Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 2011 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-13, 12:10   #3241
Montii
Zakorzenienie

Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20

mnie to czasem brzuchol rozsadza od wzdęć.

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 12:26   #3242
Castia
Wtajemniczenie

Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20

witam nowe mamusie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
Oczywiście, że to różnie bywa tak tylko sobie o tym pomyślałam.
Mi to jest obojętne, aby zdrowe było.

Dziewczyny, a macie wzdęcia?
Bo ja straszne. Brzuch mam taki jakby normalnie w 5 m-cu
ja tak samo, normalnie mam taką piłkę że szok, wzdęcia mam okropne, wieczorem tak strasznie prykam że masakra, wszystkie wnętrzności mi sie tam przelewają chyba muszę kupić espumisan

ale u mnie duszno, normalnie nie mam czym oddychac nawet listki są nieruchome na drzewach, będzie burza jak nic!!
wróciłam od fryzjera właśnie bo już tak zarosłam jak małpka, zrobiłam sobie grzyweczkę i wyglądam jak mała dziewczynka trza się trochę odmładzać a co
co dzis na obiad?nie mam pomysłu.

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2010-08-13 o 12:30
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 12:28   #3243
patrycja_22
Rozeznanie

Kurcze dziewczyny mam dylemat czy robić badania prenatalne Następną wizytę u gina mam za 3 tygodnie to będzie początek 13 tygodnia tylko, że mój lekarz nie robi badań prenatalnych. Powiedział, że następnym razem będziemy dokładnie mierzyć dzidziusia. Powiedział, że jeśli mam takie życzenie to mogę indywidualnie wykonać sobie takie badania jednak on sam nie widzi potrzeby. W moim mieście Częstochowie znalazłam takie badania za 300zł-troszkę to kosztuje :/ Poza tym czy jest sens tak świecić na tego maluszka bo najpierw zrobiłabym badania prenatalne a jakiś tydzień może dwa później kolejne usg u mojego gina. Jestem młoda, nie mam żadnych chorób genetycznych w rodzinie i ciąża przebiega jak na razie bez żadnych komplikacji. Napiszcie co o tym myślicie kochane

patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 12:29   #3244
Montii
Zakorzenienie

ja chyba zjem bagietkę z ziolami hehe ale póki co napchalam się czekoladą wiec nie mysle o obiedzie;d

[LEFT]
Stary 2010-08-13, 12:29   #3245
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwa00 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny. Mam problem, bo niedawno zadzwoniła mama i powiedziała, że zmarł mój dziadek i jutro pogrzeb. On mieszkał 120 km od nas i mama mówiła, że jak nie chce to nie muszę jechać tata zamówi wieniec od nas. W sumie to nigdy nie byłam blisko z dziadkiem, był jak daleki krewny, i prawdę mówiąc to nie chce jechać bo nie wiem czy wytrzymam 1,5 godz jazdy pogrzeb i znów jazda. Tylko myślicie, że to wypada nie jechać?Nie będzie to głupio wyglądać?
Ja bym nie jechała. To dość męczące, jeszcze przy tych pogodach. Poza tym, jak nie byłaś z nim na tyle związana.

Cytat:
Napisane przez mart989 Pokaż wiadomość
Hej
Można się przyłączyć??

Spóźnia mi się okres jakieś ponad dwa tyg, dwa testy pozytywne i dziś umawiam się na wizyte do lekarza mam nadzieje tylko że potwierdzi fasolinkę
Cześć, nie wiem czy po dwóch tyg będzie coś widać.

Cytat:
Witajcie dziewczynki!

Przyłączę się do Was Ja mam potwierdzoną przez gin. końcówkę 5 tyg.
Już się nie mogę doczekać tych 9 m-cy
Cześć

Cytat:
Oczywiście, że to różnie bywa tak tylko sobie o tym pomyślałam.
Mi to jest obojętne, aby zdrowe było.

Dziewczyny, a macie wzdęcia?
Bo ja straszne. Brzuch mam taki jakby normalnie w 5 m-cu
Wróżenie ze smaków i brzucha to można między bajki włożyć, wiem po sobie.
Brzuch do przodu, smaki na ostre i mam dziewczynkę :P
A wzdęcia musiałam ostatnio espumisan wziąć bo myślałam, ze pęknę.

Tak mi smaka narobiłyście na parówki, że dziś kupiłam

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 12:32   #3246
Montii
Zakorzenienie

No to ja bym po prostu nie robiła zwykłego USG u ginekologa a zrobiła te genetyczne, w Katowicach kosztuje 180 zł może poszukaj tańszego bo 300 zł to dużo, za 300 to w Feminie jest 3D.
Ja jestem młoda, mam 20 lat, zdrowa a gin sam zaproponował i to nie on robi więc nie chciał mnie naciągnąć na kasę podkreślił ,że jest to ważne no i robię gdybym w tym samym czasie mniej więcej miała zwykłe usg to bym je odmówiła.

[LEFT]
Stary 2010-08-13, 12:35   #3247
patrycja_22
Rozeznanie

Bo to za 300zł jest właśnie w 3d więc może dlatego takie drogie.

Stary 2010-08-13, 12:37   #3248
Montii
Zakorzenienie

to nie ma opcji normalnego?
ja 3d może zrobię w okolicach 30 tygodnia , widać coś konkretniejszego chociaż to kwestia do przedyskutowania,aż taka ciekawa buźki nie jestem, napatrzę się całe życie

[LEFT]
Stary 2010-08-13, 12:45   #3249
patrycja_22
Rozeznanie

Myślę, że jest muszę tam zadzwonić i się dokładnie wypytać
A czy któraś z Was się waha czy wykonywać te badania czy tylko ja mam taki dylemat ?

Edytowane przez patrycja_22
Czas edycji: 2010-08-13 o 12:50
Stary 2010-08-13, 13:01   #3250
francmal
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
Ja mam szwagierkę w tym samym domu, która ma termin na koniec października. I w sumie wszystko było ok do momentu kiedy wyrzygała mi, że mamy się z mężem wyprowadzić, bo to jej się należy spadek po ojcu. Nawymyślałyśmy sobie wtedy ostro i do tej pory nie rozmawiamy. Nie wiem jak to będzie w niedziele jak wrócimy. Niby teściowa tłumaczyła, że mam olać jej słowa, bo była w nerwach, a wtedy to się nie myśli co się mówi, ale z doświadczenia wiem też, że w każdym takim słowie wyrzuconym w złości jest ziarenko prawdy. Zresztą ja to w ogóle nie rozumiem jak można własnego brata za wszelką cenę próbować się pozbyć z domu.Wiec przyjaciółkami już na bank nie będziemy. Po prostu musimy się tolerować dopóki z mężem się nie przeniesiemy do Gdyni.Niech sobie wsadzi w tyłek ten dom, który i tak ma ponad 50 lat i wymaga totalnego remontu. Jak dobrze pójdzie to mąż popracuje za granicą i zbudujemy nasz wymarzony dom.

Oj można moja siora tak ze mną zrobiła i to wobecności matki, krtóra ani słowa na to nie powiedziała bo przecież jej ukochana córeczka to świętość Pomijam fakt, że kilka lat mnie zapewniała, że nie wiadomo co się będzie dziać jeden pokój będzie zawsze mój (mieliśmy 3 pokojowe mieszkanie). Tym bardziej, że wtedy byłam na studiach w 2 miesiącu ciąży i gdyby nie dom teścia to bym nie miała gdzie mieszkać.( Ja jestem uparciuch i nastepnego dnia wzieliśmy naszego Tranzitka i wszystko co moje przewieźlismy do teścia a klucze im wypierd...) Najlepsze to to, ze matka przy wyprowadzce była jakbym miała coś im ukraść no i pomijam fakt, że oni w 2 mieszkali i na co były im te 3 pokoje to nie wiem tym bardziej, że mój mieli do dyspozycji kiedy byłam na studiach. A jak jakies 2 lata temu mnie do siebie zapraszała to powiedziałam jej śmieszna jestes najpierw z domu mnie wywalasz a potem zapraszasz. A ona na to jakbyś nam czynsz płaciła to bys mogła tam mieszkać Normalnie szkoda słów. Ale zachłanność się odbija teraz to mieszkanie sprzedane nikt nic z niego nie dostał a oni jak im sie kiedyś dobrze powodziło to teraz kredyt kredyt goni
francmal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:02   #3251
Ahtaga
Wtajemniczenie

ja nie biorę pod uwagę takiego badania. Na samą myśl przebicia się igłą przez brzuch coś mi sie robi...i czekanie miesiąc na wyniki to dodatkowy niepotrzebny stres. Jeśli dziecko odpukać rzeczywiście z jakąś chorobą to badanie nie zmieni tego tylko przedłuży stres. No tak mi się wydaje, nie wiem...

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333

Edytowane przez Ahtaga
Czas edycji: 2010-08-13 o 13:03
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:04   #3252
Castia
Wtajemniczenie

ja w ogóle nie myślałam o badaniach prenatalnych, u mnie w miescie to nawet nie wiem kto robi takowe

umnie 3d kosztuje 150 zł ze zdjęciami i z filmem więc chyba nie drogo
moja koleżanka idzie w przyszłym tyg więc będę widzieć jej maluszka już, rodzi w grudniu.
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:06   #3253
patrycja_22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
ja nie biorę pod uwagę takiego badania. Na samą myśl przebicia się igłą przez brzuch coś mi sie robi...i czekanie miesiąc na wyniki to dodatkowy niepotrzebny stres. Jeśli dziecko odpukać rzeczywiście z jakąś chorobą to badanie nie zmieni tego tylko przedłuży stres. No tak mi się wydaje, nie wiem...
Ale mi nie chodzi o amniopunkcję tylko o USG - badanie prenatalne płodu.

Stary 2010-08-13, 13:07   #3254
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stysia71 Pokaż wiadomość
U mnie 9 tydzień i 2 dni A Ty??i w ogóle mam tak śmiesznie, że rano mój brzuch jest jeszcze w miarę płaski, nie taki jaki był przed ciąża,ale nie widać go, a im bliżej wieczora tym bardziej się wypycha i uwidacznia, nie wiem czemu tak jest. Chłopak się ze mnie śmieje, że specjalnie się garbie i wypinam brzuchol żeby było widać,ale to nieprawda hehehe
A u mnie już 10 i 3 dzień --->jak ten czas leeeeci Brzuszk wypycha się przez jedzonko,ale powiem Ci,że jak ja wstaję,to widać od dołu,że jest napuchnięty i wcale nie muszę jeść,żeby było go widać,hehe Zastanawiam się,dlaczego tak szybko?

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:09   #3255
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
aaa ok, nie doczytałam

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:12   #3256
patrycja_22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
ja w ogóle nie myślałam o badaniach prenatalnych, u mnie w miescie to nawet nie wiem kto robi takowe

umnie 3d kosztuje 150 zł ze zdjęciami i z filmem więc chyba nie drogo
moja koleżanka idzie w przyszłym tyg więc będę widzieć jej maluszka już, rodzi w grudniu.
Castia to dwa razy taniej niż u mnie

Stary 2010-08-13, 13:15   #3257
Agattek33
Raczkowanie

Witam Ciezaroweczki

Patrycja_22
ja takie USG genetyczne mam w UK obowiazkowo w 20 tyg, sprawdzaja po rostu rozwoj plodu, serce nerki przewod pokarmowy etc. Miedzy 11 a 13 jest na przeziernosc karkowa.
Agattek33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:17   #3258
patrycja_22
Rozeznanie

To jesteś w super sytuacji bo nie masz dylematu Jak by w Polsce te badania były obowiązkowe to ja też bym nie miała no ale w Polsce to wszystko rozwija się wolniej

Stary 2010-08-13, 13:24   #3259
blackrose4u
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
blackrose ja uwielbiam gofry ze śmietaną orzechami i polewą toffi Tez mamy gofrownicę, ale zawsze z jednej strony spieczone wychodzą, a z drugiej ciapa. Nie wiem czemu...
to może odwracaj je w trakcie pieczenia, bo mam nową gofrownice ale nie piecze równo bo na środku szybiej i to z góry więc otwieram obracam jak już ciasto w całości i już gotowe
Cytat:
Napisane przez Stysia71 Pokaż wiadomość
U mnie 9 tydzień i 2 dni A Ty??i w ogóle mam tak śmiesznie, że rano mój brzuch jest jeszcze w miarę płaski, nie taki jaki był przed ciąża,ale nie widać go, a im bliżej wieczora tym bardziej się wypycha i uwidacznia, nie wiem czemu tak jest. Chłopak się ze mnie śmieje, że specjalnie się garbie i wypinam brzuchol żeby było widać,ale to nieprawda hehehe
mam to samo, rano spodnie zapinam na pasek a wieczorem to różnie bywa

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
co dzis na obiad?nie mam pomysłu.
ja robiłam paluszki rybne, surówke i ziemniaki

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
Cytat:
też pomyliłam te badania na początku i się wystraszyłam ale poczytałam na necie i to są zupełnie inne badania. Te prenatalne to usg lepsze

Dziewczyny które jadą do Feminy do Katowic napiszcie potem co i jak bo też jestem tam zapisania, a każda informacja i opinia się przyda

oczekujemy
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:25   #3260
kellysss
Zakorzenienie

Hej laski...
Tutaj jest dokladnie co to te badania prenatalne tak zebysmy juz sie nie myliły:

Badania prenatalne – badanie płodu przeprowadzone w okresie rozwoju wewnątrzmacicznego (w czasie ciąży), przed urodzeniem.
Zadaniem badań prenatalnych jest wykrycie chorób wrodzonych i genetycznych takich jak zespół Downa, wady cewy nerwowej, nieprawidłowości chromosomów.
Istnieją dwie grupy badań prenatalnych - inwazyjne i nieinwazyjne. Metody inwazyjne wymagają pobrania np. płynu owodniowego (amniopunkcja), natomiast metody nieinwazyjne opierają się o ultrasonografię lub testy krwi (poziom alfa fetoproteiny, β-hCG, estriolu oraz h-hCG ) i pozwalają jedynie na oszacowanie ryzyka wystąpienia danej wady. Od niedawna istnieje też metoda oparta o analizę poziomów DNA we krwi[1].
Badanie prenatalne (inwazyjne) zaleca się głównie kobietom po 35 roku życia, które są pierwszy raz w ciąży albo nie rodziły w okresie 2-5 lat.

No wiec te nieinwazyjne to jest normalne badanie USG ..?? Z tego tak wywnioskowałam...

Bo tu w irlandii własnie robia badanie usg na którrym dokładnie mierza wszystko dzidziolkowi (wszystkie kosteczki,obwody,narzady, itd) na takiej podstawie mozna juz okreslic czy dzieciatko rosnie prawidłowo czy jest z nia/nim cos nie tak.....(czy ma jakies wady itd.).... chyba własnie jak w UK

Edytowane przez kellysss
Czas edycji: 2010-08-13 o 13:28
kellysss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:25   #3261
*kaalinaa*
Zadomowienie

Ja idę bo wysyła mnie na to lekarz ale nawet jakby mnie nie wysyłała to sama bym poszła. Mój lekarz jest zdania, że 3 usg w ciąży wystarczą w 12tyg. w 20 i 30. i tak idę . Ale ja nie wiem czemu taki dylemat masz to jest zwykłe usg tylko trwa troszkę dłużej bo lekarz wszystko dokładnie mierzy i sprawdza

*kaalinaa* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:27   #3262
Agattek33
Raczkowanie

Patrycja nie do konca tak wspaniale, bo tu ciaza sie liczy od mniej wiecej 12 tygodnia a co sie z toba wczesniej dzieje to ich srednio obchodzi. Wszystkie badania ktore zrobilam to na wlasna reke jak bylam w Polsce. Tu jest tak ze jak plamisz to trudno tak ma byc, ze to niby normalne. Jak na razie widzialam tylko pielegniarke ktora wypelnila jakies papierki i zrobila badanie moczu. Wszystko. W 5 tygodniu poszlam do polskiej przychodni, za wizyte trzeba sporo zaplacic. Potem sa wizyty u poloznej i lekarza rodzinnego. No chyba ze cos sie dzieje. Nie do konca jednak wierze, ze taka polozna wszystko wylapie i skieruje do specjalisty. Na razie pozytyw jest taki ze endokrynolog do ktorego chodze bedzie monitorowac tarczyce raz na 6 tyg.
Agattek33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:31   #3263
patrycja_22
Rozeznanie

Po prostu pomyślałam, że skoro lekarz za 3 tygodnie będzie wykonywał mi bardzo dokładne USG, mierzył dzidziusia i sprawdzał czy wszystko jest w normie to nie ma sensu żebym szła na kolejne USG prenatalne i płaciła 200 czy 300zł zwłaszcza, że mój lekarz bierze 100zł

Stary 2010-08-13, 13:43   #3264
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Po prostu pomyślałam, że skoro lekarz za 3 tygodnie będzie wykonywał mi bardzo dokładne USG, mierzył dzidziusia i sprawdzał czy wszystko jest w normie to nie ma sensu żebym szła na kolejne USG prenatalne i płaciła 200 czy 300zł zwłaszcza, że mój lekarz bierze 100zł
Bardzo to dziwne...
Mi sie wydaje ze starczy ze twoj gin Ci wymierzy dzidziolka...
(no bo to jest to badanie prenatalne)

Agatek.... Tutaj tez tak jest ze do 12 tyg praktycznie ciaza jest niezauwazalna
i czeba przeczekac ten okres w cierpliwosci....
W pierwszej ciazy ja tez latałam po prywatnych klinikach i sie testowalam itd...
Teraz ide irlandzkim systemem i mi sie wydaje ze to jest dobre....
Mam zamiar czekac do 12 tyg na badania...
Czuje sie swietnie i dzidziolek pewnie tez wiec nie sadze ze sa mi
potrzebne narazie jakiekolwiek badania.........
Nie dajmy sie zwariowac...
Bo te wszystkie badania to tez wykorzystywanie biednych brzuchatek co sie przejmuja
strasznie swoim malenstwem i chca byc cały czas pewne ze z nim wszystko ok...
To tez jest dla kasy...

No ale uwierzcie ze jest ok..Musi byc

Edytowane przez kellysss
Czas edycji: 2010-08-13 o 13:44
kellysss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:46   #3265
patrycja_22
Rozeznanie

Też mi się wydaje, że to wystarczy
Kellysss masz racje musi być wszystko dobrze z naszymi dzidziolkami i nie wolno myśleć inaczej

Stary 2010-08-13, 13:52   #3266
87czarna
Zakorzenienie

Ja już nie będę wspominać o moich problemach... :P Po 2 tygodniach 'ciszy',dzisiaj po załatwieniu się było odrobinę krwi w wydzielinie(mam upławy).Tak nie plamię,jedynie po 'parciu'... i też staram się być dobrej myśli,chociaż naprawdę się martwię. Do Polski lecę dopiero 26 siepnia...

Stary 2010-08-13, 13:56   #3267
patrycja_22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Ja już nie będę wspominać o moich problemach... :P Po 2 tygodniach 'ciszy',dzisiaj po załatwieniu się było odrobinę krwi w wydzielinie(mam upławy).Tak nie plamię,jedynie po 'parciu'... i też staram się być dobrej myśli,chociaż naprawdę się martwię. Do Polski lecę dopiero 26 siepnia...
A na ostatniej wizycie co Ci powiedział lekarz? Wie od czego tak się robi?

Stary 2010-08-13, 14:04   #3268
87czarna
Zakorzenienie

Takie dziwne plamienia zaczeły się już od 4 tygodnia. Byłam przerażona i pojechałam do Londynu,do polskiej kliniki.Po badaniu lekarka stwierdziła,że mam niewielką nadżerkę-jak się okazało po wyniku-jest niegroźna.Później zobaczyłam dzidzię i jej serduszko...wszystko było w porządku,tylko krasnoludek był mniejszy o tydzień.Mniejszy niż na 7(tak wykazało zdjęcie). Wyczytalam później,że nadżerki najczęściej krwawią i to właśnie może byc powód,bo jednak przy każdym plamieniu nie miałam żadnych bóli,ani krwotoków. Od dwóch tygodni widziałam odrobinę krwi po robieniu kupki,ale dziś znowu pojawiło się zabarwienie w upławach...nie wiem sama?

Stary 2010-08-13, 14:11   #3269
patrycja_22
Rozeznanie

Nie stresuj się bo na pewno powód tych niewielkich plamień jest taki sam jak poprzednio i to pewnie przez tą nadżerkę Mi lekarz wczoraj powiedział, że też mam małą nadżerkę ale, że w okresie ciąży nic się z nią nie robi i się jej nie usuwa. Wydaje mi się, że jak się '"spinasz" to właśnie wtedy ta nadżerka może leciutko krwawić. Na pewno z Twoim krasnoludkiem wszystko jest dobrze a na ostatnim usg jak Ci wykazało że maluszek jest troszkę za mały jak na 7 tydzień to może dlatego, że ciąża jest młodsza bo wiadomo od ostatniej @ do owulacji to jakieś dwa tygodnie. Mi wychodzi, od ostatniej @ 11t0d a według usg wyszło 10t0d.
Na pewqno jest wszystko dobrze

Edytowane przez patrycja_22
Czas edycji: 2010-08-13 o 14:21
Stary 2010-08-13, 14:16   #3270
iwa00
Raczkowanie

Cytat:
Myślę, że jest muszę tam zadzwonić i się dokładnie wypytać
A czy któraś z Was się waha czy wykonywać te badania czy tylko ja mam taki dylemat ?
Ja w pierwszej ciąży nie robiłam tych badań w 13 tyg byłam na wizycie u mojej gin i ona zrobiła mi usg zwykłym aparatem tym co zawsze i zmierzyła przezierność karkową popatrzyła czy wszystko na miejscu i już. więc i tym razem tak zrobię nawet nie myślałam żeby wybierać się gdzieś indziej na zwykłym usg też widać co i jak
iwa00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości