Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-31, 10:51   #391
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Dzieki dziewczyny za wyjaśnienie dot. tego zwolnienia na opiekę nad żoną
Wiem, że jest to zwykłe w 80% płatne zwolnienie, ale mój Tż prowadzi działalność z teściową, ale jest tak, że ona go zatrudnia, więc dla nas bedzie korzystne wziać takie zwolnienie
Jeśli się opłaca to brać, brać, brać...

Cytat:
Nie zgadzam się, że chciałam ale zgadzam się, że mogłam nie kupić, ale wolę mieć w domku niektóre rzeczy żeby później w panice nie wysyłać męża do apteki, a ja zostałabym z zapłakanym dzidziusiem, który męczy się z powodu zatkanego noska...

Kurcze, wyjaśnienia z Twojej SR są logiczne i te z mojej też. Ten lekarz jak wczoraj opowiadał o zzo to bardzo mnie uspokoił Wszystko wyjdzie "w praniu"

U nas zzo jest dostępne
Pewnie te różnice wynikają też z odmiennych doświadczeń położnych... Sama nie wiem, generalnie ja i tak nie mam specjalnie wyboru

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
no baaa... i w miedzy czasie tancze w balecie
no co Ty ostatnio, nie mialam jakos stołka i mowie do meza zapnik mi rzep przy bucie... a on ".... , prrroooosze babciu!"
Też mam buty na rzepy i też mi mąż zapina Ale już się ze mnie nie nabija ponieważ widzi, że już mi źle. Dzisiaj rano posprzątał w kuchni bo widział, że w nocy nie spałam i chyba chciał być miły, nie powiem, ucieszyłam się - zresztą zbudził się w nocy i zapytał takim zaspanym głosikiem "co ile masz te skurcze" Ale mu powiedziałam, że niestety, ale śmiało może spać...

Cytat:
ja w razie czego mam jakies "kontakty" ale strasznie nie lubie takiego załatwiania sprawy i po prostu chyba bede rodzic na zywca... no trudno...
Ja też mogłam "załatwić sobie poród" ale nie chcę, to wbrew moim zasadom. Nawet jeśli będę cierpieć to trudno, umrzeć nie umrę, miliony kobiet rodzi bez znieczulenia.

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Widze, ze Gabi sie juz ladnie szykuje i Klarisa moze u ty tez?
No nie wiem...

-------------------------
Wkurzyłam się właśnie - miałam dzisiaj mieć wizytę u ginki i właśnie się okazało, ze kobieta ma urlopu 2 tygodnie... Dobrze, że w przyszłym tygodniu mam wizytę prywatnie, ale jestem zła, bo niby kazała mi chodzić babka co 2 tygodnie, szkoda tylko, że jej nie ma.. ciekawe gdzie mam chodzić
Stary 2010-08-31, 11:03   #392
NIKaP-n
BAN stały

Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. I

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość

j

aaaaaaa i prosze dzis o 11;30 o kciuki - ide na pierwsza wizyte z Patrolem do lekarza, mam nadzieje ze nie zrobi koncertu nie narobi na lekarke itd no i mam nadzieje ze przytyl na tych moich cycolkach
Trzymamy kciuki
My byliśmy na pierwszej wizycie w zeszłym tygodniu masakra jak trza małego bez pieluchy na golaska do ważenia mieć takie maleństwo chudziutkie
No i Mały się znerwował jak Go lekarka na brzuszek położyła. A potem już tylko spał, nawet jak patykiem Mu buźkę otwierała ;D

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
kurrrrrde...
a ja mam od rana zagwózdke!
zaraz gabi sie na mnie wkurzy

cos dzis ze mnie "wykapało".... najgorsze, ze nie wiem skad!
bo niestety, mam glupi zwyczaj, jak jestem sama w domu krecenia sie poł nago...
dzis przyjezdza moj brat i postanowilam poukladac moje gazetki na polce pod ławą... ubrana w same majtki!
teraz widze ze miejscu kotrym kucalam... jest jakby nakapane, i teraz nie wiem czy polecialo mi cycykow (choc nigdy do tej pory nie bylo to tak obfite) czy sa do wody?!

ktora wie, jak to jest z tymi wodami i skurczami... co jest najpierw???

u mnie skurczów BRAK!
mi poszły wody masakra dużo a skurcze dopiero wywołali ;D

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość

A lewatywa? W domu? To chyba trzeba mieć jakiś przyrząd z rurką?
Mi robili lewatywę w szpitalu gdy już miałam bóle, a wody odchodziły mi od kilku godzin. Lewatywa była chyba gorsza od samego porodu. Siedziałam na kibelku i nie miałam pojęcia czy skurcze, które czuję, to są te porodowe, czy te kibelkowe... Masakra. Bałam się zejść z kibelka, żeby nie obrobić podłogi. I bałam się zostać na kibelku, żeby nie zgubić w nim dziecka

No ja miałam tylko odchodzące wody, zero skurczy. Lewatywę mi letnią babeczka zrobiła, więc było całkiem przyjemnie (matko, a może ja jakiś sado- masso jestem?). Bez problemu oddałam wszystko, co w sobie kryłam ;D, później się sprysznicowałam i jazda na porodówę.
Była ze mną w pokoju babka, która przyjechała z rozwarciem 8cm i jej już nie zrobili lewatywy. Skończyło się kleszczami, bo mówiła, że miała totalne opory przed parciem, coby kupy nie walnąć...
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:06   #393
ycnan
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V

Bry mamusie
Ja od wczorajszego popołudnia do dziś rana nie miałam netu Wstałam po 10:15 i co? TYYLE stron do nadrabiania

Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za kolejne

gabisun
, miałam nadzieję już Cię dziś nie zobaczyć a Ty sobie dalej w domu siedzisz zamiast na porodówce Wstydź się

Klarissa, no, to dziś gabisun, jutro Ty ...a ja na weekendzie, zgodnie z życzeniem mamy
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:06   #394
mszu
Zadomowienie

GG do mszu
Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V

młodzież jeszcze spi... jej ja juz kompletnie zapomnialam jak to jest moc spac do 11!

