|
|
#571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM
Cytat:
![]() mam nadzieje,ze u nas nikt takiej szopki nie odwali
|
|
|
|
|
|
#572 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego ja przy ok. 60 osobach podam w restauracji 3-4 osoby mniej.
Łatwiej mi w piątek zadzwonić i zapowiedzieć, że będzie te 3-4 osoby więcej niż odwoływać i płacić. Zazwyczaj jest tak, że ktoś odpadnie. A to się dziecko rozchoruje, a to komuś pryszcz wyskoczy...
|
|
|
#573 |
|
Zakorzenienie
|
szkoda że nasi goście - w sumie rodzina i nasi znajomi takie numery wykręcają
dostaliśmy teraz w lipcu zaproszenie i od razu dzwoniłam kto będzie a kto nie, bo zdaję sobie sprawę jaki to stres dla młodych jak im np połowa nie potwierdzi i muszą wydzwaniać a niektórzy jakie mają głupie wymówki ![]() np moja ciotka teraz - "dziecka samego nie zostawi" ![]() córka ma już 4 lata, z ciotką w bloku mieszka teściowa i z 5 koleżanek mała jest przyzwyczajona zostawać z kimś |
|
|
|
|
#574 | ||
|
Raczkowanie
|
Możesz być pewna, że ktoś taki się niestety znajdzie
![]() Z TŻ bardzo starannie robiliśmy listę gości, bez zapraszania rodziny, którą widziało się raz w życiu i pierwszych lepszych znajomych. A i tak znalazło się kilka nieodpowiedzialnych osób Nie znam PM, która nie skarżyła się, że w ostatniej chwili ktoś zrezygnował lub co gorsze, zapowiedział przybycie i nie przyszedł ![]() Cytat:
![]() Rosołu nie cierpię, bo to sam tłuszcz Schabu też nie jadam. Za to za dobrą pomidorową przepadam. Z fetą jeszcze nie jadłam i z ogromną chęcią spróbowałabym Byłam ostatnio na weselu, gdzie młodzi odeszli od tradycyjnego menu (czyt. rosół i schabowy). Goście byli zachwyceni! Zamiast np. rosołu był krem z borowików, zamiast półmiska z wędlinami różnego rodzaju sery, pasztet z żurawiną, itp. Pycha! Choć wiadomo, że zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie niezadowolony ![]() Cytat:
Ja dopisać mogę osoby max. do środy, bo oni też muszą złożyć zamówienia w hurtowniach. I właśnie w środę odpadła mi jedna para |
||
|
|
|
|
#575 | |
|
Zakorzenienie
|
batkab u mojej przyjaciolki owszem-nasza wspolna przyjaciolka zapowiadala,ze bedzie,a potem nie przyjechala
<swoja droga ta ma ciagle do tej drugiej zal i nie dziwie sie, ja jej tez nie zapraszam > ale u mojej sis, ci co mieli sie nie zjawic odpowiednio wczesniej dali znac![]() ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
my podalismy przy zaliczce minimalna liczbe gosci dlatego.i moze odpasc jedynie 6 osob.za to dopisac mozna dowolna liczbe gosci, tylko musze zapytac do kiedy
|
|
|
|
|
|
#576 |
|
Zakorzenienie
|
na ile przed mniej więcej musiałyście podać liczbę gości?
|
|
|
|
|
#577 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Menu nie było dopasowane tylko do nas, aczkolwiek nie wyobrażałam sobie aby na moim weselu pojawił się jakże nudny rosół, kotlet schabowy i surówka z kapusty (nikogo tu nie krytykuje, kto woli na wyjątkowe okazje doskonale znane i sprawdzone menu, ten się na nie zdecyduje, ja mam nieco inne zdanie i właśnie je wyrażam). Zupa krem była wyśmienita! Chyba sama zacznę dodawać fetę Gdybym miała zorganizować swoje wesele jeszcze raz, ani chwili bym się nie wahała i wybrałabym to samo menu
Edytowane przez sssaszka Czas edycji: 2010-09-02 o 18:45 |
|
|
|
|
|
#578 | ||||||
|
Zadomowienie
|
uff nadrobilam zaleglosci
![]() wrocilam z tygodniowego urlopu czysto organizacyjnego i troche juz z glowy mamy. moge doradzic cos jeszcze, jak juz kiedys pisalam o butach tanecznych bylam zamowic, okazalo sie ze jest ponad pol nr i 1 cm w obwodzie roznicy miecy stopami! dla zainteresowanych buty ze skory wyniosa mnie 270zl pani byla strasznie mila i doradzila mi jedna rzecz zeby dokladnie sprawdzic kolor butow i sukni, bo bieli sa rozne odcienie a jak buty beda jasniejsze niz suknia to suknia przy nich wyglada jak brudna! dodatkowo wyjasnila sie kwestia barku, nie za bardzo bylam na niego zdecydowana bo sam to jakos mi sie nie widzi a z barmanem to tak jak pisalyscie ok 2000zl dodatkowo, bede miala wiejski stol i na tym stole bedzie rowniez wino i kilka innych trunkow typu wisniowka, miodowka, cytrynowka, gin, advocat , martini itp babka ktora mi robi catering tak mi doradzila a to znajoma i bylismy juz na imprezie ktora organizowala wiec ufam jej na 100% i wiem ze wie lepiej jedyne co mnie wkurzylo - i tu prosze o Wasza porade to kwiaciarnia ktora ladnie mowiac zepsula wszystkie zaproszenia! w 3 byly pomylone imiona i nazwiska a w kazdym brakowalo litery ''w'' ja tego bledu nie zauwazylam tylko ciotka jak bylismy z zaproszeniem myslalam ze zjade ze wstydu! a juz wtedy polowe mielismy rozdana, dla drugiej polowy kwiaciarnia mi przedrukowala. mam w tej kwiaciarni zamowione wszystkie rzeczy dekoracyjne i wlasnie sie zastanawiam czy nie zrezygnowac z wystroju sali, wogole najpierw myslalam ze za wszystko podziekuje bo tak sie wscieklam ale nie mam czasu szukac innej. a jezeli chodzi o sale to ta babka ktora mi robi wesele tez ma babkektora ubiera sale i widzialam zdjecia - slicznie, poza tym jest taniej i wszystko dograne, jak w kwiaciarni zapytalam o stoly na II dzien to mi powiedzialy ze wszystko zostaje z pierwszego a jak zapytalam co zrobie jak np organza ktora jest na stolach bedzie brudna to powiedzialy ze to sie raczej nie zdarza, a tamta babka zrobi mi wystroj taniej i innaczej na I i na II dzien. wiec co myslicie? bo nie chce sytuacji ze przez to ze zrezygnuje z ubioru sali to nie beda sie staraly przy calej reszcie! Cytat:
Cytat:
i nie chcialam zeby przy wychodzeniu z kosciola byl polmrok. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja tez o tym slyszalam
|
|
|
#579 |
|
Zadomowienie
|
Nasunelo mi sie jeszcze takie pytanie
Ile przed slubem wysyla sie zaproszenia?Ja tak pomyslalam ze pol roku przed wystarczy? Slub mamy na poczatku wrzesnia 2011, wiec np w czasie spotkania z czescia rodzinki na Wielkanoc moglibysmy im osobiscie wreczyc, zawsze to chyba lepiej niz poczta
|
|
#580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#581 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale jeśli mamy rodzinę z daleka, którą widzimy tylko na święta - myślę, że jak najbardziej można dać zaproszenie przy okazji świąt, aby było osobiście, a nie pocztą. Jednak wtedy nie ma co liczyć, że goście zadzwonią w wyznaczonym terminie potwierdzić swoją obecność, gapowicze być może nawet zdążą zgubić zaproszenia Trzeba będzie więc po prostu obdryndolić tę część rodzinki w odpowiednim czasie, żeby się nie okazało, że ciocia Zosia nie przyjedzie, a wujek Zbyszek pomylił daty i czeka pod kościołem tydzień wcześniej
|
|
|
|
|
|
#582 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W sumie to glownie z rodzinka Tzta spotykamy sie w takie rodzinne swieta, a oni nie mieszkaja daleko Ale jako ze moj narzeczony duzo pracuje w delegacji to tak by bylo najlatwiej, spojrzalam ze w przyszlym roku Wielkanoc jest 24 kwietnia dopiero, wiec 5 m-cy przed slubem chyba juz mozemy im wreczyc oficjalne zaproszenia A dzwonic pewnie i tak bedziemy...
|
|
|
#583 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#584 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Najpierw przy spisywaniu umowy podaliśmy na ile mniej więcej będzie osob na weselu.A na tydzień przed ślubem musimy podać ostateczną liczbe gości.
|
|
|
|
|
|
#585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- My ostatecznie musieliśmy podać liczbę gości dzień przed ślubem
|
|
|
|
|
|
#586 |
|
Zakorzenienie
|
My też ostateczną liczbę gości podawaliśmy na dzień przed
|
|
#587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 3 miechy wydaje mi sie maksymalnie
|
|
|
|
|
|
#588 |
|
Raczkowanie
|
Ach siadłyście na mnie!!!!!
![]() Ja tylko powiedziałam co słyszałam na ten temat. Ciotka a babcia one razem nie chodzą mają własne brygady. A jeśli chodzi o gotowanie to są wyśmienite i jedna z nich jest bardzo znana na całe województwo bo ma taką renomę, więc chyba to coś świadczy o jej zdolnościach, no nie. A wcale nie mam zamiaru ich reklamować i nie piszcie do mnie po dane bo i tak nie podam!! i tak maja terminy na trzy lata do przodu zapchane. A co do rosołu jak i kremu czy czegoś tam nie mam nic przeciwko temu, tu pisząc miałam na myśli sytuację gdzie mamusia tak ubóstwiała zupę z czegoś tam (nie będę pisać jakiej, bo znowu zwolennicy tej potrawy mnie zaatakują :-D) i nachalnie gotowała ją w domu, że powiedziała kucharce że zupę musi zrobić według jej przepisu i ma być podana na pierwsze danie i tak wykonano jej zlecenie, oczywiście rodzinka wcinała bo dla nich żadna nowość, reszta gości tak jak pisałam wcześniej :-D
|
|
#589 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wysyłam pół roku wcześniej, ślub mam 23.06.2011, więc w styczniu wyślę zaproszenia. Jednak robię tak tylko dlatego, że mam ślub w długi weekend, w Boże Ciało, czyli w czwartek, więc chcę, żeby goście mogli zaplanować w pracy wolny piątek.
Gdybym miała w sobotę, na pewno wysłałabym zaproszenia 3 miesiące wcześniej. |
|
|
|
|
#590 |
|
Zakorzenienie
|
ja ze dwa miechy szybciej
w sumie już i tak wszyscy wiedzą
|
|
|
|
|
#591 |
|
Zadomowienie
|
my zaproszenia rozdawalismy tydzien temu (innaczej nie moglismy) czyli 2,5 miesiaca przed i mysle ze to wystarczajaco, ale pol roku to faktycznie duzo (no chyba ze jak w przypadku wika82
)
|
|
#592 |
|
Zakorzenienie
|
My oficjalnie zaproszenia pewnie będziemy rozdawać jakieś 2 miesiące przed ślubem, bo dopiero 3 m-ce przed ślubem będziemy znać godzinę ślubu w USC :/
Ale i tak już wszyscy znajomi i rodzina będą wiedzieć dużo wcześniej, że mają się nastawiać na 9 lipca
|
|
|
|
|
#593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#594 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego datę mamy już wybraną od dawna, bo przecież trzeba było załatwić salę, DJa i foto. A na godzinę będziemy polować, chciałabym ok 14, ale nawet nie wiem do której godziny udzielają ślubów w soboty, muszę się tam w końcu przejść i zapytać.Jak nie będzie dogodnej godziny w Gliwicach to spróbujemy w Knurowie. A Wy jakoś wcześniej wybieraliście termin? |
|
|
|
|
|
#596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co wiem, w niektórych urzędach trzeba rezerwować terminy nawet pół roku wcześniej, bo jest problem. Tak jest m.in. w Poznaniu. Jakieś bardziej sensowne terminy mają pewnie dopiero na grudzień, albo i dopiero przyszły rok. Ostatnio bardzo dużo ludzi bierze ślub cywilny. |
|
|
|
|
|
#597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie wybiorę się do urzędu jak najszybciej... Chociaż ten ślub to dopiero w lipcu, więc jeszcze ponad 10 miesięcy. Chociaż póki co mam obawy, czy nasz rynek, na którym znajduje się urząd, zostanie wyremontowany, bo póki co są na nim jakieś wykopaliska
|
|
|
|
|
|
#598 |
|
Zakorzenienie
|
koniecznie się przejdź i dowiedz u osoby, która zapisuje terminy. Lipiec to jeszcze dużo czasu, ale miesiące letnie są oblegane i szybko się zapełniają...
no a chodzi o to, żebyś miała zarezerwowany taki termin jak chcesz, no i godzinę... jak przyjdziesz do USC (z narzeczonym koniecznie) to nie powinni robić problemu, a będziesz już spokojniejsza. My chcieliśmy załatwić termin w lutym na maj w Poznaniu, to nam pani powiedziała, że może nas wpisać, ale na październik na... 9:30 rano! Cudem, ktoś się wypisał w czerwcu, ale też na 9:40
Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2010-09-03 o 18:14 |
|
|
|
|
#599 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co wiem to pół roku wcześniej można i nie później niż 1 miesiąc i jeden dzień przed.... My załatwialiśmy 4 miesiące wcześniej i nie było terminu który by nas interesował i wybraliśmy taki który był wolny
|
|
#600 |
|
Zakorzenienie
|
Moja dobra rada:
- to, że goście nie powinni się ubierać w białe stroje to już wiadomo - to, że pan młody nie powinien mieś białej koszuli jeśli suknia jest ecru, też wiadomo - dopilnujcie, żeby świadkowa nie miała zbyt wielu białych dodatków jeśli Wasza suknia jest ecru (czyli niech lepiej zrezygnuje z białego bolerka czy wstawki na sukience), bo suknia będzie wyglądała wiadomo jak.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:12.

Schabu też nie jadam. 
> ale u mojej sis, ci co mieli sie nie zjawic odpowiednio wczesniej dali znac

ani podczas blogoslawienstwa
Slub mamy na poczatku wrzesnia 2011, wiec np w czasie spotkania z czescia rodzinki na Wielkanoc moglibysmy im osobiscie wreczyc, zawsze to chyba lepiej niz poczta