|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#25051 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
. Przeczytałam kiedyś jak chyba Eloe pisała w jakimś poście o proteinach i przypuszczam, że pokręciłam coś. Wydaje mi się, że na mnie proteiny też dobrze działają. Ale póki co gdybam . Mam na szczęście w niektórych maskach proteiny. Będę próbować dalej.Cytat:
.Przed chwilą zrobiłam nietypową przerwę w pisaniu papierzysk. Wzięłam nożyczki i poszłam do łazienki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Trochę pociachałam, ale bez złości . Teraz będę bała się pójść do fryzjera jeszcze bardziej z takimi krzywymi kłaczkami. Ale co tam, sama dla siebie byłam fryzjerem około 6 lat (dawno temu).Moja kotka była wniebowzięta, próbowała z muszli wyjmować moje włosy (przerwałam jej ten proceder bardzo szybko), a następnie wskoczyła do wanny i zaczęła się tarzać w pojedynczych włosach. Dobrze, że obie jesteśmy czarne .
|
||
|
|
|
#25052 |
|
Zadomowienie
|
![]() Z tych emocji zapomniałam: Eloe i Indios Wracajcie szybko do zdrowia
|
|
|
|
#25053 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny drogie.
Niestety z prawnego punktu widzenia rzeczy zamieszczone tutaj nie są w zgodzie z prawem,również i działanie autorki tego bloga. Pomijam fakt,że ten blog to bardzo nieładne wykorzystanie pracy wielu dziewczyn i wg mnie to taki "komercyjny blog" czerpiący dochody z reklam. Niestety jednak prawda jest też taka,że łamiemy same prawa autorskie (ok część z nas). Wyraźnie mówi o tym ustawa o prawach autorskich i prawach pokrewnych w swoim art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego. Mimo,że dyskusja tam toczona ma żenujący charakter to niestety ma podstawy prawne. |
|
|
|
#25054 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zamiast sie pakowac musialam sprawdzic co sie dzieje sprawa robi sie zenujaca, laska pojechala po calosci ![]() jesli nie sciagnie bloga z sieci powinnysmy jej uprzykrzyc zycie ale plisss bez wyzwisk moze udaloby sie uzyskac zgode wlascicielki tych tlumaczonych artykulow? wtedy to dla pseudo blogerki ![]() a jesli nie to rzeczywiscie te artykuly w jakis sposob zablokowac do czytania dla wszystkich zostawic tylko dla aktywnych kreconowlosych ![]() z tonu komentarzy mysle jednak, ze laska nie usunie tych danych z blogu ![]() ide sie pakowac, juz teraz na prawde papa Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-09-30 o 19:42 |
|
|
|
|
#25055 | |
|
Wtajemniczenie
|
też właśnie to zrobiłam no co za *** i jeszcze podała linki do Naszego dziennika itd ... Eloe czy jeżeli wiesz kto to czy możesz ją zablokować? Cytat:
my też Rybiorku -urosły i są piękne !!!
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-09-30 o 20:17 |
|
|
|
|
#25056 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Fakt, na tamtym blogu wywiązała się dośc ostra dyskusja. Jak by jednak nie patrzeć temat jest przykry.
Nie pamiętam dokładnie tej kwestii w prawie autorskim, jednak istotny był aspekt zarobkowy całego przedsięwzięcia. Nawet ja sama, będąc tutaj moderatorem, nie mam żadnego zysku z rozpowszechniania treści, które tłumaczyłam. I nie w tym celu je tez zamieszczałam. Jest jednak wiele postów/artykułów stanowiących utwór własny autorki posta - choćby całe FAQ czy te artykuły, które tłumaczeniami nie są (choćby Syrenki o humektantach). Niestety nie mam pojęcia kim jest ta osoba. Mam też do Was prośbę - bez wyzwisk i nadmiaru emocji. Wiem, że to trudne, ale donikąd nie prowadzi. Dajmy osobie czas na reakcję.
|
#25057 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli jesteś tego pewna, to dobrze byłoby znaleźć źródło tych informacji. Dla użytki osobistego to ma znaczenie - jeśli się w ten sposób korzysta, to tylko w celu niezarobkowym. Natomiast publikowanie w internecie zdecydowanie przekracza użytek osobisty. Cytat:
Był tam nawet Słownik Składników, który nie pochodzi z naszego podforum. (choć szczerze mówiąc, jeśli myślimy o tym samym artykule Syrenki, to chyba w większości składa się on z różnych innych artykułów (może to tylko stwierdzić Syrenka); to też niestety nie jest dozwolone )Edit: Jeśli chcemy, aby artykuły zostały na naszym forum, to nie widzę innego wyjścia, jak tylko zapytać o zgodę autorki oryginalnych wersji. Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-09-30 o 20:36 |
||
|
|
|
#25058 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
już jest lepiej ![]() Cytat:
|
|
#25059 |
|
Zakorzenienie
|
A proszę bardzo
Właśnie wróciłam do domu, nic nie robiłam z włoskami, zdjęcie kawałka włosków przerzuconych na bok, bo aparat zepsuty i musiałam telefonem Nie ma wielkich mega pięknych fal, ale w porównaniu z tym, co było kiedyś, to naprawdę jestem przezadowolona Edytowane przez myszka2020 Czas edycji: 2010-09-30 o 21:24 |
|
|
|
#25060 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Eloe, z tego co się orientuje całą sprawę można zgłosić Onetowi. Ale masz rację, dajmy czas osobie. Co do dyskusji na tym "blogu", uczestniczę w niej z zachowaniem podstawowych zasad kultury i to ja spotkałam się z obrażaniem obrońców blogerki. Dochodzę do wniosku, że nie ma z kim dyskutować. Żenada.
|
|
#25061 | |||
|
Zakorzenienie
|
DZIEWCZYNY DROGIE
Ja nie wiem jak to zrobic ale podobno mozna niektore watki na wizazu tak zablokowac ze tylko te osoby ktore uczesnicza w watku lub maja przyznany doste moga do niego wejsc, z tego co wiem opracowywanie czegokolwiek na wlasny uzytek nie jest kradzieza, przetlumaczylam i pokazalam przyjaciolkom, nie mam z tego korzysci bo to nie jest rozpowszechnianie, mieszkamy w roznych czesciach swiata i tu sie spotykamy, nie pobieramy materialnych korzysci z wzajemnego opowiadania sobie o naszych wlosach i co o nich wyczytalysmy Eloe czy mozesz sie dowiedziec jak mozemy zablokowac dziennik oraz watki z tlumaczeniami? ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
Cytat:
odkad sie bardziej skrecily trudno mi dostrzec ze urosly ![]() Cytat:
|
|
#25062 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rybiorko, a jak Twoje włosy wyglądają drugiego dnia po tych kosmetykach? Wiem, że myjesz codziennie, no ale jak wstajesz rano z łóżka, to patrzysz do lusta, zanim je umyjesz, no nie? ![]() Cześć szamponowa siostro Wracaj do nas szybko! I jak, i jak??? |
|
|
|
|
#25063 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tylko nie wiem, jak dokładnie jest z członkostwem w takim klubie - czy ktoś musi się zgodzić (założyciel klubu), żeby dana osoba mogła dołączyć do klubu? To słowo jest kluczem Z ustawy: Użytek osobisty Cytat:
Cytat:
):Cytat:
Natomiast rozwiązania problemów z artykułami z US należy chyba szukać w umowie międzynarodowej
|
||||
|
|
|
#25064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale ja uwielbiam poranne mycie, moze dlatego ze od 15 lat tak robie i jak nie umyje wlosow to czuje sie brudna choc one nie wygladaja zle, skret sie trzyma, czasami mam odgniecione po lewej stronie i kiedys nie umialam nic z tym zrobic, a teraz biore Set It Free i loki wracaja na miejsce, to jedyny kosmetyk z devy ktory naprawde uwielbiam, reszta jest ok, krzywdy nie robi ale tak spektakularnych wynikow jak po miss jessie's niet tak wiec jakbym nie miala czasu na wlosy to moge wyjsc, ale pod warunkiem ze nie nakladalam nic na noc, po nalozeniu masla shea na noc rano mam straczki stojace we wszystkie strony edit: zapomnialam, moje wloski nie sa sztywne, jakbys dotknela to w zyciu bys sie nie domyslila ze mam zel czy krem nalozony, loczki sa takie sprezynowate i uginaja sie pod dotykiem, nie czuc absolutnie ze cos mam na nich i moze dlatego wlasnie tak fajnie wygladaja Malgosiu padlam z zachwytu! Ja jestem taka bystra a Ty taka madra i lepsza niz James Bond ![]() (to co napisalam przyszlo mi do glowy w zwiazku z filmami na dvd, jak zapraszam przyjaciol i robimy seans filmowy to nie lamiemy prawa, mam przyjaciol ze Slowacji i jeszcze rok temu to jak ogladalismy to ja sporo musialam tlumaczyc - wiem ze to troche inne ale prawo opiera sie na analogiach)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-09-30 o 22:25 |
|
|
|
|
#25065 |
|
Raczkowanie
|
ejjjjjjjjjjjjj!!!! ja się nie wypowiadam, ale czytam was zawsze
nie chcę żebyście blokowały cosik :P
|
#25066 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Ja tylko na chwilę. Chyba zrobiłam krzywdę włoskom tym ciachaniem. Podcinałam suche no i oczywiście skręciły się bardziej niż przedtem. Dziwnie się czuję. No nic, odrosną.
Rybiorku, wydaje mi się, że mi proteiny też służą. To wracam do pracy (program wzmocnienia efektywności systemu nadzoru pedagogicznego i oceny jakości pracy szkoły , ale będę mądra jak to przeczytam ).A, oczywiście przypomniało mi się znów coś. Miałam rewalidację z uczniem. zapytał mnie czemu mam kręcone włosy. Sam sobie odpowiedział, że to od myślenia
|
|
|
|
#25067 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#25068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#25069 |
|
Zakorzenienie
|
To ja moge byc geniuszem? Tez?
Niezle
|
|
|
|
#25070 |
|
Zakorzenienie
|
watek dla zakreconych geniuszow
|
#25071 | |||||
|
Rozeznanie
|
też o tym pomyślałam
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
no jaaaaak... dobrze trochę włosów zleciało, chociaż z długości z 2 cm, i nie na zasadzie, że pani pyta (lub i nie) a tnie ile chce. Zadowolona jestem, oczywiście jak wróciłam do domu to musiałam umyć i po swojemu zrobić, chyba zawsze tak po fryzjerze robię, jakaś forma manii czy nerwicy natręctw? mam ich tonę.Dokładniej opiszę w bardziej odpowiednim wątku ale wrocławianki myślę, że mogą się skusić. a na nie lubię mieć miękkich loczków nawet jak trzymają linię, jakoś wolę mieć je trochę usztywnione tym żelem, nawet nie wiem, skąd mi się to zwięło. |
|||||
|
|
|
#25072 |
|
Zakorzenienie
|
Hhehhee to dopiero jest motywacja aby dbac o loki
|
|
|
|
#25073 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
(jestem totalnie zakrecona, wiem ze potrzebuje terapii odwykowej ale poki moge sobie pozwolic to szaleje)
|
|
#25074 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mamy dwa rozwiązania: - albo uzyskamy zgodę autorek blogów na rozpowszechnianie (czyli napiszemy maile i one zgodzą się na publikację naszych tłumaczeń; jeśli się nie zgodzą tu musimy usunąć artykuły z forum)* - korzystamy w ramach użytku dozwolonego, czyli wykorzystujemy tłumaczenia tylko do użytku własnego (dzielimy się tłumaczeniami tylko z rodziną, przyjaciółmi - czyli z osobami, z którymi "pozostajemy w stosunku towarzyskim"; w zależności jak zinterpretuje się to określenie, to węższy albo szerszy krąg osób stanowią osoby, "z którymi pozostajemy w stosunku towarzyskim"; oczywistym jest, że jeśli chcemy udostępnić artykuły wszystkim Kręconowłosym, to interpretacja tego pojęcia będzie na granicy prawa) Opisane rozwiązania możemy wykorzystać niezależnie od siebie - tzn. jeśli nie dostaniem zgody autorek (na publikację), to w ramach użytku osobistego możemy nadal korzystać. *Prawdę mówiąc to w ustawie wskazane jest, że wymaga zawarcia umowy w formie pisemnej, ale w różnych publikacjach w internecie (np. w Gazecie Prawnej) jest napisane, że rozpowszechnianie wymaga po prostu zgody twórcy. Żeby widzieć co należy dokładnie przez to rozumieć - trzeba by poszukać w podręcznikach do prawa autorskiego ![]() Wydaje mi się jednak, że zgoda udzielona w formie elektronicznej (czyli poprzez e-mail) byłaby dla nas wystarczająca. Jeszcze jest jedno wyjście - autorzy mogą udzielać generalnej zgody, czyli po prostu piszą na blogu, że zgadzają się na wykorzystanie ich utworów. Ale jeżeli takiej zgody nie ma, to nie oznacza, że można korzystać do woli (stosuje się przepisu ustawy)Przeszukałam blog NH i nie znalazłam takiej zgody 2) Jeżeli chodzi o artykuły, których autorzy są obywatelami US (czyli np. z NC) to zostaje chyba tylko dokonać wykładni umowy międzynarodowej dotyczącej ochrony praw autorskich zawartej między Polską a US Jeśli ktoś mysli, że wystarczy nie wykorzystywać utworu do celów zarobkowych - tutaj jest wytłumaczenie. Na koniec, co można zrobić, gdy wykryje się oszustwo w internecie: Cytat:
---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Jeżeli chodzi o cytowanie, to obawiam się, że zgodnie z prawem powinnyśmy podawać adres strony www, autora artykułu i datę. Mam na myśli cytowanie np. przy analizach, w wątku pielęgnacyjnym itp. (nawet jeśli to jest "tylko" 1 zdanie). Jesli natomiast jeśli chodzi o cytowanie do większych artykułów (pisanych przez nas), to oczywiście można cytować bez zgody autora, ale powinien to być artykuł, którego odpowiednio "duża" część będzie napisana przez nas samych (czyli nasza wiedza, wnioski, przemyślenia). Odpowiednie opracowanie kilku artykułów, bez naszego wkładu nie będzie zgodne z prawem. Piszę oczywiście tak, jak ja to widzę
|
|||
|
|
|
#25075 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mam też ma tak od zawsze, więc to nie jest nic dziwnego Cieszę się, że jesteś zadowolona ze ścięcia Cytat:
![]() W szkole pewnie masz/miałaś same dobre oceny, hmm? ![]() A tak w ogóle to będzie ktoś pisał do tych dziewczyn, których artykuły tłumaczyłyście, o pozwolenie?
|
|
#25076 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
baaardzo lubię takie miękkie włoskidlatego zdecydowałam się ostatnio odstawić żele sklepowe Zrobiłam raz eksperyment z sokiem aloesowym - po umyciu włosów, zamiast odżywki polałam głowę sokiem z aloesu (1/2 kubka). Po chwili spłukałam. Po wysuszeniu (nic więcej już na nie nie dałam) były baaaardzo mięciutkie, jak nigdy. Za to nie zbijały się w kosmyki/pukle (do tego ja muszę mieć olejek w odżywce) i nie poprawiło to skrętu. Jeszcze nie rozgryzłam protein - mam wrażenie, że nie za bardzo mi służą. Teraz odstawiłam i jest mniej puchu/antenek i włosy są bardziej miękkie (w końcu jestem z nich zadowolona). Dam proteinom jeszcze kiedyś szansę tylko ostrożnie
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#25077 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wchodzi w to choćby słynna instytucja plagiatu np.prac magisterskich,która nie ma komercyjnego podtekstu. |
|
|
|
|
#25078 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
A szkoda, bo były fajne casusy ![]() I tak nie zmienia to faktu, że poza wątkiem z tłumaczeniami nie ma wątpliwości co do autorstwa i własności praw. W sumie niby powinnam się cieszyć, tylko z czego - z kopii siebie samej czy z kopii dziewczyn, z którymi współpracowałam przy FAQ? Bo nie zapominajmy, że forum i ten blog to nie tylko artykuły.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-10-01 o 10:12 |
|
|
|
|
#25079 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Aczkolwiek... niestety co do podkreślonych fragmentów. Nie jest to niestety użytek dozwolony .Co prawda w orzeczeniach sądowych są różne interpretacje tego szerokiego pojęcia,ale niestety obecnie większość jest nieprzychylnych dla naszego problemu. Ponieważ slowem kluczowym jest internet. Dotyczy to utworów przechowywanych i będących przedmiotem wymiany. I tu dyrektywy unijne są nieubłagane,prawa autorskie to między innymi :prawo publicznego komunikowania przynależne wyłącznie autorowi prawo do zezwalania lub zabraniania publicznego udostępniania utworu drogą przewodową lub bezprzewodową, prawo do rozpowszechniania wyłączne prawo autora do zezwalania lub zabraniania wszelkich form publicznej dystrybucji czy prawo do zwielokrotniania utworuprawo autora do wyłącznego zezwalania lub zabraniania bezpośredniego lub pośredniego, tymczasowego lub stałego zwielokrotniania utworu, przy wykorzystaniu wszelkich środków i w jakiejkolwiek formie, w całości lub częściowo. A ponieważ zamieszczanie w sieci utworów chronionych prawami autorskimi oznacza z kolei ich powielanie i udostępnianie publiczne. Robione bez zezwolenia jest naruszaniem prawa autorskiego. Forma elektroniczna jest też formą wyraźnego wysłowienia woli,a o to tutaj chodzi ![]() Ta zgoda to po prostu licencja otwarta,ale musi być jasno określona. A tak naprawdę najprostszą rzeczą stosowaną powszechnie jest napisanie własnego tekstu,w którym poddaje się analizie,przemyśleniom,ko nstruktywnej krytyce tudzież zachwytowi określone fragmenty z utworu. Wychodzę również z założenia,iż ciężko się "boksować" z kimś kto łamie zasady w ten sam sposób,zgodnie z regułą "kto mieczem wojuje ten od miecza zginie". Tylko,że to moje racjonalne podejście,emocjonalnie pewnie tamtej osobie ogoliłabym głowę na łyso
|
|
|
|
|
#25080 |
|
Zakorzenienie
|
No to co robimy? Sporo artykulow jest z NC. Jesli chcecie to w naszym imieniu napisze tam, wytlumacze co robimy i dlaczego pytamy o zgode. Ja tlumaczylam jeden artykul wiec to jedna osoba, moze trzeba by bylo zrobic spis i moge machnac wszystko w jednym mailu. Dajcie znac co myslicie, wydaje mi sie ze ze zgoda nie bedzie problemu, w koncu robimy chwalebna rzecz, za darmo uswiadamiamy kreconowlose ze sa piekne i nie powinny niszczc swoich wlosow, jakby co wysylajcie mi na pv co i kto, czyli jaki artykul i kto napisal na NC (jak sie zdecydujecie), mysle ze to najprostsze rozwiazanie i wtedy panienka z tego blogu nie bedzie miec wyjscia skoro my zalatwimy sprawe legalnie zgodnie z prawem, nie wiem na jakim etapie sa rozmowy z nia bo nie zagladalam juz na jej bloga ale mam nadzieje ze ona stonuje bo jej zachowanie pozostawia wiele do zyczenia.
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:34.

. Przeczytałam kiedyś jak chyba Eloe pisała w jakimś poście o proteinach i przypuszczam, że pokręciłam coś. Wydaje mi się, że na mnie proteiny też dobrze działają. Ale póki co gdybam
. Mam na szczęście w niektórych maskach proteiny. Będę próbować dalej.

Wracajcie szybko do zdrowia

zostawic tylko dla aktywnych kreconowlosych