Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 809 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-09, 14:48   #24241
Volyova
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Ja już nawet na nie nie liczę po prostu wiem, że mam kiepski skręt
Ja się jeszcze łudzę (optymistka )
Ostatnio trafiłam przypadkiem na jakiś stary post dziewczyny, która na zdjęciu miała dość podobne włosy do moich (tak mi się zdaje , ale może znowu to mój optymizm ). W odpowiedzi ktoś (tulipanna chyba) zasugerował jej ciekawą rzecz - że przy takim skręcie tworzą się większe loki o dużej średnicy. Jeżeli włosy są krótkie, a do tego cieniowane to te loki nie mają z czego się ukręcić i wyglądają jak fale.

Ja zawsze cieniowałam włosy, ale teraz pomyślałam, że może się powstrzymam na jakiś czas i dam im szansę .

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Ujmując rzecz krótko - jest ona uzależniona od wiązań między cząstkami keratyny. Te wiązania są trwałe i ich zerwanie, a potem budowa nowych wiązań trwałych powoduje zmianę struktury włosa.
(...) nasza stylizacja to działania na wiązaniach tymczasowych.
Aha, no to znowu lecę

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 14:49   #24242
paulownia
Zakorzenienie

Ja juz po eksperymencie mleko kokosowe pojdzie chyba do jedzenia, za sugestie o ryzu zapiekanym dziekuje. Psiknelam sie nim wczoraj, i wydawalo sie OK, ale po wyschnieciu pojawilo sie usztywnienie i sklejenie czyli jednak odpada. W koncu oprocz tluszczu cukier tam tez jest, jesli to sok z miazszu orzecha. Dzis wiec wygladam jakbym sie popsikala obficie jakims lakierem do wlosow z duza iloscia denatu.
Po ostatnich dwoch tygodniach stwierdzilam ze sls-y przynosza mi wiecej szkody niz pozytku, mysle ze nie tylko wlosy sa suchsze ale i skalp sie szybciej przetluszcza. Od dzis dieta bezdetergentowa - do mycia sprawilam sobie taki eliksir: MacUrth Classic Shampoo. Aqua, Herba Urtica, Cortex Quercus, Herba Thymi, Flores Chamomilla, Decylpolyglucose, Maris Sel, Citric Acid i dzis pierwsza proba. Plus codziennie wcierka z toniku z octu jablkowego 20% i zobaczymy co skalp na to.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 15:01   #24243
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
ja bym tak nie robiła, szampon ma umyć, łyżeczkę oleju możesz dodać do maski, wtedy będzie miał czas i warunki żeby podziałać
Rozumiem, że z odżywką też tak można. Nie używam masek, działają obciążająco na moje loki.

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Mi nie przeszkadzają rękawiczki, tylko żebym mogła je nosić
Płyny tez sa różne. Ja kiedy mogę to korzystam ze zmywarki, a w ostateczności używam płynu do mycia naczyń Pur z aloesem
Ja też używam tego płynu. Tylko on nie wyrządza szkody moim dłoniom, nie wysusza itp.

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Cytat z "Pigułki"
"Włosy kręcone są mają trochę inną strukturę niż włosy proste – ich łańcuchy keratynowe w miejscach skrętu mają mniejszą średnicę, przez co włosy są słabsze. (...) Nasze włosy z natury są suche, porowate"
Może jak zmieniamy ich naturę, to się rozprostowują
Ja mam ten sam problem - dobrze nawilżone, miękkie= loki się rozprostowują, suche - piękne loki, wręcz korkociągi się pojawiają.

Eloe, na wątku o olejku rycynowym naczytałam się, że dużo dziewczyn mieszało olejek z szamponem podczas mycia. Pisały, że niby olejek miał działać wzmacniająco na włosy i widziały różnice. Pojawiały się też głosy innych dziewczyn, że nie mógł działać, bo był za krótko na włosach,a potem został zmyty z szamponem.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 15:09   #24244
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
dokładnie - potrzeba czegoś, co zniszczy istniejące wiązania. W tym przypadku to temperatura. W przypadku trwałej - chemia.

Edit: Kropcia zamieściła składy no to wiemy, co jest w środku. nie ma czarów Czuję się zawiedziona.
no i co tam robi w skladzie toksyczny aldehyd? czy on przypadkiem tez nie ma czegos wspolnego z rozpadem tych wiazan?
Cytat:
u mnie wyskoczyło, że moja przeglądarka cośtam... że odtwarzacz nie działa, sprawdziłam na wszystkich przeglądarkach które mam i to samo
mi przegladarka zakrzyczala ze potrzebuje zainstalowac silverlighta. podala nawet linka i wszystko smiga. uzywam firefoxa.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 15:20   #24245
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
Eloe, na wątku o olejku rycynowym naczytałam się, że dużo dziewczyn mieszało olejek z szamponem podczas mycia. Pisały, że niby olejek miał działać wzmacniająco na włosy i widziały różnice. Pojawiały się też głosy innych dziewczyn, że nie mógł działać, bo był za krótko na włosach,a potem został zmyty z szamponem.
Może chodzi o to, że olej osłabia działanie myjące szamponu w związku z tym szampon mniej wysusza włosy.
Lub oleju jest na tyle dużo, że szampon nie jest w stanie zupełnie usunąć go z włosów, mała ilość oleju zostaje na włosach więc włosy pozostają w jakimś stopniu chronione/nawilżone.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

Co do keratynowych cudów, chemiczka z NC o nich pisała
http://www.naturallycurly.com/curlre...tin-treatments
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 15:30   #24246
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Ja juz po eksperymencie mleko kokosowe pojdzie chyba do jedzenia, za sugestie o ryzu zapiekanym dziekuje. Psiknelam sie nim wczoraj, i wydawalo sie OK, ale po wyschnieciu pojawilo sie usztywnienie i sklejenie
Swoje mleko rozwadniałam, obawiając się usztywnienia. Preferuję jednak doustnie
Cytat:
Od dzis dieta bezdetergentowa - do mycia sprawilam sobie taki eliksir: MacUrth Classic Shampoo. Aqua, Herba Urtica, Cortex Quercus, Herba Thymi, Flores Chamomilla, Decylpolyglucose, Maris Sel, Citric Acid
Sympatyczny szamponik.
Cytat:
Rozumiem, że z odżywką też tak można.
sama mam może 2 lub 3 maski max na ilość odżywek.
Cytat:
Ja mam ten sam problem - dobrze nawilżone, miękkie= loki się rozprostowują, suche - piękne loki, wręcz korkociągi się pojawiają.
Dziewczyny, a wzięłyście pod uwagę czas jaki minął od zmiany pielęgnacji? Nie ma nic od razu.
Nie wszystkie miękkie włosy to to samo. Są jednak między nimi różnice, ale nie wiem, czy umiem to opisać. Mogę tylko Wam powiedzieć, że i u mnie był taki czas, gdy doszłam do wniosku, ze niezadbane, pełne silikonu włosy lepiej się kręciły. Bo tak rzeczywiście było (widzę to na zdjęciach w dzienniku). Na tę chwilę jednak nie zamieniłabym włosów na te sprzed pielęgnacji. Są miękkie i najlepiej skręcone odkąd pamiętam. Mają lepsze i gorsze chwile, ale wiem, że nie zobaczę ich całkiem prostych, co się zdarzało wcześniej.
Proszę, dajcie sobie czas, a wnioski wyciągnijcie po nieco dłuższym czasie.

A wkrótce minie rok

Cytat:
Eloe, na wątku o olejku rycynowym naczytałam się, że dużo dziewczyn mieszało olejek z szamponem podczas mycia. Pisały, że niby olejek miał działać wzmacniająco na włosy i widziały różnice. Pojawiały się też głosy innych dziewczyn, że nie mógł działać, bo był za krótko na włosach, a potem został zmyty z szamponem.
Osobiście przyłączyłabym się do tej 2 grupy.
By olej zadziałał, wniknął, potrzebuje czasu. Przecież nie trzymamy szamponu na włosach kilka godzin!
Fakt, rycyna potrafi działać cuda, ale po regularnym i długoterminowym użytkowaniu.

Anka.d ten aldehyd jest moim zdaniem dyskusyjny. Bo ok, może i niszczy istniejące wiązania,a może jest tylko bakteriobójczy?
Poproszę o wypowiedź chemika

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 15:35   #24247
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
u mnie wyskoczyło, że moja przeglądarka cośtam... że odtwarzacz nie działa, sprawdziłam na wszystkich przeglądarkach które mam i to samo
Najprawdopodobniej brakuje Ci odpowiednich wtyczek w przeglądarce. Zmiana przeglądarki tu nic nie da, jeśli nie będziesz ich miała na danej przeglądarce zainstalowanych.

To, co wyskoczyła to może Cię przeglądarka informowała, czego brakuje

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
mój TŻ tak ma, ale ciężko go zmusić do smarowania rąk kremem
u mnie środek lata i rany na rękach

Od siebie jeszcze dodam, że na ręce mogę stosować tylko mydło Babydream i krem do rąk Kamill (biały lub taki z mocznikiem). To jedyne produkty, jakie od miesięcy używam do rąk.
Mam tylko problem, kiedy myję ręce poza domem, bo nie mogę używać swojego mydła i od razu pojawia się zaczerwienienie

Cytat:
kurcze zaciekawiłaś mnie tą wit D
Liczyłam na to, że będziecie lepiej poinformowane ode mnie i się sama czegoś ciekawego dowiem Np. tego, czym by tu zastąpić witaminę D

Cytat:

Pod wpływem twojej wypowiedzi zastanawiam się czy też nie powinnam wybrać się do dermatologa Mnie wszystko się poprawia(również zasadniczo humor) pod wpływem lata i słońca Bez słońca...umieram
Sama bym poszła do dermatologa, gdybym miała nadzieję, że może mi pomóc
Kiedyś to już pisałam, ale u mnie sprawa wygląda tak, że jesli chodzi o ręce to lekarze nie są w stanie mi pomóc (a zdarzało się, że jeszcze pogarszali ich stan lekami-maściami), a po drugie, jesli chodzi o inne problemy skórne, to lekarze je bagatelizują, bo tych problemów nie widać na pierwszy rzut oka. Np. cerę na twarzy mam bez zarzutu (ją własnie widać, jak rozmawiam z lekarzem) i na moje problemy typu sucha, swędząca skóra dają ulotki z aptecznymi produktami

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 15:35   #24248
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Może chodzi o to, że olej osłabia działanie myjące szamponu w związku z tym szampon mniej wysusza włosy.
Lub oleju jest na tyle dużo, że szampon nie jest w stanie zupełnie usunąć go z włosów, mała ilość oleju zostaje na włosach więc włosy pozostają w jakimś stopniu chronione/nawilżone.
Możliwe. Tylko nie wiem, czy działa tak samo przy wszystkich szamponach (chodzi mi o emulgator). Może być tak, że się nie połączy i wówczas nie wiem, czy tez może łagodzić działanie szamponu
Fakt, jako niezemulgowany będzie znajdował się na mieszaninie wody i szamponu. Wówczas dotrze do włosów jako pierwszy. Ale czy wówczas nie lepsze byłoby nałożenie oleju po prostu na włosy i zabezpieczenie ich przed ewentualnym wpływem szamponu (jak nasze OMO)? Wtedy mamy pewność, ze jest go dużo.

Przepraszam, jeśli coś niejasno albo zagmatwanie. Spieszę się, bo idę przypakować

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 17:05   #24249
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Rozumiem, że z odżywką też tak można. Nie używam masek, działają obciążająco na moje loki.

maską ogólnie nazywam to, co nakładam na włosy po umyciu, czyli najczęściej gotowa odżywka+dodatki

mnie w pierwszej wypowiedzi chodziło o to, że moje włosy na niektóre odżywki (np. keratynową artiste) przy zmywaniu reagują tak, że nie są śliskie i gładkie jak po większości ale są jakby szorstkie w dotyku, nie miałam na myśli faktycznego przesuszenia w sensie braku nawilżenia

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
mi przegladarka zakrzyczala ze potrzebuje zainstalowac silverlighta. podala nawet linka i wszystko smiga. uzywam firefoxa.
Cytat:
Najprawdopodobniej brakuje Ci odpowiednich wtyczek w przeglądarce. Zmiana przeglądarki tu nic nie da, jeśli nie będziesz ich miała na danej przeglądarce zainstalowanych.

To, co wyskoczyła to może Cię przeglądarka informowała, czego brakuje
dzięki dziewczynki, właśnie nie miałam czasu zgłębić tego tematu, jednych przeglądarek używam mniej, innych więcej, po prostu próbowałam czy któraś z nich akurat nie ma tej wtyczki ale otworzę to jeszcze raz i może zainstaluję, chociaż szczęścia do takich spraw nie mam

Cytat:
dziewczyny kochane, zanim nadrobię zaległości - znalazłam alginat z mazideł, forma proszku, już się przeterminował chyba a chcę na coś wypaprać, czy toto do włosów się nada? Dosypać do maski czy coś?
ma ktoś jakieś pomysły? Wsypać to do maski? Ok. łyżeczki tego proszku próbowałam rozpuścić w wodzie ale zrobiło się takie glutowate, i dużo właśnie takich grudek zostało, wymieszałam to z maseczką do twarzy (taka kremowa, zielona glinka ziaji pro) to ledwo ją potem zmyłam, bez gąbeczki by nie poszła, taka żelowa się zrobiła dzisiaj to mam totalny dzień piękności, na włosach kokos a na twarz co chwila coś innego, niby na codzień nie zaniedbuję ale taka sesja i jest super
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 17:45   #24250
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Yasmin, fajnie, że posłałaś syna do takiej szkoły. Na lekcjach nie straci (dzieci mają nauczyciela wspomagającego), a w czasie przerw dzieci są razem. Nie dziwię się, że się obawiasz, to normalne. Ja dziś pierwszy raz popłakałam się w pracy, bo nie dawałam rady.

wrily_curly, spróbuj Ludwika do mycia naczyń. Po innych płynach miałam straszne dłonie, ten jest ok.
Mam nie czytać składu farb? Hmmm, czuję się rozgrzeszona.

Volyova
, nie podoba mi się to co znalazłaś. Kiedy mam suche włosy, mam mnóstwo włosów i coś w rodzaju może nie afro, ale mocno skręconych włosów. Teraz, kiedy zaczęłam stosować inne kosmetyki bywa różnie. Dziś mam miękkie włosy i na głowie mnóstwo korkociągów.

Kupiłam dziś potter's aloesowy (balsam i odżywkę).
Idę gotować mój pierwszy żel lniany, a potem do papierów .

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 17:56   #24251
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Może w tym też coś jest. No ja nie będę używać do rycyny do szamponu, bo wydaje mi się, że to i tak się zmyje i nic nie zostanie. Ale pomyślę, żeby dodać do odżywki, spróbować nie zaszkodzi.

Cytat:
sama mam może 2 lub 3 maski max na ilość odżywek.
Dziewczyny, a wzięłyście pod uwagę czas jaki minął od zmiany pielęgnacji? Nie ma nic od razu.
Nie wszystkie miękkie włosy to to samo. Są jednak między nimi różnice, ale nie wiem, czy umiem to opisać. Mogę tylko Wam powiedzieć, że i u mnie był taki czas, gdy doszłam do wniosku, ze niezadbane, pełne silikonu włosy lepiej się kręciły. Bo tak rzeczywiście było (widzę to na zdjęciach w dzienniku). Na tę chwilę jednak nie zamieniłabym włosów na te sprzed pielęgnacji. Są miękkie i najlepiej skręcone odkąd pamiętam. Mają lepsze i gorsze chwile, ale wiem, że nie zobaczę ich całkiem prostych, co się zdarzało wcześniej.

A wkrótce minie rok
I znowu mnie źle zrozumiałaś. Ja nie zamierzam rezygnować, nie poddaje się. Podobnie jak Ty, zauważyłam na zdjęciach, że przy silikonowej pielęgnacji miałam skręt mocny, ale wtedy miałam też problem z przetłuszczaniem, objętością i skalpem. Teraz moje włosy są moje, znaczy prawdziwe, niczym nie oblepione, silikony nie powodują już, że loki wyglądają tylko ładnie. Zmiana pielęgnacji to przede wszystkim zwrócenie uwagi na kondycję i zdrowie włosów.
Zabawnie, dzisiaj udało mi się uzyskać miękkie włosy i ładny skręt. Chyba efekt taki uzyskałam za pomocą nałożenia dużej ilości odżywki plus takiej samej ilości na skalp, jutro zobaczę czy wpłynie to jakoś na przetłuszczanie. I nie musiałam nakładać już żalu. Szczerze, najmniej lubię nakładać na włosy stylizatory. Przekonują mnie do siebie jedynie żele.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 18:09   #24252
Trah
Rozeznanie

Moje Drogie
po rocznej przerwie, ja również posiadam kręcone włosy, które bardzo kocham.
Staram się je pielęgnować, ale teraz mam problem ze stylizacją.
Poszukuję preparatu, którym mogłabym podkreślić skręt loka i utrwalić
co możecie polecić?
Trah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 18:18   #24253
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
wrily_curly, spróbuj Ludwika do mycia naczyń. Po innych płynach miałam straszne dłonie, ten jest ok.
Mam nie czytać składu farb? Hmmm, czuję się rozgrzeszona.
o ile nie muszę umyć naczyń po pięciodaniowym obiedzie dla 10 osób to nic się nie dzieje z moimi rękami, na szczęście. Ludwika bardzo lubię a teraz mam chyba Pur aloesowy - nie wiem, mama się zajmuje domową chemią.

Cytat:
Napisane przez Trah Pokaż wiadomość
Moje Drogie
po rocznej przerwie, ja również posiadam kręcone włosy, które bardzo kocham.
Staram się je pielęgnować, ale teraz mam problem ze stylizacją.
Poszukuję preparatu, którym mogłabym podkreślić skręt loka i utrwalić
co możecie polecić?
kochaj je i dbaj
hmm dziewczyny używają bardzo wielu różnych produktów. Ja lubię krem lorysa do loków z kiwi oraz nivea fc (obecnie oba w szafce bo mam odwyk od gliceryny), oprócz tego żel lniany, żel artiste, pianki i krem tigi. Dziewczyny lubią też żele delii, różowy z rossmana, czarna rzepa z joanny, boostery z tbs, kropla oleju kokosowego na wykończenie... od groma tego jest, może popatrz w codzienniku?
Stary 2010-09-09, 18:24   #24254
insanecurls
Raczkowanie

Hej dziewczyny, mam pytanie, czy któraś z was używa tigi curl's rock amplifier? Jakie wrażenia? trzeba go zmywać slsami?

Edytowane przez insanecurls
Czas edycji: 2010-09-09 o 18:26
insanecurls jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 18:53   #24255
anka.d
Wtajemniczenie

insane - doslownie pare stron temu bylo o calej linii tigi...
Stary 2010-09-09, 19:04   #24256
karolca
Zakorzenienie

te gluty z siemienia lnianego jakiej powinny być konsystencji?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 19:13   #24257
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
te gluty z siemienia lnianego jakiej powinny być konsystencji?
konsystencji glutowatej- taki kiesielek
od 2 tyg gotuje wiecej i dodaje konserwantu- nie trzymany w lodowce nie ma tak glutowatej konsystencji i latwiej sie naklada
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 19:18   #24258
karolca
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21963568]konsystencji glutowatej- taki kiesielek
od 2 tyg gotuje wiecej i dodaje konserwantu- nie trzymany w lodowce nie ma tak glutowatej konsystencji i latwiej sie naklada [/QUOTE]
hmmm.... szczerze powiedziawszy trochę mnie to obrzydziło bo kojarzy mi się z kurzym białkiem... taki troche kisiel, troche galaretka... pierwszy raz robiłam

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-09-09, 19:35   #24259
anka.d
Wtajemniczenie

karolca - czytalas watek o lnianym?
chyba nie, bo tam o wygladzie i konsystencji jest na pewno mowa
Stary 2010-09-09, 19:49   #24260
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, mam pytanie, czy któraś z was używa tigi curl's rock amplifier? Jakie wrażenia? trzeba go zmywać slsami?
ja mam, nie pamiętam, na ile dokładnie go opisywałam wcześniej. Ma jakieś silikony na bank ale teraz nie pamiętam, czy te zmywalne wodą czy jakie. Dla mnie to taki kremożel, trochę oporny, dość klejący więc jeśli ma się słaby skręt to może nie dawać zbytnich efektów ale to tylko moje przypuszczenia. Ogólnie wydaje się przyzwoity ale nie używam go na tyle długo żeby napisać coś więcej i pewniejszego.

ooo dziewczyny, przypomniałyście mi że mój żel lniany w lodówce leży

ja lecę myć włosięta a jakby któraś mogła zerknąć u siebie na półce czy joanna lub ziaja mają glicerynę? Bo teraz już nie zdążę sprawdzić składów a planuję zakupy jutrzejsze
Stary 2010-09-09, 19:55   #24261
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
karolca - czytalas watek o lnianym?
chyba nie, bo tam o wygladzie i konsystencji jest na pewno mowa
rety... zapytać się nie można? :/ i tak w kółko pojawiają się te same pytania, nie zawsze mam czas na szukanie

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-09-09, 20:11   #24262
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość

ENCANTO Brazilian Kreatin

1. Szampon
water, mea sulfosucinate, alpha olefin sulfonate, cocoamidopropyl betaine, hydrolized wheat protein, glucose, organic neutral henna extract, organic cherry bark extract, organic camomile extract, organic green tea extract, fragrance.

2.Straightening Treatment
water, hydrolized keratin, polyquaternium-7 guar hydroxpropyl trimonium, hydrolized wheat proteins, wheat oligosaccharides, cherry bark extract, camomile extract, neutral henna extra sage oil, tangerine oil, geranium oil, fragance, peg-12 dimethicone, amino acid, aldehyde, kernel extract

3. Post-Treatment Conditioner
water, guar hydroxpropyl trimonium, hydrolized wheat proteins, wheat oligosaccharides, cherry bark extract, camomile extract, neutral henna extra sage oil, tangerine oil, geranium oil, fragance,

Powodzenia
Miałam nadzieję, że trochę prościej to wygląda ale z tego co widzę z punktu drugiego to składa się na to głównie keratyna. Ostatnio trochę się naczytałam i to neutral henna extra sage oil jest chyba maceratem(?) z Cassia obovata(Senna). Podobno bardzo miłe ziółko.

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Cytat:
Możesz również stosować metodę kubeczkową do odżywki. Tak rozpuszczam Yungi, bo wersją prosto z butelki nie jestem w stanie umyć.
Niestety jakoś nie sprawdza się u mnie ta metoda. Chyba nie umiem odpowiednich porcji wody i odżywki dać. Będę jednak ćwiczyć
Cytat:
dokładnie - potrzeba czegoś, co zniszczy istniejące wiązania. W tym przypadku to temperatura. W przypadku trwałej - chemia.
Nie wiem, czy osiągniesz zamierzony efekt. Nadto trzeba się liczyć z ewentualnymi zniszczeniami - w specyfikach mogą być różne rzeczy, nie tylko sama keratyna.
No i do jakiej temperatury rozgrzewa się lokówka?

Edit: Kropcia zamieściła składy no to wiemy, co jest w środku. nie ma czarów Czuję się zawiedziona.
Właśnie, i tu mam pytanie do specjalistki, co tak naprawdę powoduje zerwanie wiązań w tym preparacie? I czy temperatura lokówki rozprostowałaby je(zerwała wiązania) pomimo tymczasowego zakręcenia czy podziałałaby odwrotnie?

Cytat:
We Wro padało do południa. Włosy oczywiście zachwycone.
Do Warszawy dotarło z lekkim opóźnieniem. Dzięki temu mam "piękną" rudą aureolkę

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Cytat:
ja bym tego nie robiła... kto wie, jak wyjdzie, nawet się boję myśleć, zresztą, ja mam fobię grzebieniową a jak przed farbowaniem je rozczesywałam na sucho to chyba z godzinę, powolutku, delikatnie, po kilka włosków
No właśnie teraz myśląc o tym jednak zaczęłam się bać Zawsze marzyłam o jakimś 3b a mój skręt taki słabiuchny więc kombinuje...

Cytat:
tak dużo go zużywacie? A Vatika kokosowa wam nie pasuje? Ja Efavit rzucam czasami na włosy, czasami na buzię a z pół opakowania zostało jeszcze... właśnie, przecież vatika mi się rozpuszcza! idę do łazienki
Oj dużo, już się boję co będzie kiedy się skończy. Do tego ja oleju kokosowego chętnie tez używam do ciała, teraz wygrywają jednak włosy dopóki nie zdobędę go z taniego źródła.

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-09-09 o 20:27
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 20:15   #24263
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
rety... zapytać się nie można? :/ i tak w kółko pojawiają się te same pytania, nie zawsze mam czas na szukanie
właśnie dzieki osobom takim jak Ty są w kółko te same pytania Nie będziemy po raz drugi pisały lub szukały za Ciebie. Poszukaj jak znajdziesz czas ...

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 20:18   #24264
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Ja już nawet na nie nie liczę po prostu wiem, że mam kiepski skręt
oj kochana przestań ryczeć
daj czas włosom
moje z tygodnia na tydzień robią się coraz krótsze - w sensie, że coraz mocniej skręcone
poza tym nawet fale mogą być piękne

Cytat:
No i do jakiej temperatury rozgrzewa się lokówka?
na samą myśl się boję
przypomniało mi się gdy to napisałaś jak używałam prostownicy i musiałam ją ustawiać na max temperaturę, żeby sobie poradziła w włosami, brrr

Cytat:
tak dużo go zużywacie? A Vatika kokosowa wam nie pasuje? Ja Efavit rzucam czasami na włosy, czasami na buzię a z pół opakowania zostało jeszcze... właśnie, przecież vatika mi się rozpuszcza! idę do łazienki
vatiki jeszcze nie stosowałam
mam kokoska z ZSK, ubywa z pudełka w tempie zastraszającym
zresztą chętnie bym spróbowała kokosa do smarowania na skórę

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Ja się jeszcze łudzę (optymistka )
Ostatnio trafiłam przypadkiem na jakiś stary post dziewczyny, która na zdjęciu miała dość podobne włosy do moich (tak mi się zdaje , ale może znowu to mój optymizm ). W odpowiedzi ktoś (tulipanna chyba) zasugerował jej ciekawą rzecz - że przy takim skręcie tworzą się większe loki o dużej średnicy. Jeżeli włosy są krótkie, a do tego cieniowane to te loki nie mają z czego się ukręcić i wyglądają jak fale.

Ja zawsze cieniowałam włosy, ale teraz pomyślałam, że może się powstrzymam na jakiś czas i dam im szansę
mnie to cały czas nurtuje, czy gdybym obcięła włosy tak np do lini brody, i gdybym ich nie cieniowała to by się kręciły czy nie

Cytat:
Dobrze, że to napisałaś, bo to w sumie ja zaczęłam pisząc, że byłoby to okrutne - albo miękkie włosy albo ładny skręt
ja wierzę, że będę miała piękne i miękkie włosy
i bez puchu!! bo dzisiaj to dziwnie wyglądam -> mega lok i jednocześnie puch i susz

Cytat:
A wkrótce minie rok
za wytrwałość

Cytat:
Od siebie jeszcze dodam, że na ręce mogę stosować tylko mydło Babydream i krem do rąk Kamill (biały lub taki z mocznikiem). To jedyne produkty, jakie od miesięcy używam do rąk.
Mam tylko problem, kiedy myję ręce poza domem, bo nie mogę używać swojego mydła i od razu pojawia się zaczerwienienie
mam nadzieję, że nas nie przegonią za te dyskusję o alergiach
ja też używam DB - ale płyn, albo ostatnio szampon bo składy identyczne
noszę trochę płynu BD ze sobą i nie używam do mycia innych mydeł
czasem ludzie dziwnie reagują, ale co tam
sprawdzę te kremy, ja lubię johnsona w różowej tubce

Cytat:
Liczyłam na to, że będziecie lepiej poinformowane ode mnie i się sama czegoś ciekawego dowiem Np. tego, czym by tu zastąpić witaminę D
dopytam moją dermatolożkę o wit D
pamiętam, że synkowi jak był mały w okresie zimowym podawałam wit D - jakies kropelki

Cytat:
Kiedyś to już pisałam, ale u mnie sprawa wygląda tak, że jesli chodzi o ręce to lekarze nie są w stanie mi pomóc (a zdarzało się, że jeszcze pogarszali ich stan lekami-maściami), a po drugie, jesli chodzi o inne problemy skórne, to lekarze je bagatelizują, bo tych problemów nie widać na pierwszy rzut oka. Np. cerę na twarzy mam bez zarzutu (ją własnie widać, jak rozmawiam z lekarzem) i na moje problemy typu sucha, swędząca skóra dają ulotki z aptecznymi produktami
tacy właśnie bywają lekarze mnie kiedyś leczyli maśćmi na sterydach - szybka poprawa a po odstawieniu maści w ciagu 2 dni nawrót ze zdwojoną siłą
od kilku lat leczę się u lekarki, która pisała doktorat z atopowego zapalenia skóry. Tyle co może to pomaga, czekam właśnie na wizytę - terminy są masakryczne, chociaż przyjmuje prywatnie. ale i tak wiem co powie "proszę prowadzić mniej stresujący tryb zycia"

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
i jak tu oszczędzić na spodnie?
a po co Ci spodnie? Masz taaakie piękne loczki
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 20:20   #24265
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Isana ma krem z 5%^ mocznika. Może być ciekawy ale jeszcze go nie używałam.
Cytat:
Niestety, ja jestem zielona w tej kwestii
Cytat:
Sama bym poszła do dermatologa, gdybym miała nadzieję, że może mi pomóc
Oj tak, raz byłam ale myślałam, że tylko ta pani dr tak ma. Na moje problemy - mydełko za 30 zł

Moja fragrantica
Stary 2010-09-09, 20:24   #24266
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

Właśnie, i tu mam pytanie do specjalistki, co tak naprawdę powoduje zerwanie wiązań w tym preparacie? I czy temperatura lokówki rozprostowałaby je(zerwała wiązania) pomimo tymczasowego zakręcenia czy podziałałaby odwrotnie?
Formuła opiera się na keratynie, stanowiącej naturalny budulec włosa. To jest podstawowa cecha, odróżniająca tę metodę od tzw. trwałej prostującej, w której substancja chemiczna (najczęściej tioglikol amonu) powoduje zrywanie mostków dwusiarczkowych, odpowiedzialnych za utrzymanie naturalnego wzorca skrętu włosów. Metoda keratynowa zaś nie ingeruje w we wnętrze włosa (a więc nie nie ma ryzyka zniszczenia jego struktury). Polega na zaprasowywaniu w pasma włosów keratyny, która szczelnie otacza włos. Dzięki temu dochodzi do wygładzenia włosów i zredukowania ich nadmiernej puszystości (czupryna przestaje być "pierzasta").

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
bardzo go polecam super nawilża i przyjemnie pachnie na pewno nie moczem żartuję sobie oczywiście Tż uwielbia ten krem

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 20:27   #24267
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Yasmin, fajnie, że posłałaś syna do takiej szkoły. Na lekcjach nie straci (dzieci mają nauczyciela wspomagającego), a w czasie przerw dzieci są razem. Nie dziwię się, że się obawiasz, to normalne. Ja dziś pierwszy raz popłakałam się w pracy, bo nie dawałam rady.
z jednej strony fajnie, niech mlody sie uczy tolerancji i pomocy innym
z drugiej szkola jest nastawiona mocno na dzieci niepelnosprawne i jak slucham znajomych ile zajec dodatkowych jest dla dzieci w innych szkolach to mi zal
bo u nas nie ma nic tylko po lekcjach swietlica i ogladanie tam bajek
widzę, że Ty to dopiero masz stresującą pracę

Cytat:
Kupiłam dziś potter's aloesowy (balsam i odżywkę).
lubię pottersa , tak wogole to była moja pierwsza odżywka która używałam - było to jakieś 20 lat temu
Stary 2010-09-09, 20:36   #24268
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Formuła opiera się na keratynie, stanowiącej naturalny budulec włosa. To jest podstawowa cecha, odróżniająca tę metodę od tzw. trwałej prostującej, w której substancja chemiczna (najczęściej tioglikol amonu) powoduje zrywanie mostków dwusiarczkowych, odpowiedzialnych za utrzymanie naturalnego wzorca skrętu włosów. Metoda keratynowa zaś nie ingeruje w we wnętrze włosa (a więc nie nie ma ryzyka zniszczenia jego struktury). Polega na zaprasowywaniu w pasma włosów keratyny, która szczelnie otacza włos. Dzięki temu dochodzi do wygładzenia włosów i zredukowania ich nadmiernej puszystości (czupryna przestaje być "pierzasta").
Dziękuję za wyjaśnienie Chyba byłam niedoinformowana. Wnioskując z tego zrobienie kuracji z dużą ilością keratyny oraz "zaprasowanie" włosów przez lokówkę w odpowiedniej temperaturze dałoby ładne efekty. A jednorazowa akcja z wysoką temperaturą, raz na powiedzmy, 3 miesiące nie byłaby chyba aż taka (strasznie) szkodliwa?

Moja fragrantica
Stary 2010-09-09, 20:39   #24269
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
oj a ja nie znoszę tego kremu
szczypią mnie strasznie ręce, zresztą jak po większości kosmetyków z mocznikiem
pewnie ze względu na rany
ale koleżanki w pracy zachwalają go

Cytat:
Oj tak, raz byłam ale myślałam, że tylko ta pani dr tak ma. Na moje problemy - mydełko za 30 zł
na takich lekarzy to powinno się pisać skargi
jeśli moja lekarka chce mi polecić do pielęgnacji coś aptecznego to daje mi próbki żebym sobie najpierw przetestowała
ale podstawą u niej są kosmetyki robione na receptę

Cytat:
Kropciu, czy Ty masz za sobą prostowanie włosów? widzę, że mocno w temacie jesteś rozeznana nie wiedziałam, że przy prostowaniu chemicznym jest aż taka ingerencja w strukturę włosa
na szczęście nie mam lokówki żeby zrobić keratynowe kręcenie
chociaż... umiem piękne loki kręcić prostownicą
muszę ją w końcu sprzedać kurzy się tylko i zajmuje miejsce
Stary 2010-09-09, 20:43   #24270
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
oj kochana przestań ryczeć
daj czas włosom
moje z tygodnia na tydzień robią się coraz krótsze - w sensie, że coraz mocniej skręcone
poza tym nawet fale mogą być piękne
Prawda. Dobre pocieszenie. Zresztą i tak wolę wybrać zdrowsze włosy. Choć nie chciałabym chodzić wiecznie tak tylko po to żeby były zdrowe.

Cytat:
vatiki jeszcze nie stosowałam
mam kokoska z ZSK, ubywa z pudełka w tempie zastraszającym
zresztą chętnie bym spróbowała kokosa do smarowania na skórę
Oj polecam zdecydowanie. Kokos na skórę to super sprawa. Nie jest zbyt tłusty, pięknie pachnie a skóra odżywa Lepszego balsamu czy kremu nie miałam

Cytat:
mnie to cały czas nurtuje, czy gdybym obcięła włosy tak np do lini brody, i gdybym ich nie cieniowała to by się kręciły czy nie
Ja ścięłam. Efekt: Luźniejszy skręt (większe loko-fale)

Moja fragrantica
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości