|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24271 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
![]() Dokładnie, kto będzie Ci na ciuchy patrzył jak wszyscy się w loczkach zakochają? Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#24272 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no i czytałam że po zabiegu encanto nie trzeba czekać tych 3 dni bez mycia choć mogę się mylić ![]() ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
Przymierzam się właśnie do robienia zabiegu koleżance Ja mam 3 lokówki z czego jedna jest bardzo ok druga zwykła za 19 zł z auchana a trzecią nie umiem się obsługiwać (babyliss z taką spiralą)prostownicą też loczki potrafię robić
|
|
#24273 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z apteczki babuni mam 3: mleko i miod bs, normalizująca (drozdze piwne i chmiel) ds i wzmacniajaca (skrzyp, rozmaryn) ds - zadna z nich nie ma gliceryny naturie mam teraz tylko len i rumianek i nie ma gliceryny, ale pamietam ze makowa ja miala. Cytat:
Cytat:
poza tym z tego co czytalam na naturalycurly.com - jedna z zalozycielek portalu zdecydowala sie na ten 'keratin teratment' ale bez opcji wyprostowania - efektem u niej bylo zlikwidowanie frizzu i lekkie poluznienie lokow i ogolne nablyszczenie wlosow (zdaje sie ze z 3b zeszla do 3a) tutaj jej blog z relacja http://www.naturallycurly.com/curlre...n-blowout-blog w jej przypadku uzyto nieco nizszej temperatury do prasowania wlosow i zmyto preparat szybciej (gdy chce sie miec proste wlosy zmywa sie po chyba 3 dniach - wtym czasie zakaz wiazania wlosow, trzeba uwazac jak sie spi, bo wtedy wlasnie wlosy sie ksztaltuja. tak czy siak - efekt odwrotny niż chcecie poluznienie zamiast podkrecenia. no i to strasznie drogi interes jednak. hahaha od dzis wszystkie zakrecone chodza bez spodni :Pkropciu - dzieki za wsparcie
|
|||
|
|
|
#24274 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak poluźnienie to odpada. Cena zresztą też powala.
Z tym zaprasowywaniem też może być problem. Trzeba byłoby chyba z parę lub nawet paręnaście razy więcej nakręcić poszczególne pasma. Poddaję się Nie kombinuję już tyle.
|
|
|
|
#24275 |
|
Zakorzenienie
|
nie, to nie. ale skoro macie czas na takie odpowiedzi...
...nic, nie moja sprawa na co macie czas. dobranoc.
|
#24276 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#24277 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
i nawet nie da się przewidzieć jaki pomysł na siebie mają nasze włoski Cytat:
|
|||
|
|
|
#24278 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
mnie się podobaCytat:
kurczę, dzisiaj chyba zadowolona jestem z moich potworków, zaraz wrzucę do codziennika co robiłam ![]()
|
||||
|
|
|
#24279 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ja z uwielbieniem czytam wciąż zakładane wątki z dziwnymi pytaniami, które Eloe szybko zamyka odsyłając do wyszukiwarki ![]() Podczas ostatniej podróży pociągiem zaopatrzyłam się w prasę kobiecą i znalazłam coś, co może być ciekawe. Nie wrzucam do receptariusza bo nie próbowałam tych metod. Płukanka orzechowo-herbaciana (dla brunetek) 1/3 szklanki zmielonych łupin z orzecha włoskiego 1/3 szklanki czarnej herbaty 1/3 szklanki kory dębu 3 szklanki wody Wsyp składniki do garnka i gotuj przez 20 min. Odstaw, by płyn wystygł. Przecedź i polewaj nim umyte (oraz starannie wypłukane!) włosy Czekoladowy brąz włosów podkreśli opaleniznę. Uzyskamy go dzięki płukance z orzechów włoskich. W słońcu pięknie zalśni głęboka czerń - efekt działania płukanki na bazie pokrzywy lub szałwii. Interesująco będą wyglądały niebieskie refleksy po zastosowaniu naparu z chabrów. Rozświetlająca maska rumiankowa (dla blondynek) 1/2 szklanki kwiatów rumianku 4 łodygi rabarbaru 1/2 l octu jabłkowego 2 łyżki miodu sok z 2 cytryn Gotuj pocięty rabarbar z octem 10 min. Dorzuć rumianek i gotuj 5 min. Przecedź. Dodaj do wywaru miód i cytrynę. Posmaruj włosy na 30 min. Dokładnie spłucz Rozjaśnienie bez utleniania to zadanie dla rumianku i soku z cytryny. jeśli chcemy mieć włosy w złotym odcieniu, warto zrobić płukankę z lipy, a jeśli popielatym - odwar z korzenia pietruszki. Płukanka z nagietka (dla szatynek) 1/3 szklanki rozdrobnionych kwiatków nagietka 1/2 szklanki świeżego soku z marchewki 2,5 szklanki wody Wsyp nagietka do garnka z wodą i gotuj ok. 20 min na wolnym ogniu. Odcedź płyn i wystudź. Dolej sok z marchwi, wymieszaj. Polewaj mieszanką wcześniej umyte i starannie wypłukane włosy "Mysi" kolor wystarczy ożywić złotymi refleksami - tak działa napar z nagietka albo wywar z łupin cebuli. Dodając do płukanki z nagietka sok z marchwi, uzyskamy na włosach złotorudy blask. Można też zadziałać bardziej odważnie i nadać im intensywnie rudy odcień płukankami z kory cynamonowca (cynamonu) lub goździków. Źródło: "Kobieta i Życie", Nr 8(22), sierpień 2010 Co o tym sądzicie? Sama dość sceptycznie do tego podchodzę, chyba trochę podkoloryzowali;> zresztą pół litra octu i sok z 2 cytryn - wydaje mi się, że trochę za dużo tego. Nie wiem jak bardzo regularnie trzeba stosować, żeby zadziałało. Stosuję płukanki z szałwii, pokrzywy, nagietka i jakoś nie zauważyłam zmiany koloru. Za to w łupiny cebuli wierzę, zawsze tak jajka na Wielkanoc farbujemy
|
|
|
|
|
#24280 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć i czołem
Yasmin, ja też ścięłam na prosto niedawno(pokazywałam zdjęcia) i w moim przypadku- niewarto...Włosy w ogóle nie chciały się układać jak wcześniej, rozluźniły skręt, albo w ogóle były półproste. Dzisiaj po kokosowaniu wzięłam nożyczki w rękę i cóż...Ciachnęłam. (Po uprzedniej lekturze wątków o cięciu). Potem umyłam babydreamem i isaną z babassu(już nie mam po niej swędzenia i krostek! Narazie jeszcze czekam na efekty, ale już widzę, że w porównaniu z tamtymi włosami, to niebo a ziemia. Tamte w ogóle nie chciały się kręcić, nie reagowały na harmonijkowanie jak wcześniej...no koszmar. Wniosek: włosy ścięte na prosto w ogóle nie są dla mnie.I chyba tak naprawdę nigdy nie były- już za czasów włosów zupełnie prostych, ścięcie proste nie pasowało do mnie, a włosy wywijały się na wszystkie możliwe strony Powiem szczerze, że miałam lekkiego stracha przy ścinaniu, ale nie poddałam się, bo wiedziałam, że warto poświęcić nawet te kilka centymetrów, żeby włosy się układały. Teraz już wiem, że nigdy nie będę próbowała ich ścinać na prosto. Co do ręczniczka różowego, który kiedyś pokazywałam- nawet nieźle chłonie wodę, jest bardzo fajny do przykrycia czepka foliowego(takiego, który jest dołączony do Biowaxów), bo wtedy jest bardzo ciepło, a guziczek, który jest z tyłu bardzo pomaga w wiązaniu.Czyli ogólnie zakup na plus Uff, obiecałam, że do Was zajrzę i wreszcie mogłam to zrobić. ![]() Pozdrowienia z deszczowego Torunia.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ Edytowane przez solaola Czas edycji: 2010-09-09 o 23:09 Powód: pomyłka |
|
|
|
#24281 |
|
Rozeznanie
|
Też ostatnio w jakiejś gazecie czytałam o naturalnych, domowych kosmetykach i na bank była tam maseczka do włosów z bananem i miodem, będę w sobotę u babci to znajdę to.
Co do domowych sposobów to ja dzisiaj miałam na twarzy żółtko pomieszane z oliwą z oliwek (świetnie nawilżyło-natłuściło, chociaż żółtko jakby zaschło na twarzy a wytrącona oliwa spłynęła ) i maskę cynamonową (wiadomo, cynamon z łyżeczką jogurtu pomieszany, nakładamy na miejsca gdzie są zaskórniki i biegamy po domu, skaczemy, wachlujemy twarz żeby chociaż minutę z tym wytrzymać na twarzy https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=266 dzisiejsza pielęgnacja włosów przy myciu dość mocno kolorowa woda była ale w końcu to pierwsze po farbowaniu to ma prawo, oby brak gliceryny im służył
|
|
|
|
#24282 |
|
Raczkowanie
|
Przy okazji spieszę donieść, że mój planowany do października odwyk się nie powiódł
![]() W ostatnim tygodniu stałą się posiadaczką 4 naturii bs (mam już wszystkie rodzaje ), Garniera Aloe Vera i Babydreama - ale jeśli o to chodzi to czuję się usprawiedliwiona bo się skończyły i trzeba było uzupełnić zapasy brakuje jeszcze tylko kokoska, którego dziś nie było w sklepie
|
|
|
|
#24283 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zabrakło-trzeba uzupełnić ![]() Chociaż ja to powinnam być ostatnią osobą udzielającą takiego rozgrzeszenia Choć już od tyg nic nie kupiłam
|
|
#24284 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24285 | |||
|
BAN stały
|
Siedzę z lnianym glutem na głowie jako maska, bo dobiegał czas jego świeżości. w sumie nie wiem, co mi on da, ale zobaczymy po umyciu ![]() Zaparzyłam sobie tez pokrzywę. Trochę się napiję, a trochę chcę wylać na włosy. I teraz w związku z tym pytanie: mam spłukać pokrzywą ostatni raz włosy? I czy później jeszcze spłukać pokrzywę wodą po chwili czy nie? Od dwóch dni dodaję trochę miodu do garniera karite i jakoś nie zauważyłam, żeby były jakieś zmiany. Może dziś dodam więcej... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
niedługo właśnie Ty będziesz delegowana przez klasę do przekładania sprawdzianów ![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21963568]konsystencji glutowatej- taki kiesielek od 2 tyg gotuje wiecej i dodaje konserwantu- nie trzymany w lodowce nie ma tak glutowatej konsystencji i latwiej sie naklada jakiego konserwantu?? mój się psuje juz po jakiś 6 dniach może dlatego, bo zostawiłam go raz na 2 dni bez lodówki ![]() Cytat:
a po Polsku? (żarcik )I to jest chyba to... Czepka jak narazie nie mam żadnego. Owijam je po prostu folią spożywczą, żeby sie podgotowały ![]() Chyba trzeba będzie jakiś biowax zakupić, bo mi mignęło coś o czepkach dodawanych do nich(?). w ogóle świetny pomysł na wątek gdzie co można kupić!! anka.d- Złota kobieto Przechodziłam tamtędy przez cały tydzień niewinnie i nieświadomie, ale dziś to chyba już nie wytrzymam ze świadomością że coś tam mogę nabyć dla kręciołków Także niestety, moja Droga- jesteś odpowiedzialna za brak obiadu dla TŻta, bo nie będę już miała kasy... Więc co dzisiaj masz na obiad? A co do miejsca na kosmetyki (lub jego braku), to jak narazie sobie wydzieliłam osobną półeczkę na kosmetyki włosowe- to już niedobry syndrom
|
|||
|
|
|
#24286 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
![]() Dobre rozumowanie podoba mi się - nie mam czepka-kupię biovaxa bo w nim jest czepek
|
|
#24287 | ||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Ja zwykle warczę w takich chwilach. Polecam. Cytat:
Chciałam tylko podkreślić, że warto poczekać z wnioskami nieco dłużej. Sama sobie odpowiedziałaś Cytat:
Joanna Naturia b/s z makiem i bawełną ma glicerynę.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trudno mi ocenić, w jaki sposób oddziała lokówka w tym szczególnym przypadku. Jednak jeśli "prostowanie keratynowe", a potem niemoczenie i niestylizowanie włosów ma stać się podstawą prostych włosów (zaznaczam - podstawą, ponieważ później i tak trzeba odpowiednio stylizować włosy, by były proste), to proste wnioskowanie wskazywałoby, ze i lokówka w ten sposób podziała. Ale nie biorę za to odpowiedzialności. No i za stan włosów po takich zabiegach. Poczytałam nieco i okazuje się, że ten "keratynowy cud" takim cudem prostującym znowu nie jest. Nazywanie go kuracją to rzeczywiście bardziej stosowna nazwa. Podstawą jest dostarczanie keratyny do wnętrza włosa (producent twierdzi, ze wiązań nie zrywa. Fakt, keratyna nie, ale zastosowanie ciepła nie jest bez znaczenia dla tego zabiegu) i podobno domknięcie łusek. Tylko że mnie się gryzie to domykanie i zastosowana temperatura. Przecież oddziaływanie gorącem włos będzie niszczyć, a w pierwszej kolejności na tyle uniesie łuskę, ze nie wróci ona do zdrowego położenia. Jakoś mi to nie pasuje ![]() Wróćmy do wiązań - jeśli dostarczymy keratynę i nie zerwiemy wiązań, to włos winien zostać kręcony. Winien i rzeczywiście dokładnie to samo robimy w pielęgnacji. Cud keratynowy ma chyba na celu nie tyle prostowanie, co "odżywienie", "regenerację" włosa. I jest zalecany głównie na włosy zniszczone zabiegami. Wygląda więc na to, że sprawa prostowania to rzecz drugorzędna. Teoretycznie. Ponieważ jeśli do keratyny i jej działania we włosie dodamy prostowanie wyjdzie nam piękny, błyszczący włos. Osobiście chciałabym zobaczyć kogoś po wielu takich zabiegach. I obejrzeć jego włos pod mikroskopem. Mam sporo wątpliwości. Cytat:
podoba mnie się to, co napisałaśCytat:
Sama tak się już przyzwyczaiłam do miękkości włosów, że pod palcami wyczuwam, gdy cokolwiek jest nie tak, jak powinno. Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
#24288 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w przenosni i doslownie. Pieknie pachnie ziolami, leciutko sie pieni, ladnie myje, wlosy gladkie - ani szorstkosci jak po SLS ani splatania i koltunow jak po Cocamidopropyl Betaine. To moj nowy KWC jeszcze mieli wersje lawendowa, zapewne tez wyprobuje. Cytat:
jeszcze nie probowalam, moze dzis sprawdze wytrzymalosc swojego nosa.Wczoraj umylam sie moim pokrzywowym bezdetergentowcem i zalozylam na pol godzinki banana z TBS wzbogaconego kropelka oleju z tamanu. Joanna bs, odrobinka zelu Grafitti i spokojne schniecie. Jest lepiej, znacznie lepiej, mniej pierza. Bede sie sukcesywnie emolientowac teraz. Ide odswiezyc sobie wiedze na temat porowatosci
|
||
|
|
|
#24289 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Siedzę z zawiniętym Tshirtem na łbie i coś czuje, że dziś będzie ładnie, bo juz się sprężynki robiły podczas mycia ![]() Właśnie!! Jak zawijałam sobie kiedyś t-shirt do plunkingu przy TŻcie to najpierw po stwierdzenie "ciekaaaawe..." powiedział, że wyglądam jak holenderski osadnik ( |
|
|
|
|
#24290 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ja juz kilka razy pisalam o tym spolemie, ale nazywalam go spolemem na kruczej/gajowickiej, bo nie wiedzialam jak ta ulica ssie nazywa ;P dopiero do watku, zeby nie ddac plamy sprawdzilam w googlach ![]() ja na obiad jade dzis do chlopaka, jego mama swietnie (ale tłusto) gotuje, wiec zapraszam do olawy :P ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#24291 | |||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Nadto poddaję w powiątpiewanie brak ingerencji. Skoro nie ingerujemy do wnętrza włosa, to w jakim celu ta prostownica/to żelazko? Sporo mnie się tutaj nie zgadza. QUOTE=LadyMadalena;219671 24]Poddaję się Nie kombinuję już tyle. [/QUOTE] Wspaniale Popieram. Tylko, ze zbieram na spodnie snowboadrowe. W starych mam kąpiel od pasa w dół Cytat:
![]() Cytat:
Kwaślizna, o której piszesz mogłaby podziałać wysuszająco. Chyba po to ten miód, by złagodzić. Płukanki z rumianku dają fajne refleksy, ale potrzeba cierpliwości. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie również przypadło do gustu.
|
|
#24292 | ||||||
|
BAN stały
|
i to w dodatku u pani a nie pana ![]() Cytat:
![]() [QUOTE]ja na obiad jade dzis do chlopaka, jego mama swietnie (ale tłusto) gotuje, wiec zapraszam do olawy :P [/QUOTE] Ooo, to mój by się ucieszył z tłustego ![]() Cytat:
![]() Tak też już zrobiłam- na chłopski rozum- po co płuczę tym żeby to zaraz spłukać ![]() Cytat:
Dałam dziś więcej miodu i jeszcze jak były mokre było ok, a teraz coś im nie pasuje i się prostują ![]() Cytat:
zgłaszam nieprzygotowanie ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#24293 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=Eloe77;21980848
Tylko, ze zbieram na spodnie snowboadrowe. W starych mam kąpiel od pasa w dół [/QUOTE] albo spodnica snowboardowa |
|
|
|
#24294 |
|
Wtajemniczenie
|
Dawno nie przeglądałam wątku i teraz tylko w paru odpowiedziach się przewinął jakiś wątek gdzie co mozna kupić
Zarzućcie linkiem i nie bijcie bo w strasznym pospiechu ostatnio jestem
|
|
|
|
#24295 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jakoś nie lubię tej firmy - raz się sparzyłam ich żelem do mycia. Niby dla dzieci, a od razu po nim takiego uczulenia dostałam... ![]() BD też muszę wypróbować, bo akurat szampon mam. Co prawda na skórę nie mogę go stosować, tzn. nie mogę myć się BD w płynem bo dostaję uczulenia, ale może na ręce będzie odpowiedni. Cytat:
Cytat:
To naprawdę dobrze trafiłaś Na pewno coś w tym jest, że stres źle wpływa na nasze organizmy. Mam pytanie o produkty poniżej - czy są dostępne z Polsce? https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=968 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=972 Czy widziałyście może gdzieś w internecie (chodzi mi o zdjęcie) ten szampon - Ecospa: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=971 Bo chyba mozna go w Polsce kupić? |
|||
|
|
|
#24296 | |||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Dama_pikowa;2198161 7]
i to w dodatku u pani a nie pana ![]() A co robisz w tych okolicach, że się orientujesz?? ![]() [/QUOTE]moja babcia mieszkala zaraz na przeciwko kosciola na gajowickiej, teraz mamy tam (niestety wlasnie po babci ) mieszkanie do wynajecia i krece sie tam bo malowalismy i jezdze czasem pokazywac je potencjalnym chetnym.w spolemie zawsze kupuje pyszna paste rybna - tunczykowa albo lososiowa - lepsza niz pastella ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
garniera z granatem u nas niestety nie ma :/ |
|||
|
|
|
#24297 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
muszę kupić półprodukty nawilżające Nic nie szkodzi, Ania już mi podpowiedziała, i 2 naturie dzisiaj kupiłam ![]() Cytat:
Cytat:
Ha, mnie się kojarzy z takimi wioskami, skansenami średniowiecznymi, tam kobiety mają coś podobnego na głowie |
|||||
|
|
|
#24298 |
|
Wtajemniczenie
|
malgosiu - poklony za artykuly o polimerach!!!
|
|
|
|
#24299 |
|
Rozeznanie
|
Ooo
Daama Pikowa ![]() Tak czytam i czytam i za dużo tego jest o włosach ![]() Zastanawiam się tylko jakiej pielęgnacji wymagają moje włosy... do połowy normalne, a potem fale (u mnie w profilu zdjęcia). Myślicie, że też powinnam unikać dużej ilości silikonów? A za uporządkowanie tego wszystkie to naprawdę wieeelki podziw.
|
|
|
|
#24300 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hmmm... na razie nie idę do fryzjera, zrobię to zapewne po powrocie z urlopu pod koniec pazdziernika, ale moze lepiej jednak zostawic cieniowanie ![]() Cytat:
Cytat:
miałaś proste włosy a teraz masz takie loki?muszę zerknac do dziennika ![]() Kochana, to się nie liczy!! Nie kupiłaś, ale zakupy zlecone Jestem wściekła, bo pojechałam dziś na Gocław do sklepu i jak dojechałam była 18:05 i zamknięte a mam spore zamówienie z tego sklepu, oprócz Twojego dyfuzora kurde, jak na deskę to loki i spódnica odpadają Cytat:
Cytat:
Cytat:
Małgosiu alverde sensitive zamawiałam u Jumaatt, u nas niestety nie znalazłam, niewielki wybor jest na allegro ale akurat nie ten... a garnier z granatem jest na rynek francuski też mnie zainteresował ten szampon Ecospa ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
to zależy czego oczekujesz od swoich włosków może na początek opisz swoją pielęgnację ![]() włoski ładne, ale od góry to chyba czesane, dlatego takie proste? |
|||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.

kurzy się tylko i zajmuje miejsce
Przymierzam się właśnie do robienia zabiegu koleżance
poluznienie zamiast podkrecenia.
Z tym zaprasowywaniem też może być problem.
Trzeba byłoby chyba z parę lub nawet paręnaście razy więcej nakręcić poszczególne pasma. Poddaję się
tylko po to żeby były zdrowe.

zabrakło-trzeba uzupełnić
no dobra poddaję się
mój się psuje juz po jakiś 6 dniach

Chyba nie umiem odpowiednich porcji wody i odżywki dać. Będę jednak ćwiczyć
podoba mnie się to, co napisałaś