|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
wiesz Karolciu w sumie to mnie też się wydaje że szampon jest za krótko na włosach żeby zrobić dla nich coś dobrego oprócz mycia więc ja bym uważała żeby przy takiej minimalistycznej pielęgnacji ich nie zagłodzić
![]() ach rozumiem, wielka radość jak się takie pojawiają ![]() ja umyłam włosy razy dwa barwą czarna rzepa i skończyłam. Odcisnęłam włosy w ręcznik, potem w mikrofibrę i zawinęłam koszulkę. Na dobrą sprawę to mogłabym się tak pokazać ludziom bo włosy falują, kręcą się chociaż dość nieuporządkowanie (żadnego dreda, ani jednego moje włosy lubią sls, ja bym miała jednego wielkiego dreda po bezslsowcu typu BD)
|
|
|
|
#24152 |
|
Rozeznanie
|
Czy zdarza się Wam dodać olej do odżywki b/s ?
Wczoraj rozsmarowałam ciutkę oleju lnianego na dłoniach, wgniotłam w suche włosy i efekt był całkiem, całkiem . Zastanawiam się teraz nad tym, żeby zamiast zostawić olej na noc, a potem zmyć, nałożyć kapkę bez zmywania.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#24153 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tylko mi to by się raczej nie chciało Ja mam ładniejsze włosy jak rano myję i wolę tak robić już się przestawiłam ale jak pisałam wcześniej zamierzam w np co drugą sobotę myć po południu by wykonać niektóre zabiegi na które rano nie mam czasu a cała noc to za długo na ich trzymanie. No i co raz bardziej odczuwam potrzebę posiadania dyfuzora Ale może niedługo ![]() ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
|
|
#24154 | ||||||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dla mnie nawilżacze to głównie aloes, miód, humektanty (choć w tym przypadku idzie głównie o regulację), które dostarczają wodę do wnętrza. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Spróbuj usmażyć banan na oliwie z oliwek i polać miodem albo czekoladą... Ech...Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Swoją mogę nazwać mieszaną z tendencją do przetłuszczania w określonych miejscach. Dlatego stawiam na nawilżanie i delikatne mycie. Wysuszanie prowadzi tylko do jeszcze gorszego stanu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Coś polubiłam ostatnio tę ikonkę ![]() Cytat:
Cytat:
Dlatego osobiście należę do przeciwniczek nafty, ale każdemu co innego służy. no i oczywiście ma prawo do własnego zdania. Cytat:
Bardzo się cieszę, ze Cię źle zrozumiałam ![]() Basiu bardzo ładny, mocny skręt. Witaj. So_fantastic Powiedz jeszcze, ile czasu zajęło Ci formowanie loczków i ich upinanie ![]() Małgosiu - Rybiorek powinien wkrótce się pojawić. Wirly_curly keratyna hydrolizowana - jak najbardziej Jako odzywkę b/s dziewczyny chwaliły zimą Ziaję. Ma w składzie dimethicone, jednak znalazła sporo zwolenniczek. Gliceryna jest rzeczywiście bardzo często spotykana. Sama mam z nią problem, ale omijanie w części bez spłukiwania już chroni moje włosy. Jednak ja nie farbuję, więc mogę odpuścić sobie przestrzeganie zasady przy produktach d/s. Próbowałabym na Twoim miejscu nie tylko ją omijać (szczególnie po farbowaniu, lecz także dodatkowo oddziaływać na włos poprzez stosowanie zakwaszających płukanek czy unikanie dogrzewania włosów. Przyda się też częste olejowanie lub jakiś silikon celem zabezpieczenia. Yasmin nie mam pewności, czy to wina gliceryny. Nie napisałaś, czy dałaś cokolwiek do stylizacji. Być może tutaj było coś nie tak. Ale fajnie słyszeć, ze Alverde Sensitive przyniosła komuś pożytek. Podobała się mojemu skalpowi, a włosom średnio ![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Czasem, ale do samodzielnie robionej emulsji humektantowej używanej jako odżywka b/s. Cytat:
|
|
#24155 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzisiaj, żeby rano umyć włosy, wstałam o 3.30 Teraz ledwo kontaktuję ale dla włosów było warto, ładnie się skręciły(a ze skalpem wszystko ok Eloe77 szykuj się do fryzjera!!! Egzamin (na razie nieoficjalnie) zdany! W nagrodę ( ) kupiłam sobie zachwalany przez Was ręcznik z Decathlon. Robiłam zakupy w centrum handlowym i okazało się, że zaraz obok jest ten sklep. Więc jak bym mogła nie skorzystać z okazji![]() Wieczorem będzie testowanie i przekonam się, czy rzeczywiście dobrze osusza włosy. Swoją drogą, dzisiaj rano suszenie włosów to była męka. W sumie samo suszenie zajęło mi ponad pół godziny (a w przerwie między suszenie malowałam się, przebierałam itp.). Liczę, że ręcznik mi pomoże i suszenie będzie szybsze |
|
|
|
|
#24156 | |||
|
|
Cytat:
i ciesze się, ze skalp się unormował Cytat:
![]() Cytat:
GRATULUJĘ
|
|
#24157 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko na chwilke
sie odmeldowac. Moje piora jakos sie trzymaja, choc wczoraj przesadzilam ze stylizacja humektantowa i w dodatku mylam sls-sami wiec susza panuje pelna. Ale przynajmniej nie mam klopotu z utrzymaniem ich w ryzach - kupilam sobie cos w rodzaju opaski okraglej w zabki, nie morduje sie z zabkami, caly dzien nie musze dotykac czy poprawiac wlosow i fryzura wyglada o niebo lepiej. Wczoraj cos mi odbilo i kupilam sobie buteleczke oleju z makadamii i sterczalam pol godziny w TBS planujac pierwsze zakupy po wyplacieMale pytanko - czy mleko kokosowe spozywcze nadaloby sie jako psikadlo nawilzajace? Korci mnie kupic puszeczke i wyprobowac. Moze w przyszlym tygodniu bede miala czasu wiecej na eksperymenty. |
|
|
|
#24158 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
*Nowe wpisy powstają w ten sposób, że np. muszę podzielić szampony na 2 części i drugą część (lit. n-z) daję do nowego wpisu. Jakbyście miały lepszy pomysł na rozwiązanie tego problemu, to chętnie przeczytam Cytat:
Cytat:
Wiadomo tez że wszyscy mam bakterie na skalpie i że są one potrzebne. Problem chyba w tym, aby nie było tych bakterii, które wywołują np. łupież. I tutaj też istotne są osobiste preferencje, czyli czy jesteśmy na tę bakterię podatni. Kiedyś (już nawet nie pamiętam, w jakim programie telewizyjnym) słyszałam, jak rozmawiano o przyczynach łupieżu. Podobno odpowiedzialna jest za niego bakteria, którą większość osób ma, ale nie u wszystkich wywołuje ona łupież. Problem w tym, że naukowcy nie potrafią powiedzieć, dlaczego u jednych osób wywołuje ona łupież, a u innych nie (myślę, że jest tak samo z innymi bakteriami - te same bakterie u jednych wywołują choroby, a inni nawet nie są świadomi, że je posiadają). Cytat:
Wydaje mi się, że mam suchy skalp, ale ze skłonnością do przetłuszczania (skóra jest "tylko" sucha). Jeszcze 2 miesiące temu nie umiałam sobie poradzić z bardzo szybko przetłuszczającym się skalpem. Pomogło olejowanie i na tej podstawie sądzę właśnie że mam suchy skalp. Moje kolejne doświadczenia (kolejne olejowania) tylko mnie w tym utwierdzają - dzięki nim ogranicza się przetłuszczanie. Cytat:
---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
Nawet trzymane w lodówce zepsuło mi się po kilkunastu chyba dniach (została się resztka od nakładania na włosy i za długo zwlekałam, żeby ją zużyć ).Osobiście wolę olej kokosowy - wydajniejszy i łatwiejszy w nakładania (mleczko jest dość wodniste)Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#24159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Eloe, ja też jestem zadowolona ![]() Dziś włosy kręcą się od ucha i trochę się potargały więc są upięte. ale kitka jest pokręcona, szalona ![]() Generalnie stwierdzam, że moje włosy lubią skromną pielęgnacje delikatnymi produktami. Niegdyś używałam wyłącznie szamponu Nizopol, podobny do Nizoralu, ale milion razy lepszy. Beż odżywek, maseczek i kombinowania. Włosy utrzymywały piękny skręt nawet przez 4 dni, po 8 dniach zaczynały się "przetłuszczać". I na mycie starczyła kropla wielkości ziarnka grochu lub małej fasolki! Szkoda, że już go nie produkują
|
|
#24160 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rozumiem, że odżywka d/s ma być treściwa bo "odżywia", odżywka b/s może być skromniejsza, bo tylko "zabezpiecza". Choć moje pierwsze skojarzenie jest takie, że składniki z odżywki b/s nie są spłukiwane, więc zostają na włosie i to tam trzeba wpakować co się da ![]() Czy może chodzi o to, że odżywka d/s jest nałożona na czyste włosy, a odżywka b/s jak już włosy są "najedzone" odżywką d/s ? Zrobiłam sobie plan co jeszcze chcę przetestować z "zakręconych" trików i wygląda na to, że mam zajęcie na następny miesiąc A potem zmieni się pogoda będę mogła zacząć testy od nowa ![]()
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#24161 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() odżywek ziaji używałam, pomyślę o nich jako b/s oddzieliłam glicerynowce - mniej więcej to połowa moich produktów, odpadły isany, dulgon mango, kallos owocowy, cien, artiste, garnier awokado, kremy do loków nivea i lorys i odżywka b/s tigi. Nie sprawdzałam reszty z zestawu tigi więc nie wiem, jak tam sytuacja wygląda. W sumie mogłabym się pokusić o eksperyment i zrobić dietę bezglicerynową ale zostaję bez kremu do loków a to mi się nie podoba, nie mam teraz środków na kupienie czegoś innego, zresztą i tak nie wiem, co by mogło je zastąpić właśnie siedzę z farbą włosy po samym szamponie z sls były bardzo miłe, bardzo błyszczące, trochę się poskręcały chociaż nie robiłam nic, nie ugniatałam, nawet trochę prostowałam w palcach bo oglądałam jak są ścięte... hmm czyli odżywki nie na ciepło, nie pod czapką, i kwaśne płukanki, zamykanie łuski, tak? Nie lubię płukanek ale popatrzę w receptariuszu, może coś przyzwoitego dla siebie znajdę. Olejuję dość często, czasami przed każdym myciem a z silikonem napewno pianki tigi są tylko nie wiem, jak tam z gliceryną dzięki Ci bardzo Cytat:
straszne.gratulacje
|
|||
|
|
|
#24162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Podziwiam!Cytat:
Też jestem zainteresowana takim ręcznikiem ale mam teraz jeszcze inne wydatki i nie wiem czy natychmiast jest mi tak bardzo niezbędny
|
|
|
|
|
#24163 |
|
Raczkowanie
|
ten zolty garnier z awokado dziala cuda na moich wlosach. tylko mam tak jakby aureolke z pojedynczych (suchych?) wlosow.. złapałam je i ciach ciach ciach. zobacze czy po nastepnym myciu tez tak bedzie. na dziabranie sie z lnem nie mam narazie warunkow bo remontuje sie lazienka D: dziekuje wszystkim za pomoc, bede dalej pisac co z moimi klakami
|
#24164 | |||||||||||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cieszyć tylko może, że powiększa się ilość produktów zgodnych z cg Cytat:
Optymalny stan Tu tylko Horacy nam pomóc może Cytat:
W zasadzie sama sobie odpowiedziałaś: Cytat:
Cytat:
Sporo, ale gliceryna należy do najcześciej spotykanych promotorów i humektantów. Pomyśl może jak skomponować dietę na jakieś 2 tygodnie, by jak najwięcej cząstek farby zostało we włosie. Potem powoli będziesz włączać glicerynę. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Obowiązkowo
|
|
#24165 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Podziwiam szczerze Twoją wiedzę Eloe. Zaczęłam Ci zazdrościć, ale zdusiłam niecne uczucie w zarodku
. Po to jest forum żeby czytać i pytać. Naczytałam się o Jantarze. Podobno trudno go dostać, wobec tego zamówiłam 5. Możliwy jest odbiór osobisty w wielu miastach w Polsce i u mnie również. Mam nadzieję, że to będzie moje KWC
|
|
|
|
#24166 | ||||
|
Rozeznanie
|
mogłabyś napisać ile kosztują te boostery z TBS?
