Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z sexu - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-15, 10:29   #511
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
Ja konsekwentna jestem, tz gorzej ale jego tez przytrzymalam, ale nie powiem ze wstawanie co 5 minut przez 3 noce i podanie smoka, przelaczenie melodyjki w karuzelce i rozne triki nie byly meczace ale teraz jak najbardziej sa tego efekty a to bardzo wazne bo jak ja odkladamy to mamy czas tylko dla siebie bo ona wie ze po kapieli idzie sie lulu
Ja i tak czasami nie sypiam po nocach właśnie przez to wstawanie więc powinnam dać radę jeszcze przez kilka i to przetrzymać. Muszę być dzielna, zawsze byłam. Teraz me dziecię śpi i ja powinnam się zdrzemnąć ale nie potrafię zasnąć. A pomyśleć że na początku ciąży potrafiłam zasnąć u fryzjera
Stary 2010-09-15, 10:35   #512
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Cytat:
tz ma kolejna rehabilitacje-10 razy ma isc, problem w tym ze nigdzie juz nie ma na kase chorych a jeden masaz 150zl , ostatnio tez tak bylo i nic mu nie pomoglo, z teraz tez tak kasy nie mamy i musimy gdzies szukac.
ja też mam 10 razy na rehabilitację, ale ja na kolana. W kwietniu dostałam i już niedługo bo 10 października zaczynamtylko że jak schudłam to mnie kolana przestały boleć
U mnie w mieście są trzy miejsca gdzie moglam iść na rehabilitacje, więc i zapisy na różne terminy, ja się zapisywałam tam gdzie mam najbliżej. Koleżanka jak się zapisywala to powiedziala że na skierowaniu ma napisane że w trybie pilnym, to tylko kilka tyg czekałaa po kilku tyg nikt o tym trybie pilnym nie pamiętał

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 10:36   #513
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Moje słonce leży sobie na podlodze i zerka na mnie z takim zaczepialskim uśmiechem... boszzzz... jak ja ją kocham!! Od wczoraj nie uleży na plecach- cały czas się kreci na boki, z lewego na prawy, z prawego na lewy tak w kolo... myślę, ze lada dzien zacznie się przekrecać... tak niewiele jej brakuje. Prędzej jak się przekrecała na brzuch to taką inna metodą taką jej wlasną (w sumie to trudniejsza ) a teraz jest bliska prawidlowego obrotu... no to czekam

Tak sobie myślę czy nie iśc znow do lekarza na kontrolę bo zaczęla mi poksływać. I mam wrażenie, że robi częściej i rzadsze kupki. Nie wiem czy to może być od przeziębienia czy może od lekow ale lepiej to sprawdzić...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 10:44   #514
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

ferrou o to krzesłko mi chodziło http://allegro.pl/nowoczesne-krzesel...2.html#gallery

Ja tego wypaśnego komara też zaraz swojemu wyślę

Dzisiaj w drodze do szkoły patrzę na tą moją cudną córkę i mówię "ale Ty śliczna jesteś" ... mijają dwie sekundy " i mądra" ... "tak jesteś śliczna i MĄDRA"

Apropo książki "uśnij wreszcie" to jest ona absolutnie rewelacyjna. Ja przeczytałam pierwszą część pod koniec ciąży. Marcel się urodził i nieco walczył ale się nie poddałam i teraz pięknie zasypia sam. Teraz był śpiący to wsadziłam Go tylko do łóżeczka i już Go nie ma Czasem jak ma gorsze dni to kwęczy i jęczy ale czasem podejdę pogłaskam Go i wychodzę. Umie się sam ukoić i zasnąć a to jak dla mnie jest bezcenne!! Hanki tak nie nauczyłam i dłuuuuugo trzeba było przy Niej siedzieć jak zasypiała. Marcela wkładam do łóżeczka, gaszę wszystkie światła, zamykam drzwi i the end Jak Go karmie przed snem cycem to gadam do Niego bo On przysypia, żeby był świadomy miejsca w którym zasypia W tej książce jest tak fajnie napisane czy Ty byś się nie przeraziła i nie zastanawiała gdzie jesteś jakbyś zasnęła w sypialni a obudziła się na sofie w salonie, nie pamiętając drogi

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-09-15 o 10:49
Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 10:53   #515
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
wiec tak te kontrole to dlatego ze ciemiaczko juz nie jest wyczuwalne od okolo miesiaca czyli jak miala 4 miesiace zaroslo juz calkiem a powinno byc dluzej wyczuwalne no i lekarka boi sie ze szwy czaszkowe sie tez szybko zrosna co moze doprowadzic fo tego ze mozg bedzie rosl a glowa nie i ze nie bedzie miejsca i moze dojsc do deformacji czaszki i dlatego kazala skonsultowac to z neurologiem i ewentualnie zrobic operacje w Polanicy ale mam nadzieje ze obejdzie sie bez operacji i ze wszystko bedzie sie rozwijalo prawidlowo

ja tez jestem za aby podaj Izumi adresy e-mail

ja nawet nie mam czasu was nadrobic jutro podjade do mamy to ona popilnuje Julke a ja poczytam troszke

no i mam dylemat kupilam sukienke i jest zamala kupowalam ja ze 2 tygodnie temu mierzylam byla idealna a dzisiaj chcialam zobaczyc czy pasuje do butow i co dupa przytylo mi sie <ryczy> w pasie nie moge jej dopiac gorset w cyckach sie nie styka na wiazaniu i teraz nie wiem czy cos z nia kombinowac czy kupic druga
dzięki

mój ma duże ciemiączko 3x2,5 daje mu dwie krople vitD u nas bardzo powoli się zrasta

Trzymam kciuki za Luśkę będzie dobrze

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Moje słonce leży sobie na podlodze i zerka na mnie z takim zaczepialskim uśmiechem... boszzzz... jak ja ją kocham!! Od wczoraj nie uleży na plecach- cały czas się kreci na boki, z lewego na prawy, z prawego na lewy tak w kolo... myślę, ze lada dzien zacznie się przekrecać... tak niewiele jej brakuje. Prędzej jak się przekrecała na brzuch to taką inna metodą taką jej wlasną (w sumie to trudniejsza ) a teraz jest bliska prawidlowego obrotu... no to czekam

Tak sobie myślę czy nie iśc znow do lekarza na kontrolę bo zaczęla mi poksływać. I mam wrażenie, że robi częściej i rzadsze kupki. Nie wiem czy to może być od przeziębienia czy może od lekow ale lepiej to sprawdzić...
jak cos cie niepokoi to idz ja tez co rusz latam pewnie mają mnie za wariatkę w przychodni heheheh ale lepiej wiedzieć że wszystko ok
20-12-14 10 tc

Edytowane przez aneczkkaa
Czas edycji: 2010-09-15 o 10:54
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:09   #516
izaizula
Rozeznanie

GG do izaizula

Witam Kobietki

Tyle o ile udało mi sie przelecieć te kilka stron. Widziałam ten rewelacyjny wiersz o naszym wątku O ile pamietam to aixa normalnie jestes fenomenalna, rewelacyjna, masz głowe.

Pl madzia moja bratanica miała coś podobnego i to sie nazywał KRĘCZ. Ona trzymała głowę w jedna strne przeważnie. Nie wiem czy u Ciebie t same objawy. w każdym razie przycszedł do niej kilka razy rehabilitant pokręcił głową że biulka swoje plecy wdziała, ale się śmiała i zupełnie jej to nie denerwowało i przeszło szybko.

Moim skarbom ciągle wtych nosacch zalega, nie kaszlą ani nic tylko te nosy.

Ciagle maltretuję Antka Vojtą i juz mi go zal bo on sie cieszy ze go robieram i moze gołymi kuloskami pomachac a tu matak go zaraz meczy.W piatek była rehabilitantka i powiedzioał że rzecywiscie teraz takich postępów nie ma. Nózki s a już fajne luźne ale gorzej z rączkami.Teraz w pioatek znowu ma byc. Powiedziała że jest to silniejsze napiecie niź jej sie wydawało, bo takto powinno być juz dobrze. obaczymy powoli sie załamuję. Czy któreś z Waszych Szkrabów też ma jeszcze problemy z trzymaniem przedmiotów( nie grzechotek tylko jakies piłeczki, kostki itp.) Bo Antos jak wyciaga rączki to prawa jest oki a lewą wykeca tak do środka i próbuje szłapać od zewnatrz. Mam nadzieję że mu tak nie zostanie.

A ogólnie mam ostatnio doła przytylam 2 kg i chyba zaczne ajkoąś porządna dietę. Syski wisza gorzej niż wisiały, aż mi sie odechciewa czegokolwiek. Mój tz tylko bedny bo na przytulanki też nie mam ochoty.
izaizula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:18   #517
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
dzięki

mój ma duże ciemiączko 3x2,5 daje mu dwie krople vitD u nas bardzo powoli się zrasta

Trzymam kciuki za Luśkę będzie dobrze

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

jak cos cie niepokoi to idz ja tez co rusz latam pewnie mają mnie za wariatkę w przychodni heheheh ale lepiej wiedzieć że wszystko ok
heh, mam to samo. ostatnio jak weszłam do lekarki to mówię "dzien dobry, to znowu ja... chyba tu zamieszkam" . a ona na to "hehe... pani jeszcze nie jest najlepsza" pocieszyla mnie

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
Napisane przez izaizula Pokaż wiadomość
Witam Kobietki

Tyle o ile udało mi sie przelecieć te kilka stron. Widziałam ten rewelacyjny wiersz o naszym wątku O ile pamietam to aixa normalnie jestes fenomenalna, rewelacyjna, masz głowe.

Pl madzia moja bratanica miała coś podobnego i to sie nazywał KRĘCZ. Ona trzymała głowę w jedna strne przeważnie. Nie wiem czy u Ciebie t same objawy. w każdym razie przycszedł do niej kilka razy rehabilitant pokręcił głową że biulka swoje plecy wdziała, ale się śmiała i zupełnie jej to nie denerwowało i przeszło szybko.

Moim skarbom ciągle wtych nosacch zalega, nie kaszlą ani nic tylko te nosy.

Ciagle maltretuję Antka Vojtą i juz mi go zal bo on sie cieszy ze go robieram i moze gołymi kuloskami pomachac a tu matak go zaraz meczy.W piatek była rehabilitantka i powiedzioał że rzecywiscie teraz takich postępów nie ma. Nózki s a już fajne luźne ale gorzej z rączkami.Teraz w pioatek znowu ma byc. Powiedziała że jest to silniejsze napiecie niź jej sie wydawało, bo takto powinno być juz dobrze. obaczymy powoli sie załamuję. Czy któreś z Waszych Szkrabów też ma jeszcze problemy z trzymaniem przedmiotów( nie grzechotek tylko jakies piłeczki, kostki itp.) Bo Antos jak wyciaga rączki to prawa jest oki a lewą wykeca tak do środka i próbuje szłapać od zewnatrz. Mam nadzieję że mu tak nie zostanie.

A ogólnie mam ostatnio doła przytylam 2 kg i chyba zaczne ajkoąś porządna dietę. Syski wisza gorzej niż wisiały, aż mi sie odechciewa czegokolwiek. Mój tz tylko bedny bo na przytulanki też nie mam ochoty.
Hmmm... to moze u nas faktycznie by ten vojta pomogł skoro mowisz, że nóżki już luźniutkie, bo u nas wlaśnie te nożki zostały...
jesli chodzi o raczki to moja ładnie manipuluje przedmiotami, wszystko bierze do raczek, przeklada z ręki do ręki... a zaciska jeszcze piąstki? i jak z kciukiem? schowany czy na zewnatrz? bo ja zauważylam, że moja czasem jeszcze chowa do środka :/ taką "figę" robi...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-15, 11:19   #518
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
ferrou o to krzesłko mi chodziło http://allegro.pl/nowoczesne-krzesel...2.html#gallery

Dzisiaj w drodze do szkoły patrzę na tą moją cudną córkę i mówię "ale Ty śliczna jesteś" ... mijają dwie sekundy " i mądra" ... "tak jesteś śliczna i MĄDRA"

Apropo książki "uśnij wreszcie" to jest ona absolutnie rewelacyjna. Ja przeczytałam pierwszą część pod koniec ciąży. Marcel się urodził i nieco walczył ale się nie poddałam i teraz pięknie zasypia sam. Teraz był śpiący to wsadziłam Go tylko do łóżeczka i już Go nie ma Czasem jak ma gorsze dni to kwęczy i jęczy ale czasem podejdę pogłaskam Go i wychodzę. Umie się sam ukoić i zasnąć a to jak dla mnie jest bezcenne!! Hanki tak nie nauczyłam i dłuuuuugo trzeba było przy Niej siedzieć jak zasypiała. Marcela wkładam do łóżeczka, gaszę wszystkie światła, zamykam drzwi i the end Jak Go karmie przed snem cycem to gadam do Niego bo On przysypia, żeby był świadomy miejsca w którym zasypia W tej książce jest tak fajnie napisane czy Ty byś się nie przeraziła i nie zastanawiała gdzie jesteś jakbyś zasnęła w sypialni a obudziła się na sofie w salonie, nie pamiętając drogi
Fajnie że możesz zgasić światło i wyjść. My niestety nie mamy takiej możliwości i tu muszę wprowadzić modyfikację.
A będąc dzieckiem często budziłam się w nie swoim łożku (różne miejsca) ale to było lunatykowanie
Stary 2010-09-15, 11:27   #519
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Fajnie że możesz zgasić światło i wyjść. My niestety nie mamy takiej możliwości i tu muszę wprowadzić modyfikację.
A będąc dzieckiem często budziłam się w nie swoim łożku (różne miejsca) ale to było lunatykowanie
iza czemu nie macie takiej możliwości?? Marcel też mieszka z nami w pokoju (jeszcze tylko parę tygodni), ale jak Go kładę spać to gaszę i wychodzimy albo do Hani pokoju albo do kuchni i wracamy jak już zaśnie Wtedy jest i światło i tv włączone

Stary 2010-09-15, 11:27   #520
izaizula
Rozeznanie

GG do izaizula

Cytat:
heh, mam to samo. ostatnio jak weszłam do lekarki to mówię "dzien dobry, to znowu ja... chyba tu zamieszkam" . a ona na to "hehe... pani jeszcze nie jest najlepsza" pocieszyla mnie

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Hmmm... to moze u nas faktycznie by ten vojta pomogł skoro mowisz, że nóżki już luźniutkie, bo u nas wlaśnie te nożki zostały...
jesli chodzi o raczki to moja ładnie manipuluje przedmiotami, wszystko bierze do raczek, przeklada z ręki do ręki... a zaciska jeszcze piąstki? i jak z kciukiem? schowany czy na zewnatrz? bo ja zauważylam, że moja czasem jeszcze chowa do środka :/ taką "figę" robi...
Właśnie chodzi o to że on nie ma zaciśnietych piastek tylko bardziej spięte ramiona. On tak ma je podniesione jakby. Hm nie wiem jak to wytłumaczyc. Tzn wg mnie ma normalne ale wg rehabilitantki tak ma. On trzyma je tak jak taki mieśniak hehe z telewizorami pod pachami rozumiesz? Nie ma ich takich rozluźnionych i to chyba mu przeszkadza w leżeniu na brzuchu sie podpierać. I ten jego chwyt. Basia wszytsko super bierze w łapki a on kiepsko sobie radzi i jeszcze ta lewa rączka tak dziwnie. Ajjjjjj płakać mi sie już chce.
Stary 2010-09-15, 11:28   #521
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
.
A u nas dla odmiany jak koleżanka mająca 3-miesięczne dziecko z zespołem downa poszła do lekarki po skierowanie do endokrynologa to usłyszała, cytuję "... po co pani znowu przyszła..."
Stary 2010-09-15, 11:28   #522
anakazar
Zakorzenienie

Witam
U nas w końcu przestało padac,całą noc lało i teraz korzystając ,że niebo ładne wystawiłam maluszka na taras.

dusiaka pytałaś czy dzieci nasze płaczą łzami i moja Nina zaczęła łzy wylewac już po 3 tyg życia i właśnie byłam strasznie zdziwiona,bo we wszystkich poradnikach czytałam,że "2-3 miesiąc Twoje dziecko może zacząc łzami"...więc nie wiem o co chodzi

napisałyście tyle,że trzeba nadrabiac,ale teraz lece zrobic obiad

dziękuje w imieniu Ninki

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:32   #523
izaizula
Rozeznanie

GG do izaizula

A tak w ogóle jak do tej pory kapiele u nas były super, ciagle radziłam sobie sama tak w tej chwili to jest masakra. Przed kapielą jak wszystko szykuje ćwicze Antosia zaczyna sie szał, krzyk wrzask, jedno przez drugie. Jak wezme jedno do kąpieli to ono jest happy a drugi drze sie jak wyciagne je z wanny to jest jeszcze wiekszy krzyk bo one lubia sie pluskać. I potem drugie dokładnie tak samo. Mleko staram sie szykowac wczesniej ale to i tak nic nie pomaga, jak rafał jest w domu to jest oki jak jestem sama to nic tylko uciekać gdzie pieprz rosnie. Po takim wieczornym wrzasku spia niespokojnie i marudza przez sen.
OOOO rany ale mi sie dzisiaj zebrało na żale. Przepraszam juz dzisiaj wecej nie bede narzekać
Stary 2010-09-15, 11:41   #524
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

izaizula narzekaj ile się da, komu jak nie nam! Ja Cię mega podziwiam!! Dzielna babeczka z Ciebie i na pewno dasz radę A jak męża nie ma to Kuba w czasie kąpieli jednego malucha nie może chwilkę pozabawiać drugiego?? Marcel jest przeszczęśliwy w leżaczku jak Hania przed Nim wariuje i tańczy

Stary 2010-09-15, 11:42   #525
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
iza czemu nie macie takiej możliwości?? Marcel też mieszka z nami w pokoju (jeszcze tylko parę tygodni), ale jak Go kładę spać to gaszę i wychodzimy albo do Hani pokoju albo do kuchni i wracamy jak już zaśnie Wtedy jest i światło i tv włączone
No właśnie też jesteśmy razem. Połowa ściany do kuchni jest wyburzona ale jakoś zadziałamy na to. Jest jeszcze pokój syna tż i tam się zadekujemy tylko tam nie ma możliwości oglądania pożeraczy czasu. Może wreszcie skończę prasowanie
Stary 2010-09-15, 11:43   #526
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izaizula Pokaż wiadomość
A tak w ogóle jak do tej pory kapiele u nas były super, ciagle radziłam sobie sama tak w tej chwili to jest masakra. Przed kapielą jak wszystko szykuje ćwicze Antosia zaczyna sie szał, krzyk wrzask, jedno przez drugie. Jak wezme jedno do kąpieli to ono jest happy a drugi drze sie jak wyciagne je z wanny to jest jeszcze wiekszy krzyk bo one lubia sie pluskać. I potem drugie dokładnie tak samo. Mleko staram sie szykowac wczesniej ale to i tak nic nie pomaga, jak rafał jest w domu to jest oki jak jestem sama to nic tylko uciekać gdzie pieprz rosnie. Po takim wieczornym wrzasku spia niespokojnie i marudza przez sen.
OOOO rany ale mi sie dzisiaj zebrało na żale. Przepraszam juz dzisiaj wecej nie bede narzekać
Oj tam, oj tam... ponarzekaj sobie, tak jak jak to zwykle robię... a co.. jestem sobie w stanie wyobrazić co przechodzisz bo ja z jednym dzieckiem jak jestem sama przy kąpieli to bywa bardzo kolorowo. Muszę mieć wszystko przyszykowane wcześniej. A że mała przed spaniem robi się marudna to szykuję wszystko z nią na rękach bo wtedy bywa nieodkladalna. Nie wyobrażam sobie tez szykowac mleka po kapieli bo jest nauczona że po ubieraniu w sekundę dostaje do paszczki mleczko. jak tak nie jest to histeria... wiec z dwojka sobie nie wyobrażam, bo jedno musi czekac na swoja kolej na mleczko... ehhhh... naprawde Cie podziwiam

Co do raczek... rehabilitacja na pewno pomoze. tak samo jak wierzę w to że nózki mojej niuni się rozluźnią Musi być dobrze...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-15, 12:11   #527
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
ja też mam 10 razy na rehabilitację, ale ja na kolana. W kwietniu dostałam i już niedługo bo 10 października zaczynamtylko że jak schudłam to mnie kolana przestały boleć
U mnie w mieście są trzy miejsca gdzie moglam iść na rehabilitacje, więc i zapisy na różne terminy, ja się zapisywałam tam gdzie mam najbliżej. Koleżanka jak się zapisywala to powiedziala że na skierowaniu ma napisane że w trybie pilnym, to tylko kilka tyg czekałaa po kilku tyg nikt o tym trybie pilnym nie pamiętał
on tez mial tylko ze napisane ze w trybie natychmiastowym, czy nie zwlocznie nie chce sklamac, 27 ma pierwszy masaz plus lasery plus jeszcze jakies zabieg.

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:

Gmyrelka masz racje, u nas tez takiego problemu jak jakies bujanie, lulanie nie ma i dzieki Bogu, nieraz gdzies wychodzimy wieczorem a mala zostawiam z mama to wiemy ze po kapieli do lozeczka i w tym samym momencie jestesmy wolni.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 12:13   #528
P0P70
Zakorzenienie

IzaiZula - Ty dziwczyno pisz i się żal!! Ja uwielbiam czytać o Ty Twoich maluchach. I naprawdę nie wiem jak Ty sama sobie z nimi radzisz. PODZIWIAM. Ja jedno dziecko to wykąpię ale nie jest łatwo. A dwójki na raz i to sama to już sobie nie wyobrażam. Jeszcze parę miesięcy i będę mogły razem siedzieć w wannie.

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
A u nas dla odmiany jak koleżanka mająca 3-miesięczne dziecko z zespołem downa poszła do lekarki po skierowanie do endokrynologa to usłyszała, cytuję "... po co pani znowu przyszła..."
Głupia baba. Moja Oliwka też często u lekarza, ale my mamy 2 pediatrów w 2 różnych przychodniach więc raz jedziemy do jednej a raz do drugiej. I dzięki temu nie wychodzimy na panikarzy. Ale lecimy z każdym katarkiem

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 12:13   #529
Ferrou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Drcron , będzie dobrze zobaczysz dalej trzymam za was kciuki

Farrou dobrze ,ze kicia się znalazła , też się martwiłam o nią
A co do wilgoci na ścianie (jesli chodzi o to takie czarne co wyłazi) też miałam w jednym pokoju i znajomy polecił nam, pewien sposób otóż pokryć tę część ściany zawilgoconej do jakiejs tam wysokości trochę nad klejem do płytek taką cienką warstwą jak szpachlem albo gładzią i na to później szpachel zatrzeć , pomalować i gotowe , wilgoć nie wyłazi bo klej do płytek jest wodoodporny

Izumi dzieki za propozycje ale ja też sama robię kartki na święta moje sa wyszywane krzyżykami

A ja się zaczytuje w książce "uśnij wreszcie" znalazłam na necie w pdf i sobie ściągnęłam.
Bo u nas włąśnie pojawił się problem tego typu ,ze małemu cos sie poprzestawiało i jak mam go kłaść spac (bo wiem ,że juz śpiący jest) to już mam stresa bo zaraz będzie cyrk ,obowiązkowo musi pół godziny odryczeć przed zaśnięciem .Nie ma problemu kiedy jestesmy na dworze w spacerówce wtedy zasypia spokojnie , ale do licha zima idzie
A jak ma zasnąć w domu to masakra dosłownie , dodam że w łóżeczku w ogóle nie śpi bo działało na niego jak wybudzacz iwtedy zaczęłam go kłaść w wózku
i tu był właśnie pierwszy błąd
później zaczęłam go brać na ręce bo ryczał i tu drugi błąd
bo teraz bez rąk tragedia nie uśnie a mi już kręgosłup siada
trzeci błąd to taki że zanim uśnie potrafi wytrąbić całą butelkę herbatki
bo tylko wtedy się uspokajał jak mu dawałam pić
wiem wiem sama jestem sobie winna
trzeba było przemęczyć się te pare nocy jak był malutki i może by się nauczył zasypiać sam w łóżeczku i bez lulania , bez picia
a tak bez bujania nie uśnie nie ma szans , będzie ryczał mało nie peknie aż się zachodzi
a ostatnie dni to jest dosłownie masakra jest coraz gorzej na rekach nie i w wózku nie i co ja mam robić
wiem nie wiecie bo pewnie żadne takich cyrków nie odwala jak moje
czytam więc ksiązkę w nadziei że jeszcze coś się da z tym zrobić
na razie do niczego konkretnego nie doczytałam tylko listy rodziców i widzę że niektóre są podobne do moich przzyć i nawyków
np. telewizor nie usnę bez telewizora , on jest ściszony na maksa ale ma grać i co najgorsze mały śpi ze mną(4 błąd) i przy tym nieszczęsnym telewizorze(5 błąd)
to ze spacerówką też stosuje no tyle ,że jeszcze nie w nocy a i dzisiaj był tez problem w dzień bo padało i chodziliśmy tylko bez wózka (mały w chuście pod parasolem ze mną) i nie usnął na dworze a później w domu się darł ,że aż się spocił
ale się napisałam, ale musiałam się gdzieś wyżalić , bo kto jest w stanie mnie zrozumiec jak nie inne mamy
też jakis sposób mym mamy taki ciemny i biały nalot...
Kiedyś też się bawiłam haftem krzyżykowym, gdzieś w podstawówce - robiłam obrazy itp itd Wtedy to miałam duuuużo wolnego czasu
A jeżeli chodzi o zasypianie - mamy podobnie - w dzien uśnie tylko na rękach i oczywiście trzeba bujać. Na dworze w wozku ale trzeba chodzić - bardzo często zaśnięcie poprzedza conajmniej 15min wrzask ale się nie poddaję i go nie biorę na ręce. a w nocy........to lezy w łóżku, potem bujam go na rękach, potem znowu odkladam, znowu na ręce i zasypia dopiero wtedy kiedy dam mu (kiedyś) cyca lub butlę... A na początku tak ladnie zasypial w łózeczku - było trzeba nad nim stac bo smoka co chwilę wyrzucał, ale można było siedziec, rozmawiać, tv mogł być włączony a on sam zasypiał w łóżeczku. A teraz... to nikt nie może się ruszac, bo zaraz sie wybudza i się gapi... no i to usypianie Co wieczór mówię że się przemęczę ale i tak nic z tego nie wychodzi... Ale w sumie chciałabym go oduczyć zasypiania na rękach w dzien...

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
Pytałam o te łezki bo słyszałam, znowu od teściowej, że dzieci do roku czasu nie powinny płakać łzami. Słyszał kto taki przesąd? Czyli co? Mam nie dawać jej wogóle zapłakać? Przecież z rąk by niezeszła.
U mnie Kuba to już od dawna zalewa się łzami

Cytat:
Napisane przez yoonka Pokaż wiadomość

POP!!
dla Twojego TZta prezent mam
http://demotywatory.pl/2073403/Jedyna-kobieta
świetne Mój to pewnie się obrazi jak mu to wyslę

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Tak a propos feministek to ja w swoim środowisku jestem uważana za feministkę. I wszyscy twierdzą że dobrze że mam córkę bo nie wiadomo jak z moimi zasadami wychowałabym syna.
Tylko że ja nie jestem feministką bo ja nie jestem za równouprawnieniem. JA jestem za wyższością kobiet. W pracy też większoćś myślała że jestem lesbijką i dzieki temu zawsze miałam spokuj z facetami. Nigdy się tak (sukowato -podoba mi się to określenie) nie ubierała jak Megi.
I aż dziwne bo ja wychowana jestem przez faceta.
A mojej małej to już od początku wbijam do głowy: Faceci są po to aby Ci usługiwać i tobą się oiekować. A ona już jest taka mądra i o tym wie bo uwielbia jak to TZ albo jego brat się ną zajmują. Wystarczy jeden uśmiech a oni już miękkną i zrobili by dla niej wszystko.
Rozwalasz mnie kobieto

A wiesz, ze mnie też często uważają za feministkę W ogóle nie wiem czemu
Stary 2010-09-15, 12:14   #530
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:

Co do lekarza to ja zapobiegawczo z moja bylam raz i to w tamtym tygodniu, poza tymi jazdami co te kolki miala .
A.Camus
Stary 2010-09-15, 12:14   #531
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

jezusiu jak zasuwacie....
Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
jak by powiedziala moja mama polonistka-czytaj ze zrozumieniem: BYM! Jak BYM cos o tym wiedziała to ja BYM nie podawala adresu, bo BYM sie bala barczystych panow pod drzwiami.
BYM, ale sie nie boje, bo ja nic nie wiem.
BYM BY RYMBY

probowal juz ktos tego kubka LOVI co nie ma dziubka (360 stopni)???
jeszcze nie,nawer nie widziałam,ja mam ten z dziubkiem

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
ło matko ja Ci napiszę co mój je przez dobę:
rano ok.8 (chyba ,ze zje mleko o5-6 to ok.10 śniadanko) to je serek danio albo jakiś jogurcik misiowy
po południu tzn. ok 14 zupka wielkości dużego słoiczka (ale mało kiedy zje całą)
podwieczorek ok. 17-18 przecierek owocowy (mały, czasami 2 jak ma melodie albo 1 przecier i 1 deserek waniliowy)
czasem dostanie jeszcze chrupki kukurydziane albo chleb suchy( to lubi)
wieczorem 20-21 mleko 150ml ( mało kiedy 180)
w nocy 2-3 mleko 120
czasami ok. 6 mleko 120
wstajemy o 7
tylko ,że on z chęcią zjada 3-4 pierwsze łyżeczki i później muszę kombinować żeby w niego wcisnąć resztę
w sumie nie dużo mniej ale Twoja je w nocy? i pewnie mleka więcej
a już doczytałam

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

też jestem ciekawa bo czaje się na niego
Libra i Ty mówisz ze on jest niejadek?to Daniel chyba tyle nie je.jeszcze raz narzekaj-łobuzie jeden!

Cytat:
libra tylko moja nie je w ogole w nocy a ty piszesz ze twoj je i ma takie przerywniki jak chrupek czy ciacho na ktore moja jest za mala, podobnie jak za mala jest na jedna wieczorna porcje mleka,w sensie ze za mloda:P.
U nas wychodza wiec 3 porcje mleka i 2 sloiczki na dzien, to serio az tak duzo
?;/
wcale nie dużo

Cytat:
Pytałam o te łezki bo słyszałam, znowu od teściowej, że dzieci do roku czasu nie powinny płakać łzami. Słyszał kto taki przesąd? Czyli co? Mam nie dawać jej wogóle zapłakać? Przecież z rąk by niezeszła.

Haft krzyżykowy to chyba najprostszy jest. Jak Konradek był mały haftowałam richelieu, to była cacuśna robota. Niestety teraz nie mam gdzie wykładać te swoje misternie haftowane serwety, leżą w szafce, a obrazki krzyżykowe to zawsze można na ścianie powiesić.
Dusiaczka jak Daniel mi syrene w wózku zrobi to łzy się leją dopóki do domu nie dojdziemy.
Cytat:
Napisane przez Izumi Pokaż wiadomość
A JA TEŻ NA TŻ'a PONARZEKAM DZIŚ!!! A CO!!
Umówiłam się z nim wczoraj że w nocy tym razem JA ŚPIĘ! Niech on wreszcie się namęczy i wstaje całą noc do Małego! A co!! Ja tylko cycka użyczę w razie czego, ale wsio reszta mam w nosie! A CO! ... No i tak przespałam całą noc. Bo ta menda mój mąż i ta druga menda mój syn... SPALI DO 5EJ RANO!!! Tż mówi, że 2 razy w nocy podszedł do łóżeczka Małemu smoka podał jak usłyszał że się obudził i Mały szedł dalej w kime!!!!! NO KURDE BALANS NO! Tak to nic nie pomagało. Jak JA wstawałam to jakoś tż wtedy nie potrafił go uspokoić. A że Tż miał wstawać to co?? No jak to tak no?!!??!! Męska solidarność! Nie daruje! x-[ ....

---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

No nic. ZMykam na razie. CZekam na liste adresów email - MADZIWNIA
Miłego Dnia Kochane!
Iumi no widzisz,za bardzo może skaczesz przy nim,ja tez jak w nocy tylko syknął to zaraz byłam przy łóżeczku i brałam na cyca a teraz nawet jak się wybudzi to nie podchodzę(chyba ze by płakał)on sobie postęka i zasypia.spróbuj może się uda.

my też musimy lekarza odwiedzic,skontrolowac trochę

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2010-09-15 o 12:19
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 12:15   #532
izaizula
Rozeznanie

GG do izaizula

Cytat:
izaizula narzekaj ile się da, komu jak nie nam! Ja Cię mega podziwiam!! Dzielna babeczka z Ciebie i na pewno dasz radę A jak męża nie ma to Kuba w czasie kąpieli jednego malucha nie może chwilkę pozabawiać drugiego?? Marcel jest przeszczęśliwy w leżaczku jak Hania przed Nim wariuje i tańczy
Dzięki bardzo.
Kuba pomaga mi i tak dużo teraz chodzi do przedszkola wiec mniej jest w domu. Nie mam już czasmi sumienia prosić go o pomoc. a tak w ogóle jak one tak wrzeszcza to zabawianie raczej nie pomoze tylko wzięcie na rece a na to jest jeszcze za mały. Dzwoniłam do mamy i umówilysmy sie ze ona w miare mozliwosci bedzie przyjeżdzać na kapiel. Bo to co sie działo wczoraj to była tragedia a ja nie potrafie połozyc dzieci spac bez kąpieli i one chyba tez nie potrafiłyby usnąć tak ładnie jak zasypiają.

Cytat:
Oj tam, oj tam... ponarzekaj sobie, tak jak jak to zwykle robię... a co.. jestem sobie w stanie wyobrazić co przechodzisz bo ja z jednym dzieckiem jak jestem sama przy kąpieli to bywa bardzo kolorowo. Muszę mieć wszystko przyszykowane wcześniej. A że mała przed spaniem robi się marudna to szykuję wszystko z nią na rękach bo wtedy bywa nieodkladalna. Nie wyobrażam sobie tez szykowac mleka po kapieli bo jest nauczona że po ubieraniu w sekundę dostaje do paszczki mleczko. jak tak nie jest to histeria... wiec z dwojka sobie nie wyobrażam, bo jedno musi czekac na swoja kolej na mleczko... ehhhh... naprawde Cie podziwiam

Co do raczek... rehabilitacja na pewno pomoze. tak samo jak wierzę w to że nózki mojej niuni się rozluźnią Musi być dobrze...

Mam nadzieje ze szybko zaczna ładnie siedziec to moze łatwiej bedzie im sie zabawic.
Stary 2010-09-15, 12:21   #533
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:

ja mleko przed kapiela daje ale mala lubi sie kapac, tz ja kapal raz sam jak wyszlam wiec tego nie widzialam
od poczatku sama mala kapie i tak mi wygodnie. Szykuje wsio, przynosze stelaz wanienke siedzonko i git.

My nie wychodzimy z pokoju, wrecz przeciwnie gadamy glosno, po prostu normalnie, wlaczone jest tv i swiatlo , ale to mniejsze i tak mala zasypia w lozeczku sama. Nie chce wychodzic i uczyc jej ciszy bo pozniej bede musiala na pacach chodzic a od poczatku ciazy mowilam ze nie bede na paluszkach chodzila po swoim pokoju bo dziecko spi i na szczescie nie musze.
A.Camus
Stary 2010-09-15, 12:22   #534
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Tz jest martwy! Nalalam wody, czekam az wystygnie,ide do lazienki a tam on kapie sie w najlepsze twierdzac ze myslal ze jestem tak dobraz zona ze mu kapiel naszykowalam:P szuja jedna.

Chociaz wykorzystalam sytuacje, pozeram pistacje popijac je zimnym lechem
Ja bym się wpakowała do Tz nawet jeśli miałoby być ciasno,nie wie, że nie można bezkarnie kraść wody
Cytat:
Czy Wasze maluszki też już płaczą łzami?
Już dosyć długo...
Cytat:
Haft krzyżykowy to chyba najprostszy jest. Jak Konradek był mały haftowałam richelieu, to była cacuśna robota. Niestety teraz nie mam gdzie wykładać te swoje misternie haftowane serwety, leżą w szafce, a obrazki krzyżykowe to zawsze można na ścianie powiesić.
Ja nie mam cierpliwości, dwa razy kartkę wyhaftowałam haftem matematycznym. Teściowa jak żyła (zmarła 19lat temu) to haftowała, mam po niej serwetę i 2 obrazki i pełno pozaczynanych serwetek...
Cytat:
Napisane przez aixa Pokaż wiadomość
Mam pytanie oliwkujecie jeszcze swoje dzieci po kąpieli???
Ja oliwkuję oliwą z oliwek. Michaś miał badzo suchą skórę i lekarz zalecił kąpać w Oilatum i oliwkować dodatkowo... i tak nam zostało... A skóra piękna teraz
Cytat:
Napisane przez yoonka Pokaż wiadomość

POP!!
dla Twojego TZta prezent mam
http://demotywatory.pl/2073403/Jedyna-kobieta
Swojemu też pokazałam... powiedział ze święta racja
Cytat:
No ja mam nadzieję I czekam z niecierpliwością. Z Jagą mamy zamiar się zdzwonić w przyszłym tygodniu. Może dołączysz??
My się już na pn umawiałyśmy ale Dominik chory... Chętnie się z Wami spotkam w przyszłym tyg o ile Michasiowi katar się nie rozkręci... bo u nas takie wahania temp... raz teść rozpali raz nie, czasem mam 23 st czasem 19

Cytat:
Napisane przez Izumi Pokaż wiadomość
A JA TEŻ NA TŻ'a PONARZEKAM DZIŚ!!! A CO!!
Umówiłam się z nim wczoraj że w nocy tym razem JA ŚPIĘ! Niech on wreszcie się namęczy i wstaje całą noc do Małego! A co!! Ja tylko cycka użyczę w razie czego, ale wsio reszta mam w nosie! A CO! ... No i tak przespałam całą noc. Bo ta menda mój mąż i ta druga menda mój syn... SPALI DO 5EJ RANO!!! Tż mówi, że 2 razy w nocy podszedł do łóżeczka Małemu smoka podał jak usłyszał że się obudził i Mały szedł dalej w kime!!!!! NO KURDE BALANS NO! Tak to nic nie pomagało. Jak JA wstawałam to jakoś tż wtedy nie potrafił go uspokoić. A że Tż miał wstawać to co?? No jak to tak no?!!??!! Męska solidarność! Nie daruje! x-[ ....
To może jak im tak dobrze szło to niech Tz wstaje co noc?

Ma któreś dziecko tu skazę? Michaś miał podejrzenie i od ponad miesiąca prawie nie jadłam nabiału... Skóra jest gładziutka już. długo (nie licząc epizodu z pomidorami) i chciałam spróbować i sprawdzić czy to faktycznie skaza. Kilka dni jem nabiał, żadnej wysypki nie ma ale kupka się trochę zmieniła - pojawiły się znów białe gródki jakby kawałki "jajecznicy" (sorry) to od nabiału? Dobrze czy źle? Tak samo było po kleiku na mm...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 12:29   #535
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Darusia ja jestem głośno w dzień jak Marcel śpi Nie zasłaniam zasłon ani nic w tym stylu. Ale na noc uczyłam Go że jest cisza i czas na dłuższy sen żeby umiał rozpoznać ten dzienny i nocny sen Twoja Oli to złote dziecko, tak jak Ją opisujesz to mi się z moją Hanią kojarzy Zresztą Hanka to dziecko akademicke. Impreza na 20 osób, zapalone światło i muzyka, a Ona śpi rzecz jasna w tym samym pokoju, bo w imprezie musi uczestniczyć

Stary 2010-09-15, 12:33   #536
Darusiaaaa
Zakorzenienie

lindsey u Oliwki miala byc skaza prawie 5 miesiecy jadla Nutramigen, pojechalam do alergologa powiedziala nam "Prosze Pani tu zadnej skazy nie ma" je bebiko i jest ok, takze moze sprobuj albo przejdz sie tez do alergologa i pogadaj sobie jakie objawy byly i tak dalej i niech ci powie co i jak.

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Darusia ja jestem głośno w dzień jak Marcel śpi Nie zasłaniam zasłon ani nic w tym stylu. Ale na noc uczyłam Go że jest cisza i czas na dłuższy sen żeby umiał rozpoznać ten dzienny i nocny sen Twoja Oli to złote dziecko, tak jak Ją opisujesz to mi się z moją Hanią kojarzy Zresztą Hanka to dziecko akademicke. Impreza na 20 osób, zapalone światło i muzyka, a Ona śpi rzecz jasna w tym samym pokoju, bo w imprezie musi uczestniczyć
No to u nas dokladnie tak jest.
Oj ale powiem wam ze nieraz jak juz sie pannience mojej lezec nie chce to zaczyna sie awanturowac po swojemu w wozku;D
np ostatnio swiadkiem takiej awantury byla Ania( dusiaczek)

O zgaga wstala lece sie z nia pobawic, ile mozna gugac do zabawek
A.Camus
Stary 2010-09-15, 12:34   #537
koglus
Rozeznanie

no to ladnie sie naczytalam , az wlos sie jezy co to bedzie z tym klimatem, podobno bedziemy mieli zime stulecia , jak ktos chce poczytac w wolnej chwili
http://nowyporzadekswiata.blogspot.com/

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yzd4bdxjh.png
http://www.suwaczki.com/tickers/1usa2n0ah6tnr35k.png
koglus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 12:40   #538
Izumi
Wtajemniczenie

Cytat:
A WIDZISZ!!!!

A widziałyście to - http://pietnascielat.wp.pl/wkret.html Ja już na mojego wkręta przygotowałam

Dalej czekam na listę emailów Madziwnia
Izumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 13:02   #539
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Co do lekarza to ja zapobiegawczo z moja bylam raz i to w tamtym tygodniu, poza tymi jazdami co te kolki miala .
Moja to ciagle coś, jak nie kolki to biegunka, jak nie biegunka to zatwardzenie, jak nie zatwardzenie to zmiana mleka, jak nie zmiana mleka to gorączka, jak nie gorączka to przeziębienie... i tak w kółko...

Cytat:
ja mleko przed kapiela daje ale mala lubi sie kapac, tz ja kapal raz sam jak wyszlam wiec tego nie widzialam
od poczatku sama mala kapie i tak mi wygodnie. Szykuje wsio, przynosze stelaz wanienke siedzonko i git.

My nie wychodzimy z pokoju, wrecz przeciwnie gadamy glosno, po prostu normalnie, wlaczone jest tv i swiatlo , ale to mniejsze i tak mala zasypia w lozeczku sama. Nie chce wychodzic i uczyc jej ciszy bo pozniej bede musiala na pacach chodzic a od poczatku ciazy mowilam ze nie bede na paluszkach chodzila po swoim pokoju bo dziecko spi i na szczescie nie musze.
Moja też sie lubi kąpać i to bardzo. raczej nie placze, kilka razy się zdarzylo ale jak już byla bardzo zmęczona i głodna. Ja karmie po kapieli bo juz probowalam 2 razy przed i potem nie chciala usnąć tak latwo. A tak, zaraz po ubraniu kladę ją na łóżku i daję butlę a ona przysypia. Potem do odbicia i wkladam do lozeczka, wyłączam swiatło wlaczam karuzelkę i wychodze... jak konczy sie muzyczka w karuzelki idę zobaczyc co u iej i zawsze spi smaczenie juz z wyplutym smokiem

W tym czasie nigdy nie chodzimy na palcach. Przeważnie krzatamy się normalnie, gotuję wodę dla Werci na mleko, myje butelki, szykujemy kolacje- a kuchnia obok jej pokoju. Tv oczywiscie gra. Zachowujemy się normalnie ale bez jakis wielkich halasów- niech wie, ze to noc

Natomiast w dzień ja nawet wole jak asypia przy tv czy radio... wtedy jest przyzwyczajona do halasu. Bo jak usnie w ciszy zupelnej to potem najmniejszy szmer ja wybudza, a tak mogę robic wszystko...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-15, 13:07   #540
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

izumi puszczam na meila

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości