Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 791 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-27, 11:33   #23701
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Troszku nadrobię ze staroci, które mnie zainteresowały
Do 100

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
normalnie mam na włosach korkociągi

.
Cytat:
I tu moje pytanie-włosy mam wycieniowane-jedna linia z grzywką tej samej długości, a korkociągi mam na tych pod spodem-jak wytłumaczyć fryzjerce obcięcie takich włosów?
bo ja chcę więcej korkociągów
By zrobił się korkociąg potrzebna jest odpowiednia długość włosów. Jeśli wierzchnia warstwa jest tak krótka, to nie ma co ciachać, ale odwrotnie - zapuszczać.
Przypomnij sobie od którego momentu zaczyna się robić korkociąg i staraj się tak właśnie zapuścić wierzchnią warstwę. Możesz jednocześnie delikatnie podciąć końcówki spodniej warstwy, by włosy znów nie zrobiły się na korkociągi za krótkie.
Powiem Ci, ze mój skręcony, suchy włos musi mieć powyżej 10 cm, by zwinął się w korkociąg.
Cytat:
Idealnie zioła pije się około pół godziny po posiłku nie więcej niż 3 torebki dziennie /za jednym razem nie więcej niż 2 torebki/ przy większej ilosci ziela problemy właśnie z układem pokarmowo-wydalniczym zapewnione.
dziękuję za bardzo cenną informację
Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
Któraś z Was chyba nava ( jeśli pomyliłam to z góry przepraszam) pisała o działaniu tabletek merz special. TŻ kupił mi je kiedyś i stoją w szafce, bo jakoś nie chciało mi się ich łykać. Czy na czyjeś włosy podziałały jeszcze? Warto je łykać?
Łykałam je dawno temu i działały bardzo dobrze, ale - jak to suplementy - dopiero po dłuższym czasie. I pazurki też były zachwycone
Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
kurcze obiecywalam faq o dyfuzorze juz chyba kilka miesiecy temu.
zrobie to wiec dzis. eloe sie ucieszy
Eloe bardzo się ucieszyła i wstawiła do FAQ Twoje wypowiedzi Tego nam było potrzeba
Dokleję chyba jeszcze Rybiorkowy post ze szkołami jazdy bardzo mnie się podobał. Rybiorku? Co o tym sądzisz?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 11:46   #23702
Dama_pikowa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez blakinka Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=276331
to jest temat o olejach

jak fajnie, że ktoś też jest początkujący
w sobote (21.08) dowiedziałam się o CG i już tego samego dnia wprowadzałam małe zmiany w pielęgnacji włosków
obecnie wytrwale poszukuję jakiejś ciekawej maski na włosy
ostatnio przeszłam pół miasta w poszukiwaniu kosmetyków i praktycznie wszystko znalazłam w miejscowej aptece, tego sie nawet nie spodziewałam, zaszłam tam bo pomyślałam, a może jednak

dzisiaj moje włoski nabrały puszystości
dzięki
a zdradź co zrobiłaś, że nabrały puszystości??

Cytat:
Napisane przez Charlotte95 Pokaż wiadomość
Zazwyczaj i na skalp i włosy, a nakładasz wtedy jak Ci wygodnie np. ja myję włosy wieczorem więc olej nakładam rano, względnie po południu, jeśli myjesz rano, to nakładaj na noc. Co do oklapnięcia to jak umyjesz dobrze włoski to nie będą oklapnięte, moje dzisiaj po kokosie są puszyste Aż za bardzo

Nie pamiętam czy konkretnie Joanny tam są ale ogromny wybór wizażowych hitów do włosów znajdziesz w Feniksie w rynku (m.in. Gloria, chyba Lorysy, Joanna jedwab - psikacz, bo go szukałam właśnie różne radicale, wody brzozowe, pokrzywowe, Joanna rzepa, naturie chyba też były, wszystkie szampony barwy, słowem nic tylko wybierać.)
Czyli ide kupić kokos
Feniks! No jasne! Ile razy to właśnie Feniks mnie ratował jak nie wiedziałam gdzie mam coś kupić!

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
W FAQ jest trochę o olejach.

Co to jest olejowanie?
Jak często można nakładać oleje?
Jak długo powinnam trzymać oleje na włosach?
Czym zmywać oleje?

Nakładamy na włosy, na skalp też można; ale jak ostatnio przeczytałam, kto ma problem z łupieżem powinien uważać na olejowanie skalpu.

A jeśli chodzi o skalp- gdybym kupiła vatike kokosową? wszędzie piszą, ze zapobiega łupieżowi?

Just_Smile
- jakie długaśne!!

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Witaj. Widziałam, ze dziewczyny już Ci wszystko objaśniły. Ja tylko pochwalę wybór omo - ponieważ skal na tę chwilę się przetłuszcza skup się na różnicowaniu jego potrzeb i potrzeb włosów. Delikatny szampon (czyli Hipp czy Babydream) będzie jak najbardziej na miejscu. Miej też w pogotowiu szampon prosty z slsami (np. Barwa), by oczyścić skalp, gdy będzie tego potrzebował.
Gdy unormujesz skalp będzie można próbować myć odżywką
Witaj Eloe
Taaaak, Dziewczyny są niezwykle uprzejme i pomocne za co jestem im ogromnie wdzięczna
Na końcu posta napiszę jakie produkty mam i co mam zamiar dokupić i bym miała wielką prośbę, żeby spojrzeć i coś ewentualnie dodać, albo może coś jest niepotrzebne
Cytat:
No, no, no... Jestem zaszczycona, ze z miasta, z którego piszę, jest tez Pani Moderator!
Cytat:
Grasz na skrzypcach? Wspaniale!
tak się jakoś zdarzyło
Cytat:
Samo suszenie może zrobić sporo dobrego - zerknij do FAQ do postów o dyfuzorze. Dobrze rozpocząć od nieco cieplejszego nawiewu, by utrwalić nowe wiązania tymczasowe (używasz najmniejszej prędkości!). Z utrwalenia jednak nici, jeśli nie będzie stylizatora. Spróbuj żelu, ale - ponieważ Twoje włosy to fale (świetnie to widać tutaj - musisz sprawdzić, w którym momencie będzie najlepiej działał. Na początek nałóż na mokre, ugnieć, harmonijkuj, wysusz.
Potem nałóż na lekko podsuszone (zrób wszystko jak zwykle, ale np. po minucie suszenia dopiero nałóż stylizator).
Przy kolejnym myciu nałóż na suche.
to mi się tez przyda [/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
za Joanną patrz w osiedlowych drogeriach typu "u pani Halinki", ewentualnie w Naturze na dole Feniksa, przy wejściu, w tym na górze są takie bajery jak Ci już Charlotte pisała, Lorysy, Gloria, chyba hegron, woda brzozowa? Dawno tam nie byłam i nie powinnam znowu iść
Te hegrony mnie intrygują. Może wezmę jako odżywkę b/s.Dzisiaj jak pójdę do Feniksa, to pewnie wyjdę po 1,5 godziny...

