Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 840 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-02, 00:38   #25171
Volyova
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
na pewno chciałabym robić listę w pierwszym poście z artykułami przez nas napisanymi;
ale to nie wyklucza tego o czym piszesz;
generalnie tamten wątek zawierał same artykuły, dyskusje toczyły się tutaj; możemy również i to zmienić;
trzeba obmyślić strategię
oczywiście nie chcę robić bałaganu

Tak nieśmiało chciałabym wrócić do tematów włosowych
Mam pytanie o substancje nawilżające inne niż humektanty. Dotąd byłam przekonana, że to synonim , tymczasem w artykule o punkcie rosy na NC jest zdanie
"That’s why in dry climates it is important to use conditioning products which rely on strong moisturizers rather than traditional humectants" (w wątku z artykułami: "W związku z tym, przy niskiej wilgotności powietrza należy używać więcej preparatów nawilżających (innych niż humektanty)")

Zastanawiam się co to są te tajemnicze "moisturizers"? Nie ma ich wymienionych z nazwy, w przeciwieństwie do humektantów, których długą listę można bez problemu znaleźć.

Jak myślicie?

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 00:46   #25172
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
nie wpadamy tu w paranoję?
jak napiszę książkę i opiszę swoją unikatową teorię to nikt nie ma prawa jej opisać bo złamie moje prawa?
żadna gazeta/czasopismo/dziennikarz itd?
żadnych recenzji, opinii, streszczeń?
chyba troche, sama nazwa CG to cos co Lorraine wymyslila i mozna ja uznac za stanowiaca jej wlasnosc, na wielu portalach sa poprostu zasady pielegnacji wlosow kreconych i polecane jest mycie odzywka, nie czesanie itp

Cytat:
już lecę

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Wątek otworzony.
Zapraszam do zapełniania go
ja wstawie jutro wieczorem, mam na brudno w notesie , dostalam takiej weny ze pisalam w autobusie jak wracalam z pracy, wydrukowalam sobie tlumaczenie zeby miec naukowe rzeczy pod reka i sobie pisalam, fatalnie sie pisze w jadacym busie, tego co napisalam nikt nie dalby rady odczytac, naprawde wyszlo gryzmolowato ale wazne ze ja moge odczytac, no nie wiem na ile Wam sie spodoba moja wersja bo sie mnie chochlik zlapal popoludniu, przeczytacie to powiecie, musze to tylko przepisac na kompie

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Mam taką nieśmiałą uwagę Odnośniki na pewno są fajnym rozwiązaniem. Zastanawiam się jakie miałoby być to ewentualne streszczenie. Nie każda zakręcona jest anglojęzyczna (np. ja, całą moją edukację nie miałam angielskiego i znam go bardzo kiepsko). Także prosiłabym, jeśli można o w miarę dokładne informacje. Wiem, że wymaga to masę pracy i czasu
Basiu nie martw sie, ja wprawdzie przerobilam swoje tlumaczenie na cos od siebie ale napewno beda to dokladne informacje, jesli chodzi o naukowa czesc, plus dodalam swoje doswiadczenia i wnioski tak abyscie wiedzialy co robic i jaka opcje zastosowac, to samo zrobie z tlumaczeniami Malgosi
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 01:02   #25173
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez polelavendove Pokaż wiadomość
Ale mówimy o potocznym rozumieniu patentu?
Bo mamy też np. patent żeglarski
Potocznie patent to tyle co dokument,ale chyba nie o tym tu mówimy.

