakiś czas podcinam i cieniuje włosy

aaa i za pierwszym razem jak zafarbowałam te rozjaśnione na brąz to odpadła mi grzywka, na szcześćie tylko część.... myśle że jeszcze jedno rozjaśnianie i zostałabym bez włosów albo z jeżem... w dobrym momencie się wycofałam
wiem, że rozjaśnianie to najgorsze co może być dla moich włosów ...
dell87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 22:50   #22704
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

ciecie na rowno masz na mysli na calej dlugosci? czy tylko na rowno tyl? ja u siebie musze miec wycieniowane wlosy, ale tez nie za mocno bo robi sie widoczna granica miedzy najdluzsza a nakrotsza warstwa. Podetnij 5 cm,co Ci szkodzi przy takiej dlugosci wlosy beda lzejsze, podniesione u nasady, przyda sie takie ozywienie fryzury
Stary 2010-08-06, 08:28   #22705
agison
Zakorzenienie

Cytat:
ale super i moje ostatnio wrocily do zycia
doczytalam ze to yes to tomatoes...z sephory? ten ze zmywalnym silikonem? juz mi sie pomieszalo calkiem a probowalas keratyny na skret? sama sie czaje, ciekawe czy mozna przywocic skret ktory oslabl
kochana, ja już nie wiem skąd są te wszystkie kosmetyki, też mi się pokićkało testowałam Lavendovego pomidorka ( ) a czy on jest z sephory to już nie wiem, wiem że dziewczyny na all qpują w przystępniejszych cenach
też bym w niego zainwestowała, tylko, qrczę, powinnam zuzyć to co mam ... mam dylemat

a co do keratyny - przekonałyście mnie przy następnym zamówieniu z mazideł biorę keratynę
Cytat:
I niestety są suche
Nawet bardziej niż na tym zdjęciu to wygląda.
Szkoda mi trochę tej długości ale coraz bardziej uświadamiam sobie, że nie ma sensu posiadania suchego acz długiego siana

Myślę o tym już od 2 tygodni ale ciągle nie umiem podjąć ostatecznej decyzji.
LadyMadaleno, co za długaśne lokasy ja się ustawię w opozycji i będę Cię namawiała żebyś wstrzymała się jeszcze z cięciem ... obciąć/podciąć zawsze zdążysz może na początek spróbujesz olejowania? zobaczysz czy ono coś Ci da?
ja też miałam przesuszone włosy kiedy popełniłam mój pierwszy wpis w tym wątku olejowanie szybko postawiło je na nogi, co prawda ja tak namiętnie nie farbowałam, przyciemniałam naturalnymi sposobami ale co Ci szkodzi spróbować?

!!! NAKARM PIESA !!!

Edytowane przez agison
Czas edycji: 2010-08-06 o 08:29
Stary 2010-08-06, 09:41   #22706
Konto usunięte

Cytat:
LadyMadaleno, co za długaśne lokasy ja się ustawię w opozycji i będę Cię namawiała żebyś wstrzymała się jeszcze z cięciem ... obciąć/podciąć zawsze zdążysz może na początek spróbujesz olejowania? zobaczysz czy ono coś Ci da?
ja też miałam przesuszone włosy kiedy popełniłam mój pierwszy wpis w tym wątku olejowanie szybko postawiło je na nogi, co prawda ja tak namiętnie nie farbowałam, przyciemniałam naturalnymi sposobami ale co Ci szkodzi spróbować?
a ja sie ustawie w koalicji
czasem zaluje ze nie scielam wlosow na poczatku pielegnacji- nie ma sensu meczyc sie z bardzo zniszczonymi, krotkie sa latwiejsze w pielegnacji- szczegolnie ze w gre wchodzi nieustanne eksperymentowanie
Stary 2010-08-06, 09:43   #22707
agison
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21186510]a ja sie ustawie w koalicji
czasem zaluje ze nie scielam wlosow na poczatku pielegnacji- nie ma sensu meczyc sie z bardzo zniszczonymi, krotkie sa latwiejsze w pielegnacji- szczegolnie ze w gre wchodzi nieustanne eksperymentowanie [/QUOTE]i tak LadyMadalena zdecyduje
ale niech wie że może poexperymentować też przed ścięciem

pewnie że krótkie są łatwiejsze w pielęgnacji ale za to długie są takie efektowne ...

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-08-06, 09:57   #22708
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

pewnie że krótkie są łatwiejsze w pielęgnacji ale za to długie są takie efektowne ...
tak ja też kocham długie i czekam aż moje takie będą
ale fajnie też by było mieć włoski krótkie, niefarbowane ściete na jedną długość takie "dziewicze" i wtedy je pielęgnować

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 10:10   #22709
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
tak ja też kocham długie i czekam aż moje takie będą
ale fajnie też by było mieć włoski krótkie, niefarbowane ściete na jedną długość takie "dziewicze" i wtedy je pielęgnować
ja też postanowiłam zapuszczać dopóki się nie zbuntują

a takie "dziewicze" miałam jakieś trzy lata temu, kiedy schodziłam z farbowanych do naturalnych (trzecia fotka w moim pierwszym wpisie do Dziennika). Rzeczywiście było fajnie, ale prędzej czy później zachciało mi się zapuszczania ...

zawsze można iść na kompromis i na początek podciąć końcówki

!!! NAKARM PIESA !!!

Edytowane przez agison
Czas edycji: 2010-08-06 o 10:11
Stary 2010-08-06, 10:25   #22710
Eloe77

Cytat:
Zgodzę z Jumaatt: wielkocząsteczkowe build-up, a małocząsteczkowe build-in. Tylko niektóre mogą włazić głębiej, jak choćby keratynka.
I teraz - do którego etapu uznamy build-in, a do którego coming/going through?
Cytat:
To chyba nie do mnie? bo ja na ten temat zielonniutka jestem
Oj, przepraszam... Pomyliłam z Danusią. To ciekawe, co pisze i chcę więcej
Cytat:
Napisane przez MsTseTse Pokaż wiadomość
Dziewczynki jak stosujecie żelatynę/pektynę?
Nie mogę się doszukać przepisu
Kilka stron wcześniej Małgosia podawała przepis, ale chyba nikt jeszcze nie próbował.
Sama czekam na jabłka z wiadomego źródła i przyrządzę sobie pektynę. Zamierzam sprawdzić ją samodzielnie jako żel, dodać do żelu lnianego lub innych cudowności (typu choćby pantenol, napar z szałwii, skrzypu i pokrzywy, sok z aloesu). Zamierzam wzorować się na KCCC
Cytat:
Napisane przez withoout Pokaż wiadomość
O pięlęgnacji powiedzieć nic nie mogę, bo przyznam się, że jestem nowicjuszką
Ale jakoś myjesz i odżywiasz włosy. Właśnie to nam opisz ze szczegółami - kosmetyki, częstotliwości, stosowane narzędzia etc.
Cytat:
I czuję się nieco ogłupiona tymi wszystkimi poradami na różnych forach, że nie mam pojęcia co we włosy wklepać kiedy każdy wyznaje inne zasady.
Ciekawe jakie... Nie chcę pisać, ze inne metody są złe, ale poza CG i pochodnymi żadna z metod u mnie się nie sprawdziła.
Cytat:
I tutaj moje pytanie od czego mam zacząć, żeby włosy wyglądały na zdrowo odżywione i ładnie poskręcane
Link w moim podpisie.
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Musze się teraz do czegoś przyznać: wczoraj podcięłam sobie włosy

Ale przeżyję
Cytat:
A gdzie? Bo albo zdjecia były i już nie ma Albo są w innym miejscu...
Po opisach wnioskuję, że straciłam jakieś piękne widoki
Cytat:
No spirale jak nic
O! Choćby ten wpis - i jak mam się nie złościć
Cytat:
Wstawiłam zdjęcie swoich włosów
Ale długość Widać, że chcą pić i jeść. Zaczęłabym od olejowania i romansu z keratyną i aloesem. Więcej emolientów, mniej detergentów. Będą pięknie błyszczące, mięsiste loki, tylko daj im jeść
Odrosty zawsze wyglądają gorzej niż się wydaje. Gdy jest ich już więcej, okazuje się, że kolor potrafi być ładniejszy, niż sądziłyśmy.
Mnie tez się wydawało, że będzie szaro-bury, a tymczasem - dzięki właściwej pielęgnacji - jest głęboki, naturalny i chłodny rudo-brązowy. Jestem zachwycona.
Acha - włosów w naturalnym kolorze nie miałam od jakiś 18 lat.
Cytat:
Wczoraj odważyłam się po myciu hegronem(do którego też się chyba przekonam do mycia choć strasznie dużo muszę go zużyć) położyć odżywkę regenerującą Artiste ( z keratyna i jedwabiem hydrolizowanym). Efekt? Mniejszy skręt, choć może nie jest to wina Artiste
Moim zdaniem to wina małej ilości emolientów. Garnier, którego masz jest w nie bogaty.
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21178162]Eloe, jak uzywasz bawelne? na suche czy mokre? czy jedno i drugie [/QUOTE] Próbowałam tak i tak, ale włosy po nocy straciły kształt (mycie wieczorne) w spodniej warstwie.
Na tę chwilę preferuję na suche, ale choć trochę zmoczonymi rękami.
Cud malina Chyba sie uzależniłam

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Polemizowałaym W przypadku krótkich nie można pozwolić sobie na zaniedbanie/odpuszczenie sobie którejś z warstw. Każdej trzeba poświęcić tyle samo czasu, by była "do ludzi", a i tak spód bardzo widoczny przy tej długości wiecznie się odkształca i włazi za dekolty, golfy, półgolfy, kołnierzyki...

MÓJ IDEAŁ

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości