Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 821 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-21, 09:03   #24601
malgosia86
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez venealin Pokaż wiadomość
Przepraszam, że się wetnę w waszą rozmowę, ale temat wybitnie mnie interesuje
Witamy
Bardzo dobrze, że się wtrącasz

Cytat:
Bardzo mnie interesuje magiczny sposób powstrzymania maski od przeniesienia się na pościel podczas snu
Ja rozkładałam ręcznik na poduszce.
Teraz, kiedy stosuję maski i oleje w ciągu dnia - ściśle owijam głowę reklamówką i następnie jeszcze t-shirtem (wiązanie na sposób Kosmarki - ciasno). Myślę, że w nocy takie rozwiązanie też byłoby dobre.

Cytat:
Jak spora ilość włosomaniaczek, skusiłam się na zakup wax'a ze względu na czepek a zatem, mam czepek, mam wax'a i skłonność do zapalenia zatok.
Jak masz problemy z zatokami, to nie polecam zostawiania czegokolwiek na włosach przez noc
Poza tym czepki z Waxa są rozciągliwe i szybko się niszczą

Cytat:
Głowę myję co drugi dzień, ale niestety muszę to robić rano, żeby wyglądać jak człowiek w pracy
Rano nie lubię się spieszyć, więc wstaję o 5 (o 6.30 muszę wyjść, żeby dojechać do pracy), wtedy w miarę daję radę z myciem i ew. jakąś maską (w trakcie śniadania się wchłania), ale często mam niedoschnięte włosy (nie chcę suszyć ciepłym nawiewem ! ).
Staraj się jednak dosuszać włosy. Zdowie jest od nich ważniejsze
Zdarza mi się przez długi okres używać suszarki z ciepłym nawiewem (zimny to za mało) i włosom to aż tak bardzo nie przeszkadza, jakby się mogło wydawać.

Cytat:
A zatem (wracając do tematu ) interesuje mnie jak to zrobić, żeby maska był sobie na włoskach przez noc, to by było rewelacyjne wyjście dla mnie! Generalnie na czepek zakładam czapkę i tak sobie chodzę...przypiąć to wsuwkami?
Czepek to dla mnie za mało - chyba że Dziewczyny polecą jakiś sprawdzony, który się dobrze trzyma głowy.
W każdym razie, ja bym go owinęła ciasno t-shirtem (lub czymś podobnym).

Cytat:
I to by było ok, gdyby nie fakt, że rano i tak muszę umyć głowę, a robienie tego 2 razy w ciągu mniej niż 12h jakoś mnie nie bawi
To może rano tylko zmocz włosy, nałóż odzywkę d/s, spłucz ją i dalej Twoja normalna pielęgnacja? Przynajmniej nie musisz myć włosów

Nie pamiętam, czy to już pisałam, ale gdzieś na wizażu był wątek, w którym dziewczyny pisały o przypadkach, kiedy po wyjściu na mróz/zimno od niedosuszonych włosów dostawały porażenia nerwu twarzowego.
Moja koleżanka miała tę przypadłość (przyczyna nie do końca ustalona) i nikomu nie polecam Przeciwbólowo działał na nią tylko lek na bazie narkotyku lub opium. Leczenie też silnymi środkami.
Ile razy spieszę się i chciałabym wyjść z mokrymi włosami przypominam sobie o tej nieprzyjemnej ewentualnosci i od razu zmieniam zdanie

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:36   #24602
venealin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Witamy

Cytat:
Ja rozkładałam ręcznik na poduszce.
Teraz, kiedy stosuję maski i oleje w ciągu dnia - ściśle owijam głowę reklamówką i następnie jeszcze t-shirtem (wiązanie na sposób Kosmarki - ciasno). Myślę, że w nocy takie rozwiązanie też byłoby dobre.
Ręcznik - sprawa oczywista
T-shirt. Hmm, może rzeczywiście dobrze związany da radę.
Nie ma innej opcji, "cza" sprawdzić Jutro rano mycie, więc dzisiaj będzie moment na sprawdzenie tego pomysłu

Cytat:
Jak masz problemy z zatokami, to nie polecam zostawiania czegokolwiek na włosach przez noc
Poza tym czepki z Waxa są rozciągliwe i szybko się niszczą
dlaczego nie polecasz zostawiania na noc? Mi się wydawało, że mogę tylko pomóc jak "ocieplę" głowę na noc. Źle mi się wydawało?
A z braku jakiegokolwiek czepka ( i nerwów do plątania reklamówki ) wymyśliłam ten Wax'owy, jak na razie daje radę

Cytat:
Staraj się jednak dosuszać włosy. Zdowie jest od nich ważniejsze
Zdarza mi się przez długi okres używać suszarki z ciepłym nawiewem (zimny to za mało) i włosom to aż tak bardzo nie przeszkadza, jakby się mogło wydawać.
Dokładnie. Za bardzo cierpię przez zatoki żeby tak łatwo się wpędzać w kolejne zapalenie. Ostatnio tylko na koniec daję chłodny nawiew. Trudno, staram się odżywiać jak tylko mogę, ale suszenie ciepłe musi wrócić na czas jesienno-zimowy

Cytat:
To może rano tylko zmocz włosy, nałóż odzywkę d/s, spłucz ją i dalej Twoja normalna pielęgnacja? Przynajmniej nie musisz myć włosów
Wiesz. Ostatnio się przestawiam na CG (mniej lub bardziej rygorystycznie ) i robię pierwsze testy z mycia odżywką, więc może faktycznie jak dodam zamiast maski d/s, a później b/s, to już nie będzie źle.

Cytat:
Nie pamiętam, czy to już pisałam, ale gdzieś na wizażu był wątek, w którym dziewczyny pisały o przypadkach, kiedy po wyjściu na mróz/zimno od niedosuszonych włosów dostawały porażenia nerwu twarzowego.
:mdleje :

Cytat:
Ile razy spieszę się i chciałabym wyjść z mokrymi włosami przypominam sobie o tej nieprzyjemnej ewentualnosci i od razu zmieniam zdanie
Ok. Przekonałaś mnie.

Matko kochana, jak dobrze, że jest Wizaż
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:49   #24603
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Małogsiu- dziękuję za wyczerpujący wywód
Bardzo mi się to przyda

Oleje na noc będę nakładać- co najmniej raz w tygodniu
A jeśli cotygodniowe 2-godzinne maski pod czepkiem nie są potrzebne to dobrze
Co do nakładania maski po zajęciahc czy pracy- nie ma problemu...Z tym ze ja niecierpię ("Niecierpię niecierpieć!" ) chodzic z mokrymi włosami spać...
Na drugi dzień loki nie te no i słyszałam, ze keidy się śpi w mokrych włosach- łatwiej niszczą się końcówki...
Przesadzam? Wiem :P
Coś ostatnio jestem nadwrażliwa prawie we wszystkim

Boję się własnie tego, że zbliża się cieżki okres dla włosów i jeśli ich odpowiednio nie odżywię, nie natłuszczę etc. to w marcu fryzjera pożegnam się z dosyć sporą ilością włosów- a tego nie chcę...

Ale marudzę, co? ;P

Acha...a maski na noc...móglby to być całkiem neizły pomysł gdyby nie to, ze w ciągu nocy wiercę się jak osika i mozliwe jest, ze cała maska zostałaby w pościeli a nie na włosach ;]
Chyba ze zacznę owijać się folią spożywczą a nie reklamówką...
Moze folia będzie wszystko lepiej trzymać w ryzach?

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:51   #24604
kropcia007
Wtajemniczenie

Venealin skoro masz wrażliwe zatoki to musisz uważać, bo jeśli nałożysz olej odżywkę na całą noc to skalp będzie zwilżony całą noc i t-shirt raczej nie rozgrzeje Ci go, jedynie powstrzyma ewentualne zabrudzenia. To tak jakbyś położyła się spać z mokrymi które do końca nie wyschną tylko będą wilgotne ...

Ja używam czepek z rossmanna nie jest dopasowany do głowy dlatego dodatkowo związuję gumką nadmiar, ale jest wytrzymały

Kwietniowa Mamusia - Maja

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-09-21 o 09:53
kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:52   #24605
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Dziękuję dziewczyny
przepraszam za tyle pytań i nie obiecuję poprawy
Żadnej poprawy Jeśli nie ma pytań i nie próbuje się na nie odpowiedzieć, to nie ma postępu.
Cytat:
To wyznaczamy sobie termin - najpóźniej w listopadzie
Pasuje
Cytat:
To może zdjęcia? Ocenimy
Najnowsze zdjęcie (sztuk 1) jest w dzienniku. Zaktualizowałam swoje dokonania po roku
Cytat:
A poza tym, to zależy, czy Ci to przeszkadza, czy źle się czujesz z takimi włosami?
I przeszkadza i źle się czuję. Głównie drugiego dnia po myciu, choć trudno to dokładnie określić - moje włosy najlepiej zachowują się rano po wieczornym myciu. Potem przychodzi wieczór niemycia i rano po nim jest firanka Spód bardzo szybko się odkształca i nie kręci się tak mocno jak wierzch. Może to długość Jeśli podetnę, nie sprawdzę. Ot, zagwostka.
Cytat:
Nie próbowałam tego, ale chyba Eloe i Kosmarka stosowały - nałożyć oleje/maskę i ładnie podpiąć włosy w kok (tylko nie wiem, czy nie jest na to za zimno?).
Jak nałożysz olej tylko na długość włosów, to nikt nie zauważy, że akurat odżywiasz włosy.
To sposób Kosmarki Moje za krótkie. Ja olejowałam i zakładałam czepek, na to czapkę. Zwykle wracałam tak po saunie do domu albo odwiedzałam brata w szpitalu (naolejowałam włosy przed Sylwestrem, który - jak się potem okazało - spędziłam na pocieszaniu innych Olej zmyłam rano )
Cytat:
Bardzo mnie interesuje magiczny sposób powstrzymania maski od przeniesienia się na pościel podczas snu
To dość trudne, ale czapka powinna dać radę. Przypinanie wsuwkami nie ma sensu - do czego to przypiąć, skoro włosy są pod czepkiem i czapką? Pozostaje ewentualne ścisłe obwiązanie głowy.
Cytat:
Kochane zakręcone, skopiuję swój post z wątku "zniszczonych", bo jakoś do was mam większe zaufanie w kwestii wiedzy
Dziękujemy
A skoro jesteś kręconowłosa, to czemu się u nas nie pokazujesz?
Cytat:
I teraz...czy ma sens mieszanie ich?
Odżywki z odżywką? Wolę dodać do odżywki półprodukt niż mieszać odżywkę z odżywką. Czasem po zmieszaniu odżywki mogą zmieniać konsystencję albo nie mieszać się wcale (szczególnie te z mała ilością wody w skałdzie). Wówczas trzeba się zastanowić, czy nakładać taką mieszaninę na włosy.
Cytat:
Czy same Lorysy wystarczą jako indywidualna maska do włosów zniszczonych?
Moim zdaniem nie. Są za słabe. Rzeczywiście jako baza świetnie się sprawdzają. Pamiętaj tylko, ze mają parafinę w składzie, więc mogą obciążać.
Cytat:
Zauważyłam, że po pierwszym użyciu (zmieszałam trochę wax'a i lorysa...aaa...wiem dolałam trochę mleczka jedwabnego z BU [/I] http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-do-wlosow.htm) włoski były super, nawilżone, miękkie, fajnie się kręciły, właściwie brak minusów
I nic w tym dziwnego - mleczko ma w składzie sporo jedwabiu i keratynę hydrolizowane, nadto lipidy mleka i B5.
Cytat:
Za drugim razem - bez mleczka - sprawiały wrażenie obciążonych...jakieś pomysły co mogło być powodem?
Parafina oraz emolienty zawarte w Waxie. W sumie mogą być zbyt ciężkie.
Zależy jeszcze czym wcześniej myłaś włosy.
Odżywkę powinnaś nakładać równomiernie, zwracając szczególną uwagę na miejsca zniszczone. Jeśli obawiasz się obciążenia, nałóż mniejszą ilość odżywki i odchudź mieszankę.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:57   #24606
Paulinka675
Zakorzenienie

dziś z zegarkiem w ręku liczyłam ile mi zajmuje poranne szykowanie się:

w związku z tym, że włosy po nocy wyglądały jak rozprostowane strąki, musiałam je myć

15min zajęło mi mycie, odżywkowanie, umycie zębów, twarzy i nałożenie podkładu
kolejne 12 nałożenie odżywki b/s, odciskanie/ugniatanie, nałożenie żelu i ponowne ugniatanie
9 min makijaż
reszta czasu to podsuszanie suszarką i spożycie śniadanka, zerknięcie na wizaż

total time 60min

tak sobie myśle, że na wygląd włosów na 2 dzien ma też wpływ ich stan
u mnie przydałoby się obciąć ok 10cm, na 2 dzień włosy już nie wyglądają tak zdrowo(chyba silikony parują) i końce są suche w dotyku

bardzo korci mnie podcięcie ale niezbyt mi dobrze w krótszych niż mam

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:57   #24607
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Małogsiu- dziękuję za wyczerpujący wywód
Bardzo mi się to przyda

Co do nakładania maski po zajęciahc czy pracy- nie ma problemu...Z tym ze ja niecierpię ("Niecierpię niecierpieć!" ) chodzic z mokrymi włosami spać...
Na drugi dzień loki nie te no i słyszałam, ze keidy się śpi w mokrych włosach- łatwiej niszczą się końcówki...
Przesadzam? Wiem :P
Coś ostatnio jestem nadwrażliwa prawie we wszystkim

Boję się własnie tego, że zbliża się cieżki okres dla włosów i jeśli ich odpowiednio nie odżywię, nie natłuszczę etc. to w marcu fryzjera pożegnam się z dosyć sporą ilością włosów- a tego nie chcę...

Ale marudzę, co? ;P

Acha...a maski na noc...móglby to być całkiem neizły pomysł gdyby nie to, ze w ciągu nocy wiercę się jak osika i mozliwe jest, ze cała maska zostałaby w pościeli a nie na włosach ;]
Chyba ze zacznę owijać się folią spożywczą a nie reklamówką...
Moze folia będzie wszystko lepiej trzymać w ryzach?
też nie lubię spać w mokrych całe starania wtedy idą na marne.
Powiem Ci że folia kuchenna to lepsze rozwiazanie niż czepek i reklamówka, na to czapeczka i będzie git- na pewno będzie lepiej to ciepło trzymało niż czepek gdzie przez szpary dostaje się chłodne powietrze a więc do listy zakupów włosowych dopisuję folię wcześniej jak henną farbowałam to folia była niezbędna

Stary 2010-09-21, 10:08   #24608
Eloe77

Cytat:
Masz już na tyle zdrowe włosy, że teraz trzeba odpowiadać na ich potrzeby. Moim funduję bomby odżywcze raz w tygodniu, choć nie unikam nakładania odżywek po każdym myciu (chyba że robię program minimum).
Cytat:
Z tym ze ja niecierpię ("Niecierpię niecierpieć!" ) chodzic z mokrymi włosami spać...
Witaj w klubie. Dlatego swoje podsuszam każdorazowo suszarką i staram się zaczynać stylizację nie później niż o 21.
Cytat:
też sądziłam, ze zima jest ciężka. Jest odwrotnie - to lato jest najbardziej zabójcze dla włosów. Na pewno będzie gorzej z utrzymaniem ich w dobrej stylizacyjnej formie po czapkach i kapturach, ale przynajmniej oleje czy silikony będą dawać radę. Nie to, co latem

Drugi dzień testów mieszaniny na wzór KCSS - po wczorajszych eksperymentach nie zdecydowałam się go nałożyć do reanimacji. Raczej będę udoskonalać recepturę.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-09-21, 10:10   #24609
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Kropcia- dziękuje Mi TŻ wczoraj kupił nowiutką, więc następnym razem spróbuję
Wtedy byłby to sposób na w miarę regularne maski no i na...nie wyciekamie ich
Nienawidzę tego, jak mi to wszystko ścieka po twarzy...TŻ też zresztą marudzi, bo nawet buziaka mi nie może dać ;]

A niestety nawet mój czepek termiczny nie przytrzymuje dokładnie tej reklamówki i właśnie wszystko ścieka ;]
Folię wypróbuję w sobotę

Stary 2010-09-21, 10:13   #24610
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Nie byłam jeszcze ale wybiorę się w końcu, jak tam pójdę to boję się, że za dużo zamówię i wydam. Dotychczas robiłam rekonesans w internecie bo chciałam się przygotować żeby pójść z karteczką, na której będzie wszystko wypisane Odszukałam nazwy i składy Alverde. Mogę je wstawić do analiz(te których tam nie ma jeszcze). Niestety do składów Balea nie mogę się dogrzebać, te które widziałam nie wyglądały jakoś bardzo zachęcająco w porównaniu do Alverde
Alverde i Alttera są naciekawsze Jummatt rzucała kiedyś stronę gdzie były składy. Swoją drogą w Rossmanie w PL mogło by dać odżwyki alttera - ostatnio koleżanka kupila pomadke do ust alltery i serce mi mocniej zabiło, że może dadzą odżwyki...
Daj znać jak już dotrzesz na Marymont

Cytat:
Napisane przez misiok Pokaż wiadomość
Zawsze po umyciu rozczesuje włosy. Potem wczesuje piankę grubym grzebieniem i taki jest efekt. Natomiast jeżeli je tak potarmosze, wgniotę piankę od góry, to zaczynają się falować prawie, tak ze 1-2 cm od nasady. W sumie cały czas chodzę, w związanych do tyłu, dlatego grzywka prostowana. I proszę nie bij ;*
na prostownice, nie na Ciebie
może spróbuj zadbać o włoski, nie obcinać, tylko zacząć dumnie nosić loki
masz ładne włosy i nosisz je związane?
my naszych loków nie czeszemy, nie używamy pianek (bo mają najczęściej w składzie alkohol denat który wysusza) nie tarmosimy!
- delikatnie ugniatamy przez bawełnianą koszulkę

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Mój komentarz odnosił się do zdjęcia sprzed miesiąca. Na najnowszych nie widać dokładnie cięcia. Gdybyś zrobiła zdjęcie samego tyłu (większość wyszła jednak profilem), to mogłabym coś więcej dodać. Ale cięcie może rzeczywiście lepiej po powrocie i po odzyskaniu przez włosy formy.
końcówki i tył sprawia wrażenie bałaganu
może uda mi się dzisiaj zrobić fotkę z tyłu
nie gwarantuje co się będzie działo z moimi włosami na wyjeździe

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
mi chodziło o to że muszę myc codziennie bo mi się rozwalają po nocy
oj mam to samo, ale nie wyobrażam sobie myć włosów codziennie
wczoraj jako reanimatora użyłam nivea FC - nawet nieźle sobie poradził, ale dziś mam smalec na głowie i muszę umyć dzień wcześniej niz normalnie

Cytat:
na głowę czepek z waxa, a potem cienka bawełniana czapka mojego syna
trzyma się całą noc na głowie, poduszka czysta
ale ten szelest czepka foliowego całą noc mnie wykańcza - to nie dla mnie
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 10:22   #24611
Paulinka675
Zakorzenienie

Yasmin dlatego jak nie muszę wychodzić to nie myję inaczej nerwowo bym nie wytrzymała

no ale i tak oszczędzam dużo czasu chodząc w lokach, bo w czasie gdy schną mogę robić inne rzeczy, a jakieś 5 lat temu byłam głupią małolatą, która codziennie traciła ok 1,5 godz na wyciąganie włosów na szczotce i prostowanie

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Stary 2010-09-21, 10:27   #24612
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Żadnej poprawy Jeśli nie ma pytań i nie próbuje się na nie odpowiedzieć, to nie ma postępu.
tez chciałam pisać że im więcej pytań tym więcej można się dowiedzieć i cytować bo było u Nas ostatnio kilka "cichych" dni i wcale mi się to nie podobało

Stary 2010-09-21, 10:31   #24613
Paulinka675
Zakorzenienie

a to moje dzisiejsze kłaczki

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-09-21, 10:48   #24614
Volyova
Rozeznanie

Cytat:

czas zaprzyjaźnić się na stałe z dyfuzorem

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 11:52   #24615
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Piękne loki. I znowu powalająca długość.

7.07.10
- CG
14.07.10 - bez prostowania
13.09.10 - pokrzywa

i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 12:43   #24616
Eloe77

Cytat:
Nie inaczej.
Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
końcówki i tył sprawia wrażenie bałaganu
może uda mi się dzisiaj zrobić fotkę z tyłu
OK, czekam
Cytat:
nie gwarantuje co się będzie działo z moimi włosami na wyjeździe
Zaczną grymasić po kantońsku
Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
tez chciałam pisać że im więcej pytań tym więcej można się dowiedzieć i cytować bo było u Nas ostatnio kilka "cichych" dni i wcale mi się to nie podobało
Dokładnie tak
Cytat:
Bardzo ładne kłaczki urzekająco równy skręt. I do tego blond

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-09-21, 13:35   #24617
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
dziś z zegarkiem w ręku liczyłam ile mi zajmuje poranne szykowanie się:

total time 60min
no to całkiem niezły czas
muszę spróbuj tak jak Rybiorek, rano tylko zmoczyć włosy, bez mycia, i odżwyka.
widziałam w dzienniku, że używasz żelu delia, Eloe pisała, że jest on bardzo mocny i raczej na zimę
tylko nie pytaj mnie dlaczego

Cytat:
u mnie przydałoby się obciąć ok 10cm, na 2 dzień włosy już nie wyglądają tak zdrowo(chyba silikony parują) i końce są suche w dotyku
olejuj więcej, na końcówki wyraźnie to u mnie wpływa
a gdzie Ty masz silikony? w Lorysie?

Cytat:
bardzo ładne

Cytat:
Nie inaczej.
OK, czekam
ładuje baterie do aparatu i łaskawie czekam aż włosy wyschną
poradziłam sobie dziś z glutkie lnainym
nałożyłam na mokre włosy i teraz czekam
podsuszyłam dyfuzorem, ale nadal są mokre
a muszę na pocztę iść z paczką dla Kropci bo biedactwo tyle czasu już czeka

Cytat:
Zaczną grymasić po kantońsku
hehe, zobaczymy zobaczymy co to będzie
chyba zabiorę ze sobą jakieś silikony żeby trochę zabezpieczyć włosy
Stary 2010-09-21, 13:38   #24618
malgosia86
Zadomowienie

Później napiszę coś więcej
Chciałam Wam pokazać ten wątek, o którym pisałam i udało mi się go znaleźć:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...a%BFenie+nerwu

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 13:42   #24619
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
nałożyłam na mokre włosy i teraz czekam
podsuszyłam dyfuzorem, ale nadal są mokre
a muszę na pocztę iść z paczką dla Kropci bo biedactwo tyle czasu już czeka
dla zdjęć
dla żelu lnianego
za paczuszkę w końcu będzie objętość po dyfuzorze i nie będę musiała wychodzić z niedosuszonymi rano

Stary 2010-09-21, 13:57   #24620
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo ładne kłaczki urzekająco równy skręt. I do tego blond
a mi już się znudził ten kolor i chciałabym już mieć ciemny blond-moje naturalne-kobiecie nigdy nie dogodzi

Yasmin muszę spróbować tego sposobu, a żelu Delii używam, bo nie ma humektantów, kórych teraz się boję, nie chcę mieć puszaka

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-09-21, 14:25   #24621
Rybiorek
Zakorzenienie

mysle ze to faktycznie moze i odpornosc i genetyka, ja absolutnie nie moge wyjsc z mokra glowa bo zaraz mnie lapie chorobsko, ale mowie to o innej pogodzie niz gorace lato, w zimie, jesienia, wiosna cos takiego sprawia ze mam wrazenie ze mi wlosy i skora zamarzaja i skora na twarzy sie kurczy, nastepny objaw to kichanie i po 2-3 godzinach goraczka a ze myje wlosy rano wiec dyfuzorek w uzyciu od poniedzialku do piatku
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 15:21   #24622
Eloe77

Cytat:
tylko nie pytaj mnie dlaczego
Dokładnie z tego powodu, jaki wymieniła Paulinka - brak humektantów.
Cytat:

Cytat:

Cytat:
hehe, zobaczymy zobaczymy co to będzie
chyba zabiorę ze sobą jakieś silikony żeby trochę zabezpieczyć włosy
Sprawdź poziom wilgotności i temperaturę o tej porze roku. Może się okazać, że silikon będzie najlepszym rozwiązaniem przy obu wysokich wartościach.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-09-21, 15:42   #24623
gubis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
Kropcia mnie zainspirowała tym pisaniem o badaniach od kilku dni i też się wybrałam, 2 fiolki mi wyciągneli i obie ręce przeorali - syndrom wampira, pochowane żyły do których pielęgniarki nie mogą się dostać o dziwo jestem wrażliwa na nawet najmniejszy brak krwi i czuję się wykończona cały dzień.
ja cierpię na syndrom tchórza... stresuję sie do tego stopnia, że zamykają mi się zastawki w żyłach i wtedy pobieranie nie jest już bezbolesne...

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
as temu mały efavit był tam po 13,50
Tak od razu zapytam. Gdzie kokos Efavitu w Warszawie można dostać tanio? Albo jakiś inny porządny olej kokosowy.
w pobliżu metra Natolin jest sklep ze zdrową żywnością i jakiś czas temu mały efavit byl tam po 13,5zł

Cytat:

Czasem, ale do samodzielnie robionej emulsji humektantowej używanej jako odżywka b/s.
Niektórym dziewczynom pasuje taki olejowy stylizator. Próbuj, pamiętaj tylko, by nie obciazyć włosów.

w jaki sposób olej łaczy się z żelem lnianym? planowałam dodać do swojej emulsji jakiegoś tluściocha, ale obawiam się, że jedna porcja będzie głównie olejowa i uczyni ze mnie niechluja, natomiast pozostałe nawet nie ujrzą śladu dodatku....

Cytat:
a byłaś na Marymoncie? nie maja tam alverde?
w którym miejscu jest ta magiczna budka? ;>

p.s. dowód na to, że chyba nie da się ochronić włosów przed płowieniem na słońcu... http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-...1_584366_n.jpg tak, wiem, że prostowanie jest złe, ale to była 'siła wyższa'
Stary 2010-09-21, 15:53   #24624
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:

olejuj więcej, na końcówki wyraźnie to u mnie wpływa
a gdzie Ty masz silikony? w Lorysie?
w lorysie jest dimethicone-niby ma być nieparujący ale tak to wygląda w praktyce że po umyciu włosy wyglądają na zdrowe i nawilżone, po nocy już są zmierzwione i widać połamane końcówki, no i w niektórych odżywkach jest jakiś silikon

olejuję, ale końcom już nic innego nie pomoże jak obcięcie

wiedziałyście że jest maska Delia?? może któraś już używała? właśnie dziś ją kupiłam i wkleiłam skład na składowy

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-09-21, 16:05   #24625
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
A tak w ogóle...kusicie mnie keratyną ;P
bo kusić warto a jak kuszona się skusi to skuszenia się nie pożałuje

Cytat:
Eloe- pomóż z amlą :P Tzn. ogólnie z olejkami hinduskimi ;P Już piszę do wszystkich i marudzę na innych forach nawet...
W przyszłym tygodniu to się skończy...jak w koncu coś zamówię
ja nie Kropcia ale powiem Ci, że mam almlę dabura na parafinie, super zapach ale trochę ta parafina mnie przeraża, nie mogę skończyć butelki, za to mam vatikę kokosową, olej kokosowy z dodatkami, henna, amla, jakieś inne zioła, bardzo ładnie się zmywa no i niby amlę ma

Cytat:
Byłam w leclerku, nie ma nowych pottersów
nic nie kupiłam, ale zakochałam się w zapachu pottersa z ginko
Eva Natura ma jakieś fajne odżyweczki, idę poszukać ich...
Ktoś poszukiwał wody brzozowej ? W leclerku jest za 5 zł i coś tam groszy

straszna gapa jestem, ale nie moge znalezc nigdzie skladu odzywek eva natura
moze ktos widzial? czy mam jeszcze raz isc do leclerka?
odżywki z Evy były analizowane chyba, na zakręconym lub ogólnym analizowym, pamiętam, że czytałam, ja mam odżywkę z lnem i chyba ma jakiś silikon a działanie u mnie hmm bez szału

Cytat:
Też go pamiętam
Wydaje mi się, że miały wtedy robione zdjęcia, leżąc w trumnie. Same zdjęcia były powalające
W amerykańskiej wersji Tyra jest super. Nie sądzę, żeby u nas udało się komuś prowadzić ten program tak, jak jej. (na razie to nawet nie wiem kto będzie prowadził - ta modelka z USA czy Piróg i Mielcarz )
tak, leżały w trumnach w wykopanym grobie, ale to było mega... A nasza wersja zdaje mi się trochę na siłę zrobiona, tak pod naszych "vipów" którzy mogą się pokazać

Cytat:
ale fajnie ile razy mnie już korciło, żeby zaczepić kręconowłosą na ulicy i zaprosić na nasze forum
ile razy ja w sklepie czy na ulicy gapię się na jakąś loczkowaną

Cytat:
Eloe- dziękuję
Tak się jakoś złożyło, ze ponad miesiąc jestem najszczęśliwszą kobietą na świecie

Wrily- dlatego też m.in ja już nie mieszkam z rodzicami
(żart )
Teraz męczę TŻta Narzeczonego
gratuluję i ja

ja chyba zacznę po prostu chować nowe zakupy moja matka zwykle nie rozumie tego, co robię, i po co. A sama ma tak podatne włosy, że jak bez specjalnej pielęgnacji umyłam jej włosy barwą, nałożyłam bezsilikonową maseczkę, potem b/s, jakiś stylizator i poukładałam to myślę, że podobnego rodzaju włosy co Rybiorek ma. Ale ona oczywiście uważa, że za stara na takie rzeczy jest i koniec dyskusji.

Cytat:
bardzo korci mnie podcięcie ale niezbyt mi dobrze w krótszych niż mam
masz piękne włosy takie ładnie poskręcane pasma. Jeśli wybierzesz się do fryzjera to uważaj bo może Ci zrobić to co u mnie. W ogóle nie powinnam dawać sobie zrobić tej górnej warstwy bo u mnie się nie sprawdza, kiedy były w miarę prosto ścięte to właśnie układał się taki lok od góry do dołu, teraz niektóre z górnej warstwy w ogóle się nie kręcą, inne łączą się z dłuższymi a inne tylko falują. Wcześniej skręt zaczynał mi się od ok 5 cm długości, teraz jest dużo ciężej a wiem, że mogłyby się prawie od skalpu kręcić bo z dłuższej warstwy korkociąg od samej góry potrafi się skręcić. I nie dałam sobie zbyt dużo ściąć chociaż względnie zniszczonych mam jeszcze kilka cm ale moje włosy na końcówkach jak zrobią spiralkę to dostają objętości i miałabym głowę jak arbuz

Cytat:
Napisane przez gubis Pokaż wiadomość
ja cierpię na syndrom tchórza... stresuję sie do tego stopnia, że zamykają mi się zastawki w żyłach i wtedy pobieranie nie jest już bezbolesne...
oj niefajnie... ja od maleńkości kłuta to nawet się nie stresuję.

A propos mojego uciekania koloru. Kiedy wczoraj myłam kłaczki to już widziałam, że woda nie farbuje ani po myciu odżywką ani po masce (o occie ostatnio zapominam ) ale... u mnie to chyba nieuniknione i ściśle związane ze strukturą kręconych, bo na samej górze kolor mam właściwie niezmieniony a dopiero ucieka i zmienia się od długości, gdzie pojawia się skręt. A długość włosów, które były niekatowane i od razu z naturalnych farbowane na obecny kolor to z 30 cm (nie mierzyłam a kiepska jestem w szacowaniu, w każdym razie prawie wszystkie) więc te najdłuższe teoretycznie powinny być nasiąknięte barwnikiem i bardziej nakarmione i wypielęgnowane od góry.

Idę dać brzydalom obiadku z kokoska
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 16:18   #24626
Paulinka675
Zakorzenienie

no właśnie ja strasznie boję się wizyt u fryzjera wcześniej mama mi obcinała, a u fryzjera cięłam ostatnio w grudniu, ale to jeszcze prostowałam wtedy

czy wam też fryzjerki przed farbowaniem rozczesują, a raczej rozrywają loki ?? ostatnio jak farbowałam to aż dziewczynie powiedziałam, że trochę za mocno szarpie-no nie mogłam patrzeć jak ona to robiła i to jeszcze się męczyła i od góry je rozczesywała, od dołu już by było łatwiej tyle że w JLD to oni na sztukę robią i szybko szybko

uważam że loki powinny najpierw myć i nie wiem jakoś wygładzić na szczotce zanim pofarbują-a nie czesać je na sucho

przed kolejną wizytą u fryzjera sama sobie je wygładzę

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-09-21, 16:48   #24627
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
w lorysie jest dimethicone-niby ma być nieparujący ale tak to wygląda w praktyce że po umyciu włosy wyglądają na zdrowe i nawilżone, po nocy już są zmierzwione i widać połamane końcówki, no i w niektórych odżywkach jest jakiś silikon

wiedziałyście że jest maska Delia?? może któraś już używała? właśnie dziś ją kupiłam i wkleiłam skład na składowy
ale chyba nie we wszystkich lorysach to jest, wydaje mi się że ja mam bez

maska delia? nie przypominam sobie, pójdę pooglądać do analizowego

Cytat:
no właśnie ja strasznie boję się wizyt u fryzjera wcześniej mama mi obcinała, a u fryzjera cięłam ostatnio w grudniu, ale to jeszcze prostowałam wtedy

czy wam też fryzjerki przed farbowaniem rozczesują, a raczej rozrywają loki ?? ostatnio jak farbowałam to aż dziewczynie powiedziałam, że trochę za mocno szarpie-no nie mogłam patrzeć jak ona to robiła i to jeszcze się męczyła i od góry je rozczesywała, od dołu już by było łatwiej tyle że w JLD to oni na sztukę robią i szybko szybko

uważam że loki powinny najpierw myć i nie wiem jakoś wygładzić na szczotce zanim pofarbują-a nie czesać je na sucho

przed kolejną wizytą u fryzjera sama sobie je wygładzę
dla kręconowłosych fryzjerofobia jest chyba powszechna i... uzasadniona

nigdy nie farbowałam włosów u fryzjera to nie wiem ale chyba na każdym kursie fryzjerskim uczą czesania od dołu a o szkoleniu osób z takich sieciówek to można sobie nieźle poczytać może jak umyjesz i nic z nimi nie zrobisz, najwyżej odżywką b/s będziesz wygładzać to da radę?

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

w tej masce, którą wrzuciłaś, faktycznie jest dimethicone i pq-7, gliceryna, czyli nie dla mnie, no i parabeny, których chyba na wrażliwe skalpy się nie powinno kłaść, w drugim też q-27 i parabeny... ale ciekawa jestem jak się będą na włosach zachowywać
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 16:53   #24628
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
dla zdjęć
dla żelu lnianego
za paczuszkę w końcu będzie objętość po dyfuzorze i nie będę musiała wychodzić z niedosuszonymi rano
Paczuszka już leci

Cytat:
Dokładnie z tego powodu, jaki wymieniła Paulinka - brak humektantów.
o kurcze, zatem to jest coś czego baaardzo potrzebuje na wyjazd
Cytat:
Sprawdź poziom wilgotności i temperaturę o tej porze roku. Może się okazać, że silikon będzie najlepszym rozwiązaniem przy obu wysokich wartościach.
pisałam jakiś czas temu o tym,marnie widzę swoje włosy wilgotność bliska 100% - załapię się jeszcze na porę deszczową, PR powyżej 25, no i większość czasu spędzę na wyspach, na plaży i nurkując.
Zabiorę na pewno garnier z awokado i karite, trochę oleju kokosowego...

Cytat:
Napisane przez gubis Pokaż wiadomość
OMG istne tortury

Cytat:
w którym miejscu jest ta magiczna budka? ;>
gdzies na tym bazarku koło hali - chemia z Niemiec
ja jeszcze tam nie bylam, nigdy nie po drodze...

Cytat:
p.s. dowód na to, że chyba nie da się ochronić włosów przed płowieniem na słońcu... http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-...1_584366_n.jpg tak, wiem, że prostowanie jest złe, ale to była 'siła wyższa'
jak jednorazowo to prostowanie to chyba Ci wybaczymy

Cytat:

to zamiast się tak dręczyć ciachnij końcówki i już
a Ty wogole unikasz humektantow w obawie przez puszakiem?

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
odżywki z Evy były analizowane chyba, na zakręconym lub ogólnym analizowym, pamiętam, że czytałam, ja mam odżywkę z lnem i chyba ma jakiś silikon a działanie u mnie hmm bez szału
ale to nie te które widziałam w sklepie... no chyba, że tylko nowe opakowania są

Cytat:
ja chyba zacznę po prostu chować nowe zakupy moja matka zwykle nie rozumie tego, co robię, i po co. A sama ma tak podatne włosy, że jak bez specjalnej pielęgnacji umyłam jej włosy barwą, nałożyłam bezsilikonową maseczkę, potem b/s, jakiś stylizator i poukładałam to myślę, że podobnego rodzaju włosy co Rybiorek ma. Ale ona oczywiście uważa, że za stara na takie rzeczy jest i koniec dyskusji.
ojej a moja mama wprost przeciwnie, zaczaiła się na moją joannę naturię jak byłyśmy na urlopie, więc jej oddałam trochę - zachwycona jest. Odżywkami też się z nią dzielę, od zawsze. Szkoda tylko, że ma tak malutko włosów na głowie

Cytat:
znowu tortury
ja nienawidzę fryzjerów za to jak ciągną mnie za włosy - do tej pory miałam straszne kołtuny i wiem, że ciężko było rozczesać,ale to jak niedelikatnie to robili to już przesada

Dopiszę jeszcze o dzisiejszym spotkaniu z żelem lnianym
przyznam szczerze, że jestem w szoku
pozytywnie
niezbyt umiejętnie nałożyłam żel, tzn z tyłu to prawie nic, a z przodu to aż były gluty na włosach
ale co tak, praktyka czyni mistrza
włosy przy schnięciu nie rozprostowały się
na dowód niezbyt umiejętne zdjęcia
naprawdę działa!!

i zdjęcie dla Eloe, widzę, że z tyłu fatalnie to wygląda, w miejscu gdzie się włosy nie kręca robi się też puszak - to włosy to ścięcia, max zniszczone

cieszę się, że moje włoski nie są zbyt wybredne, na większość Waszych rad pozytywnie reagują

Edytowane przez Yasmin
Czas edycji: 2010-09-21 o 17:33
Stary 2010-09-21, 17:39   #24629
Paulinka675
Zakorzenienie

wrily-curly ja używam lorys girl https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...-kreconych.htm, według producenta jest to stylizator, ale ja używam jako odżywki b/s-mam ten zielony i jest jeszcze różowy o takim samym składzie tylko zamiast kiwi ma ekstrakty z czerwonych owoców no i ładniej pachnie

yasmin zaczełam unikać humektantów jak się zaczęła deszczowa pogoda gdzieś na początku września, bo tak to całe lato ich używałam i nawet letni deszczyk nie powodował puszaka, no i unikam ich tylko w produktach b/s

co do lorysków-nie polecam lorysa nutri sun gloss krem w 300ml opakowaniu-strasznie puszy włosy i dodaje objętości czy użyty jako odżywka b/s czy d/s-tragedia

ja na parabeny wrażliwa nie jestem, ale hegron różowy jako myjadło mi nie podpasował, podrażniał mi skalp

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-09-21, 17:48   #24630
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Yasmin- jest bardzo dobrze Te, co się prostują tylko ciachnąć i powinno być lepiej niż pięknie

Wrily Curly- dziękuję Oby już było tylko lepiej i niech wszystko idzie w jednym kierunku

A ja po prostu zakochałam się w helfach
Nigdy wcześniej nie wchodziłam na tę stronę a teraz widzę tam same bogactwa
Mówię Wam kobitki- obkupię się jak nigdy Aż ręce zacieram...a TŻ nie patrzy na to wszystko z przerażenia

Dziś podgrzany kokos w dużej ilości na całe włoski na noc Jutro rano doprawię, potem zepnę spinką i pod wieczór umyję główkę
Umyję i tak, jak mówiłam- nie tuninguję odżywki olejem.
Potem dam tylko minimalną ilość kokosa na końcówki...ale tak robię zawsze

A podpowiedzcie- lepiej sprawdzi się np. sam kokos czy mieszanka olejów?
Bo mam klika oprócz niego Tzn. jeszcze olej ze słodkich migdałów, oliwę, oliwkę BD, rycynę...
Jak myślicie?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 10 (0 użytkowników i 10 gości)

Zasady wysyłania wiadomości