To nie jest patent na np.oscypek a na produkcję oscypka.
Przemyslowe stosowanie polega na tym,że wg wynalazku można uzyskać wytwór lub wykorzystywany sposób,w rozumieniu technicznym,nie wykluczając rolnictwa(art.27 Prawo własności przemysłowej).
Napisałam o patencie na oscypka, bo zawiera się w nim oprócz prawa do produkcji również prawo do nazwy. Unia Europejska pojmuje to tak prawo wynikające z patentu jest dwukierunkowym prawem uprawnionego do czerpania korzyści ekonomicznych z patentu, co stanowi pozytywną stronę jego uprawnień oraz przyznanie prawa do zapobiegania ingerencji osób trzecich, jako negatywna strona. Prawo patentowe jest związane nie tylko z prawem do wynalazku, ale również z wykorzystaniem wynalazku, z którego wynika to prawo. W tym kontekście, należy wziąć pod uwagę nie tylko ekonomiczne korzyści z wynalazku, ale także zapobieganie naruszeniom praw beneficjenta. Uprawniony może zażądać zakazania produkcji, sprzedaży, dystrybucji i importu opatentowanych produktów. Jeżeli części lub części zamienne głównego produktu mogą być produkowane oddzielnie, zakaz produkcji, sprzedaży, dystrybucji i importu również obejmuje te części. Jednocześnie prawo beneficjenta obejmuje zakazanie używania wynalazku w sposób pośredni w odniesieniu do materiałów i urządzeń związanych z patentem przez osoby, którym nie przysługuje prawo do używania patentu.
Fakt, za daleko zabrnęłyśmy, a ja jak zwykle jeśli chodzi o moje kochane prawo dałam się ponieśćSorrki
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 02:33   #25174
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
nie wpadamy tu w paranoję?
jak napiszę książkę i opiszę swoją unikatową teorię to nikt nie ma prawa jej opisać bo złamie moje prawa?
żadna gazeta/czasopismo/dziennikarz itd?
żadnych recenzji, opinii, streszczeń?
Cytat:
ale czy Lorraine ma patent na CG?
i nikt tu nie pisze o niczym przedpemierowym, ale o książce, która wyszła dobre kilka lat temu i o której już bardzo wiele napisano;
czy naprawdę chcecie powiedzieć, że napisanie na forum czym jest metoda CG wg Lorraine jest niezgodne z prawem?
ej ale spokojnie tu myślę właśnie bardziej o historii tego jak CG powstało bo nigdy się tym nie interesowałam specjalnie, chodzi o to, na ile to jest taka obiegowa opinia i coś, co powstało w praniu, wędrując przez np. różne blogi a na ile coś, co Lorraine sama stworzyła na podstawie własnych badań i spisała jakby od nowa i tak rewolucyjnie chociaż to już wyższego rzędu rozważania i raczej niedotyczące bezpośrednio forum ponieważ wątpię, żeby ten temat pojawił się jako realny problem.

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
chyba troche, sama nazwa CG to cos co Lorraine wymyslila i mozna ja uznac za stanowiaca jej wlasnosc, na wielu portalach sa poprostu zasady pielegnacji wlosow kreconych i polecane jest mycie odzywka, nie czesanie itp
mniej więcej o to mi chodziło wiadomo, że samo CG jakoś bardzo wtopiło się w internetową społeczność kręconowłosych działających na forach, yt, blogach i pewnie nikt by się nie dopominał o jakieś prawa autorskie czy coś... w sumie to nie piszę już nic bo mi się w głowie miesza od tej godziny. W każdym razie traktuję to jako dyskusję teoretyczną i która raczej w praktyce nam się nie przyda
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 10:35   #25175
i_lonka
Raczkowanie

Syrenko, czytałam Twojego posta na nowym wątku, tytuł wątku i treść posta bardzo mi się podobają .
Cieszę się, że te artykuły zostaną wzbogacone o doświadczenia kręconowłosych i własne refleksje.

7.07.10
- CG
14.07.10 - bez prostowania
13.09.10 - pokrzywa

i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 10:38   #25176
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Napisałam o patencie na oscypka, bo zawiera się w nim oprócz prawa do produkcji również prawo do nazwy. Unia Europejska pojmuje to tak prawo wynikające z patentu jest dwukierunkowym prawem uprawnionego do czerpania korzyści ekonomicznych z patentu, co stanowi pozytywną stronę jego uprawnień oraz przyznanie prawa do zapobiegania ingerencji osób trzecich, jako negatywna strona. Prawo patentowe jest związane nie tylko z prawem do wynalazku, ale również z wykorzystaniem wynalazku, z którego wynika to prawo. W tym kontekście, należy wziąć pod uwagę nie tylko ekonomiczne korzyści z wynalazku, ale także zapobieganie naruszeniom praw beneficjenta. Uprawniony może zażądać zakazania produkcji, sprzedaży, dystrybucji i importu opatentowanych produktów. Jeżeli części lub części zamienne głównego produktu mogą być produkowane oddzielnie, zakaz produkcji, sprzedaży, dystrybucji i importu również obejmuje te części. Jednocześnie prawo beneficjenta obejmuje zakazanie używania wynalazku w sposób pośredni w odniesieniu do materiałów i urządzeń związanych z patentem przez osoby, którym nie przysługuje prawo do używania patentu.
Fakt, za daleko zabrnęłyśmy, a ja jak zwykle jeśli chodzi o moje kochane prawo dałam się ponieśćSorrki
Ale Ty nic nowego nie napisalaś,o tym co idzie za określonymi prawami już było.
Poza patentem udzielane są dodatkowe prawa ochronne np.na nazwę (jeżeli ktoś życzy).
Suszarka może się nazywac suszarką" X" ale równocześnie może się nazywać "suszarką z dyfuzorem nie rozwiewającym włosów".Na jedno i drugie może być patent.
Ale myślę,że czas skończyć tą dyskusję,bo przecież ona dotyczy zupełnie innego tematu prawa własności przemysłowej,a nie prawa autorskiego...i możemy się przenieść na forum dla prawników

Panią Szefową przepraszamy,ale wszystko przez jeden głupi blog...

Agison ojej macadamia,który mi wczoraj dałaś właśnie przetrenowuję i dam znać co z tego wyniknie.

A jeszcze w kwestii kosmetyków.Zakupiłam Vatiki http://www.helfy.pl/vatika-krem-do-w...padajace-wlosy
co prawda włosy zrobily się baaaardzo miękkie,ale pierzaste.
Dodatkowo nie spotkalam się jeszcze nigdy z produktem,który tak obciąża włosy...
polelavendove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 10:57   #25177
kropcia007
Wtajemniczenie

Dziewczyny może przeniesiemy (tzn Pani moderator czy może przenieść ) te wszystkie posty o blogu, prawie itd na plotkowy??

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 11:26   #25178
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
oczywiście nie chcę robić bałaganu
Nie, w końcu Twój głos jest na temat
Cóż... temat był gorący i jak by nie patrzeć - mieszczący się w...
Cytat:
Tak nieśmiało chciałabym wrócić do tematów włosowych
Mam pytanie o substancje nawilżające inne niż humektanty. Dotąd byłam przekonana, że to synonim , tymczasem w artykule o punkcie rosy na NC jest zdanie
"That’s why in dry climates it is important to use conditioning products which rely on strong moisturizers rather than traditional humectants" (w wątku z artykułami: "W związku z tym, przy niskiej wilgotności powietrza należy używać więcej preparatów nawilżających (innych niż humektanty)")

Zastanawiam się co to są te tajemnicze "moisturizers"? Nie ma ich wymienionych z nazwy, w przeciwieństwie do humektantów, których długą listę można bez problemu znaleźć.
Wielokrotnie nad tym myślałam, ponieważ to nie jest do końca jednoznaczne.
Wszystko zależy od zdeiniowiowania słowa "nawilżanie":
- dostarczanie i uzupełnianie wody,
- regulowanie poziomów wilgotności (poprzez "przenoszenie" czy "przesuwanie" z miejsca, gdzie jest jej więcej w miejsce, gdzie jest jej mniej)
- zatrzymywanie wilgoci we wnętrzu (skóry czy włosa).
Teraz różne substancje na różny sposób nawilżają - regulacją zajmują się humektanty, zaś zatrzymywaniem polimery, emolienty, proteiny wielkocząsteczkowe. Jako pewny nawilżacz "dostarczający wody" podaje się aloes (za Lorraine), jednak aloes niesie ze sobą nie tylko wodę. Nadto emolienty (zwykle oleje) niosą ze sobą kwasy tłuszczowe, które też mogą nawilżać.
Jak widzisz, by nawilżyć włosy nie wystarczą same humektanty, ale też inne składniki. Zatem by nawilżyć musisz - moim zdaniem - dostarczyć włosom grupę określonych składników, a nie tylko jeden.
Kluczowe więc są emolienty i humektanty, ale zaraz potem proteiny.
Cytat:
Panią Szefową przepraszamy,ale wszystko przez jeden głupi blog...
Który zresztą sama znalazla. I jak przeczytała słowa autorek FAQ, to ją trafiło.
Właśnie dlatego nie reagowałam.
Ale skończmy już, proszę Widzę, że Syrenka założyła wątek do rozważań
Cytat:
A jeszcze w kwestii kosmetyków.Zakupiłam Vatiki http://www.helfy.pl/vatika-krem-do-w...padajace-wlosy
Dodatkowo nie spotkalam się jeszcze nigdy z produktem,który tak obciąża włosy...
Tam nie ma naprawdę nic więcej w składzie? Kiedy nakładałaś ten krem? Wygląda na przedmyciowy...

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Cytat:
Jest super
Choć się zastanawiam czy tej naukowości dziewczyny się nie przestraszą
Mnie osobiście ta naukowośćnieco przeraża, ponieważ zakłada jakieś badania/weryfikowalność. Tymczasem poza własnymi doświadczeniami, lekturami, dostępem do wyników badań już przeprowadzonych nie mamy wiele, więc ta naukowość mi zgrzyta.
Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Mnie osobiście najbardziej ruszyła "czelność" blogowiczki, która posłużyła się Waszymi tłumaczeniami bez zgody, a na dodatek dała linka do wizazu i wątku kręconowłosych...I tu jest mocny argument na meila do Onetu
Zaznaczam ponownie, że skopiowała nie tylko tłumaczenia, lecz także nasze teksty autorskie. I to mnie boli najbardziej.
W kwestii zasad cg - one nie są dokładnie skodyfikowane - kodyfikować je trzeba, zbierając programy pielęgnacyjne. Trzeba wybrać to, co najistotniejsze.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 11:29   #25179
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Tam nie ma naprawdę nic więcej w składzie? Kiedy nakładałaś ten krem? Wygląda na przedmyciowy...
mam ten krem i on nic nie daje... Nakładałam jak maseczkę nie stosowałam jako stylizator.

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 11:51   #25180
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale skończmy już, proszę
Ja już ani słowa w temacie
Cytat:
Tam nie ma naprawdę nic więcej w składzie? Kiedy nakładałaś ten krem? Wygląda na przedmyciowy...[COLOR="Silver"]
Chyba nie z tego co pamiętam jak go oglądałam.Obecnie poszedł na gościnne występy do Agison więc głowy nie dam.

Stosowałam zarówno jako stylizator,niewielką ilość w ogóle się nie sprawdził i obciążył.
Jak również stosowałam przedmyciowo.Nic mi tak nigdy nie zmiękczyło włosów,ale równocześnie duuuże przeciążenie.
Stary 2010-10-02, 11:57   #25181
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Który zresztą sama znalazla. I jak przeczytała słowa autorek FAQ, to ją trafiło.
Ja dopiero wczoraj znalazłam, że skopiowała cały wpis z mojego bloga (bardziej mnie to nawet trafiło niż skopiowanie artykułu (o occie), który przetłumaczyłam)

Cytat:
Ale skończmy już, proszę Widzę, że Syrenka założyła wątek do rozważań
W pierwszym momencie zrozumiałam, że Syrenka założyła wątek na temat tego blogu. Aż musiałam sprawdzić

Cytat:
W kwestii zasad cg - one nie są dokładnie skodyfikowane - kodyfikować je trzeba, zbierając programy pielęgnacyjne. Trzeba wybrać to, co najistotniejsze.
W pełni się z Tobą zgadzam.
Nie można popadać w paranoję, bo inaczej nie mogłybyśmy napisać nic ponad to, co same wymyślimy

Sama nie tak dawno szukałam, co należy rozumieć przez metodę CG i okazało się, że inaczej to przedstawiają na NC, inaczej Lorraine w swojej książce, a inaczej jeszcze my.
Różnice są znaczące (ale w fundamentalnych kwestiach się zgadzamy).

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 12:02   #25182
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba nie z tego co pamiętam jak go oglądałam.Obecnie poszedł na gościnne występy do Agison więc głowy nie dam.

Stosowałam zarówno jako stylizator,niewielką ilość w ogóle się nie sprawdził i obciążył.
Jak również stosowałam przedmyciowo.Nic mi tak nigdy nie zmiękczyło włosów,ale równocześnie duuuże przeciążenie.
ojojoj, to ciekawe co zrobi z moimi cieniasami
a sqad ma rzeczywiście skromny, oliwa z oliwek, extrakt z kaktusa, D-pantenol i parfum ale czasem mniej znaczy więcej

ciekawa jestem jak się u Ciebie sprawdzi makadamia tylko w razie czego nie bij, miałam dobre intencje

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 12:33   #25183
MidnightPoison
Raczkowanie

Byłam na zakupach wreszcie, kupiłam seboradin, Mrs Potters, FructisVolum Restructure i balsam Nivea Fale i Loki.

Zmoczyłam włosy, dałam na godzine Fructis VR. Potem dałam troche seboradinu czarna rzodkiew z mrs potters, odczekałam 20 minut i wgniotłam balsam nivea.

Pasmo pamięci:
(23.05.10 - 14cm)
(26.09.10 - 20 cm)

MidnightPoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 12:34   #25184
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
ojojoj, to ciekawe co zrobi z moimi cieniasami
a sqad ma rzeczywiście skromny, oliwa z oliwek, extrakt z kaktusa, D-pantenol i parfum ale czasem mniej znaczy więcej

ciekawa jestem jak się u Ciebie sprawdzi makadamia tylko w razie czego nie bij, miałam dobre intencje
Jako i ja
Ostrzeżenie było

Choć może ma to związek z porowatością i włoski będziesz miała
Stary 2010-10-02, 13:22   #25185
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Jako i ja
Ostrzeżenie było

Choć może ma to związek z porowatością i włoski będziesz miała
ponoć dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane kiedyś zapewne sprawdzimy to na własnej skórze

oj, pewnie nie, przecież Twoja porowatość uległa znacznej poprawie to pewnie kwestia tego że krem bazuje na oliwie i z tego względu obciąża, imo jako stylizator nie ma on szans li i jedynie przed myciem ... a czym go zmywałaś, odżywka?

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-10-02, 13:27   #25186
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
ponoć dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane kiedyś zapewne sprawdzimy to na własnej skórze

oj, pewnie nie, przecież Twoja porowatość uległa znacznej poprawie to pewnie kwestia tego że krem bazuje na oliwie i z tego względu obciąża, imo jako stylizator nie ma on szans li i jedynie przed myciem ... a czym go zmywałaś, odżywka?
Odżywką, odżywką.
Zupełnie nie ma problemu ze zmywaniem.Ona chyba mniej mi się osadziła na włosach a bardziej wniknęła do środka,stąd moje podejrzenia padły na porowatość
W sumie to rozumiem przeciążenie oliwą,ale on ma taką budyniowo-sufletową konsystencję,że się zdziwiłam.
Żadna ciężka,treściwa fizycznie maska.
Stary 2010-10-02, 13:38   #25187
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Ciekawa, co ona napisze. U Ciebie się nie sprawdza, u Kropci Też...
Cytat:
Jako stylizator bymnie próbowała (chyba że kapkę, kapkę!) - w końcu olej na początku, więc nadmiar =obciążenie. Tylko gdzie ten nadmiar, skoro sam olej jako stylizator zwykle idzie w ilości na paznokieć
Stawiam na oliwę.
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
[COLOR=Silver]Ja dopiero wczoraj znalazłam, że skopiowała cały wpis z mojego bloga (bardziej mnie to nawet trafiło niż skopiowanie artykułu (o occie), który przetłumaczyłam)
Czułam, ze to z Twojego bloga
Cytat:
W pierwszym momencie zrozumiałam, że Syrenka założyła wątek na temat tego blogu. Aż musiałam sprawdzić
Ja już wstawiłam własne opracowanie i wyrzuciłam tłumaczenie.
Najgorszy mam za sobą Jednocześnie wiem, ze warto by coś jeszcze dodać Pomyślę o tym
Cytat:
Napisane przez MidnightPoison Pokaż wiadomość
Zmoczyłam włosy, dałam na godzine Fructis VR. Potem dałam troche seboradinu czarna rzodkiew z mrs potters, odczekałam 20 minut i wgniotłam balsam nivea.
Boskie korkociągi
Cytat:
W sumie to rozumiem przeciążenie oliwą,ale on ma taką budyniowo-sufletową konsystencję,że się zdziwiłam.
Żadna ciężka,treściwa fizycznie maska.
Konsystencja pewnie dzięki ekstraktowi i panthenolowi. Tyle że z oliwą jest różnie.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 13:49   #25188
blakinka
Raczkowanie

Cytat:
Pięknie Ci się włoski zakręcają

Ja wczoraj kupiłam garnier color resist, w wątku o analizie podałam skład z tego co sama rozszyfrowałam w składzie, to jest silikon amodimethicone, nie rozpuszcza się w wodzie, ale bardzo łatwo jest usuwany za pomocą łagodnych szamponów
z hipp wróciłam na babydream, kontynułuję naturię mak&bawełna, nakładam maskę glorię, jutro zrobię własnoręcznie robione mazidło-maske i będzie nawilżanie
po dzisiejszym myciu włosy wyglądają bardzo ładnie, są miękkie i miłe w dotyku
szkoda, że moje włosy nie kręcą się na całej długości od nasady tam gdzie mam pocieniowane włosy, czyli od połowy w dół (od ucha), zawijają mi się piękne loczki
Stary 2010-10-02, 14:25   #25189
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
dziwna rzecz, skład ma w sumie fajny, na moje włosy pewnie by się nadał bo nie obciążają się zbyt ale... nie, nie kuście mnie

Cytat:
Napisane przez blakinka Pokaż wiadomość
Ja wczoraj kupiłam garnier color resist, w wątku o analizie podałam skład z tego co sama rozszyfrowałam w składzie, to jest silikon amodimethicone, nie rozpuszcza się w wodzie, ale bardzo łatwo jest usuwany za pomocą łagodnych szamponów
dziewczyny o nim piszą że to "bardzo fajny silikon"

powiem wam, że się chyba uzależnię od tego szamponu Sanosan (https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1107 analiza junamaatt ) przepięknie pachnie i w sumie tak jak rainforest ( https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1102 ) nie watuje mi włosów, są nieco tępe ale to niebo w porównaniu z babydreamem, którego zużyję pod prysznic, na głowę już go nie położę ogólnie seria rainforest ma dla mnie taki dziwny zapach, właśnie coś z avonu mi przypomina, odżywka mnie jakoś nie zachwyciła, nic specjalnego, jako b/s też nie ma szału, wolę joanny, a masełka jeszcze nie używałam, może jutro bo dziś jak zmyję kokosa to mogłabym mieć przekłamane wrażenie dotyczące tego masła. W konsystencji jest przyjemne dość, zapach - j.w. Coraz bardziej kuszą mnie też hinduskie zioła do włosów, brahmi, eclipta, amla, jak zapłacę wszystko na uczelni i coś mi zostanie to będą moje. Muszę się nimi zająć bo chyba faktycznie przefarbuję się na rudo, ale może powinnam się henną zainteresować bardziej? W sumie to by była dobra okazja żeby przejść na bardziej naturalną koloryzację ale trochę się boję bo pewnie musiałabym rozjaśnić lub kąpiel rozjaśniającą robić, nie będę chodziła 4 miesiące bez farbowania żeby mi się farba sama wypłukała, boję się jakby to wyglądało Może któraś z Was rozjaśniała a potem kładła hennę lub ma inne związane z tym refleksje? Będę wdzięczna Póki co, muszę włosy karmić ile wlezie żeby je przygotować do ew. rewolucji.
A teraz lecę robić torcika
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 14:38   #25190
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Byłam na zakupach wreszcie, kupiłam seboradin, Mrs Potters, FructisVolum Restructure i balsam Nivea Fale i Loki.
MidnightPoison, kolejne włosy, nad którymi się zachwycam

Cytat:
Ja już wstawiłam własne opracowanie i wyrzuciłam tłumaczenie.
Najgorszy mam za sobą Jednocześnie wiem, ze warto by coś jeszcze dodać Pomyślę o tym

Eloe77
, lekturę mam za sobą. Myślę, że to nawet lepsze niż tłumaczenia. Poza tym czytając Wasze opracowania będę przypominała sobie coś o czym zupełnie zapomniałam. No i mam usprawiedliwienie dlaczego zajmuję się forum (czytam nowe posty, a nie po raz kolejny stare), a nie pracą (mam dość praca w pracy, praca w domu)

Wczoraj oglądałam Wasze zdjęcia z poprzednich części wątku pielęgnacyjnego. Wcześniej nie bardzo miałam czas. Niesamowite postępy. To znaczy tylko tyle, albo aż tyle, że ja tez tak będę. Potrafię być cierpliwa, w końcu nosiłam ponad dwa lata aparat ortodontyczny i żal było mi zdejmować

Pracuję przy komputerze, więc ciągle zaglądam na forum

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 14:45   #25191
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Eloe77, lekturę mam za sobą. Myślę, że to nawet lepsze niż tłumaczenia.
Eloe za artykuł
Też sądzę, że jest on dużo lepszy niż samo tłumaczenie

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 14:51   #25192
caskada
Zakorzenienie

dziewczyny spojrzcie i mi poradzcie bo dol kreci sie dobrze i jest ok natomiast od ucha w gore to totalnie niewiem co tam sie dzieje za malo nawilzone czy za malo stylizatora
ps jakos nie najlepsza bo robiona skypem
Stary 2010-10-02, 15:27   #25193
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Spróbuję Ci odpowiedzieć. Przekonałam się, że im bardziej nawilżone i odżywione włosy, tym mnie stylizatora potrzebuję. Kiedyś nakładałam na włosy mnóstwo wszystkiego, teraz jeden stylizator jednorazowo wystarczy.
Jakie masz piękne, długie loki. Bardzo mi się podobają, widać, że mogą być naprawdę jeszcze piękniejsze.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 15:37   #25194
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
dziewczyny spojrzcie i mi poradzcie bo dol kreci sie dobrze i jest ok natomiast od ucha w gore to totalnie niewiem co tam sie dzieje za malo nawilzone czy za malo stylizatora
ps jakos nie najlepsza bo robiona skypem
wydaje mi się, że są za mało nawilżone i albo mi się wydaje albo widzę puszaka. może za mało dałaś odżywki b/s

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 15:45   #25195
201605090958
Konto usunięte

Cascada, moim zdaniem masz problem z nawilżeniem, spróbuj olejować amlą, u mnie sprawdziła się na przesuszone po słońcu włosy.

i_lonka wielkie dzięki, miałaś absolutną rację-2 mycie tylko z Joanną Naturiąbs i moje włosy zaczęły być właściwe
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 16:17   #25196
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
wydaje mi się, że są za mało nawilżone i albo mi się wydaje albo widzę puszaka. może za mało dałaś odżywki b/s
wlasnie na gorze robi mi sie maly puszak od ucha w dol jest ok sa nawilzone i w miare je odzywilam wkurza mnie ta gora bo myslalam ze klopoty mozna miec tylko z koncowkami a tu prosze ..
dzieki za opinie nie ma to jak wysluchac znawczyn
Stary 2010-10-02, 16:20   #25197
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
W przypływie prób i błędów polubiły się z odżywkami Alverde
A w pierwszej chwili myślałam,że i te stracone...
No to Alverde zaliczyły niezły wyczyn

Cytat:
Myślę,że lekko poprawiła im się kondycja,bo nawet na olej kokosowy nie reagują tak histerycznie jak kiedyś
Pewnie odpowiednią pielęgnacją powoli domykasz łuski/uzupełniasz ubytki i włosy są mniej porowate.

Cytat:
Teraz je wysyłam na urlop do ciepłych krajów,a tam pasuje im wszystko
Miłego wypoczynku

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
ja wstawie jutro wieczorem, mam na brudno w notesie , dostalam takiej weny ze pisalam w autobusie jak wracalam z pracy, wydrukowalam sobie tlumaczenie zeby miec naukowe rzeczy pod reka i sobie pisalam, fatalnie sie pisze w jadacym busie, tego co napisalam nikt nie dalby rady odczytac, naprawde wyszlo gryzmolowato ale wazne ze ja moge odczytac, no nie wiem na ile Wam sie spodoba moja wersja bo sie mnie chochlik zlapal popoludniu, przeczytacie to powiecie, musze to tylko przepisac na kompie
Czekam z niecierpliwością na efekty twórczej weny

Cytat:
Cytat:
Cytat:
Konsystencja pewnie dzięki ekstraktowi i panthenolowi. Tyle że z oliwą jest różnie.
A mnie coś nie pasuje z tym składem
Lavenda pisała o budyniowatej konsystencji, w jaki sposób ekstrakt miałby przerobić oliwę na budyń? Poza tym jakim cudem pantenol został połączony z oliwą bez emulgatora? Moim zdaniem nie napisali całego składu

Cytat:

Twój skręt mnie rozbraja, naprawdę Jakoś specjalnie modelujesz włosy czy rulony to takiej średnicy robią Ci się tak same z siebie?

Eloe, świetny artykuł
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 17:22   #25198
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
A mnie coś nie pasuje z tym składem
Lavenda pisała o budyniowatej konsystencji, w jaki sposób ekstrakt miałby przerobić oliwę na budyń? Poza tym jakim cudem pantenol został połączony z oliwą bez emulgatora? Moim zdaniem nie napisali całego składu
na pewno nie w ogóle zauważyłam że na wielu helfowych kosmetykach (choćby na mydełku do wlosów) nie jest wypisany cały sqad
pewnie pomijają te mniej ważne szczegóły

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-10-02, 17:25   #25199
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
wlasnie na gorze robi mi sie maly puszak od ucha w dol jest ok sa nawilzone i w miare je odzywilam wkurza mnie ta gora bo myslalam ze klopoty mozna miec tylko z koncowkami a tu prosze ..
dzieki za opinie nie ma to jak wysluchac znawczyn
ja też mam większy problem z puszakiem wyżej niż na końcach - to zaleta rozjaśniania

Eloe super ci wyszedł ten artykuł

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych

Edytowane przez Paulinka675
Czas edycji: 2010-10-02 o 17:30
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 17:33   #25200
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Wszystko zależy od zdeiniowiowania słowa "nawilżanie":
- dostarczanie i uzupełnianie wody,
- regulowanie poziomów wilgotności (poprzez "przenoszenie" czy "przesuwanie" z miejsca, gdzie jest jej więcej w miejsce, gdzie jest jej mniej)
- zatrzymywanie wilgoci we wnętrzu (skóry czy włosa).
Teraz różne substancje na różny sposób nawilżają - regulacją zajmują się humektanty, zaś zatrzymywaniem polimery, emolienty, proteiny wielkocząsteczkowe. Jako pewny nawilżacz "dostarczający wody" podaje się aloes (za Lorraine), jednak aloes niesie ze sobą nie tylko wodę. Nadto emolienty (zwykle oleje) niosą ze sobą kwasy tłuszczowe, które też mogą nawilżać.
Jak widzisz, by nawilżyć włosy nie wystarczą same humektanty, ale też inne składniki. Zatem by nawilżyć musisz - moim zdaniem - dostarczyć włosom grupę określonych składników, a nie tylko jeden.
Kluczowe więc są emolienty i humektanty, ale zaraz potem proteiny.
Dziękuję za wyjaśnienie

Czy można w uproszczeniu powiedzieć, że w niskiej wilgotności dobrze będą się spisywać jako nawilżacze oleje wnikające do włosa (kokosowy, oliwa z oliwek, awokado)?

Na lato wg tego samego artykuły polecane są anty-humektanty.
Czy w takim razie na dni wysokiej wilgotności lepsze są oleje, zostające na włosie (nie przenikające), bo tworzą na włosie barierę dla wody z zewn.?
Właśnie doczytałam, że w artykule na NC olej kokosowy, palmowy, oliwa i masło shea zostały zaliczone do anty-humektantów nieźle mnie już skołowali

Poza tym, chyba ktoś się przyznawał, że to zimą właśnie sięga po silikony, bo to taki trudny czas dla włosów.

A proteiny - czy można powiedzieć, że te przenikające to nawilżacze, a te wielkocząsteczkowe to bardziej blokada dla wilgoci (choć oczywiście nie aż taka jak olej czy silikon)?

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc

Edytowane przez Volyova
Czas edycji: 2010-10-02 o 18:01
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 12 (0 użytkowników i 12 gości)

Zasady wysyłania wiadomości