|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#23821 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21721307]Smerfie, dla mnie to bardzo mily komplement
[/QUOTE] Oj nie, nie zawiść to a mocne słowo to taka zazdrość w stylu "też chce takie cudne włosy", a nie "żeby jej te włosy wyglądały gorzej"![]() To jak podziwianie piękna natury, tyle że akurat to jest na głowie Navy ![]() Zrobiłam dzisiaj dwie wersje żelu lnianego - jedną gotowaną, a drugą zalałam wrzątkiem. Gotowaną nałożyłam jako maskę, wyszła bardzo gęsta i glutkowa. Naparu użyłam do stylizacji. Do tej pory uważałam, że żel lniany ma być solidnym glutkiem, ale ten z naparu wyszedł rzadki. Był łatwiejszy w aplikacji, przyjemny w użyciu. Po masce lnianej nałożyłam jeszcze mix: Garnier Aloesowy+Gloria maska+łyżka miodu. Włoski schną spokojnie, po przebudzeniu zobaczę efekt;] na razie, na mokro, całkiem nieźle wyglądają. |
|
|
|
#23822 |
|
Wtajemniczenie
|
Dołączam po krótkiej przerwie. Donoszę, że żel lniany u mnie wywołuje brak objętości
Muszę nadrobić zaległości w wątku![]() Dziś myjąc włosy(oczywiście odżywką) stwierdziłam, że faktycznie zniszczone włosy co by z nimi nie robić to miotła ![]() Donoszę dodatkowo, że Kauflandy Warszawskie oraz sklepy Społem nie mają żadnych produktów Romantic, za to pełno w nich Mrs. Potter's i b/s Joanny, której nigdzie nie mogłam znaleźć( hala marymoncka 4,6 zł chyba, hala Wola 3,7zł) Niestety w końcu nie zdecydowałam się na balsam Leo bo chcieli za niego 15 zł więc uznałam, że po ostatnich zbyt obfitych zakupach odłożę go sobie na później.
|
|
|
|
#23823 |
|
Zakorzenienie
|
próbowałyście może jako reanimatora żelu zmieszanego z wodą?
bo tak sobie pomyślałam czy by to się nie nadawało, oczywiście przelane do psikacza. I jakie proporcje?
|
#23824 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Paulinko świetne włosy ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
W ogóle moje włoski zostały brutalnie potraktowane w sobotę, a właściwie niedzielę bo była godzina 00:40 Tż rzucił hasło ze jedziemy na imprezkę i miałam 20 min by się ubrać umalować i zrobić włosy ( dodam, że wcześniej chcieliśmy isć do pubu ale ja przez 2 godziny nie mogłam znaleźć nic do ubrania i włosy były jakieś nijakie i stwierdziłam, że nie wychodzę, zakupiliśmy winko i filmowy wieczór był ) i zdążyłam zrobić wszystko Włosy ułożyły się ładne bo Tż mnie po głowie drapał i objętosć się zrobiła a winko wspomogło kreatywność ciuchową Wyglądało spoko, tylko rano włoski suche od lakieru wtarłam w nie olejek nyle, chciałam je dziś rano wypielęgnować ale po wczorajszym pubie nie bardzo miałam ochotę wstać o 6, bo teraz jest już zimniej i mi nie wysychają tak szybko a dyfuzora jak na razie brak ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Cytat:
|
|
#23825 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() cos mi slow ostatnio brakuje ![]() to, ze fotki moich wlosow motywuja Cie do dzialania- to bardzo mily komplement ja maske lniana uzywam jako zelu na mokre ![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
Lady, to niezle ciachnelas.... ja swoje tez obcielam tak "pod wplywem chwili " - krotsze sa latwiejsze w pielegnacji |
||
|
|
|
#23826 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny, wróciłam z wyjazdu a teraz zabieram się za nadrabianie zaległości- i na forach, i tych jeśli chodzi o włosy, ponieważ (tu sama jestem sobie winna) nie są w najlepszym stanie po wyjeździe. Zapomniałam odżywek z Garniera i Pantene (do dyspozycji miałam więc szampon Joanna z rzepą i odżywkę przeciwłupieżową z Oriflame), a do tego nie miałam zbyt dużo czasu na przesiadywanie w łazience, codziennie byłam na słońcu i codziennie nurkowałam w naprawdę słonej wodzie morskiej (oczywiście spłukiwałam sól od razu po wyjściu, no ale i tak zrobiła swoje :/) teraz siedzę z oliwą na kudełkach i biorę się ostro do roboty
|
|
#23827 | |||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
za miłe słowa No nie... przecież wcale nie jest tak źle, jak napisałaś Ładniutkie loczki Tylko może warto by było nieco wycieniować. Wyglądają jakby były cieniowane tylko przy buzi i przez to brakowało im lekkości. Myślałaś o tym? Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21714396]Eloe, ale irokezika sobie zmontowalas ![]() wloski-pokrecony cud , bo więcej niestety nie Link, gdyby ktoś reflektował na zrobienie irokeza. Danusiaes - jak zwykle tajemniczo - nie podałaś długości Mieszaj rycynkę z oliwą z oliwek. Ma podobne właściwości, jeśli idzie o przyciemnianie, a będzie Ci łatwiej nałożyć. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Małgosia wywołała temat, który i mnie zaprząta głowę. Fakt, są miejsca o ścisłym dres-kodzie i wówczas włoski spinamy i udajemy, ze nas nie ma Często słyszy się, że co na głowie to i w głowie, a loki uważa się za bałagan... To przykre, bo gdyby twórcy i propagatorzy tego stereotypu wiedzieli, ile wkładamy pracy w ich uporządkowanie, to w życiu nie określiliby naszych fryzur takim mianem. Podobno też spięte włosy są bardziej eleganckie - odsłaniają smukłą szyję i stwarzają miejsce do pokazania biżuterii Cóż - chyba pozostaje podjąć decyzję własną. Cytat:
Z przodu robisz coś na kształt banieczki i też podpinasz. Ja użyłam spinek do loków, którymi podpinam włosy do suszenia. Chciałam uzyskac jeszcze wyższy irokez ![]() Cytat:
Nie martw się, Tobie tez się uda Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A jakie są warunki pogodowe? Na swędzenie używałam Palomy, póki ją miałam, a teraz soku z liścia aloesu, Jantara albo Gorvity Pantenol. A gdy jest już naprawdę strasznie, nakładam kapkę olejku herbacianego (mam go głównie na estrach jojoby). Mam nadzieję, że wkrótce przestanie. Cytat:
Może Tobie też przeszkadza któryś z tych składników? Nie trafiłam, a tak blisko [quot] Pójdę za Twoją radą i skupię się na nawilżaniu[/quote] To tak na początek. Jeśli zobaczysz, że nadal jest źle, wówczas przerzuć się na keratynę i odstaw nawilżacze. Cytat:
|
|
#23828 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe, superancki irokez i jak Ci włoski ściemniały
no i rzeczywiście dużo urosły ![]() a propos ciemnych włosów - dorwałam w weekend orzechy włoskie wczoraj wyprodukowałam pierwszą porcję maceratu i podobnie jak gubis zastanawiam się czy- i co- z tego wyniknie
|
#23829 | ||||||||
|
|
Cytat:
Będzie dobrze Napisz jak poszło.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Daleko im jeszcze do Twojej długości (i obawiam się, ze nigdy takie nie będą - za mało ich ), ale ciesze się z tego, co mam. Nigdy nie były w tak dobrej kondycji.Cytat:
Witaj po wakacjach Co popływałaś to Twoje. A teraz do roboty ![]() Powiem Wam, ze dziś pada nieustannie i włosy są szczęśliwe (ja mniej, bo będę miała mokre spodnie po powrocie do domu. Powrót do żelu lnianego zakończony sukcesem. Nawet dostałam dziś komplemencik włosowy Mnie tydzień zaczął się kolorowo, czego i Wam życzę ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
Urosły sporo, fakt, ale juz nosze się z zamiarem podcięcia. We wrześniu ma być fryzjer. A kiedy tak piszecie, ze tyle urosły, to waham się potwornie... Cytat:
Na nalewkę brzuszkową trzeba nico czekać, ale za to działa bez zarzutu
|
|
#23830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też myślę o podcięciu swoich, ale na razie za bardzo mi ich szkoda, więc jakiś czas pewnie jeszcze pomyślę![]() na macerat trzeba czekać dwa tygodnie. Nalewki brzuszkowej nie robiłam, chociaż zastanawiam się nad tym bo jeszcze trochę łupinek mi zostało ale nie wiem czy jest sens, skoro nie nadaje się na włosy
|
|
#23831 |
|
Zakorzenienie
|
to jest moja grzywa, właśnie ją zapuszczam. Cieniowania się boję, nie wiem jak to by wyglądało, wolę mieć wszystkie włosy równej długości i do tego dążę. Wogóle boję się chodzić do fryzjera i kombinować-nigdy mi to na dobre nie wyszło, szczególnie że fryzjerzy włosy kręcone traktują tak samo jak proste.
|
#23832 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#23833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może spróbuj odstawić BD i zobacz czy przejdzie ... a mycie odżywką jest ok (chociaż wiele osób nie może na początku sie przekonać), tylko trzeba wybrać właściwą odżywkę. Ja na początku strasznie sie zniechęciłam po myciu dawnym Youngiem i Hegronem, a teraz używam Pottersa i jest git ![]() zawsze możesz spróbować OMO
|
|
#23834 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy któraś z Was spotkała sie z odżyką Majlo? W mojej drogerii są takie 3 rodzaje. Zainteresowała mnie aloesowa prosty, krótki skład zawierała dimethicone ale ten zmywalny wodą, aloes. Pewnie byłaby dobra do mycia kosztowała 5 zł i miała ze 300 ml
|
#23835 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21728934]Smerfie, nie chodzilo mi o zawisc w sensie negatywnym, tylko wlasnie bardziej o zazdrosc, cos wlasnie w stylu jak napisalas ze "tez chce takie"
![]() cos mi slow ostatnio brakuje ![]() to, ze fotki moich wlosow motywuja Cie do dzialania- to bardzo mily komplement ja maske lniana uzywam jako zelu na mokre ![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Lady, to niezle ciachnelas.... ja swoje tez obcielam tak "pod wplywem chwili " - krotsze sa latwiejsze w pielegnacji Woziłam się z tą dezycją już trochę, ciągle nie mogłam się zdecydować aż zrobiłam sobie bilans zysków i strat i stwierdziłam jednak duże korzyści w krótszych włosach. Swoje kudły musiałam czesać co zajmowało mnóstwo czasu żeby delikatnie się z nimi obejść i strasznie się z tym męczyłam, kołtuniły się niemiłosiernie. Teraz mam nadzieję, że będzie delikatnie grzebieniem bądź paluszkami tylko Cytat:
![]() Podobają mi się poza tym, miła odmiana Po miesiącu zauważyłam tylko minimalną poprawę od mycia do mycia i tyle. Przymierzam się do tego żelu Delii ale mam 500ml żelu z rossmana i głupio tak z kolejnym ![]() O ten mam: * Rossmann - Styling Gel - Żel stylizujący ultra mocny Zresztą on chyba też nie ma żadnego z humektantów. Trochę tylko za słaby dla mnie i zastanawiałam się czy najmocniejszy Artiste czy może Delia byłyby lepsze? Nie doczytałam chyba, o jakim maceracie mówicie? Eloe77 super irokez ![]() Paulinka675 z zdjęcia na zdjęcie coraz ładniejsze loczki ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21716607]lniany dziala skretotworczo i nie obciaza, nie mozna z nim przesadzic- jak wlosy wyschna (wazne!), wystarczy pougniatac i gotowe Niestety u mnie nadmiar szkodzi. Brak objętości, włosy sklejone, nie puszcza nawet po spaniu i prysznicu porannym. Może jakiś dziwny żel upichciłam ![]() ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#23836 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie kręciołki po wakacyjnej przerwie.
Melduję się gotowa do dalszej pielęgnacji. Nadrobiłam już lekturę nowych wątków, teraz zabieram się za regenerację włosów. Niestety na wakacjach nie miałam za bardzo możliwości o prawidłowe dbanie - pozostał mi tylko szampon i odżywka. Do tego dochodzi pogoda, duża wilgotność, mega wiatr, słona morska woda i twarda karnówa. Wszystko to spowodowało, że włosy musiałam spinać. Jutro będę próbować dalej z metodą kubeczkową i olejkiem rycynowym. Mam też ochotę na przygotowanie żelu lnianego, kusi mnie...Eloe, kojarzę, że na 103 stronie pytałaś o odżywkę Artiste z kreatyną. Mam ją, jestem z niej zadowolona, ale nie mogę przesadzić z jej używaniem, w moim przypadku na raz na tydzień wystarczy, inaczej mam obciążone, oklapnięte włosy. Ale sama odżywka jak najbardziej na tak jeżeli chodzi o nawilżenie, rozczesywanie po niej włosów, a nawet zapach. ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Eloe, strasznie podoba mi się Twój lokowy irokez.
|
|
|
|
#23837 |
|
Raczkowanie
|
i_lonka Widzę, że nie tylko ja mam taki problem.
![]() Dziewczyny, mam pytanko, bo znów mi się we łbie miesza. A mianowicie- jak nakładam oliwę na dłuższy czas (koło 4 godzin ) i zmywam ją szamponem z sls (Joanna rzepa, inaczej nie schodzi) to czy psuję tym całe dobroczynne działanie oliwy? I czy jest jakis sposob na łatwe zmycie oliwy bez uzywania tego szamponu?
|
|
#23838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, od 2 wizyt u fryzjera próbuję przyciemnić do naturalnego żeby już nie męczyć włosów i nie mogę. Farby majirel spierają mi się po miesiącu. Włosy długo nie zobacza fryzjera, a co sobie ktoś tam pomyśli o moim odroście to mnie to już nie obchodzi.Dziś 2 dzień testów: myłam włosy odżywką(leo maska regenerująca) i użyłam żelu delii, czekam aż wyschną do końca. no niestety metoda z głową w dół i ugniatanie nie jest chyba dla mnie mam na głowie jakieś gniazdo, przedziałka nie ma tylko takie poplątane coś, niektóre loki poplątały się ze sobą, spodnia warstwa mi się nie podoba. ale po myciu odżywką są bardzo miękkie i wydają się być nawilżone następnym razem umyję włosy normalnie, zrobię przedziałek i dopiero wtedy z głową przechyloną na bok będę odciskać so_fantastic ja zmywam oleje szamponem dla dzieci, ale dla bezpieczeństwa robię to 2 razy po użyciu żelu delii mam pozytywne wrażenia-mi się zawsze żel kojarzył ze sklejonymi włosami a wcale tak nie jest
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-08-30 o 13:25 |
|
|
|
|
#23839 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23840 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny, oliwę nakładam dość obficie, czasem olejuję też skalp, następnym zakupem będzie na pewno Babydream, co do zmycia wodą to chyba nie będzie dla mnie, postaram się jakoś zmywać to bez użycia tego szamponu
|
|
#23841 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy mnie jeszcze pamiętacie
wracam z "podkulonym ogonem", zaniedbywałam ostatnio moje loczki nie pomagałam im się kręcić a wręcz przeciwnie, prostowałam palcami i na szczotce i zostawały takie niezbyt fajne fale Ale zakupiłam w końcu olej kokosowy i na razie jestem po jednej takiej "kuracji" olejowo-oliwowej Widzę poprawę, jest lepiej, ale do ideału jeszcze dużo brakuje ![]() Zamierzam przejść już całkiem na OMO, gdzie pierwsze O to będzie właśnie olej
|
#23842 |
|
Raczkowanie
|
so_fantastic
|
|
|
|
#23843 | |||||||||||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Widać, że spód ma tendencję do bardzo ładnego kręcenia, a zapuszczając wszystkie włosy na równo, nie pokażesz go. Ale co kto lubi ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Rób! Ja jestem zachwycona po raz kolejny. Nie dość,ze od początku jestem fanką, to jeszcze po powrocie jestem coraz bardziej za ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#23844 |
|
Raczkowanie
|
Eloe
a ten żel lepiej nakładać na mokre czy suche, czy to już zależy od indywidualnych upodobań ?
|
|
|
|
#23845 |
|
|
Ilonko według własnych upodobań.
Ja nakładam na początek na mokre i tak sobie schną. Później używam jako reanimatora na suche. Sprawdza się u mnie pod każda postacią
|
#23846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będzie nam raźniej w owej zadumie trwać![]() kłopotów z żołądkiem niestety nie mam, a szkoda ... byłoby alibi dla łyknięcia czegoś mocniejszego ![]() no chyba że taka orzechówka na spirytusie też przyciemnia wlosy - od wewnątrz
|
|
#23847 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zyrtec na mnie też działa podobnie, ale raz na rok moge się przemęczyć, byleby pomogło ![]() Na szczęście obyło się bez leków. Wieczorem i w nocy( Teraz jest lepiej. Nie mam pojęcia, co mogło wywołać swedzenie, dlatego, że: - wczesniej nie myłam włosów i niczego na nie nie nakładałam, - ostatnio nie używałam niczego nowego (a już na pewno nie na skalp, bo odżywek na skalp nigdy nie nakładam). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Do tej pory była zawsze skuteczna.Cytat:
Cytat:
Szamponów ostatnio nie używałam (dopiero wczoraj zmyłam maskę szamponem BD, ale nie pogorszyło to swędzenia). |
|||||||
|
|
|
#23848 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam dziś kallosa mlecznego jako myjadło, kupując w hurtowni dałam 21zł czyli tyle ile by mnie wyszło z allegro z wysyłką a nawet chyba parę złotych mniej
dla wizażanek mieszkających w wawie, na 11 listopada 22 jest hurtownia mają duży wybór i na ostródzkiej 190 jest drogeria gdzie są maski chantal, mila, kemon, seria joanny pro, i pani zaproponowała, że można coś zamówić do czego ma dostęp w hurtowni więc zamówiłam maskę scandica i 2 butelki jantara dzisiaj nie jest źle z włosami, choć końcówki mi się rozprostowują rok temu nie miałam z tym problemu-pewnie miałam mniej zniszczone włosy Eloe kiedyś na spodzie robiły mi się ładne ruloniki, teraz w sumie też ale to już nie to samo-dałam włosom nieźle popalić przydałoby się podciąć kilka cm, ale najpierw muszę znaleźć kompetentnego fryzjera, bo sama też się boję
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-08-30 o 16:40 |
|
|
|
#23849 | ||||
|
|
To ja już zaczynam
ale tylko do czasu, aż stwierdzę, że jednak z objętością jest naprawde licho.Cytat:
Moge popróbować ![]() Cytat:
Cytat:
Wcierałaś coś ostatnio? Może skalp jest wysuszony? Cytat:
Ale najważniejsze, że już lepiej Czekaj, czekaj... pisałas ostatnio, ze olejowałaś skalp przy jakiś z nim problemach. Może to nieco opóźniona reakcja na to? Syrenka podawała linki do NH, gdzie nie zaleca olejowania skalpu przy problemach. Zerknij tam. ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- W wątku o fryzjerach Marta_super podawała adresy fryzjerów w Wawie, z których była zadowolona. Zerknij tam (link w pierwszym poście).
|
|
#23850 |
|
Raczkowanie
|
malgosia86, łącze się w bólu. Doskonale wiem, jak to jest mieć wrażliwy skal i to swędzenie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 115 (0 użytkowników i 115 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.

to taka zazdrość w stylu "też chce takie cudne włosy", a nie "żeby jej te włosy wyglądały gorzej"

Muszę nadrobić zaległości w wątku

a było to już po tym, jak wychodząc z bloku na dzień dobry na moje wychuchane włosięta spadł deszcz i musiałam je podsuszać w samochodzie lekkim nawiewem. Więc efekt dość wytrzymały.
Lady, to niezle ciachnelas.... 

za miłe słowa
Ładniutkie loczki 
A jakie są warunki pogodowe?
czegokolwiek bym nie uzywała

), ale ciesze się z tego, co mam. Nigdy nie były w tak dobrej kondycji.

będzie nam raźniej w owej zadumie trwać
ale tylko do czasu, aż stwierdzę, że jednak z objętością jest naprawde licho.