NikaP-n... własnie nie umiem sobie wyobrazic jak to jest jak odchodza wody to musi byc dziwne przezycie

moj zwolnienia nie wezmie, nawet urlopu nie wezmie.... zwolnienia nie bo to przedluzloby jego specjalizacje i jest ryzyko ze moglby nie zdażyć ze złozeniem wszystkich dokumentow przed egz. specjalizacyjnym a to juz za rok! a urlopu nie wezmie bo twierdzi, ze w przyszlym roku moze byc dla nas wazny kazdy dzien wolnego jesli sie okaze, ze Młoda nie uda sie zapisac do złobka... wiec prawdopobnie bedziemy same po porodzie....

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-08-31, 11:11   #395
NIKaP-n
BAN stały

Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. I

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość

wogole co jeszcze z kosmetykow potrzebuje?????

Mam:
- puder
- kremik kojacy do pupki na odparzenia
- oliwke
- oilatum soft do kapieli dzis kupie
- pampki
- chusteczki nawilzane

d
Polecam:
- oilatum do kąpieli, ale nie soft- tylko zwykłe na początek jest bardziej lecznicze, a dzidzia skórkę "zmienia" i jedną flaszkę dobrze kupić zwykłego oilatum, później soft
- do pupy linomag z różową zakrętką ( po każdym przewijaniu używasz)
- oliwka, ale po oilatum sie jej nie używa, tylko np. jak kąpiesz małego wieczorem, to rano oliwką nasmarować
- sól fizjologiczna do nawilżania noska
- frida- już dwa razy używaliśmy, jak go cos w nosku męczyło
-chusteczki
-pieluchy
- waciki zwykłe do mycia buzi i ocząt
- patyczki dziecięce
- bepanthen maść do buźki kremowania i Twoich sutków
Stary 2010-08-31, 11:14   #396
Majka232
Zakorzenienie

Nika - fajnie, że dobrze sobie radzicie we trójkę
Trochę nie rozumiem dlaczego oilatum zwykłe jest bardziej lecznicze niż soft. Chyba Soft to to samo tylko bezzapachowe...
Stary 2010-08-31, 11:14   #397
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Zaraz będę szukać w szafie czegoś co mogłabym na siebie założyć...Ogólnie chyba niczego nie zapnę,najlepiej założyłabym ponczo,ale niestety jest w moim domku rodzinnym,więc odpada,ale może cos innego wymyślę.Najwyżej się szalami pookręcam i będzie.W sumie to i tak jadę samochodem,więc tyle tylko,żeby mnie nie zawiało jak będę przemykać
Powodzenia w szukaniu Do zimy jeszcze trochę, ale możesz już szale wyciągać

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
a mszu rodzi czy chrapie?
Właśnie chciałam ją wydać, że podgląduje, ale patrze, że się odezwała
Chociaż trochę mniej nadrabiania jak jej nie ma tzn. jak się nie odzywa...
Zaraz mnie wyrzuci za ten tekst

Cytat:
no baaa... i w miedzy czasie tancze w balecie
no co Ty ostatnio, nie mialam jakos stołka i mowie do meza zapnik mi rzep przy bucie... a on ".... , prrroooosze babciu!"

tifio i po co nam mezczyzni... ?! za KTG... u mnie tez cisza w jak w kosciele

pysznie! zasłodziłam sie na maxa wypilam 3 swoje czekolady i jeszcze jedna TZta bo bidak niie dał rady
Masz moc tak sobie potańczyć w balecie bez żadnej zadyszki i sapania
A Twój mąż Cię ładnie podsumował Babciu
Mój to jak wstaje z łóżka to wypala z tekstem: gdzie idziesz pokraczko?

Mężczyźni?? Hmm... w sumie to nie wiem, ale do czegoś tam może się przydają Ja nawet łóżeczko sama składałam, bo oczywiście słyszałam ciągle "jutro".

Dziękujemy za kciuki Młody miał tętno jakby gdzieś biegł, chwilkę się zdyszał i znów ruszył do biegu, ale wszystko w normie. Poza tym jeden spory skurczyk, ale spowodowany ruchami, więc dalej cisza jak w kościele, a ja chciałam urodzić przed terminem

A Ty masz moc tyle czekolady wypić. Nic a nic Cię nie zemdliło od tej słodkości?

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
j
napisałam SMS do MisQua i dostałam właśnie odpowiedź:
"Hej.Miałam badania, wszystko z nami ok, tylko morfologia słaba, ale mam nadzieję, że może jutro wypiszą. Pozdrów laseczki, pewnie już kilka rozpakowanych".
Niech prędko wraca, bo żadna się rozpakować bez niej nie chce.
Gabisun udaje, że ma skurcze i nic poza tym

Cytat:
tifio- zwolnienie najlepiej jak ci wystawia od razu w szpitalu Nie wiem jak po SN ale po CC daja maksa czyli te 2 tygodnie. Zwolnienie moze ci tez wystawic twoj ginekolog. Z rodzinnym moze byc problem, wiem bo maz kolezanki sie nalatal i nikt mu nie chcial dac. Najlepiej w szpitalu.

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Wróciłam z laboratorium... Wyniki w czwartek... Zaraz idę się szykowac do lekarza
Udanej wizyty

Cytat:
jesli chodzi o oilatum to jak widzisz nie ma reguly, bo synek mojej przyjaciolki wlasnie byl kapany w oilatum, ale jak skonczyla sie pierwsza butla to przeszla na mydelko i oliwkowanie i maly zyje i ma sie dobrze i ma dopiero 4 miechy i jedzie teraz na oliwce wiec ja zakladam tez taka wlasnie opcje poza tym oilatum owszem jest drogawe - za pol litra zaplacilam 55zl, ale do wanienki wlewasz tylko 1-2 male zakretki

a jesli chodzi o przewozenie dzieci ze szpitala to nie ja to wymyslilam i sama bylam mega zdziwiona, bo do tej pory tylko slyszalam, ze nie wypuszczaja dzieci jak sie wlasnie nie ma fotelika ja mam i to i to i poprosze meza o zamontowanie fotelika a do szpitala wejdzie z gondolka, a jak corcie przewieziemy ostatecznie to sie jeszcze zastanowie, jak sie podksztalce w tym temacie
Na żaden kosmetyk nie ma reguły... Podałam tylko przykład. Tak czy siak mnie nie stać na taki wydatek, więc mam problem z głowy
Ja tam w gondolce bym się nie odważyła dziecka przewozić, wystarczy nosidełko tzn. fotelik.