I teraz bym prosiła o weryfikację, co niepotrzebne, co dokupić
Mam:
- szampon babydream
- odżywkę d/s Isana z jedwabiem
- balsam Potters z aloesem (zapach mi średnio odpowiada )
- Joanna z pokrzywą i zieloną herbatą do oczyszczania skalpu co jakiś czas

jak na razie tego nie za wiele, ale mam zamiar dokupić dzisiaj:
- odżywkę b/s jakąś Joannę, podoba mi się pomysł na miód i cytrynę, albo hegron z fioletową nakrętką (?)
- olej kokosowy, może vatikę (czy jakiś inny 'stacjonarny' jest godny polecenia?)
-może jakąś mocniejszą odżywkę jako drugą w OMO- np. garnier z karite (czy jest konieczne, czy może narazie być to co mam? w sumie byłoby to zamiast pottersa, a potters myślę, ze się nie zmarnuje )
- siemie lniane
- herbatka z pokrzywy
Dama_pikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 11:50   #23703
Eloe77

Cytat:
talent fryzjerski mam po mamusi-najchętniej obcinała mnie przy skórze, bo wtedy miała wrażenie, że w końcu mam uczesane wlosy /czyli zero loków, a to dla niej podstawa porządnej fryzury/tak więc po skończeniu 13 roku życia zrezygnowałam dożywotnio z jej usług
Czyżbyśmy miały tę samą mamę?
Poskarżę się, ze ostatni "komplement" jaki usłyszałam od swojej brział: "ale masz strąki". Tego dnia loki miałam naprawdę ładnie skręcone i zero puchu. Zażyczyła sobie, bym się rozczesała.
Słabo mi
Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Eloe, dla Ciebie zdjęcie bliżej ręczniczka.
Załącznik 3350704
ślicznie dziękuję
Bardzo groźnie to nie wygląda. Jak się spisuje?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-27, 12:00   #23704
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Dama_pikowa Pokaż wiadomość
Czyli ide kupić kokos
Kokos mój ulubiony zresztą dostaniesz w Epi. To plaski słoik z zieloną nakrętką (ok 250 czy 200 ml) firmy Efavit. Kosztuje ok. 13-14 zł.
W Feniksie nie dostaniesz.
Hegrony i Pottersy są też na pewno w Kauflandzie na Legnickiej.
Cytat:
Mam:
- szampon babydream
To dobre produkty, choć Joanny nie znam (w ogóle jestem mało szamponowa), a BD podrażniał mi skalp (ale takiego kaprycha już mam).
Cytat:
mam zamiar dokupić dzisiaj:
- odżywkę b/s jakąś Joannę, podoba mi się pomysł na miód i cytrynę, albo hegron z fioletową nakrętką (?)
Hegrona z fioletową używałam do mycia, sprawdził się lepiej niż ten z różową.
Joannę Naturię b/s polecam z lnem i rumiankiem. Jest najlżejsza.
Cytat:
- olej kokosowy, może vatikę (czy jakiś inny 'stacjonarny' jest godny polecenia?)
Jak wyżej - Efavit w Epi.
Cytat:
-może jakąś mocniejszą odżywkę jako drugą w OMO- np. garnier z karite (czy jest konieczne, czy może narazie być to co mam? w sumie byłoby to zamiast pottersa, a potters myślę, ze się nie zmarnuje )
To, co masz jest mało odżywcze - nadać się może na co dzień, ale włosy będą głodne. Garnier z karite się nada, tak samo jak choćby Seboradin z żeń-szeniem lub Biowax do słabych i wypadających (taniej wychodził w Superpharmie przy Oławskiej - w ogóle ten jest tańszy niż w Magnolii. Jak to cenowo wygląda w Tesco - nie wiem )
Cytat:
- siemie lniane
zacznij może od niemielonego, by łatwiej odcedzić.
Cytat:
- herbatka z pokrzywy
Polecam tę z Herbapolu. Zdaje się, że najwyższej jakości, choć potrafi być dość droga.
Kup sobie jeszcze jakiś miód - przyda się jako dodatek do odżywek albo do płukanek. Przyda się też cytryna albo ocet winny lub jabłkowy do zakwaszania.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-27, 12:13   #23705
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
To jutro zajdę do jakiegoś społem A możecie mi zdradzić rąbka tajemnicy, gdzie jest duży wybór odżywek Joanny? Bo byłam w rossmanie i carrefourze i pustki. Może jutro mi się uda do tesco podskoczyć, to obczaję Joannę i kokos przy okazji
z odzywkami joanny jest ostatnio ciezko, bo szampony i zele pod prysznic z tej serii sa prawie wszedzie, a odzywek lubi brakować. trzeba szukac i jak są to brac na zapas

Cytat:
Niech Ci chociaż biust nie opada
Bo zwątpię w biustonosze [COLOR="Silver"]
luzik jestem uswiadomiona stanikow0, poki co nic mi takiego nie grozi
chcialam tylko dac wyraz swojej frustracji :P

Cytat:
Gwoli ścisłości historycznej to ja, Anka.d i jeszcze parę innych osób mieszkamy na Śląsku
(...)
Hmm... kusisz i kusisz tym sklepem. Muszę się wreszcie wybrać Bo tak to jeżdże tylko do Piotra i Pawła - jedyny sklep z Lechem Pilsem
tylko, ze my to na dolnym slasku
jak chcesz sie wybierac to dopiero we wtorek. szukalam wczoraj tam kokosa, ale sie akurat skonczyl, dostawa ma byc we wtorek (no i nie wiem czy dobrze pamietam cene, ale chyba 12 zł - w epi 15)

Cytat:
Te hegrony mnie intrygują. Może wezmę jako odżywkę b/s.Dzisiaj jak pójdę do Feniksa, to pewnie wyjdę po 1,5 godziny...

