|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
Cytat:
ale za to z pyszną marmoladą---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
![]() a na bakłażana to ja poprosze przepis bo nie umiem robić |
||
|
|
|
#2822 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
To nie fair! Jak weekend jest, to normalnie zero ruchu w tym wątku. Wystarczy poniedziałek i 4 strony do nadrobienia
Cytat:
Jeśli natomiast chodzi o kupowanie - moja mama nie ma nic przeciwko, że kupuję. Nie wiem w sumie jak teściowie, ale mama TŻa mówiła mi ostatnio, że szwagierka pytała, co bym potrzebowała po jej bliźniakach. Wiemy, że na pewno dostaniemy nosidełko, prawdopodobnie wanienkę i przewijak. Kupiłam Tommee Tippee, zaraz robię przelew i czekam na kuriera. Jakoś kwestia butelek mnie stresowała... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
][1=2ed2b7bd55856fc562a8a0f c0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b 8b5c69;22474096](...)anka-bzzz-teraz tez kupiłam butelki Tomiego ,a wczesniej jak mała byla mała to uzywałam Aventu napoczątku sobie b chwaliłam ale póżniej zmieniłam na balonik z canpolu z tym Aventem coś sie stało a raczej z samymi zakrętkami leciało z nich jak chole.. o tyle dobrze ze jak masz paragon to butle z Aventu mozesz dac do reklamacji ..no ale wtedy czekasz ja czekałam dwa razy (za kazdym razem dostawałam nowa butle)...wtedy zmieniłam ..nie było jeszcze TT[/QUOTE] Dokładnie to wyczytałam też w ostatnim czasie, o tym cieknięciu... Kupiłam ostatecznie te, najwyżej dokupię smoczki. No i nie wiem, czy warto, bo nawet w tym wątku bodajże różne opinie.Cytat:
Cytat:
W tym miesiącu muszę mieć wszystko dla siebie do szpitala i jakieś pojedyncze pierdoły dla dziecka. I teraz ode mnie - może zacznę od pytania, skoro przy liście jestem: wiem, że wyjdę na ignorantkę i nie wiem kogo przy okazji, ale czy możecie mi wyjaśnić różnicę między body, śpiochami i pajacykami? Bo jak przeglądam aukcje na all, to mam wrażenie, że to wszystko to samo. ![]() U mnie też z mamą nieciekawie. ![]() Poza tym mam rozstępy na brzuchu!!! Jestem załamana. Miłego dnia dziewczynki. |
||||||
|
|
|
#2823 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() podaję przepis na bakłażana, niebo w gębie, uwielbiam go w takiej wersji ![]() - 2 bakłażany - 200 g cebuli - 1 pomidor - 3 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - ser żółty Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, który następnie siekamy i smażymy na 3 łyżkach oliwy aż się zrumieni. Czosnek obieramy i miażdżymy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. Pomidor obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, mieszamy z bakłażanem, cebulą, czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy przekrojonego wzdłuż na dwie połowy bakłażana, posypujemy startym serem. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
|
|
|
#2824 |
|
Wtajemniczenie
|
hawea, ciekawy przepis. Ile to mniej więcej jest 200g cebuli ilościowo? Ja zawsze sobie sztuki liczę. Ja faszeruję cukinię.
Ogólnie na wizażu też można sporo fajnych przepisów wyhaczyć. Ja tam ekspertem kuchennym nie jestem, ale cośt am czasem ugotuję. Z pieczeniem gorzej.
|
|
|
|
#2825 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pytałaś o body, pajace i śpiochy. Otóż body to nic innego jak body, takie jak kobiety zakładają taka koszulka z majteczkami w jednym. śpioszki składają się najczęściej z dwóch części, spodenek na szelkach i kaftanika, a pajacyki, to jakby taki kombinezonik od szyjki, do nóżek. mam nadzieję, że coś pomogłam
|
|
|
#2826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam te, nie cisną, ale są dłuugie
|
|
|
#2827 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja w ogóle uwielbiam warzywa, bardziej niż owoce. Cukinię też często faszeruję, serem feta, ale w ciąży serek sobie odpuściłam.
|
|
|
#2828 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Hawea super wyjaśniła wszystkie różnice ![]() Anka_bzzz ja mam brzydki rozstęp na prawej piersi, wyszedł mi na samym początku, kiedy tak biust mi skoczył o parę rozmiarów. A powiedz mi czymś się smarujesz? Ja teraz mam mustele na rozstępy, ale w necie czytałam bardzo pozytywne opinie n.t. kremu z gerbera dla kobiet w ciąży.
|
|
|
#2829 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Układam plastry na blasze smaruję marynatą , doś obficie, a na to daję pokruszony ser bałkański (coś jak twarda feta,jest w Lidlu) i piekę. Na koniec opiekanie, żeby się zrumieniło mocno. Posypuję siekana natką, można orzechami+kus kus Lub bagietka, czasem robię sos a la tztziki do tego;-)A my dojadamy po chrzcinach bratanka TŻa;-) ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
Ja nie mam ani pół rozstępu. najczęściej wyłażą tam gdzie skóra była napięta a pod nią malutko,tłuszczu, a że mnie się przytyło z e 2 kg przed ciążą... Poza tym mama nie miała po mnie żadnego, a to w większości genetyczne. Pooglądajcie mamy;-) Mnie biust praweie nie urusł, może pół rozmiaru, więc wiem, że tu rozstępów nie będzie, na tyłku to zawsze tłuszcz był, i też raczej nie urósł. Myślę, że uchronię się przed rozstępami.
Edytowane przez muron Czas edycji: 2010-10-05 o 11:52 |
||
|
|
|
#2830 |
|
Rozeznanie
|
ja się praktycznie nie smaruje niczym, jak mi się przypomni, to smaruję sobie brzuch i uda oliwą z oliwek, wspaniale nawilża.
A rozstępów nie mam, kilka na udach tylko, ale miałam je już wcześniej. Jeżeli ktoś ma skłonności do rozstępów, to będzie je miał, tak czy siak
|
|
#2831 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie tak jak mówiłam: geny geny geny
Ja nigdy nie miałam. Na rozstępy narażone są tez bardziej osoby, które w życiu miały epizody pt. chudnę-tyję Ja od początku smaruję się na przemian Palmer'sem: koncentratem i olejkiem z wyciągiem z kakaowca
|
|
#2832 |
|
Rozeznanie
|
HAWEA - dzięki za przepis
MURON - dzięki za propozycję do przepisu
|
|
|
|
#2833 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#2834 |
|
Zakorzenienie
|
albo zgrilować bakłażana, obrać ze skórki i zmiksowac z jogurtem, czosnkiem i ostrą papryką, wtedy taka pasta np na bagietkę/ciabattę
|
|
#2835 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A co do ubranek - po prostu czasem opisy na aukcjach są mylące... |
||
|
|
|
#2836 |
|
Zakorzenienie
|
i znowu przyszli panowie robotnicy i zalewają mi kuchnię, super tak przed zimą. :/Mam mokre mury i za chiny ludowe nie wyschną do zimy.... a tu dzidzia w drodze
ja już po obiadku, zostały mi jeszcze moje pierożki z mięskiem, odpiekłam na masełku mniam, mniam Edytowane przez lilijka3 Czas edycji: 2010-10-05 o 12:32 |
|
|
|
#2837 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja właściwie tylko czasem smaruję oliwką z Rossmanna jak mi się przypomni. Na biuście i udach też niestety mam. I co najgorsze żadną chudziną nie jestem. Buuu. Cytat:
W sum ie biust mi urósł tylko trochę, ale jakby mi miał skoczyć kilka rozmiarów, to niestety problemy z kręgosłupem gwarantowane. ![]() Nie mam żadnych "specjalistycznych" mazideł na rozstępy, a o Gerberze chyba coś słyszałam, ale nie pamiętam, czy na plus, czy na minus. Trochę mi kasy szkoda, bo jak myślę o tych potrzebnych rzeczach...
|
||
|
|
|
#2838 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że humorki wszystkim dopisują
![]() . U nas też w porządku, Mały niedawno skończył godzinny popis akrobacji w brzuchu . Fajny ten przepis z bakłażanem - może w weekend upichcę. Co do rozstępów - ja nie mam na razie żadnego 9odpukać), stosuję codziennie Parfectę Mama przeciw rozstępom, może dlatego? Moja przyjaciółka całą ciążę robiła brzuszek oliwką dla dzieci i masłem kakaowym z ziaji i też nie ma żadnego rozstępu, a przytyła 20kg! W ogóle czytałam na forach, że oliwka jest bezkonkurencyjna...może warto wypróbować. U nas dziś tak ładnie jest, że chyba podjadę po mężulka po pracy i wyciągnę do na spacerek nad Wisłę. Trzeba wykorzystać ostatnie promienie słoneczka .
|
|
|
|
#2839 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2840 |
|
Zadomowienie
|
Dzień Dobry dziewczynki! Śliczny dzień
![]() Właśnie dzwoniłam do połoznej umówić się na badanie glukoza. I powiedziała, że mam zjeść małe śniadanie, wypić glukozę i w ciągu godziny do niej dotrzeć... Czyli w piątek idę w końcu na to badanie i nie wiem jak przłknę ją, bo ja nawet herbaty nie słodzę. aha, a mały jest duży bo waży 743 gramy w ciągu 2 tygodni przytył 340 gram![]() Miłęgo dnia;D |
|
|
|
#2841 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak się zastanawiam, ile mój będzie ważył, naprawdę sporo Twój przytył...mam nadzieję, że i mój mi śmignie porządnie .
|
|
|
|
|
#2842 |
|
Zadomowienie
|
co do wyprawki szpitalnej, ostatnio oglądałam koszule nocne do szpitala na allegro i stwierdziłam, że na pewno żadnej z nich nie włożę na siebie - po prostu masakra. Ja nie wiem, że jak kobieta w ciąży t o ma już ubierać byle co i koszule jak na babcie 80 letnie na dodatek z infantylnymi obrazkami. A cena tych koszul już mnie totalnie powaliła. W najgorszym razie pójdę do lumpka i kupie sobie podkoszulki męskie w rozmiarze XXXL i lepiej będę wyglądać niż w czymś takim. Szkoda mi kasy na takie koszule bo ich więcej w życiu bym nie założyła. A koszulę juz wolę, bo jakbym musiała paradować nago po gabinecie ginekologicznym ściągając dół od piżamy to już wolę w koszuli się pomęczyć.
|
|
|
|
#2843 |
|
Zadomowienie
|
A i zakończyłam mój obrazek, kolory troszkę inne niż miały być na zdjęciu, troszkę też nie równo mi się zrobiło ale trudno. Jak się oprawi to się troszkę wyrówna.
|
|
|
|
#2844 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajny ten obrazek wyszywany! Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-10-05 o 13:16 |
|
|
|
|
#2845 |
|
Rozeznanie
|
vilya, masz rację, mi też się te koszule nie podobają
. Kupię dopiero po przyjeździe do Wrocka i zapewne nie na allegro. Wiadomo, nie ma co przepłacać, skoro i tak to jest tylko na raz.Piękny obrazek wykonałaś gratuluję zdolności.
|
|
#2846 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jesteśmy mniej więcej w tym samay wieku ciązy ciekawe czy mój tez taki ciężki już ostatnio waży 455 g ale to było 2 tygodnie temu, brzuch rośnie musze znów wstawić zdjecie rozstępów póki co nie mam smaruję się oliwką HIPP
|
|
|
|
|
#2847 |
|
Zadomowienie
|
dziękuję, ale tutaj talentu nie trzeba tylko trzeba się nauczyć co i jak i troszkę cierpliwości. A muszę wam powiedzieć że haftowanie bardzo uspokaja.
|
|
|
|
#2848 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Tym bardziej, że wieczory coraz dłuższe się robią, a zawsze to pożyteczniej coś wyszyć, niż w TV się wgapiać .
|
|
|
|
|
#2849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja mam takie techniczne pytanie:ile się leży w szpitalu po porodzie?? i czy jest możliwość odwiedzin?? Ja sie strasznie boje tego szpitala.. Nigdy nie byłam w szpitalu na noc, a tym bardziej nie chciałabym w takim momencie zostawać sama...jestem przerażona wizją np. 5 nocy samej w szpitalu..wiem że inne matki będą ale mi zupełnie nie o to chodzi
|
|
|
|
|
#2850 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to9 chyba zalezy od tego jaki ma się poród przy porodach bez powikłań lezy się 2-3 dni zleży czy dziecko nie ma żółtaczki i inne takie tam, w niektórych szpitalach mozesz opłacic salę w której ktoś moze zostać z tobą na naoc, a z odwiedzianmi to też zalezy od szpitala, nie raz są wyznaczone godziny nieraz przymykają na to oko
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.

narobiłaś smaczka
ale za to z pyszną marmoladą

]

Na biuście i udach też niestety mam. I co najgorsze żadną chudziną nie jestem. Buuu.
gratuluję zdolności.