|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#25171 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
![]() Tak nieśmiało chciałabym wrócić do tematów włosowych Mam pytanie o substancje nawilżające inne niż humektanty. Dotąd byłam przekonana, że to synonim , tymczasem w artykule o punkcie rosy na NC jest zdanie"That’s why in dry climates it is important to use conditioning products which rely on strong moisturizers rather than traditional humectants" (w wątku z artykułami: "W związku z tym, przy niskiej wilgotności powietrza należy używać więcej preparatów nawilżających (innych niż humektanty)") Zastanawiam się co to są te tajemnicze "moisturizers"? Nie ma ich wymienionych z nazwy, w przeciwieństwie do humektantów, których długą listę można bez problemu znaleźć. Jak myślicie?
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#25172 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
|
|
#25173 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Fakt, za daleko zabrnęłyśmy, a ja jak zwykle jeśli chodzi o moje kochane prawo dałam się ponieść |
|
|
|
|
#25174 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
tu myślę właśnie bardziej o historii tego jak CG powstało bo nigdy się tym nie interesowałam specjalnie, chodzi o to, na ile to jest taka obiegowa opinia i coś, co powstało w praniu, wędrując przez np. różne blogi a na ile coś, co Lorraine sama stworzyła na podstawie własnych badań i spisała jakby od nowa i tak rewolucyjnie chociaż to już wyższego rzędu rozważania i raczej niedotyczące bezpośrednio forum ponieważ wątpię, żeby ten temat pojawił się jako realny problem. Cytat:
wiadomo, że samo CG jakoś bardzo wtopiło się w internetową społeczność kręconowłosych działających na forach, yt, blogach i pewnie nikt by się nie dopominał o jakieś prawa autorskie czy coś... w sumie to nie piszę już nic bo mi się w głowie miesza od tej godziny. W każdym razie traktuję to jako dyskusję teoretyczną i która raczej w praktyce nam się nie przyda
|
|||
|
|
|
#25175 |
|
Raczkowanie
|
Syrenko, czytałam Twojego posta na nowym wątku, tytuł wątku i treść posta bardzo mi się podobają
. Cieszę się, że te artykuły zostaną wzbogacone o doświadczenia kręconowłosych i własne refleksje.
|
#25176 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza patentem udzielane są dodatkowe prawa ochronne np.na nazwę (jeżeli ktoś życzy). Suszarka może się nazywac suszarką" X" ale równocześnie może się nazywać "suszarką z dyfuzorem nie rozwiewającym włosów".Na jedno i drugie może być patent. Ale myślę,że czas skończyć tą dyskusję,bo przecież ona dotyczy zupełnie innego tematu prawa własności przemysłowej,a nie prawa autorskiego...i możemy się przenieść na forum dla prawników ![]() Panią Szefową przepraszamy,ale wszystko przez jeden głupi blog... Agison ojej macadamia,który mi wczoraj dałaś właśnie przetrenowuję i dam znać co z tego wyniknie. A jeszcze w kwestii kosmetyków.Zakupiłam Vatiki http://www.helfy.pl/vatika-krem-do-w...padajace-wlosy co prawda włosy zrobily się baaaardzo miękkie,ale pierzaste. Dodatkowo nie spotkalam się jeszcze nigdy z produktem,który tak obciąża włosy... |
|
|
|
|
#25177 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny może przeniesiemy (tzn Pani moderator czy może przenieść
) te wszystkie posty o blogu, prawie itd na plotkowy??
|
#25178 | |||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Nie, w końcu Twój głos jest na temat
![]() Cóż... temat był gorący i jak by nie patrzeć - mieszczący się w... Cytat:
Wszystko zależy od zdeiniowiowania słowa "nawilżanie": - dostarczanie i uzupełnianie wody, - regulowanie poziomów wilgotności (poprzez "przenoszenie" czy "przesuwanie" z miejsca, gdzie jest jej więcej w miejsce, gdzie jest jej mniej) - zatrzymywanie wilgoci we wnętrzu (skóry czy włosa). Teraz różne substancje na różny sposób nawilżają - regulacją zajmują się humektanty, zaś zatrzymywaniem polimery, emolienty, proteiny wielkocząsteczkowe. Jako pewny nawilżacz "dostarczający wody" podaje się aloes (za Lorraine), jednak aloes niesie ze sobą nie tylko wodę. Nadto emolienty (zwykle oleje) niosą ze sobą kwasy tłuszczowe, które też mogą nawilżać. Jak widzisz, by nawilżyć włosy nie wystarczą same humektanty, ale też inne składniki. Zatem by nawilżyć musisz - moim zdaniem - dostarczyć włosom grupę określonych składników, a nie tylko jeden. Kluczowe więc są emolienty i humektanty, ale zaraz potem proteiny. Cytat:
Właśnie dlatego nie reagowałam. Ale skończmy już, proszę Widzę, że Syrenka założyła wątek do rozważań Cytat:
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
Cytat:
W kwestii zasad cg - one nie są dokładnie skodyfikowane - kodyfikować je trzeba, zbierając programy pielęgnacyjne. Trzeba wybrać to, co najistotniejsze.
|
|
#25179 |
|
Wtajemniczenie
|
mam ten krem i on nic nie daje... Nakładałam jak maseczkę nie stosowałam jako stylizator.
|
#25180 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja już ani słowa w temacie
Cytat:
Stosowałam zarówno jako stylizator,niewielką ilość w ogóle się nie sprawdził i obciążył. Jak również stosowałam przedmyciowo.Nic mi tak nigdy nie zmiękczyło włosów,ale równocześnie duuuże przeciążenie. |
|
|
|
|
#25181 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie można popadać w paranoję, bo inaczej nie mogłybyśmy napisać nic ponad to, co same wymyślimy ![]() Sama nie tak dawno szukałam, co należy rozumieć przez metodę CG i okazało się, że inaczej to przedstawiają na NC, inaczej Lorraine w swojej książce, a inaczej jeszcze my. Różnice są znaczące (ale w fundamentalnych kwestiach się zgadzamy ).
|
|||
|
|
|
#25182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a sqad ma rzeczywiście skromny, oliwa z oliwek, extrakt z kaktusa, D-pantenol i parfum ale czasem mniej znaczy więcej![]() ciekawa jestem jak się u Ciebie sprawdzi makadamia tylko w razie czego nie bij, miałam dobre intencje
|
|
#25183 |
|
Raczkowanie
|
Byłam na zakupach wreszcie, kupiłam seboradin, Mrs Potters, FructisVolum Restructure i balsam Nivea Fale i Loki.
Zmoczyłam włosy, dałam na godzine Fructis VR. Potem dałam troche seboradinu czarna rzodkiew z mrs potters, odczekałam 20 minut i wgniotłam balsam nivea.
|
#25184 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ostrzeżenie było ![]() Choć może ma to związek z porowatością |
|
|
|
|
#25185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oj, pewnie nie, przecież Twoja porowatość uległa znacznej poprawie to pewnie kwestia tego że krem bazuje na oliwie i z tego względu obciąża, imo jako stylizator nie ma on szans li i jedynie przed myciem ... a czym go zmywałaś, odżywka?
|
|
#25186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zupełnie nie ma problemu ze zmywaniem.Ona chyba mniej mi się osadziła na włosach a bardziej wniknęła do środka,stąd moje podejrzenia padły na porowatość W sumie to rozumiem przeciążenie oliwą,ale on ma taką budyniowo-sufletową konsystencję,że się zdziwiłam. Żadna ciężka,treściwa fizycznie maska. |
|
|
|
|
#25187 | |||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
![]() Stawiam na oliwę. Cytat:
![]() Cytat:
Najgorszy mam za sobą Jednocześnie wiem, ze warto by coś jeszcze dodać Pomyślę o tym ![]() Cytat:
Konsystencja pewnie dzięki ekstraktowi i panthenolowi. Tyle że z oliwą jest różnie.
|
|
#25188 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja wczoraj kupiłam garnier color resist, w wątku o analizie podałam skład z tego co sama rozszyfrowałam w składzie, to jest silikon amodimethicone, nie rozpuszcza się w wodzie, ale bardzo łatwo jest usuwany za pomocą łagodnych szamponów ![]() z hipp wróciłam na babydream, kontynułuję naturię mak&bawełna, nakładam maskę glorię, jutro zrobię własnoręcznie robione mazidło-maske i będzie nawilżanie ![]() po dzisiejszym myciu włosy wyglądają bardzo ładnie, są miękkie i miłe w dotyku ![]() szkoda, że moje włosy nie kręcą się na całej długości od nasady tam gdzie mam pocieniowane włosy, czyli od połowy w dół (od ucha), zawijają mi się piękne loczki
|
|
|
#25189 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() powiem wam, że się chyba uzależnię od tego szamponu Sanosan (https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1107 analiza junamaatt ogólnie seria rainforest ma dla mnie taki dziwny zapach, właśnie coś z avonu mi przypomina, odżywka mnie jakoś nie zachwyciła, nic specjalnego, jako b/s też nie ma szału, wolę joanny, a masełka jeszcze nie używałam, może jutro bo dziś jak zmyję kokosa to mogłabym mieć przekłamane wrażenie dotyczące tego masła. W konsystencji jest przyjemne dość, zapach - j.w. Coraz bardziej kuszą mnie też hinduskie zioła do włosów, brahmi, eclipta, amla, jak zapłacę wszystko na uczelni i coś mi zostanie to będą moje. Muszę się nimi zająć bo chyba faktycznie przefarbuję się na rudo, ale może powinnam się henną zainteresować bardziej? W sumie to by była dobra okazja żeby przejść na bardziej naturalną koloryzację ale trochę się boję bo pewnie musiałabym rozjaśnić lub kąpiel rozjaśniającą robić, nie będę chodziła 4 miesiące bez farbowania żeby mi się farba sama wypłukała, boję się jakby to wyglądało Póki co, muszę włosy karmić ile wlezie żeby je przygotować do ew. rewolucji.A teraz lecę robić torcika
|
||
|
|
|
#25190 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
Eloe77, lekturę mam za sobą. Myślę, że to nawet lepsze niż tłumaczenia. Poza tym czytając Wasze opracowania będę przypominała sobie coś o czym zupełnie zapomniałam. No i mam usprawiedliwienie dlaczego zajmuję się forum (czytam nowe posty, a nie po raz kolejny stare ), a nie pracą (mam dość praca w pracy, praca w domuWczoraj oglądałam Wasze zdjęcia z poprzednich części wątku pielęgnacyjnego. Wcześniej nie bardzo miałam czas. Niesamowite postępy ![]() Pracuję przy komputerze, więc ciągle zaglądam na forum
|
||
|
|
|
#25191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za artykułTeż sądzę, że jest on dużo lepszy niż samo tłumaczenie |
|
|
|
|
#25192 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny spojrzcie i mi poradzcie
bo dol kreci sie dobrze i jest ok natomiast od ucha w gore to totalnie niewiem co tam sie dzieje za malo nawilzone czy za malo stylizatora![]() ps jakos nie najlepsza bo robiona skypem
|
|
#25193 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Spróbuję Ci odpowiedzieć. Przekonałam się, że im bardziej nawilżone i odżywione włosy, tym mnie stylizatora potrzebuję. Kiedyś nakładałam na włosy mnóstwo wszystkiego, teraz jeden stylizator jednorazowo wystarczy.
Jakie masz piękne, długie loki. Bardzo mi się podobają, widać, że mogą być naprawdę jeszcze piękniejsze. |
|
|
|
#25194 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi się, że są za mało nawilżone i albo mi się wydaje albo widzę puszaka. może za mało dałaś odżywki b/s
|
#25195 |
|
Konto usunięte
|
Cascada, moim zdaniem masz problem z nawilżeniem, spróbuj olejować amlą, u mnie sprawdziła się na przesuszone po słońcu włosy.
i_lonka wielkie dzięki |
|
|
|
#25196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wkurza mnie ta gora bo myslalam ze klopoty mozna miec tylko z koncowkami a tu prosze ..dzieki za opinie nie ma to jak wysluchac znawczyn
|
|
|
#25197 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Lavenda pisała o budyniowatej konsystencji, w jaki sposób ekstrakt miałby przerobić oliwę na budyń? Poza tym jakim cudem pantenol został połączony z oliwą bez emulgatora? Moim zdaniem nie napisali całego składu Cytat:
Jakoś specjalnie modelujesz włosy czy rulony to takiej średnicy robią Ci się tak same z siebie?Eloe, świetny artykuł
|
||||||||
|
|
|
#25198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ogóle zauważyłam że na wielu helfowych kosmetykach (choćby na mydełku do wlosów) nie jest wypisany cały sqadpewnie pomijają te mniej ważne szczegóły
|
|
#25199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eloe super ci wyszedł ten artykuł
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-10-02 o 17:30 |
|
|
|
|
#25200 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy można w uproszczeniu powiedzieć, że w niskiej wilgotności dobrze będą się spisywać jako nawilżacze oleje wnikające do włosa (kokosowy, oliwa z oliwek, awokado)? Na lato wg tego samego artykuły polecane są anty-humektanty. Czy w takim razie na dni wysokiej wilgotności lepsze są oleje, zostające na włosie (nie przenikające), bo tworzą na włosie barierę dla wody z zewn.? Właśnie doczytałam, że w artykule na NC olej kokosowy, palmowy, oliwa i masło shea zostały zaliczone do anty-humektantów ![]() Poza tym, chyba ktoś się przyznawał, że to zimą właśnie sięga po silikony, bo to taki trudny czas dla włosów. A proteiny - czy można powiedzieć, że te przenikające to nawilżacze, a te wielkocząsteczkowe to bardziej blokada dla wilgoci (choć oczywiście nie aż taka jak olej czy silikon)?
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc Edytowane przez Volyova Czas edycji: 2010-10-02 o 18:01 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 10 (0 użytkowników i 10 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.

, tymczasem w artykule o punkcie rosy na NC jest zdanie

Odnośniki na pewno są fajnym rozwiązaniem. Zastanawiam się jakie miałoby być to ewentualne streszczenie. Nie każda zakręcona jest anglojęzyczna (np. ja, całą moją edukację nie miałam angielskiego i znam go bardzo kiepsko). Także prosiłabym, jeśli można o w miarę dokładne informacje. Wiem, że wymaga to masę pracy i czasu
. 

Pomyślę o tym
tam gdzie mam pocieniowane włosy, czyli od połowy w dół (od ucha), zawijają mi się piękne loczki 

czy za malo stylizatora
Jakoś specjalnie modelujesz włosy czy rulony to takiej średnicy robią Ci się tak same z siebie?