|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Też tak do tego podchodzę!
Bardziej niepokoiłabym się,kiedy te plamienia pojawiałby nie przy siusianiu. Myślę,że to wina tej nadżerki.Jestem już w 10 tygodniu i nic złego się nie dzieje,nawet mdłości powoli ustępują Niedługo kolejne USG,a za tydzień czeka mnie tutaj badanie moczu i krwi.Co do wieku ciąży,to rzeczywiście maluszek miał prawo byc mniejszy,bo kiedy ona ustaliła,że jest to 7 tydzień,to tak naprawdę u mnie był 5.
|
|
#3272 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mniam mniam Zazdroszczę Lustereczko że u Ciebie był już pęcherzyk Ja też już bym chciała no ale czekam cierpliwie do następnego usg Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3273 |
|
Przyczajenie
|
A ja pójdę na 4D ale to dopiero około 26 tygodnia bo wtedy będzie najlepiej widać. Już się nie mogę doczekać. Moja pani doktor powiedziała że zrobi mi je w szpitalu i to za free
![]() A jeśli chodzi o przezierność karkowa to robi się ja na zwykłym aparacie i gdyby coś było nie tak to od razu by wyszło na tym badaniu. W 20 tygodniu będę miała kolejne ważne badanie USG. Ocenia się wówczas prawidłowość rozwoju dziecka, ilość wód płodowych, prawidłowość budowy łożyska i pępowiny, ryzyko porodu przedwczesnego. Dokładniej można obejrzeć narządy wewnętrzne, ocenić ich czynność. Rutynowo ginekolog powinien obejrzeć serce dziecka i wykluczyć poważniejsze wady serca. W poprzedniej ciaży miałam takie badania i teraz też będę miała. To drugie nazywa sie przepływowe. |
|
|
|
#3274 |
|
Raczkowanie
|
Witam Drogie Mamusie
![]() Przede wszystkim gratuluję Wam!!! zajrzałam do Was bo zapukały do mnie dwie kreseczki i jestem przeszczęśliwa!!! tak jakoś chciałam się tym podzielić ..... Wczoraj robiłam pierwszą betę dzisiaj lecę na drugą. Wizytę u gin mam we wtorek wieczorem, wtedy się okaże czy wszystko w porządku ![]() Mam dwuletniego synka i mieszkam w Wwie, pracuję na co dzień, a weekendy spędzam z rodzinką Pewnie nie będę spędzać tu u Was całe dnie, ale na pewno będę zaglądać przynajmniej raz dziennie o ile mnie przygarniecie ![]() Jeśli mogę służyć komuś radą/doświadczeniem - będzie mi baaaaaardzo miło. Bećka
|
#3275 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny właśnie zjadłam obrzydliwie słodką czekoladę i bardzo mi smakowała
|
#3276 |
|
Rozeznanie
|
Witamy serdecznie
|
|
|
|
#3277 | |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze 10 dni do wizyty u gin
![]() Już się nie mogę doczekać, mam nadzieję, że zobaczę na usg zdrową kropkę Postanowiłam, że po tej wizycie poinformuję jeszcze kilka bliższych osób o ciąży. Cytat:
|
|
#3278 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie 10 do wizyty a 14 do usg genetycznego i obserwacji mego kosmity
|
#3279 |
|
Zakorzenienie
|
to obie odliczamy dni
|
#3280 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze jak mnie łeb boli już od rana zaraz zwariuję
|
#3281 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywiście że przygarniamy zaglądaj do nas Ja w sumie też niezbyt częstym gościem jestem ale tez się staram przynajmniej raz dwa razy dziennie tu zajrzecJa też odliczam Do usg 12 dni
|
|
|
|
|
#3282 | |
|
Zakorzenienie
|
a ja za to mam potworne mdłości
---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Cytat:
Całe szczęście nie miałam jeszcze takich nieprzyjemnych epizodów w rodzinie. Mam świetny kontakt z rodzicami i siostrami. Jednak pomimo to nie wyobrażam sobie mieszkać z rodzeństwem (ani moim a tym bardziej męża). Wg mnie taka sytuacja gdy 2 rodziny mieszkają pod jednym dachem nigdy się dobrze nie kończy. 2 rodziny w jednym domu to jedynie rodzina plus dziadkowie. Ale tylko z jasno określonymi zasadami, co do kogo należy, najlepiej 2 jak najbardziej samodzielne mieszkania. Takie jest moje zdanie, chyba nie jestem zbyt rodzinna.
|
|
#3283 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, my dziś poinformowalismy moja mame i tate-baardzo się ucieszyli bo ja mam już 30 lat i chyba zaczynali watpic
![]() mam do was pytanko czy jestescie na zwolnieniach lekarskich czy nie? i jak lekarze do zwolnień podchodza, bo ja co prawda nie mam żadnych objawów przykrych póki co ale mam nerwowa prace i szczerze mówiac najchętniej bym sie tam już wcale nie pokazywała, jednak dzidzia jest dla mnie teraz wazniejszaniż robota, a jak sobie pomysle ze w poniedzialek kończy mi się urlop i zacznie sie ciągły stres to ja nie wiem jak to wplynie na mnie i dziecko. co radzicie? |
|
|
|
#3284 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3285 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi i mnie,to obecnie przebywam w Anglii.Zrezygnowałam jednak z pracy,bo był to hotel i nie dawałam rady już w pierwszych tygodniach...Myślę,że skoro masz tyle stresów,nie warto narażać dzidziusia.Zastanów się dobrze i podejmij właściwą decyzję
|
|
#3286 |
|
Zadomowienie
|
ja co prawda jestem dopiero w 5 tyg i 4dniu, ale od środy jestem na l4, bo mam pracę z gatunku tych negatywnych w ciąży, jakoże pracuję w przychodni. dziennie przewija się około 2000 osób, teraz nie jest źle, ale w sezonie, co druga przeziębiona lub z grypą. blehh, i żeby się wyciszyć poprosiłam o zwolnionko,
idę w środę na kolejne usg i jak się okaże że dzidzia rośnie i bije serduszko, to chciałabym wrócić do pracy , chociaż do początku września, potem idę na urlop bo biorę ślub 18 września, także mam nadzieje że nie będzie niespodzianek do tego czasu, w czwartek jadę na przymiarke. na szczęście, mam bardziej jadłowstręt, to nie obawiam się przytycia, dziś nawet nie miałam tak okropnych mdłości jak wczoraj, ale cokolwiek zjadłam było mi niedobrze od żołądka i czułam z 3 godziny smak tego co zjadłam i wciąż się odbijało. niestety ciągnie mnie od wczoraj podbrzusze, nie wiem czy też tak miałyście. nie będe się nakręcać że coś jest źle. koleżanka mówiła ze nawet jej lekarz nospe pozwolił brać, czyli że te bóle są nie rzadkie. co myślicie?
|
|
|
|
#3287 |
|
Zadomowienie
|
nie no ja z decyzją czy chcę chodzic do pracy czy nie to nie mam problemu, nie chcę
tylko jezeli nie mam żadnych objawów to lekarzowi co mam powiedziec? ze jednak mam jakies nudności itp, i cos wymyslić czy np. ze mam stresy w robocie i nie chce chodzić do pracy i dlatego chce l4? w sumie każdy może powiedziec ze ma stresująca pracę, nie? nie bardzo umiem sciemniać ze źle się czuję jak z dala widac po mnie, że baban na gębie non stop, tryskam humorem i dobrym samopoczuciem na kilometr, a mdłości ostatno miałam jak się 2 lata temu nawaliłam jak swinia na imprezie...?
|
|
|
|
#3288 |
|
Rozeznanie
|
Mnie tak samo, chyba dlatego że tak duszno jest.. w dodatku apap nie pomaga
Moja mama powiedziała babci o mojej ciąży i już wieść po rodzince się rozniosła.. Dzisiaj mama była na urodzinach kuzynki i pojechałam po nią pod wieczór, weszłam na chwile żeby przywitać się z kuzynem, który przyjechał z Angli, a tu wszyscy po kolei zaczęli gratulować.. kuzynki i żona kuzyna wymacały mnie po brzuchu.. heh dziwne uczucie jak tak każdy maca Ci brzuch.. coś czuję że trzeba się przyzwyczajać
|
|
|
|
#3289 |
|
Zadomowienie
|
Byłam dziś cały dzień nad morzem. Nałaziliśmy się z mężem jak cholera, aż mnie pod koniec dnia wszystko bolało. Poszliśmy na obiad po, którym dorwały mnie niestrawności i co mi sie przytrafiło. Cały dzień miałam taki ucisk na pęcherz, że normalnie co 5 min latałam do wc, bo miałam wrażenie jakbym się miała zaraz posikać. Siadam na klopie, a tu 3 krople. I tak cały czas. No masakra. Wróciliśmy do domu i tak mnie zaczął brzuch boleć, na kibelku takie kłucie w jajnikach, że normalnie musiałam zęby zaciskać. Trochę poleżałam i jakby przeszło, ale chyba się dziś przeforsowałam.
Co do prenatalnych to po 1 ja akurat muszę je zrobić ze względu na wiek. Jednak nawet jakbym nie miała tych 35 wiosenek to i tak bym się zdecydowała, bo i ja i mąż jesteśmy za aborcją w razie wszelkich genetycznych chorób typu Down i wszelkiego niedorozwoju. Mam tylko nadzieję, że uniknę tych badań inwazyjnych, bo niestety miałam 2 przypadki choroby Downa w rodzinie. Wzdęcia to mam takie, że mąż czasami już nie wyrabia w sypialni Ja z moim rodzeństwem tez super zyje i nigdy nie było żadnych kłotni o majątki czy nawet rzeczy rodziców. Jak któreś cos chciało to robiliśmy narade i jeśli nikt nie miał nic przeciwko, a nie zdazyło sie tak raczej nigdy to było ok. U meża jest tak, ze jego siostra jest starszna histeryczką i nauczyła sie, że dostaje to co chce inaczej robi straszne awantury. Niestety teściowa bardzo często jej ulega i faworyzuje, bo mają ze sobą świetny kontakt. Mąż po śmierci ojca troszke sie zamknał w sobie, a że facet to nie interesowały go ploteczki i jakieś kawusie z sąsiadkami. No i zawsze była tak, że ona starsza to ma większe prawo do wszystkiego. I ostatnio wyskoczyła mi z tekstem, że jak mąż miał 15 lat i to było dosć świeżo po smierci teścia to ona sie go pytała gdzie bedzie mieszkał
Mateusz 19.02.2011 http://suwaczki.maluchy.pl/li-51501.png Jestem oaza spokoju ... pier... kur... za...iście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora Edytowane przez Jok3r Czas edycji: 2010-08-14 o 14:43 |
|
|
|
#3290 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3291 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No ale narazie nikt prócz męża i siostry nie wie. Powiemy po wizycie 26 sierpnia. Wstałam rano z takimi duszniościami, że myślałam,że się uduszę, nie miałam czym oddychać, tak z pół godziny, ale całe szczęście przeszło. Teraz mnie mdli, mimo że już 3 razy jadłam.
|
|
#3292 |
|
Raczkowanie
|
nie było mnie 3 dni i kurcze tyle do nadrabiania... ale,Dziewczynki, macie wene twórczą do pisania...
jestem po masakrycznym tygodniu...senność poprzeplatana z mdłościami... nawet apetyt mu minął i brzusio się wklęsł ![]() we wtorek do lekarza idę... mam nadzieje ze z moim Kruszkiem wszystko dobrze. dzisiaj idziemy na wesele. żebym chociaż do 1 wytrzymała, najwyżej kawusie taką leciutką sobie zażyczę ![]() dzis mnie nie mdli!!!! |
|
|
|
#3293 |
|
Zadomowienie
|
Witam przyszłe mamuśki
Nie wiem czy mnie jeszcze któraś pamięta bo udzielałam się troche na początku, niestety po pierwszej wizycie u gin. okazało się że pęcherzyk jest za mały o nieregularnych kształtach co wg mojej poprzedniej ginekolog zwiastowało poronienie, nastraszyła mnie wtedy strasznie, przepłakałam dwa dni a w kolejnym wylądowałam w szpitalu bo dostałam krwawień - po słowach mojej gin miałam czarne wizje że pewnie się zaczęło, w szpitalu młody lekarz zrobił kolejne usg i stwierdził że raczej nic z tego nie będzie, położyli mnie na tydzień żeby zrobić kontrolne usg. Ten tydzień ciągnął się strasznie, ze stresu chociaż jadłam naprawdę dużo schudłam 2 kilo, po tyg kolejne usg na szczęście widać było że zarodek się rozwinął ale nie było akcji serca na co młodziutka pani doktor stwierdziła "matko co to ma być jeszcze nigdy nie widziałam takiego obrazu" ja do niej ale to znaczy że coś jest nie tak a ona do mnie że nie wie bo nie rozumie tego co widzi co za koszmarna baba. Chcieli mnie trzymać kolejne 1,5 tyg ale po takiej opiece i tylu przykrych wiadomościach postanowiłam wypisać się na własne żądanie w domu odpoczęłam psychicznie, umówiłam się też do polecanego przez parę osób i pielęgniarki w szpitalu lekarza, byłam u niego przedwczoraj, szlam w takim stresie że myślałam że zemdleje. Gin okazał się cudownym człowiekiem od razu mnie pocieszył i powiedział że po prostu trafiłam na nieodpowiednich ludzi bo żaden szanujący się lekarz nie powinien mi robić usg w 5 tyg, każda ciąża na tak wczesnym etapie rozwija się inaczej i po małej wielkości pęcherzyka nie można stwierdzić że coś złego się może stać dlatego on stara się robić usg najwcześniej w 8 tyg ciąży. Rozpisałam się strasznie ale chciałam dać nadzieje tym dziewczyną które się martwią że coś jest nie tak, dajcie dzidzi szanse i nie stresujcie się. A teraz do rzeczy moja mała kluseczka ma prawie 2 cm i rozwija się prawidłowo, lekarz pokazał mi gdzie są rączki nóżki i mocno bijące serduszko ![]() Teraz muszę nadrobić kilkadziesiąt stron bo sporo napisałyście jak mnie nie było |
|
|
|
#3294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to przyjmiemy?! przecież już dawno jesteś wątkowiczką!
|
|
|
|
|
#3295 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry...
Cytat:
No widzicie............ Nie ma sensu wczesne USG... Ono nic nie pokazuje..... Naprawde.... Bo nawet jak pecherzyk ma byc pusty to zazwyczaj dostaje sie krwawienia itd.. Takze jezeli nie ma zadnych nieporzadanych krwawien itd i ciaza przbiega prawidłowo to mim zdaniem własnie usg powinno sie robic tak 10-12 tydzien... Jak juz dzidzia jest ładniutka i wtedy mozna juz duzo o niej powiedziec....... Własnie pozeram płatki na mleku |
|
|
|
|
#3296 |
|
Zakorzenienie
|
Wanilia biedulko, ale się nastresowałaś. Dobrze, że jest ok
![]() A ja się cieszyłam, że mdłości przechodzą, a dzisiaj znowu rozmowy z porcelaną były :/ Wczoraj mnie strasznie bolała głowa. Dzisiaj pojedziemy z mężem nad jeziorko, trochę się poruszamy, może mi lepiej będzie. |
|
|
|
#3297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() joker moze masz cos z pecherzem?bo ja owszem sikam czesto ale jak czulam takie parcie na pecherz i robilam po 3 kropelki to mialam zapalenie pecherza akurat dopadlo mnie chyvba w 7 tygodniu wanilia jak dobrze,że wszystko ok !! dlatego ja tak jak kelys nie jestem zwolenniczką tak wczesnego usg, bo potem więcej stresu a okazuje się,że z dzidzią ok.... dobrze ze u ciebie bylo pozytywne zakonczenie
|
|
#3298 |
|
Przyczajenie
|
Hej Kobietki
![]() Ja niedługe też jadę nad jezioro. Może ma któraś z Was jakieś pomysły na zmniejszenie dolegliwości mdłości ;p Mnie pomaga tylko ciepłe mleko, nic więcej. Ale może da ktoś jakis pomysł
|
|
#3299 |
|
Zakorzenienie
|
wanilia83 to dupa nie lekarze, ale cóż, dobrze że wszystko ok
Co do siusiania, poczekajcie co będzie potem, brzuch jak bęben, człowiek ma uczucie, że wiadro narobi i musi już teraz natychmiast, idzie a tu 2 kropelki a za 10 min to samo ![]() Ja na zwolnionko idę chyba od przyszłego miesiąca. Sam mi lekarz zaproponował. Thorgal1980 po prostu powiedz, że masz stresującą pracę. A mnie się ogólnie nic nie chce, potrafię leżeć cały dzień z książką w ręku. Jeszcze trochę mi słabo przy tych temperaturach. |
|
|
|
#3300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Woda z cytryną albo imbirem
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

Bardziej niepokoiłabym się,kiedy te plamienia pojawiałby nie przy siusianiu. Myślę,że to wina tej nadżerki.Jestem już w 10 tygodniu i nic złego się nie dzieje,nawet mdłości powoli ustępują
Niedługo kolejne USG,a za tydzień czeka mnie tutaj badanie moczu i krwi.

I parówki też wcinam ostatnio zjadłam dwie na śniadanie, a dzisiaj jajecznice z parówką 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
- po słowach mojej gin miałam czarne wizje że pewnie się zaczęło, w szpitalu młody lekarz zrobił kolejne usg i stwierdził że raczej nic z tego nie będzie, położyli mnie na tydzień żeby zrobić kontrolne usg. Ten tydzień ciągnął się strasznie, ze stresu chociaż jadłam naprawdę dużo schudłam 2 kilo, po tyg kolejne usg na szczęście widać było że zarodek się rozwinął ale nie było akcji serca na co młodziutka pani doktor stwierdziła "matko co to ma być jeszcze nigdy nie widziałam takiego obrazu" ja do niej ale to znaczy że coś jest nie tak a ona do mnie że nie wie bo nie rozumie tego co widzi
co za koszmarna baba. Chcieli mnie trzymać kolejne 1,5 tyg ale po takiej opiece i tylu przykrych wiadomościach postanowiłam wypisać się na własne żądanie w domu odpoczęłam psychicznie, umówiłam się też do polecanego przez parę osób i pielęgniarki w szpitalu lekarza, byłam u niego przedwczoraj, szlam w takim stresie że myślałam że zemdleje. Gin okazał się cudownym człowiekiem od razu mnie pocieszył i powiedział że po prostu trafiłam na nieodpowiednich ludzi bo żaden szanujący się lekarz nie powinien mi robić usg w 5 tyg, każda ciąża na tak wczesnym etapie rozwija się inaczej i po małej wielkości pęcherzyka nie można stwierdzić że coś złego się może stać dlatego on stara się robić usg najwcześniej w 8 tyg ciąży.