Mam:
- szampon babydream

- siemie lniane
- herbatka z pokrzywy
zanim wybierzesz hegrona jako odzywke bs - odkrec w skelpie nakreteczke i powachaj
niektórym ten zapach sie podoba, ale ja nie jestem w stanie go wytrzymac dluzej niz jest to niezbedne do umycia włosów :P

mysle, ze twoje pomysly zakupowe sa calkiem niezle. jesli nie pasuje ci zapach pottersa aloesowego, wez innego. wszystkie maja bardzo podobne sklady, ja od aloesowego wole arnikę, a teraz kupiłam melissę.

zdaje relacje z mycia odzywką kauflandową Aile.
jest dosc rzadka, mocno śliska, calkiem dobrze sie rozprowadza (cos pomiedzy hegronem a pottersem). domyć - domyła. jesli ktos potrzebuje odmiany - nie ma przeszkod, zeby probowac (tym bardziej, ze kosztuje jakies 5 zł). umylam tylko raz, jesli w miare uzywania sie cos zmieni to o tym napisze

a dzis wieczorem jade nad morze
do mycia wzielam pottersa aloesowego i szampon schauma objętosc.
odzywke schauma objętosc i zastanawiam sie nad jednorazowa porcja wzmocnionej maski (jade tylko na tydzien)
ds. naturię len rumianek
i żel fructis
no i oczywiscie suszarke
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 12:16   #23706
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Eloe bardzo się ucieszyła i wstawiła do FAQ Twoje wypowiedzi Tego nam było potrzeba
Dokleję chyba jeszcze Rybiorkowy post ze szkołami jazdy bardzo mnie się podobał. Rybiorku? Co o tym sądzisz?
Jesli to moze pomoc to czemu nie choc niektorym dziewczynom to co napisalam moze wydawac sie dziwne z tym nie dotykaniem wlosow dyfuzorem, jednak to jest dokladnie sposob zalecany przez Lorraine, wziac w reke pukiel wlosow tak jakby chcialo sie go ugniesc I skierowac na niego strumien powietrza z dyfuzora, u mnie robi to spiralki, no wiadomo teraz wloski sa krotkie wiec wychodza pol loczki, takie wieksze kolka, zaczelam na stale nosic opaske I efekt jest jak dla mnie superowy, balam sie ze bede wygladac jak dziewczynka a okazuje sie ze fryz pasuje do biurowej odziezowej mody I wygladam jak rasowa businesswoman
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 12:33   #23707
Dama_pikowa
BAN stały

Cytat:
Kokos mój ulubiony zresztą dostaniesz w Epi. To plaski słoik z zieloną nakrętką (ok 250 czy 200 ml) firmy Efavit. Kosztuje ok. 13-14 zł.
W Feniksie nie dostaniesz.
Hegrony i Pottersy są też na pewno w Kauflandzie na Legnickiej.
To dobre produkty, choć Joanny nie znam (w ogóle jestem mało szamponowa), a BD podrażniał mi skalp (ale takiego kaprycha już mam).
Hegrona z fioletową używałam do mycia, sprawdził się lepiej niż ten z różową.
Joannę Naturię b/s polecam z lnem i rumiankiem. Jest najlżejsza.
Jak wyżej - Efavit w Epi.
To, co masz jest mało odżywcze - nadać się może na co dzień, ale włosy będą głodne. Garnier z karite się nada, tak samo jak choćby Seboradin z żeń-szeniem lub Biowax do słabych i wypadających (taniej wychodził w Superpharmie przy Oławskiej - w ogóle ten jest tańszy niż w Magnolii. Jak to cenowo wygląda w Tesco - nie wiem )
zacznij może od niemielonego, by łatwiej odcedzić.
Polecam tę z Herbapolu. Zdaje się, że najwyższej jakości, choć potrafi być dość droga.
Kup sobie jeszcze jakiś miód - przyda się jako dodatek do odżywek albo do płukanek. Przyda się też cytryna albo ocet winny lub jabłkowy do zakwaszania.
Eloe kłaniam się do stóp i dziękuję. Jak któraś już tu pisała- pomoc Twa nieocenioną jest
Siemie lniane mam zamiar właśnie niemielone kupić (może tez sobie podpraże ), a co do miodu, to jeszcze mam trochę takiego wiejskiego, pysznego
przeczytałam kwc Efavitu- spróbuję
temat płukanek i przydatności octów muszę jeszcze zgłębić
EPI nie mam daleko, także super-zajdę, potem na rynek i będzie superpharm i Feniks

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
z odzywkami joanny jest ostatnio ciezko, bo szampony i zele pod prysznic z tej serii sa prawie wszedzie, a odzywek lubi brakować. trzeba szukac i jak są to brac na zapas
Właśnie jak byłam w carrefourze, to było pełno szamponów, a odżywki chyba tylko dwie a co do zapasów, najpierw muszę zobaczyć jak się będzie spisywać na moich włosach

Cytat:
zanim wybierzesz hegrona jako odzywke bs - odkrec w skelpie nakreteczke i powachaj
niektórym ten zapach sie podoba, ale ja nie jestem w stanie go wytrzymac dluzej niz jest to niezbedne do umycia włosów :P

mysle, ze twoje pomysly zakupowe sa calkiem niezle. jesli nie pasuje ci zapach pottersa aloesowego, wez innego. wszystkie maja bardzo podobne sklady, ja od aloesowego wole arnikę, a teraz kupiłam melissę.
ok, powącham Pottersa też wąchałam, ale stwierdziłam, że może da radę. Ale jak nakładam go, to zapach mi przypomina jakiś męski delikatny żel pod prysznic ale o ile sobie przypominam, to była chyba jeszcze tylko odżywka pottersa, więc za dużego wyboru nie miałam. Wniosek: na zakupy włosowe na pewno nie do carrefoura.
A pottersa będę używać na zmianę z Isaną jako pierwszą odżywkę w OMO, to nie będzie ten zapach mi zostawał na włosach a na drugie O dokupię coś dzisiaj

I miłego pobytu nad morzem!!
Stary 2010-08-27, 12:45   #23708
blakinka
Raczkowanie

Cytat:
Osobiście polecam raczej wzbogacanie odżywek niż zakup gotowej maski. Możesz zacząć od dodania łyżeczki miodu do odżywki, która posiadasz albo od dokapania kilku - kilkunastu kropelek oleju. Potem przyjdzie czas na półprodukty.
Pamiętaj, ze większość produktów typu maska nastawionych jest na szybkie efekty działania, dlatego też zwykle są napakowane silikonem, a substancji odżywczych może być niewiele.
Ale z czystym sumieniem mogę polecić Biowaxy
dziękuje za rade
ja myślałam nad maseczką wax moc natury regenerującą do włosów 'suchych i zniszczonych' lub 'osłabionych z tendencją do wypadania' ale spróbuje wzbogacenie odżywek

Cytat:
dzięki
a zdradź co zrobiłaś, że nabrały puszystości??
hihi, ja sama nie wiem co zrobiłam albo to jakiś kolejny level, albo przez zmianę pogody bo zestaw na włosy ten sam co wczoraj, a włosy całkiem inne
Stary 2010-08-27, 13:58   #23709
201605090958
Konto usunięte

Eloe77Rzeczywiście podobne te nasze mamy...
A co do korkociagów, to całkiem prawdopodobna jest diagnoza fryzjerki-włosy rozjaśniane słońcem mozna tylko obciąć...są na tyle wytrawione, że nie przyjmą farby /wypłucze się, co niestety sprawdziłam po ufarbowaniu miałam kolor do nastepnego mycia, a najdłuzej przez 2 tygodnie/jedyna rada obciąć, ale na to nie mam odwagi . Moje najkrótsze słosy sięgają do końca brody wiec to nie kwestia długości, a niestety zdrowe są ładne i w korkociagach, a posłoneczne biedactwa reanimuję olejami.
A propos rycyny to mam cały system-ponieważ nie sprawdziła sie u mnie konstrukcja --szklanka z gorącą wodą, na to spodeczek szklany na to wylać rycynę, bo za wolno się ogrzewało to gotuję wodę w czajniku, trzymam butelke z rycyną za szyjkę i nad kranem oblewam ją tą gorącą wodą, zanim skończę, dotrę do łązienki i rozczeszę włosy przed aplikacją to akurat rycynka ma tę właściwą temperaturę do aplikacji
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 14:17   #23710
Eloe77

Cytat:
luzik jestem uswiadomiona stanikow0, poki co nic mi takiego nie grozi
chcialam tylko dac wyraz swojej frustracji :P
Rozumiem Pamiętam, ze sama gdzieś tam odpowiadałam na post tej samej treści i mną wstrząsnęło gdy zobaczyłam go ponownie.
Cytat:
tylko, ze my to na dolnym slasku
"Dolny" to nam dodano dlatego, że sobie ten "Górny" nazwę przywłaszczył/pozostawił. I potrzebowali rozróżnić.
Chodzi konkretnie o to, że prawdziwy, historyczny Śląsk jest od obecnego Dolnego po Opolski i kawałek dalej (tereny Cieszyna, Bielska-Białej - to tutaj była granica). W najlepszy sposób oddaje ten podział administracja kościelna. To, co dziś nazywamy "Górnym Śląskiem" było tylko w części Śląskiem, a w większości Małopolską. Gdy ziemie zostały podzielone (z końcem średniowiecza ziemie śląskie przeszły w lenno czeskie, a dopiero w XVII wieku stały się własnością pruską i niemiecką), ów skrawek został w polskiej koronie i mienił się być Śląskiem.
Po wojnie, gdy Wrocław i pozostałe piękne tereny historycznego Śląska wcielono do PRL, pojawił się problem, co z tym fantem zrobić. Stąd podział na Górny i Dolny.
W czasie reformy administracyjnej III RP toczyła się dyskusja, co z tym fantem zrobić, ponieważ stan obecny nie oddaje prawdziwego, historycznego stanu. Z uwagi jednak na mniejszość śląską (trzeba o niej pamiętać i sięgnąć do jej korzeni - o sile tego regionu, późniejszego GOP mówi się od połowy XIX wieku, więc ciężko o porównanie z Wro) oraz 50-letni uzus pozostawiono błędne z punktu historycznego nazwy jak: dolnośląskie i śląskie.
Ale prawdziwy Śląsk jest własnie tutaj.
Bo niby dlaczego Wrocław jest stolicą Śląska? I dlaczego nasza drużyna piłkarska i koszykarska zwie się/zwała się "Śląsk Wrocław"? dlaczego takiej tradycji nie ma na Górnym Śląsku? Dlaczego wyraźnie mówi się tam o Zagłębiu?

Wiem, że to, co napisałam może powodować gotowanie się krwi w osobach z obecnego Górnego Śląska, ale tak wygląda właśnie historyczna prawda.
Dlatego ja o sobie mówię, ze mieszkam na Śląsku, a nie na Dolnym Śląsku. I to już kwestia mojego widzimisię
Cytat:
jak chcesz sie wybierac to dopiero we wtorek. szukalam wczoraj tam kokosa, ale sie akurat skonczyl, dostawa ma byc we wtorek (no i nie wiem czy dobrze pamietam cene, ale chyba 12 zł - w epi 15)
Pasuje Ale po siłce
Cytat:
zdaje relacje z mycia odzywką kauflandową Aile.
jest dosc rzadka, mocno śliska, calkiem dobrze sie rozprowadza (cos pomiedzy hegronem a pottersem).
To mnie się bardzo podoba. Chyba padnie moim łupem, gdy wreszcie wykończę Hegrona z różową. Nie znoszę go
No i muszę nabyć Isanę z babasu. Uwielbiałam go właśnie jako delikatną odżywkę.
Cytat:
Cudownie Baw się przednio
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Jesli to moze pomoc to czemu nie choc niektorym dziewczynom to co napisalam moze wydawac sie dziwne z tym nie dotykaniem wlosow dyfuzorem
Dziwne niedziwne, ale to kolejny sposób na suszenie. Jeśli komuś nie wyjdzie jednym sposobem, będzie mieć od razu propozycję innego. Moim zdaniem to dość pomocne uwagi
Cytat:
pomoc Twa nieocenioną jest
Cieszę się, ze informacje się przydały.
Cytat:
temat płukanek i przydatności octów muszę jeszcze zgłębić
Warto Ale powoli się wrażaj, by wszystko weszło Ci w nawyk.
Cytat:
dziękuje za rade
ja myślałam nad maseczką wax moc natury regenerującą do włosów 'suchych i zniszczonych' lub 'osłabionych z tendencją do wypadania' ale spróbuje wzbogacenie odżywek
Właśnie te uwielbiam Ale też wzbogacałam
Cytat:
hihi, ja sama nie wiem co zrobiłam albo to jakiś kolejny level, albo przez zmianę pogody bo zestaw na włosy ten sam co wczoraj, a włosy całkiem inne
Włosy zachowują się inaczej przy różnej pogodzie. Mogą się też zestawem po jakimś czasie znudzić, przejeść. Dlatego zalecamy różnorodność

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Cytat:
Eloe77Rzeczywiście podobne te nasze mamy...

Cytat:
A co do korkociagów, to całkiem prawdopodobna jest diagnoza fryzjerki-włosy rozjaśniane słońcem mozna tylko obciąć...są na tyle wytrawione, że nie przyjmą farby /wypłucze się
To prawda - farba się nie przyjmie. Ale nie musisz ich obcinać, jeśli chcesz je pielęgnować. Jeśli nie ma jakiś potwornych zniszczeń, to oleje powinny je wzmocnić.
Cytat:
Moje najkrótsze słosy sięgają do końca brody wiec to nie kwestia długości
Niekoniecznie. Spróbuj je zmierzyć.
Cytat:
A propos rycyny to mam cały system
Trochę niebezpieczne może być to oblewanie szklanej buteleczki Ja się boję pękającego pod wpływem gorącej wody szkła, stąd taka moja reakcja.
Sama robię kąpiel wodną - gotuję wodę w rondelku, do środka wstawiam miseczkę z olejami i podgrzewam w ten sposób.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-08-28 o 12:26
Stary 2010-08-27, 14:18   #23711
agison
Zakorzenienie

Cytat:
ale Ty chyba nie lubisz rudych włosów u siebie?
to nie ja ja nigdy nie mam rudych, nawet po maceracie z marchwi (chociaż zamówiłam, więc popróbuję z większą ilością. Marzy mi się jakaś odmiana dopsz że chociaż długość powoli się zmienia
Cytat:
To mnie się bardzo podoba. Chyba padnie moim łupem, gdy wreszcie wykończę Hegrona z różową. Nie znoszę go
(...)
Właśnie te uwielbiam Ale też wzbogacałam
qrczę, ja też nienawidzę Hegrona ... już chociażby ta pojemność jest zabójcza, i niesamowity zapach jakoś go zmęczę, ale nie qpię nigdy więcej
za to ostatnio sięgnęłam po aloesowy balsam pani Potters i to mój zdecydowany faworyt do mycia, jest świetny żadna odżywka mi tak nie podpasowała jak on, i myję nim bardzo często. Fajowy jest

przyłączam się do uwielbienia dla Waxów

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 14:23   #23712
anka.d
Wtajemniczenie

Eloe - dziekuje za lekcje historii. nie mialam o tym pojecia, a to dosyć ciekawe. tak sie juz utarło w swiadomosci, że ślunzak to pan z kopalni, zaciagajacy gwarą i mieszkający na górnym sląsku

a bawic się będę oj będę
ostatni taki studencki wyjazd, nie moglam odpuscic, a prawie 2 rodzialy magisterki mam, 3ci po powrocie zdaze :P chociaz pewnie bede sie czula troszke staro :P
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 15:19   #23713
Eloe77

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
dopsz że chociaż długość powoli się zmienia
Bo się zmienia Chociaż dawno zdjęć nie było to pamiętam te Twoje długie i wypielęgnowane fale.
Musze Cię skierować do tego wątku. Kto jak kto, ale Ty w temacie płukania włosów piwem jesteś najbardziej doświadczona
Cytat:
za to ostatnio sięgnęłam po aloesowy balsam pani Potters i to mój zdecydowany faworyt do mycia, jest świetny żadna odżywka mi tak nie podpasowała jak on, i myję nim bardzo często. Fajowy jest
Zgadzam się z Tobą bez szemrania Zaczęłam wczoraj 3 butelczynę, a mają po 500 ml
Cytat:
Eloe - dziekuje za lekcje historii
Nie chciałam zabrzmieć jak stara nauczycielka Jestem fanką Wro i uważam go za swoje miejsce na świecie. To czytam sobie czasem coś, co mi w łapki wpadnie
A o dyskusji na temat nazewnictwa nowych województw mówił Miodzio Sam pochodzi z Tarnowskich Gór, więc jego wiedzy w tej materii (oraz w innej mojej ulubionej ) nie śmiałabym zaprzeczać.
Cytat:
ostatni taki studencki wyjazd, nie moglam odpuscic, a prawie 2 rodzialy magisterki mam, 3ci po powrocie zdaze :P
Obowiązkowo musisz jechać
Cytat:
chociaz pewnie bede sie czula troszke staro :P

i nie powiem nic więcej

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-27, 17:20   #23714
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:

A jeśli chodzi o skalp- gdybym kupiła vatike kokosową? wszędzie piszą, ze zapobiega łupieżowi?

Mam:
- szampon babydream

- siemie lniane
- herbatka z pokrzywy
Vatikę chyba tylko na all. kupisz, hegrona chyba nikt nie stosuje b/s ale obie, różowa i fioletowa, nadają się do mycia, możesz jeszcze zobaczyć hm za olejem ze słodkich migdałów? Chyba kiedyś widziałam w Epi i kojarzy mi się, że ktoś go do włosów też polecał, jeśli się mylę to krzyczcie na Twoim miejscu bym zobaczyła też za Isaną z babassu (chyba jest, nie?) i właśnie coś bardziej odżywczego jak Eloe mówi Pottersy też są inne oprócz aloesu, jeśli Cię drażni

Cytat:
do mycia wzielam pottersa aloesowego i szampon schauma objętosc.
odzywke schauma objętosc i zastanawiam sie nad jednorazowa porcja wzmocnionej maski (jade tylko na tydzien)
ds. naturię len rumianek
i żel fructis
no i oczywiscie suszarke
miłej zabawy

Cytat:
bo widzimisię włosów ma decydujący wpływ na to, jak będziesz wyglądać, czasami można się mordować z nimi pół dnia a one niewdzięczne się nie ułożą i koniec

składam meldunek z wrocławskiego leclerca!

są maski romantic dużo produktów joanny, w tym odżywki bez spłukiwania, też z eva natura szampony i odżywki chyba widziałam, oczywiście pełen zestaw pottersów, i, niespodzianka, 3 psikadła tej firmy nie oglądałam ich zbyt długo coby nie kusiło, ale było aloesowe, z ginko i imbirowe, wszystkie z pq-7 ale ekstrakty wszystkie przed zapachem, silikonów nie zauważyłam, tylko nie zwrócilam uwagę na denat w każdym razie, udało mi się utrzymać autozakaz kupowania, tylko pooglądałam sobie i piszę, żeby może jakiejś wizażance pomóc
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 17:37   #23715
zua
Wtajemniczenie

Hmm kupiłam sobie dziś szampon [Szampon i płyn do kąpieli, Perfecta Baby, Dax Cosmetics]. Na wizażu przeczytałam że jest bez SLS... Przychodze do domu, czytam, a tam Sodium Laureth Sulfate Zmienił się skład?
zua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 17:46   #23716
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
To prawda - farba się nie przyjmie. Ale nie musisz ich obcinać, jeśli chcesz je pielęgnować. Jeśli nie ma jakiś potwornych zniszczeń, to oleje powinny je wzmocnić.
Niekoniecznie. Spróbuj je zmierzyć.
Włosy zmierzonechyba to jeszcze wpływ poprzedniej pielęgnacji i olejku Absolute L'orealaTeraz chcę mieć korkociagi i jednolity kolor włosów.
I też nie lubię Hegrona z różową nakrętką za to uwielbiam Yunga różowego, a białego już mniej. I w poszukiwaniu oleju idealnego właśnie się dowiedziałam, że migdałowy do mnie jedzie6 tydzień pielęgnacji i bilans-3 odżywki do mycia, 2 szampony do olejów i prawie 4 olejea myślałam, że zakupoholizm przy tak restrykcyjnej pielęgnacji mi nie groziza to tylko 1 odżywka do spłukiwania

Edytowane przez 201605090958
Czas edycji: 2010-08-27 o 17:50
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 18:08   #23717
blakinka
Raczkowanie

Cytat:
Włosy zachowują się inaczej przy różnej pogodzie. Mogą się też zestawem po jakimś czasie znudzić, przejeść. Dlatego zalecamy różnorodność
ja sama bym się znudziła

Cytat:
a myślałam, że zakupoholizm przy tak restrykcyjnej pielęgnacji mi nie grozi
ja mam zakupoholizm szczególnie jeżeli chodzi o ciuchy, ale patrze, że za kosmetykami podobnie zaczynam latać

a ja sie od kilku dni ciągle zbieram, żeby zamówic olejek w internecie nie dostrzegłam tu chyba nikogo z podlasia, bo ciekawi mnie czy gdzieś w Białymstoku mogłabym znaleźć olejki (?) bo byłam w już w kilku sklepach i aptekach i nigdzie ich nie spotkałam
Stary 2010-08-27, 18:43   #23718
Dama_pikowa
BAN stały

Dzisiaj moje włosy mniej okazale się prezentują, widać, że brakuje im nawilżenia i odżywienia.
Nie byłam w feniksie, bo się rozpadało i nie chciałam brnąć w miasto więc obskoczyłam EPI i arkady.
Kupiłam garniera z karite, olej kokosowy, pokrzywę i siemie lniane.
Pokrzywę piję właśnie. Jak to mój TŻ stwierdził- daje stawem ale da się przeżyć-smakuje nawet ok
siemie lniane się właśnie przecedza. Na początku żel wyszedł mi za rzadki, to jeszcze chwileczkę podgotowałam.
olej kokosowy- korci mnie żeby już nałożyć Tylko, że jeśli bym nakładała teraz, to bym musiała trzymać całą noc, bo włosy myję rano... myślicie, ze nic się nie stanie jak będę je trzymać jakieś 14h??
jeszcze ciągle pozostaje do kupienia odżywka b/s i żabki, bo objętość jest konieczna...

blakinka- ja dziś na początku szukałam OLEJU kokosowego na stoisku z kosmetykami, były tam jeśli już same OLEJKI. I wpadłam na pomysł że OLEJ to może być na stoisku z olejami kuchennymi. I był
więc moze tez idź tym tropem. Znajdź jakiś burżujski sklep spożywczy i tam poszukaj
Stary 2010-08-27, 18:52   #23719
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zua Pokaż wiadomość
Hmm kupiłam sobie dziś szampon [Szampon i płyn do kąpieli, Perfecta Baby, Dax Cosmetics]. Na wizażu przeczytałam że jest bez SLS... Przychodze do domu, czytam, a tam Sodium Laureth Sulfate Zmienił się skład?
hm, możliwe a może źle zapamiętałaś? Ale wiesz, nie zmarnuje się, przyda do oczyszczenia ze złych rzeczy które się gromadzą

Cytat:
6 tydzień pielęgnacji i bilans-3 odżywki do mycia, 2 szampony do olejów i prawie 4 olejea myślałam, że zakupoholizm przy tak restrykcyjnej pielęgnacji mi nie groziza to tylko 1 odżywka do spłukiwania
nawet nie chcesz wiedzieć do jakiego poziomu i jakich ilości można dojść

Cytat:
a ja sie od kilku dni ciągle zbieram, żeby zamówic olejek w internecie nie dostrzegłam tu chyba nikogo z podlasia, bo ciekawi mnie czy gdzieś w Białymstoku mogłabym znaleźć olejki (?) bo byłam w już w kilku sklepach i aptekach i nigdzie ich nie spotkałam
a w jakiejś mydlarni np. patrzyłaś?

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Cytat:
Dzisiaj moje włosy mniej okazale się prezentują, widać, że brakuje im nawilżenia i odżywienia.
Nie byłam w feniksie, bo się rozpadało i nie chciałam brnąć w miasto więc obskoczyłam EPI i arkady.
Kupiłam garniera z karite, olej kokosowy, pokrzywę i siemie lniane.
Pokrzywę piję właśnie. Jak to mój TŻ stwierdził- daje stawem ale da się przeżyć-smakuje nawet ok
siemie lniane się właśnie przecedza. Na początku żel wyszedł mi za rzadki, to jeszcze chwileczkę podgotowałam.
olej kokosowy- korci mnie żeby już nałożyć Tylko, że jeśli bym nakładała teraz, to bym musiała trzymać całą noc, bo włosy myję rano... myślicie, ze nic się nie stanie jak będę je trzymać jakieś 14h??
jeszcze ciągle pozostaje do kupienia odżywka b/s i żabki, bo objętość jest konieczna...

blakinka- ja dziś na początku szukałam OLEJU kokosowego na stoisku z kosmetykami, były tam jeśli już same OLEJKI. I wpadłam na pomysł że OLEJ to może być na stoisku z olejami kuchennymi. I był
więc moze tez idź tym tropem. Znajdź jakiś burżujski sklep spożywczy i tam poszukaj
nooo, fajnie padało

ładne zakupy kochana, nie bój się kokosa, ja potrafię 2 dni w nim chodzić kiedy jestem chora lub z innego powodu siedzę w domu wprawdzie nie daje przez to zauważalnie lepszego efektu ale ładnie pachnie przez cały czas. Kilka postów wyżej pisałam co jest w leclercu jeśli ten sklep jest w Twoim zasięgu, dużo dobrych rzeczy można kupić

ach, no właśnie, odpisałam tak blakinka bo nie zauważyłam że o olejkach pisała. Masz rację, to wszystko zawsze jest z olejami do pieczenia, oliwą etc. Przy okazji można skusić się na ocet do płukanki
Stary 2010-08-27, 19:14   #23720
Dama_pikowa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
nooo, fajnie padało

ładne zakupy kochana, nie bój się kokosa, ja potrafię 2 dni w nim chodzić kiedy jestem chora lub z innego powodu siedzę w domu wprawdzie nie daje przez to zauważalnie lepszego efektu ale ładnie pachnie przez cały czas. Kilka postów wyżej pisałam co jest w leclercu jeśli ten sklep jest w Twoim zasięgu, dużo dobrych rzeczy można kupić

ach, no właśnie, odpisałam tak blakinka bo nie zauważyłam że o olejkach pisała. Masz rację, to wszystko zawsze jest z olejami do pieczenia, oliwą etc. Przy okazji można skusić się na ocet do płukanki
fajnie to mogło być jak się ma samochód albo patrzy się przez okno ale fakt- lubię taki "duży" deszcz z wielkimi kroplami

To idę nakładać kokosa zobaczę jak na niego zareaguje mój skalp (btw-musze włosy czymś zawinąć/pod coś wsadzić? gdzieś było napisane o zawinięciu w ręcznik, ale czy to konieczne?)

Właśnie Leclerc jest zupełnie z drugiej strony a jak już pisałam nie mam samochodu a chętnie bym odwiedziła, bo rzeczywiście można kupić praktycznie wszystko potrzebne do podstawowej pielęgnacji.
Stary 2010-08-27, 20:16   #23721
wrily_curly
Rozeznanie

Właśnie samochodem fajnie, ale trzeba kiedyś z niego wysiąść a ja niestety garażu nie mam, ale spacer w deszczu barrrdzo przyjemny, uwielbiam

hm a na Bielany, nawet tym darmowym autobusem, jakbyś się przejechała? Auchan to istna świątynia dla CG, tyle odżywek, szamponów, których nie widziałam w żadnym innym sklepie... jest dużo lorysów, też ta seria z szamponami, odżywkami i kremami (niezgodna z CG, ja mam krem do loków, ma dimeticone czy jakoś tak ale lubię ale mnie silikony nie gryzą), bardzo dużo szamponów barwy, chyba maski bingo, romantic, glorie...

co do kokosa to jak Ci wygodnie, ja dzisiaj tylko końcówki naolejowałam przed myciem, zwykle to nakładam i spinam żabką, reklamówka tylko wtedy, gdy na noc zostawiam
Stary 2010-08-27, 20:22   #23722
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Rozumiem Pamiętam, ze sama gdzieś tam odpowiadałam na post tej samej treści i mną wstrząsnęło gdy zobaczyłam go ponownie.
"Dolny" to nam dodano dlatego, że sobie ten "Górny" nazwę przywłaszczył/pozostawił. I potrzebowali rozróżnić.
Chodzi konkretnie o to, że prawdziwy, historyczny Śląsk jest od obecnego Dolnego po Opolski i kawałek dalej (tereny Cieszyna, Bielska-Białej - to tutaj była granica). W najlepszy sposób oddaje ten podział administracja kościelna. To, co dziś nazywamy "Górnym Śląskiem" było tylko w części Śląskiem, a w większości Małopolską. Gdy ziemie zostały podzielone (z końcem średniowiecza ziemie śląskie przeszły w lenno czeskie, a dopiero w XVII wieku stały się własnością pruską i niemiecką), ów skrawek został w polskiej koronie i mienił się być Śląskiem.
Po wojnie, gdy Wrocław i pozostałe piękne tereny historycznego Śląska wcielono do PRL, pojawił się problem, co z tym fantem zrobić. Stąd podział na Górny i Dolny.
W czasie reformy administracyjnej III RP toczyła się dyskusja, co z tym fantem zrobić, ponieważ stan obecny nie oddaje prawdziwego, historycznego stanu. Z uwagi jednak na mniejszość śląską (trzeba o niej pamiętać i sięgnąć do jej korzeni - o sile tego regionu, późniejszego GOP mówi się od połowy XIX wieku, więc ciężko o porównanie z Wro) oraz 50-letni uzus pozostawiono błędne z punktu historycznego nazwy jak: dolnośląskie i śląskie.
Ale prawdziwy Śląsk jest własnie tutaj.
Bo niby dlaczego Wrocław jest stolicą Śląska? I dlaczego nasza drużyna piłkarska i koszykarska zwie się/zwała się "Śląsk Wrocław"? dlaczego takiej tradycji nie ma na Górnym Śląsku? Dlaczego wyraźnie mówi się tam o Zagłębiu?

Wiem, że to, co napisałam może powodować gotowanie się krwi w osobach z obecnego Górnego Śląska, ale tak wygląda właśnie historyczna prawda.
Dlatego ja o sobie mówię, ze mieszkam na Śląsku, a nie na Dolnym Śląsku. I to już kwestia mojego widzimisię
Pasuje Ale po siłce
Eloe bo Zagłębie to oddzielny region, wcielony do województwa śląskiego, graniczący z regionem określanym jako Śląsk i przez to mylnie z nim integrowany. Najwyraźniejszą cechą, dzięki której zróżnicować można mieszkańców Śląska (Górnego) i Zagłębia jest język. Rodowici Zagłębianie nie posługują sie gwarą śląską (chyba, że w grę wchodzą migracje lub mieszanki), nie czują nawet związku ze Śląskiem i wyodrębniają się kulturowo. Zagłębie Śląsko-Dąbrowskie to Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Czeladź, Będzin i takie mniejsze miasteczka. To właśnie część województwa, która dawniej zaliczana była do ziem małopolskich i z nimi bardziej tradycjonalnie i kulturowo jest bardziej związana. No i we mnie się nic nie gotuje bo ja żem nietutejsza ale ogólne odczucie mam takie, że Ślązacy są porywczy, kłótliwi i głośni (przynajmniej tych, których spotykam), więc krew się w nich często gotuje bez powodu, a jeszcze gdy chodzi o ich kulturę, odrębność i wyjątkowość to tym bardziej
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 20:55   #23723
G0si3k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
popróbuj różnych metod opisywanych przez dziewczyny, w końcu znajdziesz to co Twoje włosy lubią najbardziej
No i po wielu probach i bledach znalazlam metode, ktora moje wloski chyba lubia Plukanie z glowa w dol, potem odzywka b/s i rozczesuje grzebieniem z szeroko rozstawionymi zebami ( caly czas mnie zastanawia, jak niektorym z Was sie wlosy ukladaja, jesli chodzi o przedzialek, skoro przeczesujecie je tylko palcami), potem glowa w dol i ugniatanie oraz moczenie woda, zeby sie zbily w takie pukle a potem juz leci standardowo koszulka i harmonijkowanie
Moze komus sie przyda
G0si3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 21:01   #23724
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Ciekawa opinia... Zauważyłaś może jakiś wpływ tej odżywki na objętość?
Nie przyjrzałam się specjalnie objętości włosów po odzywce...
Były dobrze zdefiniowane, na pewno nie przyklapnięte, ale żebym więcej powiedziała to muszę ją kolejny raz użyć
Jesli nie zapomnę to zrobię to jutro

W ogóle to widze, że moje włosy potrzebują znowu maski, a skalp - olejowania Tylko mam problem, żeby czas znaleźć i potrzymać maskę trochę na głowie.
Ale postaram się zrobić to w końcu w niedzielę, zwłaszcza zależy mi na naolejowaniu skalpu

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 21:18   #23725
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Dziekuje
a co do ava- muzycy czasem, jeśli im granie nie wychodzi, to ujawniają inne zdolności, może taką zdolnością Twojego sąsiada było właśnie czytanie w myślach do mnie na szczęście sąsiedzi nie pukają w sufit czy rury, ani jeszcze mnie nikt nie odwiedził w celu przyłożenia mi moim instrumentem
ta historia miala miejsce laaata temu latem- sasiad skrzypek grywal przy otwartym oknie, a ja- pianistka (juz ex-pianiska, bo nie gram od lat) - tak samo.... wiec to troche przeszkadza , stad sie braly moje zapedy

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
widzisz to ja mam odwrotnie- zimą przy bardzo mocnym ogrzewaniu (nie mam regulacji :/) moje włosy wysychają w 2-3 godziny. Teraz nawet jak podsusze włosy suszarką i w takich tylko lekko wilgotnych położę się spać to rano i tak dalej są prawie tak samo wilgotne mam dużą wilgoć na mieszkaniu (i mnóstwo pająków )
tez tak chce
u mnie bez roznicy- lato czy zima (mam 21 st nastawione)- schna dlugo
pajaczki do dobre stworzonka zaczynam sie powaznie martwoc ze "moje" chyba sie wyprowadzily, nie widuje zadnego od paru miesiecy

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Just_Smile Pokaż wiadomość

To ja może też swoje włoski pokaże
hej Just_Smile- imponujaca dlugosc
ciekawe co z nich wyjdzie po wdrozeniu lokowej pielegnacji
trzymam kciuki

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
przechwałki przechwałki-dobrze czytam - to skorzystam
w sobotę (po Tigi) poszłyśmy z koleżanką po sprite do Martini bo skończył się ja z moimi naturalnymi loczkami a koleżance nakręciłam na prostownicę I pani w sklepie pytała gdzie tak ładnie włosy zrobiłyśmy Na co ja odparłam że koleżance ja zrobiłam, a mi natura Nie chciała uwierzyć a ciekawie musiałam wyglądać z żabkami na czubku głowy, włosy co prawda suche były ale żabki nadal miałam na głowie, było już wesoło ...

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
Czyżbyśmy miały tę samą mamę?
Poskarżę się, ze ostatni "komplement" jaki usłyszałam od swojej brział: "ale masz strąki". Tego dnia loki miałam naprawdę ładnie skręcone i zero puchu. Zażyczyła sobie, bym się rozczesała.
Słabo mi
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 21:52   #23726
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Syrenko zaciekawiłaś mnie tymi sprayami z Isany ... Czy oprócz silikonu cyklicznego dużo ich było w składzie? Dużo rodzajów tych sprejów jest?

3 nowe spraye, chyba były jeszcze jakieś inne prócz cyklicznego, nie wgłębiałam się zbytnio ;-)

Cytat:

vatika ma w składzie zioła hinduskie i niektóre z nich mają właśnie zapobiegać łupieżowi; o olejach i łupieżu tu:
http://thenaturalhaven.blogspot.com/...-crawlies.html

Cytat:
Napisane przez zua Pokaż wiadomość
zmienił skład, Pinsleepe o tym mówiła;
trzeba by zmodyfikować informację
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 22:00   #23727
Pinsleepe
Rozeznanie

Cytat:
zmienił skład, Pinsleepe o tym mówiła;
trzeba by zmodyfikować informację
Biję się w piersi, bo zapomniałam o tym powiadomić Ale na pocieszenie dodam, że nie jest wcale taki zły i nie zawiera żadnych silikonów ani pq, więc może być łagodniejszą alternatywą dla oczyszczającej Barwy
Pinsleepe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 22:14   #23728
zua
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pinsleepe Pokaż wiadomość
Biję się w piersi, bo zapomniałam o tym powiadomić Ale na pocieszenie dodam, że nie jest wcale taki zły i nie zawiera żadnych silikonów ani pq, więc może być łagodniejszą alternatywą dla oczyszczającej Barwy
A ja głupia mogłam sprawdzić w sklepie skład jeszcze raz... Zamiast tego od razu do kasy poleciałam :P No ale nie ma co płakać teraz, na pewno mi się przyda. Ale i tak jeszcze bez SLSu muszę jakiś szampon kupić
zua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 23:07   #23729
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Ależ miałam zaległości....

Jutro w końcu biorę się za gotowanie żelu z mielonego siemienia (Nava dzięki za info) Jednak moje włosy są trochę za delikatne na żel który posiadam - artiste z niebieską przykrywką. Bez żelu po nocy nie ma mega bajzlu na głowie.

Merz Special sobię połykam i mam nadzieję, że też podziała na włoski i pazurki jak u Eloe i Navy.

Włoski kocham baaardzo, za to szczególnie, że ostatni tydzień wyglądają cuuudnie mięsiste loko-fale

Potrzebuje bardzo Waszej pomocy w wyszukaniu odżywek emolientowych z ograniczeniem humektantów do minimum
jedyne co mi przychodzi do głowy to garnier z awokado
A wyzwanie przede mną i włosami ogromne
PR powyżej 25 stopni
i wilgotność powyżej 70%
na dodatek klimat wyspiarski

Edytowane przez Yasmin
Czas edycji: 2010-08-27 o 23:08
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 00:10   #23730
MsTseTse
Zadomowienie

Cytat:
spraye silikonowe z silikonem cyklicznym tuż po wodzie;
półlitrowe podobne do tych Isany, miały, nie pamiętam czy wszystkie, quaternium-87
Szkoda
Ale dziękuję za odpowiedź

MsTseTse jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości)

Zasady wysyłania wiadomości