Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 792 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-28, 09:32   #23731
kropcia007
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
Merz Special sobię połykam i mam nadzieję, że też podziała na włoski i pazurki jak u Eloe i Navy.

Ja chcę kupić vitapil bo włoski masakrycznie wypadają

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 10:20   #23732
convallaria
Raczkowanie

Dziewczyny, kupiłam wczoraj garniera z karite (promocja w rossmanie) i z niecierpliwością użyłam. Pamiętając że m.in Eloe pisała i w recenzji na KWC i pewnie na forum, że może obciążąć a w duecie z odżywką jest to niemal pewne. A że myłam wczoraj pottersem to siętego bałam. Użyłam zatem zmniejszonej ilości balsamu nivea na koniec. I co? Puch! Włosy mi sięspuszyły, nie zdefiniowały się ładne loki, tylko kręcona, miękka, szopka... Po garnierze karite...
Jedyne co mi przychodzi do głowy to dokładna i ze zrozumieniem lektura artykułu o rosie i wilgotności, bo to temat przeze mnie jeszcze nie zgłębiony. A wczoraj cały dzień padało. Czy faktycznie miało to związek? Już zabieram się za wnikliwą lekturę

convallaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 10:21   #23733
Paulinka675
Zakorzenienie

przeczytałam właśnie artykuł o wilgotności powietrza i punkcie rosy i nie wiem czy dobrze zrozumiałam wszystko

czyli jak jest bardzo suche powietrze np lato i jak jest bardzo wilgotne np jak teraz, to uważam na humektanty?

i gdzie mogę znaleźc pogodę dla warszawy z punktem rosy? gdzieś na wizażu był link do tekiej prognozy ale tam mi się wyświetla wrocław i katowice

czy unikanie humektantów tyczy się tylko odzywki b/s czy też d/s?

czy wogóle są jakieś odzywki bez humektantowe? bo ja mam wrażenie, że wszystkie które mam w domu (ok 20) je zawiera

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 10:30   #23734
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Bo się zmienia Chociaż dawno zdjęć nie było to pamiętam te Twoje długie i wypielęgnowane fale.
Musze Cię skierować do tego wątku. Kto jak kto, ale Ty w temacie płukania włosów piwem jesteś najbardziej doświadczona
Zgadzam się z Tobą bez szemrania Zaczęłam wczoraj 3 butelczynę, a mają po 500 ml
postaram się jakoś niedługo obfocić i wstawić to cud, ale jestem ostatnio całkiem zadowolona z włosow
tylko grzywka jakoś wolno mi rośnie zastanawiam się czy nie zacząć stosować wcierek na obszarze samej grzywki, może to wcale niegłupi pomysł
zaraz obczaję wątek i postaram się zrobić jakiś użytek z mojego doświadczenia

pani w kapelutku rządzi gdyby nie ona to chyba zniechęciłabym się do mycia odżywką
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21680078]ta historia miala miejsce laaata temu latem- sasiad skrzypek grywal przy otwartym oknie, a ja- pianistka (juz ex-pianiska, bo nie gram od lat) - tak samo.... wiec to troche przeszkadza , stad sie braly moje zapedy [/QUOTE]to już wiemy dlaczego się wyprowadził
swoją drogą inżynier-pianista ... coś mi to przypomina
Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
tak mi się teraz przypomniało że moja qmpela kiedyś miała straszny problem z wypadaniem włosów i mówiła że nic nie działa na nią tak jak Revalid ponoc daje świetne efekty... btw, mam w szufladzie Revalid zaqpiony na czarną godzinę i ciągle zastanawiam się czy to już, czy jeszcze nie

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 10:45   #23735
Paulinka675
Zakorzenienie

Kropciu, a próbowałaś stosowac na wypadanie wody brzozowej lub pokrzywowej??

mi pomogło chociaż może nie miałam z tym dużego problemu, ale wydawało mi się, że tych włosów podczas mycia powinno trochę mniej wypadać i zaczęłam stosować te wcierki co 2 dni przez miesiąc i potem zamiast pęczka włosów wypadało mi może 3-4. Przestałam wcierać, ale znów zaczynam jak skończy mi sie jantar(bardzo niewydajny, jedna buteleczka starcza mi na tydzień)

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Stary 2010-08-28, 10:51   #23736
natalczak
Zadomowienie

Cytat:
Potrzebuje bardzo Waszej pomocy w wyszukaniu odżywek emolientowych z ograniczeniem humektantów do minimum
jedyne co mi przychodzi do głowy to garnier z awokado
A wyzwanie przede mną i włosami ogromne
PR powyżej 25 stopni
i wilgotność powyżej 70%
na dodatek klimat wyspiarski
Podaję listę, którą kiedyś sporządziła dla mnie Syrenka:

Cytat:
Natalczak, apropo odżywek emolientowych, zrobiłam wybiórczy przegląd wątku analizowego:

* Accent odżywka do brązowych włosów, Rossmann
* Tołpa, Regenerująca odżywka-maska odbudowująca
* Osmo Essence, Intensive deep repair mask
* Nivea, Flexible Curls, odżywka, nowa wersja
* Gliss Kur Hair Repair z masłem Shea i proteinami kaszmiru, odżywka (Schwarzkopf)
* Lorys, Shea Butter (Odżywka do włosów kręconych i suchych), Sther
* Beauty Formulas, Treatment Wax, Avocado Oil (Głęboko odżywiający wosk do włosów z awokado), (Drammock International)
* BioVax, intensywnie regenerująca maseczka do włosów ciemnych, L'biotica,
* Doliva, Intensywna odżywka pielęgnacyjna do włosów z toskańską oliwą z oliwek
* Garnier Naturalna Pielęgnacja, Olejek arganowy i żurawina, odżywka
* Garnier Naturalna Pielęgnacja, Olejek awokado i masło karite, odżywka - analiza agison, analiza Eloe
* Garnier, Naturalna Pielęgnacja, Odżywka z mango i kwiatem tiare

do tego:
Gliss Kur Nutritive masło regeneracyjne z shea
Avon maska do włosów z oliwką
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 11:03   #23737
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Kropciu, miałaś zrobić badania
A co do samych witamin, to słyszałam kiedyś od znajomej kosmetyczki, że najlepiej kupić sobie pojedyncze witaminki, a nie cały zestaw. Bo np. zawartość cynku jest zdecydowanie za niska w dostępnych zestawach niż zapotrzebowanie włosów i paznokci. Nie pamiętam dokładnie jakie jeszcze miały być te witaminki, ale może spróbuj coś sama skompletować?

Cytat:
Napisane przez convallaria Pokaż wiadomość
Dziewczyny, kupiłam wczoraj garniera z karite (promocja w rossmanie) i z niecierpliwością użyłam. Pamiętając że m.in Eloe pisała i w recenzji na KWC i pewnie na forum, że może obciążąć a w duecie z odżywką jest to niemal pewne. A że myłam wczoraj pottersem to siętego bałam. Użyłam zatem zmniejszonej ilości balsamu nivea na koniec. I co? Puch! Włosy mi sięspuszyły, nie zdefiniowały się ładne loki, tylko kręcona, miękka, szopka... Po garnierze karite...
Jedyne co mi przychodzi do głowy to dokładna i ze zrozumieniem lektura artykułu o rosie i wilgotności, bo to temat przeze mnie jeszcze nie zgłębiony. A wczoraj cały dzień padało. Czy faktycznie miało to związek? Już zabieram się za wnikliwą lekturę
Deszcz powoduje u mnie zawsze aureolkę z puchu dookoła głowy.
Bardzo lubię garniera , aleużywam zawsze jako baza do miodu lub keratyny, potem spokojnie odżywkę b/s i nievea FC. Mam delikatne włosy, które łatwo przeciążyć. Ale nie myje odżywką, więc to może dlatego.

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
i gdzie mogę znaleźc pogodę dla warszawy z punktem rosy? gdzieś na wizażu był link do tekiej prognozy ale tam mi się wyświetla wrocław i katowice
proszę http://www.accuweather.com/pl/pl/maz...uick-look.aspx

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez natalczak Pokaż wiadomość
Bardzo, bardzo Ci dziękuje za tę listę

Edytowane przez Yasmin
Czas edycji: 2010-08-28 o 11:04
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 11:16   #23738
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Kropciu, a próbowałaś stosowac na wypadanie wody brzozowej lub pokrzywowej??
nie nie próbowałam ale zabiram się ostro za to wypadanie mam wodę brzozową w domku ale przeraża mnie ten alkoholowy zapach ;/

Stary 2010-08-28, 11:23   #23739
Dama_pikowa
BAN stały

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21680078]ta historia miala miejsce laaata temu latem- sasiad skrzypek grywal przy otwartym oknie, a ja- pianistka (juz ex-pianiska, bo nie gram od lat) - tak samo.... wiec to troche przeszkadza , stad sie braly moje zapedy
[/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
to już wiemy dlaczego się wyprowadził
też tak sobie na początku pomyślałam Ja mam tylko takiego sąsiada stopro i hiphop, to czasem jak jest w domu a jak gram to on sobie muuuze włancza a jak długi grałaś? I stopień czy II?

Miałam olej kokosowy od 19 dnia wczorajszego. Znalazłam folię, skorzystałam i wyciągnęłam zimową czapkę. Zaraz idę myć. (mam myć teraz całość włosów szamponem? ). I dziś pierwszy raz garnier z karite i żel lniany zobaczymy
Dama_pikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 11:24   #23740
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Kropciu, miałaś zrobić badania
A co do samych witamin, to słyszałam kiedyś od znajomej kosmetyczki, że najlepiej kupić sobie pojedyncze witaminki, a nie cały zestaw. Bo np. zawartość cynku jest zdecydowanie za niska w dostępnych zestawach niż zapotrzebowanie włosów i paznokci. Nie pamiętam dokładnie jakie jeszcze miały być te witaminki, ale może spróbuj coś sama skompletować?

Idę na początku przyszłego tyg na badania, właśnie szperam w necie i na swojej liście vit b, cynk, i wyciąg ze skrzypu polnego i pokrzywy (bioogrody) i jakieś drożdze może?

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-08-28 o 11:32
Stary 2010-08-28, 11:39   #23741
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
nie nie próbowałam ale zabiram się ostro za to wypadanie mam wodę brzozową w domku ale przeraża mnie ten alkoholowy zapach ;/
hmm ja tam go zbytnio nie czułam podczas wcierania, tylko ja sobie przelałam wodę do psikacza. Wcierałam na kilka h przed myciem czasem 2 czasem więcej.

Yasmin, dziękuję za linka

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-08-28, 11:49   #23742
gubis
Rozeznanie

dziękuję Eloe za odpowiedź już myslałam, że nikt mnie nie zauważy

Cytat:
Zależy w jaki sposób proteina działa na Twoje włosy.
wydaje mi się, że w dużej ilości/intensywności nie powoduje nawilżenia/wywołuje przesuszenie.

Cytat:
One same są też często humektantami, więc nadmiar działających w ten sposób (np. jedwab hydrolizowany, ale on nie musi działać tak samo u wszystkich) może spowodować nadmiar nawilżenia.
bazuję głównie na keratynie.wydawało mi się, że któraś z Was, dziewczyn robiących kuracje proteinowe, wspominała o tym, że nalezy po takim zabiegu nawilżyć włosy i zastanawiam się jakiego produktu mogłabym użyć z gotowców.

Cytat:
Bezpieczniej będzie dać coś bardziej emolientowego niż humektantowego i dokładna obserwacja.
hmmm, a to nie jest tak, że natłuszczenie nie równa się nawilżeniu?
bo emolienty kojarzą mi się bardziej z odżywieniem, a humektanty z nawilżeniem.

a już miałam wrażenie, że dobrze rozumiem to zagadnienie
Stary 2010-08-28, 12:17   #23743
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Idę na początku przyszłego tyg na badania, właśnie szperam w necie i na swojej liście vit b, cynk, i wyciąg ze skrzypu polnego i pokrzywy (bioogrody) i jakieś drożdze może?
To dobrze, tylko zmuś lekarza, żeby dał Ci skierowanie na hormony tarczycy i na żelazo.
Co do drożdzy to warto spróbować, mi niestety nie wolno do drozdży się zbliżać, ze względu na alergię, ale uwielbiam zapach drożdży, a jeszcze bardziej ciasta drożdżowego smak

Cytat:
Napisane przez gubis Pokaż wiadomość
d
bazuję głównie na keratynie.wydawało mi się, że któraś z Was, dziewczyn robiących kuracje proteinowe, wspominała o tym, że nalezy po takim zabiegu nawilżyć włosy i zastanawiam się jakiego produktu mogłabym użyć z gotowców.
tak, masz rację, któraś z dziewczyn zalecała nawilżanie. Po keratynie nakładam odżywkę z dodatkiem miodu
Stary 2010-08-28, 12:40   #23744
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Ja tylko na momencik
cała robota domowa przede mną

Cytat:
Napisane przez gubis Pokaż wiadomość
dziękuję Eloe za odpowiedź już myslałam, że nikt mnie nie zauważy

Cytat:
wydaje mi się, że w dużej ilości/intensywności nie powoduje nawilżenia/wywołuje przesuszenie.
OK - tylko która dokładnie działa w ten sposób?
Cytat:
O tym pisał Rybiorek w konteście jakiegoś cudeńka proteinowego. Po wysuszeniu włosów ze specyfikiem trzeba było nałożyć coś emolientowego.
Kilka dni temu zrobiłam w ten sposób - nałożyłam fitomed z keratyną i liposomami na mokre włosy na noc. Rano spłukałam i nałożyłam Kallosa Latte. Efekt - choć rzadko aż tak mnie się podobają Za to tez długo się utrzymały.
Cytat:
Poniekąd jest, ponieważ emolient, tworząc otoczkę na włosie, zabezpiecza go przed utratą wilgotności.
Cytat:
a już miałam wrażenie, że dobrze rozumiem to zagadnienie
Nie martw się. ja mam tak cały czas Dobrze jest rewidowac co jakiś czas wiedzę.
Jak z proteinami - musiałyśmy nieco zmienić ostatnio podejście do nich ze względu na istotny aspekt - potrzebę balansu między wodą a proteiną. Musi być optymalny. Stąd problemy.

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
składam meldunek z wrocławskiego leclerca!
Cenne informacje dziękuję choć to po przeciwnej stronie miasta
Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Włosy zmierzone
a ile, a ile?
Cytat:
I też nie lubię Hegrona z różową nakrętką
Gdyby nie to, ze nie lubię marnotrastwa, to zrobiłabym z Tobą komisyjne wylewanie
Cytat:
6 tydzień pielęgnacji i bilans-3 odżywki do mycia, 2 szampony do olejów i prawie 4 olejea myślałam, że zakupoholizm przy tak restrykcyjnej pielęgnacji mi nie groziza to tylko 1 odżywka do spłukiwania
To i tak jestes niezwykle oszczędna Nie powiem, ile miałam produktów w 6 tygodniu pielęgnacji
Cytat:
Napisane przez Dama_pikowa Pokaż wiadomość
olej kokosowy- korci mnie żeby już nałożyć Tylko, że jeśli bym nakładała teraz, to bym musiała trzymać całą noc, bo włosy myję rano... myślicie, ze nic się nie stanie jak będę je trzymać jakieś 14h??
Im dłużej, tym lepiej.
Cytat:
(btw-musze włosy czymś zawinąć/pod coś wsadzić? gdzieś było napisane o zawinięciu w ręcznik, ale czy to konieczne?)
Utrzyma wyższą temperaturę (uchyla się lekko łuski i olej ma szansę bardziej wniknąć) i nie powinnaś pobrudzić wszystkiego wokół głowy.
[quoteWłaśnie Leclerc jest zupełnie z drugiej strony a jak już pisałam nie mam samochodu a chętnie bym odwiedziła, bo rzeczywiście można kupić praktycznie wszystko potrzebne do podstawowej pielęgnacji.[/QUOTE] Chyba mieszkamy z tej samej strony. Ja do Epi mam 10-15 minut spacerkiem jeszcze.
Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość
Eloe bo Zagłębie to oddzielny region, wcielony do województwa śląskiego, graniczący z regionem określanym jako Śląsk i przez to mylnie z nim integrowany. Najwyraźniejszą cechą, dzięki której zróżnicować można mieszkańców Śląska (Górnego) i Zagłębia jest język. Rodowici Zagłębianie nie posługują sie gwarą śląską (chyba, że w grę wchodzą migracje lub mieszanki), nie czują nawet związku ze Śląskiem i wyodrębniają się kulturowo. Zagłębie Śląsko-Dąbrowskie to Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Czeladź, Będzin i takie mniejsze miasteczka. To właśnie część województwa, która dawniej zaliczana była do ziem małopolskich i z nimi bardziej tradycjonalnie i kulturowo jest bardziej związana. No i we mnie się nic nie gotuje bo ja żem nietutejsza ale ogólne odczucie mam takie, że Ślązacy są porywczy, kłótliwi i głośni (przynajmniej tych, których spotykam), więc krew się w nich często gotuje bez powodu, a jeszcze gdy chodzi o ich kulturę, odrębność i wyjątkowość to tym bardziej
W zasadzie pytania miały prowokować, ale dziękuję Fajnie, że jest ktoś, kogo temat tez interesuje
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Nie przyjrzałam się specjalnie objętości włosów po odzywce...
Były dobrze zdefiniowane, na pewno nie przyklapnięte, ale żebym więcej powiedziała to muszę ją kolejny raz użyć
Jesli nie zapomnę to zrobię to jutro
dziękuję. Push-up zawsze się przyda
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21680078] [/QUOTE] dziękuję

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:47   #23745
CarmenSandiego
Raczkowanie

Cytat:
Przepraszam, że się wtrącę, ale jakie badania chcesz robić? Mi też trochę bardziej jakby włosy wypadają, ale to może moje widzimisię, bo lekarz mi powiedział, że przy problemach z tarczycą to się zdarza, no ale tsh mam w normie.
Chyba, że mi się wydaję, bo jak nigdzie nie wychodzę i siedzę w domu to włosy zazwyczaj związuję tylko i nie czeszę rano, potem dopiero po myciu i własnie wtedy tyle ich wyłazi. Może gdybym czesała tak codziennie to nie zauwazalabym ze trochę więcej wypada.

PS. często sobie przeglądam ten wątek i jestem pod wrażeniem waszej wiedzy, własnie takie osoby powinny robić kosmetyki

CarmenSandiego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:52   #23746
Eloe77

Cytat:
Merz Special sobię połykam i mam nadzieję, że też podziała na włoski i pazurki jak u Eloe i Navy.

Cytat:
Potrzebuje bardzo Waszej pomocy w wyszukaniu odżywek emolientowych z ograniczeniem humektantów do minimum
jedyne co mi przychodzi do głowy to garnier z awokado
A wyzwanie przede mną i włosami ogromne
PR powyżej 25 stopni
i wilgotność powyżej 70%
na dodatek klimat wyspiarski
A Biowaxy? Myślałaś o nich?
Cytat:
Po garnierze karite...
Jedyne co mi przychodzi do głowy to dokładna i ze zrozumieniem lektura artykułu o rosie i wilgotności, bo to temat przeze mnie jeszcze nie zgłębiony. A wczoraj cały dzień padało. Czy faktycznie miało to związek?
Może tak być, choć nie powinno - emolienty winny właśnie uchronić cię przed puchem. Ale... ekstremalna wilgotnośc może przyczyniać się do ekstremalnych zachowań. Miałam podobnie w okresie ulew wiosennych - wszystkie produkty emolientowe, oleje wywoływały obciążenia i puch. O lokach można było pomarzyć.
Cytat:
czyli jak jest bardzo suche powietrze np lato i jak jest bardzo wilgotne np jak teraz, to uważam na humektanty?
sprawdzasz zarówno punkt rosy, procentowy poziom wilgotności, jak i temperaturę. Nasze obserwację (sprowokowane spostrzeżeniami Syrenki ) dowodzą, że im wyższa, tym włos bardziej podatny na zmiany.
Cytat:
trzeba zmienić nazwę miasta i będziesz mieć dla Warszawy.
Cytat:
Ja stosuję ograniczenia humektantowe dla produktów b/s i stylizatorów.
Cytat:
czy wogóle są jakieś odzywki bez humektantowe? bo ja mam wrażenie, że wszystkie które mam w domu (ok 20) je zawiera
Obawiam się, że o to będzie bardzo trudno. Humektanty często są też promotorami przejścia /inhibitorami (jak ładnie napisała Nava), więc raczej trudno je pomijać.
Cytat:
jantar(bardzo niewydajny, jedna buteleczka starcza mi na tydzień)
Możesz uzywac do wcierania strzykawki albo pojemnika z rozpylaczem punktowhym. Wówczas powinien byc bardziej wydajny (mi starczał na jakieś 2 tgodnie wcierania).
Cytat:
I stopień czy II?
A Ty?
Cytat:
Miałam olej kokosowy od 19 dnia wczorajszego. Znalazłam folię, skorzystałam i wyciągnęłam zimową czapkę. Zaraz idę myć. (mam myć teraz całość włosów szamponem? ). I dziś pierwszy raz garnier z karite i żel lniany zobaczymy
Olej kokosowy możesz zmyć sama odzywką.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-28, 12:53   #23747
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
w FAQ jest jeszcze mały artykulik o punkcie rosy.
O wilgotności procentowej i punkcie rosy raz jeszcze

Generalnie jest to niby proste ale w praktyce skomplikowane, bo nie tylko wilgoć lub jej brak ma wpływ na włosy.
Co do Garniera karite i dużej wilgotności powietrza, teoretycznie powinno być na odwrót, tzn. odżywka ma sporo emolientów więc przy deszczu powinna zniwelować puszenie
Ale użyłaś jej pierwszy raz i co innego mogło wpłynąć na taki stan rzeczy.

Cytat:
przeczytałam właśnie artykuł o wilgotności powietrza i punkcie rosy i nie wiem czy dobrze zrozumiałam wszystko
chodzi o równowagę wilgotności;
wyobraźmy sobie, że mamy dwa sąsiadujące pomieszczenia i w jednym jest bardzo sucho, a w drugim bardzo wilgotno, otwieramy drzwi je łączące; prawa natury/fizyki sprawią, że powietrze się wymiesza tak, żeby w obu pomieszczeniach stan wilgotności/suchości był podobny.
Podobnie z włosami i otaczającym je powietrzem.
Jeśli jest na zewnątrz bardzo wilgotno włosy będą chłonąć wodę; jeśli mamy upalne suche lato włosy oddadzą trochę wody, żeby osiągnąć przybliżony stan suchości.

Humektanty przyciągają wodę z otoczenia;

Jeśli położymy humektanty na włosy gdy pada ulewny deszcz, włosy będą chłonąć wodę same z siebie oraz humektanty będą chłonąć wodę z dużą łatwością, bo jest jej mnóstwo w powietrzu. A więc włosom dostanie się spora dawka wilgotności.
Jeśli włosy potraktujemy humektantami w warunkach b. suchego powietrza mogą one oddać więcej wody niż by oddały bez humektantów*

Teraz wprowadzamy na pole walki emolienty. Emolienty utworzą na włosach film, który zniweluje/ograniczy/zahamuje dwa procesy:
* parowanie wody z włosów
* pochłanianie wody przez włosy.

Gdy jest bardzo wilgotno spora dawka emolientów utworzy film, który będzie zaporą dla chłonięcia zbyt dużej ilości wody.

Gdy jest bardzo sucho emolienty zatrzymają wodę wewnątrz włosa.

* ta sytuacja nie jest zawsze taka dla mnie oczywista, np. włosy mogą się pierw silniej skręcić, bo dostały dawkę wody z humektantami, które je tam (na włosach) zatrzymają; ale po jakimś czasie i tak oddać tą wodę (bo ona odparuje).

Taka jest teoria, w praktyce trzeba próbować różnych kombinacji.
Np. u mnie w zimie działała taka kombinacja:
* mocno emolientowa odżywka d/s i b/s;
reanimacja włosów mgiełką humektantową.

Cytat:
tak, w teorii humektanty mają się najlepiej sprawować jak wilgotność jest średnia.

Cytat:
humektanty z odżywki d/s mogą się w dużym stopniu wypłukać z włosów podczas spłukiwania odżywki;
humektanty w odżywce b/s zostają na włosach i tam efektywnie działają;
ale ich działanie może dać inne efekty w zależności od tego co położymy pod nie.
Czyli efekt może być inny gdy
* położę mocno emolientową odżywkę d/s a potem emulsję humektantową
* położę mało emolientową odżywkę d/s i na to emulsję humektantową

Cytat:
są, pamiętam z analiz;
ale bardziej chodzi o to, żeby te humektanty wystepowały nie na początku a nie, żeby ich w ogóle nie było.
Chyba, że ktoś nie lubi np. gliceryny (jak Eloe) to wtedy może ona szkodzić jeśli w ogóle jest w odżywce.

Żeby wam jeszcze skomplikować życie przypomnę, że dla rozważań o wilgotności ważna jest też temperatura, zwłaszcza wysoka. Szczegóły w wątku o zagranicznych art.

I jeszcze jedna uwaga: na wilgotność powietrza składają się dwa czynniki: po pierwsze punkt rosy, ale też wilgotność w %.

Cytat:
Napisane przez natalczak Pokaż wiadomość

[/COLOR]
szukałam tej listy i nie znalazłam

Cytat:
mogłabyś do jakiegoś gotowca dodać jakieś humektanty, glicerynę (apteka), miód, aloes, albo półprodukty kosmetyczne

Cytat:
generalnie tak;
choć emolienty mogą tu pomóc, bo zatrzymać ową wodę wewnątrz włosa.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 13:01   #23748
Eloe77

Cytat:
Napisane przez CarmenSandiego Pokaż wiadomość
lekarz mi powiedział, że przy problemach z tarczycą to się zdarza, no ale tsh mam w normie.
Lekarz ma rację
Cytat:
Może gdybym czesała tak codziennie to nie zauwazalabym ze trochę więcej wypada.
Masz rację

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
chodzi o równowagę wilgotności;
wyobraźmy sobie, że mamy dwa sąsiadujące pomieszczenia i w jednym jest bardzo sucho, a w drugim bardzo wilgotno, otwieramy drzwi je łączące; prawa natury/fizyki sprawią, że powietrze się wymiesza tak, żeby w obu pomieszczeniach stan wilgotności/suchości był podobny.
Podobnie z włosami i otaczającym je powietrzem.
ale ładnie napisane
Cytat:
Taka jest teoria, w praktyce trzeba próbować różnych kombinacji.
Np. u mnie w zimie działała taka kombinacja:
* mocno emolientowa odżywka d/s i b/s;
reanimacja włosów mgiełką humektantową.
U m ie podobnie, ale mgliełka musi byc bez gliceryny (świetnie w tej roli spisywał się Jantar)
Cytat:
Chyba, że ktoś nie lubi np. gliceryny (jak Eloe) to wtedy może ona szkodzić jeśli w ogóle jest w odżywce.
Właśnie! Był jeszcze przypadek nielubienia glikolu propylenowego, a ten jest własnie promotorem przejścia i pojawia się niezwykle często. Znaleźć odżywkę bez glikonu - niemal bezcenne.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-28, 13:03   #23749
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blakinka Pokaż wiadomość
ja sama bym się znudziła

ja mam zakupoholizm szczególnie jeżeli chodzi o ciuchy, ale patrze, że za kosmetykami podobnie zaczynam latać

a ja sie od kilku dni ciągle zbieram, żeby zamówic olejek w internecie nie dostrzegłam tu chyba nikogo z podlasia, bo ciekawi mnie czy gdzieś w Białymstoku mogłabym znaleźć olejki (?) bo byłam w już w kilku sklepach i aptekach i nigdzie ich nie spotkałam
Witam białostoczankę
U nas niestety nie ma olejów. Chyba,że migdałowy. A może wiesz gdzie u nas jest duży wybór odzywek joanny b/s?
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 13:07   #23750
dotka95
Zakorzenienie

GG do dotka95

Co do zabijania pojedynczych falujących pasm... Jeśli ich nie zabiję, to wygladam jak poczochrana To mój największy problem. Fale nie są ładne i gładkie, tylko potargane...
Stary 2010-08-28, 13:16   #23751
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
to już wiemy dlaczego się wyprowadził
swoją drogą inżynier-pianista ... coś mi to przypomina
Agison...
a co jesli mozna wiedziec

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
J
Kilka dni temu zrobiłam w ten sposób - nałożyłam fitomed z keratyną i liposomami na mokre włosy na noc. Rano spłukałam i nałożyłam Kallosa Latte. Efekt - choć rzadko aż tak mnie się podobają Za to tez długo się utrzymały.
Eloe, a gdzie fotki

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-08-28 o 13:31
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 13:18   #23752
Pinsleepe
Rozeznanie

Cytat:
Bo niby dlaczego Wrocław jest stolicą Śląska? I dlaczego nasza drużyna piłkarska i koszykarska zwie się/zwała się "Śląsk Wrocław"? dlaczego takiej tradycji nie ma na Górnym Śląsku? Dlaczego wyraźnie mówi się tam o Zagłębiu?

Wiem, że to, co napisałam może powodować gotowanie się krwi w osobach z obecnego Górnego Śląska, ale tak wygląda właśnie historyczna prawda.
Dlatego ja o sobie mówię, ze mieszkam na Śląsku, a nie na Dolnym Śląsku. I to już kwestia mojego widzimisię

Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość
Eloe bo Zagłębie to oddzielny region, wcielony do województwa śląskiego, graniczący z regionem określanym jako Śląsk i przez to mylnie z nim integrowany. Najwyraźniejszą cechą, dzięki której zróżnicować można mieszkańców Śląska (Górnego) i Zagłębia jest język. Rodowici Zagłębianie nie posługują sie gwarą śląską (chyba, że w grę wchodzą migracje lub mieszanki), nie czują nawet związku ze Śląskiem i wyodrębniają się kulturowo. Zagłębie Śląsko-Dąbrowskie to Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Czeladź, Będzin i takie mniejsze miasteczka. To właśnie część województwa, która dawniej zaliczana była do ziem małopolskich i z nimi bardziej tradycjonalnie i kulturowo jest bardziej związana. No i we mnie się nic nie gotuje bo ja żem nietutejsza ale ogólne odczucie mam takie, że Ślązacy są porywczy, kłótliwi i głośni (przynajmniej tych, których spotykam), więc krew się w nich często gotuje bez powodu, a jeszcze gdy chodzi o ich kulturę, odrębność i wyjątkowość to tym bardziej
Cytat:

W zasadzie pytania miały prowokować, ale dziękuję Fajnie, że jest ktoś, kogo temat tez interesuje
To ja też się włączę w dyskusję jako że pochodzę z Będzina Nie mam zdania co do tego który Śląsk jest "prawdziwy", bo nie jest to dla mnie szczególnie istotne z emocjonalnego punktu widzenia, ale skoro już się tak trzymamy tej prawdy historycznej no to nie można jednak mylić Śląska z Zagłębiem, które to nigdy do niego nie należało w sensie kulturowym, a jedynie administracyjnym. Tak więc argument z nazwami drużyn upada
Pinsleepe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 13:20   #23753
natalczak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
szukałam tej listy i nie znalazłam
Ona była w poprzedniej części
Też chwilę mi to zajęło, ale wujek google, sobie poradził, bo wizażowa wyszukiwarka nie lubi ze mna współpracować

Teraz zapisałam już ją sobie na dysku, także mi się nie zgubi

P.s zaraz wrzuce do analizy, jedna z nowych odzywek w spreju ISANY i nową odzywkę d/s ISANY( w "tradycyjnej" pojemnosci).

Edytowane przez natalczak
Czas edycji: 2010-08-28 o 13:22
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 13:29   #23754
Konto usunięte

Cytat:
też tak sobie na początku pomyślałam Ja mam tylko takiego sąsiada stopro i hiphop, to czasem jak jest w domu a jak gram to on sobie muuuze włancza a jak długi grałaś? I stopień czy II?

gralam II a Ty? kurcze czasem po latach mnie nachodzi na granie, ale nie mam pianina (o fortepianie nie wspominajac )
A za wlanczanie muzy sasiadowi nalezy sie

daj znac o efektach kokosowania

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:

Obawiam się, że o to będzie bardzo trudno. Humektanty często są też promotorami przejścia /inhibitorami (jak ładnie napisała Nava), więc raczej trudno je pomijać.
Doksztalcam sie biochemicznie
kupilam glikol propylenowy, beda eksperymenty- chce dodawac do go do wzbogacanych odzywek tylko paczka jeszcze nie przyfrunela

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Właśnie! Był jeszcze przypadek nielubienia glikolu propylenowego, a ten jest własnie promotorem przejścia i pojawia się niezwykle często. Znaleźć odżywkę bez glikonu - niemal bezcenne.
jak to?? wlasnie z posiadanych przeze mnie odzywek ani jedna nie ma w skadzie glikolu
tylko seboradin zawiera glikol, ale juz dawno go skonczylam
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 13:30   #23755
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
lekarz mi powiedział, że przy problemach z tarczycą to się zdarza, no ale tsh mam w normie.
U mnie TSH też w normie, ale jednak podejrzewają, że z tarczycą coś nie tak. Co prawda na szczęście nie mam problemów z wypadaniem włosów.

Tak z tym wypadaniem włosów to przypomniało mi się, że gdy byłam w ciąży to miałam okropny problem - włosy leciały garściami. A generalnie w trakcie ciąży hormony działają tak, że wypadanie jest zahamowane.
Lekarz dał mi wtedy skierowanie na badania: na pewno TSH, T3 i T4 (chyba) żelazo i jeszcze masę innych rzeczy. Poszukam potem to może je znajdę...

Cytat:
A Biowaxy? Myślałaś o nich?
mam w domu 2, zaraz sobie oblukam skład, dzięki

Syrenko, ale ładnie po raz kolejny napisane o PR, wilgotności i reszcie
Po przeczytaniu utwierdziłam się, ze teorię przyswoiłam
pozostaje praktyka.

Niestety nie będę miała za bardzo możliwości testowania, bo przed wyjazdem muszę zdecydować się co spakować. A że będę musiała nosić wszystko na plecach to wolę ograniczyć się do minimum.
Co emolientowego może być b/s? Wiem, że olej kokosowy byłby idealny, również z uwagi na filtr UV, ale nie będę miała dostępu do lodówki przez cały czas.
Czy vatikę też trzeba przechowywać w zimnie??

Czy Jantar wytrzyma w temperaturze 30-40 stopni noszony w plecaku?

Edytowane przez Yasmin
Czas edycji: 2010-08-28 o 13:32
Stary 2010-08-28, 13:32   #23756
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Przepraszam, że się wtrącę, ale jakie badania chcesz robić? Mi też trochę bardziej jakby włosy wypadają, ale to może moje widzimisię, bo lekarz mi powiedział, że przy problemach z tarczycą to się zdarza, no ale tsh mam w normie.
Chyba, że mi się wydaję, bo jak nigdzie nie wychodzę i siedzę w domu to włosy zazwyczaj związuję tylko i nie czeszę rano, potem dopiero po myciu i własnie wtedy tyle ich wyłazi. Może gdybym czesała tak codziennie to nie zauwazalabym ze trochę więcej wypada.

PS. często sobie przeglądam ten wątek i jestem pod wrażeniem waszej wiedzy, własnie takie osoby powinny robić kosmetyki
Tak jak napisała wyżej Yasmin na hormony tarczycy i żelaza ja się na tym nie znam powiem po prostu lekarzowi ze chcę zrobić badnia czego mojemu organizmowi brakuje bo wypadają włosy cały czas raz silniej raz słabiej teraz niestety silniej zakupiłam cynk, vit b i humawit z drożdży skrzypu i pokrzywy zobaczymy co będzie dalej

Stary 2010-08-28, 13:34   #23757
Konto usunięte

Cytat:

Niestety nie będę miała za bardzo możliwości testowania, bo przed wyjazdem muszę zdecydować się co spakować. A że będę musiała nosić wszystko na plecach to wolę ograniczyć się do minimum.
Co emolientowego może być b/s? Wiem, że olej kokosowy byłby idealny, również z uwagi na filtr UV, ale nie będę miała dostępu do lodówki przez cały czas.
Czy vatikę też trzeba przechowywać w zimnie??
zapakuj kokoska do mniejszego pojemniczka- ja tak robie na wyjazdy
nie trzeba go trzymac w lodowce- nawet w temp prawie 40 st przez 2 tyg mi sie nie zespul
Stary 2010-08-28, 13:34   #23758
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
masz rację ex mojego TŻta jest managerem znanej marki kosmetyków, m.in do włosów. Żałuję, że się nie lubimy bo bym ją "zaprosiła" na nasze forum. Może by coś wyprodukowała dla kręciołków.
Stary 2010-08-28, 13:35   #23759
Eloe77

Cytat:
Napisane przez dotka95 Pokaż wiadomość
Co do zabijania pojedynczych falujących pasm... Jeśli ich nie zabiję, to wygladam jak poczochrana To mój największy problem. Fale nie są ładne i gładkie, tylko potargane...
Spróbuj nieco więcej emolientów.
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21691235]Eloe, a gdzie fotki [/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez Pinsleepe Pokaż wiadomość
To ja też się włączę w dyskusję jako że pochodzę z Będzina Nie mam zdania co do tego który Śląsk jest "prawdziwy", bo nie jest to dla mnie szczególnie istotne z emocjonalnego punktu widzenia, ale skoro już się tak trzymamy tej prawdy historycznej no to nie można jednak mylić Śląska z Zagłębiem, które to nigdy do niego nie należało w sensie kulturowym, a jedynie administracyjnym. Tak więc argument z nazwami drużyn upada
Hihi - dokładnie
Ale akurat jest... Zagłębie Sosnowiec!
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21691379]gralam II a Ty? kurcze czasem po latach mnie nachodzi na granie, ale nie mam pianina (o fortepianie nie wspominajac ) [/quote] Nie znosiłam pianina Mam tylko I i do dziś żałuję, ż e nie poszłam na II. Byłoby ładniejsze pitu pitu
Cytat:
Doksztalcam sie biochemicznie
Masz jakieś specyficzne lektury?
Cytat:
kupilam glikol propylenowy, beda eksperymenty- chce dodawac do go do wzbogacanych odzywek tylko paczka jeszcze nie przyfrunela
na pewno niedługo będzie.
Cytat:
jak to?? wlasnie z posiadanych przeze mnie odzywek ani jedna nie ma w skadzie glikolu
tylko seboradin zawiera glikol, ale juz dawno go skonczylam
Ból - bo u mnie jak nie glikol to gliceryna albo oba humektanty tańczące trzymające się za łapki.

Yasmin nie miałam Vatiki, więc nie pomogę

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-28, 13:37   #23760
kropcia007
Wtajemniczenie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21691379]gralam II a Ty? kurcze czasem po latach mnie nachodzi na granie, ale nie mam pianina (o fortepianie nie wspominajac )
[/QUOTE]
ja ukończyłam I stopień gdy na flecie poprzecznym, pianino było dodatkowym instrumentem ale to było wieki temu, teraz juz nie gram, fletu sie pozbyłam ze względu na złe wspomnienia ze szkoły muzycznej -nauczycielka mnie szarpała i wrzeszczała a jak grałam nie równo to długopisem mi wyznaczała rytm -wbijając mi go w ramię w rytm ... Później były na nią skargi, bo jak się okazało nie byłam jedyną, którą tak traktowała. Chciałam w ogóle odejść ale rodzice sobie z nią porozmawiali Została wyrzucona z tej szkoły jakiś czas po moim ukończeniu.

Yasmin ja swojej vatiki przechowuję w cieple, a mam ją już niecały rok. BYła nawet ze mną pod namiotem gdzie było jakieś 40 st więc nie obawiaj się

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-08-28 o 13:39
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości