rady od już zamężnych dla przyszłych PM - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ślubny wizerunek

Notka

Ślubny wizerunek Ślubny wizerunek jest dla ciebie ważny? Zadaj pytanie na temat sukni ślubnej, makijażu, fryzury oraz dodatków ślubnych. Czuj się wyjątkowo w tym dniu.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-02, 15:18   #571
lusesita23
Zakorzenienie

Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM

Cytat:
Napisane przez nombre Pokaż wiadomość
dla mnie zapraszanie gosci a raczej wydzwanianie pozniej i dopytywanie sie czy przyjda bylo naprawde bardzo stresujace, nie wspomne juz o tym ze DZIEN przed weselem odpadly dwie pary bo jakos nie chcialo im sie jednak przyjsc. W bloto wywalilismy 800 zl bo nie szlo juz ich odmowic.Morze lez wylalam wtedy bo tak sie zdenerwowalam, a szanowni goscie wcale sie tym nie przejeli

mam nadzieje,ze u nas nikt takiej szopki nie odwali
Stary 2010-09-02, 15:31   #572
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lusesita23 Pokaż wiadomość

Dlatego ja przy ok. 60 osobach podam w restauracji 3-4 osoby mniej.
Łatwiej mi w piątek zadzwonić i zapowiedzieć, że będzie te 3-4 osoby więcej niż odwoływać i płacić.
Zazwyczaj jest tak, że ktoś odpadnie. A to się dziecko rozchoruje, a to komuś pryszcz wyskoczy...

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 16:12   #573
T'ai
Zakorzenienie

szkoda że nasi goście - w sumie rodzina i nasi znajomi takie numery wykręcają
dostaliśmy teraz w lipcu zaproszenie i od razu dzwoniłam kto będzie a kto nie, bo zdaję sobie sprawę jaki to stres dla młodych jak im np połowa nie potwierdzi i muszą wydzwaniać

a niektórzy jakie mają głupie wymówki
np moja ciotka teraz - "dziecka samego nie zostawi"
córka ma już 4 lata, z ciotką w bloku mieszka teściowa i z 5 koleżanek
mała jest przyzwyczajona zostawać z kimś
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 16:16   #574
batkab
Raczkowanie

Cytat:

Możesz być pewna, że ktoś taki się niestety znajdzie
Z TŻ bardzo starannie robiliśmy listę gości, bez zapraszania rodziny, którą widziało się raz w życiu i pierwszych lepszych znajomych. A i tak znalazło się kilka nieodpowiedzialnych osób

Nie znam PM, która nie skarżyła się, że w ostatniej chwili ktoś zrezygnował lub co gorsze, zapowiedział przybycie i nie przyszedł

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Jesli Twoja ciocia i babcia opowiadają historie, że goście zwracają jedzenie, to może chodzi bardziej o fakt, że kucharki słabe i potrafią tylko nieśmeirtelny rosół z kotletami tłuc, a nie że ekstrawagancja gościom nie pasowała..?
Osobiście rosołu nie znoszę, podejrzewam, że większość ludzi postawiona przed faktem: rosół, kotlet albo nic innnego na ciepło - przynajmniej na początku, je, bo musi.
Podpisuję się pod twoimi słowami
Rosołu nie cierpię, bo to sam tłuszcz Schabu też nie jadam.
Za to za dobrą pomidorową przepadam. Z fetą jeszcze nie jadłam i z ogromną chęcią spróbowałabym
Byłam ostatnio na weselu, gdzie młodzi odeszli od tradycyjnego menu (czyt. rosół i schabowy). Goście byli zachwyceni! Zamiast np. rosołu był krem z borowików, zamiast półmiska z wędlinami różnego rodzaju sery, pasztet z żurawiną, itp. Pycha!
Choć wiadomo, że zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie niezadowolony

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Łatwiej mi w piątek zadzwonić i zapowiedzieć, że będzie te 3-4 osoby więcej niż odwoływać i płacić.
Zazwyczaj jest tak, że ktoś odpadnie. A to się dziecko rozchoruje, a to komuś pryszcz wyskoczy...
Nie w każdym domu weselnym jest taka możliwość.
Ja dopisać mogę osoby max. do środy, bo oni też muszą złożyć zamówienia w hurtowniach. I właśnie w środę odpadła mi jedna para
batkab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 18:09   #575
lusesita23
Zakorzenienie

batkab u mojej przyjaciolki owszem-nasza wspolna przyjaciolka zapowiadala,ze bedzie,a potem nie przyjechala<swoja droga ta ma ciagle do tej drugiej zal i nie dziwie sie, ja jej tez nie zapraszam> ale u mojej sis, ci co mieli sie nie zjawic odpowiednio wczesniej dali znac pamietam to dobrze,bo cieszyli sie,ze nie bylo pustych talerzy

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość

my podalismy przy zaliczce minimalna liczbe gosci dlatego.i moze odpasc jedynie 6 osob.za to dopisac mozna dowolna liczbe gosci, tylko musze zapytac do kiedy
Stary 2010-09-02, 18:40   #576
T'ai
Zakorzenienie

na ile przed mniej więcej musiałyście podać liczbę gości?
Stary 2010-09-02, 18:43   #577
sssaszka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anistach Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o obiady weselne to mogę wam dużo powiedzieć, ponieważ moja ciocia i babcia są kucharkami które od nie pamiętnych czasów (jak dla mnie) obsługują wesela. Nieraz słyszę takie rzeczy że aż włosy stają dęba, a również płaczę się ze śmiechu.
.
hhhm, może tak długo obsługują wesela, że nie jest to już tylko wprawa, a wręcz rutyna... która czasem potrafi sporo popsuć.
Menu nie było dopasowane tylko do nas, aczkolwiek nie wyobrażałam sobie aby na moim weselu pojawił się jakże nudny rosół, kotlet schabowy i surówka z kapusty (nikogo tu nie krytykuje, kto woli na wyjątkowe okazje doskonale znane i sprawdzone menu, ten się na nie zdecyduje, ja mam nieco inne zdanie i właśnie je wyrażam). Zupa krem była wyśmienita! Chyba sama zacznę dodawać fetę Gdybym miała zorganizować swoje wesele jeszcze raz, ani chwili bym się nie wahała i wybrałabym to samo menu

Edytowane przez sssaszka
Czas edycji: 2010-09-02 o 18:45
sssaszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 19:54   #578
karadka
Zadomowienie

uff nadrobilam zaleglosci
wrocilam z tygodniowego urlopu czysto organizacyjnego i troche juz z glowy mamy.
moge doradzic cos jeszcze, jak juz kiedys pisalam o butach tanecznych bylam zamowic, okazalo sie ze jest ponad pol nr i 1 cm w obwodzie roznicy miecy stopami! dla zainteresowanych buty ze skory wyniosa mnie 270zl pani byla strasznie mila i doradzila mi jedna rzecz zeby dokladnie sprawdzic kolor butow i sukni, bo bieli sa rozne odcienie a jak buty beda jasniejsze niz suknia to suknia przy nich wyglada jak brudna!

dodatkowo wyjasnila sie kwestia barku, nie za bardzo bylam na niego zdecydowana bo sam to jakos mi sie nie widzi a z barmanem to tak jak pisalyscie ok 2000zl dodatkowo, bede miala wiejski stol i na tym stole bedzie rowniez wino i kilka innych trunkow typu wisniowka, miodowka, cytrynowka, gin, advocat , martini itp babka ktora mi robi catering tak mi doradzila a to znajoma i bylismy juz na imprezie ktora organizowala wiec ufam jej na 100% i wiem ze wie lepiej

jedyne co mnie wkurzylo - i tu prosze o Wasza porade to kwiaciarnia ktora ladnie mowiac zepsula wszystkie zaproszenia! w 3 byly pomylone imiona i nazwiska a w kazdym brakowalo litery ''w'' ja tego bledu nie zauwazylam tylko ciotka jak bylismy z zaproszeniem myslalam ze zjade ze wstydu! a juz wtedy polowe mielismy rozdana, dla drugiej polowy kwiaciarnia mi przedrukowala. mam w tej kwiaciarni zamowione wszystkie rzeczy dekoracyjne i wlasnie sie zastanawiam czy nie zrezygnowac z wystroju sali, wogole najpierw myslalam ze za wszystko podziekuje bo tak sie wscieklam ale nie mam czasu szukac innej. a jezeli chodzi o sale to ta babka ktora mi robi wesele tez ma babkektora ubiera sale i widzialam zdjecia - slicznie, poza tym jest taniej i wszystko dograne, jak w kwiaciarni zapytalam o stoly na II dzien to mi powiedzialy ze wszystko zostaje z pierwszego a jak zapytalam co zrobie jak np organza ktora jest na stolach bedzie brudna to powiedzialy ze to sie raczej nie zdarza, a tamta babka zrobi mi wystroj taniej i innaczej na I i na II dzien. wiec co myslicie? bo nie chce sytuacji ze przez to ze zrezygnuje z ubioru sali to nie beda sie staraly przy calej reszcie!

Cytat:
Napisane przez happy2gether Pokaż wiadomość
Dziewczyny, kilka z Was pisało, że tort będzie podawany u Was wcześniej. My też się nad tym zastanawiamy. Widzę wiele plusów tego ale gdzieś tam z tyłu głowy myślę sobie, że to nie jest tradycyjne i czy goście na to pójdą
W ogóle moim marzeniem byłoby, żeby moje okrągłe stoły na wejście były puste - w takim sensie, żeby stała na nich tylko zastawa i szkło (kieliszki do wody,napojów + do alkoholu), jakieś piękne kwiaty i świece. Na początek oczywiście szampan dla gości a potem, żeby wjechało ciepłe danie. Po obiedzie pierwszy taniec, goście zaczynają się bawić a stoły dopiero wtedy są uzupełniane o zakąski. Co Wy na to? ...no i ten tort gdzieś na początku ...tylko nie wiem czy przed tańcem czy po
wiesz u nas jest tradycja ze tort po obiedzie i nawet tort juz prawdopodobnie bedzie stal na stole szampanowym od razu (slub w listopadzie, klima na sali wiec nic sie nie rozpusci)

Cytat:
Napisane przez karolina2020 Pokaż wiadomość
Niesmialo sobie podczytuje watek, moje wesele bedzie we wrzesniu 2011 i nasunelo mi sie takie pytanie: Piszecie ze np. slub o 17 albo o 18, cywilny czy koscielny? Z tego co sie orientuje, w mojej okolicy sluby w kosciele sa nawet juz o 12, jak powiedzielismy wlascicielowi restauracji ze chcielibysmy slub o 14, a wesele po 15, to powiedzial ze to pozno

On doradzal wczesniej, ale tez nie wiem czy to nie jest spowodowane tym ze liczy ze wtedy wesele sie szybciej skonczy Zazwyczaj w tym lokalu wszyscy biora 2-dniowe, bo roznica w cenie jest niewielka, ale my chcemy tylko jeden dzien, wlasciciel powiedzial ze nie ma ograniczenia czasowego, wszystko w granicach dobrego rozsadku, wiec przyjmuje ze pierwszy dzien impreza trwa max 12 godzin.

Moze tu jest pies pogrzebany ze nie chce do rana siedziec? Ja sobie nie wyobrazam wczesniejszej godziny na slub niz 14, sala i prawdopodobnie kosciol jest 40 km od mojej miejscowosci, na dojazd musze liczyc godz, a gdzie fryzjer, odebrac kwiaty, itd.?
u nas (poludnie pl) tez sluby od 12 robia, ja wole pozniej i wybralismy 15 bo mamy 13 listopada i nie chcialam zeby przy wychodzeniu z kosciola byl polmrok.

Cytat:
Napisane przez emillia006 Pokaż wiadomość
Ja tez nie chce aby pieciu dziadkow gralo na akordeonie pod domem ani podczas blogoslawienstwa
ja tez tego nie lubie i nawet mi spasilo ze moj zespol ma w umowie ze pod domem nie graja

Cytat:
Napisane przez trzykrotka27 Pokaż wiadomość
Dokładnie
Co do wódki, u nas był Pan Tadeusz - nie słyszałam, żeby ktoś narzekał
my tez ''pana tadka''

Cytat:
Napisane przez Lensss Pokaż wiadomość
U nas będzie drink bar, jako że mój TŻ swego czasu sam barmanował to ma wielu kolegów barmanów Jeden z nich właśnie u nas będzie I zapłacimy mu z 250pln Może troszkę więcej, jakiś 'napiwek' dostanie. Alkohole TŻ będzie kupował sam, bo doskonale wie ile i co trzeba kupić, gdyż kiedyś sam był właśnie takim barmanem na weselu i kupował z mamą PM trunki. Na alkohol wydała ona wtedy 700pln, więc my też liczymy jakoś tyle, max 1000. W ogóle zrobiliśmy tak, że drinki będą tylko pierwszego dnia, a drugiego będzie piwko i grill. Ostatnio byłam na weselu i drugiego dnia, pierwsze słowa gości były "gdzie jest piwo?" Nawet było tak, że się skończyło i trzeba było jechać do sklepu po więcej także drugiego dnia piwo cieszy się powodzeniem, pierwszego raczej wątpie
Co do spicia się gości, uważam, że jak ktoś ma się spić to i tak się spije, czy samą wódą, czy drinkami
my na I dzien nie mamy piwa tylko na II bo z doswiadczenia wiem ze wlasnie pierwsze to od piwka zimnego zaczynaja

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Dlatego też się dziwię, że gdzieś wyszli (podejrzewam, że na zdjęcia) Mi moje wesele minęło tak szybko, że nawet nie wiedziałam kiedy. Cały czas szalałam z gośćmi na parkiecie i teraz troszkę żałuję, że tak mało poświęciłam czasu tym gosciom przy stołach. Ale niestety noc jest za krótka, aby dogodzić wszystkim Dlatego radzę, aby zdjęcia robić w inny dzień, bo wesele ma się raz w życiu (przynajmniej z założenia ) i szkoda go sobie skracać
ja tez jestem przeciw sesji na weselu dlatego mamy plener wt albo sroda po weselu i dlatego ze tak szybko ta noc mija ciesze sie ze zdecydowalismy sie na 2 dni (w pierwszym planie byl jeden i to mi pasowalo ale ciesze sie ze zmienilam zdanie tym bardziej ze czesc rodziny przyjezdna z daleka)

Cytat:
Napisane przez blekitka Pokaż wiadomość
A ja słyszałam że na lewej ręce noszą wdowcy. ma pomysł ten Twój TZ
ja tez o tym slyszalam
karadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 21:12   #579
karolina2020
Zadomowienie

Nasunelo mi sie jeszcze takie pytanie Ile przed slubem wysyla sie zaproszenia?
Ja tak pomyslalam ze pol roku przed wystarczy? Slub mamy na poczatku wrzesnia 2011, wiec np w czasie spotkania z czescia rodzinki na Wielkanoc moglibysmy im osobiscie wreczyc, zawsze to chyba lepiej niz poczta
Stary 2010-09-02, 21:36   #580
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez batkab Pokaż wiadomość

Nie znam PM, która nie skarżyła się, że w ostatniej chwili ktoś zrezygnował lub co gorsze, zapowiedział przybycie i nie przyszedł
u nas byli wszyscy którzy się zadeklarowali, że przyjdą - nikt nie wywinął nam numeru

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 22:34   #581
klarnetos
Raczkowanie

Cytat:
Ja tak pomyslalam ze pol roku przed wystarczy? Slub mamy na poczatku wrzesnia 2011, wiec np w czasie spotkania z czescia rodzinki na Wielkanoc moglibysmy im osobiscie wreczyc, zawsze to chyba lepiej niz poczta
3 miesiące przed ślubem wymagają dobre obyczaje, savoir-vivre czy jak tam jeszcze zwać (goście muszą mieć czas żeby zaplanować urlop na ten dzień, odpowiednio zaplanować budżet, zapewnić kogoś do opieki nad dziećmi itd.). Pół roku przed to troszkę za wcześnie, choć warto już wtedy powiadomić kogoś ustnie, że bierzemy ślub i że pojawimy się z zaproszeniem, żeby ktoś wiedział, że ten dzień ma sobie zarezerwować dla nas. Wówczas unikniemy sytuacji, że np. inna młoda para nas ubiegnie i zaprosi znajomych na swój ślub tego samego dnia lub ktoś akurat od tego dnia wykupi wczasy "first minute"
Ale jeśli mamy rodzinę z daleka, którą widzimy tylko na święta - myślę, że jak najbardziej można dać zaproszenie przy okazji świąt, aby było osobiście, a nie pocztą. Jednak wtedy nie ma co liczyć, że goście zadzwonią w wyznaczonym terminie potwierdzić swoją obecność, gapowicze być może nawet zdążą zgubić zaproszenia Trzeba będzie więc po prostu obdryndolić tę część rodzinki w odpowiednim czasie, żeby się nie okazało, że ciocia Zosia nie przyjedzie, a wujek Zbyszek pomylił daty i czeka pod kościołem tydzień wcześniej
klarnetos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 22:51   #582
karolina2020
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klarnetos Pokaż wiadomość
3 miesiące przed ślubem wymagają dobre obyczaje, savoir-vivre czy jak tam jeszcze zwać (goście muszą mieć czas żeby zaplanować urlop na ten dzień, odpowiednio zaplanować budżet, zapewnić kogoś do opieki nad dziećmi itd.). Pół roku przed to troszkę za wcześnie, choć warto już wtedy powiadomić kogoś ustnie, że bierzemy ślub i że pojawimy się z zaproszeniem, żeby ktoś wiedział, że ten dzień ma sobie zarezerwować dla nas. Wówczas unikniemy sytuacji, że np. inna młoda para nas ubiegnie i zaprosi znajomych na swój ślub tego samego dnia lub ktoś akurat od tego dnia wykupi wczasy "first minute"
Ale jeśli mamy rodzinę z daleka, którą widzimy tylko na święta - myślę, że jak najbardziej można dać zaproszenie przy okazji świąt, aby było osobiście, a nie pocztą. Jednak wtedy nie ma co liczyć, że goście zadzwonią w wyznaczonym terminie potwierdzić swoją obecność, gapowicze być może nawet zdążą zgubić zaproszenia Trzeba będzie więc po prostu obdryndolić tę część rodzinki w odpowiednim czasie, żeby się nie okazało, że ciocia Zosia nie przyjedzie, a wujek Zbyszek pomylił daty i czeka pod kościołem tydzień wcześniej
Dziekuje za odpowiedz
W sumie to glownie z rodzinka Tzta spotykamy sie w takie rodzinne swieta, a oni nie mieszkaja daleko Ale jako ze moj narzeczony duzo pracuje w delegacji to tak by bylo najlatwiej, spojrzalam ze w przyszlym roku Wielkanoc jest 24 kwietnia dopiero, wiec 5 m-cy przed slubem chyba juz mozemy im wreczyc oficjalne zaproszenia A dzwonic pewnie i tak bedziemy...
Stary 2010-09-03, 00:10   #583
happy2gether
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sssaszka Pokaż wiadomość
(...) Na stołach początkowo mieliśmy tylko zastawę, kompozycje kwiatowe i bardzo wysokie świece, to było przecudowne.
Czy mogłabyś wstawić jakieś zdjęcie, na którym to widać? Będę wdzięczna
P.S. Wszystkiego dobrego na Nowej Drodze Życia
happy2gether jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 00:27   #584
damareyo
BAN stały

Cytat:
Na 3 miesiące przed powinno rozdawać się zaproszenia

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
Najpierw przy spisywaniu umowy podaliśmy na ile mniej więcej będzie osob na weselu.A na tydzień przed ślubem musimy podać ostateczną liczbe gości.
damareyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 10:34   #585
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Pół roku to moim zdaniem zdecydowanie za wcześnie. Trzy miesiące przed ślubem powinno się rozdawać zaproszenia

---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
My ostatecznie musieliśmy podać liczbę gości dzień przed ślubem
Stary 2010-09-03, 10:45   #586
Forget_me
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość

My ostatecznie musieliśmy podać liczbę gości dzień przed ślubem

My też ostateczną liczbę gości podawaliśmy na dzień przed
Forget_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 11:15   #587
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
pół roku to chyba za wczesnie

3 miechy wydaje mi sie maksymalnie
Stary 2010-09-03, 11:36   #588
anistach
Raczkowanie

Ach siadłyście na mnie!!!!!
Ja tylko powiedziałam co słyszałam na ten temat.
Ciotka a babcia one razem nie chodzą mają własne brygady.
A jeśli chodzi o gotowanie to są wyśmienite i jedna z nich jest bardzo znana na całe województwo bo ma taką renomę, więc chyba to coś świadczy o jej zdolnościach, no nie. A wcale nie mam zamiaru ich reklamować i nie piszcie do mnie po dane bo i tak nie podam!! i tak maja terminy na trzy lata do przodu zapchane.
A co do rosołu jak i kremu czy czegoś tam nie mam nic przeciwko temu,
tu pisząc miałam na myśli sytuację gdzie mamusia tak ubóstwiała zupę z czegoś tam (nie będę pisać jakiej, bo znowu zwolennicy tej potrawy mnie zaatakują :-D) i nachalnie gotowała ją w domu, że powiedziała kucharce że zupę musi zrobić według jej przepisu i ma być podana na pierwsze danie i tak wykonano jej zlecenie, oczywiście rodzinka wcinała bo dla nich żadna nowość, reszta gości tak jak pisałam wcześniej :-D
anistach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 11:43   #589
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
pół roku to chyba za wczesnie

Ja wysyłam pół roku wcześniej, ślub mam 23.06.2011, więc w styczniu wyślę zaproszenia. Jednak robię tak tylko dlatego, że mam ślub w długi weekend, w Boże Ciało, czyli w czwartek, więc chcę, żeby goście mogli zaplanować w pracy wolny piątek.
Gdybym miała w sobotę, na pewno wysłałabym zaproszenia 3 miesiące wcześniej.
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 11:47   #590
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
ja ze dwa miechy szybciej
w sumie już i tak wszyscy wiedzą
Stary 2010-09-03, 12:49   #591
karadka
Zadomowienie

my zaproszenia rozdawalismy tydzien temu (innaczej nie moglismy) czyli 2,5 miesiaca przed i mysle ze to wystarczajaco, ale pol roku to faktycznie duzo (no chyba ze jak w przypadku wika82)
karadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 13:02   #592
Kasiek1987
Zakorzenienie

My oficjalnie zaproszenia pewnie będziemy rozdawać jakieś 2 miesiące przed ślubem, bo dopiero 3 m-ce przed ślubem będziemy znać godzinę ślubu w USC :/
Ale i tak już wszyscy znajomi i rodzina będą wiedzieć dużo wcześniej, że mają się nastawiać na 9 lipca

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 13:33   #593
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
My oficjalnie zaproszenia pewnie będziemy rozdawać jakieś 2 miesiące przed ślubem, bo dopiero 3 m-ce przed ślubem będziemy znać godzinę ślubu w USC :/
Ale i tak już wszyscy znajomi i rodzina będą wiedzieć dużo wcześniej, że mają się nastawiać na 9 lipca
Tzn że znacie datę bez godziny? Kurcze pierwszy raz się z czymś takim roty my jakwybraliśmy termin to pani urzędnik od razu nam godziny podała jakie są wolne i wybieraliśmy po czym dostaliśmy potwierdzenie daty i godziny z pieczątką. Moglabys wyjaśnić jak jest u Was bo mnie to zaskoczyło

Stary 2010-09-03, 14:32   #594
ptysza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
Tzn że znacie datę bez godziny? Kurcze pierwszy raz się z czymś takim roty my jakwybraliśmy termin to pani urzędnik od razu nam godziny podała jakie są wolne i wybieraliśmy po czym dostaliśmy potwierdzenie daty i godziny z pieczątką. Moglabys wyjaśnić jak jest u Was bo mnie to zaskoczyło
bo chyba nie można załatwić wczesniej w usc jak 3 miechy przed nie? tak mi się zdaję - zakładam, że zaklepali date tak ooo, a jak będą donosić papiery to już godz dokładna wybiora
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 16:06   #595
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
Datę i godzinę w USC można zaklepać dopiero 3 miesiące przed ślubem Dlatego datę mamy już wybraną od dawna, bo przecież trzeba było załatwić salę, DJa i foto. A na godzinę będziemy polować, chciałabym ok 14, ale nawet nie wiem do której godziny udzielają ślubów w soboty, muszę się tam w końcu przejść i zapytać.
Jak nie będzie dogodnej godziny w Gliwicach to spróbujemy w Knurowie.

A Wy jakoś wcześniej wybieraliście termin?

Stary 2010-09-03, 17:48   #596
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Datę i godzinę w USC można zaklepać dopiero 3 miesiące przed ślubem
Kasiek, ale datę i godzinę masz już potwierdzoną?
Z tego co wiem, w niektórych urzędach trzeba rezerwować terminy nawet pół roku wcześniej, bo jest problem. Tak jest m.in. w Poznaniu. Jakieś bardziej sensowne terminy mają pewnie dopiero na grudzień, albo i dopiero przyszły rok. Ostatnio bardzo dużo ludzi bierze ślub cywilny.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 18:03   #597
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
Kasiek, ale datę i godzinę masz już potwierdzoną?
Z tego co wiem, w niektórych urzędach trzeba rezerwować terminy nawet pół roku wcześniej, bo jest problem. Tak jest m.in. w Poznaniu. Jakieś bardziej sensowne terminy mają pewnie dopiero na grudzień, albo i dopiero przyszły rok. Ostatnio bardzo dużo ludzi bierze ślub cywilny.
Hmm no to mnie zmartwiłaś... Pytałam ostatnio osobę, która nie tak dawno brała ślub w naszym USC i pani jej powiedziała, że może przyjść zarezerwować termin dopiero 3 miesiące wcześniej.
W takim razie wybiorę się do urzędu jak najszybciej... Chociaż ten ślub to dopiero w lipcu, więc jeszcze ponad 10 miesięcy.
Chociaż póki co mam obawy, czy nasz rynek, na którym znajduje się urząd, zostanie wyremontowany, bo póki co są na nim jakieś wykopaliska

Stary 2010-09-03, 18:13   #598
Taverney
Zakorzenienie

koniecznie się przejdź i dowiedz u osoby, która zapisuje terminy. Lipiec to jeszcze dużo czasu, ale miesiące letnie są oblegane i szybko się zapełniają...
no a chodzi o to, żebyś miała zarezerwowany taki termin jak chcesz, no i godzinę... jak przyjdziesz do USC (z narzeczonym koniecznie) to nie powinni robić problemu, a będziesz już spokojniejsza.
My chcieliśmy załatwić termin w lutym na maj w Poznaniu, to nam pani powiedziała, że może nas wpisać, ale na październik na... 9:30 rano! Cudem, ktoś się wypisał w czerwcu, ale też na 9:40

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2010-09-03 o 18:14
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 21:31   #599
Angel_00
Zakorzenienie

z tego co wiem to pół roku wcześniej można i nie później niż 1 miesiąc i jeden dzień przed.... My załatwialiśmy 4 miesiące wcześniej i nie było terminu który by nas interesował i wybraliśmy taki który był wolny

Stary 2010-09-05, 22:35   #600
_agata
Zakorzenienie

Moja dobra rada:
- to, że goście nie powinni się ubierać w białe stroje to już wiadomo
- to, że pan młody nie powinien mieś białej koszuli jeśli suknia jest ecru, też wiadomo
- dopilnujcie, żeby świadkowa nie miała zbyt wielu białych dodatków jeśli Wasza suknia jest ecru (czyli niech lepiej zrezygnuje z białego bolerka czy wstawki na sukience), bo suknia będzie wyglądała wiadomo jak.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości