|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22861 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
pseudofeministko, ta ilość jest jak najbardziej ok :} Polecam olej kokosowy nakładać jednak przed myciem na pare h, lub na całą noc jeżeli myjesz włosy rano. No i raczej trzeba zmyć go odżywką, zwłaszcza jak nałożyłaś też na skalp
|
|
#22862 |
|
Raczkowanie
|
Anka.d szczerze mówiąc, nie wiedziałam o tym ;o póki co nie zauważyłam spowolnienia wzrostu włosów, a odzywki używam dość długo by móc to stwierdzić, tak odżywka ratuje mnie jak potrzebuję ładnego skrętu
|
|
#22863 |
|
Wtajemniczenie
|
pseudofeministka - czemu olej po myciu i odzywianiu? lepiej byłoby po, teraz bedziesz musiała znowu myć (przynajmniej odżywką).
rockbunny - super włoski. przypominają mi msk3
|
|
|
|
#22864 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czemu z tym olejowaniem tak na opak troche zrobilam;d W sumie nawet duzo go nalozylam,wiec nie wiem czy zdolam go zmyc sama emulsja glorii. A moge uzyc jeszcze raz tego szamponu z slsem?
Niebawem bede miec wiecej czasu wiec poczytam bloga malgosi86 i te artykuly ktore tutaj sa, bo mimo,ze wszystko jest naprawde uporzadkowane, jest tego po prostu duzo i ciezko zapamietac. |
|
|
|
#22865 |
|
Zakorzenienie
|
ja to dopiero mam kryzys
dzisiaj poszłam do JLD na koloryzację, żeby przyciemnić włosy na naturalny i skończyć z farbowaniem. po skończonym zabiegu dowiedziałam się, że te farby (majirel) bardzo szybko sie spierają(ostatnim razem kolor się sprał po miesiącu, myślałam że to dlatego bo mam bardzo jasne włosy), wkurzyłam się i to bardzo, bo zapłaciłam 220zł(!) kolejna sprawa, wyprostowała mi włosy na szczotce (stwierdziłam, że nie będą mi potrafili zrobić ładnych loków więc nie chciałam stamtąd wyjść jak czupiradło) dopiero na wyprostowanych włosach widac było jak bardzo sa zniszczone, mam około 10-15 włosów zdrowych, reszta w stanie opłakanym. jak mam loki sprawa wygląda dużo lepiej, za to mam wrażenie, że ja dużo lepiej wyglądam w prostych na szczęście Tż mi kategorycznie zabrania prostować i mówi, że loczki sa ładnemam wrażenie, że te wszystkie specyfiki do pielęgnacji nic nie dają ale w sumie dałam włosom do wiwatu rozjaśniając je w kwietniu
|
#22866 |
|
Konto usunięte
|
Nafta to tak samo jak parafina mieszanka węglowodorów. Zwolennicy zakazu używania ropy naftowej twierdzą, że hamuje ona proces złuszczania się naskórka i sprzyja przedwczesnemu starzeniu, i że substancje zanieczyszczające powstałe w procesie fabrykacji są, z całym prawdopodobieństwem, niebezpieczne dla zdrowia.
Naukowcy zgodnie twierdzą, że nafta jest skutecznym nawilżaczem ochronnym – tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci ze skóry i chroni ją przed szkodliwym działaniem pierwiastków zewnętrznych. Należy zastanowić się, jakie jest źródło nafty, jak powstaje i czy zmiana płynu do mycia ciała ma sens: nafta nieoczyszczona zawiera paliwo naturalne, benzynę, benzen, kerozynę, paliwo diesel i substancje smoliste. W procesie oczyszczania, gdy różne ciężkości między komponentami oddzielają się od siebie producenci tworzą różne produkty końcowe nafty, takie jak nafta oczyszczona przeznaczona do użytku w medycynie czy produktach pielęgnacyjnych. Dyskusja na temat bezpiecznego wpływu ropy naftowej na skórę dotyczy właśnie tego procesu, ponieważ podejrzewa się, że toksyczne substancje zanieczyszczające mogą przenikać do nafty. Nie jestem do końca zwolenniczką nafty, bo można bardzo łatwo podrażnić skórę i wtedy łuszczenie na maxa+bardzo łatwo poparzyć skórę glowy /łagodzi się to -przepis podstawowy-naparem z fiołka trójbarwnego czyli zwykłego bratka i rumianku - ja dodawałam też nagietek,, ale warunek nagietka nie stosuje się wiosną i latem ze względu na możliwość podrażnienia posłonecznego/. Działanie nafty polega wlaśnie na podrażnieniu cebulek. Często dodaje się do niej dodatki w formie witamin /łatwo się rozpuszczają w nafcie i dzięki temu podobno są lepiej przyswajalne, choć osobiście mam obiekcje czy można reanimować z zewnątrz martwy włos, wolę witaminy i składniki odżywcze stosowane wewnętrznie/. Kolejna rzecz ważna przy nafcie-wciera się ją we włosy /nigdy w skalp/ i nie zostawia na dłużej niż 50 minut /przy wrażliwej skórze skalpu na max 20min/ właśnie ze względu na ryzyko podrażnień, zresztą najczęściej i tak skalp swędzi, co można załagodzić podaną wyżej płukanką. Summa sumarum wolę parafinę, jest bezpieczniejsza. |
|
|
|
#22867 |
|
Wtajemniczenie
|
paulinka - bylas na koloryzacji, a koncowek nie podcielas? jak sa bardzo zniszczone to nic nie pomoże, tylko nożyczki...
|
|
|
|
#22868 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, muszę się pochwalić, że przekonałam koleżankę, która ma kręcone włosy, żeby przestała je prostować i zaczęła o nie dbać, jak należy
|
|
#22869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakbym skróciła to w ruch by poszła prostownica
|
|
#22870 |
|
Wtajemniczenie
|
ale to bledne kolo - zniszczenie postepuje do góry włosa. w ten sposob nigdy nie zapuscisz zdrowych włosów. ale to twoja decyzja...
|
|
|
|
#22871 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#22872 | |
|
Zakorzenienie
|
mam do was małe pytanie.
Czym i jak zabezpieczyć włosy przed pójsciem na basen (a co za tym idzie chlorowaną wodą i lateksowo-silikonowym czepkiem) ? a wax na suche włosy więcej nie pójdzie. Nie dość, że mało wydajny, to jeszcze włosy wyglądały, jakbym ich nie myła. ale dłużej pachniały ![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Cytat:
Dodatkowo, długi włos kręci się słabiej (chyba, że masz bardzo silny skręt). Gdyby nie to, że zapuszczanie włosów tyle trwało, i podobają mi sie długie włosy, na pewno bym ścięła dla tych cudnych sprężynek
|
|
#22873 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=26 dlaczego nalozylas wax na suche? |
|
|
|
|
#22874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#22875 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#22876 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jakie mialyscie rezultaty po waszym "pierwszym razie" z metoda CG? U mnie w sumie nadal widac sianowatosc,matowosc i suchosc wlosow, ale juz nie do tego stopnia, mam wrazenie,ze skret bardziej sie wydobyl i co najwazniejsze wlosy sa przyklapniete w tym sensie,ze az tak sie mega mocno juz nie odbijaja od glowy(na szczescie), nie ma efektu "Lwicy Elzy" hehe, wiec to dobry znak bo jak bede miala takie wlosy to nie bede uzywac ani prostownicy ani lokowki, wiec wyjde zblednego kola;P
|
|
|
|
#22877 |
|
Raczkowanie
|
Buu dziewczyny ja już nie wiem co robić... Mam strasznie strzasznie suche loki na wierzchu. Bo te pod spodem są ładne, nawilżone i co najlepsze układaja się w fale. Te z wierzchu puszą sie elektryzują i wyglądaja jakbym przez ok 4 lata urzywała taniej prostownicy za 20 zł!!!!
Ale ja 1 w życiu prostowałam włosy, suszarki nie używam, kilka razy myłam w goracej wodzie (mieszkam w internacuie a tam nie ma regulacji wody) ale przedtem były takie same!! Wszystko zaczeło się kiedy w wieku 12 lat (teraz mam 17) obcięłam moje długie fale. Włosy zaczęły się puszyć kręcic i być suche. Kilka razy do tej pory obcinałam końcówki ale włosy robiły się coraz gorsze!!! Myję włosy mnetodą CG szamponem yungiem do tego odrzywka garniera z avocado i jkimś tam mleczkiem, maseczka waxa do włosów ciemnych i nafta kosmetyczna. Robię tak od ok 2 tygodni. Wiem ze od razu nie ma super efektów ale mam juz dosc tych włosów. Przy twarzy włosy ktęcą sie w duże loki, na czubku mam afro a pod spodem fale. MASAKRA!!!! Bynajmniej znalazłam sposób aby włosy układały sie w fale (trochę zaprzeczę metodzie CG) : Wieczorem suche włosy rozczesuje (mam wtedy niezłą szopę. Rodzinka aż się mnie przestraszyła xD ) i spinam włosy w ciasny kok - rożek. Rano je rozpuszczam i są nawet nawet. Tylko strasznie się elektryzują i odstaje kilka włosów - wysuszenie...Oczywiście przeczytałam wszystkie rady i linki w V części... Czy uważacie, że odnowa biologiczna u fryzjera daje efekty? Widzialam w Kleopatrze ze robia taka na Loreale kreastense troche sporo to koztuje weiec nie wiem czy sie zapisac Edytowane przez asia093 Czas edycji: 2010-08-11 o 11:46 |
|
|
|
#22878 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
Musisz postawić na nawilżenie włosów czy stosowałaś jakieś oleje? Odżywka Garnier jest ok zapewne chodzi Ci o tą z masłem karite tak? Zdajesz sobie sprawę że rozczesując je na sucho nieźle dajesz włosom popalić? Można je upiąć jak najbardziej w ananasa luźnego i rano po prostu zrobić "reanimację" i powinno być ok. Zewnętrzna warstwa pewnie się tak puszy bo jest rozczesywana na sucho i najbardziej narażona na wszelkie czynniki zewnętrzne spróbuj ją zregenerować jeżeli sie nie uda- będzie trzeba obciąć. O odnowie biologicznej nie słyszałam chodzi Ci o Loreal Kerastase? Ale raczej nie wierzę w takie cuda zapewne nakładają masę silikonów pod ciepłem choć oczywiście mogę się mylić. Byłam kilka razy na pielęgnacji włosów Goldwellem i efekt był do nastepnego mycia lub dwóch
|
|
#22879 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
Ja zażegnałam kryzys, wczoraj zdałam sobie sprawę, że wszystko po myciu robię źle i to dlatego się nie układały włosy- zawijałam w ręcznik i czesałam wilgotne włosy ;o teraz już tylko koszulka, a grzebień na ociekające wodą. tak btw. Macie jakieś sposoby, żeby uchronić włosy przed słoną wodą? W piątek wybywam nad Morze Liguryjskie, no a słońce+słona woda=zabójstwo dla włosów
|
|
#22880 | |
|
Raczkowanie
|
tk oczywiscie myje odrzywka yungiem
---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#22881 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Po wierzchu ![]() A o tym, co to znaczy składnik kondycjonujący, pisała Syrenka w artykułach - to tak celem przypomnienia, jeśli ktoś zapomniał Cytat:
I jak loczki? Spisały się? Cytat:
Cytat:
Ale zajrzeć warto Cytat:
Cytat:
po Twoim ![]() Od gliceryny ofkors ![]() Cytat:
Miałam nieco radości.Cytat:
|
|
#22882 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do olei - jak w metodzie CG mam je zmywać? |
|
|
|
|
#22883 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Spisały się i to bardzo
chyba 20 minut słuchałam zachwytów jakie to moje włosy teraz piękne, i mam oficjalny zakaz prostowania, pod groźbą wjazdu do domu i konfiskaty prostownicy
|
|
#22884 |
|
Zakorzenienie
|
my zmywamy odzywkami lub delikatnymi szamponami, w zaleznosci od wlosa, u mnie bez problemu oleje zmywaja sie odzywka, uzywam Joanne b/s z makiem i bawelna
|
#22885 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
ja tylko na chwile. Mialam ciezkie tygodnie ostatnio. Wlosy sie jakos trzymaja a ja wiecej teraz uwagi poswiecam mojemu storczykowi na rekonwalescencji. Teraz bede miala do nadrobianie zaleglosci nie tylko tu ale i na watku storczykowym. Dosc tego! Musze znalezc prace i zalozyc internet w chalupie. Dzis zakladam na wlosy na probe - oliwa z oliwek, olej marchewkowy, lyzeczka miodu - i bede trzymac ile sie da. Ostatnio znow spuszenie. One sie pewnie boja aparatu fotograficznego, ile razy wspominam o fotkach zaczynaja kaprysic. Niech lok bedzie z Wami. (spodobalo mi sie to ogromnie, bo ja fanatyczka Star Wars jestem )
|
|
|
|
#22886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez pseudofeministka Czas edycji: 2010-08-11 o 13:42 |
|
|
|
|
#22887 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ). Plus tak raz na miesiąc planuję oczyszczać włosy szamponem.Tak sobie wykombinowałam, że będę obserwować - jak poczuję, że skóra skalpu jest podrażniona, to przerzucę się na mycie szamponem Babydream. A co Ty byś poradziła? Tak na marginesie powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z tego jak teraz moje włosy wygladają Za to teraz niebo a ziemia - nawet jakieś 2 spiralki mi się zrobiły ![]() Więc siedzę, studiuję forum (skarbnica wiedzy ) i myślę jak by im tu jeszcze dogodzić
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#22888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#22889 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Rockbunny rzeczywiście włosy podobne do Msk. Oceniłabym na 2c/3a. Trudno ocenić, czy czegoś im brakuje. Nie wyglądają na zniszczone, choć końcówki może chętnie spotkałyby się z nożyczkami.
Mam nadzieję, że jednak od czasu do czasu stosujesz szampon z SLS - jedwabie są zwykle na silikonach, więc trzeba je czasem zmyć. Mam nadzieję, że ten jedwab, którego teraz używasz, to jedwab hydrolizowany. Cytat:
Jeśli nie robię żadnych testów, nie romansuję lub nie przesadzę z naftą , to używam raz na 3 miesiące. W międzyczasie stosuję dużo delikatniejszy szampon Fitomed z mydlnicą lub Mypę aloesową.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Danusiaes ślicznie dziekuję Mam jednak prośbę - możesz podać źródło? I jeszcze - nie wiem, czy to Twoje obserwacje, czy tez kogoś innego. Jeśli to Twoje zdanie, to używaj, proszę, entera. Łatwiej czytać, gdy wydzielamy akapity. Czuję się teraz jeszcze bardziej skonfudowana w kwestii nafty. Cytat:
![]() Cytat:
Asia093 Ja średnio rozumiem Masz suchy i napuszony ten wierzch czy afro (mocno skręcone i drobne loczki)? Poza tym po 2 tygodniach nie będziesz mieć świetnych efektów. Potrzeba czasu. Skoro włosy się elektryzują, to coś jest nie tak z ładunkiem. Spróbuj je regularnie płukać płukanką z octem lub sokiem z cytryny (łyżka octu winnego lub jabłkowego na litr zimnej wody albo sok z połowy cytryny na niecały litr zimnej wody. Najlepiej, by była to wystudzona woda przegotowana). Płukankę robisz już po myciu jako ostatnie płukanie włosów. Rozczesywanie suchych włosów w złej kondycji prowadzi do ich łamania (puszek też sobie powiększasz). Spinanie włosów ciasno również je niszczy. Na dłuższą metę przyniesie to zniszczenia. Cytat:
Cytat:
Pamiętaj, by włosy dokładnie płukać słodką wodą po takiej kąpieli. Podobnie zresztą jak i skórę. I baw się dobrze!
|
|
#22890 |
|
Raczkowanie
|
Pseudofeministka Niech Cię nie dziwi zdanie, że masz się nie dziwić że pierwsze kroki w cg na razie nie przynoszą ogromnych efektów- ja po 3 tygodniach zaczynam widzieć niewielkie, pierwsze efekty
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

na szczęście Tż mi kategorycznie zabrania prostować i mówi, że loczki sa ładne

Musisz postawić na nawilżenie włosów czy stosowałaś jakieś oleje? Odżywka Garnier jest ok zapewne chodzi Ci o tą z masłem karite tak? Zdajesz sobie sprawę że rozczesując je na sucho nieźle dajesz włosom popalić? Można je upiąć jak najbardziej w ananasa luźnego i rano po prostu zrobić "reanimację" i powinno być ok. Zewnętrzna warstwa pewnie się tak puszy bo jest rozczesywana na sucho i najbardziej narażona na wszelkie czynniki zewnętrzne spróbuj ją zregenerować jeżeli sie nie uda- będzie trzeba obciąć. O odnowie biologicznej nie słyszałam chodzi Ci o Loreal Kerastase? Ale raczej nie wierzę w takie cuda zapewne nakładają masę silikonów pod ciepłem choć oczywiście mogę się mylić. Byłam kilka razy na pielęgnacji włosów Goldwellem i efekt był do nastepnego mycia lub dwóch

po Twoim 
) i myślę jak by im tu jeszcze dogodzić
Masz suchy i napuszony ten wierzch czy afro (mocno skręcone i drobne loczki)? Poza tym po 2 tygodniach nie będziesz mieć świetnych efektów. Potrzeba czasu.