Cytat:
a będę dorzucała miodu, keratyny, oleju..Cytat:
Cytat:
isana na 3 miejscu ma glicerynę więc pewnie tam jej dużoCytat:
o octach zaraz poszukam i poczytam mobilizujesz mnie pierwszorzędnie ![]() dziewczyny, ktoś jeszcze używa mypa karite? Dla mnie ona jest dziwna. Bardziej po niej włosy są jak po szamponie niż odzywce, tak skrzypią i są takie wiecie, śliskie i niezbyt mi się podobają hm muszę jeszcze zacząć codziennik uzupełniać za każdym myciem bo potem łatwiej się zorientuję co z czym a co nie
|
||||
|
|
|
#24167 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Wczoraj mi to zajęło ok 20 minut, ale to tak dokładnie, bo jestem perfekcjonistką jeśli chodzi o włosy
Dodam, że dziś efekt jeszcze lepszy- wiedziałam, że muszę też upiąć loczki trochę wyżej i niżej, zrobiłam to odrobinę inaczej niż przedwczoraj i efekt jeszcze lepszy, w końcu mam skręt taki jak powinien być- zdefiniowany, zaczynający się od samej góry
|
|
#24168 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Scandic maski (water i coco) są wolne od gliceryny i fajnie się nimi myje ![]() Btw mam propozycję, może warto założyć wątki dla poszczególnych okolic gdzie coś widziałyśmy w jakiej cenie. Myślę, że pomogłoby to nam nie przepłacać. W tym wątku jest parę takich postów ale myślę, że warto byłoby to usystematyzować, np. widziałam ostatnio odżywki Balea(9zł) na bazarku przy Hali Marymonckiej w sklepie Chemia z Niemiec jak również niemieckie garniery z cytryna i oliwa(chyba 10zł) czy jakoś tak na bazarku na Kondratowicza(też Chemia z Niemiec). Nie byłoby wtedy też takich pytań(bez urazy oczywiście) gdzie to a to dostanę ![]() Mam nadzieję, że nie należy mi się jakaś okropna krytyka z tego względu
|
|
|
|
|
#24169 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupiłam boostera za 35zł
|
#24170 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I zawsze można jedna drugą poprosić o zakup czegoś na drugim końcu Pl choć mogę się mylić
|
|
#24171 |
|
Zadomowienie
|
Zdaję obiecana relację z użycia nowego ręcznika. Po umyciu i odciśnięciu rękami wody z włosów od razu użyłam ręcznik (normalnie używam taką małą ściereczkę z mikrofibry + t-shirt). Ręcznik dobrze chłonie wodę (ale nie rewelacyjnie). Niestety zanim dokładnie osuszyłam włosy, zdążył mi się już cały namoczyć. Przez to nie znam jeszcze jego pełnych chłonnych możliwości. Ale faktem jest, że włosy już zaczęły mi lekko podsychać, więc jest dobrze Następnym razem najpierw odcisnę włosy w ściereczkę z mikrofibry, a dopiero potem w ręcznik (jutro opisze jak się to sprawdzi w praktyce). Mam ręcznik w najmniejszej wersji (za niecałe 20 zł). Moim zdaniem dla włosów jest wystarczający (większy by nie był taki poręczny). |
|
|
|
#24172 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() hmm scandica nigdy nie miałam ale akurat myjadła są, pottersy i glorię dziękuję |
||
|
|
|
#24173 |
|
Raczkowanie
|
No tak, zawijam na palcu, wyciągam palec tak, żeby nie zepsuć loczka i podpinam przy skórze głowy
|
|
#24174 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeden byłby wystarczający. Miałby funkcję informacyjną więc nie byłby tak często obleganym wątkiem jak ten ale tak jak codziennik(bardzo dużo przydatnych wiadomości dla kogoś kto szuka sobie pielęgnacji na początek) mógłby pomóc.Ale ja się nie narzucam Tak od razu zapytam. Gdzie kokos Efavitu w Warszawie można dostać tanio? Albo jakiś inny porządny olej kokosowy. ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Cytat:
Wiem, że ja nawet nie lubię kosmetyków gdzie gliceryna w składzie jest wysoko, wszystkie opisane działania gliceryny od razu widać na moich włosach(puch, matowienie) ![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
![]() Zostawię sobie ten zakup na później.
|
|||
|
|
|
#24175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() moje chyba lubią glicerynę, na samej isanie (3 miejsce w składzie), bardzo ładnie się po niej kręciły gdy nią umyłam a jako odżywka b/s i stylizator było |
|
|
|
|
#24176 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() skret jak dla mnie 3b ![]() malgosiu - wiem zes ortodoks, ale moze wyprubujesz jantara na swoj suchy skalp? jest na prawde dobry, a co tam jeden modyfikowalny silikonik ![]() ewentualnie emolium - emulsja na sucha skore glowy bez splukiwania. ona jest chyba w 100% cg, ale moge sprawdzic w piatek. no i witam - wrocilam z wyjazdu i 3 dni zajelo mi nadrobienie zaleglosci. przed wyjazdem to wzglednie cicho bylo a teraz poszalałyscie
|
||
|
|
|
#24177 |
|
Rozeznanie
|
cześć Aniu, wypoczęłaś?
loczki zdrowe?
|
|
|
|
#24178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tej emulsji, to też jestem ciekawa i zastanawiałam się nad jej zakupem (dodatkowo złagodzę działanie innych używanych kosmetyków).Wiecie co. Kupiłam siemię lniane, wszystko ładnie, pięknie, chcę się wziąć za przygotowanie mikstury i co? Zostawiłam w samochodzie, a samochód w garażu , pól kilometra od mieszkania, zimno i wieje i nigdzie nie poszłam, haha. Jutro
|
|
#24179 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wypoczełam. raczej zmeczylam watrobe :P w koncu to oboz studencki byl :P
za to - straaasznie dlugo schly mi tam wlosy. musialam je suszyc ok. 2 razy dluzej niz w domu :/ nawet dziewczyny z pokoju zauwazyly, ze strasznie dlugo siedze z suszarka. za to moja suszara robila furorę mialam tam jedną zakrecona z cudownymi lokami - srednica loka taka mniej wiecej jak moje, ale o wiele bardziej skrecone, tzn moje sa takie jakby rozciagniete. burza wlosow, takie afro. a uzywala tylko szamponu (bes silikonow, ale podejrzewam, ze to przypadkowy wybor - garnier cytryna) i pantene do lokow bs. fryzure miala cudowną i na poczatku nie mogla przekonac sie do dyfuzora, suszyla bez, ale jak ktoregos razu w koncu sprobowala to stwierdzila ze tez musi sobie taki sprawic ![]() a ja dzisiaj wreszcie doprowadzilam wlosy do jako-takiego stanu, na noc byl kokos, rano mycie potters melisa, maska romantic z dodatkiem keratyny hydr i bs potters ginko, a do stylizacji guma artiste. gumy dawno nie uzywalam i chyba troche przesadzilam z iloscia. lewa strona jest cudowna. trzyma objetosc do wieczora, za to lewa sie rozprostowala prawie. mam tam jakies 3 loki tylko i to slabo skrecone. |
|
|
|
#24180 | |||||||||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja go uwielbiam. tez zapłaciłam 35 zł. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i slicznie dziękuję A jak długie masz włosy? Cytat:
Cytat:
Masz ochotę - zakładaj I oczywiście podlinkuj go tutaj. bardzo sympatyczny pomysł. Cytat:
Dziś jestem zadowolona, choć koleżanka stwierdziła, że moje loki wyglądają jak sklejone glutki Wróciłam do oleju lnianego i Isany z babasu. Chyba tego im było trzeba - nareszcie błyszczą i czuć ich wagę. Czyli nie kokos a len? Musze się dokształcić. Again
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 15 (0 użytkowników i 15 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.

. Zastanawiam się teraz nad tym, żeby zamiast zostawić olej na noc, a potem zmyć, nałożyć kapkę bez zmywania.

muszę teraz dziecko rano nakarmić i przygotować mu śniadanie do szkoły (ech przedszkole tęsknię....)
w "produktach dla ortodoksyjnych CG. Zamiast "głębokiego odżywiania" otwiera się oczyszczanie
) coś o potrzebnych emolientach dla moich włosów. Czyli rozumiem, że chodzi o nawilżanie (zgadzam się, że tego moje kręcioły potrzebują). mam olej kokosowy i garnier z karite. Za mało?
ja słyszałam do tej pory o piciu. A moczenie i picie to nie będzie za dużo??
bo chyba nie zrozumiałam. Czy po prostu zostawiasz je żeby schły naturalnie?
), więc stwierdziłam, że następnym razem i zjadłam banana polanego miodem
Spróbuj usmażyć banan na oliwie z oliwek i polać miodem albo czekoladą... Ech...

Teraz ledwo kontaktuję
i ciesze się, ze skalp się unormował

ja go uwielbiam.