|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#23731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
|
|
#23732 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, kupiłam wczoraj garniera z karite (promocja w rossmanie
) i z niecierpliwością użyłam. Pamiętając że m.in Eloe pisała i w recenzji na KWC i pewnie na forum, że może obciążąć a w duecie z odżywką jest to niemal pewne. A że myłam wczoraj pottersem to siętego bałam. Użyłam zatem zmniejszonej ilości balsamu nivea na koniec. I co? Puch! Włosy mi sięspuszyły, nie zdefiniowały się ładne loki, tylko kręcona, miękka, szopka... Po garnierze karite...Jedyne co mi przychodzi do głowy to dokładna i ze zrozumieniem lektura artykułu o rosie i wilgotności, bo to temat przeze mnie jeszcze nie zgłębiony. A wczoraj cały dzień padało. Czy faktycznie miało to związek? Już zabieram się za wnikliwą lekturę |
|
|
|
#23733 |
|
Zakorzenienie
|
przeczytałam właśnie artykuł o wilgotności powietrza i punkcie rosy i nie wiem czy dobrze zrozumiałam wszystko
czyli jak jest bardzo suche powietrze np lato i jak jest bardzo wilgotne np jak teraz, to uważam na humektanty? i gdzie mogę znaleźc pogodę dla warszawy z punktem rosy? gdzieś na wizażu był link do tekiej prognozy ale tam mi się wyświetla wrocław i katowice ![]() czy unikanie humektantów tyczy się tylko odzywki b/s czy też d/s? czy wogóle są jakieś odzywki bez humektantowe? bo ja mam wrażenie, że wszystkie które mam w domu (ok 20) je zawiera
|
#23734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to cud, ale jestem ostatnio całkiem zadowolona z włosow![]() tylko grzywka jakoś wolno mi rośnie zastanawiam się czy nie zacząć stosować wcierek na obszarze samej grzywki, może to wcale niegłupi pomysł![]() zaraz obczaję wątek i postaram się zrobić jakiś użytek z mojego doświadczenia pani w kapelutku rządzi gdyby nie ona to chyba zniechęciłabym się do mycia odżywką![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21680078]ta historia miala miejsce laaata temu latem- sasiad skrzypek grywal przy otwartym oknie, a ja- pianistka (juz ex-pianiska, bo nie gram od lat) - tak samo.... wiec to troche przeszkadza [/QUOTE]to już wiemy dlaczego się wyprowadził swoją drogą inżynier-pianista ... coś mi to przypomina ![]() tak mi się teraz przypomniało że moja qmpela kiedyś miała straszny problem z wypadaniem włosów i mówiła że nic nie działa na nią tak jak Revalid
|
|
#23735 |
|
Zakorzenienie
|
Kropciu, a próbowałaś stosowac na wypadanie wody brzozowej lub pokrzywowej??
mi pomogło chociaż może nie miałam z tym dużego problemu, ale wydawało mi się, że tych włosów podczas mycia powinno trochę mniej wypadać i zaczęłam stosować te wcierki co 2 dni przez miesiąc i potem zamiast pęczka włosów wypadało mi może 3-4. Przestałam wcierać, ale znów zaczynam jak skończy mi sie jantar(bardzo niewydajny, jedna buteleczka starcza mi na tydzień )
|
#23737 | ||
|
Raczkowanie
|
Kropciu, miałaś zrobić badania
![]() A co do samych witamin, to słyszałam kiedyś od znajomej kosmetyczki, że najlepiej kupić sobie pojedyncze witaminki, a nie cały zestaw. Bo np. zawartość cynku jest zdecydowanie za niska w dostępnych zestawach niż zapotrzebowanie włosów i paznokci. Nie pamiętam dokładnie jakie jeszcze miały być te witaminki, ale może spróbuj coś sama skompletować? Cytat:
Bardzo lubię garniera Cytat:
http://www.accuweather.com/pl/pl/maz...uick-look.aspx---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Bardzo, bardzo Ci dziękuje za tę listę Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-08-28 o 11:04 |
||
|
|
|
#23738 |
|
Wtajemniczenie
|
nie nie próbowałam ale zabiram się ostro za to wypadanie mam wodę brzozową w domku ale przeraża mnie ten alkoholowy zapach ;/
|
#23739 |
|
BAN stały
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21680078]ta historia miala miejsce laaata temu latem- sasiad skrzypek grywal przy otwartym oknie, a ja- pianistka (juz ex-pianiska, bo nie gram od lat) - tak samo.... wiec to troche przeszkadza
![]() [/QUOTE] Ja mam tylko takiego sąsiada stopro i hiphop, to czasem jak jest w domu a jak gram to on sobie muuuze włancza a jak długi grałaś? I stopień czy II?![]() Miałam olej kokosowy od 19 dnia wczorajszego. Znalazłam folię, skorzystałam i wyciągnęłam zimową czapkę. Zaraz idę myć. (mam myć teraz całość włosów szamponem? ). I dziś pierwszy raz garnier z karite i żel lniany zobaczymy
|
|
|
|
#23740 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-08-28 o 11:32 |
|
|
|
|
#23741 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Yasmin, dziękuję za linka
|
|
#23742 | ||
|
Rozeznanie
|
dziękuję Eloe za odpowiedź
![]() wydaje mi się, że w dużej ilości/intensywności nie powoduje nawilżenia/wywołuje przesuszenie. Cytat:
i zastanawiam się jakiego produktu mogłabym użyć z gotowców.Cytat:
bo emolienty kojarzą mi się bardziej z odżywieniem, a humektanty z nawilżeniem. a już miałam wrażenie, że dobrze rozumiem to zagadnienie
|
|
#23743 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do drożdzy to warto spróbować, mi niestety nie wolno do drozdży się zbliżać, ze względu na alergię, ale uwielbiam zapach drożdży, a jeszcze bardziej ciasta drożdżowego smak ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#23744 | ||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Ja tylko na momencik
![]() cała robota domowa przede mną ![]() Cytat:
Cytat:
Kilka dni temu zrobiłam w ten sposób - nałożyłam fitomed z keratyną i liposomami na mokre włosy na noc. Rano spłukałam i nałożyłam Kallosa Latte. Efekt - Za to tez długo się utrzymały. Cytat:
Cytat:
Jak z proteinami - musiałyśmy nieco zmienić ostatnio podejście do nich ze względu na istotny aspekt - potrzebę balansu między wodą a proteiną. Musi być optymalny. Stąd problemy. ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cenne informacje choć to po przeciwnej stronie miasta ![]() a ile, a ile? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Im dłużej, tym lepiej.Cytat:
[quoteWłaśnie Leclerc jest zupełnie z drugiej strony a jak już pisałam nie mam samochodu a chętnie bym odwiedziła, bo rzeczywiście można kupić praktycznie wszystko potrzebne do podstawowej pielęgnacji.[/QUOTE] Chyba mieszkamy z tej samej strony. Ja do Epi mam 10-15 minut spacerkiem jeszcze.Cytat:
Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21680078]
|
|
#23745 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba, że mi się wydaję, bo jak nigdzie nie wychodzę i siedzę w domu to włosy zazwyczaj związuję tylko i nie czeszę rano, potem dopiero po myciu i własnie wtedy tyle ich wyłazi. Może gdybym czesała tak codziennie to nie zauwazalabym ze trochę więcej wypada. PS. często sobie przeglądam ten wątek i jestem pod wrażeniem waszej wiedzy, własnie takie osoby powinny robić kosmetyki
|
|
#23746 | ||||||||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Możesz uzywac do wcierania strzykawki albo pojemnika z rozpylaczem punktowhym. Wówczas powinien byc bardziej wydajny (mi starczał na jakieś 2 tgodnie wcierania). A Ty? ![]() Cytat:
|
|
#23747 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O wilgotności procentowej i punkcie rosy raz jeszcze Generalnie jest to niby proste ale w praktyce skomplikowane, bo nie tylko wilgoć lub jej brak ma wpływ na włosy. Co do Garniera karite i dużej wilgotności powietrza, teoretycznie powinno być na odwrót, tzn. odżywka ma sporo emolientów więc przy deszczu powinna zniwelować puszenie ![]() Ale użyłaś jej pierwszy raz i co innego mogło wpłynąć na taki stan rzeczy. Cytat:
wyobraźmy sobie, że mamy dwa sąsiadujące pomieszczenia i w jednym jest bardzo sucho, a w drugim bardzo wilgotno, otwieramy drzwi je łączące; prawa natury/fizyki sprawią, że powietrze się wymiesza tak, żeby w obu pomieszczeniach stan wilgotności/suchości był podobny. Podobnie z włosami i otaczającym je powietrzem. Jeśli jest na zewnątrz bardzo wilgotno włosy będą chłonąć wodę; jeśli mamy upalne suche lato włosy oddadzą trochę wody, żeby osiągnąć przybliżony stan suchości. Humektanty przyciągają wodę z otoczenia; Jeśli położymy humektanty na włosy gdy pada ulewny deszcz, włosy będą chłonąć wodę same z siebie oraz humektanty będą chłonąć wodę z dużą łatwością, bo jest jej mnóstwo w powietrzu. A więc włosom dostanie się spora dawka wilgotności. Jeśli włosy potraktujemy humektantami w warunkach b. suchego powietrza mogą one oddać więcej wody niż by oddały bez humektantów* Teraz wprowadzamy na pole walki emolienty. Emolienty utworzą na włosach film, który zniweluje/ograniczy/zahamuje dwa procesy: * parowanie wody z włosów * pochłanianie wody przez włosy. Gdy jest bardzo wilgotno spora dawka emolientów utworzy film, który będzie zaporą dla chłonięcia zbyt dużej ilości wody. Gdy jest bardzo sucho emolienty zatrzymają wodę wewnątrz włosa. * ta sytuacja nie jest zawsze taka dla mnie oczywista, np. włosy mogą się pierw silniej skręcić, bo dostały dawkę wody z humektantami, które je tam (na włosach) zatrzymają; ale po jakimś czasie i tak oddać tą wodę (bo ona odparuje). Taka jest teoria, w praktyce trzeba próbować różnych kombinacji. Np. u mnie w zimie działała taka kombinacja: * mocno emolientowa odżywka d/s i b/s; reanimacja włosów mgiełką humektantową. Cytat:
Cytat:
humektanty w odżywce b/s zostają na włosach i tam efektywnie działają; ale ich działanie może dać inne efekty w zależności od tego co położymy pod nie. Czyli efekt może być inny gdy * położę mocno emolientową odżywkę d/s a potem emulsję humektantową * położę mało emolientową odżywkę d/s i na to emulsję humektantową Cytat:
ale bardziej chodzi o to, żeby te humektanty wystepowały nie na początku a nie, żeby ich w ogóle nie było. Chyba, że ktoś nie lubi np. gliceryny (jak Eloe) to wtedy może ona szkodzić jeśli w ogóle jest w odżywce. Żeby wam jeszcze skomplikować życie przypomnę, że dla rozważań o wilgotności ważna jest też temperatura, zwłaszcza wysoka. Szczegóły w wątku o zagranicznych art.I jeszcze jedna uwaga: na wilgotność powietrza składają się dwa czynniki: po pierwsze punkt rosy, ale też wilgotność w %. szukałam tej listy i nie znalazłam ![]() Cytat:
Cytat:
choć emolienty mogą tu pomóc, bo zatrzymać ową wodę wewnątrz włosa. |
|||||||
|
|
|
#23748 | |||||
|
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#23749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas niestety nie ma olejów. Chyba,że migdałowy. A może wiesz gdzie u nas jest duży wybór odzywek joanny b/s?
|
|
|
|
|
#23750 |
|
Zakorzenienie
|
Co do zabijania pojedynczych falujących pasm... Jeśli ich nie zabiję, to wygladam jak poczochrana
To mój największy problem. Fale nie są ładne i gładkie, tylko potargane...
|
|
#23751 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a co jesli mozna wiedziec ![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-08-28 o 13:31 |
||
|
|
|
#23752 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie mam zdania co do tego który Śląsk jest "prawdziwy", bo nie jest to dla mnie szczególnie istotne z emocjonalnego punktu widzenia, ale skoro już się tak trzymamy tej prawdy historycznej no to nie można jednak mylić Śląska z Zagłębiem, które to nigdy do niego nie należało w sensie kulturowym, a jedynie administracyjnym. Tak więc argument z nazwami drużyn upada
|
|||
|
|
|
#23753 |
|
Zadomowienie
|
Ona była w poprzedniej części
![]() Też chwilę mi to zajęło, ale wujek google, sobie poradził, bo wizażowa wyszukiwarka nie lubi ze mna współpracować ![]() Teraz zapisałam już ją sobie na dysku, także mi się nie zgubi ![]() P.s zaraz wrzuce do analizy, jedna z nowych odzywek w spreju ISANY i nową odzywkę d/s ISANY( w "tradycyjnej" pojemnosci). Edytowane przez natalczak Czas edycji: 2010-08-28 o 13:22 |
|
|
|
#23754 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A za wlanczanie muzy sasiadowi nalezy sie daj znac o efektach kokosowania ![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
kupilam glikol propylenowy, beda eksperymenty- chce dodawac do go do wzbogacanych odzywek ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
jak to?? wlasnie z posiadanych przeze mnie odzywek ani jedna nie ma w skadzie glikolu ![]() tylko seboradin zawiera glikol, ale juz dawno go skonczylam
|
|||
|
|
|
#23755 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak z tym wypadaniem włosów to przypomniało mi się, że gdy byłam w ciąży to miałam okropny problem - włosy leciały garściami. A generalnie w trakcie ciąży hormony działają tak, że wypadanie jest zahamowane. Lekarz dał mi wtedy skierowanie na badania: na pewno TSH, T3 i T4 (chyba) żelazo i jeszcze masę innych rzeczy. Poszukam potem to może je znajdę... mam w domu 2, zaraz sobie oblukam skład, dzięki Syrenko, ale ładnie po raz kolejny napisane o PR, wilgotności i reszcie ![]() Po przeczytaniu utwierdziłam się, ze teorię przyswoiłam pozostaje praktyka. Niestety nie będę miała za bardzo możliwości testowania, bo przed wyjazdem muszę zdecydować się co spakować. A że będę musiała nosić wszystko na plecach to wolę ograniczyć się do minimum. Co emolientowego może być b/s? Wiem, że olej kokosowy byłby idealny, również z uwagi na filtr UV, ale nie będę miała dostępu do lodówki przez cały czas. Czy vatikę też trzeba przechowywać w zimnie?? Czy Jantar wytrzyma w temperaturze 30-40 stopni noszony w plecaku? Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-08-28 o 13:32 |
|
|
|
|
#23756 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zakupiłam cynk, vit b i humawit z drożdży skrzypu i pokrzywy zobaczymy co będzie dalej
|
|
#23757 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie trzeba go trzymac w lodowce- nawet w temp prawie 40 st przez 2 tyg mi sie nie zespul |
|
|
|
|
#23758 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23759 | |||||
|
|
Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21691235]Eloe, a gdzie fotki [/QUOTE] Cytat:
Ale akurat jest... Zagłębie Sosnowiec! ![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21691379]gralam II a Ty? kurcze czasem po latach mnie nachodzi na granie, ale nie mam pianina (o fortepianie nie wspominajac i do dziś żałuję, ż e nie poszłam na II. Byłoby ładniejsze pitu pitu ![]() Cytat:
Masz jakieś specyficzne lektury?Cytat:
Cytat:
Yasmin nie miałam Vatiki, więc nie pomogę
|
|
#23760 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21691379]gralam II a Ty? kurcze czasem po latach mnie nachodzi na granie, ale nie mam pianina (o fortepianie nie wspominajac
[/QUOTE] ja ukończyłam I stopień gdy na flecie poprzecznym, pianino było dodatkowym instrumentem ale to było wieki temu, teraz juz nie gram, fletu sie pozbyłam ze względu na złe wspomnienia ze szkoły muzycznej -nauczycielka mnie szarpała i wrzeszczała a jak grałam nie równo to długopisem mi wyznaczała rytm -wbijając mi go w ramię w rytm ... Później były na nią skargi, bo jak się okazało nie byłam jedyną, którą tak traktowała. Chciałam w ogóle odejść ale rodzice sobie z nią porozmawiali Została wyrzucona z tej szkoły jakiś czas po moim ukończeniu.Yasmin ja swojej vatiki przechowuję w cieple, a mam ją już niecały rok. BYła nawet ze mną pod namiotem gdzie było jakieś 40 st więc nie obawiaj się
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-08-28 o 13:39 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.

) i z niecierpliwością użyłam. Pamiętając że m.in Eloe pisała i w recenzji na KWC i pewnie na forum, że może obciążąć a w duecie z odżywką jest to niemal pewne. A że myłam wczoraj pottersem to siętego bałam. Użyłam zatem zmniejszonej ilości balsamu nivea na koniec. I co? Puch! Włosy mi sięspuszyły, nie zdefiniowały się ładne loki, tylko kręcona, miękka, szopka...
Po garnierze karite...
Chociaż dawno zdjęć nie było
to pamiętam te Twoje długie i wypielęgnowane fale.
to cud, ale jestem ostatnio całkiem zadowolona z włosow

w wyszukaniu odżywek emolientowych z ograniczeniem humektantów do minimum

). I dziś pierwszy raz garnier z karite i żel lniany

nie dostrzegłam tu chyba nikogo z podlasia, bo ciekawi mnie czy gdzieś w Białymstoku mogłabym znaleźć olejki (?) bo byłam w już w kilku sklepach i aptekach i nigdzie ich nie spotkałam