|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24181 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
![]() Widzę, że mówicie o postępowaniu z włosami po farbowanu - czy dobrze zrozumiałam, żeby: - nie robić masek z dogrzewaniem? czy po prostu unikać suszenia - częściej olejować i częściej zakwaszać płukanką? - keratynę warto zapodać? Bardzo ładnie proszę o wyjaśnienie (farbowałam w sobotę) ![]() Z tym olejowaniem to mam taki kłopot - chętnie bym olejowała i co tydzień, ale z drugiej strony nie chcę co tydzień używać szamponu A w ogóle to wyglądam dzisiaj jak Winne jest chyba suszenie z głową w dół dyfuzorem. wszystkie włosy wywijają mi się na zewnątrz ![]() A tyle dobrego dzisiaj dostały: - mycie isana do farbowanych - odżywanie garnier z avocado - płukanka z sokiem z aloesu - zabezpieczenie joanna miód i proteiny mleka czy te proteiny mleka mogą mi trochę prostować i puszyć włosy? czy po prostu błędy w suszeniu? Ciągle nie wiem jeszcze jaka kombinacja składników jest dla mnie dobra, miotam się od jednego do drugiego, strasznie to frustrujące ![]() Ale nic to, grunt to się nie poddawać
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#24182 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czekają sakrbiki i już zaczynają się zaprzyjaźniać z moimi w lodówce (byle z kiełbaską i parówkami TŻa nie złapały wspólnego języka, bo będę mieć problem Cytat:
Znalazłam swoje zdjęcia z długimi włosami. Rok 2004 październik. Nie komentuję
|
|
#24183 |
|
Rozeznanie
|
Ja jestem za, myślę, że szczególnie początkującym zakręconym to się przyda. Tylko zastanawiam się jak można podzielić informacje na regiony w jednym wątku, żeby było łatwo wyszukiwać.
Może umówmy się, żeby w treści postu wpisać nazwę województwa i ew. miasto; mnie np.interesują wszystkie sklepy z okolic Trójmiasta i wpisywanie w wyszukiwarkę Gdynia, Gdańsk, Sopot, Trójmiasto, Tczew itd. byłoby niewygodne.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#24184 | |||||
|
|
Cytat:
Olejowanie czy zakwaszanie ma prowadzić do zabezpieczenia włosa przed utratą składników zawartych wewnątrz oraz pomóc w domknięciu łuski. Ponieważ zabieg farbowania nie jest obojętny dla włosów, warto wzmocnić je proteinami (jeśli oczywiście włosy tolerują). Keratyna będzie jak znalazł. Odsyłam Cię nadto do fragmentów w artykułach o odzywkach do włosów oraz o zimowym głębokim nawilżaniu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
A próbowałaś ten sam zestaw ale bez soku z aloesu? Cytat:
|
|
#24185 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moje włosy są falujące, tzn. kosmyki wyglądają tak jakby wziąć sprężynkę, złapać u góry i za koniec i ją mocno rozciągnąć. Do tego sprężynka ustawiona jest tak, że jej koniec wycelowany jest na zewnątrz, przez co wyglądam jak jeż ![]() Cytat:
||
|
|
|
#24186 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moja propozycja: "Wątek zakupowy czyli kosmetyki do włosów - Gdzie? Co? Za ile?"![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
Dlatego jedyna, której dotykam to z babassu---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
, tak jakby u Ciebie obciąć wtedy. Niestety zostało trochę zniszczonych włosów.
Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2010-09-08 o 11:28 |
|||||||
|
|
|
#24187 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#24188 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli będzie taka potrzeba, to na pewno go kupię i wypróbuję. Cytat:
Mam ten krem i chyba nigdy nie zdecydowałabym się położyć go na włosy. Daltego że: - jest dość ciężki i mogą być problemy ze zmyciem - uczulił mnie - moim zdaniem, są bardziej odżywcze kremy/balsamy od niego, jeśli ktoś chce stosować kosmetyki przeznaczone do ciała na włosy Ciąg dalszy relacji z użycia ręcznika Dectathlon Widzę różnicę w schnięciu włosów ![]() Włosy rzeczywiście wyschły mi szybciej (od razu po użyciu ręcznika nie myślałam, że będzie taka różnica). Dokładniej, to wyglądało tak, że myjąc włosy wieczorem,przy obecnych temperaturach, nie mają szans na samodzielne wyschnięcie. Normalnie rano wstaję z wilgotnymi włosami (czasem lekko mokrymi). Dzisiaj rano miałam suche Ręcznik to na pewno lepsze rozwiązanie niż np. t-shirt i jeśli ktoś się zastanawia, to myślę, że warto. |
||
|
|
|
#24189 |
|
Rozeznanie
|
Ha, a ja właśnie w mojej edukacji (kurs podstawowy, he he) dotarłam do olei, że najlepsze są z przewagą nasyconych i jednonienasyconych i się zmartwiłam, że niepotrzebnie lniany kupiłam, bo ma ich tylko odpowiednio 10% i 20%.
To widać ma jeszcze jakieś inne dobra.
|
|
|
#24190 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Planowałam go jakoś niedługo na spróbowanie.![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#24191 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To się powstrzymam w takim razie, co tam, na skórę też można coś odżywczego zaplikować, nie tylko włosy i włosy
|
|
|
|
#24192 |
|
Zadomowienie
|
Nie nie, jeśli chcesz to próbuj. Ja pisałam tylko o stosowania go do włosów. Alergię dostałam, stosując go na ciało, ale ja mam wrażliwą skórę (pisałam o alergii, bo kierowałam się myśleniem, że skoro potencjalnie podrażnił mi skórę to może tez tak działać na skalp). Moja mam go z powodzeniem używa.
|
|
|
|
#24193 |
|
Wtajemniczenie
|
W takim razie nie zostanie skreślony z listy planowanych wydatków
|
|
|
|
#24194 | ||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
![]() Trochę strzelam, ale to on mi tutaj najbardziej zgrzytnął. No i jeszcze - robiłaś ręcznikowanie/plunking? Być może on zawinił. Zrobiłam sobie ten zabieg w niedzielę i po raz drugi byłam niezadowolona (robiłam go już wielokrotnie, ale ostatnio zrezygnowałam na rzecz suszarki) - wyszło mi dokładnie coś podobnego i potarganego. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak na rycynie - "na przeczyszczenie" Cytat:
Cytat:
możliwe. Ona zwykle mówi, że mam komunijne loki, ale że glutki własnie albo mokra włoszka. Mam nieco inną definicję. Jednak wole to niż strachy miast włosów jak na zdjęciach powyżej. Cytat:
Cytat:
Wszystko prawda, ale trzeba pamiętać, ze włosy mają różna porowatość. Być może moim wystarczy w zupełności właśnie taki olej. Po kokosie, którego lubię, włosy wyglądają na suche.
|
|
#24195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak podejrzewam, że to może być wina parabenów Eloe Zapomniałam wcześniej napisać, a bardzo mi się podoba, jak wyglądasz z długimi włosami. Kiedy ze swoimi włosami dojdziesz do takiej długości to będą wyglądać (nie żeby im teraz czegoś brakowało )
|
|
|
|
|
#24196 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale robię harmonijkowanie - może też być winne, bo ... nie śmiejcie się ... kupiłam szmatę z mikrofibry, ale nie wpadłam na to, że powinna to być gładka szmata. no i mam taką jak frote już teraz wiem , że pewnie nie powinnam jej używać, ale pomyślałam, że sprawdzę, może nie będzie tak źle ![]() tylko, że po samym odciskaniu nie wyglądało to jeszcze tak źle, jak po wysuszeniu suszarką przydałby się taki automat wpisuję jaki mam typ włosów, wciskam guzik i frrrr wylatuje wynik "użyj tego, tego i tamtego w takiej proporcji" ![]() + gdzie mieszkam, żeby sprawdził online aktualny punkt rosy + stopień zniszczenia włosów + jaką mam porowatość + ... no dobra poddaję się
|
|
|
|
#24197 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowałam się na powrót do płukanek ziołowych. Wybór padł na pokrzywę, łopian i rozmaryn. Miał ktoś z nimi do czynienia, szczególnie o te dwa ostatnie zioła mi chodzi
|
|
|
|
#24198 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Cytat:
przydalby mi sie niezmiernie. Eloe oczywiscie na bawelniany Curl Booster z TBS tez zerkalam. Zadysponuje sobie na pewno. A mleko kokosowe kupie dzis, jak sie nie sprawdzi to doleje do jakiejs potrawy. Wczoraj na noc poszedl mix oleju sezamowego, lopianowego i marchewkowego- juz tak na maxa chcialam im dogodzic, dzis o szostej rano wstalam do mycia, mylam odzywka i odrobina szamponu aloesowego na skalp, dalam im troche Garniera z olejami - i schniecie. Zanim wyszlam z domu bylo cudnie, blyszczace loczki i bez puchu. Ale stylizacja balsamem Nivei (gliceryna ) i po kwadransie przejazdzki rowerowej do pracy mialam na glowie dorodny ''piorun w rabarbar'. Punkt rosy jest niestabilny, wilgotne wyspiarskie powietrze, wiatr znad Oresundu i loki szlag trafia. Przerzucam sie na zel, bedzie bezpieczniej. W dodatku znow skalp mi sie przetluszcza w tempie przyspieszonym i czasem swedzi. Jakas wciereczka by mi sie przydala. |
||
|
|
|
#24199 | |||||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale patent na czepek czy pieluszek musze przetestowac Cytat:
warkocze nosze głownie na urlopie, np na plazy, jak juz włosy inaczej nie da się ludziom pokazywać Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
myjąc je przed spaniem pozbędę sie tego jednego dnia kiedy są naprawdę piękne... trochę żal Cytat:
![]() Cytat:
a tu zonk w dzień dostałam telefon i musiałam jechać po syna do szkoły, bo nikt go nie mógł odebrać mam nadzieję, że jutro już go będę dla Ciebie miała, bo rzeczywiście zimno było wczoraj Cytat:
była tylko joanna b/s wrzos mięta - dość ciężka jak na moje włosy, ale nigdy tak po niej nie reagowały była też kropelka nivea FC żelu nie było, mimo że ugotowany czeka w lodówce na pierwszy test a co do alverde, to niby ok, ale nie do końca w sumie raz na jakiś czas chętnie pochodzę z takimi dziwnymi włosami ![]() co prawda do dzisiaj są cudnie miękkie ale spróbuje jeszcze po alverde dać żel, może uda się, żeby loki się nie rozprostowały Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
przypomnisz mi jaki olej nakładasz na skalp? |
|||||||||||
|
|
|
#24200 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#24201 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na Wolumenie też jedna babeczka ma Balea - ale widziałam to w środku lata, gdy kosmetyki gotowały się w 30 stopniach. Jak to zobaczyłam to nawet nie patrzyłam i nie pytałam co ma jeszcze. W TBS jest promocja - drugi produkt 30% taniej Cytat:
obstawiam, że sklep ze zdrową żywnością w Wola parku będzie miał efavit ja swojego kokoska kupiłam w ZSK przy Arkadii fajny, ale już się kończy ![]() Cytat:
Aniu, tak wogóle fajnie że wróciłaś, bo chciałam podziękować za faq o dyfuzorze Cytat:
![]() Eloe, kochana wybacz, że pominę komentarz na temat załączonych zdjęć mi wstyd jest zamieścić swoje, a dojrzałam już do wpisu w dzienniku ![]() ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Martwię się, żebyś nie wychodziła rano z domu z mokrymi włosami |
||||
|
|
|
#24202 |
|
Raczkowanie
|
Eloe mam włosy kawałek za ramiona
|
|
#24203 | |
|
Zadomowienie
|
To było tylko jednorazowo i na wyjątkową okazję
(musiałam dobrze wyglądać )Nie dałabym rady wstawać tak często ![]() Cytat:
Kiedy pierwszy raz olejowałam skalp, to także nakładałam olej (kokosowy) na włosy (najpierw naolejowałam skalp olejem jojoba, a później włosy - olejem kokosowym). Ale nakładając na włosy olej kokosowy, nakładałam go na skalp w miejscach, które wcześniej pominęłam. Także w zasadzie to olejowałam skalp i olejem jojoba, i olejem kokosowym. Za drugim razem sytuacja był podobna, z tym że nie nakładłam oleju kokosowego, ale przyrządzoną przeze mnie maskę (też miejscami dostała się do skalpu). Za tymi dwoma razami - czułam, że olejowanie także łagodziło mi świąd skalpu Natomiast, kiedy nałożyłam (w niedzielę) sam olej jojoba, to okazało się, że wcale tak dobrze na skalp nie działa, tzn. nie łagodził swędzenia (nie w znacznym stopniu; tylko trochę). Nie wiem jeszcze, na ile sam olej jojoba pomaga na przetłuszczanie włosów - muszę poobserwować. Z tym jeszcze, że olej jojoba mi ogólnie nie za bardzo dopowiada. Kiedy nałożyłam go na ciało, to od razu skóra zaczęła mnie swędzieć. Także to może być moja indywidualna nietolerancja:/ Przy dwóch pierwszy olejowaniach, przetłuszczanie włosów się zmniejszyło. U mnie wyglądało tak, że ok. końca czerwca - przez lipiec, musiałam co najmniej co 3 dni myć włosy szamponem (Hipp lub BD). Po myciu trzeciego dnia z rzędu odżywką (Hegron) włosy były nieświeże. Od czasu olejowania (widzę, że musi być ono wykonywane regularnie - ok. 1 raz na tydzień) bez problemu mogę myć włosy delikatnym szamponem 1 raz na 7 dni. (włosy myję codziennie, co do zasady - odżywką) Chyba jeszcze nie ma nowego wątku o sklepach? Będziemy tam tez wpisywać promocje na kosmetyki? Bo dopiero co przeczytałam że do 22.09 Garnier Karite (odzywka i szampon) jest za 5.99 w superpharm
|
|
|
|
|
#24204 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#24205 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, gdzie mogę znaleźć jakiś wątek o odżywkach dla kręconych, zgodnych z CG? Już się pogubiłam.
Proszę ładnie o pomoc.FAQ przeszukałam, nie ma. Wycofuję swoją prośbę, już się odnalazłam.
Edytowane przez i_lonka Czas edycji: 2010-09-08 o 17:20 |
|
|
|
#24206 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24207 | ||||||||||||
|
|
Cytat:
Nie wiem tylko jak będzie z objętością - dziś jest kiepsko, a gdy urosną, to nie wiem, czy nie klapną całkiem. Plusem braku włosów w sporej ilości jest ich szybkie schnięcie Chociaż tyle radochy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ciekawe... wystarczyłoby wymyślić odpowiedni algorytm. Tylko że tu chyba brak stałych zasad i algorytm można by było co najwyżej ułożyć do wskaźników: spora wilgotnośc, wysoka temperatura - weź ze sobą krem do loków z małą ilością humektantów Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie kuś, błagam ![]() Cytat:
Cytat:
Czyli jest już co nawinąć... Wczoraj popięłam dwa kosmyki na czubku głowy i dziś jeden z nich sterczy sobie zakręcony Zawsze tak miałam - afro po papilotach. Ciekawe, czy będe miała cierpliwość, by nakręcić wszystkie włosy na spinki (wsuwek nie uzyję, bo wyrwę połowę włosów). Cytat:
Czyli pasują Ci w odpowiedniej porze roku? Cytat:
kolejna kusicielka
|
|
#24208 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja potrafię się wybrać do sklepu po jedną rzecz, na miejscu nakupić 20 innych a o tej zapomnieć Cytat:
bo rok akademicki dopiero przed nami Cytat:
pamiętam to o kosztowaniu odżywek ale się nie odważyłam jeszczeCytat:
niestety, to musi trochę potrwać Cytat:
Cytat:
a tą szmatką może sobie tak wstępnie tylko odciskaj wodę, bez ugniatania dłuższego? ojjj ja bym dała wszystko za taki automat bo o ile symptomów porowatości u siebie nie widzę tak te wszystkie zawiłości z wilgotnością, temperaturą są dla mnie czarną magią racja niestety ale co okrutne? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() błagam Cię, bez takich ![]() a ja coś odwrotnego powiem, tak myśląc o dzisiejszych rozmowach z rodziną. Otóż wszyscy uważają, że każdego dnia moje włosy wyglądają idealnie, mają odpowiednią objętość, skręt, blask, a najwięcej komplementów to zbieram właśnie wtedy, gdy najmniej podoba mi się sposób w jaki się ułożyły... więc chyba nie mamy się co tak przejmować skoro dla hm laików nasze kręciołki i tak są wspaniałe a tylko my widzimy subtelne różnice w ich wyglądzie |
||||||||
|
|
|
#24209 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie. Ostatnio zaobserwowałam, że moje ręce po myciu głowy. odżywkowaniu, nakładaniu masek itp. zaczęły się bardzo przesuszać. Dlatego sprawdzałam po koleji który kosmtyk tak działa na moje rączki i odkryłam, że sprawcą jest maska do włosów firmy gloria
Jestem dopieo początkująca może coś przeoczyłam, że np. nakłada się rękawiczkami (czy coś) ale zastanawiam się czy już któraś z was też maiała taki problem? |
|
|
|
#24210 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam opory, boję się podrażnienia, ale kuszące jest to niemycie do 7 dni ![]() Cytat:
no jak to co? Napisałaś że włosy jak się ładnie skręciły to były szorstkie w dotyku, a moje ostatnio jak były miękkie to skręt się wyprostował ![]() oby to nie było regułą Cytat:
u mnie po sls podrażniona, wysuszona skóra jakby łupież ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale to nie znaczy, że ja jestem codziennie z nich zadowolona Cytat:
![]() nie nakładamy odżywek w rękawiczkach może jakiś składnik glorii nie tyle wysusza co podrażnia Ci skóre a propos rękawiczek, to zdażało mi się myć włosy w takich rękawiczkach chirurgicznych przy największym nasileniu alergii na rękach straszne przeżycie teraz też jest bardzo źle z łapkami, ale przy szamponie hipp mogę myć normalnie włosy, ufff |
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 98 (0 użytkowników i 98 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.

Czekają sakrbiki
i już zaczynają się zaprzyjaźniać z moimi w lodówce (byle z kiełbaską i parówkami TŻa nie złapały wspólnego języka, bo będę mieć problem

ja go uwielbiam.
Musze się dokształcić. Again

jako maskę? czy na suche włosy i potem umyć?

no dobra poddaję się