|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24571 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
ja też polecam keratynę, bardzo mi podratowała zniszczone włoski
Cytat:
chyba jednak wytrzymam bez pottersow.... Cytat:
napisałam nawet prośbę o zdjęcie ze składem, ale mnie olała wiem, że dziewczyna zagląda na wizaż, ale już sobie odpuszczę i obejrzę to za kilka dni sama w sklepie Cytat:
są rzeczywiście bardzo błyszczące i miękkie - bo bez żelu Jakie śpiochy, ale Wam zazdroszczę... |
|||
|
|
|
#24572 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mówię jak mnie przeraża październik :P
Zaczynam pierwszy rok studiów po rocznej przerwie od nauki... Na głowie dodatkowo mam pracę i...utrzymanie się Bo w końcu mieszka sie już na swoim ze swoim TŻtem ;] Do tego włosy, włosy, włosy... No a przedew szystkim boję się, że z moim J. będziemy mieli jeszcze mniej czasu dla siebie ech...A pierwsze zajęcia w ten piątek ![]() A tak w ogóle...kusicie mnie keratyną ;P
|
#24573 |
|
Rozeznanie
|
Wypróbowałam żel lniany z utrwalaczem miodowym. Strasznie się napuszyłam, ale szczerze mówiąc to może być tyle innych czynników, które mnie "spuszyły"
Powoli skłaniam się do wniosku, że moje włosy humektanty mają w nosie. Znaczy ... w cebulce ? Jedyne co je obłaskawia to emolienty. Ale przecież nie będę co mycie tego samego stosować Jest tyle fajowych recept i składników Chciałabym zgłosić małą modyfikację do metody kubeczkowej - lepiej od kubka sprawdza się butelka po zużytej odżywce/szamponie, łatwiej ją zamknąć i można mocno potrząsać.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#24574 | |||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
To dlatego takie nieostre zdjęcia Żartowałam. Piękne masz loki, ale fakt - im dłuższe, tym bardziej będą skręcone. Nakładaj olej na końcówki, by się nie zniszczyły i zapuszczaj ![]() Ja nie marzyłam. Nie lubię rzeczy modnych i raczej nie zdarza się, bym kupiła cokolwiek na czasie. Spodobały mnie się dopiero, gdy zobaczyłam je na żywo. I zwariowałam Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale rzeczywiście - wiele dziewczyn o ćwiczeniach na brzuszek czy inne części ciała nie słyszało. Cytat:
Zawiodłam się. Cytat:
Obejrzałam wpis w dzienniku - robi wrażenie! Możesz śmiało wpisać 2c Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie się podoba Cytat:
Przyrządziłam też reanimator na wzór KCSS, ale patent własny Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Z mizianiem i dotykaniem może być problem - taka trochę niedotykalska jestem ![]() Cytat:
|
|
#24575 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe- ja też coś nie lubię jak się mnie po włosiskach tyka :P
Pozwalam tylko TŻtowi ![]() Aczkolwiek ostatnio zrobiłam wyjątek i zmiękłam po prośbach mojego Szefa: "Mogę dotknąć loczka? Ale tylko loczka...i tylko raz...No nie bądź taka, no!" Dotknął loczka i był zachwycony ![]() Eloe- pomóż z amlą :P Tzn. ogólnie z olejkami hinduskimi ;P Już piszę do wszystkich i marudzę na innych forach nawet... W przyszłym tygodniu to się skończy...jak w koncu coś zamówię
|
#24576 | ||||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
![]() więc puszaka tez brak O widzisz... zapomniałam o nim. dziękuję Cytat:
Jaki puszak? Taki puszak to pikuś ![]() chwal swoje włosy, bo na to zasługują Indios Bravos nic się nie pochwaliłaś! GRATULACJE Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
kuruj się---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- I to mnie się podoba Cytat:
za CiebieJa preferuję słoiczek na mocz.
|
|
#24577 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja najbardziej lubię olejek swami niedostępny nigdzie w necie. Bardzo lubię bhringraj który ma w składzie ecliptę i różne inne fajne ziółka do nyle nie jestem przekonana lubię natomiast vatikę migdałową- daję raczej na sam skal (masaż-fajnie pachnie) bo znów ta nieszczęsna parafina na początku była kiedyś na allegro vatika migdałowa wzbogacona i nie wiem czy ona była na parafinie bo nie zdążyłam zakupić ani zapytać sprzedawcy ![]() czaję się na dwa nowe olejki ale funduszów brak lubię ten olejek kokosowy z dodatkiem amli i innych ![]() chyba nie pomogłam
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-09-20 o 16:03 |
|
|
|
|
#24578 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i na piękne kręcone lub falowane włosy ![]() Cytat:
ale fakt, że taki skręt typu 3 czy 4 u dziecka to trudny w pielęgnacji Przypominało mi się, jak kiedyś jeździłam na kolonie jako wychowawca i w jednym roku trafiły mi się 2 dziewczynki z "trudnymi włosami" jedna miala dość krótkie blond afro, to był szok - pierwszy i ostatni raz widziałam i dotykałam takie włosy. Strasznie ciężko było jej pomagać w myciu, a jeszcze trudniej było to okiełznać w jakieś kucyki czy warkoczyki w ilości minimum 10 sztuk na głowę a druga dziewczynka miała włosy za tyłek, myłam jej włosy zaplątane w warkocz (właściwie prałam -nie wiem czemu to dziecko tak było męczone przez mamusie ![]() Cytat:
Cytat:
włoski podetnę po powrocie, wiem że wyglądają kiepsko, ale to wina moich eksperymentów z nożyczkami - dużo obcięłam, ale jak widać kiepsko Cytat:
Cytat:
Cytat:
zresztą nie chciałabym żeby mnie miziała, ani dotykała, wogole najlepiej niech sie nie zbliza do mnie mam ostatnio uraz, bo spotkalam sie z mobbingiem w pracy ![]() no nie, tylko mi się podoba fryzurka TŻ i przyjaciółka by się zapłakali zresztą jak patrzę na zdjęcia jak miałam krótkie to jakoś tak dziwnie ![]() Cytat:
Cytat:
nie wierzyłam, że włosy przestaną się puszyć Indios a co będziesz studiować? Byłam w leclerku, nie ma nowych pottersów nic nie kupiłam, ale zakochałam się w zapachu pottersa z ginko Eva Natura ma jakieś fajne odżyweczki, idę poszukać ich... Ktoś poszukiwał wody brzozowej ? W leclerku jest za 5 zł i coś tam groszy straszna gapa jestem, ale nie moge znalezc nigdzie skladu odzywek eva natura moze ktos widzial? czy mam jeszcze raz isc do leclerka? Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-09-20 o 17:17 |
|||||||||
|
|
|
#24579 |
|
Wtajemniczenie
|
Zrobiłam na Allegro śledztwo w sprawie odżywek Alverde, w tej chwili nie jestem w stanie specjalnie się wykosztować ale podaję namiary na ludzi i cennik, który mi wysłali w ramach sprowadzania ich
![]() http://allegro.pl/show_user.php?uid=16425931 "Witam, najmocniej przepraszam, że tyle czasu to trwało, ale nie miałam okazji być w Niemczech w ostatnim tygodniu. Jeśli jest Pani nadal zainteresowana, poniżej podaję ceny (wszystko jest dostepne) : Sensitivspülung Birke Salbei 13zł Glanzspülung Zitronenblüte Aprikose 13zł Glanz-Haarkur Zitronen Aprikose 14zł Pflegespülung Aloe Vera Kibiskus 13zł Feuchtigkeitshaarkur Aloe Vera hibiskus 14zł Repair Spülung Traube Avocadoo 13zł Blond-Spülung Hopfenblüte Honig 13zł Coffein-Spülung Grüner Kaffee 13zł a szampony z tych serii po 10,5zł Pozdrawiam, ulasma" Niestety bezpośrednio w Warszawie nie znalazłam, a więc do tego co właśnie podałam trzeba by doliczyć koszty wysyłki (chyba w aukcjach jest podana i wynosi na 2 sztuki z 9,5zł ale mogę się mylić ).
|
|
|
|
#24580 | ||||
|
Zadomowienie
|
Brakował Ciebie na forum. Cytat:
To na kiedy się umówimy?Ja myślę, że u mnie cięcie jest realne w drugiej połowie października albo w listopadzie (niestety, listopad bardziej prawdopodobny). Czemu chcesz sama obcinać? Są za długie? Cytat:
Cytat:
Jest zarozumiała, a poza tym w programie bardzo nieporadnie naśladuje Gordona Ramsaya (on ma osobowość - przy nim Gessler to potulna owieczka Jej włosy też mi się nie podobają - są suche, cienkie, napuszone i nijakie. Pomijając już fakt że ona lata z rozpuszczonymi włosami po kuchni Ostatnio nawet zwrócił na to uwagę SANEPID - i bardzo słusznie, uważam.Cytat:
![]() Wydaje mi się, że miały wtedy robione zdjęcia, leżąc w trumnie. Same zdjęcia były powalające W amerykańskiej wersji Tyra jest super. Nie sądzę, żeby u nas udało się komuś prowadzić ten program tak, jak jej. (na razie to nawet nie wiem kto będzie prowadził - ta modelka z USA czy Piróg i Mielcarz ) Yasmin Piękne fale i loki, takie zdefiniowane i błyszczące Kropcia Jaka długość I takie piękne lokiMam nadzieję, że będziemy miały następną świadomą Kręconowłosą Dzisiaj, robiąc zakupy, rozmawiałam z Dziewczyną, która w tym sklepie pracowała. Najpierw zapytała, czy moje włosy są prawdziwe a następnie, co robię, żeby takie mieć. Wytłumaczyłam, że chodzi o odżywianie, mówiłam o silikonach i nawet o żelu lnianym. A przede wszystkim powiedziałam o naszym forum. Ma konto na Wizażu i powiedziała że nas poczyta (mam nadzieję, że też udzieli się na forum ![]() )
|
||||
|
|
|
#24581 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
odżywka sensitive - 2,25 w euro oczywiscie a byłaś na Marymoncie? nie maja tam alverde? Cytat:
|
||
|
|
|
#24582 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dotychczas robiłam rekonesans w internecie bo chciałam się przygotować żeby pójść z karteczką, na której będzie wszystko wypisane Odszukałam nazwy i składy Alverde. Mogę je wstawić do analiz(te których tam nie ma jeszcze). Niestety do składów Balea nie mogę się dogrzebać, te które widziałam nie wyglądały jakoś bardzo zachęcająco w porównaniu do Alverde
|
|
|
|
|
#24583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#24584 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#24585 |
|
Rozeznanie
|
Proteiny a ekstrakty?
Mam pytanie - tutaj znalazłam informację, że osoby unikające protein powinny unikać również "plant extracts". "Plants contain protein, and so do their extracts. This category is not as commonly problematic as hydrolyzed grains, but they still do bother some." Jaka jest Wasza opinia - czy unikacie ekstraktów w okresie przekarmienia proteinami? Np. takiej Joanny Mak z Bawełną, albo Garniera Volume Restructure?
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#24586 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez misiok Czas edycji: 2010-09-20 o 19:34 |
|
|
|
|
#24587 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe- dziękuję
![]() Tak się jakoś złożyło, ze ponad miesiąc jestem najszczęśliwszą kobietą na świecie ![]() Kropcia- dziękuję za informacje ![]() Zamówię teraz Dabur Amlę a potem może ten olej Bhringraj ![]() Amli już nie mogę się doczekać!!! ![]() Wrily- dlatego też m.in ja już nie mieszkam z rodzicami (żart )Teraz męczę TŻta Narzeczonego
|
#24588 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
* bo owe proteiny stanowią część części danego składnika * żeby nie popaść w przesadę A jeśli już bym chciała unikać to raczej w produktach, które są ekstraktami przepełnione, czyli bardziej byłby to Jantar niż drogeryjna odżywka. |
|
|
|
|
#24589 |
|
Zakorzenienie
|
wnerwia mnie już to codzienne mycie włosów
znaczy nie zawsze myję codziennie, ale bez rannego mycia nie da rady wyjść z domu a jako reanimator nic się u mnie nie sprawdza, jak coś próbuję nałożyć to mi zaczynają odstawać antenki i wyglądam gorzej niż jakbym nic nie robiła dobrze że nie pracuję bo inaczej nie wiem jakby to było z moimi włosami, a szkoda mi ich znów prostować czy to szczotką czy prostownicą bo już się do nich przyzwyczaiłam i w dodatku są ładne muszę coś wymyślić ale nie wiem co, inaczej się pochoruję w zimę
|
#24590 | |||||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
kurujcie się i na wakacje Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
następna chora Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja nie wiem jakiej jakości są ekstrakty użyte przez producentów. Uwierzę w ekstrakty z NC/BC czy Alverde, ale to, co dostępne u nas... widzę ekstrakty, ale średnio wierze w ich działanie. Nie przesadzałabym. Czas oddać komputer
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-09-21 o 08:29 |
|||||||||||
|
|
|
#24591 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() przepraszam za tyle pytań i nie obiecuję poprawy
||
|
|
|
#24592 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#24593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#24594 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego ja się cieszę, że na tyle urosły i tak sie układaja, ze mogę iść z lekko wilgotnymi spać i rano wstaję w całkiem niezłym stanie ;]
Małgosiu- dziękuję Słoneczko ![]() Cóż...ja czekam do środy- myję odżywką a następnie Lorys bez tuningu... Stylizacja bez wcierek (chyba jednak u mnie się nie sprawdzają ) i zobaczymy czy odżyją...Nie mogę patrzeć na te posklejane, obciążone i szorstkie strąki ![]() Waxa w weekend postaram się wykończyć na jeden raz- też bez tuningu. A potem tylko alma, Kalosy, Gloria i będzie można pochwalić się publicznie ![]() Boję się tylko jednego... Mam np. w październiku 3 weekendowe zjazdy pod rząd...I jak ja zrobię mój rytuał? Moją cotygodniową megabombową maskę? ![]() Może ktoś coś podpowie? Jakiś program minimum, który jednak zadba o moje lokasy? Bo już sama nie wiem co zrobię
|
#24595 | |
|
Wtajemniczenie
|
Poprawa niewskazana
![]() Cytat:
Może połóż ją przed myciem szamponem? Jakaś super dawka protein albo olej? |
|
|
|
|
#24596 |
|
Zakorzenienie
|
Syrenko- tak nazywam ją potocznie
![]() Jest tam wszystkiego po trochu- "przepis" na nią dawałam kiedyś w receptariuszu ![]() Ale często dodaję do niej mieszankę olei, żółtko itp. Trzymam ok. godziny czasu...Tak się przyzwyczaiłam do tego, że wydaje mi się, że jak zaprzestanę tego to od razu włosy źle zareagują, będą bardziej podatne na zniszczenia itp... Aczkolwiek samej zaczyna mi się wydawać, że trochę przesadzam ;] Ostatnio jak próbowałam nadrobić zaległości (co mi się jednak całkiem nie udało ) to przeczytałam artykuł Małgosi o podgrzewaniu odżywek i masek Nie pamiętam dokładnie tytułu- wybaczcie ;]I pamiętam, że nie chciałam przyjąć do wiadomości, że dłuższe podgrzewanie może nic nie dać ;] Ech...jestem w Kropce (Kropcia- to nic do Ciebie :P ), bo to moje durne myślenie jeszcze przemieni się w Placebo i włosy rzeczywiście źle mi zareagują
|
#24597 | ||
|
Zadomowienie
|
To wyznaczamy sobie termin - najpóźniej w listopadzie
![]() Cytat:
![]() A poza tym, to zależy, czy Ci to przeszkadza, czy źle się czujesz z takimi włosami? Jeśli nie, to ja bym poczekała do wizyty u fryzjera ![]() Cytat:
![]() Możesz dać maskę na noc i rano zmyć. Uważam, że jeśli maska jest treściwa i zmywasz odżywką/delikatnym szamponem, to wystarczy po umyciu nałożyć odżywkę b/s i dalej stylizacja (chodzi mi o skrócenie rano pielęgnacji). Możesz też nałożyć maskę, jak wrócisz z zajęć/po pracy i wieczorem zmyć. Chyba tę godzinę lub dwie znajdziesz, żeby potrzymać maskę? ![]() Możesz nałożyć naftę (zamiast maski) - ją trzyma się stosunkowo krótko, więc przed myciem wieczorem (ew. rano) powinnaś się zmieścić z czasem. Może zamiast maski przygotowywanej przez Ciebie - jakaś maska gotowa, np. Wax albo sam olej? W ten sposób dasz włosom coś innego - nawet jeśli będzie to miało prostszy skład, np. Wax? Zmiany są dobre ![]() Nie próbowałam tego, ale chyba Eloe i Kosmarka stosowały - nałożyć oleje/maskę i ładnie podpiąć włosy w kok (tylko nie wiem, czy nie jest na to za zimno?). Jak nałożysz olej tylko na długość włosów, to nikt nie zauważy, że akurat odżywiasz włosy. Jeszcze pomyślę, co robię, kiedy nie mam czasu ![]() Ale tak naprawdę, to nie przejmowałabym się za bardzo, jak przez jakiś czas nie nałożysz swojej maski. Był taki czas, że nie miałam kiedy nakładać masek czy olejów i włosom to nie zaszkodziło. Powiedziałabym, że bardziej im zaszkodził nadmiar masek i olejów Tak w ogóle to pielęgnacja minimum dla mnie to codzienne mycie (odżywką lub szamponem) + odżywka b/s (trzymana krótko, czyli 1-2 min.) + odżywka d/s + balsam Nivea FC + żel Jako maski: - balsam Seboradin lub - Wax lub - większa ilość odżywki d/s Trzymałam je przez noc lub przed myciem - na mokre włosy (trzymane trochę dłużej niż odżywka d/s). To są lekki maski, więc można je szybko zmyć odżywką. |
||
|
|
|
#24598 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie o obciążenie loków bardzo łatwo. Ale podobnie jak o przesuszenie.
|
|
#24599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#24600 | |||
|
Raczkowanie
|
Przepraszam, że się wetnę w waszą rozmowę, ale temat wybitnie mnie interesuje
![]() Cytat:
![]() Jak spora ilość włosomaniaczek, skusiłam się na zakup wax'a ze względu na czepek a zatem, mam czepek, mam wax'a Głowę myję co drugi dzień, ale niestety muszę to robić rano, żeby wyglądać jak człowiek w pracy ![]() Rano nie lubię się spieszyć, więc wstaję o 5 (o 6.30 muszę wyjść, żeby dojechać do pracy), wtedy w miarę daję radę z myciem i ew. jakąś maską (w trakcie śniadania się wchłania), ale często mam niedoschnięte włosy (nie chcę suszyć ciepłym nawiewem ! ). A zatem (wracając do tematu ) interesuje mnie jak to zrobić, żeby maska był sobie na włoskach przez noc, to by było rewelacyjne wyjście dla mnie! Generalnie na czepek zakładam czapkę i tak sobie chodzę...przypiąć to wsuwkami? Cytat:
![]() Cytat:
z reguły na drugi dzień po myciu świetnie zdaje egzamin. Nie wiem jak z maską, na to się jeszcze nie skusiłam ![]() Kochane zakręcone, skopiuję swój post z wątku "zniszczonych", bo jakoś do was mam większe zaufanie w kwestii wiedzy...no i zaczyna mnie cisnąć potrzeba kupienia czegoś w psikaczu (wiecie...Ci z BU mnie molestują w dzień i w nocy żebym coś u nich kupiła Mam pytanie techniczne. Kupiłam maseczkę Wax => http:////www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt-22031-opis-LBiotica-Moc-Natury-Wax-Intensywnie-regenerujaca-maseczka-do-wlosow-oslabionych-z-tendencja-do-wypadania.htm Dostałam też maski Lorys => z avokado - http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ow-suchych.htm i z proteinami mleka - http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...nami-mleka.htm I teraz...czy ma sens mieszanie ich? Czy same Lorysy wystarczą jako indywidualna maska do włosów zniszczonych? Kończy mi się mleczko jedwabne z BU, więc myślę nad skomponowaniem zamówienia, może warto kupić coś i dodać do maski - obiło mi się o uszy, że Lorysy są świetną "bazą". Zauważyłam, że po pierwszym użyciu (zmieszałam trochę wax'a i lorysa...aaa...wiem dolałam trochę mleczka jedwabnego z BU http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-do-wlosow.htm) włoski były super, nawilżone, miękkie, fajnie się kręciły, właściwie brak minusów. Za drugim razem - bez mleczka - sprawiały wrażenie obciążonych...jakieś pomysły co mogło być powodem? Zaszła kolejna modyfikacja w stanie moich włosków. Wczoraj podjęłam babską decyzję i poszłam podciąć.Jeśli wierzyć fryzjerce, to ponoć tył, po podcięciu, już jest ok. Boki jeszcze trzeba by z raz ciachnąć (hmm jakoś wydaje mi się, że to przez to, że nakładam odżywki głową w dół i może nie sięgam tak jak trzeba do tych z przodu w obawie o obciążenie (?))
21.07.2011 - Pierwszy Dzień Reszty Mojego Życia 175cm/64,5 kg - walczę z cellulitem - niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie - uczę się zdrowego odżywiania - dbam o cerę - PIJĘ DUŻO WODY Edytowane przez venealin Czas edycji: 2010-09-21 o 08:30 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 9 (0 użytkowników i 9 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:49.

ech...

kuruj się

Ostatnio nawet zwrócił na to uwagę SANEPID - i bardzo słusznie, uważam.
)