Idę trochę ogarnąć mieszkanie, bo jakaś masakra się zrobiła. Pojęcia nie mam kto dopuścił do takiego stanu

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:20   #398
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Mpik- tez tak pomyslalam i zakupilam sobie bialego Jelenia w plynie

Gabi- to juz chyba tuż tuż

Na sutki mam Ziajke Lano Masc (100% lanoliny) i juz od jakiegos czasu sobie nia smaruje. Gesta jak pierun, ale w porzadku.
Sudocremu w ogole nie kupowalam. Mam Linomag i dwa rodzaje kremu z Penatena- jeden to to samo co Linomag (tylko duzo wiecej), a drugi jest lzejszy i bardziej ochronny.
Z innych kosmetykow to mam Penaten Oliwka, Penaten Plyn do Kapieli i tyle. No i mam jeszcze wode utleniona do pepka, musze jeszcze spirytus kupic (chyba, ze wybule na Octanisept).

Kochana kup
octanisept, my używamy do pępuszka i do mojej rany
Stary 2010-08-31, 11:22   #399
Ray
Zakorzenienie

czarnaelizabeth a czrmu ci do 33 tyg tylko kazali bra fenoterol????
dziwne ja go dostalam w 34/35 tyg.. (lekarz roznie to liczy) i mam brac do 38 tyg by jak najdluzej zatrzymac dzidzie. dodatkowo musze tez lezec wiekszosc czasu...

ja sie bardzo boje urodzic teraz, raz ze jestem u mamy i tu jest szpital kobitki rodza, ale nie ma zzo i specjalistycznych sprzetow. wiec ja wole miec komfort psychiczny ze urodze w wawie gdzie dadza mi zzo i w razie co bedzie co potrzeba na miejscu.
a dwa ze sie boje o dzidzie po prostu

stress mnie dopada w nocy mam az koszmary jakies... jeszcze wczoraj mnie zaklulo w szyjce, a dzis od rana znow kluje martwie sie ze juz calkowicie sie skrocila czy jakies rozwarcie powiekszylo sie, chodz moze to dzidzia jakos uciska ? echhhhh

ja do buzki dziecka kupie oliatum soft mialam przy corce i byl super...
fride mam ze dwa opakowania bo u corki uzywam czasem.
sterimar do noska chyba gdzies mam jak nie to sie kupi jak bedzie potrzeba.
a co to jest to octl.... cos tam na ranki???? ja pierwsze slysze.....i jaka jest tego cena?

tantum rossa mi zostala jeszcze z pierwszego porodu 8 saszetek i data waznosci do 2011 wiec mam

jedyne co nie mam to biustonoszu do karmienia ale to chyba kupie po, albo przed samym porodem

cellaris bedziemy podobnie rodzic, bo ja zamierzam tez rodzic w 38 tyg... urodzilam tak corke pierwsza i druga zapewne tez sie tak urodzi... bo o ile dotrzymam do 38 tyg bedzie cud... i generalnie chyba dziedzicznie u nas bo moja mama kazde dziecko 2 tyg wczesniej urodzila i ja mowie pierwsza corke tez.

a te nakladki na piersi mozecie podac mi linki jakies do tych malutkich????? kiedys kupilam jakies nakladki ale byly jak by za duze i mala nie umiala w ogole w nich ssac, w ogole zreszta nie szlo jej ssanie zupelnie...
tym razem sie nie poddam, bede jezdzic do proadni laktacyjnej jak bedzie trzeba, no chyba ze juz polozne od laktacji szans nie beda widziec to co innego...

butelki znalazlam jeszcze w kartonie , jedna nowa i dwie uzywane aventa, wyparze sobie i jedynie smoczki dokupie nowe.
w zasadzie ja mam wszystko
Stary 2010-08-31, 11:24   #400
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
aaa co do pieluch tetrowych ja zamierzam używać i nikt mnie nie zniechęci
mam i pieluchy tetrowe i te wielorazówki z wkłądami o wiele lepsze,ale nie chce ich za dużo kupować,bo mam chęci na pieluchy,a jak wyjdzie i co wyjdzie z tego okaże się w praniu,pampki mam zamiar używać na noc i na wyjścia
ja zdecydowałam się na pampki postawiłam na to bo :zdrowiej,fakt wiecej roboty,ale jak ktoś jest nastawiony wszystko przejdzie no chyba,że ktoś nie ma chęci to się nie przekona ja chcę spróbować,jest większy kontakt z dzieciem,fakt to pranie,proszek,prąd,ale czytając wiele artykułów z tym związane to wychodzi prawie na równo z pampkami,a ja na razie mam 70taterków a prasowanie poszło nie było zle...
a więc jak ktoś ma chęci to niech próbuje,ja wole spróbować przekonać się jak to będzie niż później żałować,ze jednak nie spróbowałam
a co do jakosci znalazłam stare taterki brata i były o wiele lepsze od tych co teraz są,ja to parę kupiłam na allego i szajs to poleciałam do sklepu macać i wybrałam lepsze...

Kochana życzę powodzenia ja piorę na okrąglo i prasuję te całe 20szt tetry, masakra. Czasem nie mam kiedy iść podkładu zmienić tak latam...a dużo mąż pomaga. Także obyś wytrwała

Co do tetry- moim zdaniem zdrowsze pampki. tetra bardzo odparza, jest od razu zimno w dupkę, a nasz synek ma tendencje czkawkowe. Więc sądzę, że lepiej w jednorazówach
Stary 2010-08-31, 11:26   #401
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Trzymamy kciuki
My byliśmy na pierwszej wizycie w zeszłym tygodniu masakra jak trza małego bez pieluchy na golaska do ważenia mieć takie maleństwo chudziutkie
No i Mały się znerwował jak Go lekarka na brzuszek położyła. A potem już tylko spał, nawet jak patykiem Mu buźkę otwierała ;D

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

sado macho mowisz a ja tez jak tamta babka boje sie, zeby kupy im nie walnac serio to by byla trauma do konca zycia
Cytat:
Polecam:
- oilatum do kąpieli, ale nie soft- tylko zwykłe na początek jest bardziej lecznicze, a dzidzia skórkę "zmienia" i jedną flaszkę dobrze kupić zwykłego oilatum, później soft
- do pupy linomag z różową zakrętką ( po każdym przewijaniu używasz)
- oliwka, ale po oilatum sie jej nie używa, tylko np. jak kąpiesz małego wieczorem, to rano oliwką nasmarować
- sól fizjologiczna do nawilżania noska
- frida- już dwa razy używaliśmy, jak go cos w nosku męczyło
-chusteczki
-pieluchy
- waciki zwykłe do mycia buzi i ocząt
- patyczki dziecięce
- bepanthen maść do buźki kremowania i Twoich sutków
Nikus to wlasnie za Twoja rada kupilam oilatum tylko nie wiedzialam, zeby kupic zwykle i wzielam juz soft, no ale trudno no i jak widac po oilatum nie trzeba oliwkowac, ale oliwka ktora kupilam jednak sie nie zmarnuje, bo mozna uzywac tak jak Ty rano fride mam, chusteczki, paleczki do uszu, pieluchy tez, a zamiast wacikow mam pake gazikow bepanthen tez juz jest! dzieki Mamuska
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:36   #402
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
tetry nie biore w ogole pod uwage ktos chce sie bawic niech bawi ale mysle ze te zaparte i tak stwierdza ze wola pampki wiem ile roboty jest przy dziecku i watpie czy ktos wytrzyma ponad tydzien prac, gotowac, prasowac

Popieram w 100%!!!!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
No wiesz, skoro to pielęgniarka to możesz jej zaufać.
To jak zwykle kwestia dyskusyjna.

Zresztą to tylko pępek- max 14 dni i po wszystkim

Nie zawsze my dziś kończymy 14 dni i pępek bez zmian

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
Majka232, dra... a ja sie stresowalam ze malo mam ubranek roz.56... a teraz cos czuje ze w ogole mi nie beda potrzebne!, ale trudno jej sie dziwic... ja mam 181cm moj maz 186cm.... wiec dziwne by bylo jakby byla jakas malutka!

Wzięłabym poprawkę na usg Pawcio miał niby 3400 półtora tyg przed porodem, a jak się urodził- 3120
Miał 51cm, a teraz mu jeszcze (po 2 tyg.) body na 50 pasują, więc z tymi rozmiarami jakoś dziwnie
aaaa stopy ma dużeee ;D i palce długaśne- pianista na Niego położne mówiły
Stary 2010-08-31, 11:36   #403
dash
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość

mnie skończył sie fenoterol, jutro wizyta, ale kazął mi odstawić wszelkie pdotrzymujące tabletki w 33 tc, trzymam ise i zmaierzam ze trzy tygodnie jeszcze wytrwac, ale mam stracha, na włąsną rękę magnez i nospę lykam, ale szczerze, to mało działają :/
Ja mam fenoterol do jutra i przyznam, że nastawiam się na poród jeszcze w tym lub przyszłym tyg. Koleżanki urodziły zaraz po odstawieniu fenoterolu, ale wiadomo, że u każdego jest inaczej... Trzymam kciuki abyś wytrzymała te 3 tyg

Ray ja też bym chciała urodzić w 38 tyg, czyli w tym Ciąża mnie tak nie męczyła, ale te ostatnie tygodnie czekania są chyba najgorsze. Ja też mam jakieś głupie myśli jak budzę się w nocy, dlatego chciałabym, aby niedługo się zaczęło... no może za 3 dni, albo za 4 akurat TŻ skończy pokoik

Dziewczyny a czy Wasze bobasy mają dalej czkawkę? Bo moja ma i to dość często a myślałam, że to minie.
Ja myśle teraz o tej lewatywie odkąd Weronisia napisała, że to było gorsze od porodu to ciągle mi to w głowie. Dzisiaj muszę kupić, bo ponoć te szpitalne są gorsze ( że jest tego więcej czy jakoś tak) i lepiej mieć swoją.

Któraś z dziewczyn kupowała 2 staniki, m.in ten:

http://allegro.pl/item1188012123_biu...anca_75_c.html

nie pamiętam czy to Ty mszu? i miała dostać jeszcze drugi z all i chciałabym wiedzieć który lepszy i ogólnie czy są fajne. Choć wiem, że ten pierwszy fajny. Ehh namotałam, ale chyba wiadomo o co chodzi?
BUZIAKI
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:40   #404
Majka232
Zakorzenienie

dash - ja mam ten stanik i pisałam, ze fajny, bawełniany wszędzie środku biały, z tyłu czarny, a na miseczkach cienka koronka. Drugiego jeszcze nie mam, ale mierzyłam i też fajny. Z miękkimi fiszbinami, które się tak fajnie dostosowują do ciala, ale nie formuja piersi tak dobrze jak te sztywne fiszbiny. Mimo to ja na początek chciałam z miękkimi (mam też 2 bez fiszbin)
Stary 2010-08-31, 11:43   #405
cellaris
Rozeznanie

Cześć dziewczynki ja też z tych nie śpiących (pobudka o 4:30 ), ale jakoś tak nie miałam siły netu włączyć, a teraz patrzę,a tu znów tyle naskrobane

Cytat:
a popos schylania... to ja juz nie wyrabiam...ja chce moc znowu robic to normalnie a nie stekac jak jaka starucha!
Oj ja też bym chciała

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja nie liczyłam ani razu ruchów, i wydaje mi się to bez sensu sianiem niepotrzebnie paniki jak dziecko ruszy się 9 razy zamiast 10 razy... szczególnie, że np. podczas upałów moja mała nie ruszała się niemal wcale, a w chłodne dni szaleje jak dzika Każda z nas instynktownie czuje czy wszystko ok, czy tez potrzebna nam pomoc
u mnie podobnie, są dni kiedy mała jest straaasznie leniwa, a czasem to wywija tymi łapkami non stop

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Witam się z samego rana
Dziś pobudka była wczesna, bo już o 4:27. Nawet półkę do butów już skręciłam z nudów

Oooo, fajowo! Też bym chciała mieć już konkretną datę, bo ten październik to ni w tą ni w tą mi nie pasuje. A umyśliłam sobie, że chciałabym urodzić 22.09, ale co z tego będzie to się okaże...
O widzę,ze kolejny ranny ptaszek Ja się bardzo cieszę,ze wiem na kiedy mm się nastawiać na poród, ale z drugiej strony mam stracha bo to już za 3 tygodnie.

Cytat:

Ja mam akurat inne zdanie,gdyż nie jest to wymysł skłonnych do wierzenia w zabobony babć i cioć,tylko medycznie stwierdzone właściwości rośliny,o których wiedzą i lekarze i położne.Niektóre kobiety błędnie myślą,że wypicie naparu da taki efekt,że będą skurcze i zaczną rodzić,a tu chodzi przede wszystkim o to,że liść maliny wzmacnia mięśnie macicy,przed co poród staje się bardziej efektywny,a macica lepiej wraca do formy

Fajnie,że u Małej wszystko gra

Niedługo jadę do lekarza,bo rozłożyło mnie to choróbsko na amen.Nie ma żartów.Domowym sposobem to ja chyba tego shita nie zwalczę.W nocy myślałam,że się uduszę.Nie mogłam oddychać ani nosem,a ni ustami,prawie nie spałam...Liczę na to,że lekarzyna wynajdzie mi jakiś lek,który będę mogła brać i da jakis efekt,bo inaczej będzie kiepsko
A ja wogóle wolę się opijać ziółkami niż pakować w siebie lekarstwa i o dziwo jeszcze na mnie skutkują (no chyba,że to efekt placebo ), ale fakt na efekt trzeba poczekać dłużej.
Trzymaj się kochana i nie daj się choróbsku.

Cytat:
Nie ma znaczenia jak odbył się poród,czy cc czy sn
Co do tego L4 to wczoraj pytałam ginkę i jest to L4 na opiekę na żonę po porodzie. Max 14 dni,ale zazwyczaj przy sn dają 7 dni,a przy cc 14. No i ona mówila,że to jest 100% płatne :conf used: no chyba,że niedoinformowana jest.

[QUOTE=Klarissa;21756732]Ja też koło 3 miałam pobudkę - dostałam skurczy,w sumie było ich 3 ale jeden taki długi, że musiałam wstać i połazić... przeszło mi dopiero po 5 rano.[QUOTE]

Klari czyżbyś się już szykowała ?

Cytat:

mnie skończył sie fenoterol, jutro wizyta, ale kazął mi odstawić wszelkie pdotrzymujące tabletki w 33 tc, trzymam ise i zmaierzam ze trzy tygodnie jeszcze wytrwac, ale mam stracha, na włąsną rękę magnez i nospę lykam, ale szczerze, to mało działają :/
ja też mam fenoterol odstawiony już od 2 tygodni, póki co się trzymam,ale jutro już kończę 35tc więc nie jest źle, nawet mi jeszcze 1,5 cm szyjki zostało trzymaj się kochana dasz radę

Cytat:

moj zwolnienia nie wezmie, nawet urlopu nie wezmie.... zwolnienia nie bo to przedluzloby jego specjalizacje i jest ryzyko ze moglby nie zdażyć ze złozeniem wszystkich dokumentow przed egz. specjalizacyjnym a to juz za rok! a urlopu nie wezmie bo twierdzi, ze w przyszlym roku moze byc dla nas wazny kazdy dzien wolnego jesli sie okaze, ze Młoda nie uda sie zapisac do złobka... wiec prawdopobnie bedziemy same po porodzie....
Oj biedna to ty taka całkiem sama po powrocie z maluszkiem zostaniesz.

ray no to rodzimy razem u mnie to równiutki 3 tygodnie od dzisiaj.

Edytowane przez cellaris
Czas edycji: 2010-08-31 o 11:47
cellaris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:43   #406
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam

Ja dzisiaj spałam twardo, o 9:30 obudził mnie telefon z pracy. Już miesiąc siedzę na zwolnieniu a oni nadal systematycznie dzwonią i pytają o sprawy zawodowe albo moje zdanie.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty!
Ja też dziś jadę do lekarza o 17:30.
A teraz zacznę się zbierać, i ruszam na kolejne poszukiwanie koszul do karmienia.

Cytat:
Nam na szkole rodzenia mówili dokładnie odwrotnie - że przy ZZO prawie każda kobieta albo pęka albo musi być nacięta ponieważ prze zbyt mocno, bez wyczucia.
A to znowu dziwne, bo z tego co mi mówiła położna (i czytałam i potwierdziły to koleżanki) to ZZO nie działa już w fazie parcia. Martucha też tak miała.
Położna mi mówiła, że co prawda piśmiennictwo dopuszcza "dolewkę" zzo na fazę parcia, ale w praktyce się tego nie stosuje.
ZZo podaje się w momencie kiedy kobieta ma 3-4 cm rozwarcia (jeśli poród postępuje bardzo szybko, a dziecko jest ustawione w kanale to można podać jak ma się 2 cm) i działa ok 1,5-2 godziny. Jest to akurat czas w którym zazwyczaj dochodzi się do 8-10 cm. I wtedy nic już się nie podaje, czyli podczas parcia nie ma znieczulenia.
Wg mojej położnej w ten sposób dzieje się przy większości porodów. Bardzo rzadko poród odbywa się tak szybko, że w fazie parcia działa jeszcze zzo.

Cytat:
Niedługo jadę do lekarza,bo rozłożyło mnie to choróbsko na amen.
Bardzo Ci współczuję, w maju przeszłam mega przeziębienie i tak sobie myślę, że chyba zacznę pić mleko z miodem, żeby uniknąć powtórki z rozrywki ( w końcu idzie jesień). Poprzednio kaszel mnie trzymał 4 tygodnie.

Cytat:
Napisane przez Marcia2507 Pokaż wiadomość
Jeszcze wczoraj na sam koniec dnia dowiedziałam się że po macierzyńskim nie mam się nastawiać na powrót do pracy szefowej się nie widzi żeby mając małe dziecko być tak samo "wydatną" niż przed ciążą, od tych jej sukcesów zawodowych babce się we łbie poprzewracało... no cóż.:
Gadać to Ona sobie może. Wcale nie tak łatwo zwolnić pracownika zatrudnionego na czas nieokreślony. W takim przypadku musi Ona podać rzeczywistą i prawdziwą przyczynę wypowiedzenia. A nie może powołać się na fakt, że urodziłaś dziecko.
Będzie musiała udowodnić w wypowiedzeniu dlaczego raptownie stałaś się złym pracownikiem. Tobie będzie przysługiwało odwołanie do sądu, a sąd zawsze staje po stronie pracownika kiedy przyczyny są wyssane z palca.
Wiem co mówię, bo jestem kierownikiem kadr w firmie która zatrudnia 1000 pracowników. Jest to budżetówka, więc właściwie każdy odwołuje się do sądu.

Cytat:
Kiedyś któraś pisała o zwolnieniu lekarskim dla Tż-ta zaraz po porodzie. Chodzi mi o te 14 dni, które należą się na opiekę nad członkiem rodziny. Czy te zwolnienie musi być od jakiegoś konkretnego lekarza (mojego ginekologa, szpitalnego ginekologa, lekarza rodzinnego) czy to nie ma różnicy?
Dla zakładu pracy i ZUS-u nie ma znaczenia kto wystawi to zwolnienie. Dla Was ze względu na wygodę dobrze byłoby, żeby wystawili to w szpitalu, nie będziecie musieli ganiać do lekarza rodzinnego.
Pamiętaj, że jest to płatne tylko 80%.

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
kurcze a mnie od wczoraj boli krzyz... i przez pół nocy miałam totalnie napiety brzuch a cc mam zaplanowana dopiero na poniedziałek i bardzo chciałabym wytrzymac jeszcze te pare dni..
Wytrzymasz Leż i zajadaj magnez

Cytat:
musiałam dziś wcześniej wstać bo musiałam iść na morfologię i oddać mocz do badania Myślałam, że nikogo nie będzie w laboratorium, bo pogoda nie zachęca do wychodzenia z domku, a tłum ludzi był jakieś zbiorowe badania czy co?
Ja też się wczoraj zdziwiłam, pojechałam na wyniki ok 9:20 przekonana , ze o tej porze nikogo nie będzie. A tam dzikie tłumy! Podobno to w związku z końcem wakacji i urlopów.

Cytat:
"Hej.Miałam badania, wszystko z nami ok, tylko morfologia słaba, ale mam nadzieję, że może jutro wypiszą.
Fajnie, ze nic złego się nie dzieje.

Cytat:
Witams ie w nowej odsłonie
Trzymam kciuki, żeby Ania zechciała posiedzieć jak najdłużej w środku i nie pchała się jeszcze na zewnątrz. Oszczędzaj się tylko!

Cytat:
J
Wkurzyłam się właśnie - miałam dzisiaj mieć wizytę u ginki i właśnie się okazało, ze kobieta ma urlopu 2 tygodnie...
Jak może umawiać pacjentki skoro wie , że idzie na urlop masakra. Ktoś powinien ją zastępować.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:45   #407
dash
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
dash - ja mam ten stanik i pisałam, ze fajny, bawełniany wszędzie środku biały, z tyłu czarny, a na miseczkach cienka koronka. Drugiego jeszcze nie mam, ale mierzyłam i też fajny. Z miękkimi fiszbinami, które się tak fajnie dostosowują do ciala, ale nie formuja piersi tak dobrze jak te sztywne fiszbiny. Mimo to ja na początek chciałam z miękkimi (mam też 2 bez fiszbin)
Majka bardzo Ci dziękuję za odpowiedź!!! Ja chyba kupię ten czarny. Na razie mam jeden zwykły miękki, ale wkurza mnie i wydaje mi się jakiś zdeformowany. Muszę się pomierzyć i zamawiać pozdrawiam!!!
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:48   #408
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Majka bardzo Ci dziękuję za odpowiedź!!! Ja chyba kupię ten czarny. Na razie mam jeden zwykły miękki, ale wkurza mnie i wydaje mi się jakiś zdeformowany. Muszę się pomierzyć i zamawiać pozdrawiam!!!
Nie ma za co

Drugi, który zamówiłam to ten:
http://allegro.pl/biustonosz-do-karm...206612226.html
Tyle, że za pierwszy zapł.60 zł, drugi będzie kosztował tyle samo lub 65 zł, także kilka złotych taniej niż na all. Kupiłam w SR.
Stary 2010-08-31, 11:50   #409
ilonalu
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, możecie wrzucić link sprawdzonego sprzedawcy, u którego mogę kupić koszule do porodu.
ilonalu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:52   #410
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy Wasze bobasy mają dalej czkawkę? Bo moja ma i to dość często a myślałam, że to minie.
BUZIAKI
moja corcia bardzo czesto ma czkawke - zazwyczaj nad ranem i mysle sobie wtedy, ze moze gdzies bidulke przygniotlam spiac pozniej w ciagu dnia tez ma - w zasadzie to u nas nie ma dnia bez czkawki mam nadzieje, ze nic jej sie nie dzieje
Cytat:
Witam

Ja dzisiaj spałam twardo, o 9:30 obudził mnie telefon z pracy. Już miesiąc siedzę na zwolnieniu a oni nadal systematycznie dzwonią i pytają o sprawy zawodowe albo moje zdanie.
wspolczuje, ale wiem co masz na mysli do mnie tez tak wydzwaniali, ale to nietylko zeby zapytac co mysle, ale wrecz zeby a to cos znalezc na necie a to jechac sie dowiedziec cos w urzedzie, "bo moja szefowa nie ufa swojej drugiej pracownicy, ze ona to dobrze zrobi" no na Boga ile moglam to pomoglam, ale ja tez chce troche swietego spokoju i nie bede odwalac za kogos roboty na L4 i w koncu to powiedzialam, jak juz mialam dosyc i teraz mam spokoj
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:55   #411
abz
Zakorzenienie

Cytat:
W niektórych szpitalach jest nawet tak, że w dniu wypisu musisz dać ubranka na wyjście i fotelik i położne dziecko ubierają, zapinają w foteliku i dopiero możesz odebrać dziecko.
Właśnie moja mama coś ostatnio na ten temat wspomniała to sie zdziwiłam i mówię a co do tego ma szpital, przeciez to sprawa drogówki....Ale nasz dzidziol też będzie wracał w foteliku.

Cytat:
Napisane przez BeataMi Pokaż wiadomość
Oooo! dlaczego mnie nie ma na liście październikowej ????? Byłam w pierwszej części wątku, a teraz widzę, że na listach w kolejnych częściach mnie już nie ma... Czy było jakieś głosowanie i zostałam skreślona???
Pierwsza część? A kiedy to było? No niestety kto się nie udziela tego nie ma na liście...Sprawiedliwie myślę.

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Podłogę? Na kolanach?
To w moim wypadku niewykonalne
Ja nie umiem się schylić.
Po co sie schylać? Przecież można ukucnąć - wygodniej

Cytat:
Właśnie najbardziej wkurza mnie fakt, że jak się zaczną ciepłe dni i będzie można po kilka godzin spacerować, to ja już będę musiała wracać do pracy
Ja też strasznie nad tym ubolewam, ale nie mogę sobie pozwolić na wychowawczy, bo z jednej pensji nie mamy szans przeżyć

Cytat:
A ja sklerotyczka poszłam wczoraj do Biedronki po termometr i zapomniałam go kupić, a wogóle to zapomniałam zobaczyć czy tak owy jeszcze jest Nie ma to jak skleroza ciążowa
to juz poważna skleroza

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:57   #412
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Co do tetry- moim zdaniem zdrowsze pampki. tetra bardzo odparza, jest od razu zimno w dupkę, a nasz synek ma tendencje czkawkowe. Więc sądzę, że lepiej w jednorazówach
Jestem tego samego zdania Nie wnikając w pozostałe plusy i minusy jednorazówek, pupka dziecka jest, przynajmniej w jakimś stopniu sucha, bo siuśki i kupki (te pierwsze, rzadkie) wchłaniają się, a przy tetrze wszystko jest mokre i do tego zazwyczaj leci dalej, na ubranko (ceratki czy inne tego typu wynalazki tylko blokują dostęp powietrza do zadka). A zachrzanianie z mokrym tyłkiem zimą chyba nie jest dobre dla dziecka

kasienka1701, ano miałam wstawić Boryskowe malowidło i ...zapomniałam Nie chce mi się robić ładnych zdjęć, więc wstawiam takie byle jakie, na szybko zrobione:
Powinnam się wysilić i "domazać" szpary, ale mi się nie chce Paskuda ze mnie

PS: tego białego nie widać prawie wcale. Ale zdjęcie z fleshem robione (bo w kielcowie paskudna pogoda dziś) i tak dziwnie to wygląda :/

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-08-31 o 11:59
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 11:59   #413
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
moj zwolnienia nie wezmie, nawet urlopu nie wezmie....
Mój mąż by nie przeżył chce wziąć 3 tygodnie urlopu, ja namawiam Go na 2 bo i tak wcześnie wraca do domu, więc damy radę.

Cytat:
O kurcze i co? Masz się gdzieś z tym zgłosić? Bo moja koleżka mi mówiła, ze jak do 14 dni nie odpadnie to mają przyjść do lekarza?
A u Was chyba była położna i widziała co?

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Co do tego L4 to wczoraj pytałam ginkę i jest to L4 na opiekę na żonę po porodzie. Max 14 dni,ale zazwyczaj przy sn dają 7 dni,a przy cc 14. No i ona mówila,że to jest 100% płatne.
Niestety, regulują to odpowiednie przepisy i na pewno jest to tylko 80% liczone wg średniej za ostatnie 12 miesięcy.
Są to te same zasady, jakie będą panowały kiedy bierzesz opiekę nad chorym dzieckiem- max 60 dni w roku.

Stary 2010-08-31, 12:01   #414
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
wiec prawdopobnie bedziemy same po porodzie....
Mszu- mysle, ze ten twoj TZ to by jednak mogl wziac sobie pare dni urlopu na porod i pierwsze dni Nie dosc, ze Ty sama, stres, nerwy, ale i cala radocha go ominie. Nagadaj mu, w koncu tatusiem zostanie!

Cytat:
P
Wzięłabym poprawkę na usg Pawcio miał niby 3400 półtora tyg przed porodem, a jak się urodził- 3120
Miał 51cm, a teraz mu jeszcze (po 2 tyg.) body na 50 pasują, więc z tymi rozmiarami jakoś dziwnie
aaaa stopy ma dużeee ;D i palce długaśne- pianista na Niego położne mówiły
Pawel ma wciaz pepek? No ładnie Chyba bardzo sie do niego przywiazal No i moze rzeczywiscie pianista bedzie, choc Senior to by pewnie wolal, zeby w Lechu gral
Nika a chodzisz do tej apteki DOZ (dbam o zdrowie)Dostalam tam karte rabatowa dla mam z dzieckiem i sa fajne promocje

Jejku nie piszcie juz o tych blednych usg, bo zwariuje.
Jesli sie okaze, ze i u mnie jest blad, to Olek zamiast tych 2kg bedzie mial 1kg? To tak jakby worek cukru urodzic, tyle ze z raczkami i nozkami.

Bylam na spacerze. Kurcze czuje sie lepiej niz w 8ym miesiacu Moge łazic i skakac wrecz, nawet skurczy nie mam. Chyba jakis dobry dzien ma to moje cialo dzisiaj.
Stary 2010-08-31, 12:04   #415
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

Hej dziewczyny
jeszcze jestem w dwupaku, dziś mnie wypuscili ze szpitala, bo po niedzielnej akcji ze skurczami nic się nie działo..
W sumie mam mieszane uczucia..
Trochę się napatrzyłam i nasłuchałam..Ale nie bedę się wdawać w szczegóły, bo może trafiłam na kiepską zmianę położnych..
W szpitalu najchętniej trzymaliby mnie do poniedziałku (termin cc) i byli niepocieszeni bardzo, że tak chcę wyjść.
Ktg nic nie wykazywało, szyjka zamknięta więc o co chodzi- o kasę z nfz za ileś tam dni spędzonych na oddziale..
Pokłóciłam się z ordynatorem i w koncu wyszłam..ale nie obyło sie bez straszenia typu: cyt-To pani dziecko i pani odpowiedzialnosć..
W ogóle krzywo patrzyli, kiedy powiedziałam, że będę pod kontrolą- bo w czwartek mam wizytę u swojego gina- że niby nie mam tu zaufania do szpitalnego personelu
Muszę się trochę uspokoić po wrażeniach ostatnich nocy- wieczorkiem Was nadrobie i się odezwę
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 12:05   #416
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Ja też strasznie nad tym ubolewam, ale nie mogę sobie pozwolić na wychowawczy, bo z jednej pensji nie mamy szans przeżyć
No niestety ja też nie mogę sobie na to pozwolić. Pewnie ciężko będzie zostawić 7 miesięczne dziecko i iść do pracy, ale takie życie.
Pocieszam się tylko, że pierwsze 4 miesiące mała będzie pod opieką rodziny (mąż, mama, tata, teściowa- na zmianę obiecali się zmobilizować i poświęcić urlopy) a od września niania.

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Jano miałam wstawić Boryskowe malowidło i ...zapomniałam
Fajnie

Stary 2010-08-31, 12:12   #417
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Jezu jak wy gnacie dziewuchy

Ja ugotowałam obiadek Barszczyk czerwony z ziemniakami i kiełbaską mniam ale mi się go chciało.
teraz zabieram się za ćwiczenia bo wieczorem pewnie nie będzie mi się chciało
potem TZ odstawie na basen (ja już nie pływam po osyatnich rozmowach z położną i lekarzem) boję się infekcji .

A o 15 wyruszamy do lekarza proszę o kciukasy
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 12:18   #418
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
No niestety ja też nie mogę sobie na to pozwolić. Pewnie ciężko będzie zostawić 7 miesięczne dziecko i iść do pracy, ale takie życie.
Pocieszam się tylko, że pierwsze 4 miesiące mała będzie pod opieką rodziny (mąż, mama, tata, teściowa- na zmianę obiecali się zmobilizować i poświęcić urlopy) a od września niania.
Mi się wydaje bardzo trudne zostawienie dziecka i powrót do pracy, co innego gdyby któraś babcia mogła się zająć wnukiem, ale obie są w wieku produkcyjnym a z obcą osobą ciężko jest chyba zostawić dziecko zwłaszcza takie do roku. Zobaczymy jak to będzie...
Masz fajnie, bo rodzinka Wam pomoże przez kilka m-cy, ale ciekawe czy córcia zaakceptuje te zmieniające się osoby do opieki, a może być niestety różnie.

ycnan - sama to namalowałaś???? Bardzo ładnie

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

IlonaN2 - kciuki zaciśnięte

Miałam Wam napisać o badaniu na paciorkowce.
Podobno nie warto go robić wcześniej niż w 37 tyg. bo nie wiadomo czy nie będzie ewent. nawrotu, a leczenie trwa tydzień i dlatego najlepiej je zrobić w 37 tyg. (inf. od 2 lekarzy)
Stary 2010-08-31, 12:20   #419
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
moja corcia bardzo czesto ma czkawke - zazwyczaj nad ranem i mysle sobie wtedy, ze moze gdzies bidulke przygniotlam spiac pozniej w ciagu dnia tez ma - w zasadzie to u nas nie ma dnia bez czkawki mam nadzieje, ze nic jej sie nie dzieje
Maggie- Moj Alek mial 2 dni spokoju z czkawka, a od wczoraj znow. Kilka razy dziennie. Po prostu łakomczuch z niego i tyle Nie ma powodu do zmartwien.

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
ano miałam wstawić Boryskowe malowidło i ...zapomniałam Nie chce mi się robić ładnych zdjęć, więc wstawiam takie byle jakie, na szybko zrobione
Fajnie wyszlo

Cytat:
Napisane przez aaannnnnnaaa Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
jeszcze jestem w dwupaku, dziś mnie wypuscili ze szpitala, bo po niedzielnej akcji ze skurczami nic się nie działo..
W sumie mam mieszane uczucia..
Annna- nie przejmuj sie. Jakby naprawde bylo cos nie tak, to by cie ze szpitala nie puscili nawet jakbys sie uparla. Pewnie rzeczywiscie chodzilo o kase z NFZ. Wazne ze z dzidzia ok!

Cytat:
Ewa- to i tak masz dobrze... Jak mi kalkulator obliczyl, ja planowo wracam do pracy pod koniec marca i wtedy moj 6miesieczny Olek pewnie pojdzie do zlobka. Najpewniej prywatnego, bo publicznych w Poznaniu jest kilka.. Babcie sa daleko i obie pracuja. Na nianie nas nie bedzie stac, mimo wszystko zlobek taniej wychodzi.
Stary 2010-08-31, 12:22   #420
kliwia7
Raczkowanie

Witam wszystkich
Udanych wizyt wszystkim,USG,KTG i wizyty z maluszkiem
Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Ja też mam o 16 i na pewno będę miała USG i straszeni się ciesze bo dowiem się ile Franek waży. W sobote przychodzą do mnie znajowmi na urodzinki i strasznei się cieszę. A za tydzień chyba teściowie przyjadą.
A gdzie STRASZNIE SIĘ CIESZĘ po" chyba teściowie przyjadą".

Co do tetry,to przed chwilą składałam z córką ,jak ona mówi dzidziusiowate rzeczy.Wzięła do ręki pieluchę i pyta:"a co to?"._"pielucha tetrowa"-"a po co?"-"zamiast pampersów można używać"-" Brrrrr",a minę miała taką wyrażającą zdumienio-obrzydzenie,że śmiałam się dobrych parę minut.Ona chyba jeszcze nie wie że pampki zużyte też pięknie czasem nie wyglądają.

A co do pozbywania się niewygodnej pracownicy po macierzyńskim,to brak słów po prostu .Trzyma jcie się dziewczyny .

Ycnan,ale piękne malowidło .Moja Karina powiedziała przed chwilą:"ale piękne,kto to narysował?",a dzieci nie kłamią.

Edytowane przez kliwia7
Czas edycji: 2010-08-31 o 12:30
kliwia7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości